Skocz do zawartości

ATF Ringless SF1 Gregorius vs julekstep (Drabinka przegranych)

P_M

Kto wygra  

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. kto wygra

Rekomendowane odpowiedzi

2. @Gregorius

PG: Ben Simmons 19-20
SG: Eddie Jones  (1999/00) 
SF: Paul George (OKC 2018/19)
PF: Jermaine O'Neal (2003/04
C  Myles Turner 18-19 
BENCH 1: Mike Conley 16-17
BENCH 2: Bradley Beal 20-21
BENCH 3: Jabari Smith jr 25/26

15. @julekstep

PG: John Stockton 90/91
SG:  Dan Majerle 92/93 
SF: Grant Hill 96/97
PF: Paul Millsap 15-16
C : Rudy Gobert 20-21
BENCH 1: Donovan Mitchell 25-26
BENCH 2: Kon Knueppel 25/26
BENCH 3: Derrick Coleman 92/93

Głosowanie do niedzieli

przegląd AI znów pokazuje wyższość Gemini!

ChatGPT:

This is a fun matchup because both teams are built around elite defense, but they achieve it in very different ways.

Team 2 (@Gregorius)

Starters

• PG: Ben Simmons (2019-20)
  • SG: Eddie Jones (1999-00)
  • SF: Paul George (2018-19)
  • PF: Jermaine O'Neal (2003-04)
  • 😄 Myles Turner (2018-19)

Bench

• Mike Conley
  • Bradley Beal
  • Jabari Smith Jr.

Strengths

• Ridiculous perimeter defense. Simmons, Eddie Jones, and PG are all elite or near-elite defenders.
  • Turner gives elite rim protection without clogging spacing.
  • Paul George is clearly the best offensive player in the series.
  • Bench is significantly stronger. Conley stabilizes offense while Beal gives them another 30-point scorer.

Weaknesses

• Simmons isn't a shooter, so late-game halfcourt offense can stagnate.
  • Jermaine O'Neal is good offensively but isn't stretching Gobert away from the rim.

Team 15 (@julekstep)

Starters

• Stockton
  • Majerle
  • Grant Hill
  • Millsap
  • Gobert

Bench

• Donovan Mitchell
  • Kon Knueppel
  • Derrick Coleman

Strengths

• Elite playmaking from Stockton.
  • Gobert anchors one of the best defenses imaginable.
  • Excellent ball movement.
  • Mitchell provides real scoring punch off the bench.
  • Grant Hill is a matchup nightmare in transition.

Weaknesses

• Majerle is mostly a spot-up guy compared to the stars on the other team.
  • Outside Mitchell, there isn't another high-end isolation scorer.
  • Gobert can become less impactful offensively against switch-heavy defenses.

Matchups

Simmons vs Stockton

Stockton wins offensively.

Simmons wins defensively.

I'd call this close because Simmons is one of the few guards physically capable of disrupting Stockton's passing lanes.

Slight edge: Stockton

Eddie Jones vs Majerle

Jones is simply the better player.

Better scorer.
Better creator.
Comparable defender.

Clear edge: Eddie Jones

Paul George vs Grant Hill

Fantastic matchup.

Grant Hill attacks the rim better.

Paul George is the much better shooter and probably the better defender in his OKC season.

Late-game offense also favors PG.

Small edge: Paul George

Jermaine O'Neal vs Millsap

Peak Jermaine was an All-NBA first option.

Millsap is excellent but not that level offensively.

Edge: Jermaine O'Neal

Turner vs Gobert

Gobert is the better defender and rebounder.

Turner spaces the floor, which has real value because it pulls Gobert farther from the basket than most centers could.

Overall:

Slight edge: Gobert

Bench

Gregorius

• Conley
  • Beal
  • Jabari

vs

Julek

• Mitchell
  • Knueppel
  • Coleman

Mitchell is the best bench player.

But after him:

Conley > Knueppel

Beal >> Coleman (for modern playoff basketball)

Jabari fits nicely as a stretch big.

Overall I prefer Gregorius' bench because it has better two-way balance and much more reliable closing lineups.

Tactical battle

The biggest issue for Team 15 is who guards Paul George.

• Grant Hill probably starts there.
  • Then Simmons can bully Stockton.
  • Eddie Jones is attacking Majerle.

Meanwhile Gregorius has answers everywhere defensively:

• Simmons on Stockton
  • Eddie on Majerle/Mitchell
  • PG on Hill
  • Turner protecting the rim

That defensive versatility is extremely valuable.

Crunch time

Gregorius can close with

• Conley
  • Beal
  • PG
  • Simmons
  • Turner

or

• Simmons
  • Beal
  • PG
  • Jabari
  • Turner

Those lineups have much more shot creation.

Team 15 will likely rely heavily on Mitchell and Grant Hill creating, while Stockton orchestrates. That's good, but I trust Paul George as the best closer in this series.

Verdict

Gregorius wins 4-2.

Why

• Better top-end scorer (Paul George).
  • Better wing talent overall.
  • More versatile defensive personnel.
  • Deeper and more flexible bench.
  • Turner provides enough spacing to reduce Gobert's defensive impact.
  • Beal and Conley give Gregorius considerably more offensive firepower than Team 15 can consistently match.

The series would be physical and relatively low-scoring because both teams defend at an elite level, but Gregorius has more ways to generate efficient offense in the half court. I'd estimate the matchup at roughly 60–40 in Gregorius' favor.

Gemini:

This is an incredibly tight, classic "clash of styles" matchup. On one side, Team @Gregorius features an elite physical, defensive-minded identity with staggering size across the perimeter and frontcourt. On the other side, Team @julekstep counters with all-time offensive cohesion, elite spacing, and surgical half-court execution.

In a theoretical 7-game series, Team @julekstep wins in 6 or 7 games. Here is a breakdown of why.

1. The Playmaking and Half-Court Half-Life

The biggest hurdle for Team Gregorius is how Ben Simmons (19-20) operates in a high-stakes playoff environment, especially alongside a non-spacing, traditional post presence like Jermaine O'Neal.

• John Stockton (90/91) and Paul Millsap are smart enough to sag off Simmons, clogging the lane and making it difficult for Simmons or Eddie Jones to break down the defense.

• While Gregorius can pivot to Mike Conley off the bench to fix the half-court spacing, starting with a Simmons-O'Neal-Turner trio gives Rudy Gobert the freedom to paint-sit and anchor the rim.

Conversely, John Stockton orchestrating a pick-and-roll with Paul Millsap or a side-action with 1997 Grant Hill (who was essentially a point-forward putting up 21/9/7) is incredibly difficult to stop. Hill's ability to play-make relieves pressure off Stockton and forces Paul George to exert maximum energy defensively.

2. Spacing and Offensive Synergy

Look at the shooting surrounding the main playmakers:

• Team julekstep: Dan Majerle was a high-volume, elite floor spacer (38% on huge volume in '93), and even Millsap could hit the occasional corner three. Off the bench, they bring in 2025-26 Donovan Mitchell (27.9 PPG) and a stellar rookie campaign from Kon Knueppel (18.5 PPG) to light it up from deep.

• Team Gregorius: While PG13 and Eddie Jones provide good gravity, the frontcourt pairing forces Jermaine O'Neal to operate in mid-post spaces where Myles Turner also likes to float. Bradley Beal provides punch off the bench, but the starting unit's geometric fit is clunky.

3. Bench Firepower vs. Bench Fit

Gregorius has massive names on the bench: Bradley Beal (31 PPG in '21) and Mike Conley. However, Donovan Mitchell (25-26) as a 6th man is a luxury. Mitchell averaged nearly 28 points per game in the 2025-26 season and can single-handedly carry transition offenses when Stockton rests. Paired with Knueppel's elite shooting and Derrick Coleman's versatile inside-out game, julekstep’s bench fits seamlessly into distinct roles, whereas Beal and Conley might overlap with what Gregorius's starters want to do with the ball.

4. The Defensive Matchup

Gregorius has an elite defense on paper. Ben Simmons, Eddie Jones, and Paul George form a perimeter torture chamber, while Turner and O'Neal protect the rim.

However, julekstep has the perfect counter-punches:

• Rudy Gobert (20-21, DPOY) perfectly nullifies Jermaine O’Neal’s interior scoring.

• Dan Majerle was an All-Defensive talent who can make Eddie Jones work for every inch.

• Paul Millsap is strong and versatile enough to handle O'Neal or stretch out to Jabari Smith Jr.

Conclusion

Team @Gregorius will dominate transition opportunities, win the rebounding battle on some nights through sheer length, and look terrifying when Ben Simmons is running the break with Paul George.

But when the game slows down in the 4th quarter, Team @julekstep has John Stockton to run the offense, Grant Hill to create mismesses, and a bench scoring machine in Donovan Mitchell to close it out. Spacing and playmaking depth give them the narrow edge.

jak @Gregorius doda co ma dodać to dodam kilka słów od siebie!

@julekstep nie chcę się jakoś rozpisywać na tym etapie. Lubię twoją ekipę ale na tym poziomie ma wady które powinny pozwolić mi wygrać. Ogólnie jest to chyba pierwsza seria gdzie posiadam najlepszego gracza w postaci Paula Georga (patrząc na formę z wybranego sezonu) . Masz 1 świetnego obrońcę który na moje szczęście jest ułomny ofensywnie co w parze z drugim niezłym ale nie potrafiącym zrobić po atakowanej stronie różnicy Milsapie pozwoli mi inaczej ułożyć pierwsza piątkę. Przeciwko Tobie wychodzę w ustawieniu :

PG: Simmons SG Jones SF PG, PF Jabari i jako C Turner. co do zasady staram się żeby O'Neal grał wtedy kiedy ty nie grasz Gobertem i staram się żeby z nim na parkiecie był Conley. 

Krycie zgodne z pozycjami ale w obronie switc***e wiec Twoja gra dwójkowa będzie mniej skuteczna (a ja mam idealny personel do tego). W obronie zagęszczam pomalowane  od Goberta (jeżeli jest na parkiecie) i pomagam od Hilla (jest groźnym graczem ale rzutem za trzy nie grozi). 

W ataku maksymalnie rozciągam grę pozwalając grać 1 na 1 Simmonsowi vs Stocktonowi (akcje dwójkowe z Turnerem , Jabarim również są w repertuarze wykorzystując to że Gobert na obwodzie nie ustoi po zmianie krycia ,a wycofanie się Goberta otworzy pozycje do rzutu za trzy).

Do tego dużo tez będę grał PG z piłka (gdzie za pomocą zasłon na obwodzie będę chciał żeby krył go  Mitchel lub Hill). 

Oczywiście pewne zagrania mogą nie wychodzić ale mam bardzo elastyczny zespół z lepsza obroną na obwodzie (zdecydowanie) , nie gorsza pod koszem (mimo że najlepszym zdecydowanie graczem w obronie jest Gobert) , lepsza zbiórka i spacingiem. Jak dodam do tego przewagę fizyczna i lepszy kontratak to ja nie widzę jak mógłbym to przegrać. 

I to ze Gemini daje prawie remis a chatgpt moją przewagę to biorąc pod uwagę jak AI nie docenia mojego zespołu ( sumuje talenty i ma problem z ocena pojedynczego sezonu odseparowanego od innych sezonów) pokazuje jak dużą mam przewagę (oczywiście wg mnie bo jakoś ocen i zespołów z tego ATF nie ogarniam i patrząc po komentarzach nie tylko ja) 

na wstępie chciałbym pozdrowić hejterów, którzy zameldowali się w temacie dużo szybciej niż zwykle

POZDRO @Qcin_69 @agresywnychomik

a teraz kilka słów ode mnie

najpierw trochę miłego -> w tym ATFie są 3 wyróżniające się defensywnie ekipy (byłyby 4, ale ekipę DRK ciężko traktować poważnie po picku Malika :)) -> dwie walczące w tej serii + mac, gdzie o ile w przypadku ekip z tego pojedynku mamy do czynienia z fajną all-around defensywną konstrukcją o tyle u maca bardziej chodzi o wow factor przy combo AK+Wemby.

Można się kłócić, która ekipa jest w tym względzie lepsza -> moim zdaniem Gregorius ma przewagę na obwodzie za to ja mam przewagę pod koszem (Gobert to najlepszy obrońca w tej parze a dodatkowo jego fit z Millsapem wygląda dużo lepiej niż Myles + Jermaine, którzy defensywnie się trochę kanibalizują...czego chyba sam Greogrius jest świadom dając do s5 Jabariego...który  jest fajnym grajkem w normalnej lidze, ale w skali atfów to mocne meh).

Z drugiej strony parkietu przewaga mojej ekipy wydaje się dość oczywista -> o ile w kwestii scoringu/spacingu można się kłócić o tyle mój playmaking jest kilka półek wyżej i to raczej ciężko podważyć.

Kilka danych na potwierdzenie tej tezy:

- Paul George indywidualnie wyglądał bardzo fajnie robiąc w tym jednym sezonie 28 ppg...ale nie przełożyło się to nawet na ofensywę na poziomie średniej ligowej w tamtym sezonie (jakby ktoś chciał zwalać na cancera Westbrooka -> to on bez George'a w tym swoim MVP sezonie zrobił mniej więcej taki sam wynik ofensywnie :) )
- Conley nigdy w swoim prime nigdy nie prowadził dobrych ofensyw (jak były średnie to już było dużo)... częscią elitarnych ofensyw był dopiero na stare lata jako role player przy wielkich Mitchellu i Gobercie (tak -> z Gobertem w składzie da się wykręcić top1 ofensywę!)

- Myles Turner został wybrany w sezonie gdzie osiągnął najlepszy wynik w DPOTY voting (gdzie zdobył tylko 27 razy mniej punktów niż Gobert!) ale należy pamiętać że to był jego najgorszy sezon jeśli chodzi o rzut -> to był ostatni rok gdzie rzucał za 3 na dosyć małym (jak na współczesne standardy) volume  a dodatkowo odwalił dość mocną kaszankę ofensywną w PO (niecałe 10 ppg przy 48% TS w tym całe 3 trójki trafione na 21%), więc jeśli ktoś myśli że Turner tu będzie kozak 'odciągaczem' to szczerze mówiąc jest to grajek z którego trójkami da się żyć
- Jermaine -> tutaj już było to opisywane przy okazji wcześniejszych rund, jako defensywny anchor był super (ale z Turnerem na parkiecie będą się kanibalizować), ale ofensywnie to typowy średniak (który niestety grał w zbyt dużej roli, przez co fatalnie wygląda jego efficiency -> on ma w karierze 48,8% TS w PO...a w wybranym sezonie jeszcze mniej)
- Beal to podobny case do George'a, niby fajny scoring ale nie przełożyło się to nawet na średnią ligową ofensywę (i znów - jak ktoś by chciał zwalać na Bricka to rok wcześniej bez niego Beal też nakurwiał 30 ppg a ofensywa Wizards była generalnie tragiczna)
- Simmons to wiadomo, miał swoje plusy w O (tutaj mocno ograniczone przez FRANCUSKI WIELKI MUR), ale sumarycznie to stwarzał po tej stronie więcej problemów i raczej nie ma się tutaj co nad nim pastwić (szczególnie że na tym etapie tego ATFa to on i tak już jest pewnie obsrany i nie wiadomo czy zagra!)
- Eddie i Jabari to typowi rolsi, którzy będą tym lepsi im lepsi facilitatorzy w teamie....więc tutaj nie powinni specjalnie błyszczeć :)

i tutaj jeszcze muszę się odnieść do tego fragmentu:

1 godzinę temu, Gregorius napisał(a):

lepsza zbiórka

z wieloma rzeczami się tam mniej lub bardziej nie zgadzam, ale ten fragment to kompletny mindfuck

w normalnym ustawieniu miałem wyraźnie lepszą zbiórkę...ale Ty do s5 wrzucasz Jabariego z jego potężnym 6,9 rpg (więc zakładam że będzie grał sporo minut) i piszesz że będziesz miał lepszą zbiórkę? xD

Przecież sam mój Gobert daje praktycznie tyle samo zbiórek co obaj Twoi podkoszowi razem wzięci xD (13,5 vs 14,1)  a wg TRB% (które jest w sumie lepszym wskaźnikiem) nawet więcej (23,3% vs 21,6%) 

Dwaj kolejni najlepsi zbierający na parkiecie (przy graniu s5) będą też u mnie -> Millsap (15,1%) i Hill (14,2%), który jest wyraźnie lepszy od George'a (11,4%)

Majerle (6,7%) i Jones (6,9%) w tym temacie na ~remis

przewagę masz więc jedynie na PG....gdzie Simmons to notabene Twój najlepszy zbierający w s5 xD (12,2%)

masz niby O'Neala (16,5%) na ławce....ale i tu mam przewagę, bo Coleman był trochę lepszym zbierającym (16,9%)

nawet w pojedynku ławkowych non-factorów jeśli chodzi o zbiórkę wypadam dużo lepiej gdzie słabszy w tym temacie u mnie Donovan jest lepszy zarówno od Conleya jak i Beala

podsumowując: odleciałeś ostro pisząc że jesteś 'lepszy na zbiórce'...pls przecież tutaj będzie gwałt na tablicach (POPROSZĘ GOBERTA ŻEBY BYŁ DELIKATNY!) i  to jest kolejny (po playmakingu) aspekt gdzie moja ekipa jest półkę (albo i dwie!) wyżej. I jest to dość istotny temat -> bo o ile obie nasze ekipy bardzo dobrze bronią o tyle ja mam pewność że dobrze broniona akcja zakończy się tak jak powinna (zbiórką) za to po drugiej stronie mogę liczyć na sporo ponowień (co mocno psuje wrażenie z tego elementu w którym Twoja ekipa jest najlepsza).

I to ze Gemini daje prawie remis a chatgpt moją przewagę

chatgpt napisał też coś takiego:

Gregorius has more ways to generate efficient offense in the half court

więc ciężko traktować go poważnie :) 

Edytowane przez julekstep

36 minut temu, julekstep napisał(a):

podsumowując: odleciałeś ostro pisząc że jesteś 'lepszy na zbiórce'.

Przepraszam masz racje. Nie celowo ale na szybko pisalem i napisałem glupote. Założyłem ze Gobert bedzie na obwodzie ( co moim zdaniem jest prawda) ale Założyłem Oneala pod koszem.

3 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Przepraszam masz racje. Nie celowo ale na szybko pisalem i napisałem glupote. Założyłem ze Gobert bedzie na obwodzie ( co moim zdaniem jest prawda) ale Założyłem Oneala pod koszem.

z tym że nawet z O'Nealem (i nie licząc ławki, gdzie wtedy byłaby deklasacja na moją korzyść) to by było dalekie od prawdy (dalej Gobert byłby zdecydowanie najlepszym zbierającym a ja miałbym 3 z 4 najlepiej zbierających na parkiecie)

a co do Goberta wyciąganego na obwód to tutaj zapraszam do podpunktu o Mylesie -> ta wersja Turnera o ile trochę lepiej broni o tyle ofensywnie jest wyjątkowo niegroźna (nawet jak na jego standardy)

9 minut temu, julekstep napisał(a):

co do Goberta wyciąganego na obwód to tutaj zapraszam do podpunktu o Mylesie -> ta wersja Turnera o ile trochę lepiej broni o tyle ofensywnie jest wyjątkowo niegroźna (nawet jak na jego standardy)

Troche brak Ci wyobraźni.  Odpuszczany to i Rondo czy Bowen trafiali. Turner rzucal ile rzucal bo nie byl odpuszczany. Dlatego % czy ilość rzutów to nie wszystko. Wiec oczywiście Gobert może zostać pod koszem ale wtedy nie ma nic latwiejszego niz rzut z czystej pozycji lub zasłona na obwodzie Mylesa i rzut z czystej pozycji Jonesa lub PG. Ale spoko z tym tez mozesz pewnie żyć. 

30 minut temu, Gregorius napisał(a):

Turner rzucal ile rzucal bo nie byl odpuszczany. 

nie ma pełnych meczów Pacers vs Celtics z tamtego sezonu na YT, ale z tego co widzę na skrótach to Horford krył go moooocno na radar kiedy Turner był  w okolicy 3pt line (Morris jak go krył to zdecydowanie bliżej, ale ja bym się raczej sugerował Horfordem a nie tym głuptasem :P)

zresztą mamy taki archiwalny wpis eksperta a propos tej serii:

W dniu 20.04.2019 o 13:33, fluber napisał(a):

Ja typowałem, Celtics w 5, ale spodziewałem się lepszej gry po obu stronach. Pacers są w tych play-offs trzecim zespołem pod względem liczby oddanych wide open trójek, ale trafiają je tylko na 31% skuteczności i jednocześnie oddali najmniejszą liczbę trójek tight i very tight ze wszystkich play-off teamów ( tylko 6), więc ta obrona Celtics wcale nie jest jakaś zabójcza, przynajmniej na obwodzie. Jednocześnie Celtics w tych dobrze krytych przez Pacers trójkach ( tight i very tight) trafiają 47%, więc to niemożliwe, żeby to utrzymali. Tutaj muszą się pojawić usprawnienia w ataku i to poważne. 

więc to co napisałeś to raczej nie jest prawda :) 

i wiadomo -> pisząc o odpuszczaniu nie mam na myśli zostawienia typa niech se robi chce...ale na pewno Turner to idealny kandydat do tego żeby zamiast na nim to skupiać się jednak na przysłowiowym George'u

pamiętaj też że masz tam gdzieś na parkiecie zagubionego Simmonsa...którego można już odpuścić na obwodzie tak całkiem całkiem -> więc zagrożenia dla mojej strefy z Gobertem patrolującym pomalowane za bardzo tu nie widzę (przypomnę też że Gobert ma tutaj do pomocy absolutnie świetnych obrońców obwodowych -> więc będzie miał dużo większy komfort niż w RL)

6 minut temu, Gregorius napisał(a):

Skad liczba mnoga? Masz Majerle i w sumie tyle. Pod Stockton  jest max dobry a Hill neutralny.

Stockton to arguably najlepszy obrońca na swojej pozycji w tej puli

Millsap to pewnie jeden z najlepiej broniących obwód PFów w puli

co do Hilla to się nie kłócę bo on faktycznie w tamtych latach był średni (będę się upierał że musiał odpuszczać D dlatego że anchorował cały atak tamtych Pistons -> u mnie nie będzie tak obciążony)

8 minut temu, Gregorius napisał(a):

Skad liczba mnoga? Masz Majerle i w sumie tyle. Pod Stockton  jest max dobry a Hill neutralny.

Pan Stockton

Wielokrotnie w all def2 i tak naprawdę chyba najbardziej dirty obrońca (bardziej niż Bruce Bowen), do tego 3 przechwyty na mecz i 7 w dpoy w sezonie julka.

15 minut temu, P_M napisał(a):

Pan Stockton

Wielokrotnie w all def2 i tak naprawdę chyba najbardziej dirty obrońca (bardziej niż Bruce Bowen), do tego 3 przechwyty na mecz i 7 w dpoy w sezonie julka.

Ben byl w pierwszej piątce i 4 w glosowaniu na najleoszego obrońcę.  Stockton ( tak byl mega dirty) warunkow fizycznych nie oszuka i nie byl na poziomie Kidda, Blaylocka, Bena czy Paytona. Dlatego dobry a nie wybitny

9 minut temu, Gregorius napisał(a):

Ben byl w pierwszej piątce i 4 w glosowaniu na najleoszego obrońcę.  Stockton ( tak byl mega dirty) warunkow fizycznych nie oszuka i nie byl na poziomie Kidda, Blaylocka, Bena czy Paytona. Dlatego dobry a nie wybitny

Lets agree to disagree :)

W ogóle wymieniona 4ka nie jest na tym samym poziomie w obronie.

Kidd to najlepszy defensywny PG ever...ale nie było go w puli tego atfa

Stockton nie odbiega od Paytona imho, ale kłócić mi się nie chce...bo Paytona też nie było w puli

Bena ciężko tu liczyć bo w obronie to był bardziej wing a nie PG

śmieszy za to Mookie, gdzie zarzutem w stosunku do Stocktona były warunki fizyczne a Mookie był przecież jeszcze mniejszy 🙃  i z tego co widzę to na różnych dostępnych listach jest zazwyczaj niżej niż Stock defensywnie, więc to Twoja opinia i tyle

Godzinę temu, Gregorius napisał(a):

Swoją droga pierwsza piątka Julka strasznie slabo wygląda pod względem zdobywanych punktów (mniej wiecej).  15,17,21 18,15 vs 17,20,28,16,13 plus u mnie w rezerwie 20,30,20. 

cyferki pewnie są do sprawdzenia (Stockton miał 17+ a nie 15), ale generalnie co w tym dziwnego że s5 w skład którego wchodzą czterej (!) gracze z lat 2018+ ma więcej ppg niż s5 gdzie jest jeden taki gracz (i akurat jest to ten grajek będący ostatnią opcją)?

już wcześniej pisałem -> 21,5 ppg Hilla z sezonu gdzie średnio rzucano 97 punktów nie odbiega tak bardzo od 28 ppg George'a z sezonu gdzie rzucano średnio 111 punktów 🤷‍♂️ (już abstrahując od tego że Hill w ataku dawał duuuuuużo więcej jako facilitator i z kiepskim składem zrobił top5 ofensywę)

7 godzin temu, julekstep napisał(a):

cyferki pewnie są do sprawdzenia

były do spawdzenia dlatego napisałem mniej wiecej. Teram miałem moment i przeliczyłem do pace z sezonu 25/26

PG: Ben Simmons – 16.2 vs 17.4 John Stockton
SG: Eddie Jones – 21.4 vs 17.3 Dan Majerle
SF: Paul George – 27.8 vs 23.6 Grant Hill 
PF: Jabari Smith Jr – 13.8 vs  17.7 Paul Millsap
C Myles Turner – 13.2 vs 14.3 Rudy Gobert
Mike Conley – 21.1 vs 27.9 Donovan Mitchell
Bradley Beal – 31.3 vs 18.5 Kon Knueppel
Jermaine O'Neal – 22.1 vs 21.2  Derrick Coleman

Widać że twój skład dużo punktów nie zdobywa i poza Mitchelem na ławce nie ma żadnej sensownej pierwszej opcji. I oczywiście mecz mógłby wyglądać inaczej ale to działa w dwie strony. Jeżeli Ty uważasz że Jabari czy Turner nie rzucali by wiecej przy takim spacingu to logicznie Twój obwód rzucał by nawet mnie przeciwko mojej obronie. 

8 godzin temu, julekstep napisał(a):

Kidd to najlepszy defensywny PG ever...ale nie było go w puli tego atfa

Stockton nie odbiega od Paytona imho, ale kłócić mi się nie chce...bo Paytona też nie było w puli

tak nie było ich ale to dla mnie elitarność. Pewnie jakbyśmy poszukali kogoś w tych latach dodalibyśmy . Dlatego nie neguje że Stockton jest bardzo dobry. Neguje tą elitarność.

Bena ciężko tu liczyć bo w obronie to był bardziej wing a nie PG

Zupełnie tego nie rozumiem co chcesz powiedzieć. Chyba że chcesz jeszcze bardziej pochwalić jego elitarność. On bronił pozycje od 1 do 4 w ataku grając jako PG. Właśnie on jest przykładem elitarności w obronie i gracza który jako jeden z niewielu potrafi mocno utrudnić granie nawet komuś takiemu jak Stockton. 208 wzrostu vs 185 przy jednoczesnej szybkości pozwalającej ustać na nogach przeciwko i dominującej sile fizycznej.  Do tego pick&roll z Milsapem mogę dzieki Benowi bronić switchem bo i przeciwko Milsapowi nie bedzie miał większego problemu.

śmieszy za to Mookie, gdzie zarzutem w stosunku do Stocktona były warunki fizyczne a Mookie był przecież jeszcze mniejszy

przeciwko Benowi to samo mówiłbym o warunkach Mookie . Natomiast kłócić się nie będę widziałem sporo opinii o przewadze Mookiego przez dużo mocniejszy nacisk on ball i generowanie przez to masy przechwytów plus Mookie mimo 4cm mniej miał ponad 4kg wiecej masy miesniowej. Wiele razy czytałem że był po prostu szybszy i silniejszy.

już wcześniej pisałem -> 21,5 ppg Hilla z sezonu gdzie średnio rzucano 97 punktów nie odbiega tak bardzo od 28 ppg George'a z sezonu gdzie rzucano średnio 111 punktów 🤷‍♂️ (już abstrahując od tego że Hill w ataku dawał duuuuuużo więcej jako facilitator i z kiepskim składem zrobił top5 ofensywę)

dalej to ponad 4 ppg różnicy (przeliczam pace nie liczbę punktów ale jak chcesz to przelicz i pokaż jak wyglądało by to na liczbę punktów)  ale ważniejsze jest to 

od tego że Hill w ataku dawał duuuuuużo więcej jako facilitator

sam się togo pozbawiłeś oddając piłkę Stocktonowi. Jeden z nich prowadzi atak z piłka drugi jest winnej roli. Hill miał fajny rzut z połdystansu ale jego główną zaleta była gra 1 na 1 i wjazdy na kosz. Nie przypominam sobie żeby grał off ball czy latał po zasłonach. Jego gra bez piłki średnio pasuje do tego co zamierzasz grać. Jest zbyt dobry żeby swoich punktów nie rzucić ale jego wpływ na grę będzie zdecydowanie mniejszy. 

btw Stockton prowadził dopiero 11 atak w lidze gdzie Spud Webb prowadził mocarnego Koncaka do 10.

55 minut temu, Gregorius napisał(a):

były do spawdzenia dlatego napisałem mniej wiecej. Teram miałem moment i przeliczyłem do pace z sezonu 25/26

Czemu akurat do pace a nie średniej punktowej? Nie wiem, ale się domyślam!

Widać że twój skład dużo punktów nie zdobywa

z tego co wyliczyłeś to wychodzi że różnica pure ppg dla s5 (licząc wg narzuconego przez Ciebie klucza premiującego Twój skład) to raptem 3 punkty

a Ty dalej nie masz połowy sensownego (na poziomie atf) facilitatora

tak nie było ich ale to dla mnie elitarność. Pewnie jakbyśmy poszukali kogoś w tych latach dodalibyśmy . Dlatego nie neguje że Stockton jest bardzo dobry. Neguje tą elitarność.

https://forums.realgm.com/boards/viewtopic.php?t=1791397

tutaj np. w wyniku głosowania masy ludków mocno siedzących w NBA Stockton jest na miejscu nr 6 all-time (najwyżej z graczy dostępnych w tym atf, głosowanie było w 2018 czy 2019 jbc)

więc powszechna opinia jednak sugeruje tutaj elitarność

a wg Twojej indywidualnej opinii jest tylko bardzo dobry :) 

sam się togo pozbawiłeś oddając piłkę Stocktonowi. Jeden z nich prowadzi atak z piłka drugi jest winnej roli. Hill miał fajny rzut z połdystansu ale jego główną zaleta była gra 1 na 1 i wjazdy na kosz. Nie przypominam sobie żeby grał off ball czy latał po zasłonach. Jego gra bez piłki średnio pasuje do tego co zamierzasz grać. Jest zbyt dobry żeby swoich punktów nie rzucić ale jego wpływ na grę będzie zdecydowanie mniejszy. 

kolejny raz powtórzę: na poziomie ATF wolę mieć dwóch elitarnych playmakerów i kłopot pod tytułem 'w jakich proporcjach oni mają klepać' (tak jak pisałem, u mnie to pi razy drzwi 60 Stock 40 Hill kiedy są razem na parkiecie + zawsze jeden z nich jest na parkiecie i jak drugi siedzi to już jest full time kreatorem) niż nie mieć totalnie żadnego i szukać ofensywnych argumentów sumując ppg grajków :)

btw Stockton prowadził dopiero 11 atak w lidze gdzie Spud Webb prowadził mocarnego Koncaka do 10.

To dość symptomatyczne że wspominasz 25 mpg Koncaka, kiedy w Jazz ciągle 32 mpg grał Mark Eaton, czyli absolutnie największy ofensywny kasztan jakiego można sobie wyobrazić (wśród coś znaczących grajków) - gracz przy którym mój Gobert jest absolutnym wirtuozem ataku :) 

a i tak z taką przeszkodą Stock zrobił ofensywę powyżej średniej ligowej -> czyli wyraźnie lepiej niż Twój ofensywny lider Paul George :) 

tutaj np. w wyniku głosowania masy ludków mocno siedzącej w NBA Stockton jest na miejscu nr 6 all-time (najwyżej z graczy dostępnych w tym atf, głosowanie było w 2018 czy 2019 jbc)

Tak, to jest dobry argument. 

mnie to pi razy drzwi 60 Stock 40 Hill) niż nie mieć totalnie żadnego i szukać ofensywnych argumentów sumując ppg grajków

To raczej odpowiedź na Twoje rzucal 3 razy za 3 to tutaj więcej nie bedzie. Nie kryje go. 

11 minut temu, julekstep napisał(a):

dość symptomatyczne że wspominasz 25 mpg Koncaka, kiedy w Jazz ciągle 32 mpg grał Mark Eaton, czyli absolutnie największy ofensywny kasztan jakiego można sobie wyobrazić

No Koncaka wspomniałem bo wiedziałem ze Eatona wyciągniesz.  Co ciekawe kolejny sezon z Eatonem byl 4 , a kolejna poprawa i utrzymanie bylo od przybycia Hornacek.  Moze zły sezon wybrałeś ale abstrahując od naszego pojedynku ( gdzue ma kto rozegrac nie ma kto pynktow zdobyc) to ciekawe dkaczego tak wypadla ofensywa Utah w tamtym sezonie.

1 minutę temu, Gregorius napisał(a):

Co ciekawe kolejny sezon z Eatonem byl 4

no bo Eaton się zwijał już wtedy

w kolejnym sezonie grał już tylko 25 mpg :) 

3 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Moze zły sezon wybrałeś ale abstrahując od naszego pojedynku ( gdzue ma kto rozegrac nie ma kto pynktow zdobyc) to ciekawe dkaczego tak wypadla ofensywa Utah w tamtym sezonie.

ale to nie jest nic ciekawego -> z Eatonem po prostu nie dało się zrobić dobrej ofensywy

ofensywa Jazz w prime Eatona (gdzie, poza jednym rokiem, regularnie grał 30+ mpg):

84/85 -> 21 z 23
85/86 -> 20 z 23
86/87 -> 21 z 23
87/88 -> 16 z 23 (STOCKTON WCHODZI DO S5)
88/89 -> 17 z 25
89/90 -> 10 z 27 (tutaj Eaton grał wyjątkowo mało -> 27,5 mpg)
90/91 -> 11 z 27

od kolejnego sezonu (zjazd Eatona do bazy) już ich ofensywy były bardzo dobre/elitarne