Skocz do zawartości

ATF Ringless 1/8 january vs DRK

P_M

Kto wygrywa   

12 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto wygrywa?

Rekomendowane odpowiedzi

Składy:

16. january

PG: Cade Cunnigham 25/26
SG: Devin Booker 2022/23
SF: Lauri Markkanen 22/23
PF: Chris Webber 01/02
C/PF : Evan Mobley 2024/2025
BENCH 1: Baron Davis 06/07
BENCH 2: Marcus Smart 21/22
BENCH 3: Deandre Ayton 20/21

5. DRK

PG: Mookie Blaylock 96/97
SG: Scottie Barnes 25/26
SF: Latrell Sprewell 93/94
PF:  Jaren Jackson Jr 22/23 
C : Joel Embiid (2022/23)
BENCH 1: Tyrese Maxey 25/26
BENCH 2: Jalen Rose 99/00 
BENCH 3: Malik Beasley 2024/25

Edytowane przez P_M

• P_M zmienił(a) tytuł na ATF Ringless 1/8 january vs DRK
14 godzin temu, Braveheart22 napisał(a):

Sprewell na dwójce, Scottie na trójce, bez żadnej kontrowersji.

Trochę lepiej. Tam też chyba nie gral ale patrząc na rezerwowych to on zagra na pf/c wiec wszystko się zgadza.

Edytowane przez Gregorius

Ogólny opis zespołu:

Format mamy jednosezonowy, więc z góry piszę, że najważniejsze dla mnie były ofk PO. Ringless, nie ringless – pytanie zawsze to samo czy ktoś w PO nie stawał się kompletną pizdeczką, czy wręcz przeciwnie – nagle zaczynał wymiatać. Cóż, losowanie + warunki draftu (brak ABBA) koszmarne, ale walczymy.

#16 Cade Cunningham ’26. 5 miejsce w MVP votes w RS i doprowadzenie Pistons do najlepszego bilansu wschodu. W PO mimo ogromnej kupy w gaciach Durena i braku 2 opcji pokazał : 28/4/8, 40,2% za 3 (przy ponad rzucanych trójkach na mecz). Bezwzględnie wykorzystujący słabsze punkty w defensywach rywali. Maestro na pickach, broni, rzuca za 3. Spoiwo mojego teamu.

#17 Chris Webber ’02. 7 miejsce w MVP votes w RS, legendarny run Kings w PO ’02, gdzie Webber robił 24/11/5. Mocny midrange scorer, podający, kończy na pickach, potrafi karać niższych na switchach – idealny ofensywny modern center. Dobry defensor, ale nie jako typowa 5ka (u mnie tak nie gra w obronie).

#48 Devin Booker ’23. Typ zrobił w PO 34/5/7 na potężnym zachodzie i walce z Jokiem w 2R, 69ts oraz 50,8% za 3. Nie wiem czy trzeba więcej pisać, Booker zagrał jordanowskie PO, fajnie że można w formacie jednosezonowym wyciągać takie perełki, bo kto tu się z nim może mierzyć?

#49 Evan Mobley ’25. DPOY I top10 MVP w mocarnym RS Cavs. W PO jako jeden z nielicznych nie zawiódł kręcąc 17/8/2 na 70 ts i 45,2% za 3. Dobrze mieć DPOY pod koszem, a jak jeszcze rzuca trójeczki na takim poziomie i kręci blisko 20 ppg to w takich formatach idealny.

#80 Baron Davis ’07. Znana postać w wszystkich ATFach, bo miał jeden sezon, gdzie skill i warunki fizyczne mu się spiknęły. Efektem all-time upset z pyknięciem przez GSW mocarnych Mavericks, epicka produkcja i efektywność. 25/5/7 na 62ts, 37,3% za 3.

#81 Marcus Smart ’22. Kolejny DPOY z mojej ekipy, a dostać DPOY z pozycji obwodowego to nie byle co. 15/5/6 w PO zakończonych finałami i 35% za 3. Niewielu w tym ATF mamy graczy, który są choć zbliżeni poziomem defensywy do Smarta.

#112 Lauri Markkanen ’23. Jedyny z moich, który nie zagrał w PO, ale w pojedynkę zepsuć tank po Wembanyamę w Utah już zdołał. 26/9/2 na 64 ts i 39% za 3 na dużym volume. Nie zabiera piłki, a dokłada świetny scoring/spacing na skrzydle i takiego grajka mi było trzeba na ławce.

#113 DeAndre Ayton ’21. Kolejny zawodnik, który miał dokładnie jeden sezon, w którym zagrał zupełnie inaczej niż w pozostałych. Skupił się na swojej roli ten jeden raz i machnął jak finiszer na pickach 16/12 w PO na 67ts z awansem do finałów. Ważniejsze jednak, że ogarnął i obronę pod koszem z utrzymywaniem się (wiadomo, zatrzymać się nie da) 1v1 przeciw MVP Jokiciowi grając świetny D.

1/8 vs DRK team

Ogólnie dowcipnie, bo to jeden z bodajże 2 teamów w całej zabawie, na którego wychodzę odrobinę innym s5 – na początek przeciw Embiidowi Ayton, tak co by fauli za szybko nie łapał Mobley.

Rotacja:

G Smart 30, Davis 18
G Booker 36, Davis 12
F Cunningham 36, Markkanen 12
F Webber 36 Mobley 12
C Ayton 27, Mobley 21

Clutch: Davis-Booker-Cade-Webber-Mobley

Gameplan w 😧

Ayton ogarnał w tych PO ‘21 lepszego MVP (Jok) 1v1, a Embiid wiadomo jak fatalnie zjeżdża (i wtedy w ’23 też) w PO z poziomem gry. Jakiś tankerów mógł sobie w RS golić, ale w PO to potwierdzony choker i Aytonek spokojnie da sobie radę ograniczyć Joela. W kombinowanych lineupach, gdy nie ma DA bronić Joela będzie albo Mobley albo Webber z założeniem podwojeń od gorzej rzucających (Blaylock/Barnes) graczy rywala.

Zakładam s5 Maxey-Sprewell-Rose na obwodzie u oponenta. Smart na Maxeyu, Cade na Sprewellu, Booker na Rose, lub Davis na Maxeyu, Cade na Sprewellu, Booker na Rose (lub tych bustach Blaylock/Beasley). Barnesa na SF nie zakładam, bo to jedyny poza starterami podkoszowy rywala i musi tam grać.

Ogólnie całkiem sympatycznie, bo Booker (a jak wiemy jak się zepnie potrafi w D) zawsze może kryć kogoś meh w ataku. Z kolei Smart/Davis/Cade ładnie powinni ograniczyć obwód rywala.

Gameplan O:

Tu przede wszystkim rywal ma kłopot, bo Maxey to duża dziura, Rosea to nawet z reklamy z KB i 81 pkt znamy, Beasley tyczka i za bardzo oponent nie ma jak kryć zestawienia Cade-Booker, dodając Davisa to już w ogóle.

Przy neutralnym (jak to w PO) impakcie w D Embiida rywal ma dylemat czy sadzać swą gwiazdę na ławce, by cokolwiek w obronie tu próbować uratować świetnymi JJJ oraz Barnesem. Booker, Cade, Davis to efektywne 90ppg z obwodu, wraz z Webberem + Aytonem/Mobleym na pickach będą młócić umierającym na parkiecie PO-dziadygą Joelem i kiepską obwodową defensywą rywala.

-> piękne narzucenie narracji pod swoją ekipę że niby LICZY SIĘ PO (mając w składzie Lauriego 🙃), co ofc nie przeszkadza w pisaniu o DPOY i innych nagrodach za RS xD
-> robienie z Aytona jakiegoś juggernauta bo 'zatrzymał' Joka w serii gdzie starterami w Nuggets byli Facu i Autyzm...a MPJ był sobą (a jako kontrast to NEUTRALNY w D Embiid...kek)
-> jeszcze wracając do Aytona i jego epickiego PO -> to on to 16/12 na 67 ts robił przy - ciągle świetnym - CP....tutaj będzie grał z ofensywnym kasztanem Smartem

dalej na oko przewaga po stronie januarego (jak można wybrać Malika Beasleya w atf? nawet jeśli jest to atf z tak ograniczoną pulą....), ale zagrywki PRowe prepiękne ❤️ 

6 godzin temu, january napisał(a):

W kombinowanych lineupach, gdy nie ma DA bronić Joela będzie albo Mobley albo Webber z założeniem podwojeń od gorzej rzucających (Blaylock/Barnes) graczy rywala.

a możesz doprecyzować kto będzie bronił jako pierwsza opcja gdy DA nie ma? To może zadecydować o moim głosie w zależności od opisu DRK.

Witam,

Słowo o genezie czemu taki, a nie inny model drużyny. Nie tak dawno temu mieliśmy możliwość obejrzenia czternsłówkoastu gier Detroit w tegorocznych play offs. To jak przez długie minuty kulała ofensywa Pistons powodowało u mnie zgrzytanie zębów.

Nigdy więcej. Tak dalej być nie może. JBB niech poprawia Pistons w realu, a ja nie powielę tych błędów w ATFie.

Do rzeczy.

Po pierwsze. Zgodnie z odwieczną logiką Pistons - defensywa first. I taki, mocno defensywny, rys ma ekipa moich wybrańców. 

Po drugie. Co nie mniej istotne, każdy z nich potrafi pokarać rzutem zza łuku. Niektórzy są w tym świetni, absolutny top swoich sezonów, inni po prostu bardzo dobrzy, jeszcze inni opanowali te sztukę w stopniu wystarczającym na tyle, że przeciwnik w żadnym wypadku nie może odpuścić krycia na obwodzie (pozdro Ausar). Nie chciałem brać graczy, którzy są per game 0,0 na 0,1

Oto ich procenty (i volumen w sztukach) zza łuku w wybranym sezonie:

36,6  (221)

36,1   (141)

36,7  (220)

41,6   (319)

39,3  (77)

30,4   (68)

35,5   (100) 

33,0    (66)

W sumie we wskazanych sezonach trafili naprawdę okazałe 1212 trójek na mocno przyzwoitej skuteczności 37,2%. 

Po trzecie. W czasie przeglądania kandydatów do draftu od razu rzuciło mi się, że jest niedobór solidnych wysokich zawodników. Jeszcze mniej jest solidnych wysokich grających w obronie. A solidnych wysokich z obroną i przyzwoitą trójka jest jak na lekarstwo. Stąd taka, a nie inną kolejność moich wyborów.

Joel Embiid (22/23)- nie spodziewałem się tutaj miłości. Tytuł MVP (śmiejcie się, ale patrząc po ledwo ukończonym sezonie to i tę nagrodę wypłakać to trzeba umieć), do tego DPOY-9, NBA1, AS, CPOY-5., król strzelców z 33,1 PPG

Jaren Jackson (22/23) nagroda DPOY,DEF1  i lider w blokach 3,0 PPG

Latrell Sprewell (93/94) niezniszczalny w tym sezonie. 82 mecze, lider 43,1 (!) MPG, do tego MVP-11, NBA1, DEF2

Scottie Barnes (25/26) i szybko dokompletowałem trzeci wybór do obsady pozycji 4/5.  DPOY- 5, DEF2

Mookie Blaylock (96/97)  uparty bulterier, pięć sezonów z rzędu z +200 stealami, w wybranym sezonie lider ligi w tej kategorii (2,7 SPG), a także w trójkach (2,8 celne na mecz). Do tego DPOY-3, DEF2.

Tyrese Maxey (25/26)    solidny sezon, okraszony epickim jak na Sixers powrotem w PO z  1-3 vs Celtics. CPOY7, NBA3

Jalen Rose (99/00)   najdłuższy, zakończony finałem run w play-off z moich graczy, nagroda MIP oraz MVP-13

Malik Beasley (24/25)  ostatni wybór to jedyny CZŁOWIEK (kosmitę z miasta Świętego Franciszka nie zaliczam do tej kategorii) z pojedynczym sezonem z +300 celnymi trójkami na skuteczności+ 40%. Do tego 6MOY-2.

Podział minut

Blaylock 24/Maxey 24

Sprewell 30/ Beasley 18

Barnes 6/Rose 30/ Sprewell 12

Jackson 18/ Barnes 30

Embiid 32 / Jackson 16

CDN

Edytowane przez DRK

CD

Obrona.

Na początku próba wykorzystania elementu zaskoczenia. Wychodzę najmocniejszą defensywnie piątką. Nie ma miejsca na switche. Później Scottie wraca na swoją nominalną pozycję. Przez całe 48 minut na PF i C mam rotacyjny duet (Barnes + Jackson lub Barnes + Embiid lub Jackson+Embiid) świetnych obrońców. 

Tu na chwilę zatrzymam się albowiem podniesiony został zarzut różnic w grze Joela w RS i PO

Pasowałoby, aby January określił którą właściwie opcję wybiera. Czy wybiera wersję PO graczy czy jakiś mix RS i PO. Bo to wygląda jakby chciałby zjeść ciastko i mieć ciastko. Jeśli wybór pada na wersję Play off to niestety, ale będzie grał w 7 vs 8 z powodu braku Fina. Implikuje to po jego  stronie szybsze zmęczenie pozostałych  graczy, szansę na wyłapanie większej liczby fauli etc

Dalej. Z wysokich pozostaje w drużynie rywala Mobley do robienia spacingu. W lineupach bez niego będzie mizernie to wyglądać. Webber z Aytonem w całych swoich playoffowych runach  w wybranych sezonach popisali się mniejszą skutecznością niż...Ausar Thompson ostatnio. Ten trafił chociaż jedną jedyną trójkę. Chris i Deandre zachowali czyste konto celnych trójek. 

Jeśli jednak przyjmiemy, że RS  ma konkretną wartość to i notowania Embiida porównywalnie rosną.

W narracji, że  liczy się tylko Play off Cade owszem jest świetny, ale zabieranie mu zmiennika jest okrutne. Przecież był świeżo po rekonwalescencji zapadniętego płuca. W formie rzutowej tego nie było znać, ale widać, że w kreacji i dbaniu o piłkę nie wrócił do formy. Rekordowe all time 41 strat vs Magic, niemal równie słabo vs Cavs (38 strat) dało mu zawstydzające ratio as/to na poziomie 1,3. A tu przeciwko będzie miał specjalistę od przechwytów Mookiego  oraz  Sprewella obaj z all defensive teamów. W realu miał na obwodzie Bane'a, Suggsa, Mitchella czy Hardena.

Dwa niezwykle ciekawie zbudowane drużyny. Nie jestem jak Szwajcaria i kogos muszę popchnąć dalej i mimo posiadania kilku kocurów i DRK nominuję dalej Jaśka. Nie pasuje mi tam w zasadzie tylko Ayton.

U rywala Beasley i przede wszystkim Embiid to nie są gracze którym bym dał klucze do miasta. Spree i Scottie Barnes oraz w dalszej kolejności JJJ oraz Maxey to fajne picki.

Zacięty mecz, ale January idzie dalej.

DRK jest o Mookie Blaylocka od awansu. Jakikolwiek sensowny niecancerowaty w ataku PG, byłby tu zbawieniem, niestety tutaj pomimo najwyższego TS% w karierze to nie mogę zapomnieć o tym, że jest on ze skróconą linią za 3pt, a pozostałe to TS mniej wiecej na poziomie 47%. Szkoda, bo Embiid byłby tu największym difference makerem, gdyby trochę lepiej go obudować i seria była do wygrania.
4-3 - january