Skocz do zawartości

ATF Ringless edition - commentary

P_M

ATF kolejność   

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak gramy

• Wąż jak teraz
    • ABBABABA

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, BMeF napisał(a):

To jest potencjalnie mocno przereklamowany obrońca-statpadder tak na oko tbh, słabo jak na swoją reputację wyglądał gdy oglądałem jego mecze z 80s.

no impakt na pewno nie odpowiada statom, ale jednak mówimy o mocnym bieda-drafcie gdzie szły Raja Belle i Raefy LaFrentzy

Teraz, LeweBiodroSmoka napisał(a):

z racji tego, że gramy w 8miu koniecznie napisz, którzy gracza grają u Ciebie po 48 minut 

Nie rozumiem wyjaśnij.  Bo problemem nie jest ze ktoś gral na dwoch pozycjach w danym sezonie. U ciebie zaden zawodnik ( chyba ze Porter) nie zagrali na danej pozycji

7 minut temu, Gregorius napisał(a):

Czy granie na danej pozycji miało wplyw na gre i statystki? ( nie mówiąc o czesto innej budowie ciaław tych sezonsch). Bo jesli tak to jak mam ocenic zawodnika? Z tego sezonu , z sezonu gdzie naprawdę gral na pozycji gdzie go ktoś ustawi czy dokonywać jakis magicznych korekt. 

Jakie ma znaczenie na jakiej 'pozycji' grał Butler (bo chyba o niego chodzi), gdy jego rolą było point forward w ataku i bronienie najlepszych obwodowych rywali?

Jego to co najwyżej można 'krytykować' za tamten sezon, że na Wschodzie w ataku grał tak se, a finały w ataku miał zajebiste, ale w obronie nie miał siły.

Ale całościowo i tak lepszy pick od Malone'ów czy Embiidów, bo finały w ataku miał niesamowite.

10 minut temu, BMeF napisał(a):

Jego to co najwyżej można 'krytykować' za tamten sezon, że na Wschodzie w ataku grał tak se, a finały w ataku miał zajebiste, ale w obronie nie miał siły

tego nawet nie pamiętałem, ale wiedziałem za to, że w '23 od drugiej rundy grał z kontuzją i po obu stronach wyglądał sredniawo, zwłaszcza w ataku

nie wiem @Gregorius jak Ci to wyjaśnić, skoro jeden z bardziej undesize SF-PF w historii nie jest dla Ciebie wystarczajaco multipozycyjny, ale rozumiem, że koniecznie chciałeś mnie na czymś złapać i to nawet szanuję, ale takie zagrywki to może z 12 lat temu by gdzieś przeszly a nie teraz gdzie masz jakiś DFSów na centrze

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

4 minuty temu, BMeF napisał(a):

Jakie ma znaczenie na jakiej 'pozycji' grał Butler (bo chyba o niego chodzi), gdy jego rolą było point forward w ataku i bronienie najlepszych obwodowych rywali?

Jego to co najwyżej można 'krytykować' za tamten sezon, że na Wschodzie w ataku grał tak se, a finały w ataku miał zajebiste, ale w obronie nie miał siły.

Chodzi o każda osobe która bedzie przestawiać i wymyślać pozycję.  Dla mnie jak lbs będzie gral nim jako point forward i uzasadni ze to zadziała z partnerami to spoko. Ale on dlatego wychodzil jako sf i czasem byl przesuwany na pf zeby kolo niego grali okresleni gracze na sg i czasem na sf. Dlatego to działało. Zresztą jak pisałem wczesniej lbs ma zero graczy grających na sg w wybranych sezonach ( nie wiem jak Porter) a Deng mi jeszcze mniej pasuje na sg. 

12 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

tego nawet nie pamiętałem, ale wiedziałem za to, że w '23 od drugiej rundy grał z kontuzją i po obu stronach wyglądał sredniawo, zwłaszcza w ataku

nie wiem @Gregorius jak Ci to wyjaśnić, skoro jeden z bardziej undesize SF-PF w historii nie jest dla Ciebie wystarczajaco multipozycyjny, ale rozumiem, że koniecznie chciałeś mnie na czymś złapać i to nawet szanuję, ale takie zagrywki to może z 12 lat temu by gdzieś przeszly a nie teraz gdzie masz jakiś DFSów na centrze

Co mnie historia interesuje . Nie wybieramy karier a sezon i mogles brać sezon gdzie gral na sg. A po drugie twoja logika mnie powala bo jak sam zauważyłeś z powodu przewag taktycznych to niscy zawodnicy szli w pozycje blizej kosza.  W druga stronę to nie działało. 

12 minut temu, Gregorius napisał(a):

A po drugie twoja logika mnie powala

z przekory chciałem zobaczyć jak to u Ciebie wygląda i przez przypadek zobaczyłem, że Jonesa też wziąłeś z kasztańskimi playoffami i to takimi fest

umówmy się, że historia oceni, którego logika jest bardziej nie tego

6 minut temu, Gregorius napisał(a):

Chodzi o każda osobe która bedzie przestawiać i wymyślać pozycję. 

Chyba wiadomo w 2026 roku, że chodzi o rolę jaką gracz pełni na parkiecie, a nie pozycję, którą ma wpisaną na basketball-reference. 

Problemy składu LeweBiodroSmoka leżą zupełnie gdzie indziej, ale na to przyjdzie być może czas w przyszłości.

2 minuty temu, BMeF napisał(a):

Chyba wiadomo w 2026 roku, że chodzi o rolę jaką gracz pełni na parkiecie, a nie pozycję, którą ma wpisaną na basketball-reference. 

Problemy składu LeweBiodroSmoka leżą zupełnie gdzie indziej, ale na to przyjdzie być może czas w przyszłości.

Tzn. Troche masz racje. W normalnym życiu nie bylo bylo by tego problemu bo moglby zagrać.  Natomiast w naszej grze to juz są trzy uwagi. 1) Granie na określonej pozycji funkcji wplywa na statystyki. Funkcja jest mozliwa do realizacji przy okreslonym składzie osobowym. Butler dlatego pelnil taka funkcje ze obok niego wychodzili gracze o określonym profilu. Wiec masz racje ze pozycja a funkcja ale ona wynika z pozycji.  2) ponieważ mamy jakoś porównywać graczy a wiemy ze beda grali w innych rolach niz w oryginale zeby to uporządkować skupiłem się na pozycje.

3) z reguly migracja idzie od nizszych pozycji do wyzszych. Nie widzialem zeby nominalnie pf byl przestawiany na sg np.

No ja nie mam zamiaru nikogo krytykować, chyba, że będzie trzeba, bardzo fajny draft. ;] 

4 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Tzn. Troche masz racje. W normalnym życiu nie bylo bylo by tego problemu bo moglby zagrać.  Natomiast w naszej grze to juz są trzy uwagi. 1) Granie na określonej pozycji funkcji wplywa na statystyki. Funkcja jest mozliwa do realizacji przy okreslonym składzie osobowym. Butler dlatego pelnil taka funkcje ze obok niego wychodzili gracze o określonym profilu. Wiec masz racje ze pozycja a funkcja ale ona wynika z pozycji.  2) ponieważ mamy jakoś porównywać graczy a wiemy ze beda grali w innych rolach niz w oryginale zeby to uporządkować skupiłem się na pozycje.

Nom, i problemem Butlera nie jest to, że 'nie grał jako shooting guard', a co najwyżej może być to, że grał jako point forward bez trójki gdy tutaj obok ma Haliburtona (on-ball gracza) i non-shooterów (Denga i McDyessa + mocno selektywnego Sabonisa). 

Tzn doprecyzuje ze trener ustawił by sklad i prawdziwy mecz pokazal by rezulat. Tutaj musimy bazować na danym sezonie. Ale tak jak ująłeś to jest to o co mi chodziło w tym przypadku ( choc dla mnie to jest pochodna pozycji ) . Rozumiemy tak samo i w sumie szczegol nas różni. 

Godzinę temu, Gregorius napisał(a):

🤣🤣🤣

Moim zdaniem wyjście z sytuacji jest tylko jedno , LBS startuje w czterech graczy.

Zastanawia mnie jedno, jeśli zespół X (gdzie X to ksywka jednego z szesnastu uczestników zabawy) będzie chciał odrabiać straty i no postanowi grać szybciej, small ballem z czterema obwodowymi i jednym wysokim czy będą mogli to zrobić czy będą musieli o Twoje potwierdzenie ?

Teraz, antek napisał(a):

Moim zdaniem wyjście z sytuacji jest tylko jedno , LBS startuje w czterech graczy.

Zastanawia mnie jedno, jeśli zespół X (gdzie X to ksywka jednego z szesnastu uczestników zabawy) będzie chciał odrabiać straty i no postanowi grać szybciej, small ballem z czterema obwodowymi i jednym wysokim czy będą mogli to zrobić czy będą musieli o Twoje potwierdzenie ?

Przecież ja tylko jestem jednym z glosujscych.  Tak jak lbs ma prawo ocenisc po 3 meczach w sezonie czy jednej akcji. Grunt robić to uczciwe do wszystkich. Ale jakbyś przeczytał to akurat ten kierunek jest normalny w nba. I o tym pisałem wyżej więc dla mnie nie ma problemu o ile zepnie się to pod kątem obrony i posiadania pilki. 

Ale to ogólnie wiekszy problem. Żeby móc oceniać po sezonie to funkcja/rola musi byc moim zdaniem choć troche podobna w naszych zespołach.  Inaczej nie da się ocenić. 

z tych, którzy nie poszli a ich rozważałem, głównie kopałem w dinozaurach

Dale Davis

Antonio Davis

Kerry Kittles

Eddie Johnson

Terry Cummings

Bonzi Wells

Rod Strickland

Buck Williams

no i ten  Janusz Gortat, to trochę mnie nawet dziwi, skoro nie było już za wielu strecz centrów, ze swoimi zasłonami mógłby wnieść sporo dobrego, samo to jak ułatwiał grę Wallowi powinno tu dać do myślenia

a i muszę przeprosić za Mookiego, nie wiedziałem, że gość był w 1st all-def team, to sporo zmienia ;]

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Jj Redick Jamal crawford 

9 godzin temu, january napisał(a):

U mnie to była opcja rezerwowa za Baronka Davisa jakby mi go ktoś zajumał:)

To ciekawe mordo, no wg Powinna być to twoja pierwsza opcja zamiast Cade to be honest… 😆 

przynajmniej ja mam tamtego  arenasa wyżej niż Cade. 

Edytowane przez RonnieArtestics

Jak bawicie się w ramach jakiś zasad to warto byłoby się do nich stosować. 
Te zabawy to właśnie pewien problem dostosowania zestawu pozycji w danych ATF jako ogranicznik pewnej swobody interpretacyjnej. 
Znak czasów że teraz zasady gdy ktoś je łamie idzie w argumentację positionless i je olewa. Kiedyś pewnie byłaby dyskwalifikacja przy skrajnych przypadkach a dziś dopuszczamy ( i słusznie) dyskusję. 
Jak pisze. Znak czasów. I tu styl grania dziś nijak się ma do samej zabawy w ATF. 

O co Wam chodzi z tymi pozycjami? Przecież primo basket to wymienność pozycji, a secundo to w ATF chyba jedną z fun rzeczy jest ogarnianie jakby sobie tacy grajkowie radzili obecnie.

To co mamy pisać o grajkach z lat 90, że nie ogarniają taktyki w ogóle w tym pato-baskecie z tamtego czasu i u Was w zespole też mają być amebami pod kątem rozumienia schematów nowoczesnych, bo tak grali w latach z których ich wybraliście i lepiej byłoby brać np. Duncana Robinsona zamiast Chrisa Mullina w związku z tym?

Ja właśnie funu w tej grze sobie szukałem w myśleniu jakby Webber wyglądał obecnie jako center i jak go obudować, by był mocny team.

MVP finałów 80 roku Magica zostaje oficjalnie odebrane jemu przez kapitułę forum e-nba. Zdobył ja nielegalnie w meczu nr 6 grając na kompletnie nie swojej pozycji. Decyzja czeka tylko na kontrasygnate prezydenta i premiera. Pana Magica już teraz proszę o zamówienie kuriera i odpowiednio spakowanie niezasłużenie otrzymanej statuetki.