the_secret Opublikowano Sobota o 21:55 Udostępnij Opublikowano Sobota o 21:55 13 godzin temu, Me Myself and I napisał(a): bardzo to ciekawe jak się skończy kiedy w tym samym czasie prezydent kraju jawnie robi interesy na urzedzie w crypto, żona dostaje dziesiątki milionów za film o niczym, kumple się dorabiają na inside trading, a już nie wspominajac o samolotach w prezencie czy wpłatach na tą Ligę Światową czy co to było i poza wpłatami na konto prezydenta to się nic nie wydarzyło amerykański sen o ile się siedzi po właściwej stronie edit: i nowe, będzie sprzedawał funduszom dostęp premium do postów na true social przed publikacją ale Balmer nie jest po właściwej stronie bo on mase hajsu daje tej partii w której Trumpa nie ma xD chociaż pewnie kary żadnej nie będzie bo Silver to ciota jebana, chłop nic nie zrobił z ownerem Memphis którego firma robiła deale technologii z ruskimi którzy używali tego w wojnie na ukrainie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mistrzBeatka Opublikowano Niedziela o 16:05 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:05 (edytowane) po leonardzie i trencie jr wydaje sie ze takie wałki to codziennosc a chajsy lataja pod stolem jak iskandery nad kijowem ale czy tak jest do konca ??? mamy troche danych w tamtym momencie taki deal ustwilby lakers na lata w pozycji true contendera, james mialby irvinga 3.0 a kałaj by katowal tym swoim iso game nie martwiąc sie o kreowanie. perfect fit. lakers grali czysto i nie chcieli dawac bonusow leonardowi. raptors to jakies kanadyjskie wypizdowo, wlasnie zdobyli mistrzostwo wiec teoretycznie powinni stanac na rzesach i robic kałajowi z polykiem 10 razy dziennie. Rowniez nie byli zainteresowani. Nie twierdze ze przekrety nie odchodza bo tam gdzie sa grube chajsy zawsze jest miejsce na jeszcze grubsze wały. Ale moze nie jest to na skale jaka nam sie wydaje (taka mam romantyczno-naiwna nadzieje). dlaczego inne kluby/ownerzy siedza cicho i raczej nie krytykuja? tu sprawa imo jest oczywista , ballmer to first tier miliarderow , jest 10-13 najbogatszym czlowiekiem na swiecie (140 mld usd) takiemu typowi nikt nie chce nastepowac na odcisk. ownerzy w wiekszosci sie pewnie znaja, spotykaja przy roznych sytuacjach biznesowych pozasportowych. bedac ownerem z wypizdziwa majacym marne 6-10 mld nie chcialbym z powodu glupiego sportowca miec wroga takiego jak ballmer. typ ma bardzo dlugie rece takze aspekty pozasportowe maja w tym przypadku duze znaczenie. Edytowane Niedziela o 16:06 przez mistrzBeatka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Van Opublikowano Niedziela o 16:51 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 16:51 37 minut temu, mistrzBeatka napisał(a): dlaczego inne kluby/ownerzy siedza cicho i raczej nie krytykuja? Pewnie czekają na jakies konkrety, nie spodziewałbym się tu by miliarderzy latali do mediów i krytykowali na podstawie na tą chwilę tak naprawdę jedynie doniesień medialnych jednego z nich. Nawet jak coś więcej wyjdzie nie zdziwię się jak będzie cisza. To jest ciekawy w sumie wątek jaki oni mają do siebie nawzajem stosunek, czy to bardziej trzymanie się razem czy mimo wszystko rywalizacja nie tylko związana z NBA, ale wszystkim innym również i czy w takiej sytuacji nie byłoby im na rękę kłopoty Balmera. Kara będzie, nie może sobie liga pozwolić niezależnie od wszystkiego żeby to tak zostało, ale pewnie coś zbliżone do tego co pisałem po rocznym banie i kilka pickow zabranych, a nie jakieś „dożywocia” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rw30 Opublikowano Niedziela o 19:25 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:25 2 godziny temu, Van napisał(a): To jest ciekawy w sumie wątek jaki oni mają do siebie nawzajem stosunek, czy to bardziej trzymanie się razem czy mimo wszystko rywalizacja nie tylko związana z NBA, ale wszystkim innym również i czy w takiej sytuacji nie byłoby im na rękę kłopoty Balmera. wiem tyle co ty i podobnie jak Ty nie jestem (i raczej nie będę ) starszym panem z paroma dużymi bańkami USD na koncie, ale wydaje mi się, że głównym polem rywalizacji właścicieli jest względny bądź bezwzględny wzrost wartości drużyny a nie sukces sportowy (więc przede wszystkim interesuje ich mocna liga i wysokości kolejnych umów ze stacjami TV), i trochę przeceniasz znaczenie rywalizacji sportowej dla nich. + to co pisał @BMeF , z nim naprawdę nikt nie chce zadzierać bo gość jest za duży summa summarum nie wydaje mi się, żeby wywlekanie wałków najbogatszego ownera, które ostatecznie (ze względu na mizerię sportową Clippersów) miało niewielki wpływ na top ligi było dla kogokolwiek priorytetem P.S ale oczywiście, dla nas jako dla fanów jest to kiepska sytuacja że ta afera nie jest wyjaśniona, Clippers całkiem fajnie się uwijajo z przebudowo a tu taki strzał z blind side i wycofanie tradeu. Co samo w sobie jest jakąś-tam karą, więc też chyba nie ma czego wielce żałować ale może się okazać że to najsroższa kara jako otrzymajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis21 Opublikowano Niedziela o 22:42 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 22:42 Mnie w tym wszystkim najbardziej ciekawi rola Wujaszka Dennisa, bo Kawhi raczej sam z siebie by na te krzywe umowy nie wpadł, a wiemy iż Wujaszek chciał chociażby od Lakers wynegocjować rzeczy sprzeczne z regulaminem ligi. 6 godzin temu, mistrzBeatka napisał(a): dlaczego inne kluby/ownerzy siedza cicho i raczej nie krytykuja? Bo może sami robili takie wały pod stołem i wolą się nie wychylać żeby aby na nich nie znaleźli bata. W dniu 8.08.2026 o 23:55, the_secret napisał(a): chociaż pewnie kary żadnej nie będzie bo Silver to ciota jebana, chłop nic nie zrobił z ownerem Memphis którego firma robiła deale technologii z ruskimi którzy używali tego w wojnie na ukrainie. Amerykanie nie mają takiego samego podejścia do wojny na Ukrainie co my. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mistrzBeatka Opublikowano wczoraj o 09:09 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 09:09 10 godzin temu, Pepis21 napisał(a): Bo może sami robili takie wały pod stołem i wolą się nie wychylać żeby aby na nich nie znaleźli bata. na temat skali walow swoje przemyslenia napisalem wczesniej: Cytat po leonardzie i trencie jr wydaje sie ze takie wałki to codziennosc a chajsy lataja pod stolem jak iskandery nad kijowem ale czy tak jest do konca ??? mamy troche danych w tamtym momencie taki deal ustwilby lakers na lata w pozycji true contendera, james mialby irvinga 3.0 a kałaj by katowal tym swoim iso game nie martwiąc sie o kreowanie. perfect fit. lakers grali czysto i nie chcieli dawac bonusow leonardowi. raptors to jakies kanadyjskie wypizdowo, wlasnie zdobyli mistrzostwo wiec teoretycznie powinni stanac na rzesach i robic kałajowi z polykiem 10 razy dziennie. Rowniez nie byli zainteresowani. Nie twierdze ze przekrety nie odchodza bo tam gdzie sa grube chajsy zawsze jest miejsce na jeszcze grubsze wały. Ale moze nie jest to na skale jaka nam sie wydaje (taka mam romantyczno-naiwna nadzieje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis21 Opublikowano 18 godzin temu Udostępnij Opublikowano 18 godzin temu NBPA niby wspiera Kawhiego i dogadują deal w ramach którego miałby zdążyć na obóz przygotowawczy Raptorsów: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu Z tą akcją z Kawhim to trochę jak z dopingiem Armstronga. Koksowali się wszyscy i mało komu zależało na tym, aby dochodzić "sprawiedliwości", aż do momentu, kiedy dowody były na tyle "głośne", że musieli zrobić ruch. Tu tak samo nie od dziś wiadomo, że kontrakt NBA to tylko część zarobków i to nierzadko nawet ta mniejsza, więc jeśli tu nie będzie zbyt "krzykliwych" dowodów, to nikomu nie będzie zależało na toczeniu tej luki śnieżnej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubbas Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu 3 godziny temu, Pepis21 napisał(a): NBPA niby wspiera Kawhiego i dogadują deal w ramach którego miałby zdążyć na obóz przygotowawczy Raptorsów: Kawhi to ogolnie ma wypierdolone we wszystko i we wszystkich dziwny gosciu na maksa, mam nadzieje ze nie przejdzie sucha stopa przez to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 3 godziny temu, dannygd napisał(a): Tu tak samo nie od dziś wiadomo, że kontrakt NBA to tylko część zarobków i to nierzadko nawet ta mniejsza, Nierzadko? Nie licząc rookie contract takich graczy obecnie jest dokładnie dwóch - Curry i Lebron. Sądzisz, że wartość kontraktów Lebrona wynika z płacenia pod stołem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 8 godzin temu, RappaR napisał(a): Nierzadko? Tak. 8 godzin temu, RappaR napisał(a): Nie licząc rookie contract takich graczy obecnie jest dokładnie dwóch - Curry i Lebron. To tylko Copilot365, ale tych zawodników jest znacznie więcej. Zapytałem o top 100 z uwzględnieniem możliwych źródeł: Cytat Gdybym miał oszacować całość aktywności ekonomicznej Top 100 zawodników NBA w 2025, uwzględniając: -wszystkie dochody, -wszystkie firmy, -wszystkie aktywa, -wszystkie inwestycje, -rodziny i family offices, -przyrost wartości posiadanych udziałów, to moim zdaniem wyglądałoby to mniej więcej tak: Źródło bogactwa ekonomicznego: UdziałBezpośrednie wynagrodzenia NBA 40-55% Sponsoring i prawa wizerunkowe 15-20% Własne firmy 10-20% Inwestycje finansowe 10-15% Nieruchomości i inne aktywa 5-10% Rookie również może zarobić więcej poza boiskiem. Victor Wembanyama, Cooper Flagg czy wcześniej Zion Williamson generowali ogromną wartość marketingową jeszcze zanim osiągnęli szczyt kontraktów ligowych. U najbardziej medialnych rookies zdarzają się okresy, gdy przychody komercyjne przewyższają oficjalną pensję. Jednak jest to zjawisko dotyczące bardzo małej grupy najbardziej perspektywicznych zawodników, a nie całego Top 100. Mój końcowy wniosek Jeżeli przez „wszystkie dochody” rozumiemy absolutnie wszystko, łącznie z biznesem, inwestycjami, rodziną, aktywami kapitałowymi i przyrostem wartości spółek: kontrakty NBA prawdopodobnie odpowiadają za 40-55% bieżącego przepływu ekonomicznego Top 100 zawodników, pozostałe źródła odpowiadają za 45-60%, Mi wystarczy dla sformułowania "nierzadko", Tobie nie musi. 8 godzin temu, RappaR napisał(a): Sądzisz, że wartość kontraktów Lebrona wynika z płacenia pod stołem? W ogóle pisząc to, nie konstruowałem takiej tezy. Wracając do tematu - od dawna zawodnicy pro lig i kandydaci na gwiazdy mają mnóstwo "dodatkowych" mniej lub bardziej oficjalnych "zachęt" już na początku kariery - żadne zakazy nie powstrzymają niektórych przed "dogadaniem się". Kiedyś to były głównie dom dla rodziny, praca dla rodziców/rodziny, auto, płatne treningi, wycieczki i zapewne niewiele się pomylimy, jeśli stwierdzimy, że gotówka pod stołem też była nie raz... Potem były głównie imprezy, koks, dziwki, środki na gry w kasynach, występowanie w filmach, na koncertach, TV itd. Dziś to wszystko dzięki SM już mogą sobie lepsi zawodnicy załatwić zanim staną się zawodnikami NBA, więc i oczekiwania "agentów", "doradców" czy "rodzin" są inne. Oczywiście temat Kawhiego (którego wujek jest idiota i zapewne łatwo było go zmanipulować, a może i szantażować potem) jest tylko wierzchołkiem góry lodowej, a nie pojedynczym przypadkiem i to chciałem pokazać. Nawet LBJ nie ukrywał, że wybór LAL nie był przypadkowy w kontekście pomnażania jego majątku i nie ukrywajmy, że żaden small market nie miał szans czystą pensja go przyciągnąć, nawet "składem gwarantującym mistrza". Czymże to jest, jeśli nie "bonusem" poza SC? Na koniec, że tak "zacytuję" klasyka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denis Bad Boy Załęcki Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 12 godzin temu, Kubbas napisał(a): Kawhi to ogolnie ma wypierdolone we wszystko i we wszystkich dziwny gosciu na maksa, mam nadzieje ze nie przejdzie sucha stopa przez to. Dokładnie, skurwiel nigdy nie umiał poświęcić się dla większej sprawy, zagrać z kontuzją, zrobić cokolwiek co byłoby wyjściem ze strefy komfortu. Pewnie miałby opuszczone z 1/3 meczów mniej gdyby chciał czasem zagryźć zęby. Koszykarz genialny, ale człowiek taki sobie albo po prostu gdzieś zaburzony, w jakimś spektrum autyzmu, czy c*** wie co jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis21 Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Też bym obstawiał jakiś rodzaj autyzmu, a do tego pogłębieny traumą po stracie ojca. Kawhi jest mocno specyficzny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 24 minuty temu, Pepis21 napisał(a): Też bym obstawiał jakiś rodzaj autyzmu… Ej bez takich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi