Skocz do zawartości

Western Conference Semi Finals (1) Oklahoma City Thunder - (4) Los Angeles Lakers

Kubbas

Kto wygra serie?  

51 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto wygra serie?

• Lakers in 4
      0
    • Lakers in 5
      0
    • Lakers in 6
      4
    • Lakers in 7
      7
    • OKC in 4
      20
    • OKC in 5
      19
    • OKC in 6
      1
    • OKC in 7
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Nieumiejętność rozwijania zawodników to mit. Problemem Lakers od wielu lat jest asset management: odpuszczanie młodych graczy za nic, trwonienie picków w wymianach, a potem kolejnych, żeby naprawić własne błędy. Z drugiej strony mieli w tym czasie świetny scouting, więc czasem udało się wyłowić jakąś perełkę. 

Goodwin to najnowszy przykład - chłop ściągnięty w trakcie sezonu z FA wbił się do rotacji, Lakers mogli go zatrzymać po taniości, ale nie dali rady się zmieścić pod apronem, więc poleciał.

Knecht może sobie jeszcze trochę pobryka w jakimś tankerze, ale generalnie chłop IMO skończy poza ligą.

Edytowane przez Jendras

44 minuty temu, the_secret napisał(a):

najgorsze że już chyba za późno żeby Reaves przymasował na siłce jak ma 28 lat. przez 5 lat w lidze nic nie zrobił w tym kierunku

Reaves ma ok size

to ze slabo broni wynika z umiejetnosci bardziej a nie z fizycznych deficytow

gosc jest shifty na nogach w ataku jak malo kto

a tu sie daje robic jak dziecko, wychodzi za wysoko, zle sie ustawia

W dniu 28.06.2025 o 15:31, airmax napisał(a):

Reaves jest fajny, bo jest w RS efektywny, natomiast Lakers nigdzie nie zajadą z duetem Doncic-Reaves na obwodzie. No chyba, że rywale pogubią się kogo pierwszego atakować lol 

no i kurde faja tutaj nie mają tego problemu rywale. cały gameplan defensywny się posypał 

a tak serio, ciekawe kiedy ktoś w Lakers ogarnie, że nie da się grać na poważnie broniąc na obwodzie duetem Reaves-Luka 

Tak sobie patrzyłem jak grali OKC w RS i teraz w PO bez Williamsa i zaczynam się zastanawiać, czy oni aby nie powinni przehandlować Jalena?

Back up ofensywa/rozegranie maja (AJ, Topic, Cain, Joe, Wiggins) defensywnie też (Wallace, Caruso), pod koszem jest Jaylin, Sorber - ich największym problemem jest pozycja F, bo gra tam poza Williamsem tylko undersized Dort i Kenrich. Pójście w kogoś młodego ale 2x tańszego i picki to mógłby być dla nich gamechanger... szczególnie że znacząco przekraczają 2nd APRON w przyszłym sezonie i wychodzi im bodajże podnad 200 mln podatku, co w Oklahomie raczej będzie nie do zaakceptowania.

Apron sprawił że od dawna krążą plotki o wymianie w lato aby się to spięło i size dołożą także z draftu #12. 
Jalen albo Hartenstein albo obaj mają polecieć. 
( na 26/27 OKC ma team option). 

W tym problem dla reszty ligi że mają assetow aby z tej sytuacji wyjść mocniejsi. 

1 godzinę temu, dannygd napisał(a):

Tak sobie patrzyłem jak grali OKC w RS i teraz w PO bez Williamsa i zaczynam się zastanawiać, czy oni aby nie powinni przehandlować Jalena?

Odwazna teza ale w najważniejszych momentach w tamtym roku to wlaśnei Jalen dawał im to co potrzeba. Jakby go wymienili to mogloby sie okazac ze w najwazniejszych momentach nie bedzie mial kto wziasc piły w łapy i pociagnac mecz. 

W tym roku OKC jeszce nie zostało sprawdzone w obecnym ustawieniu. Suns i Lakers to zadni przeciwnicy. Zdrowy Jalen bedzie im jeszcze bardzo potrzebny.

Z drugiej strony jak OKC wygra mistrzostwo to mogą chciec przyoszczedzić na Jalenie. Aprony juz tuz tuz.  

Edytowane przez marceli73

4 godziny temu, dannygd napisał(a):

Niee, nie ma takiej możliwości wg mnie. To jest młody all star z potencjałem na dalszy rozwój w ataku oraz jeden z najlepszych obrońców o rozmiarach wystarczających by bronić 2-4, może z czasem też słabszych C. Już na pewno go nie wymieniasz w najgorszym momencie pod kątem wartości - po sezonie kontuzji w RS i PO.

Finansowo sprawa nie jest tak skomplikowana, jak to próbuje się przedstawić (nowa umowa SGA wchodzi dopiero od 27/28). Są teraz w lecie TO na Dorta, Hartensteina i Kenricha Williamsa na w sumie 53,5 mln. Można na luzie sprzedać Wigginsa , Joe, nawet Caruso jest wyżej w kolejce do sprzedaży niż J-Dub i Ajay wg mnie. Tutaj jest pole do pracy nad $$$ i możliwości Presti ma mnóstwo, pewnie większość na poważnie zostanie rozważone dopiero zależnie od wyniku w tym sezonie. Thunder mają 2 świetne picki - #12 i #17, więc osładzacze też są w razie apetytu na jakąś wymianę. Możliwość zrobienia S'n'T też będzie spora, bo chętni się zapewne znajdą w razie czego i na Dorta, a już na pewno na Hartensteina, jeśli nie uda się go zatrzymać.

Natomiast w mojej opinii SGA-J-Dub-Chet i Ajay przy tym 3x3 z TO są nietykalnie tego lata niezależnie od wyniku w playoffach. Po co rozwalać team, który ze zdrowiem za rok znowu walczy o mistrzostwo, niezależnie od uzupełnień w zasadzie? Presti nie budował tej ekipy na 2 sezony, żeby teraz J-Duba oddawać, bo Ajay wygląda jak All Star. Oni wiedzieli, że on gra jak All Star już dawno.

Edytowane przez barcalover

Dzisiaj byli najbliżej, ale i tak się nie udało. 

Rui to jest zawodnik na ważne mecze i chyba wypadałoby go zatrzymać, bo choć w regular ma swoje problemy, to na PO zazwyczaj wchodzi o szczebel wyżej jeśli chodzi o jakość. 

4 kwartę nam chyba położył Smart. Kompletnie opuścił go rzut za 3, dodatkowo miał problemy zarówno jeśli chodzi o celne podania jak i nierozważne faule. 

Wyszedł sweep, ale bardzo się różnił mimo wszystko od 1rd z Suns. Lakers naprawdę imponująco dotrzymywali kroku Thunder przez długie momenty każdego meczu. Ostatnie spotkanie też było dowodem na to, że seria była bardziej równa, niż wskazał końcowy wynik.

Na plus dla Thunder z pewnością dobry trening w grze, w której SGA jest pod ogromną presją. To jest największa różnica między dzisiejszymi Thunder, a tymi sprzed roku - w ataku to jest zupełnie inny zespół. Opierają się bardziej na schematach, na wyuczonych zagrywkach pod konkretnych graczy z konkretnymi zaletami. Zobaczymy, jak to będzie egzekwowane pod presją i przeciw jeszcze mocniejszym rywalom, ale osobiście muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem postępu tej ekipy w ataku.

Dodatkowo, bo sam z ciekawości sprawdziłem. "Słaba" seria SGA przeciw prawie non-stop podwajającym Lakers wyszła statystycznie tak: 24,5 pts - 2 reb - 6 ast - 1 stl - 1 blk (i 3,8 TO) na 47,1% z gry. Cool, cool, cool :) 

27 minut temu, barcalover napisał(a):

ale osobiście muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem postępu tej ekipy w ataku.

Osobiście też byłbym ale ani Suns ani Lakers nie postawili twardych warunków w obronie więc Thunder mogło sobie robić co chce. I niby mecze były blikso po czym Thunder dociskało pedał gazu i na luzie odjeżdzało .. Ja chyba ani razu nie miałem wrażenia ,ze LAkers mogą jakiś mecz wygrać

3 minuty temu, ely3 napisał(a):

Osobiście też byłbym ale ani Suns ani Lakers nie postawili twardych warunków w obronie więc Thunder mogło sobie robić co chce. I niby mecze były blikso po czym Thunder dociskało pedał gazu i na luzie odjeżdzało .. Ja chyba ani razu nie miałem wrażenia ,ze LAkers mogą jakiś mecz wygrać

To prawda, prawdziwa weryfikacja tego postępu w ataku będzie dopiero w następnych rundach, natomiast oceniając to, jak drużyna wygląda w porównaniu do poprzedniego sezonu oraz biorąc pod uwagę fakt, że prawdziwa 2 opcja w ataku dopiero ma tutaj wrócić, to wg mnie postęp jest widoczny gołym okiem. Dużo mniej desperacji, dużo mniej błagania SGA o ratowanie posiadań w ataku. Jeśli J-Dub będzie porządnie doleczony, to w kolejnej serii będzie można mieć cały czas lub prawie cały czas 2 z 3 znakomitych kreatorów na piłce z nieco różnymi skillami na parkiecie - SGA-Ajay-J-Dub.