Skocz do zawartości

ATF LIGA MISTRZÓW - o 3 MIEJSCE [Gregorius-LeweBiodroSmoka]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@Gregorius

• Thierry Henry, Arsenal - 05/06
  • Mohamed Salah, Liverpool - 17/18
  • Kevin De Bruyne, Manchester City - 22/23
  • N'Golo Kante, Chelsea - 20/21
  • Stefan Effenberg, Bayern Monachium - 00/01
  • Thiago Silva, Chelsea - 20/21
  • Denis Irwin, Manchester United - 98/99
  • Alessandro Bastoni, Inter Mediolan - 22/23
  • Harry Kane, Bayern Monachium - 24/25
  • Edouard Mendy (GK), Chelsea - 20/21
  • Kyle Walker, Manchester City - 20/21
W dniu 12.01.2026 o 23:41, Gregorius napisał(a):

Mam pewne obawy czy opis ma sens bo mam wrażenie że mimo jasno sprecyzowanych zasad każdy kieruje się dodatkowymi kryteriami jak np. cała kariera i opisy częściej służą do tego żeby chwalić poza wszelkie granice swoich zawodników niż próbie rzetelnej oceny. Drugim problem jest że nawet próbując być obiektywnym nasze zdanie jest mocno subiektywne. Dla mnie oglądanie piłki zaczęło się od MS 90 (i dopiero przy okazji ostatniego draftu wróciłem do tych meczy, a wcześniej to dużo więcej było wspomnień z podwórka gdzie prawie wszyscy chcieli być Lotharem Matheusem) , potem rewelacyjne ME w 92 czy MS w 94 i 98 roku. Do tego dochodzi kibicowanie w LM OM w sezonie 92/93 (dopiero po skończonej karierze docenienie geniuszu Marco Van Bastena) czy MU i Bayernowi. Dla mnie oglądanie każdego meczu w LM skończyło się w finale 00/01 i potem to już oględnie pojedynczych meczy z każdej edycji. Czasem mniej czasem więcej. Dlatego opisując swoich zawodników nie upieram się że mam racje czy to są absoluty ale tak to czuje i pamiętam. W opisach nie mam zamiaru upiększać swoich zawodników ale pewnie tak zrobię nieświadomie. 

W wyborze zawodników myślę że tylko Thiago Silva wybrany był za szybko i zamiast niego mogłem brać np. Waltera Samuela wtedy dostępnego. I nie dlatego że Silva nie jest złym zawodnikiem ( uwielbiałem jego grę) ale dlatego że zagrał tylko 9 meczy i kontuzje spowodowały że przekrój całego sezonu w LM może być gorzej odebrany. Ale wtedy kiedy to było ważne był podstawowym wyborem aż do finału który jego drużyna wygrała.

Drugim wyborem co do którego mam mieszane odczucia jest T Henry (jako pierwszy pick) bo strzelił tylko 5 goli i miał 2 asysty ale z drugiej strony jego sezon był magiczny i został wybrany do najlepszej jedenastki Uefa za ten sezon i w rankingach znanych gazem był  1 i 3 piłkarzem w tamtym sezonie. 

Za to największym moim sukcesem jest wybranie 3 pomocników. Kevina de Bruyne, Effenberga i Kante. Praktycznie od początku celowałem w podobnych zawodników. Nie patrząc na miejsca kiedy byli wybierani to KDB był u mnie na liście drugi po Zidane* ( i to nie dlatego że uważam go za gorszego. Gorszą ma legendę), Effenberg był pierwszy a Kante był w pierwszej trójce gdzie może ma najmniejszy respekt ale najbardziej pasuje. W tej trójce był też np. Roy Keane. 

Na początek opisu gole i asysty moich zawodników oraz etap do jakiego ich zespoły doszły
T Henry 5 goli 2 asysty finał LM
M Salah 10 goli 5 asyst finał LM
KDB 2 gole i 7 asyst wygranie LM (w półfinałach miał 1 bramke i 2 asysty)
H Kane 11 goli  2 asysty odpadł w 1/4 LM
Effenberg 1 gol 2 asysty wygranie LM (1 gol w finale)
Kante 1 asysta wygranie w finale
Bastoni 3 asysty i porażka w finale
Silva i Irvin wygranie LM
K Walker finał ligi mistrzów.
E Mendy 91% skutecznych obrob,31 interwencji i wpuszczenie 0.3 bramki na mecz.

Długo zastanawiałem się jak oceniać graczy miedzy różnymi latami. Jak porównać najlepszego gracza LM w 00/01 w postaci Effenberga do innych pomocników (często pełniących różne role) i stwierdziłem że najuczciwsze będzie podział na tiery ze względu na prezentowana klase modyfikowaną  przez dopasowanie zespołu.

Ja gram dosyć klasyczne 4:3:3 

lineup(1).png.0f125781885b14878d8036840f27dc16.png

W ataku uważam że Salah i Henry to absolutny top na swoich pozycjach i praktycznie tylko paru graczy może się z nimi mierzyć. Kane nie cieszy się dużą miłością jednak 11 goli i 2 asysty pokazują jak dobrym jest egzekutorem (a patrząc na poprzedni sezon kiedy miał 8/4 że gra również dla zespołu) i co dla mnie ważne dobrze gra głową. Henry i Kane to wysocy zawodnicy (obaj po 188) dysponujący dynamika i dobrym strzałem. Salah jest niższy ale doskonała szybkość i technika czyni go niezwykle groźnym zawodnikiem.

Atak nie odbiega od najlepszych w tej zabawie ( a przynajmniej nie dużo) za to pomoc uważam że mam najmocniejszą i co dla mnie było super ważne idealnie uzupełniającą się. Najbardziej wysunięty KDB silny fizycznie z dobrą technika , strzałem i wizją gry. Jak większość moich zawodników znalazł się w najlepszej 11 sezonu i był 2 zawodnikiem tej edycji LM. Za raz zanim jeden z najlepszych zawodników niemieckich wszechczasów i zdecydowanie jeden z 2 najlepszych środkowych pomocników niemieckich w latach 90-2001 (Jednocześnie cham, brutal powodujący często konflikty z innymi zawodnikami co powoduje że za cała karierę bym go nie wybrał do składu) . W sezonie 00/01 uznany najlepszym piłkarzem LM, jednym z najlepszych zawodników w Europie w tym sezonie , kapitan Bayernu który doprowadził do zwycięstwa w LM. Effenberg grał jako klasyczna 8. Słynął z siły fizycznej (188 cm) , wybiegania , pressingu i nie uleganiu presji. Dobra technika , rozegranie i strzał powodują że mam go w gronie najlepszych graczy tej zabawy. Do tego zaraz za nim biega Kante. Idealne uzupełnienie asekurujące Effenberga gdy za bardzo zapędzi się w pressingu . Kante był jednym z najlepszych zawodników tamtej edycji lm co jak na zawodnika ze średnimi (żeby nie powiedzieć słabymi) umiejętnościami ofensywnymi wybrany był do 11 lm i był na 3 miejscu w rankingu najlepszych zawodników tej edycji.

Obronę wybierałem późno dlatego odbiega od dwóch pozostałych formacji choć bramkarz oceniając tylko ten jeden sezon jest na poziomie absolutnego topu i wyżej można ocenić innych bramkarzy tylko z powodów nie merytorycznych. Nie popełnił żadnych błędów i był najlepszym bramkarzem w swoim sezonie.

Silva ma zapewnić spokój w tyle i nie angażuję się za bardzo w ofensywę. Linia obrony zależy od przeciwnika ale nie jest szczególnie wysoka. Bastoni mimo młodego wieku był wybrany do 11 LM ale u mnie ma mniej obowiązków w ataku niż w swoim zespole ale wspomaga rozegranie i wyprowadzenie piłki tak żeby nie robił tego Kante. Z racji tego że nie byłem w 100% swojej obrony do dwójki środkowej dobrałem defensywnie grającego Irvina i jednego z najszybszych obrońców na boku w postaci Walkera. 

Podsumowując mam drużynę świetnie do siebie dopasowaną, bardzo mocną fizycznie (możliwe że jedna z najsilniejszych) z bardzo mocna psychika i dobrą technika ,gdzie poza Kane wszyscy zawodnicy grali w wybranych sezonach w finale a 6 z nich je wygrała. 

*bardzo wysoko(może wyżej w systemie pod nich) poza Zidane miałem też Inieste czy Modrica ale uznałem że nie pasują mi do wizji pomocy.

P.S nie wiem czy jutro dam rade napisać wiec wrzuciłem dziś. Jak coś niejasne bo pisałem dosyć szybko to bede edytował i poprawiał jak znajde czas.

@LeweBiodroSmoka

• Sergio Ramos, Real Madryt - 13/14
  • Jari Litmanen, Ajax - 95/96
  • Hristo Stoiczkow, Barcelona - 93/94
  • Arjen Robben, Bayern Monachium - 13/14
  • David Alaba, Bayern Monachium - 12/13
  • Edgar Davids, Juventus - 02/03
  • Ronaldo, Real Madryt - 02/03
  • Franco Baresi, Milan - 92/93
  • Julio Cesar (GK), Inter Mediolan - 09/10
  • Łukasz Piszczek, Borussia Dortmund - 12/13
  • Daniele De Rossi, Roma - 17/18
W dniu 13.01.2026 o 23:33, LeweBiodroSmoka napisał(a):

no witam pięknie

Tak jedynie tytułem wstępu chciałem powiedzieć, że jesteście wspaniali i wszyscy świetnie znacie się na temacie. A serio, to ten ATF był chyba najciekawszy pod względem draftu, wybieranie z puli kilkuset bez mała grajków było bardzo przyjemne, zwłaszcza, że człowiek często zapominał dość oczywiste nazwiska, jednak przedział czasu i ilość ekip w każdej z edycji zrobiła swoje. Bardzo się cieszę, że to do mnie trafił też Polak rodak oraz Litmanen, który był chyba nie tylko moim idolem (razem z Del Piero) oczywiście w tych wczesnych latach, gdzie - jak się wydaje - Liga Mistrzów robiła największe wrażenie na nas, dzieciakach, oczywiście nie wszyscy tutaj muszą te czasy pamiętać, ale te finały Ajaxu, Juve czy BVB pamiętam do dziś, lepiej niż te bardziej nowożytne batalie, przecież gole Rickena czy młodziutkiego Kluiverta to był taki banger, że koniec. Piękne czasy i choć o dłuższgo czasu śledzę tylko wybrane mecze LM, to bardzo fajnie było powspominać, tym bardziej dzięki śliczne @Braveheart22 za kolejną już wzorową organizacje.

1. Kilka przemyśleń na początek.

Wszystko fajnie i pięknie, ale mam pewien problem z tym jak powinniśmy tu swoich graczy oceniać. Jak już tam gdzieś wspominałem  w porównaniu do takiego koszykarskiego ATF, wybieranie konkretnych sezonów w tym formacie ma pewne znaczące mankamenty. Wybaczcie, ale nie bardzo kupuje sytuacje gdy gracz z jednym wybitnym nawet sezonem jest sprzedawany jako ten największy steal, gdzie często jako konkurentów najlepszych zawodników ostatniej dekady czy po prostu topowych na danej pozycji w danej chwili, to jest dość nielogiczne i tworzy problemy, które ciężko jest potem sprawiedliwie rozwiązać. Największy problem mam z limitami minimalnej liczby rozegranych spotkań i na przykładzie Mario Baslera:

https://www.transfermarkt.pl/mario-basler/leistungsdatendetails/spieler/2/plus/0/saison/1998/wettbewerb/CL/verein/27

stwierdzam, że to totalnie nieżyciowe, tak samo - choć z mojej perspektywy wiadomo, że to mniej obiektywne - sytuacja ma się z Nazario, który co prawda grał w każdym najważniejszym meczu fazy pucharowej, ale z różnych względów opuścił w ich sporo minut i pomimo, że jest w bardzo dobrym momencie kariery, tuż po Złotej Piłce i strzela niezwykle regularnie, także w półfinale, to jest to wykorzystywane w niecnych celach przez niektórych rywali, choć jak wiadomo wielu z ich graczy mają często mniejszy % rozegranych spotkań od R9. Dlatego ja, uczciwie mówię, że jeśłi ktoś spełnia limit to nie będę się sugerował absencjami czy pojedynczymi kontuzjami, odpadło nam przez to wielu kotów, więc nie widzę potrzeby by kolejnych za to krzywdzić, a Wy róbcie jak uważacie.

2. Skład

atffut.png

3. Ogólna koncepcja na zabawę i zamysł na grę

Jak zobaczycie moje poprzednie piłkarskie ATFy, to zwykle bardzo duży nacisk kładę na zmaksymalizowanie talentu od pomocy w górę, ale istotni są też naturalnie boczni obrońcy (o ile akurat nie zagram z trójką z tyłu) i to imo udało mi się to tym razem, jedynie Piszczu i De Rossi nie są nazwiskami największego formatu natomiast posiadają cechy, które w zamyśle bardzo dobrze wkomponowują się w moją koncepcje. Duet De Rossi - Davids jest niezwykle uniwersalny, gdzie obaj gracze, mogą zarówno asekurować stoperów, bocznych obrońców czy też samych siebie, gdyż niezwykle swobodnie radzą sobie z piłką przy nodze i w roli tych napędzających akcje do przodu, wyróżniają się też dobrym, a w przypadku DDR kapitalnym uderzeniem z dystansu, co w połączeniu ze skrzydłami oraz osobą Litmanena, tworzy mieszankę wybuchową.

Generalnie cały mój skład dysponuje groźnym uderzeniem, jedynym wyjątkiem wydaje się Baresi, choć tu uczciwie przyznam, że tego po prostu nie wiem, nie jest to tak istotne.

4. Krótki opis formacji 

Sporym, jak nie najważniejszy atutem jest możliwość wymiany pozycji pomiędzy graczami przedniej formacji, gdzie Hristo, Litmanen i Robben spokojnie odnajdą się w każdej strefie boiska, połączenie siły fizycznej, dynamiki i wyszkolenia technicznego, to coś co powinno dać kilka bardzo dobrych okazji w starciu z dowolnym rywalem

Jeśli chodzi o obronę, to jestem bardzo zadowlony z pary stoperów, o Ramosie napisałem już trochę, nie miał bym do siebie za dużo szacunku gdyby miał tutaj wykładać wachlarz jego zalet, ilość trumfów w Realu czy kadrze historii mówi tu za siebie, zresztą podobnie z Baresim, który w moim odczuciu był takim vintage Maldinim przed Maldinim, oczywiście mniej utytułowanym w Europie, ale gość miał przemocarną karierę w czasach gdzie jednak poważna kontuzja mogła zgasić światło, a on - pomimo średnich warunków fizycznych - grał bez mała 15 sezonów na najwyższym poziomie. Obaj stoperzy świetnie czujący się z piłką przy nodze co też ma niebagatelne znaczenie.

Alaba sam w sobie, to bardzo mocne nazwisko, imo nie odbiega znacząco od 80% grajków z tej pozycji, w peaku był nie tylko topowym LB ale też wyróżniał się w reprezentacji Austrii (Adolf daje okejke) gracz praktycznie bez większych leaków, fakt, że potem z powodzeniem grał w Kurewskich na stoperze mówi sam siebie.

Piszczu to natomiast pierdolona maszyna. Gość zawstydzał na siłowni niejednego Czarnolda swoimi wynikami sprawnościowo-siłowymi, niezwykle kumaty i wrzechstronny grajek, sam Mourinho wyrażał chęć ściągnięcia go do Realu. Jak na taką daleką rundę jak najbardziej zrozumiały wybór, nie jest ciężko błyszczeć w topowych klubach, sztuką jest robić wyniki w takich klubach jak BVB, którym Bayern podbierał graczy z łatwością niczym Wojsko Polskie niegdyś zasilało szeregi Legiuni. Hańba każdemu antypolakowi, który bierze jakiś tam angoli czy innych hiszpanów przed Panem Łukaszem.

Sam przód to już same cukiereczki, może nie tak utytułowane, jak u niektórych, ale to właśnie jest tutaj jednym z najsłabszych motywów, gdzie ktoś traci na wartości, bo przegrał w półfinale czy finale, my tu wszyscy poza Chomikiem i Gmochem tworzymy swoiste Dream Teamy gdzie tacy Stoiczkov czy Ronaldo mogą jeszcze bardziej rozwinąć skrzydła, tym bardziej, że Bułgar był partnerem Grubego w jego najlepszym sezonie, obaaj strzelili ponad 60 bramek w samej tylko LaLiga, więc mamy tutaj swoisty hiperlnk, zresztą są to wszystko nazwiska największej próby, tutaj za bardzo nie ma co kogo przedstawiać.

Tylko co do samego Nazario, natknąłem się na coś takiego:

No jak na gościa, który przeszedł obok finału WC 98, a wszyscy głównie pamietają głównie dwie bramki strzelone Khanowi w 02, to imo całkiem niezły wynik przyznacie, zaledwie 9 goli mniej od takiego Pealdo biorąc pod uwagę ilość wytępów obydwu robi niemałe wrażenie, chciałem nieco odczarować osobę R9 w Lidze Mstrzów, ale przede wszystkim nie chciałem brać kogoś tylko dlatego, że był w finale i miał liczby, proszę jeśli będziecie mieli czas obejrzyjcie te dwa filmiki, zwłaszcza ten pierwszy i fragmenty gdy gra w Realu, jak gość wciąż ma boskie pierdolnięcie w nogach i wciąż jest dla większości po prostu nie do dogonienia, tam jest nawet dobry fragment gdy podczas El Clasico Rafa łapie uraz próbując go gonić, a Puyol tylko się może biernie przyglądać.

last but not least, czyli Julio Cesar, który moim zdaniem zaliczył jeden z lepszych runów w historii zabawy, zaledwie trzy gole puszczone w fazie grupowej, czyste konto w Finale w starciu z faworyzowanym Bayernem, absolutny steal jak na tą rundę zresztą polecam sobie gościa pooglądać.

a ja się tymczasem kłaniam

LBS

...

Oprócz wielkiego finału mamy również finał pocieszenia, czyli pojedynek o 3 miejsce w zabawie. Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Z racji tego, że główne opisy z grafikami taktycznymi już są (za moment je podrzucę do tematu), skupcie się na uzupełnieniu pod matchup i dyskusji między sobą.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca naturalnie domknie podium tej zabawy. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (zwycięzca: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: przewiduję głosowanie w poniedziałek 2 lutego.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Również osoby spoza zabawy mogą brać udział w głosowaniu, jeśli czują się na siłach. Jednak proszę w tym przypadku chociaż o krótką argumentację głosu z ich strony.

Powodzenia!

Edytowane przez Braveheart22

tak żeby Wam przedstawić trochę kuchni

Greg zapytał mnie na PW czy może mi zadać dwa pytania co do mojego składu

odpowiedziałem, że śmiało, mogę jeszcze pograć, ale żeby nie liczył na spacer po plaży

ale mu powiedziałem nie?

Cytat
International Trophies (Brazil)

Club Trophies
  • Cruzeiro: Copa do Brasil (1993), Mineiro Championship (1994)
  • PSV Eindhoven: KNVB Beker (Dutch Cup) (1995/96)
  • FC Barcelona: Copa del Rey (1996/97), UEFA Cup Winners' Cup (1996/97), Supercopa de España (1996)
  • Inter Milan: UEFA Cup (1997/98)
  • Real Madrid: La Liga (2002/03, 2006/07), Intercontinental Cup (2002), Supercopa de España (2003)
  • Corinthians: Copa do Brasil (2009), Campeonato Paulista (2009) 

Ramos gra u mnie na luzaku, napastnicy z którymi musiał się dotąd mierzyć zdobyli ok 45 bramek i dwa tytuły

z meczów Baresiego też mnie przepytasz?

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

3 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

czemu miałbym ograniczyć się do PW? meczów Ronaldo nie oglądałem, statystyk chyba za bardzo nie ma, jaki jest sens pytania o to? 

Pytanie o to ma sens bo oceniamy gracza za jeden sezon ligi mistrzów.  Ale spoko jak napisałeś że nie oglądałeś to rozumiem nasze wcześniejsze dyskusje. Dla Ciebie to dalej ten legendarny Ronaldo. Dla mnie to zawodnik który na 9( plus minus już nie slrawdzam) meczy miał w lm jeden wybitny mecz i jeden dobry. Dla mnie biorąc pod uwagę kryteria naszej zabawy to slabo mimo ze masz racje ze w Hiszpanii miał calkiem udany sezon. 

Ogólnie widzę ze oceniasz zawodnikow ( i masz do tego prawo) za całokształt.  Ja patrzę na 1 sezon.

32 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Ale spoko jak napisałeś że nie oglądałeś to rozumiem nasze wcześniejsze dyskusje.

w 2003 miałem jakieś 19 lat, to był czas gdzie oglądało się wszystkie najciekawsze mecze i wszystkie skróty po 23, zawsze, obowiązkowo, one były najważniejsze

pomimo, że był to czas gdzie bardziej kibicowałem FCB, to tamten Real to było takie zjawisko, taka pakieta, że trzeba było być głupcem aby ich nie oglądać, tym bardziej po tym jak pozyskali R9, zaraz po WC 02 więc na bank oglądałem, ale no przebiegu tamtych spotkań nie pamiętam, pamiętam jedynie olbrzymi niedosyt i niedowierzanie gdy ten Real ponownie w tej LM odpadał

Dla Ciebie to dalej ten legendarny Ronaldo.

no chyba nie tylko dla mnie skoro udało mi się wyeliminować tak mocne drużyny i mocno powalczyć z finalistą

Dla mnie to zawodnik który na 9( plus minus już nie slrawdzam) meczy miał w lm jeden wybitny mecz i jeden dobry.

w końcu dochodzimy do serniczka, na jakiej podstawie tak stwierdziłeś?

Dla mnie biorąc pod uwagę kryteria naszej zabawy to slabo

aha

Ogólnie widzę ze oceniasz zawodnikow ( i masz do tego prawo) za całokształt.  Ja patrzę na 1 sezon.

i nie zauważyłeś w moich opisach, że poświeciłem całkiem sporo czasu na grzebanie w analizach konkretnych sezonów na Sofie, do wczoraj w wyszukiwarce miałem jakieś 18 zakładek z TM na dwóch komputerach, wszystkie z zawodnikami lub drużynami z wybranych sezonów

nie wiem czym zadawać już pytania wprost - na pewno uważasz, że chce iść tą drogą narracji?

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Teraz, LeweBiodroSmoka napisał(a):

no chyba nie tylko dla mnie skoro udało mi się wyeliminować tak mocne drużyny i mocno powalczyć z finalistą

Btw tu nie było szydery czy sarkazmu.  

A co do narracji. Dlatego najpierw zadałem Ci pytanie. Ja ten sezon (moze błędnie ale w sumie jak szukam to raczej nie znalazłem nic przeciw temu co pamietam) jak mam przebłyski pamieci to mam w głowie że fizycznie Ronaldo zle wyglądał ale jak wrocil po kontuzji forma rosła.  Przed MU w meczu wyglądał dobrze a przeciwko MU jak za najlepszych lat. Ale ciało nie wytrzymało i dalej tez już słabo bylo. Dlatego mówię 1 wybitny i 1 dobry mecz. Ale to bylo dawno. Jakbyś oglądał i napisał ze w meczach x y z też zagral bardzo dobrze to moglbym skupić sie na nich. @Kily pamietasz moze ten sezon Ronaldo w lm?