Skocz do zawartości

ATF LIGA MISTRZÓW - 1/2 [LeweBiodroSmoka-airmax]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@LeweBiodroSmoka o ile można zrozumieć pewne aspekty tego co piszesz tzn w tym sezonie w ataku grali Kiki Musampa, Finidi,Kanu, Kluivert i mimo że każdy z nich byl utalentowany i mial dobre momenty to gwiazdami nie byli ale...

Zdecydowanie nie prawdą jest mówienie o skladzie papy ciągniętej przez Litmanena.  AJAX to byl swietny kolektyw doskonale grajacy od bramki do ataku. I Fin byl czescia zespolu ( może i najważniejsza częścią) a nie gwiazda ciągnącą wyniki. 

2 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Zdecydowanie nie prawdą jest mówienie o skladzie papy ciągniętej przez Litmanena.

napisałem, że się nieelegancko wyraziłem i w założeniu nie chodziło mi o wszystkie formacje, gdyby w fazie pucharowej grał chociaż Overmars a Kluivert walił bramki, to bym przecież nie udawał, że jest inaczej, dlatego nie wiem kogo innego można nazwać tam tym koniem pociągowym

w tym sezonie Ajaxu Bogarde zaczynał na stoperze by w półfinałach i Finałach obskoczyć lewą obronę i lewe skrzydło, taki to był naznaczony urazami sezon

Myślę że zbyt się skupiasz na formacjach zamiast na calej druzynie. Ajax to byl kolektyw i oglądając go miało się wrażenie że każdy zawodnik z pola jest zastępowały krolikiem z kapelusza  

Co nie zmienia faktu że Fin jest świetny i tylko pozycja mi nie pasowała bo KDB byl lepszy a nie grał w tym sezonie (nominalnie) jako napastnik.

14 minut temu, Gregorius napisał(a):

Ajax to byl kolektyw i oglądając go miało się wrażenie że każdy zawodnik z pola jest zastępowały krolikiem z kapelusza  

no dobrze tylko, to nie jest mój problem, ja jedynie chciałem przekazać, że Ltmanen nie miał do pomocy floty wonderkidów, które potem pozjadały Europę, a to tak tu u niektórych chyba miało wyglądać

na pewno warto zwrócić uwagę jak mocni byli w grupie gdzie dwukrotnie pyknęli Real do zerka, o tym jakoś cicho było, tym bardziej myślę, że z wieloma absencjami w fazie grupowej ten run Fina jedynie zyskuje

19 minut temu, Gregorius napisał(a):

Co nie zmienia faktu że Fin jest świetny i tylko pozycja mi nie pasowała bo KDB byl lepszy a nie grał w tym sezonie (nominalnie) jako napastnik.

siłą mojego składu jest to, że każdy w przedniej formacji może biegać w dowolnej strefie

1 godzinę temu, Gregorius napisał(a):

Kto był lepszy? Przecież Ty nawet nie wybrałeś najlepszej wersji KDB będąc szczerym. Po prostu poszedłeś w liczby i triumf City, ale nie wziąłeś pod uwagę, że już wtedy Belg był jednym z kilku, a nie zdecydowanie najlepszym grajkiem jak wcześniej, gdzie nikt z kolegów nie był nawet blisko jego impaktu. On po kilku kontuzjach niestety trochę stracił motorycznie i oczywiście dalej był super, ale już nie top jak wcześniej, gdzie można nawet było spokojnie dyskutować, czy jest najlepszym pomocnikiem na świecie.

I mówię to jako duży fan tego grajka. Ogólnie De Bruyne tak, ale w tej zabawie raczej Litmanen.

14 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Kto był lepszy? Przecież Ty nawet nie wybrałeś najlepszej wersji KDB będąc szczerym. Po prostu poszedłeś w liczby i triumf City, ale nie wziąłeś pod uwagę, że już wtedy Belg był jednym z kilku, a nie zdecydowanie najlepszym grajkiem jak wcześniej, gdzie nikt z kolegów nie był nawet blisko jego impaktu. On po kilku kontuzjach niestety trochę stracił motorycznie i oczywiście dalej był super, ale już nie top jak wcześniej, gdzie można nawet było spokojnie dyskutować, czy jest najlepszym pomocnikiem na świecie.

I mówię to jako duży fan tego grajka. Ogólnie De Bruyne tak, ale w tej zabawie raczej Litmanen.

Pozwólmy że zostanę przy swoim zdaniu.

Btw: tak patrzyłem na to jak daleko zespoły doszły zeby nie byc łatwą ofiarą: "przecież nie osiągnęli sukcesu to są słabi ".  Popatrz ze to glowny argument Anty-Kane.

10 minut temu, Gregorius napisał(a):

Pozwólmy że zostanę przy swoim zdaniu.

Btw: tak patrzyłem na to jak daleko zespoły doszły zeby nie byc łatwą ofiarą: "przecież nie osiągnęli sukcesu to są słabi ".  Popatrz ze to glowny argument Anty-Kane.

Wydaje mi sie, ze to nie jest głowny argument przeciwko Kane'owi. Po prostu nastrzelal bramek ogorkom (w naszym temacie to wyszczegolnie), i nie pokazal nic wielkiego biorac pod uwage rowniez mozliwosci swoje jak i Bayernu.

5 minut temu, antek napisał(a):

Wydaje mi sie, ze to nie jest głowny argument przeciwko Kane'owi. Po prostu nastrzelal bramek ogorkom (w naszym temacie to wyszczegolnie), i nie pokazal nic wielkiego biorac pod uwage rowniez mozliwosci swoje jak i Bayernu.

Ale wiesz o co mi chodzi. Wolalbym wybierać sezony gdzie mimo niepowodzeń zespołowych zawodnik byl w swoim topie. Ale wiesz jak wiele osób ocenia. Przez to wybierałem patrząc poza forma na koncowy sukces :).

1 minutę temu, Gregorius napisał(a):

Ale wiesz o co mi chodzi. Wolalbym wybierać sezony gdzie mimo niepowodzeń zespołowych zawodnik byl w swoim topie. Ale wiesz jak wiele osób ocenia. Przez to wybierałem patrząc poza forma na koncowy sukces :).

Wiem dokaldnie o co Ci chodzi, sam zbierałem frycowe w poprzednich atf bo brałem artystów, nie zawsze z zespolowymi sukcesami. Teraz postawilem na mix, gdzie szeroko pojeta obrona jest mocna z sukcesami, a w ofensywie postawilem na walory pilkarskie (stad chocby Szewa z Dynama, a nie z Milanu).

4 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Ogólnie De Bruyne to też ciężki przypadek, bo trudno wybrać inny sezon, jednak sporo opuszczał, city też kilka razy odpadało jako faworyt. Po prostu trzeba się pogodzić, że w LM to nie będzie ta najlepsza wersja grajka, którą znamy z Premier League.

Edytowane przez Braveheart22

W dniu 25.01.2026 o 12:20, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ja jedynie chciałem przekazać, że Ltmanen nie miał do pomocy floty wonderkidów, które potem pozjadały Europę,

czy Ty chcesz ujmować sile Ajaxu, który w sezonie 94/95 wygrał ligę mistrzów, a w sezonie 95/96 dotarł do finału LM, a w 96/97 do półfinału? Co Ty za narrację chcesz tu stworzyć? 

Edytowane przez airmax

33 minuty temu, airmax napisał(a):

czy Ty chcesz ujmować sile Ajaxu, który w sezonie 94/95 wygrał ligę mistrzów, a w sezonie 95/96 dotarł do finału LM, a w 96/97 do półfinału? Co Ty za narrację chcesz tu stworzyć? 

czy wtedy brał bym ich gracza w drugiej rundzie? narazie to Ty jedynie umniejszasz Litmanenowi jak na mój gust, gdyby Yamal nie zagrał meczu poza fazą grupową to bym go raczej nie podał jako składową mocnego supportu 

23 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

narazie to Ty jedynie umniejszasz Litmanenowi jak na mój gust

skoro ja ujmuje Litmanenowi (swoją drogą odpowiedź na zaczepkę o demolowaniu finalisty poprzedniej edycji) 

W dniu 24.01.2026 o 20:41, LeweBiodroSmoka napisał(a):

myślę, że jednak spora róznica jest gdy demolujesz sobie takie BVB (...) 

niż gdy ciągniesz wóz z węglem jak Litmanen

to jak nazwać to, co Ty robisz ze składem/supportem, który na przestrzeni 3 lat wygrywa LM, gra w finale LM, gra w półfinale LM? 

Edytowane przez airmax

1 godzinę temu, airmax napisał(a):

swoją drogą odpowiedź na zaczepkę o demolowaniu finalisty poprzedniej edycji

nie, nie był to ten sam team, co też pisałem

1 godzinę temu, airmax napisał(a):

o jak nazwać to, co Ty robisz ze składem/supportem, który na przestrzeni 3 lat wygrywa LM, gra w finale LM, gra w półfinale LM? 

nic nie robię, kontekst tłumaczyłem wielokrotnie, ale widzę, że na próżno 

no witam 

bez zbędnego pitolenia witam w półfinale, wiadomo, że na tym etapie każdy i tak mu już tam większych i mniejszych faworytów, tak jak samo jak nie ma co liczyć na jakieś większe luki u rywala, poziom tego ATFa oceniam wysoko, większość poświęciła pewnie sporo czasu by jak najlepiej wyciągnąć jak najlepsze value z tak dużej puli graczy, ekipa mojego rywala to same uznane nazwiska, być może bez jakiś supergwiazd z pierwszych stron gazet (nie licząc magazynów o golfie) ale to jakość sama w sobie

Nie będę jakoś specjalnie rozbudowywał struktury tego posta, przyjrzę się po prostu poszczególnym formacjom, zapraszam

Atak:

Kocham RVNa. Te sezony gdy grał w ManU, to była prawdziwa przyjemność oglądanie, go w akcji, za każdym razem gdy Old Trafford robiło "Ruuuud" miałem centralnie ciary, gość z niesamowitą aurą i wspaniałą karierą, ale nie zmienia to faktu, że w naszej zabawie jest to jeden z nielicznych wybranych napastników (jak i graczy ogółem) którzy odpadli na poziomie ćwierćfinału. Los chciał, że był to pojedynek z Realem mojego Ronaldo i mecz rewanżowy pomimo formalnej porażki był absolutnym popisem Brazylijczyka, przypomnijmy sobie zatem te bramki

i jakby wszystko na temat

pierwsze co tutaj musiałem wysłuchiwać po tym wyborze, że to nie ten sam Ronaldo, że łamliwy, że tylko z jednym dobrym meczem, przecież on tu fizycznie wygląda doskonale, jest wciąż piekielnie szybki i śmiertelnie niebezpieczny, nawet ten pierwszy gol, gdzie z pozoru wygląda na kolejnego farfocla Bartheza, to jedynie pokaz jego wyjątkowych umiejętności, gdzie z przysłowiowego kroka potrafił posłać tak mocną i precyzyjną petardę, trzecia bramka to już wisienka na torcie, nie ma i nie będzie napastnika z takim bożym miksem cech, gdzie wszystkie elementy rzemiosoła były wykonywane na poziomie nie dostępnym dla niemal wszystkich, przypominam, że to dopiero był czas, gdzie wypływał Henry i brakowało na scenie prawdziwych artystów, w środku ataku dominowali postawni, rośli napastnicy w typie Kluiverta, Morientesa, Kohlera czy właśnie Ruuda

sporo też się musiałem nasłuchać jak to ten Ronaldo nie był wtedy łamliwy, o jakiś niedoborach fizyczno-wydolnościowych, no tak to właśnie wygląda jak na tym filmiku gdzie jedynym słusznym komentarzem byłoby wstawienie filmu z Siarą krzyczącego "to go goń!"

zobaczmy jak wygląda zestawienie gier na podstawie dwóch "9" w tym pojedynku:

Ruud:

ruud.png

R9:

Ronaldo.png

No, skoro @airmax niedawno stwierdził, że mój Ranaldo to lubił się połamać, to chyba jednak dość wybiórczo mój rywal podchodzi do sprawy, obaj gracze opuścili dokładnie tą samą liczbę spotkań i choć wiadomą rzeczą jest, to że Brazylijczykowi brakuje tu sporo minut by nie móc się do niczego przyczepić, to jednak w żadnym stopniu Holender tu nad nim nie góruje, a w kwesti bramkostrzelności nie taki wcale Gruby, tutaj wygląda jeszcze lepiej, choć grzechem byłoby cokolwiek zarzucić RVNowi

Pomoc:

Nie jest tajemnicą, że kluczem w tym pojedynku będzie środek pola, siła ofensywna obu ekip jest rzeczą wiadomą, w ogóle na poziome ATF trzeba się liczyć na to, że trafisz na najlepszych, jak do tej pory udało mi się z pomocą Pani Bozi wyeliminować takie nazwiska jak Benzema czy ten tylko trochę gorszy Ronaldo, więc potencjał na pewno jest. Dlatego też uważam, że posiadanie dwóch, silnych fizycznie, grających agresywnie pary defensywnych pomocników, to tutaj podstawa, Xavi i Rakitic, to świetnej klasy rozgrywający, ale nie imponują warunkami fizycznymi, oczywiście jest Makelele, ale on musi też dbać o pilnowanie Litmanena, dlatego uważam, że szykuje się tu cięzki pojedynek gdzie decydować będą detale, na pewno nie ma większych szans, aby ktoś z nas środek pola jakoś stanowczo zdominował.

Jeśli chodzi o skrzydła, to w obu przypadkach będzie decydować dyspozycja dnia, z mojej perspektywy cieszę się, że Piszczu trafia tu jednak na Raphinhe, a nie na Garetha, Brazylijczyk nie jest aż tak szybkim piłkarzem, a Łukasz w tym konkretnym sezonie jest w życiowej formie, co zresztą opisałem w poprzednim pojedynku, pewnym atutem dla mnie jest fakt, że rywal nie posiada nominalnego ofensywnego pomocnika, co nieco ułatwi zabezpiecznie środka pola i pozwoli skupić się jedynie na Big 3 rywala, kolejny też raz mega się cieszę, że udało się wybrać Alabe, Walijczyk nie będzie miał łatwego zadania.

Stoperzy:

Ramos wydaje się stoperem idealnym do neutralizowania graczy i charakterystyce RVN, zresztą Hiszpan ma ten wybrany sezon naprawdę epicki

ramoslm.png

zobaczcie chociażby na porównanie jego z Walterem S.

https://www.sofascore.com/pl/football/player/compare?ids=10710,4715&ut_ids=7,7&s_ids=6359,1825&s_types=overall,overall

no jest to zdecydowana różnica

Pepe natomiast trzeba przyznać wypada tu znacznie korzystniej

https://www.sofascore.com/pl/football/player/compare?ids=10710,5884&ut_ids=7,7&s_ids=6359,6359&s_types=overall,overall

no i jak wiadomo obaj panowie partnerowali sobie w sezonie 13/14 - NIEPRAWDOPODOBNIE mocną miał tą formacje wtedy Real, natomiast sam Samuel, który jest graczem uznanym i cenionym nie wygląda tutaj już aż tak korzystnie, a na tle takie Baresiego po prostu będzie zmuszony odstawać

Boczni obrońcy:

niezmiernie żałuję, że dopiero niedawno to odkryłem te zestawienia ze sobą graczy na Sofie to super wygodne i przydatne narzędzie, zobaczcie, hejterki, antypolacy i ignoranci w ilu i jakich kategoriach wygrywa Piszczu:

https://www.sofascore.com/pl/football/player/compare?ids=795064,24829,17787,66492&ut_ids=7,7,7,7&s_ids=17351,4788,13415,4788&s_types=overall,overall,overall,overall

prosiłbym zwrócić baczną uwagę na kategorię "utracone posiadania" ale przede wszykim na heat mapę Marcelo i jego perspektywę pojedynków z Robbenem

Bramkarze:

zestawienie obu:

https://www.sofascore.com/pl/football/player/compare?ids=824509,1962&ut_ids=7,7&s_ids=61644,1825&s_types=overall,overall

e oczy rzuca się na pewno o wiele mniejsza liczba bramek wpuszczonych przez Cesara, Gigi od 1/8 finału puszczał niemal gola na mecz podczas gdy Julio dał się pokonać jedynie 3 razy w całej fazie puchorowej, nie bez kozery też ten sezon Samuela jest jego najlepszym, na pewno obaj Panowie sporo sobie wzajemnie zawdzięczają

To tyle, nie ma co się za bardzo gimnastykować, przyznam, że liczyłem na jakiś ruch ze strony @airmax, ale być może po prostu będzie chciał odpowiedzieć na mój post, dlatego mam gorącą prośbę do wszystkich głosujących żeby wstrzymali się z głosowaniem do jutrzejszego popołudnia, no chyba, że ktoś już jest pewny swojego faworyta, to proszę bardzo

ściskam ciule

LBS

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Witajcie drodzy widzowie

jak mawia klasyk, w Europie nie ma już słabych drużyn, w naszym ATF'ie podobnie. Ale nie ma co sobie przesadnie słodzić, przejdźmy do konkretów. 

W tym pojedynku mamy sytuację, gdzie wybrani zawodnicy mierzyli się kilkukrotnie między sobą w wybranych sezonach:
Pepe 13/14 i Gareth Bale 13/14 vs Robben 13/14 - wygrana duetu Realu 5-0 w dwumeczu - Pepe i Bale z asystami
Ruud 02/03 vs Ronaldo 02/03 i Davids 02/03 - 3 z 4 meczów wygrane przez Ruuda, w których strzelił 4 gole i zanotował 1 asystę 

5 z 6 meczów wygrane przez moich zawodników, tak zwana dominacja genetyczna (jeśli coś pominąłem proszę skorygować). 

Godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

w kwesti bramkostrzelności nie taki wcale Gruby, tutaj wygląda jeszcze lepiej, choć grzechem byłoby cokolwiek zarzucić RVNowi

Ruud to g/a co 43 minuty, Ronaldo g/a co 85 minut, trochę przepaść. 

1 godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Nie jest tajemnicą, że kluczem w tym pojedynku będzie środek pola (...) Dlatego też uważam, że posiadanie dwóch, silnych fizycznie, grających agresywnie pary defensywnych pomocników, to tutaj podstawa, Xavi i Rakitic, to świetnej klasy rozgrywający, ale nie imponują warunkami fizycznymi

Jeśli kluczem będzie pojedynek w środku pola, a ja mam Xaviego, to mogę spać spokojnie :) Xavi w 10/11 to granie vs 2/3 DM'ów vs Real Mourinho, bardziej fizycznie i agresywnie niż tam, to już myślę, że nie będzie. Rakitic to z kolei bój choćby z kwartetem Vidal-Pogba-Pirlo-Marchisio. O kwestie fizyczności rywala jestem spokojny, a czysto piłkarsko imo mam przewagę. 

2 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

e oczy rzuca się na pewno o wiele mniejsza liczba bramek wpuszczonych przez Cesara, Gigi od 1/8 finału puszczał niemal gola na mecz podczas gdy Julio dał się pokonać jedynie 3 razy w całej fazie puchorowej

(bo Julio miał potężnego Waltera Samuela przed sobą :)kwestia charakteru drużyny. Inter Mourinho a PSG Enrique różni praktycznie wszystko(?). W kwestii Donnarumy i jego kapitalnej kampanii myślę, że nie trzeba dużo pisać, "okładki" mówią wszystko:

TxHPuA.jpg

8Sn1bW.jpgur2Iwz.jpg

Jest już trochę późno, więc na szybko coś skleiłem, wszelkie uwagi/komentarze mile widziane. Zależnie od natłoku obowiązków służbowych, możliwe, że coś dopiszę (ewentualnie odpiszę na jakieś nowe wpisy) ale nie obiecuję 

Podsumowując, mam sporą przewagę w cyferkach (liczonych na wszelkie sposoby :)) oraz trofeach (9 do 3). Dochodzi do tego kwestia bezpośrednich pojedynków, gdzie moi zawodnicy wygrali 5 z 6 meczów. Czy to wystarczy? Nie wiem. LBS złożył ekipę w pewnych aspektach podobną do mojej, z nieco inaczej rozłożonymi akcentami, imo może go trochę boleć brak klasycznego rozgrywającego, zwłaszcza jeśli chce się bić o środek pola vs Xavi-Rakitic-Makelele. A jeśli wygram środek pola - co przy tym składzie personalnym imo nastąpi - to mam wystarczającą siłę kreacji i wykończenia, aby ostatecznie strzelić o jednego gola więcej. 

8 godzin temu, airmax napisał(a):

5 z 6 meczów wygrane przez moich zawodników

zarówno Ronaldo jak i Davids doszli dalej w tych rozgrywkach niż Ruud, Davids był w Finale

sukcesu Bale'a i Pepe nie byłoby tak samo bez Ramosa

Ruud to g/a co 43 minuty, Ronaldo g/a co 85 minut, trochę przepaść

trochę łatwiej o lepszą średnią gdy grac się o dwa spotkania mniej, zresztą podkreśliłem, że niewiele można RVN zarzucić, poza tym, że odpadł w ćwierćfinale i tak samo opuszczał spotkania

dziwną sobie tą taktykę trochę obrałeś, łapanie za słówka i przerzucanie się g/a lub H2H, nie podając nawet tej drugiej, niezbyt fortunnej Cb dla strony 

na przykład jak o tu, ło:

kluczem będzie pojedynek w środku pola, a ja mam Xaviego, to mogę spać spokojnie :) Xavi w 10/11 to granie vs 2/3 DM'ów vs Real Mourinho, bardziej fizycznie i agresywnie niż tam to już myślę że nie będzie

o tym dwumeczu mówisz?

Screenshot-20260128-094420.png

gdzie Mou bez Khediry musiał po prostu zaryzykować grę z Pepe w środku? to jego nazwałeś tym trzecim ŚPD?

straszny heros z tego Xaviego, batalie z Lassana Diarra i typkiem grającym poza pozycją, wylatującym z boiska w 67 minucie za bezpośrednią czerwoną, z Realem pozbawionym kluczowego śpd 

z jednym wypada się natomiast zgodzić, tak ostro to chyba nie będzie

z drugiej strony jakby mu Pepe nogę urwał, to by przynajmniej w pace za niewinność nie wylądował

(bo Julio miał potężnego Waltera Samuela przed sobą :)

no, a jakoś w przypadku Pepe, to już nie pasowało dodać wzmianki o Ramsosie ;]

na pewno w tym taka największa zasługa Samuela czy jednak lepszy był wtedy Lucio?

https://www.sofascore.com/pl/football/player/compare?ids=4715,296&ut_ids=7,7&s_ids=1825,1825&s_types=overall,overall

wybrany pięć rund przed Walterem, myślisz, że niesłusznie czy uważasz, że taki steal zaliczyłeś?

dla szerszego poglądu, jeszcze raz zestawienie z Ramosem i Lucio

https://www.sofascore.com/pl/football/player/compare?ids=4715,296,10710&ut_ids=7,7,7&s_ids=1825,1825,6359&s_types=overall,overall,overal

W kwestii Donnarumy i jego kapitalnej kampanii myślę, że nie trzeba dużo pisać, "okładki" mówią wszystko:

ciężko mi się odnieść obiektywnie do tej kampanii Donnarumy, wygląda zacnie, ale to już zdecydowanie peak mojego rozbratu z poważną europejską piłką, stąd być może moje często nieobiektywne spojrzenie na te młode gwiazdy

kiedyś był jeden Saviola, może jeszcze ze dwóch i życie było jakby prostsze

Podsumowując, mam sporą przewagę w cyferkach (liczonych na wszelkie sposoby :))

na wszelkie, wszelakie, choć kwestia liczby goli na przełomach dekad, dalej została przez Ciebie cwanie przemilczana

oraz trofeach (9 do 3)

Czy to wystarczy? Nie wiem.

no nie bądź taki skromny, wszak zacząłeś od 2:0 :D

kilku userów nie zagłosowało na mnie wcześniej za często, kilku mogło się obrazić, to jest e-nba, osobny ekosystem dla kilkudziesięciu dziwnych typków, nigdy nie można być pewnym co się wydarzy

niemniej na pewno jestem zadowolony z mojego runu jakkolwiek się nie skończy, super edycja, bardzo fajne pojedynki, kilka dram choć bez większych afer, no było wszystko i za to dziękuję pięknie, a rywalowi życzę wszystkiego dobrego

LBS

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

35 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

trochę łatwiej o lepszą średnią gdy grac się o dwa spotkania mniej

a łatwiej jest strzelić 12 goli w 680 minut, czy 6 goli w 760? Co jak co, ale kwestia 9 w tym formacie jest imo zamknięta i (w tym konkretnym formacie) Ronaldo nie ma podjazdu 

44 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

gdzie Mou bez Khediry musiał po prostu zaryzykować grę z Pepe w środku? to jego nazwałeś tym trzecim ŚPD?

Przecież Mourinho testował wariant z Pepe w środku pola już w ligowym klasyk, dwa tygodnie przed półfinałami, imo to działało dobrze pod to, co chciał osiągnąć Mou -> maksymalnie przeszkadzać w środku pola i ograniczać opcje do małej barcelońskiej gry, a Pepe był do tego dobrym narzędziem, szybki, silny, mobilny, ciężki do przedryblowania. Kto śledził wówczas te potyczki, to pewnie pamięta, że Mourinho chwytał się tam praktycznie wszystkiego, byle uprzykrzyć życie Xaviemu i reszcie. Czysto piłkarsko, w otwartą piłkę w sezonach 2008/09-2011/12 nie szło Xaviego ograć

51 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

straszny heros z tego Xaviego,

może i heros, w sumie sam pisałeś o nim: 

W dniu 4.08.2025 o 23:49, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Xavi to symbol futbolu (...) Xavi to totalny szef

także szef będzie szefował, a Ty uważaj tam, żeby któremuś z Twoich się styki nie przegrzały, w końcu:

53 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

z jednym wypada się natomiast zgodzić, tak ostro to chyba nie będzie

PWbMtQ.jpg

hehe. Liderzy w LM, a biorąc pod uwagę całe kariery Ramos 2 all time pod względem ilości czerwonych kartek, Davids 5 all time 

57 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

wybrany pięć rund przed Walterem, myślisz, że niesłusznie czy uważasz, że taki steal zaliczyłeś?

myślę, że Walter to dobry pick. Nie mam problemu, żeby przyznać, że masz najlepszego stopera - Ramosa (Baresiego nie potrafię ocenić bo nie widziałem go live na tyle, żeby oceniać, nie mówiąc o tym, żeby jakoś przewidywać jakby się odnalazł w innej piłce niż 80s/90s). Natomiast mam parę stoperów, bez większych wad, która imo fajnie neutralizuje atakujących rywala. 

Ciekawostka jeszcze. Walter Samuel został wybrany najlepszym obrońcą Serie A w sezonie 09/10 (czyli wybrany przeze mnie sezon). Więc coś tam chyba umie w defensywę :) 

no nie bądź taki skromny, wszak zacząłeś od 2:0 :D

pierwszą rundę zacząłem od 0:2, drugą od 0:1 także to żaden wyznacznik, zwłaszcza że mamy tu jeszcze z 14 głosów do zgarnięcia. 

było wszystko i za to dziękuję pięknie, a rywalowi życzę wszystkiego dobrego

było miło i do następnego 🫡