Skocz do zawartości

ATF LIGA MISTRZÓW - 1/4 [blackmagic-antek]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@blackmagic

• Erling Haaland, Manchester City - 22/23
  • Thomas Muller, Bayern Monachium - 12/13
  • Clarence Seedorf, Milan - 02/03
  • Sergio Busquets, Barcelona - 10/11
  • Luis Suarez, Barcelona - 14/15
  • Maicon, Inter Mediolan - 09/10
  • Giorgio Chiellini, Juventus - 16/17
  • Jordi Alba, Barcelona - 14/15
  • Leonardo Bonucci, Juventus - 16/17
  • Fabio Cannavaro, Inter Mediolan - 02/03
  • Jan Oblak (GK), Atletico Madryt - 15/16
W dniu 12.01.2026 o 14:50, blackmagic napisał(a):

image.png.747ef3eb4055c00f837ec6d107ccd34e.png

W dniu 12.01.2026 o 15:28, blackmagic napisał(a):

Oblak 15/16 - świetny występ, Atletico doszło do finału LM, 8 razy czyste konto, 84% wybronionych strzałów, wybroniony karny, czego chcieć więcej od bramkarza. Gorsi poszli szybciej od niego

Obrona - włoski tercet Bonucci i Chiellini (1.90 i 1.87 wzrostu więc górą nie pograsz) z Juve 16/17 - finał LM (do finału tylko 3 gole stracone) oraz Cannavaro z Interu 02/03 (myślałem o tym z roku ZP ale tam w LM szybko odpadli). Bonucci jako regista, pozostali troche wyżej wychodząc. 

Wahadła Maicon 09/10 i Alba 14/15 - szybkie wahadła potrafiące minąć i celnie podać po ziemi czy dośrodkować, łącznie 3 asysty i 1 bramka. Alba wbiega często w drugie tempo, dezorganizując obronę. Maicon gra bardziej 1 na 1.

W pomocy znowu trójkąt. Defensywny Busquets, zabezpiecza tyły, zamyka przestrzenie i asekuruje ofensywne wahadła. Dobry w grze głową a w ataku potrafi celnie podać (3 asysty)

Seedorf - typowy box to box, potrafi podać i przymierzyć z dystansu (1 bramka, 4 asysty), w obronie zamyka półprzestrzenie i współpracuje z Sergio niczym z Gattuso. 

Muller - najbardziej wysunięty pomocnik, łamiący schematy, często bez piłki, świetnie grający głową, zawsze w odpowiednim czasie i miejscu (8 bramek i 2 asysty)

Suarez - 7 bramek i 3 asysty w 10 spotkaniach, bramki strzelane lewą i prawą nogą, techniczne strzały, dryblingi dobitki.

Haaland - no cóż. 12 bramek, 1 asysta, gole z obu nóg, głową, wysoki, silny, szybki. Świetny w grze w powietrzu, Full package. 

Gramy w 5-3-2, które w ataku płynnie przechodzi w 3-5-2, z wahadłami ustawionymi bardzo wysoko, aby maksymalnie rozciągnąć obronę rywala. W ataku pozycyjnym mogę rozpoczynać grę od Bonucciego, mogę atakować skrzydłami, mogę grać po ziemi środkiem. Szukamy Haalanda który skupia na sobie grę obrońców co wykorzystują skrzętnie Muller i Suarez oraz wbiegający ze skrzydła Alba. Mam świetnych graczy do gry w powietrzu, mam takich co potrafią dryblingiem wbiec w pole karne. 

@antek

• Luis Figo, Barcelona - 99/00
  • Andrij Szewczenko, Dynamo Kijów - 98/99
  • Pavel Nedved, Juventus - 02/03
  • Alessandro Nesta, Milan - 02/03
  • Petr Cech (GK), Chelsea - 11/12
  • Lucio, Inter Mediolan - 09/10
  • Claudio Lopez, Valencia - 99/00
  • Bixente Lizarazu, Bayern Monachium - 00/01
  • Declan Rice, Arsenal - 24/25
  • Willy Sagnol, Bayern Monachium - 00/01
  • Ilkay Gundogan, Manchester City - 22/23
W dniu 15.01.2026 o 06:34, antek napisał(a):

Panowie, po pierwsze chcialem podziekować za wyrozumiałość, sporo ostatnio w moim zyciu prywatnym sie dzieje (zupelnie nietypowo jak na okres styczniowy, poswiateczny) i tak na prawde fizycznie nie bylo kiedy cos skrabnać do tej pory. Ponizej wrzucam druzynkę.

Jak widac na zalaczonym obrazku bede grał bardzo mocno swego czasu popularne ustawienie 4-4-2 z czworka obronców linii, dwoch srodkowych pomocnikow bez wyraznego podzialu na ofensywnego dyrygenta i defensywnego przecinaka, idac raczej w nowoczesny styl zawodnikow multipozycyjnych, gdyz tandem Rice-Gundogan to w wybranych przeze mnie czasach zawodnicy o charaterystye najblizszej pozycji numer 8, ale tak na prawde z mozliwoscia gry na 6 (przede wszystkim Rice) oraz 10 (magik Gundogan).

Skrzydla oraz atak to zawodnicy, którzy swoj prime maja na przelomie wieków, wiec co czesto moe byc pomijane w sposob naturalny powinni sie ze soba dobrze czuc (jak smiesznie by nie to nie zabrzmiało). Zeby nikt nie miał do mnie pretensji, ze cos probuje ukryc w sprawie ich dokonan druzynowych w trakci kampanii w ktorych ich wybrałem, to tylko napisze, ze Nedved oraz Figo pauzowali w kluczowych meczach przez kartki (Figo w pierwszym polfinale przegranym 4-1, natomiast nasz przyjaciel z południa w pamietnym finale - casus Ballacka z WC 2002). Po tych wydrzeniach fifa/uefa zmienila sposob rozliczania kartek w fazie pucharowej.

Natomiast duet naastnikow Claudio Lopez- mlody Andrij Szewczenko w drodze do finalu/polfinalu ligi mistrzow rozbili odpowiednio po drodze napakowanych talentem, kasa Lazio Rzym oraz niespelniona Barcelone (z zawieszonym, nomen omen- Luisem Figo w pierwszym polfinale) w przypadku Wszy z Argentyny. Jesli chodzi o Dynamo i ich kolejny epicki sezon w Lidze Mistrzów to cwiercfinal z Realem Madryt (zwyciesca Ligi Mistrzów z poprzedniego sezonu) oraz fantastyczny boj z Bayernem Monachium w polfinale na zawsze zostana w pamieci kibców. Nie bede tutal oczywiscie przypominal kto byl najwiekszym aktorem tych legendarnych pojedynkow z najwiekszymi klubami Europy tamtego okresu.

W trakcie dnia wrzuce jeszcze po kilka zdan na temat gry, ale chciałem cokolwiek napisac, by nie ograniczyc posta do tabelki ze skladem...

Zrzut ekranu 2026-01-15 061310.png

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Z racji tego, że główne opisy z grafikami taktycznymi już są (za moment je podrzucę do tematu), skupcie się na uzupełnieniu pod matchup i dyskusji między sobą.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do półfinału. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: Przewiduję głosowanie w czwartek 22 stycznia. 

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Również osoby spoza zabawy mogą brać udział w głosowaniu, jeśli czują się na siłach. Jednak proszę w tym przypadku chociaż o krótką argumentację głosu z ich strony.

Powodzenia!

Edytowane przez Braveheart22

Dobra, troche czasu minęło. Miło to już było, mimo całej sympatii do rywala :)

Gdzie będę szukał swoich przewag ? 

- szeroko pojęte skrzydła, flanki. W pierwszej rundzie nawet o tym nie wspominałem, ale duet Francuzów na bokach obrony to co najmniej solidni/ dobrzy zawodnicy w ofensywie, gdzie przez to że @blackmagicgra wahadłami będą mieli na pewno swoje momenty by móc się podłączyć do akcji ofensywnych.

- zmienność pozycji. Nedved z Figo, a także po częściej z Claudio Lopezem będą szukać dla siebie miejsce. Na pewno też możliwe będą zamiany skrzydłowych na jakies minuty. Szczególnie Figo na lewej pomocy może siać duże spustoszenie. 

- defensywa, na prawdę jestem zadowolony ze składu i ogólnie całego konceptu defensywnego, bo nie mam żadnych "gwiazdorów" na desancie nie angażujących się w defensywie. Jednak najważniejsza, centralną częścią jest środek obrony Lucio- Nesta z oaza spokoju w postaci Cecha za plecami. Tam, gdzie największy star power u rywala (Haaland, Suarez wsparcie Mullerem czy Seedorfem) tam też mam bardzo obsadzona cześć defensywna. Jak słusznie zauważył @airmax, a i ja pisałem w opisie zespołu Declan Rice w sezonie ktorym go wziąłem grał bardziej jako ósemka, ale w poprzednich latach głównie był znany z gry na szóstce. Dlatego też w tym matchupie może być więcej zaangażowany w defensywie.

- inteligencja boiskowa, na prawdę mega się cieszę, że nie mam żadnych jeźdźców bez głowy, gości którzy uwielbiają nocne balety czy granie na Playu do czwartej rano w dniu meczowym. W każdej formacji mam mega liderów za równo sportowych, jak i charakterologicznych.

Podsumowując 2-1 dla mnie.

PS, skrzydła można podciągnąć pod asymetryczne (pzdr dla qmatych :) )

Od początku mi się podoba skład Antka gdyby nie król cyganów.

Gdzie widzę swoje przewagi?

Zespół przeciwnika ma bardzo dobrych środkowych obrońców, ale już boki i pomoc jest zdecydowanie bardziej ofensywna.

Lizarazu i Sagnol są dobrzy po atakowanej stronie ale w obronie na tym poziomie to nic specjalnego.

Rice jest graczem co najmniej klasę gorszym od Busqetsa a jest najlepszym obrońcą z pomocników. 

W ataku moi zawodnicy strzelili też więcej bramek w wybranych sezonach i nie bardzo widzę, aby w tym meczu mieli być zatrzymani.

Na pewno skrzydła będą problematyczne ale patrząc na historię to albo Nedved albo Figo siedzą za kartki :)

Nie lubię też stylu 4-4-2, jest archaiczny i dużo mniej skuteczny niż mój z wahadłami z przechodzeniu z obrony do ataku.

(już pomijam fakt, że @antek wziął samych starych dziadów co grali przed wprowadzaniem linii za 3 punkty :) )

lineup (3).png

Edytowane przez blackmagic

Bardzo wyrównana para, tak że zadecydowały detale, z innej drabinki wybrałbym chyba skład blackmagica, a tak trochę brakuje u blackmagica typowego kreatora z piłką i graczy 1v1 robiący przewagę w ofensywie, na tle Figo i Nedveda, więc dalej awansowałby IMHO @antek

ekipa blackmagic biegnie w złą stronę boiska, co tylko ułatwia wybór w tej parze (dla mnie chyba najłatwiejszej jeśli chodzi o głos -> jak już w 1szej turze pisałem ekipa blackmagic do mnie totalnie nie przemawia a antkowa jest całkiem fajna)

@antek

Edytowane przez julekstep