Skocz do zawartości

ATF LIGA MISTRZÓW - 1/4 [DRK-LeweBiodroSmoka]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@DRK

• Cristiano Ronaldo, Real Madryt - 13/14
  • Ousmane Dembele, PSG - 24/25
  • Achraf Hakimi, PSG - 24/25
  • Keylor Navas (GK), Real Madryt - 15/16
  • Serge Gnabry, Bayern Monachium - 19/20
  • Ruben Dias, Manchester City - 22/23
  • Nuno Mendes, PSG - 24/25
  • Juan Mata, Chelsea - 11/12
  • Jorginho, Chelsea - 20/21
  • Thiago Alcantara, Bayern Monachium - 19/20
  • Basile Boli, Olympique Marsylia - 92/93
W dniu 12.01.2026 o 10:02, DRK napisał(a):

Czołem szanownemu konkurentowi oraz tłumnie zgromadzonym koneserom dobrej piłki. Czy będzie to mecz przyjaźni - czas pokaże.

Jakieś przesłanki ku temu są albowiem w obu składach jest wielu zawodników grających w tej samej drużynie w konkretnych sezonach:

Gnabry, Thiago Alcantara vs Davies (19/20)

Dembele, Hakimi, Nunes vs Marquhinios (24/25)

Dias vs Rodri, Ederson, Silva (22/23)

Starczy kurtuazji. 

Zaznaczę, że w wyborze graczy kierowałem się jedynie postawą, wynikami, osiągnięciami, statystykami z jednego, konkretnego sezonu. Zasługi te wcześniejsze i te późniejsze w przypadku tego sezonowego ATFa odkładam na bok 

Skład 

Ronaldo 13/14 - najlepsza indywidualna kampania UCL ever, 11 występów - 10 W i 1 remis, jedyna porażka Realu z BVB gdy CR 7 nie grał, rekordowe 17 bramek, avg 1,5/mecz, gol co 58 minut. Performans Cristiano w tamtym sezonie został doceniony nagrodą ZP, tytułem najlepszego zawodnika LM, tytułem króla strzelców LM, bez różnicy czy gra i strzela w fazie grupowej (9G + 3A), pucharowej (8G+2A) czy w Wielkim Finale (1+1)

Dembele 24/25 - CR7 nie jest jedynym rodzynkiem obsypanym nagrodami. Ousmane również wywalczył ZP i został wybrany najlepszym zawodnikiem LM 24/25. Najczęściej grał jako środkowy napastnik, ale jest -wyjątkowym jak na tę pozycję- altruistą. Zanotował aż 6 asyst -niewiele mniej niż bramek - w tym dwie w finale.

Hakimi 24/25 -   statystki ofensywne Achrafa mogą niejednego zmylić i sugerować, że to świetny skrzydłowy. Tymczasem 4G+5A to dorobek nominalnego prawego obrońcy. 7 meczy (na 17) na zero z tyłu niby takie se, ale ważne za to w których meczach. O ile w fazie ligowej PSG prezentował dosyć radosną twórczość defensywną, to w fazie pucharowej (i przede wszystkim w samym finale) aż pięciokrotnie zagrali na zero z tyłu. Kolejna jego zasługa to napoczęcie Interu w finale.

Navas 15/16 -  bramkarz ma unikać klopsów i zachowywać czyste konto. To oczywista oczywistość. Keylor w 11 meczach zanotował rekordowe 9 CS, w naszej zabawie jeszcze tylko Mendy ma 9 CS, choć w 12 grach. Niewykluczone, że znajdzie się zawistnik, który powie, że to zasługa genialnej obrony Realu, a Navas nie miał w bramce nic do roboty. Całe szczęście można to zweryfikować, bo Keylor opuścił dwa mecze (i to z mało topowymi rywalami - Szachtar i Malmö). W tych dwóch grach Real stracił 3 gole, dokładnie tyle ile w pozostałych jedenastu meczach, gdy między słupkami stał Navas. W czasie całej kampanii 14/15 obronił okazałe 90% strzałów.

Gnabry 19/20 -  jeden z dwóch moich wybrańców z pamiętnego składu Bayernu z covidowej edycji LM. Pamiętnej nie z powodu zarazy, ale ze względu na to, że Bawarczycy odnieśli komplet zwycięstw w tej edycji LM. Serge odegrał istotną rolę w tym runie. Wystąpił w 10 z 11 meczu. 9 bramek jak na tak krótki sezon to świetna zdobycz, z czego dwie w pojedynczym półfinale.

Nuno Mendes 24/25 -  drugi z pary bocznych obrońców PSG, również nastawiony mocno ofensywnie 4G+ 2A. W sumie obaj dają w ataku 8 bramek i 7 asyst. Ciekaw jestem czy któraś para bocznych obrońców w konkurencyjnych drużynach ma lepsze lub choćby porównywalne statsy. I oczywiście, tak jak w przypadku Hakimiego progres w defensywie w fazie pucharowej względem meczów fazy ligowej.

Dias 22/23 - pewniak na środku obrony,  gdy grał (a grał często - ledwie jeden mecz opuszczony) MC nie przegrał żadnego meczu. Świetne statsy - dwa razy więcej meczy z zerem z tyłu niż straconych goli - później w dziale statystycznym rozwiąże tę algebraiczną szaradę. Kolejny z mojej linii obrony, który w finale pokonuje Inter. Oczywiście na czysto do zera - to już tradycja.

Boli 92/93 -  mam trzech ananasów z PSG z ostatniego finału, mam i finalistę pierwszej edycji. Najstarsi forumowicze już go nie pamiętają, jeśli w ogóle oglądali. Więc przypomnę. Spotkały się niepokonane Milan i OM. Co więcej aż do finału Włosi odnieśli same zwycięstwa i stracili jednego gola z PSV bodajże. Ale do czasu dopóki nie spotkali się z Basilem. Ten, nie dość, że po raz pierwszy uczynił ofensywę Mediolańczyków bezradną, to jeszcze wyreczył własnych napastników zdobywając głową jedyna bramkę finału. Cóż można chcieć więcej. Ogólnie w 9 meczach gdy Boli był na murawie Marsylia straciła 3 gole. Z czego 2 z Rangers gdy jeden jedyny raz Basile został wystawiony jako DPM. Ja tego błędu nie popełnię i razem z Diasem tworzą nierozłączną parę ŚO.

Jorginho 20/21 -   trzeci w plebiscycie ZP '21 za Messim i Lewym, piłkarz roku UEFA '21, kluczowy, obok Kante i może jeszcze Mendy'ego, gracz Chelsea w runie do finału, najbardziej defensywny z moich pomocników, choć utrzymanie i rozegranie piłki też nie jest mi obce.

Thiago Alcantara 19/20 -    uniwersalny zawodnik. W 100% zwycięskim runie Bayernu był ustawiany jako  środkowy pomocnik (wówczas Bawarczycy w sześciu meczach zdobyli 28 bramek) lub defensywny pomocnik (wówczas Bayern w czterech meczach nie stracił gola). Powyższe, jak i jego ofensywny skill połączony z nie obijaniem się w defensywie daje mi elastyczność jak - zależnie od sytuacji w meczu - go ustawić 

Mata 11/12 -  Mikrus dobrze czujący się w ofensywie niemal w każdym miejscu boiska, w samej końcówce meczu finałowego jego asysta pomogła wrócić Chelsea do gry.

Ciekawostka.

Cała moja linia obrony spotkała się w finałach z drużynami z Mediolanu. Łączny wynik bramkowy 7:0 na moją korzyść. Do tego Hakimi i Boli z trafieniami.

Grafika

W poprzednich piłkarskich ATF jako GM zawsze wystawiałem ustawienia 4-2-3-1. W ATF e-klapy oraz PL przechodziło się pierwsze rundy, z kolei w ostatnim (World Cup) poległem już na wstępie z ekipą BMFa (późniejszego wicemistrza, na otwarcie łez dla mnie), co prawda po wyrównanym boju, jednym głosem. Upragnionego tytułu nadal brak, gablota wciąż pusta, a właściciel zaczyna już się niecierpliwić. 

Trzeba było coś zmienić. Postawiłem na zintensyfikowanie ofensywy i graczy o mentalności zwycięzców.

Przechodzę na ustawienie 4-3-3

Screenshot_2026-01-13-00-16-29-506_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.f3a5857f9db0d25a2dc0c3401eeb3e10.jpg

Choć Ronaldo i Gnabry z powodzeniem mogą robić za skrzydłowych ustawiam ich wyżej. CR7 - najważniejszy element - jako LNP  będzie efektywniejszy, bardziej rad, a ja unikam kwasów w szatni i ryzyka zwolnienia. Atmosfera first. Ustawienie obu jako napastników po pierwsze profiluje mój team bardziej agresywne w ataku, po drugie robią miejsce dla mocno ofensywnie usposobionych Mendesa i Hakimiego, którzy, gdy będę posiadał piłkę grają jako skrzydłowi. Jorginho, a także w razie potrzeby schodzący niżej Thiago Alcantara, asekurują ofensywne zapędy moich bocznych obrońców/skrzydłowych. Mata, Jorginho i Alcantara. Piłka na pewno im nie przeszkadza. Potrafią ją przytrzymać, poklepać między sobą, ale również uruchomić akcję ofensywną.

W defensywie nie mam zamiaru kurczowo się bronić. Będę preferował ustawienie 4-4-2

Screenshot_2026-01-13-10-17-16-695_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.48ed3aab39f3684a60a28c094f1a8666.jpg

Statystyka ofensywna

Ronaldo 17G 5A

Dembele 8G 6A

Hakimi 4G 5A

Gnabry 9A 2A

Dias 1A 0A

Mendes 4G 2A

Mata 2G 3A

Jorginho 1G 1A

Thiago Alcantara 0G 2A

Boli 2G 2A

Łącznie 48G i 28A

Czy to największa zdobycz spośród wszystkich drużyn biorących udział w zabawie? Może tak być - na razie to najlepszy wynik wśród tych, którzy zdążyli podsumować statystycznie  swoje wybory.

Statystyka defensywna

Navas 9 CS w 11 grach 3 bramki puszczone  na 90 % skuteczności 

Boli 7 CS w 9 grach

Dias 8 CS w 12 grach

Mendes 7 CS w 16 grach

Hakimi 7 CS w 17 grach

Łącznie 38 CS na 65 spotkań 

Przy okazji odeprę ewentualny zarzut statpaderstwa. Na obronę mam sporo argumentów - konkretnie jedenaście.

🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

@LeweBiodroSmoka

• Sergio Ramos, Real Madryt - 13/14
  • Jari Litmanen, Ajax - 95/96
  • Hristo Stoiczkow, Barcelona - 93/94
  • Arjen Robben, Bayern Monachium - 13/14
  • David Alaba, Bayern Monachium - 12/13
  • Edgar Davids, Juventus - 02/03
  • Ronaldo, Real Madryt - 02/03
  • Franco Baresi, Milan - 92/93
  • Julio Cesar (GK), Inter Mediolan - 09/10
  • Łukasz Piszczek, Borussia Dortmund - 12/13
  • Daniele De Rossi, Roma - 17/18
W dniu 13.01.2026 o 23:33, LeweBiodroSmoka napisał(a):

no witam pięknie

Tak jedynie tytułem wstępu chciałem powiedzieć, że jesteście wspaniali i wszyscy świetnie znacie się na temacie. A serio, to ten ATF był chyba najciekawszy pod względem draftu, wybieranie z puli kilkuset bez mała grajków było bardzo przyjemne, zwłaszcza, że człowiek często zapominał dość oczywiste nazwiska, jednak przedział czasu i ilość ekip w każdej z edycji zrobiła swoje. Bardzo się cieszę, że to do mnie trafił też Polak rodak oraz Litmanen, który był chyba nie tylko moim idolem (razem z Del Piero) oczywiście w tych wczesnych latach, gdzie - jak się wydaje - Liga Mistrzów robiła największe wrażenie na nas, dzieciakach, oczywiście nie wszyscy tutaj muszą te czasy pamiętać, ale te finały Ajaxu, Juve czy BVB pamiętam do dziś, lepiej niż te bardziej nowożytne batalie, przecież gole Rickena czy młodziutkiego Kluiverta to był taki banger, że koniec. Piękne czasy i choć o dłuższgo czasu śledzę tylko wybrane mecze LM, to bardzo fajnie było powspominać, tym bardziej dzięki śliczne @Braveheart22 za kolejną już wzorową organizacje.

1. Kilka przemyśleń na początek.

Wszystko fajnie i pięknie, ale mam pewien problem z tym jak powinniśmy tu swoich graczy oceniać. Jak już tam gdzieś wspominałem  w porównaniu do takiego koszykarskiego ATF, wybieranie konkretnych sezonów w tym formacie ma pewne znaczące mankamenty. Wybaczcie, ale nie bardzo kupuje sytuacje gdy gracz z jednym wybitnym nawet sezonem jest sprzedawany jako ten największy steal, gdzie często jako konkurentów najlepszych zawodników ostatniej dekady czy po prostu topowych na danej pozycji w danej chwili, to jest dość nielogiczne i tworzy problemy, które ciężko jest potem sprawiedliwie rozwiązać. Największy problem mam z limitami minimalnej liczby rozegranych spotkań i na przykładzie Mario Baslera:

https://www.transfermarkt.pl/mario-basler/leistungsdatendetails/spieler/2/plus/0/saison/1998/wettbewerb/CL/verein/27

stwierdzam, że to totalnie nieżyciowe, tak samo - choć z mojej perspektywy wiadomo, że to mniej obiektywne - sytuacja ma się z Nazario, który co prawda grał w każdym najważniejszym meczu fazy pucharowej, ale z różnych względów opuścił w ich sporo minut i pomimo, że jest w bardzo dobrym momencie kariery, tuż po Złotej Piłce i strzela niezwykle regularnie, także w półfinale, to jest to wykorzystywane w niecnych celach przez niektórych rywali, choć jak wiadomo wielu z ich graczy mają często mniejszy % rozegranych spotkań od R9. Dlatego ja, uczciwie mówię, że jeśłi ktoś spełnia limit to nie będę się sugerował absencjami czy pojedynczymi kontuzjami, odpadło nam przez to wielu kotów, więc nie widzę potrzeby by kolejnych za to krzywdzić, a Wy róbcie jak uważacie.

2. Skład

atffut.png

3. Ogólna koncepcja na zabawę i zamysł na grę

Jak zobaczycie moje poprzednie piłkarskie ATFy, to zwykle bardzo duży nacisk kładę na zmaksymalizowanie talentu od pomocy w górę, ale istotni są też naturalnie boczni obrońcy (o ile akurat nie zagram z trójką z tyłu) i to imo udało mi się to tym razem, jedynie Piszczu i De Rossi nie są nazwiskami największego formatu natomiast posiadają cechy, które w zamyśle bardzo dobrze wkomponowują się w moją koncepcje. Duet De Rossi - Davids jest niezwykle uniwersalny, gdzie obaj gracze, mogą zarówno asekurować stoperów, bocznych obrońców czy też samych siebie, gdyż niezwykle swobodnie radzą sobie z piłką przy nodze i w roli tych napędzających akcje do przodu, wyróżniają się też dobrym, a w przypadku DDR kapitalnym uderzeniem z dystansu, co w połączeniu ze skrzydłami oraz osobą Litmanena, tworzy mieszankę wybuchową.

Generalnie cały mój skład dysponuje groźnym uderzeniem, jedynym wyjątkiem wydaje się Baresi, choć tu uczciwie przyznam, że tego po prostu nie wiem, nie jest to tak istotne.

4. Krótki opis formacji 

Sporym, jak nie najważniejszy atutem jest możliwość wymiany pozycji pomiędzy graczami przedniej formacji, gdzie Hristo, Litmanen i Robben spokojnie odnajdą się w każdej strefie boiska, połączenie siły fizycznej, dynamiki i wyszkolenia technicznego, to coś co powinno dać kilka bardzo dobrych okazji w starciu z dowolnym rywalem

Jeśli chodzi o obronę, to jestem bardzo zadowlony z pary stoperów, o Ramosie napisałem już trochę, nie miał bym do siebie za dużo szacunku gdyby miał tutaj wykładać wachlarz jego zalet, ilość trumfów w Realu czy kadrze historii mówi tu za siebie, zresztą podobnie z Baresim, który w moim odczuciu był takim vintage Maldinim przed Maldinim, oczywiście mniej utytułowanym w Europie, ale gość miał przemocarną karierę w czasach gdzie jednak poważna kontuzja mogła zgasić światło, a on - pomimo średnich warunków fizycznych - grał bez mała 15 sezonów na najwyższym poziomie. Obaj stoperzy świetnie czujący się z piłką przy nodze co też ma niebagatelne znaczenie.

Alaba sam w sobie, to bardzo mocne nazwisko, imo nie odbiega znacząco od 80% grajków z tej pozycji, w peaku był nie tylko topowym LB ale też wyróżniał się w reprezentacji Austrii (Adolf daje okejke) gracz praktycznie bez większych leaków, fakt, że potem z powodzeniem grał w Kurewskich na stoperze mówi sam siebie.

Piszczu to natomiast pierdolona maszyna. Gość zawstydzał na siłowni niejednego Czarnolda swoimi wynikami sprawnościowo-siłowymi, niezwykle kumaty i wrzechstronny grajek, sam Mourinho wyrażał chęć ściągnięcia go do Realu. Jak na taką daleką rundę jak najbardziej zrozumiały wybór, nie jest ciężko błyszczeć w topowych klubach, sztuką jest robić wyniki w takich klubach jak BVB, którym Bayern podbierał graczy z łatwością niczym Wojsko Polskie niegdyś zasilało szeregi Legiuni. Hańba każdemu antypolakowi, który bierze jakiś tam angoli czy innych hiszpanów przed Panem Łukaszem.

Sam przód to już same cukiereczki, może nie tak utytułowane, jak u niektórych, ale to właśnie jest tutaj jednym z najsłabszych motywów, gdzie ktoś traci na wartości, bo przegrał w półfinale czy finale, my tu wszyscy poza Chomikiem i Gmochem tworzymy swoiste Dream Teamy gdzie tacy Stoiczkov czy Ronaldo mogą jeszcze bardziej rozwinąć skrzydła, tym bardziej, że Bułgar był partnerem Grubego w jego najlepszym sezonie, obaaj strzelili ponad 60 bramek w samej tylko LaLiga, więc mamy tutaj swoisty hiperlnk, zresztą są to wszystko nazwiska największej próby, tutaj za bardzo nie ma co kogo przedstawiać.

Tylko co do samego Nazario, natknąłem się na coś takiego:

No jak na gościa, który przeszedł obok finału WC 98, a wszyscy głównie pamietają głównie dwie bramki strzelone Khanowi w 02, to imo całkiem niezły wynik przyznacie, zaledwie 9 goli mniej od takiego Pealdo biorąc pod uwagę ilość wytępów obydwu robi niemałe wrażenie, chciałem nieco odczarować osobę R9 w Lidze Mstrzów, ale przede wszystkim nie chciałem brać kogoś tylko dlatego, że był w finale i miał liczby, proszę jeśli będziecie mieli czas obejrzyjcie te dwa filmiki, zwłaszcza ten pierwszy i fragmenty gdy gra w Realu, jak gość wciąż ma boskie pierdolnięcie w nogach i wciąż jest dla większości po prostu nie do dogonienia, tam jest nawet dobry fragment gdy podczas El Clasico Rafa łapie uraz próbując go gonić, a Puyol tylko się może biernie przyglądać.

last but not least, czyli Julio Cesar, który moim zdaniem zaliczył jeden z lepszych runów w historii zabawy, zaledwie trzy gole puszczone w fazie grupowej, czyste konto w Finale w starciu z faworyzowanym Bayernem, absolutny steal jak na tą rundę zresztą polecam sobie gościa pooglądać.

a ja się tymczasem kłaniam

LBS

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Z racji tego, że główne opisy z grafikami taktycznymi już są (za moment je podrzucę do tematu), skupcie się na uzupełnieniu pod matchup i dyskusji między sobą.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do półfinału. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: Przewiduję głosowanie w czwartek 22 stycznia.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Również osoby spoza zabawy mogą brać udział w głosowaniu, jeśli czują się na siłach. Jednak proszę w tym przypadku chociaż o krótką argumentację głosu z ich strony.

Powodzenia!

Edytowane przez Braveheart22

no elo

może trochę z zaskoczki, ale tak patrząc na wcześniejsze ATFy, to niektórzy wygrali praktycznie bez żadnej aktywności, wystarczył im sam opis, ja się tam deklarowałem na później, ale znalazłem na tyle ciekawy kontent, że grzechem byłoby nie uderzyć pierwszy także zapraszam, raczej za długie to to i tak nie będzie

1. Słowem wstępu

Na początek chciałem serdecznie powitać rywala. @DRK chłopak młody stażem na forum, przynajmniej jako aktywny user, ale już zdążył się wyróżnić aktywnością w różnych działach, a ostatnio nawet własnym projektem moderowania aktualnej sytuacji w MVP Race, należą się brawa, na naszym forumku każdy taki dodatkowy content jest na wagę złota, w ogóle mam wrażenie, że podczas tego rs fajnie odżyło, oby tak dalej.

To tyle z wazeliny i uprzejmości, niestety jakby nie było jesteśmy tutaj po to aby się trochę ponapierdalać, tzn. nie wiem jak rywal, ale akurat mnie pierwsza wygrana z arcytrudnym w mojej ocenie rywalem, napędziła niejako do daleszej walki. Doceniam skład @DRK zwłaszcza po tym ostatnim golu Dembele (xd) no i zawsze posiadacz takich graczy jak CR7 w absolutnym sztosie jest ciężkim rywalem, natomiast jak się okazało mam pewne argumenty aby trochę Żelusia spowolnić, przynajmniej w teroii, ale to szczegóły za chwilę. 

Na tle poprzedniego rywala wydaje mi się, że mam trochę więcej przewag, zwłaszcza w środku pola, na środku obrony no i na szpicy nie biega już Benzema w God runie, także widzę szansę na wina i tym razem

2. Skład

atffut.png

Tutaj już pozwoliłem sobie nie edytować by nie tracić czasu jedynymi zmianami są cofnięcie Piszcza i ciągłe asekurowanie strefy po której biega Ronaldo, to samo tyczy się De Rossiego

Jeśli natomiast rywal zmieni taktykę z zeszłej rundy, to wtedy wprowadzę poprawki, ale najpewniej Ronaldo na szpicy indywidualnie będzie kryć Ramos, Baresi ewentualnie o ile to będzie możliwe ma asekurować jego pozycję w formie zabezpieczenia, ogólnie wiadomo, że CR7 lubi się znajdować w różnych strefach boiska, atakujemy go całą drużyną twardo, ale na granicy przepisów, ewentualne żółte kartki wliczamy w koszta. Wiadomo mniej więcej o co chodzi, z grubsza nasz gameplan jest taki:

2012-634823544429806873-980.jpg

to oczywiście tylko durny żarcik autora tak naprawdę jest jedynie taki:

DDbattyXcAA3OvI.jpg

3. Kluczowe meczapy.

CR7-Piszczu

sezon 13/14

Niejako tylko z ciekawości psotanowiłem sprawdzić jak radzili sobie obaj w wybranych przez nas sezonach, los chciał, że mamy tutaj próbkę aż 6 spotkań, ale w zasadzie to 5, bo CR nie zagrał w rewanżu sezonu 13/14, jest to tyle istotne, że w pierwszym meczu Portugalczyk był znacznie lepszy, strzelił bramkę, a Polak zawinił przy jednej z trzech straconych przez BVB bramek, skończyło się wynikiem 3:0 dla Królewskich, ale Ronaldo zmuszony był opuścić plac z urazie w 80 minucie przez co nie zagrał w rewanżu

mecz pierwszy 1/4 Finału 13/14 Real 3:0 BVB

https://www.sofascore.com/pl/football/match/real-madrid-borussia-dortmund/ydbsEgb#id:5211186

Drugi mecz to już zupełnie inna historia, choć z mojej perspektywy zaczyna się fatalnie, Pisczu prokuruje rzut karny, który na całe szczęście nie wykorzystuje Di Maria, zastępujący w tym meczu CR7, BVB dość szybko odrabia dwie bramki straty niestety do końca spotkania nie udaje im się strzelić trzeciego gola, słaby niestety mecz Lewego, ale Piszczowi poza sprokurowanym karnym nie można wiele zarzucić, co też będzie widać na koniec tej sekcji w szczegółowych statystykach

rewanż 1/4 Finału 13/14 BVB 2:0 Real

https://www.sofascore.com/pl/football/match/real-madrid-borussia-dortmund/ydbsEgb#id:5211188

sezon 12/13

Zostawiłem swoją część te batalii na koniec bo jest ona również arcyciekawa, mamy tu aż 4 spotkania w tym dwa grupowe i w każdym z nich chłopak z Goczałkowic wypadł przynajmniej solidnie, najpierw ogólne sprwozdania z sofy

mecz pierwszy Grupa D BVB 2:1 Real

https://www.sofascore.com/pl/football/match/real-madrid-borussia-dortmund/ydbsEgb#id:3023473

mecz drugi Grupa D Real 2:2 BVB

ostatecznie Borussia zdecydowanie wygrywa grupę przed Realem jedynie dwa razy remisując i tracąc zaledwie pięć goli (Roman <3)

grupa.png

reszta to historia, którzy już raczej wszyscy dobrze pamiętamy, choć wielu najbardziej to zapamięta darcie mordy Sergiusza Ryczela i jego kompromitujący pokaz, jak nie należy komentować meczów

w pierwszym meczu na Bernabeu Real dość spokojnie wygrał dwoma bramkami, po świetnym meczu mojego kapitana Ramosa

Półfinał mecz pierwszy Real 2:0 BVB

https://www.sofascore.com/pl/football/match/real-madrid-borussia-dortmund/ydbsEgb#id:3751161

mimo porażki zwróćcie uwagę jak dobrze wypadł Łukasz przy dość przeciętnym meczu CR7

no i krem dela dżem czyli coming out The Bobka aka Robsona aka RL9, absolutna remontada czy tam deklasacja na Bernabeu, Ronaldo pomimo strzelonego gola niewiele mógł w tym meczu zdziałać

Półfinał mecz rewanżowy BVB 4:1 Real

https://www.sofascore.com/pl/football/match/real-madrid-borussia-dortmund/ydbsEgb#id:3751163

z rzeczy wartych odnotowania, Piszczek również w tym mecz zszedł z urazem w 83' natomiast dał radę zagrać w Finale

mam nadzieję, że nie wklejam tych rzeczy c*** wie po co i ktoś tam będzie miał ochotę to przeglądnąć

na koniec jeszcze zbiorowe staty obu graczy za dwa sezony w poszczególnych spotkaniach

Piszczek

12/13

piszczu12-13.png

13/14

piszczu13-14.png

komentarz: nawet zostawiając z boku bardzo dobrą średnią jak na kogoś kto nie robił cyfr w tych meczach, to należy zwrócić uwagę jak świetnie zwykle Łukasz radził sobie w pojedynkach, największe wrażenie robi ten mecz na Bernabeu gdzie pomimo przegranej Pisczu był bardzo dobrze sysponowany wygrywając 10/16 pojedynków, zwróciłbym też uwagę na skuteczność wślizgów, ilość odbiorów i rubrykę kluczowych podań

CR7

12/13

ronaldo1.png

13/14

ronaldo2.png

i teraz żeby to dosadnie wybrzmiało - jak obiecałem tak zrobię i osobiście nie liczę tej kontuzji Ronaldo w sezonie @DRK z drugiej strony nie da się ukryć, że jego absencja niemal doprowadziła do niemałej tragedii, to jest właśnie ten problem, że nie da się w naszej zabawie wymyśleć złotego środka, dla mnie CR gra u nas normalnie na full obrotach jbc

poświęciłem na to sporo czasu, bo nie ma co ukrywać, że zneutralizowanie chociaż w części tej wersji Ronaldo nie jest rzeczą łatwą i niewielu się to wtedy udawało, jednak mam nadzieję, że udało się udowodnić, że 

Piszczu w tych dwóch sezonach dawał radę, zwłaszcza w tym swoim, wybranym przede mniem niemniej na pewno wypada tu bardzo pozytywnie

jeszcze tylko na koniec dla rozluźnienia artykuł, który udało mi się znaleźć

https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/354595/lm-lukasz-piszczek-znow-zatrzymal-cristiano-ronaldo-zdejmowal-mu-zel-z-wlosow

zabawne przyznacie, kreatywne w c*** i z przekazem

tymczasem tyle, nie będę już się wygłupiał bo jest późno, a z racji tego, że trochę zaszponiciłem i napisałem w końcu coś sporo przed deadline, toteż pozwolę wykazać się przeciwnikowi i odpowiem dopiero na jego opis w kontekście innych formacji etc.

spokojnej niedzieli

LBS

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Czołem szanownemu konkurentowi stającemu  ze mną w  szranki w tym ćwierćfinałowym pojedynku, a także gawiedzi licznie przybyłej na to widowisko. 

W poprzedniej rundzie zostałem nieco odsądzony od czci i wiary za bałwochwalcze ubóstwienie statystyk, więc na dzień dobry wjeżdżam z elementami taktyczno-strategicznymi zaczerpniętymi z najlepszych historycznych wzorców roku 1410.

Bezwzględnie wykorzystuję fakt, że siły mojego szlachetnego rywala stoją w gotowości już trzeci dzień od niedzielnego poranka (u mnie było wtedy -16°C). W mrozie i o głodzie. Moi wojownicy w tym czasie zdążyli w jakiejś przytulnej katedrze odprawić piętnaście nabożeństw w intencji wiktorii. Nie zmarznięci i odkarmieni są  w świetnej kondycji fizycznej i bojowym animuszu przed zbliżającym się wielkim starciem. Jeszcze tylko wyślę przodem na rekonesans wszędobylskiego, lekkiego Matę, co by sprawdził, czy jakich wilczych dołów nie ma gdzieś na polach przyszłej batalii wykopanych i możemy zaczynać epickie starcie.

Dobra, starczy farmazonienia.

Dziękuję za miłe słowa wstępu w poście otwierającym to widowisko. Jak słusznie, zauważył LBS lubię sobie czasem różne rzeczy podliczyć (vide tygodniowy ranking w dziale MVP). Dlatego to, że tu też dużo liczę to nie jakiś wyjątkowy odchył. Bardziej norma w moim przypadku :)

Ale obiecałem, że zaburzę te proporcje więc zaczynam nie od liczb.

Ustawienie.

Mądrych to i dobrze posłuchać. Za radą w głównej mierze Gregoriusa, ale też LBSa modyfikuję nieco ustawienie.

Screenshot_2026-01-18-14-57-22-952_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.e85ceb7d504c8e7a99584867d26319d1.jpg

Z trójki CR7- Dembele -Gnabry w ataku zostaje pierwsza dwójka. Są to ich naturalne pozycje - (może nawet bardziej odpowiednie niż w ustawieniu w 1/8), ich współpraca powinna układać się znakomicie. Świadczy za tym ich dorobek ostatnich podań we wskazanych sezonach. 

Choć pickując graczy miałem zamiar ustawić Gnabryego jako trzeciego napastnika to teraz przesuwając go  nieco do tyłu przed Hakimiego -niejako mimochodem- udało się stworzyć najbardziej ofensywne prawe skrzydło ever. To nie przechwałka, ale fakt. 

Screenshot_2026-01-17-21-46-47-286_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.1afb9ca4575791e18f6e1f3f3cd59134.jpg

Screenshot_2026-01-17-21-59-25-123_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.3a2abbf46059f32f61abbf4defa662ef.jpg

Jak widać nie wystarczy skupienie uwagi na CR7, bo niemal równie duże zagrożenie czai się po prawej stronie.

Co jeszcze poprawia ta zmiana ustawienia z  4-3-3 na 4-4-2.

Wzmocniona zostaje defensyws, Gnabry i Mata będą musieli teraz też dołożyć cegiełkę po prawej i lewej stronie. Dzięki temu Jorginho i Alcantara, będą mniej związani ciągłą asekuracją bocznych obrońców (jak było w ustawieniu w 1/8). Teraz ich obowiązkiem będzie większe zabezpieczenie środka pola. Spodziewam się także po nich asyst drugiego stopnia przy  inicjowaniu akcji (mają ku temu odpowiedni skill) do skrzydeł lub prostopadle do napastników. 

cdn

Edytowane przez DRK

Wracajcie do zdrowia i pełnej sprawności jak najszybciej.

W liczbie mnogiej piszę albowiem mam na myśli Ciebie i Joka. Wszak za tydzień mecz Nuggets - Pistons. A chwilę później rewanż. Jeśli Serb nie wróci na te mecze to niestety  zamknie się wyścig o MVP sezonu. Choć Jokic to taki gość który nie wiem czy do tych błyskotek przywiązuje wagę. Ale dla kibiców to zawsze jakaś atrakcja jest kto MVP. 

Fajna, wyrównana para. Wielkim plusem zespolu @LeweBiodroSmoka jest fakt, że mimo wybrania obrońcy w pierwszej rundzie skompletował na prawdę mocna cześć ofensywna, podparta dwoma piraniami z tyłu w osobach Davidsa oraz DeRossiego.

Litmanen- Stoiczkov- Robben z Ronaldo na szpicy na prawdę wygląda legitnie 

Skład @DRKteż jest mocny, zbudowany na potężnym ofensywnie tercecie Ronaldo- Gnabry- Dembele. Podoba mi się tu Thiago w prime. Mniej defensywa.

Wyrównanie, ale jednak @LeweBiodroSmokaidzie dalej po golu w dogrywce.

Godzinę temu, antek napisał(a):

Skład @DRKteż jest mocny, zbudowany na potężnym ofensywnie tercecie Ronaldo- Gnabry- Dembele. Podoba mi się tu Thiago w prime. Mniej defensywa.

Na wojnie nie można wszędzie być jednakowo mocnym. Tak, skupiłem się na ofensywie dlatego mam najwyższe  wskaźniki dotyczące bramek (48) i asyst (28). 

Ale defensywę też udało się mi zbudować co najmniej przyzwoitą. Navas z rekordowym CS i ledwie trzema straconymi golami ma przed sobą dwóch CS, którzy w 21 swoich rozegranych meczach stracili łącznie 7 bramek. 

Na bokach są dwie niezniszczalne maszynki z PSG, którzy mieli może nie najlepszą fazę ligową w obronie, ale w crunch time już zameldowali mocno defensywnie - obaj po 5CS w fazie play-off. 

A dlaczego niezniszczalni?

Screenshot_2026-01-21-16-54-16-619_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.88a0e28df1fcff6d7592dee5c112ae86.jpg

Hakimi drugi, Mendes ósmy all time w kategorii najbardziej niezastąpionych pod względem zdrowia i formy sportowej.

Na dokładkę mojej obrony DM Jorginho, wybrany w sezonie z którym go picknąłem najlepszym graczem UEFA, właśnie między innymi za triumf z Chelsea w LMScreenshot_2026-01-22-11-56-11-797_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.7cda0f26a35c42ddaddaf5924ddb55d5.jpg

Edytowane przez DRK