Skocz do zawartości

ATF LIGA MISTRZÓW - 1/4 [julekstep-Gregorius]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@julekstep

• Paolo Maldini, Milan - 93/94
  • Steven Gerrard, Liverpool - 04/05
  • David Beckham, Manchester United - 98/99
  • Jude Bellingham, Real Madryt - 23/24
  • Jaap Stam, Manchester United - 98/99
  • Thibaut Courtois (GK), Real Madryt - 21/22
  • Kylian Mbappe, PSG - 23/24
  • Ryan Giggs, Manchester United - 06/07
  • Sami Hyypia, Liverpool - 04/05
  • Javier Zanetti, Inter Mediolan - 02/03
  • Mario Jardel, Porto - 99/00
W dniu 9.01.2026 o 19:04, julekstep napisał(a):

Krótki opis:

Paolo Maldini - Najlepszy obrońca historii w swoim peaku jako LB, ciekawostką jest że w finale grał CB z musu (kartki Baresiego i Costacurty) i był jedną z przyczyn wpierdolu (4-0) jaki dostała Barcelona z Romario i Stoichkovem w składzie. Zagrał na tyle dobrze że potem selekcjoner repry (jak znowu przyszła potrzeba) nie miał problemu z ustawieniem go na środku jak i tam Baresi się popsuł. 3ci w ZP za ten sezon (co u obrońcy zawsze jest sporą sprawą).

Steven Gerrard - Główny aktor najpiękniejszego widowiska w historii całej ligi mistrzów. Absolutnie czołowy pomocnik swojej generacji. Podawał, strzelał, bronił - zapierdalał jak na elitarnego b2b przystało. Kapitan i absolutne serce tamtego Liverpoolu (tutaj warto zaznaczyć że poza pamiętnym finałem to on strzelił bramkę w 86 minucie ostatniego meczu grupowego, która w ogóle pozwoliła im przejść do fazy pucharowej -> potem w fazie pucharowej też absolutnie kluczowa postać). Mimo słabiutkiej formy Liverpoolu w lidze jego występ w Lidze Mistrzów został doceniony na tyle że był trzeci w głosowaniu na ZP.

David Beckham - Najpopularniejszy piłkarz swoich czasów...przez może nie wzbudzać sympatii w osobach które pamiętają jego aż przesadzony 'celebrity status' i bycie przez to nieco przecenianym w mainstreamie...jak to często bywa doprowadziło to że po latach jest on chyba niedoceniony a to dalej był wybitny pomocnik (2gi w głosowaniu na ZP) z arguably najlepszym skillem ever jeśli chodzi o dośrodkowania (czy to z gry czy ze stałych fragmentów). Dodatkowo absolutnie elitarny wykonawca rzutów wolnych.

Jude Bellingham - Cudowne dziecko angielskiej piłki, który na pełnej wszedł do składu Realu z miejsca stając się ich absolutnie kluczowym zawodnikiem (wg sofy to on był ich najlepszym grajkiem w tamtej, zwycięskiej edycji LM). Podobnie jak Gerrard jest w stanie robić na środku pola dosłownie wszystko -> strzelać, podawać, bronić, do tego jest nie do zajechania. Po pierwszym sezonie w Realu przyszedł spadek formy (choć to dalej absolutnie czołowy piłkarz ekipu), ale w tym pierwszym sezonie był absolutnym kotem, co zostało docenione 3cim miejscem w ZP.

Jaap Stam - Bezkompromisowy cham, jeden z najlepszych obrońców swoich czasów z rzadką kombinacją siły, szybkości, umiejętności defensywnych i 'aury' w absolutnym szczycie formy uznawany wtedy przez 2 lata z rzędu za najlepszego klubowego obrońcę przez UEFA.

Thibaut Courtois - Najlepszy występ bramkarza w meczu finałowym Ligi Mistrzów wszechczasów. Cały turniej również wybitny (nie licząc pierwszego meczu z Man City...ale w rewanżu się zrehabilitował konkretnie), gdzie pobił rekord ilości interwencji w jednej edycji. Dodatkowo uznane nazwisko z wieloma sukcesami a nie bohater małej próbki jak kilku noł-nejmów wybieranych w tym drafcie :P

Kylian Mbappe - Jeden z najlepszych graczy ostatnich ~10 lat. Fakt że nie ma jednej wybitnej (i zwycięskiej) edycji LM (tak jak np. ma z Mundialem) sprawił że mogłem sobie na niego pozwolić w 7mej rundzie. To dalej wybitny grajek z bardzo dobrym turniejem (7,69 na sofie, więc dość zajebiście) mogący grać na kilku ofensywnych pozycjach -> u mnie będzie secondary strikerem pomiędzy linią pomocy a Jardelem Łowcą Bramek.

Ryan Giggs - Trochę podobny case jak Mbappe, czyli wybitny grajek bez tej jednej 'ikonicznej' dla niego edycji Ligi Mistrzów. Wybór tutaj był między zwycięskim 98/99 a 06/07 gdzie Giggs był liderem klasyfikacji asyst (+ mega występ przeciwko Romie gdzie notując 4 asysty w 30 min poprowadził ich do zwycięstwa i awansu do dalszej rundy).

Sami Hyypia - Tak Sami był wolny jak na atfowe standardy. To też jego jedyna realna wada, szczególnie w kontekście tego atfa bo w zwycięskiej dla Liverpoolu edycji LM był fenomenalny. Świetna gra głową, świetny zmysł defensywny (lepiej dobrze stać niż głupio biegać) a dodatkowo gol na miarę awansu do półfinału (o dziwo strzelił z nogi!)

Javier Zanetti - O ile Hyppia ma mądrze stać o tyle Javier ma zapierdalać (ale też mądrze!). Ikona Interu z 90-00's, typowy utility-player, maszyna nie do zdarcia i gość od czarnej roboty - i to u mnie będzie robił. Dodatkowo uznałem za wesołe sparowanie na obu bokach obrony Maldiniego i Zanettiego. CAŁY MEDIOLAN MUREM ZA JULKIEM!

Mario Jardel - Przez kilka lat czołowy snajpier w Europie (2x złoty but lig europejskich). Tutaj ktoś by mógł napisać że grał w tych gorszych ligach (Portugalia i Turcja), sęk w tym że on też seryjnie strzelał w pucharach największym europejskim potęgom. W wybranej edycji zdobył 10 bramek z czego 7 vs największe kluby (Real, Barca i Bayern). Skoro strzelał tyle goli potentatom grając generalnie z gówno-składem to strach pomyśleć co będzie wyczyniał tutaj. Pamiętany głównie ze swojej all-timerskiej gry głową (Beckham lubi to!) ale potrafił też przymierzyć z nogi.

Statsy (zgapione od BMF, jedna rzecz którą zrobił dobrze w tym drafcie!):

Gracz Mecze Gole Asysty Wynik
Jardel 13 10 0 QF
Mbappe 12 8 0 SF
Bellingham 11 4 5 W
Gerrard 8 2 2 W
Beckham 10 2 8 W
Giggs 8 2 8 SF
Stam 11 0 0 W
Hyypia 13 1 0 W
Maldini 10 1 1 W
Zanetti 16 0 1 SF

Courtois 13 59 obron W

Formacja:

lineup-1.png

Podstawowe założenia taktyczne:

-> obaj CB grają nisko, praktycznie nie odwiedzając - poza stałymi fragmentami) - połowy rywala.
-> jeśli chodzi o moich FB to Zanetti ma zdecydowanie więcej funkcji ofensywnych czy to wspierając Bellinghama i Gerrarda na środku czy Beckhama na prawej, nie powinien mieć problemu z powrotem na wypadek kontry, ale w razie w Maldini może przejść trochę w prawo i możemy grać na 3 CBs.
-> jeśli chodzi o CM to tutaj chłopaki mają generalnie sporą wymienność zadań, ale co do zasady Jude jest bardziej nastawiony ofensywnie a Gerrard defensywnie.
-> Atak dość zbalansowany z lekką przewagą na grę skrzydłami żeby wykorzystać kombinację moich klasowych wingerów i świetną grę głową Jardela. Chociaż jak trzeba będzie iść środkiem to tutaj gra kombinacyjna Jude'a, Gerrarda i Mbappe powinna dawać radę -> szczególnie że do środka na pomoc mogą zejść czy to Beckham (grał - z powodzeniem - jako CM w meczu finałowym), czy Zanetti.
-> Przy stałych fragmentach w pole karne rywala idą moje konie z obrony -> Maldini, Stam i Hyypia a Zanetti jest tym zabezpieczającym tyły.
-> Wykonawcą stałych fragmentów jest oczywiście Beckham, z wyjątkiem karnych gdzie pierwszym wyborem jest Mbappe (no nie odważę się ustawić angola jako defaultowego wykonawcę karnych :) )

Atuty ekipy:

-> Bardzo mocna defensywa, gdzie każdy z obrońców jest absolutnym szefem jeśli chodzi o zadania defensywne. Za nimi bardzo pewny Thibaut z historycznym turniejem a przed nimi 4 pomocników którzy też są mocni po tej stronie (nawet Giggs i Becks byli całkiem ok jak na skrzydłowych).
-> Dużo możliwości ofensywnych (gra oboma skrzydłami, środkiem -> każdy pomocnik potrafi dobrze kreować (gdzie zarówno Beckham, Giggs jak i Bellingham byli liderami jeśli chodzi o asysty w swoich edycjach LM), więc nie ma u mnie problemu z tym że jak 1-2 graczy zostanie wyłączonych przez rywala to nie mam już kompletnie co grać
-> Warunki fizyczne, którymi powinienem dominować w większości match-upów. Średnio ponad 184 cm wzrostu u graczy z pola i 2 metrowy Thibaut. ROBI WRAŻENIE.
-> Mentalnie też topka, gdzie Maldini, Gerrard czy Zanetti to ikony w tym temacie.
-> Wszyscy gracze są w swoim peaku, zagrali świetny turniej i nie ma tu wyborów 'za nazwisko'. Nawet ten kontrowersyjny Mbappe, zagrał - wedle dostępnych zaawansowanych metryk - dość zajebisty turniej.
-> Bardzo duże zagrożenie przy stałych fragmentach gry: tamten Beckham był absolutnym fenomenem jeśli chodzi o stałe fragmenty gry, tutaj ma kilku koni (Hyypia i Stam ponad 1,90 każdy), fenomenalnie grającego głową Jardela i kilku innych rosłych grajków (główka Gerrarda w finale <3), więc powinien mieć w czym rzeźbić.
-> Wszyscy w linii pomocy mówią po angielsku więc nie będę miał language barriers tam gdzie się to liczy najbardziej!

@Gregorius

• Thierry Henry, Arsenal - 05/06
  • Mohamed Salah, Liverpool - 17/18
  • Kevin De Bruyne, Manchester City - 22/23
  • N'Golo Kante, Chelsea - 20/21
  • Stefan Effenberg, Bayern Monachium - 00/01
  • Thiago Silva, Chelsea - 20/21
  • Denis Irwin, Manchester United - 98/99
  • Alessandro Bastoni, Inter Mediolan - 22/23
  • Harry Kane, Bayern Monachium - 24/25
  • Edouard Mendy (GK), Chelsea - 20/21
  • Kyle Walker, Manchester City - 20/21
W dniu 12.01.2026 o 23:41, Gregorius napisał(a):

Mam pewne obawy czy opis ma sens bo mam wrażenie że mimo jasno sprecyzowanych zasad każdy kieruje się dodatkowymi kryteriami jak np. cała kariera i opisy częściej służą do tego żeby chwalić poza wszelkie granice swoich zawodników niż próbie rzetelnej oceny. Drugim problem jest że nawet próbując być obiektywnym nasze zdanie jest mocno subiektywne. Dla mnie oglądanie piłki zaczęło się od MS 90 (i dopiero przy okazji ostatniego draftu wróciłem do tych meczy, a wcześniej to dużo więcej było wspomnień z podwórka gdzie prawie wszyscy chcieli być Lotharem Matheusem) , potem rewelacyjne ME w 92 czy MS w 94 i 98 roku. Do tego dochodzi kibicowanie w LM OM w sezonie 92/93 (dopiero po skończonej karierze docenienie geniuszu Marco Van Bastena) czy MU i Bayernowi. Dla mnie oglądanie każdego meczu w LM skończyło się w finale 00/01 i potem to już oględnie pojedynczych meczy z każdej edycji. Czasem mniej czasem więcej. Dlatego opisując swoich zawodników nie upieram się że mam racje czy to są absoluty ale tak to czuje i pamiętam. W opisach nie mam zamiaru upiększać swoich zawodników ale pewnie tak zrobię nieświadomie. 

W wyborze zawodników myślę że tylko Thiago Silva wybrany był za szybko i zamiast niego mogłem brać np. Waltera Samuela wtedy dostępnego. I nie dlatego że Silva nie jest złym zawodnikiem ( uwielbiałem jego grę) ale dlatego że zagrał tylko 9 meczy i kontuzje spowodowały że przekrój całego sezonu w LM może być gorzej odebrany. Ale wtedy kiedy to było ważne był podstawowym wyborem aż do finału który jego drużyna wygrała.

Drugim wyborem co do którego mam mieszane odczucia jest T Henry (jako pierwszy pick) bo strzelił tylko 5 goli i miał 2 asysty ale z drugiej strony jego sezon był magiczny i został wybrany do najlepszej jedenastki Uefa za ten sezon i w rankingach znanych gazem był  1 i 3 piłkarzem w tamtym sezonie. 

Za to największym moim sukcesem jest wybranie 3 pomocników. Kevina de Bruyne, Effenberga i Kante. Praktycznie od początku celowałem w podobnych zawodników. Nie patrząc na miejsca kiedy byli wybierani to KDB był u mnie na liście drugi po Zidane* ( i to nie dlatego że uważam go za gorszego. Gorszą ma legendę), Effenberg był pierwszy a Kante był w pierwszej trójce gdzie może ma najmniejszy respekt ale najbardziej pasuje. W tej trójce był też np. Roy Keane. 

Na początek opisu gole i asysty moich zawodników oraz etap do jakiego ich zespoły doszły
T Henry 5 goli 2 asysty finał LM
M Salah 10 goli 5 asyst finał LM
KDB 2 gole i 7 asyst wygranie LM (w półfinałach miał 1 bramke i 2 asysty)
H Kane 11 goli  2 asysty odpadł w 1/4 LM
Effenberg 1 gol 2 asysty wygranie LM (1 gol w finale)
Kante 1 asysta wygranie w finale
Bastoni 3 asysty i porażka w finale
Silva i Irvin wygranie LM
K Walker finał ligi mistrzów.
E Mendy 91% skutecznych obrob,31 interwencji i wpuszczenie 0.3 bramki na mecz.

Długo zastanawiałem się jak oceniać graczy miedzy różnymi latami. Jak porównać najlepszego gracza LM w 00/01 w postaci Effenberga do innych pomocników (często pełniących różne role) i stwierdziłem że najuczciwsze będzie podział na tiery ze względu na prezentowana klase modyfikowaną  przez dopasowanie zespołu.

Ja gram dosyć klasyczne 4:3:3 

lineup(1).png.0f125781885b14878d8036840f27dc16.png

W ataku uważam że Salah i Henry to absolutny top na swoich pozycjach i praktycznie tylko paru graczy może się z nimi mierzyć. Kane nie cieszy się dużą miłością jednak 11 goli i 2 asysty pokazują jak dobrym jest egzekutorem (a patrząc na poprzedni sezon kiedy miał 8/4 że gra również dla zespołu) i co dla mnie ważne dobrze gra głową. Henry i Kane to wysocy zawodnicy (obaj po 188) dysponujący dynamika i dobrym strzałem. Salah jest niższy ale doskonała szybkość i technika czyni go niezwykle groźnym zawodnikiem.

Atak nie odbiega od najlepszych w tej zabawie ( a przynajmniej nie dużo) za to pomoc uważam że mam najmocniejszą i co dla mnie było super ważne idealnie uzupełniającą się. Najbardziej wysunięty KDB silny fizycznie z dobrą technika , strzałem i wizją gry. Jak większość moich zawodników znalazł się w najlepszej 11 sezonu i był 2 zawodnikiem tej edycji LM. Za raz zanim jeden z najlepszych zawodników niemieckich wszechczasów i zdecydowanie jeden z 2 najlepszych środkowych pomocników niemieckich w latach 90-2001 (Jednocześnie cham, brutal powodujący często konflikty z innymi zawodnikami co powoduje że za cała karierę bym go nie wybrał do składu) . W sezonie 00/01 uznany najlepszym piłkarzem LM, jednym z najlepszych zawodników w Europie w tym sezonie , kapitan Bayernu który doprowadził do zwycięstwa w LM. Effenberg grał jako klasyczna 8. Słynął z siły fizycznej (188 cm) , wybiegania , pressingu i nie uleganiu presji. Dobra technika , rozegranie i strzał powodują że mam go w gronie najlepszych graczy tej zabawy. Do tego zaraz za nim biega Kante. Idealne uzupełnienie asekurujące Effenberga gdy za bardzo zapędzi się w pressingu . Kante był jednym z najlepszych zawodników tamtej edycji lm co jak na zawodnika ze średnimi (żeby nie powiedzieć słabymi) umiejętnościami ofensywnymi wybrany był do 11 lm i był na 3 miejscu w rankingu najlepszych zawodników tej edycji.

Obronę wybierałem późno dlatego odbiega od dwóch pozostałych formacji choć bramkarz oceniając tylko ten jeden sezon jest na poziomie absolutnego topu i wyżej można ocenić innych bramkarzy tylko z powodów nie merytorycznych. Nie popełnił żadnych błędów i był najlepszym bramkarzem w swoim sezonie.

Silva ma zapewnić spokój w tyle i nie angażuję się za bardzo w ofensywę. Linia obrony zależy od przeciwnika ale nie jest szczególnie wysoka. Bastoni mimo młodego wieku był wybrany do 11 LM ale u mnie ma mniej obowiązków w ataku niż w swoim zespole ale wspomaga rozegranie i wyprowadzenie piłki tak żeby nie robił tego Kante. Z racji tego że nie byłem w 100% swojej obrony do dwójki środkowej dobrałem defensywnie grającego Irvina i jednego z najszybszych obrońców na boku w postaci Walkera. 

Podsumowując mam drużynę świetnie do siebie dopasowaną, bardzo mocną fizycznie (możliwe że jedna z najsilniejszych) z bardzo mocna psychika i dobrą technika ,gdzie poza Kane wszyscy zawodnicy grali w wybranych sezonach w finale a 6 z nich je wygrała. 

*bardzo wysoko(może wyżej w systemie pod nich) poza Zidane miałem też Inieste czy Modrica ale uznałem że nie pasują mi do wizji pomocy.

P.S nie wiem czy jutro dam rade napisać wiec wrzuciłem dziś. Jak coś niejasne bo pisałem dosyć szybko to bede edytował i poprawiał jak znajde czas.

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Z racji tego, że główne opisy z grafikami taktycznymi już są (za moment je podrzucę do tematu), skupcie się na uzupełnieniu pod matchup i dyskusji między sobą.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do półfinału. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: Przewiduję głosowanie w czwartek 22 stycznia.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Również osoby spoza zabawy mogą brać udział w głosowaniu, jeśli czują się na siłach. Jednak proszę w tym przypadku chociaż o krótką argumentację głosu z ich strony.

Powodzenia!

Edytowane przez Braveheart22

Co tutaj dużo pisać jak dziura w twojej pomocy jest większa niż Sashy Gray przed przejściem na emeryturę. 

Tutaj przy tak wolnej obronie i 0 pomocy w obronie od pomocników ( poza Gerrardem ale on też nie jest specjalista w obronie)  nie masz argumentów żeby przeciwstawić się mojemu atakowi. 

12 minut temu, Gregorius napisał(a):

Tutaj przy tak wolnej obronie

tu wolny obrońca nr 1:

tu wolny obrońca nr 2:

a tu mój absolutnie ulubiony wolny obrońca:

serio tematu obrony i szeroko pojętych 'dziur' na Twoim akurat miejscu bym nie poruszał xD (dwóch randomów z UK, Bastoni out of position i Thiago Silva z mocno średnim turniejem w wybranym sezonie)

Edytowane przez julekstep

Teraz, Gregorius napisał(a):

Dwóch randomow doskonale podsumowuje wiedzę w zakresie pilki nożnej.  

yup bo każdy jak myśli o ManU z late 90's to myśli o Irwingu xD

Kyle Walker z 11 picku to pewnie Twój najlepszy obrónca (patrząc na to gdzie ma grać i jaką miał formę na wybranym turnieju) -> picku który był ok, ale nie wywołał jakiejś powszechnej podnietki. To podsumowuje siłę Twojej formacji defensywnej

14 minut temu, ignazz napisał(a):

Fajne wizje obu GM i świetne wybory przeplatane z zaskakującymi. 
Old school i wirtuozeria środka pola vs zabójcze nożyce w ataku.  
@julekstep to bierze choć ciężki ostrzał przez atak przeciwnika możliwy. Częściowo zalety obronne są tu wytrącane bo genialny atak @Gregorius robi wrażenie. 

Ile Ci zapłacił xD

12 minut temu, ignazz napisał(a):

Nie oceniaj wszystkich swoją miarą. Wrzuciłem 4 typy po przeczytaniu tego co zostało stworzone. Nie jestem aktywnym userem piłkarskim więc nie jest to żadna prawda objawiona tylko moja skromna perspektywa. 

Przecież się śmieje ;), każdy głosuje jak mu serce dyktuje.

Ten Irwin to taki wacek, że Gregorius nawet źle zapisuje jego nazwisko :) Pamiętam jak typa nie znosiłem wystawiać do składu w starych Fifach, dużo lepiej grało się Philem Nevillem.

Ale ciekawy pojedynek z Beckhamem z tego samego sezonu.

Jako że dziś chyba jest termin głosowania a jeszcze mało głosów wpłynęło to napisze kilka słów. 

Po pierwsze dziwią mnie zarzuty do Irwina który uznawany był za jednego najlepszych lewych obrońców w lidze angielskiej. Jeżeli nie był zawieszony za kartki lub kontuzjowany miał zawszę pewne miejsce na boisku. 
Był wybierany najlepszym lewym obrońcom w sezonach 93/94.98/99 i 02/03. Do tego znalazł się w PFA Team of the Century (1997-2007). A to że ktoś może go nie pamiętać wynika z tego że nie był bardzo usposobiony ofensywnie.
Ale od samego początku podkreślam że jego zadania są skupione na defensywie jako dodatkowe zabezpieczenie obrony. 

Po drugiej stronie mam Kyle Walkera (4 krotnie wybieranego najlepszym prawym obrońca Premier Leagune i najlepszym prawym obrońca LM w sezonie w którym go wybrałem).

Bastoni nie gra poza swoją pozycja ponieważ gra na środku (różnica pomiędzy 2 a 3 obrońców) i na miejscu Julka nie czepiałbym się biorąc pod uwagę że Jude w wybranym sezonie w klubie grał jako wysunięty pomocnik mając za plecami 2 bardzie defensywnych. Różnica zdecydowanie większa niż gdzie będzie stał Bastoni (którego heatmap dosyć mocno pokrywa się z heatmap Ramosa grającego na środku w systemie z 2 środkowymi. Do tego 
Bastoni od sezonu 20-21 był aż do 24/25 wybierany do najlepszej 11 obrońców Seria A i w wybranym sezonie znalazł się w najlepszej 11 ligi Mistrzów. 

Dodatkowo ,co właściwie moim zdaniem powinno przesądzić o zwycięstwie, problemem Julka jest obrona. Bo obrona nie zależy tylko od 4 obrońców ale i od pozostałych zawodników. W drużynie Julka jednym zawodnikiem który przywiązywał jakąkolwiek role do obrony poza obrońcami był Gerard. W wybranych sezonach ciężko znaleźć gorzej broniących pomocników niż Giggs, Jude i Beckham. Jak do damy do tego Kyliana i Jardela to okazuje się że obrońcy mają do pokrycia olbrzymią przestrzeń (tutaj kolejny strzał w stopę przez posiadanie na środku dwóch mało sprawnych obrońców. Porównując oba składy uważam że mój zespół totalnie dominuje w pomocy i ataku a jedynie w obronie przewagę miałby Julek gdyby nie zostawienie tak dużego wolnego pola przed obrońcami(Przypominam że zarówno KDB jak i Effenberg dobrze strzelają z dystansu).   

20 minut temu, Gregorius napisał(a):

Jako że dziś chyba jest termin głosowania

Organizator wyznaczył termin czwartkowy na głosowanie.

W dniu 17.01.2026 o 15:11, Braveheart22 napisał(a):

Czas trwania tej rundy: Przewiduję głosowanie w czwartek 22 stycznia.

40 minut temu, Gregorius napisał(a):

Jako że dziś chyba jest termin głosowania a jeszcze mało głosów wpłynęło to napisze kilka słów. 

Po pierwsze dziwią mnie zarzuty do Irwina który uznawany był za jednego najlepszych lewych obrońców w lidze angielskiej. Jeżeli nie był zawieszony za kartki lub kontuzjowany miał zawszę pewne miejsce na boisku. 
Był wybierany najlepszym lewym obrońcom w sezonach 93/94.98/99 i 02/03. Do tego znalazł się w PFA Team of the Century (1997-2007). A to że ktoś może go nie pamiętać wynika z tego że nie był bardzo usposobiony ofensywnie.
Ale od samego początku podkreślam że jego zadania są skupione na defensywie jako dodatkowe zabezpieczenie obrony. 

Po drugiej stronie mam Kyle Walkera (4 krotnie wybieranego najlepszym prawym obrońca Premier Leagune i najlepszym prawym obrońca LM w sezonie w którym go wybrałem).

Bastoni nie gra poza swoją pozycja ponieważ gra na środku (różnica pomiędzy 2 a 3 obrońców) i na miejscu Julka nie czepiałbym się biorąc pod uwagę że Jude w wybranym sezonie w klubie grał jako wysunięty pomocnik mając za plecami 2 bardzie defensywnych. Różnica zdecydowanie większa niż gdzie będzie stał Bastoni (którego heatmap dosyć mocno pokrywa się z heatmap Ramosa grającego na środku w systemie z 2 środkowymi. Do tego 
Bastoni od sezonu 20-21 był aż do 24/25 wybierany do najlepszej 11 obrońców Seria A i w wybranym sezonie znalazł się w najlepszej 11 ligi Mistrzów. 

Dodatkowo ,co właściwie moim zdaniem powinno przesądzić o zwycięstwie, problemem Julka jest obrona. Bo obrona nie zależy tylko od 4 obrońców ale i od pozostałych zawodników. W drużynie Julka jednym zawodnikiem który przywiązywał jakąkolwiek role do obrony poza obrońcami był Gerard. W wybranych sezonach ciężko znaleźć gorzej broniących pomocników niż Giggs, Jude i Beckham. Jak do damy do tego Kyliana i Jardela to okazuje się że obrońcy mają do pokrycia olbrzymią przestrzeń (tutaj kolejny strzał w stopę przez posiadanie na środku dwóch mało sprawnych obrońców. Porównując oba składy uważam że mój zespół totalnie dominuje w pomocy i ataku a jedynie w obronie przewagę miałby Julek gdyby nie zostawienie tak dużego wolnego pola przed obrońcami(Przypominam że zarówno KDB jak i Effenberg dobrze strzelają z dystansu).   

Wieczorem sie odniose do calosci + cos dodam od siebie skoro poszla prowokacja

Teraz juz moge napisac ze dosc zabawne jest jak tutaj niektorzy uwazaja ze ich ustawienie jest jedynym slusznym "ja mam defensywnego pomocnika Ty nie masz, wiec ja wygrywam bo trzeba miec defensywnego pomocnika!" (to i tak abstrahujac od tego ze ten Kante w wybranym sezonie nie blyszczal xD)

10 minut temu, airmax napisał(a):

A Kante to nie zgarnął MOTM w obu półfinałach i finale wtedy? 

I byl 2 albo 3 zawodnikiem tej edycji lm. XD .

19 minut temu, julekstep napisał(a):

mam defensywnego pomocnika

Raczej musisz mieć większą liczbę broniących zawodników niż 4 obrońców.  Możesz mieć np 2 box to box i może to wystarczyć. Ale w Twoim składzie pomóc jest mega slaba w obronie. A w ataku nie lepsza niż moja.