Skocz do zawartości

ATF LIGA MISTRZÓW - 1/4 [airmax-Pablo81]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@airmax

• Raphinha, Barcelona - 24/25
  • Xavi, Barcelona - 10/11
  • Ruud van Nisterlooy, Manchester United - 02/03
  • Marcelo, Real Madryt - 17/18
  • Claude Makelele, Real Madryt - 01/02
  • Trent Alexander-Arnold, Liverpool - 18/19
  • Gareth Bale, Real Madryt - 13/14
  • Pepe, Real Madryt - 13/14
  • Walter Samuel, Inter Mediolan - 09/10
  • Ivan Rakitic, Barcelona - 14/15
  • Gianluigi Donnaruma (GK), PSG - 24/25
W dniu 10.01.2026 o 19:21, airmax napisał(a):

Bramkarz - Donnaruma - 24/25 - najlepszy bramkarz poprzedniego sezonu, kluczowy w triumfie PSG. TOPowy na linii, świetny shot stopper, gigant w karnych. Jest to w jakimś stopniu zabawne, że w tak ofensywnej ekipie jak PSG, Donnaruma w fazie pucharowej był drugim najlepszym zawodnikiem PSG, kapitalne mecze vs Villa, dwumecz z Arsenalem, gdzie wyciągał mega trudne sytuacje czy rewanż z Liverpoolem i totalna dominacja serii 11 (jak ktoś ma wątpliwości, co do poziomu jaki prezentował Donnaruma to polecam zerknąć skróty tych meczów). Bold statement, gdyby Donnaruma miał w finale tyle pracy, co w którymś z meczów vs Arsenal, to poszedłby dużo dużo wcześnie :) 

Boki obrony - Trent Alexander-Arnold 18/19 & Marcelo 17/18 - czyli najlepsza ofensywnie para bocznych obrońców w całej grze (z pozdrowieniami dla @BMeF ;] ) obaj kluczowi w sezonach, gdzie Liverpool i Real sięgały po ostateczny triumf w LM. Faza pucharowa to odpowiednio 4 asysty Trenta i 3 gole + 3 asysty Marcelo, który całkowicie zdominował w tamtej edycji swój sektor boiska. Obaj z dobrą wrzutką (a jest u mnie na kogo wrzucać), Trent ze świetnym przerzutem, który pomoże uruchamiać kontry/wychodzić spod pressingu. Ich ofensywne nastawienie mam kim asekurować ze środka pola. Marcelo z dryblingiem, którym będzie mógł robić przewagę. 

Środek obrony - Pepe 13/14 & Walter Samuel 09/10 - again gracze sięgający po wygraną w danych edycjach, duet który gra wg zasady "piłka może przejść zawodnik nie". Kombinacja ich gry w powietrzu oraz twardego, agresywnego stylu gry, pozwala zarówno bronić wyżej, na wyprzedzenie z podejściem 1v1, jak również cofnąć się w swoje pole karne i poczekać na ewentualne wrzutki/ataki rywala. Pepe to 3/5 czystych kont w fazie pucharowej (+ w jednym meczu straony gol to Huntelar na 6=1 w 90 minucie) z czego zagranie na 0 z tyłu przez 180 minut z Bayernem Guardioli - dorzucił jeszcze asystę w ataku. Walter Samuel to najlepszy obrońca Serie A z tamtego sezonu, który sięgnął koniec końców po potrójną koronę w tamtym sezonie. 6 czystych kont w LM, wyeliminowanie prime Barcy grając praktycznie cały rewanż w osłabieniu (najwyższa ocena wg whoscored w meczu na Camp Nou a to ponoć ważne!). 

Pomoc - Xavi 10/11 & Rakitic 14/15 & Makelele 01/02 - again zwycięzcy swoich edycji, imo trio które mogłoby do siebie fajnie pasować i uzupełniać swoją grę. Kryteriów wyboru było kilka - elastyczność taktyczna, umiejętność gry do przodu, asekurowanie ofensywniej grających zawodników. Mekelele to jednoosobowa armia w środku pola, spec od asekuracji, łatania dziur i odbioru piłki łącząc to z dobrą grą piłką i wychodzeniem spod pressingu holując piłkę. Rakitic bardzo dobrze funkcjonował obok Messiego i Alvesa asekurując prawą stronę, do tego niezły w rozegraniu z ostatnim podaniem i wykończeniem. Gol i asysta w półfinałach i finale. Xavi w swoim prime, czyli gość, który decyduje w jakim tempie gramy. Gość, którego w zasadzie nie da się pressować, ciągle skanujący boisko. 

Skrzydłowi - Raphinha 24/25 & Gareth Bale 13/14 - król strzelców, najlepszy indywidualnie sezon w historii LM jeśli chodzi o kanadyjkę, do spółki z Cristiano (tylko, że Rapha bez karnych to zrobił hehe). Strzelał i asystował praktycznie z każdym. Hattrick z Bayernem, 2 gole i 2 asysty z finalistą poprzedniej edycji BVB, gol i 2 asysty vs Inter (2 finały w 3 sezonach). To tak odnośnie tego, że strzelał tylko cieniasom. Oprócz tego harówka na całym boisku, monstrum w pressingu, idealny do pomocy Marcelo. Bale sprzed tych wszystkich kontuzji robiący liczby na przestrzeni całej edycji, uniwersalny grajek pasujący zarówno do rozbijania niżej broniących przeciwników, dzięki uderzeniu z dystansu i dryblingowi, jak również do kontr dzięki szybkości. 

Napastnik - Ruud van Nisterlooy 02/03 - król strzelców, 12 goli 4 asysty w 680 minut. Udział przy golu co 42 minuty. Strzelał w każdym z 9 meczów w jakich zagrał. Jeden z najlepszych egzekutorów w całej zabawie. Przy tym poziomie kreacji, który będzie miał za sobą, na brak okazji nie będzie narzekał. 

Sztab szkoleniowy: Guardiola, Ferguson, Zidane, Enrique, Del Bosque, Ancelotti, Flick, Klopp, Mourinho

6ASKwL.jpg

Podstawowe założenia: 

W ataku wykorzystuję kombinację uniwersalności Rakitica (z przeważającym nastawieniem na asekurację boków, natomiast udowodnił, że potrafi łączyć to z podłączaniem się do ataków), dominacji Xaviego w środku pola oraz duetu Trent-Marcelo na bokach. Trent gra nieco niżej niż Marcelo jednocześnie robiąc przewagę w środku pola. Raphinha jako ruchliwy trybik zbiega do środka robiąc przewagę i wykorzystując ściągającego główną uwagę Ruuda, tworzy jednocześnie korytarz Marcelo. Bale grający nieco szerzej, często dostający piłkę do nogi z zejściem do środka na strzał, bądź szukanie linii końcowej i wrzutki na van Nisterlooya. 

W obronie, w zależności od rywala i sytuacji, ustawiam się 451 lub 442

AorLZz.jpg 

7Co3qB.jpg

451 jako opcja bardziej defensywna, nastawiona na zamurowanie dostępu środkiem + asekurację bocznych sektorów. 442 nieco bardziej ryzykowne defensywnie, natomiast dające opcję do kontrataków dzięki szybkości Bale'a ustawionego wyżej. W obu przypadkach boki obrony są dobrze zabezpieczone. Trent ma do pomocy Rakitica (w tamtym sezonie miał Hendersona) który z powodzeniem asekurował Alvesa, a Marcelo ma Makelele (w tamtym sezonie Casemiro(?)) który asekurował praktycznie cały Real wówczas :] Roberto Carlosa (no i Raphinhe, który mocno pracuje w obronie). 451 daje też zabezpieczenie w środkowej części boiska, więc będę mógł wysłać podwojenie do skrzydłowego rywala bez obawy o odsłonięcie się w środku. Pepe z Samuelem mają physical tools, żeby obrzydzić grę każdemu napastnikowi. 

jak ktoś przeczytał całość to dziękuję :) 

@Pablo81

• Leo Messi, Barcelona - 14/15
  • Virgil van Dijk, Liverpool - 18/19
  • Franck Ribery, Bayern Monachium - 12/13
  • Oliver Kahn (GK), Bayern Monachium - 00/01
  • Marcel Desailly, Olympique Marsylia - 92/93
  • Andreas Moller, Borussia Dortmund - 96/97
  • Cafu, Milan - 04/05
  • Patrice Evra, Manchester United - 07/08
  • Frank Rijkaard, Milan - 92/93
  • Esteban Cambiasso, Inter Mediolan - 09/10
  • Dejan Savicevic, Milan - 93/94
W dniu 12.01.2026 o 19:35, Pablo81 napisał(a):

lineup (2).png

Cdn.

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Z racji tego, że główne opisy z grafikami taktycznymi już są (za moment je podrzucę do tematu), skupcie się na uzupełnieniu pod matchup i dyskusji między sobą.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do półfinału. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: Przewiduję głosowanie w czwartek 22 stycznia.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Również osoby spoza zabawy mogą brać udział w głosowaniu, jeśli czują się na siłach. Jednak proszę w tym przypadku chociaż o krótką argumentację głosu z ich strony.

Powodzenia!

Edytowane przez Braveheart22

Wyrównana para, teoretycznie przewagę powinien mieć @Pablo81 ze względu na spacerek w 1/8. Jednak mimo całej mojej sympatii do Jugoli nie przekonywuje mnie Savicevic na szpicy. Gdyby postawił na jednego z duetu Miller/Dejan i wziął na atak rasowego napadziora bym kupił ten skład dużo bardziej. Szczególnie, że Ribery, a szczególnie goat Messi dali by mi szansę się wykazać. Że względu, że mam w składzie Lizarazu oraz Sagnola dużo czytałem, oglądałem, przeglądalem tematów z mistrzowskiego sezonu Bayernu w Champions League i jak bardzo mocno ceniłem Kahna to był on jeszcze lepszy niż się powszechnie uważa (wybronił kilka setek, lub nawet dwusetek). Tak btw, Jena Jeremies, którego zapamiętałem z młodości jako gorsza wersję Gattuso, lub lepsza wersję Macieja Murawskiego jest też mocno niedoceniany za okres swojego primeu w Bayernie.

U @airmax wszystko mi klika, no może po za Rapfina na pierwszy rzut oka. Ale po dokładnej anal-izie i ten Raphinha się broni. Czy bralbym go tak wysoko ? Pewnie nie, ale to nie oznacza że go nie doceniam. Bardzo mi się podoba obrona wraz z bramkarzem, wybranym stosunkowo późno. 

Tu podobnie jak w poprzedniej parze, widzę dogrywkę i zwycięska bramka strzelona plecami, udem, z Czuba (niepotrzebne skreślić) przez Ruuda van Nisterlooya. Killera którego zabrakło u @Pablo81

Awans @airmax

Messi w 2012 strzelił rekordowe 91 goli grając często z Fabregasem na szpicy :)

Dziwne, że niby ten Dejan tak waży na losach meczu, kiedy ma z boku skrzydłowych atakujących pole karne.

Rozumiem, żebym miał Giggsa czy kogoś podobnego, to mógłby to być problem, ale tu bez przesady.

Awans @airmax

18 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Messi w 2012 strzelił rekordowe 91 goli grając często z Fabregasem na szpicy :)

Dziwne, że niby ten Dejan tak waży na losach meczu, kiedy ma z boku skrzydłowych atakujących pole karne.

Rozumiem, żebym miał Giggsa czy kogoś podobnego, to mógłby to być problem, ale tu bez przesady.

To ze ktoś zrobił coś źle i raz zadziałalo to nie znaczy że należy to kopiować. Dla mnie duet moller + savicevic jest najsłabszy w zabawie 

2 minuty temu, blackmagic napisał(a):

Awans @airmax

To ze ktoś zrobił coś źle i raz zadziałalo to nie znaczy że należy to kopiować

:) ciężko mi to skomentować nawet 

4 minuty temu, blackmagic napisał(a):

Dla mnie duet moller + savicevic jest najsłabszy w zabawie 

Dlatego Möller był 6. w Zlotej Piłce 1997 (rok bez wielkiego turnieju reprezentacji), a Savicevic 9. w 94, kiedy Serbia nie grała na WC?

Z jednej strony Raphinha jako lider, z drugiej Messi w prime, ale Savicevic na szpicy nie pasuje, mimo, że Messi dużo nastrzelal z Fabregasem z przodu.

13 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Savicevic na szpicy nie pasuje, mimo, że Messi dużo nastrzelal z Fabregasem z przodu.

nie no, ale w tym wybranym sezonie Messiego, to tam Suarez na 9 biegał. A w tym sezonie z Fabregasem, na który się powołujesz, to (pisząc z pamięci) Messi tam grał centralnie jako fałszywa 9 mając po bokach Pedro/Alexisa lub innych, po przyjściu Suareza jego gra jednak trochę się zmieniła 

7 minut temu, airmax napisał(a):

nie no, ale w tym wybranym sezonie Messiego, to tam Suarez na 9 biegał. A w tym sezonie z Fabregasem, na który się powołujesz, to (pisząc z pamięci) Messi tam grał centralnie jako fałszywa 9 mając po bokach Pedro/Alexisa lub innych, po przyjściu Suareza jego gra jednak trochę się zmieniła 

Nie znalazłem dokładnie ile Cesc zagrał w 2012 jak napastnik, ale w sezonie 11/12 - 9, a w 12/13 -13. Tak więc nie twierdzę, że to była żelazna taktyka, ale też nie epizodyczna. I działająca przede wszystkim. Przy takich skrzydłowych imo Dejan nie jest zdyskwalifikowany jako napastnik, gdzie też w wybranym sezonie grywał na prawym skrzydle, mogąc tym samym robić Leo miejsce na szpicy.

5 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

:) ciężko mi to skomentować nawet 

Dlatego Möller był 6. w Zlotej Piłce 1997 (rok bez wielkiego turnieju reprezentacji), a Savicevic 9. w 94, kiedy Serbia nie grała na WC?

Z jednej strony Raphinha jako lider, z drugiej Messi w prime, ale Savicevic na szpicy nie pasuje, mimo, że Messi dużo nastrzelal z Fabregasem z przodu.

Wziąłeś na szpice kolesia ktory tam nigdy nie gral, strzelił 3 bramki w lidze mistrzów w wybranym roku i dziwisz się ze ktoś to wypomina? 
w top10 głosowania na złotą piłkę byli tacy gracze jak Mahrez czy nuno Mendez - więc słaby argument 

33 minuty temu, blackmagic napisał(a):

w top10 głosowania na złotą piłkę byli tacy gracze jak Mahrez czy nuno Mendez - więc słaby argument 

OK, to od teraz biorę pod uwagę tylko twoją ocenę, jak ta ze złota piłka jest zla. Oglądałem wtedy sporo CL i jestem ciekaw, czy Ty też i na czym opierasz swoją opinię. Akurat Möller był wtedy mega kozakiem i zasłużona pozycja w głosowaniu ZP. 

A Savicevic grał wtedy bardzo wysoko. I jak już pisałem - Messi i Ribery grali praktycznie jak schodzący naparstnicy.

52 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

OK, to od teraz biorę pod uwagę tylko twoją ocenę, jak ta ze złota piłka jest zla. Oglądałem wtedy sporo CL i jestem ciekaw, czy Ty też i na czym opierasz swoją opinię. Akurat Möller był wtedy mega kozakiem i zasłużona pozycja w głosowaniu ZP. 

A Savicevic grał wtedy bardzo wysoko. I jak już pisałem - Messi i Ribery grali praktycznie jak schodzący naparstnicy.

Ja tylko komentuję jak ich ustawiłeś. I nie - nie oglądałem w 93 roku ligi mistrzów. A nawet jakbym oglądał (bo oglądałem NBA od 95) to nie będę udawał że mając kilka lat rozumiałem o co chodzi