Skocz do zawartości

ATF LIGA MISTRZÓW - 1/8 [BMeF-antek]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@BMeF

• Kaka, Milan - 06/07
  • Raul, Real Madryt - 99/00
  • Michael Ballack, Bayer Leverkusen - 01/02 
  • Roberto Carlos, Real Madryt - 01/02
  • Toni Kroos, Real Madryt - 16/17
  • Edwin van der Sar (GK), Manchester United - 07/08
  • Joshua Kimmich, Bayern Monachium - 19/20
  • Mats Hummels, Borussia Dortmund - 12/13
  • Rafael Marquez, Barcelona - 05/06
  • George Weah, PSG - 94/95
  • Xabi Alonso, Liverpool - 04/05

@antek

• Luis Figo, Barcelona - 99/00
  • Andrij Szewczenko, Dynamo Kijów - 98/99
  • Pavel Nedved, Juventus - 02/03
  • Alessandro Nesta, Milan - 02/03
  • Petr Cech (GK), Chelsea - 11/12
  • Lucio, Inter Mediolan - 09/10
  • Claudio Lopez, Valencia - 99/00
  • Bixente Lizarazu, Bayern Monachium - 00/01
  • Declan Rice, Arsenal - 24/25
  • Willy Sagnol, Bayern Monachium - 00/01
  • Ilkay Gundogan, Manchester City - 22/23

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Przypominam, że rozbudowane opisy nie są wymagane. Obowiązkowo proszę wrzucić grafikę z taktyką, która najlepiej zobrazuje Wasze zespoły. Ewentualnie jakieś podstawowe informacje, które Waszym zdaniem warto przedstawić, ale najważniejsza grafika.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do 1/4. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: Powiedzmy, że 1/8 potrwa do najbliższej środy 14 stycznia. Ponad 5 dni powinno wystarczyć. Jak będzie taka potrzeba to będziemy coś tam korygować, ale fajnie byłoby skończyć zabawę w weekend za 2 tygodnie, a mamy 4 rundy do przeprowadzenia.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Również osoby spoza zabawy mogą brać udział w głosowaniu, jeśli czują się na siłach. Jednak proszę w tym przypadku chociaż o krótką argumentację głosu z ich strony.

Powodzenia!

Dobra, bez pitu-pitu.

Skład:

Kaka - MVP LM 2007, król strzelców, triumfator LM, triumfator złotego balla

Raul - król strzelców LM 2000, triumfator LM, jeden z najlepszych graczy którzy nigdy nie wygrali złotego balla (okradł go Owen rok później)

Ballack - lider Leverkusen, genialny 2002 rok, przegryw, bo tam chyba było wicemistrzostwo Niemiec, wicemistrzostwo świata i finał LM, ale kozacki sezon, peszek, że musiał rywalizować z Bayernem/Realem/Brazylią - i wszędzie był underdogiem, bo wielki sezon wszechstronnego Misiaela Ballrozpierdalaka, 

Roberto Carlos - jeden z najlepszych bocznych obrońców ever, w tamtym sezonie wybrany najlepszym obrońcą LM bez względu na pozycję, tak że miło wziąć gołcika w peaku formy, wiadomo co było w wakacje tamtego sezonu,

Toni Kroos - tutaj masa kozackich sezonów do wyboru, wybrałem ten gdzie Real był po prostu najlepszy (dublet, 4-1 w finale), zresztą, wiadomo kto to jest Antonio Kroos, niefrancja, ale wielka elegancja,

Edwin Van Der Sar - druga młodość, 88% obronionych strzałów, 4 stracone bramki przez cały sezon, niesamowite doświadczenie w kluczowych meczach, bo miał w tamtym momencie już 3 finały LM na koncie, co ważne dobry w bronieniu karnych - bramkarz kompletny,

Joshua Kimmich - potem mu się znudziło i wolał grać jako pomocnik, więc może jego impakt jako bocznego obrońcy uległ zapomnieniu, ale niesamowicie pykał w tym mistrzowskim Bayernie Flicka, podobnie jak GOATos wybrany najlepszym obrońcą LM bez względu na pozycję (mam dwóch bocznych obrońców z takimi tytułami, ciężko było skomponować lepsze boki obrony),

Mats Hummels - czy Matsik spotkał się ze swoim hypem i potencjałem po odejściu z Dortmundu? Pewnie nie, ale w tamtym momencie był filarem obrony Dortmundu, rok później filar mistrza świata Niemiec, mniej więcej taka była jego pozycja w światowym futbolu, gdyby Dortmund wygrał finał LM z Bayernem, to te lata 2011-2014 byłyby istną perfekcją u Hummelsa

Rafael Marquez - bardzo pewny sezon 2005/06 w triumfatorze LM + szukałem kogoś kto jest świetny z piłką przy nodze podobnie jak Hummels, bo chciałem mieć 4 obrońców którzy są w ~90-percentylu ballhandlerów na swoich pozycjach, hehe,

George Weah - czy jego Złota Piłka to był wybór DEI w słabej stawce w 1. sezonie gdzie gracze spoza Europy mogli ją dostać? Pewnie był. Czy Weah był królem strzelców LM, doprowadził PSG do półfinału, trafił do Milanu (który robił wtedy najlepsze transfery na świecie) i miał tam świetny sezon, a Thierry Henry mówił w wywiadach, że jak grał w młodzieżówce Monaco to wzorował się na Weahu, który był jego idolem? Owszem. Czy Weah był wielkim szybkim silnym murzynem grającym fałszywego napastnika z fajnym dryblingiem i super techniką? Też.

Xabi Alonso - tutaj na minus absencje w fazie pucharowej, ale największy comeback ever, super nota na Sofascore, super piłkarz - mogłem wziąć inny sezon, np. jakiś z Madrytu albo ten drugi finałowy z Liverpoolu, ale skoro te absencje nie mają takiego znaczenia i ludzie brali tych Drogbów i Gerrardów, i kryteria to było +50% meczów, to sobie wziąłem tego Szabiego, a co mi tam.

Statystyki:

image.png

Taktyka:

Uważam, że mam super balans:

- mocny potencjał w ofensywie (Weah-Raul-Kaka) + bramkostrzelny Ballack + super boki obrony (4 bramki i 9 asyst, nie chce mi się sprawdzać, ale typuję, że nikt nie ma takich ofensywnych boków obrony)

- fajny potencjał technicznie (Kroos-Xabi rozgrywający; Kimmich, który potrafi grać piłką jak prawie żaden boczny obrońca; super środkowi obrońcy z piłką, Cacau na 10-tce, wszechstronny Ballack)

- można się czepiać braku skrzydłowych, ale dlatego: świetne boki obrony (no sorry, takie fakty, mam najlepsze boki obrony in da game) + bardzo wszechstronni napastnicy - Raul często grał cofniętego napastnika z Morientesem, a ten biedny Henry podglądał za dzieciaka tego Weaha dlatego, że typ był napastnikiem kompletnym, polecam jego kompilki - obaj bardzo kompletni gracze, więc mogą cofać się po piłkę albo Weah dublować pozycję skrzydłowego, bla, bla, bla,

- można się czepiać braku typowego przecinaka (bo Xabi kimś takim nie był, nawet jeśli turbo-wszechstronny gracz), ale gram czwórką w pomocy + nie cenię jakichś zamulaczy, których najlepszym skillem jest odbiór piłki, więc mogłem sobie na to pozwolić.

Ustawienie:

image.png

Rywal:

Fajna ekipa. Brakuje trochę jakości w finałach, zawodnicy Antka zrobili z tego co widzę 0 bramek i 0 asyst w finałach w wybranych sezonach, trochę słabo jak na ten format (ocw overall super gracze) - moi zrobili 2G+4A z tego co widzę, wielkie comebacki i piękne sezony na koncie, btw. moi boczni obrońcy zanotowali 3 asysty w swoich finałach LM przy 3 bramkach Realu i Bayernu - tak jeszcze co do moich boków obrony. Poza tym nie ma do czego się przywalić, tak że nie będę wymyślać rzeczy z kosmosu, niech uczestnik z lepszym pijarem uczestnik z lepszym teamem zwycięży!

ps 

Te dwie asysty Carlosa w sumie symptomatyczne, wrzut z autu do Raula, pięknie rozegrane; klepka i farfocel w pole karne na woleja do Zidane'a - that's my preferowany style, Kimmich też wrzutka, więc, no, dobrze skomponowałem tą swoją choinkę pod tym względem.