Skocz do zawarto艣ci

ATF LIGA MISTRZ脫W - 1/8 [DRK-agresywnychomik]

Rekomendowane odpowiedzi

@DRK

• Cristiano Ronaldo, Real Madryt - 13/14
  • Ousmane Dembele, PSG - 24/25
  • Achraf Hakimi, PSG - 24/25
  • Keylor Navas (GK), Real Madryt - 15/16
  • Serge Gnabry, Bayern Monachium - 19/20
  • Ruben Dias, Manchester City - 22/23
  • Nuno Mendes, PSG - 24/25
  • Juan Mata, Chelsea - 11/12
  • Jorginho, Chelsea - 20/21
  • Thiago Alcantara, Bayern Monachium - 19/20
  • Basile Boli, Olympique Marsylia - 92/93

@agresywnychomik

• Neymar, Barcelona - 14/15
  • Rivaldo, Barcelona - 99/00
  • Rodri, Manchester City - 22/23
  • Phillip Lahm, Bayern Monachium - 13/14
  • Gerard Pique, Barcelona - 10/11
  • Roberto Firmino, Liverpool - 17/18
  • Marquinhos, PSG - 24/25
  • Ederson (GK), Manchester City - 22/23
  • Alphonso Davies, Bayern Monachium - 19/20
  • Riyad Mahrez, Manchester City - 21/22
  • Bernardo Silva, Manchester City - 22/23

...

Temat s艂u偶y do wrzucania opis贸w, dyskusji, przerzucania si臋 argumentami i na koniec do g艂osowania. Przypominam, 偶e rozbudowane opisy nie s膮 wymagane. Obowi膮zkowo prosz臋 wrzuci膰 grafik臋 z taktyk膮, kt贸ra najlepiej zobrazuje Wasze zespo艂y. Ewentualnie jakie艣 podstawowe informacje, kt贸re Waszym zdaniem warto przedstawi膰, ale najwa偶niejsza grafika.

Je艣li chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwyci臋zca awansuje do 1/4. G艂osujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubion膮 czcionk膮).

Czas trwania tej rundy:Powiedzmy, 偶e 1/8 potrwa do najbli偶szej 艣rody 14 stycznia. Ponad 5 dni powinno wystarczy膰. Jak b臋dzie taka potrzeba to b臋dziemy co艣 tam korygowa膰, ale fajnie by艂oby sko艅czy膰 zabaw臋 w weekend za 2 tygodnie, a mamy 4 rundy do przeprowadzenia.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. R贸wnie偶 osoby spoza zabawy mog膮 bra膰 udzia艂 w g艂osowaniu, je艣li czuj膮 si臋 na si艂ach. Jednak prosz臋 w tym przypadku chocia偶 o kr贸tk膮 argumentacj臋 g艂osu z ich strony.

Powodzenia!

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Czo艂em szanownemu konkurentowi oraz t艂umnie zgromadzonym koneserom dobrej pi艂ki. Czy b臋dzie to mecz przyja藕ni - czas poka偶e.

Jakie艣 przes艂anki ku temu s膮 albowiem w obu sk艂adach jest wielu zawodnik贸w graj膮cych w tej samej dru偶ynie w konkretnych sezonach:

Gnabry, Thiago Alcantara vs Davies (19/20)

Dembele, Hakimi, Nunes vs Marquhinios (24/25)

Dias vs Rodri, Ederson, Silva (22/23)

Starczy kurtuazji.聽

Zaznacz臋, 偶e w wyborze graczy kierowa艂em si臋 jedynie postaw膮, wynikami, osi膮gni臋ciami, statystykami z jednego, konkretnego sezonu. Zas艂ugi te wcze艣niejsze i te p贸藕niejsze w przypadku tego sezonowego ATFa odk艂adam na bok聽

Sk艂ad聽

Ronaldo 13/14 -聽najlepsza indywidualna kampania UCL ever, 11 wyst臋p贸w - 10 W i 1 remis, jedyna pora偶ka Realu z BVB gdy CR 7 nie gra艂, rekordowe 17 bramek, avg 1,5/mecz, gol co 58 minut. Performans Cristiano w tamtym sezonie zosta艂 doceniony nagrod膮 ZP, tytu艂em najlepszego zawodnika LM, tytu艂em kr贸la聽strzelc贸w LM, bez r贸偶nicy czy gra i strzela w fazie grupowej (9G + 3A), pucharowej (8G+2A) czy w Wielkim Finale (1+1)

Dembele 24/25 - CR7 nie jest jedynym rodzynkiem obsypanym nagrodami. Ousmane r贸wnie偶 wywalczy艂 ZP i zosta艂 wybrany najlepszym zawodnikiem LM 24/25. Najcz臋艣ciej gra艂 jako 艣rodkowy napastnik, ale jest -wyj膮tkowym jak na t臋 pozycj臋- altruist膮. Zanotowa艂 a偶 6 asyst -niewiele mniej ni偶 bramek - w tym dwie w finale.

Hakimi 24/25 -聽 聽statystki ofensywne Achrafa mog膮 niejednego zmyli膰 i sugerowa膰, 偶e to 艣wietny skrzyd艂owy. Tymczasem 4G+5A to dorobek nominalnego prawego obro艅cy. 7 meczy (na 17) na zero z ty艂u niby takie se, ale wa偶ne za to w kt贸rych meczach. O ile w fazie ligowej PSG prezentowa艂 dosy膰 radosn膮 tw贸rczo艣膰 defensywn膮, to w fazie pucharowej (i przede wszystkim w samym finale) a偶 pi臋ciokrotnie zagrali na zero z ty艂u. Kolejna jego zas艂uga to napocz臋cie Interu w finale.

Navas 15/16 -聽聽bramkarz ma unika膰 klops贸w i zachowywa膰 czyste konto. To oczywista oczywisto艣膰. Keylor w 11 meczach zanotowa艂 rekordowe 9 CS, w naszej zabawie jeszcze tylko Mendy ma 9 CS, cho膰 w 12 grach. Niewykluczone, 偶e znajdzie si臋 zawistnik, kt贸ry powie, 偶e to zas艂uga genialnej obrony Realu, a Navas nie mia艂 w bramce nic do roboty. Ca艂e szcz臋艣cie mo偶na to zweryfikowa膰, bo Keylor opu艣ci艂 dwa mecze (i to z ma艂o topowymi rywalami - Szachtar i Malm枚). W tych dw贸ch grach Real straci艂 3 gole, dok艂adnie tyle ile w pozosta艂ych jedenastu meczach, gdy mi臋dzy s艂upkami sta艂 Navas. W czasie ca艂ej kampanii 14/15 obroni艂 okaza艂e 90% strza艂贸w.

Gnabry 19/20 - 聽jeden z dw贸ch moich wybra艅c贸w z pami臋tnego sk艂adu Bayernu z covidowej edycji LM. Pami臋tnej nie z powodu zarazy, ale ze wzgl臋du na to, 偶e Bawarczycy odnie艣li komplet zwyci臋stw w tej edycji LM. Serge odegra艂 istotn膮 rol臋 w tym runie. Wyst膮pi艂 w 10 z 11 meczu. 9 bramek jak na tak kr贸tki sezon to 艣wietna zdobycz, z czego dwie w pojedynczym p贸艂finale.

Nuno Mendes 24/25 -聽聽drugi z pary bocznych obro艅c贸w PSG, r贸wnie偶 nastawiony mocno ofensywnie 4G+ 2A. W sumie obaj daj膮 w ataku 8 bramek i 7 asyst. Ciekaw jestem czy kt贸ra艣 para bocznych obro艅c贸w w konkurencyjnych dru偶ynach ma lepsze lub cho膰by por贸wnywalne statsy. I oczywi艣cie, tak jak w przypadku Hakimiego progres w defensywie w fazie pucharowej wzgl臋dem mecz贸w fazy ligowej.

Dias 22/23 - pewniak na 艣rodku obrony,聽 gdy gra艂 (a gra艂 cz臋sto - ledwie jeden mecz opuszczony) MC nie przegra艂 偶adnego meczu. 艢wietne statsy - dwa razy wi臋cej meczy z zerem z ty艂u ni偶 straconych goli - p贸藕niej w dziale statystycznym rozwi膮偶e t臋 algebraiczn膮 szarad臋. Kolejny z mojej linii obrony, kt贸ry w finale pokonuje Inter. Oczywi艣cie na czysto do zera - to ju偶 tradycja.

Boli 92/93 - 聽mam trzech ananas贸w z PSG z ostatniego fina艂u, mam i finalist臋 pierwszej edycji. Najstarsi forumowicze ju偶 go nie pami臋taj膮, je艣li w og贸le ogl膮dali. Wi臋c przypomn臋. Spotka艂y si臋 niepokonane Milan i OM. Co wi臋cej a偶 do fina艂u W艂osi odnie艣li same zwyci臋stwa i stracili jednego gola z PSV bodaj偶e. Ale do czasu dop贸ki nie spotkali si臋 z Basilem. Ten, nie do艣膰, 偶e po raz pierwszy uczyni艂 ofensyw臋 Mediola艅czyk贸w bezradn膮, to jeszcze wyreczy艂 w艂asnych napastnik贸w zdobywaj膮c g艂ow膮 jedyna bramk臋 fina艂u. C贸偶 mo偶na chcie膰 wi臋cej. Og贸lnie w 9 meczach gdy Boli by艂 na murawie Marsylia straci艂a 3 gole. Z czego 2 z Rangers gdy jeden jedyny raz Basile zosta艂 wystawiony jako DPM. Ja tego b艂臋du nie pope艂ni臋 i razem z Diasem tworz膮 nieroz艂膮czn膮 par臋 艢O.

Jorginho 20/21 -聽 聽trzeci w plebiscycie ZP '21 za Messim i Lewym, pi艂karz roku UEFA '21, kluczowy, obok Kante i mo偶e jeszcze Mendy'ego, gracz Chelsea w runie do fina艂u, najbardziej defensywny z moich pomocnik贸w, cho膰 utrzymanie i rozegranie pi艂ki te偶 nie jest mi obce.

Thiago Alcantara 19/20 -聽聽聽 uniwersalny zawodnik. W聽100% zwyci臋skim runie Bayernu by艂 ustawiany jako聽 艣rodkowy pomocnik (w贸wczas Bawarczycy w sze艣ciu meczach zdobyli 28 bramek) lub defensywny pomocnik (w贸wczas Bayern w czterech meczach nie straci艂 gola). Powy偶sze, jak i jego ofensywny skill po艂膮czony z nie obijaniem si臋 w defensywie daje mi elastyczno艣膰 jak - zale偶nie od sytuacji w meczu - go ustawi膰聽

Mata 11/12 - 聽Mikrus dobrze czuj膮cy si臋 w ofensywie niemal w ka偶dym miejscu boiska, w samej ko艅c贸wce meczu fina艂owego jego asysta pomog艂a wr贸ci膰 Chelsea do gry.

Ciekawostka.

Ca艂a moja linia obrony spotka艂a si臋 w fina艂ach z dru偶ynami z Mediolanu. 艁膮czny wynik bramkowy 7:0 na moj膮 korzy艣膰. Do tego Hakimi i Boli z trafieniami.

Grafika

W poprzednich pi艂karskich ATF jako GM zawsze wystawia艂em ustawienia 4-2-3-1. W ATF e-klapy oraz PL przechodzi艂o si臋 pierwsze rundy, z kolei w ostatnim (World Cup) poleg艂em ju偶 na wst臋pie z ekip膮 BMFa (p贸藕niejszego wicemistrza, na otwarcie 艂ez dla mnie), co prawda po wyr贸wnanym boju, jednym g艂osem. Upragnionego tytu艂u nadal brak, gablota wci膮偶 pusta, a w艂a艣ciciel zaczyna ju偶 si臋 niecierpliwi膰.聽

Trzeba by艂o co艣 zmieni膰. Postawi艂em na zintensyfikowanie ofensywy i graczy o mentalno艣ci zwyci臋zc贸w.

Przechodz臋 na ustawienie 4-3-3

Screenshot_2026-01-13-00-16-29-506_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.f3a5857f9db0d25a2dc0c3401eeb3e10.jpg

Cho膰 Ronaldo i Gnabry z powodzeniem mog膮 robi膰 za skrzyd艂owych ustawiam ich wy偶ej. CR7 - najwa偶niejszy element - jako LNP聽 b臋dzie efektywniejszy, bardziej rad, a ja unikam kwas贸w w szatni i ryzyka zwolnienia. Atmosfera first. Ustawienie obu jako napastnik贸w po pierwsze profiluje m贸j team bardziej agresywne w ataku, po drugie robi膮 miejsce dla mocno ofensywnie usposobionych Mendesa i Hakimiego, kt贸rzy, gdy b臋d臋 posiada艂 pi艂k臋 graj膮 jako skrzyd艂owi. Jorginho, a tak偶e w razie potrzeby schodz膮cy ni偶ej Thiago Alcantara, asekuruj膮 ofensywne zap臋dy moich bocznych obro艅c贸w/skrzyd艂owych. Mata, Jorginho i Alcantara. Pi艂ka na pewno im nie przeszkadza. Potrafi膮 j膮 przytrzyma膰, poklepa膰 mi臋dzy sob膮, ale r贸wnie偶 uruchomi膰 akcj臋 ofensywn膮.

W defensywie nie mam zamiaru kurczowo si臋 broni膰. B臋d臋 preferowa艂 ustawienie 4-4-2

Screenshot_2026-01-13-10-17-16-695_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.48ed3aab39f3684a60a28c094f1a8666.jpg

Statystyka ofensywna

Ronaldo 17G 5A

Dembele 8G 6A

Hakimi 4G 5A

Gnabry 9A 2A

Dias 1A 0A

Mendes 4G 2A

Mata 2G 3A

Jorginho 1G 1A

Thiago Alcantara 0G 2A

Boli 2G 2A

艁膮cznie 48G i 28A

Czy to najwi臋ksza zdobycz spo艣r贸d wszystkich dru偶yn bior膮cych udzia艂 w zabawie? Mo偶e tak by膰 - na razie to najlepszy wynik w艣r贸d tych, kt贸rzy zd膮偶yli podsumowa膰 statystycznie聽 swoje wybory.

Statystyka defensywna

Navas 9 CS w 11 grach 3 bramki puszczone聽 na 90 % skuteczno艣ci聽

Boli 7 CS w 9 grach

Dias 8 CS w 12 grach

Mendes 7 CS w 16 grach

Hakimi 7 CS w 17 grach

艁膮cznie 38 CS na 65 spotka艅聽

Przy okazji odepr臋 ewentualny zarzut statpaderstwa. Na obron臋 mam sporo argument贸w - konkretnie jedena艣cie.

馃弳馃弳馃弳馃弳馃弳馃弳馃弳馃弳馃弳馃弳馃弳

Edytowane przez DRK
Odno艣nik do komentarza

14 minut temu, agresywnychomik napisa艂(a):

z Silva w 艣rodku Firminio presujacym po ca艂ym boisku (zobacz jego heat mape)

Ty patrz, 偶ebym heat mapy Bernardo nie sprawdzi艂, bo nagle to Ci 艣rodkowy pomocnik wyparuje :D

a, 偶e Firmino kocik ofensywnie i defensywnie to zgoda聽

Odno艣nik do komentarza

Z Drk ja mam pewien problem z ustawieniem zawodnik贸w.聽 Mo偶e sie myle ale 艣rodkowy napastnik:

Screenshot_20260113_201555_Chrome.thumb.jpg.8355245a3a19bd6220aa055a8910d147.jpg

Typowy prawy skrzyd艂owy:聽

Screenshot_20260113_202258_Chrome.thumb.jpg.0edefaebfca91baf1cad19caa9655f18.jpg

Do tego zupe艂nie nie widz臋 balansu w obronie. Mo偶e agresywnychomik ma swoje problemy ale cho膰 dlugo si臋 zastanawia艂em to on jest zwyci臋zca. G艂贸wnie przez to ze ceni臋 balans w zespo艂ach.聽

Zwyci臋zca agresywnychomik

Odno艣nik do komentarza

3 godziny temu, Gregorius napisa艂(a):

Z Drk ja mam pewien problem z ustawieniem zawodnik贸w.聽 Mo偶e sie myle ale 艣rodkowy napastnik:

Screenshot_20260113_201555_Chrome.thumb.jpg.8355245a3a19bd6220aa055a8910d147.jpg

Typowy prawy skrzyd艂owy:聽

Screenshot_20260113_202258_Chrome.thumb.jpg.0edefaebfca91baf1cad19caa9655f18.jpg

Do tego zupe艂nie nie widz臋 balansu w obronie. Mo偶e agresywnychomik ma swoje problemy ale cho膰 dlugo si臋 zastanawia艂em to on jest zwyci臋zca. G艂贸wnie przez to ze ceni臋 balans w zespo艂ach.聽

Zwyci臋zca agresywnychomik

Dzi臋kuj臋 za to pytanie o napastnik贸w.

Ju偶 odpowiadam. I licz臋 jeszcze nad refleksj臋 nad wyborem zwyci臋zcy聽:)

Pierwsza Twoja heatmap dotyczy oczywi艣cie Dembele.

Tutaj info z TM o pozycjach na kt贸rych gra艂 Ousmane. Zwr贸膰my r贸wnie偶 uwag臋 na kt贸rej pozycji jest bardziej ,,wydajny"

Screenshot_2026-01-13-20-43-23-263_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.ae5e8100b1210ffa99d661467c8ef3df.jpg

https://www.transfermarkt.pl/ousmane-dembele/leistungsdatendetails/spieler/288230/saison/2024/wettbewerb/CL/verein/583

Jak wida膰 podstawowa pozycja Dembele to 艢NP. Jest te偶 na niej bardziej tw贸rczy. Gra艂 te偶 cz臋艣ciej na tej pozycji St膮d m贸j wyb贸r

Twoja heatmap jest oczywi艣cie poprawna. Sk膮d wynika wi臋ksze zaczerwienienie z prawej strony? Ano z tego, 偶e w 10 meczach w miar臋 r贸wnomiernie zabarwi艂 muraw臋, a w pi臋ciu robi艂 to g艂贸wnie po prawej stronie jako PNP. Dlatego czasem heatmap potrafi nieco zmyli膰. Ale lepszy jest jako 艣rodkowy napadzior i tak go ustawiam.

Druga Twoja mapka to Gnabry z sezonu 19/20. Na TM by艂 on przedstawiony tak:

Screenshot_2026-01-14-00-08-23-559_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.c046fc0b73491afa3f0d2968fcbd2986.jpg

Dosy膰 uniwersalny zawodnik, ale jednak wi臋kszo艣膰 czasu sp臋dza艂 jako PNP.

Jeszcze jedno. Zwr贸膰 prosz臋 uwag臋 na ustawienie mojej dru偶yny w defensywie. Tu jak najbardziej mo偶emy si臋 zgodzi膰. Na grafice przedstawiaj膮cej schemat gry obronnej Dembele i Gnabry s膮 ustawienie tam gdzie Ty uwa偶asz za w艂a艣ciwe.

BTW

M贸g艂by艣 jako艣 doceni膰 GK u mnie. Przy okazji reklama dotyczy艂aby i Twojego golkipera :)

Navas to w艂a艣ciwie kopia statystyczna Twojego Mendy'ego. Obaj rekordowe 9 CS, obaj 3 puszczone bramki, obaj w艂a艣ciwie na tej samej 90% skuteczno艣ci, obaj z pucharem.

Edytowane przez DRK
Odno艣nik do komentarza

Dembele by艂 ustawiany jako fa艂szywy napastnik, ale wiadomo, 偶e b臋dzie szuka艂 zej艣cia do skrzyd艂a. Niemniej raczej nie jest to wielki k艂opot, kiedy z lewej jest Cristiano. A Gnabry'emu w sumie te偶 bli偶ej do bycia napastnikiem ni偶 bocznym pomocnikiem.聽

Bardziej problematyczny jest imho 艣rodek. Ot, bardzo fajni gracze z mocnymi sezonami, ale czy ten duet Thiago-Jorginho zaklika? Mo偶e brakowa膰 kogo艣 od brudnej roboty czy mocniejszego fizycznie po prostu.

Z drugiej strony, nie wiem po co te kombinacje u Chomika typu 3-2-5. Odkrywanie bok贸w, kiedy naprzeciwko czyhaj膮 CR7 z Dembele? Tu trzeba si臋 przyklei膰 do nich, a nie igra膰 z ogniem.

No i te przyspawanie Daviesa z ty艂u to chyba te偶 lekki 偶art :P

Obrona wydaje si臋 chyba pewniejsza u DRK.

Ciekawy meczyk.

Edytowane przez Braveheart22
Odno艣nik do komentarza

54 minuty temu, Braveheart22 napisa艂(a):

Obrona wydaje si臋 chyba pewniejsza u DRK.

Jestem ciekawy dlaczego tak myslisz. 4 zawodnikow u Drk nie broni膮cych z przodu. 2 boczych mega ofensywnych zostawiajacych wolne boki. W zasadzie obrona opiera si臋 o Jorginho, Thiago i dw贸ch srodkowych obro艅c贸w ( bardzo dobrych). U Chomika masz 艣wietn膮 ca艂a linie obrony plus Rodri. U mnie na ten moment to bylo decydujace.

Odno艣nik do komentarza

4 minuty temu, Gregorius napisa艂(a):

Jestem ciekawy dlaczego tak myslisz. 4 zawodnikow u Drk nie broni膮cych z przodu. 2 boczych mega ofensywnych zostawiajacych wolne boki. W zasadzie obrona opiera si臋 o Jorginho, Thiago i dw贸ch srodkowych obro艅c贸w ( bardzo dobrych). U Chomika masz 艣wietn膮 ca艂a linie obrony plus Rodri. U mnie na ten moment to bylo decydujace.

Pisa艂em o linii obrony, nie o grze defensywnej ca艂ego zespo艂u.

Wol臋 zestaw stoper贸w DRK.

Mendes to kocur po bronionej. Zdecydowanie lepszy od Daviesa w tym aspekcie.

A o potencjalnych problemach w 艣rodku wspomina艂em.

Odno艣nik do komentarza

Jest to swego rodzaju zagwozdka jakim kluczem pokierowa膰 si臋 przy ocenie zespo艂贸w. Czy mo偶e i艣膰 pozycja po pozycji i po prostu policzy膰 kto ma lepszych zawodnik贸w, czy wczytywa膰 si臋 w wizje mened偶er贸w. Jak patrze膰 na poszczeg贸lnych zawodnik贸w z jak najwi臋kszym uwzgl臋dnieniem wybranego sezonu, tego jak膮 rol臋 pe艂nili irl. I w tej parze mam takie przekonanie, 偶e mniej kombinatoryki i naginania rzeczywisto艣ci zastosowa艂 @DRK

Na pewno mecz mocno ofensywny, w jednej i drugiej ekipie mocne bramkostrzelne ataki, kt贸re imo pasowa艂yby do siebie irl. Firmino i Dembele potrafili schodzi膰 ni偶ej, wyci膮ga膰 stoper贸w (lub je艣li stoperzy nie wychodzili jak cho膰by Van Dijk - a 艣rodek pola nie ogarnia艂 - w meczu PSG-Liverpool) to robili przewagi w 艣rodku pola i atakowali z g艂臋bi.聽

Mniej mi艂o dla oka robi si臋 w 艣rodku pola, u DRK jest to zestaw tak zwanej mi臋kkiej stopy, a u Chomika z braku lepszych alternatyw skrzyd艂owy Bernardo jest adoptowany do roli 艣rodkowego pomocnika. Thiago i Jorginho mieli obok siebie Goretzke/Kante, a Rodri mia艂 Gundogana. Tutaj ten fit jest, w mniejszym b膮d藕 wi臋kszym stopniu, z艂amany.聽

Obrona to do艣膰 ciekawa sprawa. Na pocz膮tek naj艂atwiejsza kwestia GK - tutaj przewaga DRK, Ederson o ile z pi艂k膮 przy nodze jest lepszy, to mia艂by w takim meczu co robi膰 broni膮c. Jest tu w sumie 3 obro艅c贸w z PSG, kt贸ra to obrona przez ca艂膮 faz臋 pucharow膮 (z wy艂膮czeniem fina艂u of kors) dopuszcza艂a do du偶ej ilo艣ci (i dobrych jako艣ciowo) sytuacji przeciwnik贸w - biedny Donnaruma musia艂 to wszystko 艂ata膰! Kolejna kwestia to ca艂kowite out of role u偶ycie Alphonso Davisa.聽

bYM1Oy.jpg

to nie jest heat mapa obro艅cy, kt贸ry ma w ataku zostawa膰 z ty艂u w tr贸jce. Nie wiem聽

wynik typowa艂bym na jakie艣 3:2 dla @DRK

Odno艣nik do komentarza

9 godzin temu, airmax napisa艂(a):

Jest to swego rodzaju zagwozdka jakim kluczem pokierowa膰 si臋 przy ocenie zespo艂贸w. Czy mo偶e i艣膰 pozycja po pozycji i po prostu policzy膰 kto ma lepszych zawodnik贸w, czy wczytywa膰 si臋 w wizje mened偶er贸w. Jak patrze膰 na poszczeg贸lnych zawodnik贸w z jak najwi臋kszym uwzgl臋dnieniem wybranego sezonu, tego jak膮 rol臋 pe艂nili irl.

Bardzo trafny opis sytuacji. Lepiej bym tego nie odda艂.

My (馃惞 i ja) przedstawiamy tu dwie szko艂y spojrzenia na ten pojedynek. Chomik przedstawia wizj臋 jak ten mecz mo偶e si臋 potoczy膰, jak hipotetycznie zawodnicy zachowaj膮 si臋 w okre艣lonych sytuacjach na boisku, kto kogo zje, wy艂膮czy, minie, odbierze pi艂k臋, zneutralizuje itp itd. S膮 to wizje bardziej lub mniej prawdopodobne. Jest to podej艣cie niew膮tpliwie bardziej fascynuj膮ce lecz posiada istotn膮 wad臋. Lub dwie. Po pierwsze jest to trudno weryfikowalne, po drugie - co chyba istotniejsze- bardzo subiektywne. To nie zarzut. To fakt.

Ja z kolei jestem przedstawicielem szko艂y empirycznej. Preferuj臋 zdarzenia, kt贸re rzeczywi艣cie uda si臋 por贸wna膰, policzy膰 lub zmierzy膰.聽

Np takie jak to: (gdy faktycznie gracze stan臋li przeciwko sobie)

CR 7 jako napastnik Realu spotka艂 si臋 z obro艅c膮 Bayernu Lahmem w p贸艂fina艂ach LM 13/14 (czyli w tym sezonie, z kt贸rego wybrali艣my naszych zawodnik贸w) Dwumecz zako艅czy艂 si臋 zwyci臋stwem Realu 5:0. Ronaldo by艂 autorem dw贸ch bramek.聽

Tyle. Nie potrzeba wi臋cej 偶adnych epitet贸w.聽

Mo偶na te偶 por贸wna膰 aktywa obu dru偶yn.

DRK vs Chomik

聽Gole: 48 vs 43 (Chomik poda艂 42, ale chyba Silvie policzy艂 2, a on w rzeczywisto艣ci strzeli艂 3 - ta nagroda Fair Play po prostu mi si臋 nale偶y ;))聽

Mam tu przewag臋, cho膰 b艂ah膮聽 ~ 10 %

Asysty: 26 vs 19

W kreacji ju偶 moja przewaga wi臋ksz膮 ~ 30 %

A jakie by艂y zdobycze w kluczowych meczach czyli fazie pucharowej

Gole: 25 vs 21

Asysty: 14 vs 13

Kreacja na podobnym poziomie, zauwa偶alna moja przewaga w bramkach.

Teraz obrona聽

Zsumowane CS bramkarza i obro艅c贸w聽

37 vs 28

Tu prowadz臋 wyra藕nie

Mam wi臋ksze lub mniejsze przewagi we wszystkich kluczowych statach cho膰 my艣l膮 przewodni膮 moich wybor贸w nie by艂o statpaderstwo, a przede wszystkim zdobyte trofea.

U mnie komplet 11 馃弳聽 u konkurencji tylko i a偶 7

Edytowane przez DRK
Odno艣nik do komentarza

7 minut temu, agresywnychomik napisa艂(a):

Ci臋偶ko przebi膰 najwi臋ksze statpaderstwo w historii :), mo偶esz na tym dojecha膰 do fina艂u ;)

O, jakbym nie bra艂 tylko mistrz贸w to dobi艂 bym do 馃挴 punkt贸w w kanadyjskiej :)

Cofn膮艂bym na upartego Gnabryego na prawe skrzyd艂o, Dembele na PNP, nie pickn膮艂 np Maty lub Thiago Alcantary, a zamiast tego wzi膮艂bym na 艣rodkowego napastnika聽Serhou Guirassy (13+4).

No ale jak wygl膮da艂oby wtedy zaledwie 10 mistrzostw :)

19 minut temu, agresywnychomik napisa艂(a):

wykonanie

Tu jednak mocno hipotetyczne i ma艂o weryfikowalne. Ale dobry PR mo偶e zdzia艂a膰 cuda :)

Odno艣nik do komentarza

Stawiam na @DRK

Uzasadnienie: pierwsze, co rzuca mi si臋 w oczy, to bezpo艣redni pojedynek Cristiano vs Lahm z tego samego sezonu i ustawia mi to ca艂y pojedynek. Prime CR zjad艂 wtedy Lahma i ca艂y Bayern, i to w Monahium. W og贸le to ja bym wybra艂 chyba inny sezon Lahma.

Nie do ko艅ca klika mi ten atak z tak ustawionym samotnym Firmino, nie z Neymarem i Rivaldo obok. Moim zdaniem w tym ustawieniu oni si臋 ograniczaj膮, zamiast uzupe艂nia膰, a Firmino b臋dzie pozbawiony pi艂ki.

Og贸lnie ciekawy pojedynek, bez klasycznych dziewi膮tek w obu dru偶ynach, i moim zdaniem mocniejsza fizycznie obrona DRK lepiej sprawdzi si臋 w rozbijaniu takich atak贸w oraz sam sk艂ad wy偶ej ceni臋 przy sta艂ych fragmentach.聽Marquinhos to kompletnie nie jest "m贸j" typ obro艅cy. Tutaj i tak jeszcze w miar臋 dobrze trafi艂, mog艂o by膰 gorzej i w ewentualnych dalszych rundach b臋dzie problemem, ale ca艂o艣ciowo moim zdaniem to za ma艂o ju偶 teraz.

Odno艣nik do komentarza

zar贸wno Dembele jak i Firmino to gracze z jednym mocarnym peakiem, jak ju偶 wiecie, nie jestem fanem faworyzowania takich wybuch贸w, mocno mnie si臋 jednak k艂贸ci ten Dembele na szpicy, ju偶 bardziej da艂bym tam po prostu Ronaldo, chyba by艂oby to bardziej racjonalne i uzasadnione

bardzo mocny prz贸d Chomika, jednak wola艂bym chyba wi臋cej balansu i ten Lahm graj膮cy drugiego 艣pd by to siad艂 elegancko, a tak troch臋 to wygl膮da na taktyk臋 typu "jak strzelimy przynajmniej 4 to b臋dzie dobrze" Davies te偶 jest jednym z bardziej ofensywnych LB w zabawie, a w parze stoper贸w Pique聽 przy ca艂ej jego klasie nie wyr贸偶nia艂 si臋 nigdy ponaprzeci臋tn膮 mobilno艣ci膮, u Marqiniosa jest z tym lepiej ale czy wystarczy na tak膮 si艂臋 ognia?

uwag臋 zwraca te偶 bardzo lichy wzrost przedniej formacji w obu zespo艂ach, gdzie jedynie Firmino i Rivaldo mierz膮 wi臋cej ni偶 1.80 cm u Chomika i by艂by to problem gdyby nie to, 偶e u DRK nie jest wcale lepiej, Jorginho, Thiago i Mata to ezy najni偶sza 艣rodkowa pomoc w grze i to jednak Rodri powinien mie膰 spor膮 przewag臋 w tym wzgl臋dzie, no i jednak Bobby ma bdb uderzenie z baniaka, tym bardziej ten Dembele mi si臋 gryzie na tej szpicy聽

Odno艣nik do komentarza

Dajcie walkower @DRK聽i please @Braveheart22nie wolajcie mnie wi臋cej do pi艂karskich ATF, nie mam na to czasu tak naprawd臋.

Znios臋 du偶o ale nie 偶e kto艣 b臋dzie mi celowe k艂amstwa zarzuca艂.

Edytowane przez agresywnychomik
Walkower mo偶e by膰 za brak opisu 偶eby by艂o formalnie.
Odno艣nik do komentarza

28 minut temu, agresywnychomik napisa艂(a):

Dajcie walkower @DRK聽i please @Braveheart22nie wolajcie mnie wi臋cej do pi艂karskich ATF, nie mam na to czasu tak naprawd臋.

chomik, napisa艂em "k艂amstewko/naci膮gni臋cie" co chyba wystarczaj膮co mocno sugeruje, 偶e nie zarzucam Ci jakiego艣 umy艣lnego k艂amania, come on, bo troch臋 to pod histeryzowanie podchodzi聽
nie by艂o moim celem jakiekolwiek obra偶enie Cie jako cz艂owieka聽

Odno艣nik do komentarza

31 minut temu, agresywnychomik napisa艂(a):

???

Nie widz臋 w tych ostatnich postach Matka i LBSa jakich艣 strasznych insynuacji. Ot , troch臋 pojechali po Tobie, troch臋 po mnie jak to w ATF. Wszystko w miar臋 r贸wnomiernie.

Dawaj dru偶yn臋 z powrotem i graj. Nie chc臋 walkowera, bo p贸藕niej jak kt贸rego艣 zmia偶d偶臋 ;)聽w 1/4 to powiedz膮, 偶e mia艂em handicap bo by艂em wypocz臋ty jak Polska Michniewicza vs Szwecja kiedy Rosja dosta艂a walkovera.

Edit:

Aaa, teraz widz臋, 偶e to sprawa z jakiego艣 innego w膮tku. Niewa偶ne zreszt膮. Powtarzam - dawaj dru偶yn臋 z powrotem.

Wsp贸艂czuj臋 kontuzji Brunsona, pora偶ka z Kings musi bole膰, ale nie mo偶na ulec depresji.

Edytowane przez DRK
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.