Skocz do zawartości

ATF LIGA MISTRZÓW - 1/8 [DRK-agresywnychomik]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@DRK

• Cristiano Ronaldo, Real Madryt - 13/14
  • Ousmane Dembele, PSG - 24/25
  • Achraf Hakimi, PSG - 24/25
  • Keylor Navas (GK), Real Madryt - 15/16
  • Serge Gnabry, Bayern Monachium - 19/20
  • Ruben Dias, Manchester City - 22/23
  • Nuno Mendes, PSG - 24/25
  • Juan Mata, Chelsea - 11/12
  • Jorginho, Chelsea - 20/21
  • Thiago Alcantara, Bayern Monachium - 19/20
  • Basile Boli, Olympique Marsylia - 92/93

@agresywnychomik

• Neymar, Barcelona - 14/15
  • Rivaldo, Barcelona - 99/00
  • Rodri, Manchester City - 22/23
  • Phillip Lahm, Bayern Monachium - 13/14
  • Gerard Pique, Barcelona - 10/11
  • Roberto Firmino, Liverpool - 17/18
  • Marquinhos, PSG - 24/25
  • Ederson (GK), Manchester City - 22/23
  • Alphonso Davies, Bayern Monachium - 19/20
  • Riyad Mahrez, Manchester City - 21/22
  • Bernardo Silva, Manchester City - 22/23

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Przypominam, że rozbudowane opisy nie są wymagane. Obowiązkowo proszę wrzucić grafikę z taktyką, która najlepiej zobrazuje Wasze zespoły. Ewentualnie jakieś podstawowe informacje, które Waszym zdaniem warto przedstawić, ale najważniejsza grafika.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do 1/4. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: Powiedzmy, że 1/8 potrwa do najbliższej środy 14 stycznia. Ponad 5 dni powinno wystarczyć. Jak będzie taka potrzeba to będziemy coś tam korygować, ale fajnie byłoby skończyć zabawę w weekend za 2 tygodnie, a mamy 4 rundy do przeprowadzenia.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Również osoby spoza zabawy mogą brać udział w głosowaniu, jeśli czują się na siłach. Jednak proszę w tym przypadku chociaż o krótką argumentację głosu z ich strony.

Powodzenia!

Witam zacnego przeciwnika oraz wszystkich kibiców w opisie mojej drużyny (jakieś rebuttale może później):

Zacznijmy uwaga... od początku xD 

Losowanie, pick #9, myślę słabo, nawet jakby LBS pickowal 8 razy przede mną to szanse na Krystynę czy karła minimalne.

Przyznam szczerze że ostatnie sezony LM zlewają mi się, a mecze raczej oglądam w fazie pucharowej, podobno normalne… jak się człowiek starzeje.

Tak czy inaczej nadszedł czas picku #1.

Neymar FCB 14/15

Jak ja go nie lubię, jak ja nie lubię Barcelony (part1)

10 bramek 1 asysta, strzelał w każdym meczu fazy pucharowej.

Najlepszy sezon lewoskrzydłowego w historii LM? 

Najprawdopodobniej.

z dwójeczką:

Rivaldo FCB 99/00

Jak ja go nie lubiłem, jak ja nie lubię Barcelony (part2)

Barcelona miała pakę na wygranie tamtej edycji, Rivaldo (świeżutko po złotej piłce) został królem strzelców mimo że odpadli w półfinale. Ikoniczny rewanż Barcelony z Chelsea.

Najlepszy Rivaldo jaki był?

Najprawdopodobniej.

Skoro już zapewniliśmy sobie głosy kibiców Barcelony xD, przejdźmy do rundy 3.

Rodri MAN CITY 22/23

Przypuszczam że Man City u nas tu na forum ma mniej kibiców od Hawks więc ten pick czysto systemowy.

Bramka w finale, super-świetny sezon.

Najlepszy sezon ever DM?

Najprawdopodobniej.

Runda 4 która zdefiniowała moje pozostałe wybory.

Lahm BAYERN 13/14

Jest i on - klucz do mojego systemu, sezon w którym Guardiola wystawiał go jako inverted back (ha, wiem coś).

Czyli grywał w obronie i w pomocy, ten sam pomysł nasz hiszpański Probierz stosował z powodzeniem z innymi zawodnikami już w City.

Czy Lahm to jedyny Niemiec (obok Pablo:*) który da się lubić?

Najprawdopodobniej.

FIVE

Skoro już poszliśmy mocno w pressing, kontrolę, asymetrię i co tam jeszcze jest xD to przydałby się jakiś nowoczesny obrońca, który potrafi grać piłką, takich jest mało (za to przecinaków made in Ekstraklasa na kilogramy).

Pique FCB 10/11 

Jak go można lubić skoro wystawił Szakire…, jak ja nie lubię Barcelony (part3)

Najlepsza wersja Piquenbauera + 190cm.

Załatwiłem dwie rzeczy, fit taktyczny (wincej kontroli) i walkę w powietrzu.

Czy Shakira to top3 WAGs?

Najprawdopodobniej.

Firminio FCL 17/18

10 bramek 8 asyst super dodatek w kanadyjce do tego co chce grać, ten sezon to najlepszy pressujący napastnik w historii LM.

Czy Firminio zachęcił kolegów z FCL do higieny jamy ustnej?

Najprawdopodobniej.

six-seven

Marquhinios PSG 24/25

Jak wspominałem, obrońców typu “piłka może przejść zawodnik nigdy“, bardzo dużo, natomiast szybkich techników, którzy potrafia wyprowadzić piłkę i dodatkowo fitują z Pique - kilku.

Wybrałem najlepiej jak to było możliwe.

Czy PSG jest fajniejsze bez Mbappe?

Najprawdopodobniej.

Ederson MAN CITY 22/23

Fit, chciałem Beckera ale Ederson jest równie dobry, systemowo być może lepszy, może zabić pressing rywala jednym podaniem do Neymara lub Mahreza, gra sweepera więc jakby Davies nie zdążył lub asekuracja gdzieś zawiodła jest i on jako 4 linia obrony.

Czy Ederson to najbrzydsze co pokazują kamery w 4k podczas zawodów LM?

Najprawdopodobniej.

Dziewięć.

Alphonso Davies BAYERN 19/20

Jeżeli ktoś może asekurować całą lewą stronę Neymara to tylko on, dlaczego nikt go wczesniej nie wybrał?

Czy Davies to najszybszy obrońca ever (a przynajmniej u Niemniaszków)?

Najprawdopodobniej.

🕙 

Riyad Mahrez MAN CITY 21/22

7 bramek, 2 asysty, wybitny półfinał z Realem, ogólnie polecam ten dwumecz (Hala Madrid).

To jest topowy sezon RW w LM. 

Nie lider, nie Robben/Messi tylko świetnie pasujące ogniwo i do tego wybór tak późno, nie mogę tego zaksięgować inaczej niż steal.

“Last but not least”

Bernardo Silva MAN CITY 22/23

Ostatni element układanki, 2 gole w półfinale, wolny elektron, maszyna do pressingu, trochę ósemka, trochę skrzydłowy, hybryda, zawsze tam gdzie trzeba pomagać.

Czy Bernardo Silva to najbardziej underrated zawodnik City?

Najprawdopodobniej.

Jak gramy?

Guardiola x Flick x Klopp x Enrique

Rozpis do protokołu i dla prasy:

sq5S.png

Bramkarz:

W ataku gra wysoko, crossy lepsze niz Tomek Hajto na 40+ metrów, co niszczy ewentualny pressing rywala. 

Wyjście spod pressingu, budowa akcji, to wszystko top. W wysokiej obronie czyta długie piłki, jak trzeba wychodzi, sweeper keeper.

Słabszy na lini (co nie znaczy że słaby) ale ja mam przynajmniej 60%+ posiadania w każdym meczu więc nie muszę mieć jakiegoś Thibo mnicha z Shaolin Soccer w bramce skoro ma do obrony minimalną liczbę strzałów na mecz.

Obrona 

4-5-1 

SQ1S.png

Lahm jest inverted wiec jeżeli przeciwnik gra pozycyjne / wyjdzie spod pressingu / po stracie wraca na prawą obronę. Prawa strona pressuje dając mu czas na powrót / odzyskuje piłkę.

Ogólnie staram sie zablokować środek boiska, prawa strona i środek dużo lepsza w agresywnym chomiku pressingu od lewej i tam staram sie kierować grę:

Lewa strona:

Neymar nie jest/był agresywny, potrafi się ustawić coś tam pobiega ale to nie jest agresja, wymusza podanie do boku.

Rivaldo blokuje podania do środka. Jeżeli podanie dochodzi do CM/DM Rivaldo stara sie zwolnić akcje przeciwnika, może być faul.

Davies zabezpiecza, wychodzi wyżej tylko kiedy musi, stara się zamknąć skrzydłowego jeżeli ten ma piłkę. Jeżeli trzeba Rodri przesuwa się w lewo, asekuracja Davisa.

To jest trochę jak lewa strona Barcelony 14/15 z Abidalem.

Prawa strona, środek:

Firminio - Mahrez – Bernardo – Lahm

Tutaj jest troche inaczej tzn. agresywniej, Firminio pressuje agresywnie, wymusza gre w moją prawą stronę. Piłka idzie do bocznego obrońcy, Marhez doskakuje, Silva agresywny doskok do CM/DM - odcina środek, Lahm zabezpiecza Bernardo (4-5-1), Marquinhos podobnie jak Davies gotowy do agresywnego doskoku do skrzydłowego, po stracie jeżeli Lahm nie zdąży wrócić w trasition.

Rodri zawsze w osi boiska - kasuje ewentualna akcje ustawieniem.

Długa piłka, kontra:

3 obrońców + Rodri schodzi do środka, jeżeli Lahm nie zdąży wrócić, Marquhinios jest szeroko przy skrzydłowym a przeciwnik ma 3 na 3 lub potencjalną przewagę w środku (2 napastników vs Pique).

Większość czasu Piqué trzyma linie, wychodzi do napastnika, np. przy długiej piłce (Pique i Rodri każdy > 190cm)

Marquinhos agresywnie doskakuje i zamyka skrzydłowego, poza tym asekuruje środek i Pique.

Jak pisałem odcinam środek, trzymam 3-2 w fazie ataku, gram D’Antoniego SSOL w wydaniu piłkarskim czyli spowolnienie rywala po stracie, 5-6 sekund żeby odzyskać piłkę jeżeli gra jest po mojej prawej stronie, jeżeli gra jest po lewej Davies asekuruje aż wszyscy wrócą.

Atak: 

3-2-5

SQ2S.png

1. Najłatwiej atak/kontra po udanym pressingu.

2. Jeżeli mamy budować to:

Joga Bonito po lewej z Rivaldo i Neymarem którzy się uzupełniają. Rozegranie, schematy po prawej.

Lahm & Rodri to jest para która powoduje mokry sen Guardioli, oni decydują o wszystkim, tempo, zmiana strony, kiedy przerwa na napoje, etc wszystko zależy od nich.

5 z przodu:

Neymar LW - gra szeroko, drybling, duzo 1 na 1, może się zamieniać z Rivaldo, nie za często tho, bo starszy kolega nie lubi grać na skrzydle.

Rivaldo pół lewy - strzał, młotek w lewej nodze, wykonawca stałych fragmentów, wchodzi w pole karne jak jest miejsce dla Second Striker i wykańcza.

Firminio fałszywa 9 - schodzi niżej, wyciąga stopera, wtedy jest miejsce dla Rivaldo / Neymara / Bernardo w polu karnym.

Bernardo pół prawy - kombinacje z Mahrezem, kontrola tempa, dowodzi pressingiem, robi to czego wymaga dynamika boiska, jest jak Tommy Lee Jones w Ściganym.

Mahrez RW - szeroko 1 na 1, często ścina do środka na swoja mocniejszą noge.

Mogę zaadoptować “Triangle offense” ŚP Texa Wintersa, Tex pamiętajmy.

Rivaldo – Firmino – Bernardo - środek

Neymar – Rivaldo – Firmino - lewa

Mahrez – Bernardo – Firmino - prawa

Pozdrawiam wszystkich uczestników równoczesne mam nadzieję że wasze drużyny mają dużo izotoników żeby uzupełniać minerały, to wy będziecie biegać za piłką.

P.s. Używałem AI taktycznej Jacek Gmoch 0:1.

Edytowane przez agresywnychomik