Skocz do zawartości

ATF LIGA MISTRZÓW - 1/8 [Gregorius-matek]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@Gregorius

• Thierry Henry, Arsenal - 05/06
  • Mohamed Salah, Liverpool - 17/18
  • Kevin De Bruyne, Manchester City - 22/23
  • N'Golo Kante, Chelsea - 20/21
  • Stefan Effenberg, Bayern Monachium - 00/01
  • Thiago Silva, Chelsea - 20/21
  • Denis Irwin, Manchester United - 98/99
  • Alessandro Bastoni, Inter Mediolan - 22/23
  • Harry Kane, Bayern Monachium - 24/25
  • Edouard Mendy (GK), Chelsea - 20/21
  • Kyle Walker, Manchester City - 20/21

@matek

• Ronaldinho, Barcelona - 05/06
  • Roy Keane, Manchester United - 98/99
  • Rio Ferdinand, Manchester United - 07/08
  • Nemanja Vidić, Manchester United - 07/08
  • Filippo Inzaghi, Milan - 02/03
  • Bastian Schweinsteiger, Bayern Monachium - 12/13
  • Angel Di Maria, Real Madryt - 13/14
  • Peter Schmeichel (GK), Manchester United - 98/99
  • Wayne Rooney, Manchester United - 07/08
  • Eric Abidal, Barcelona - 10/11
  • Paulo Ferreira, Porto - 03/04

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Przypominam, że rozbudowane opisy nie są wymagane. Obowiązkowo proszę wrzucić grafikę z taktyką, która najlepiej zobrazuje Wasze zespoły. Ewentualnie jakieś podstawowe informacje, które Waszym zdaniem warto przedstawić, ale najważniejsza grafika.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do 1/4. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: Powiedzmy, że 1/8 potrwa do najbliższej środy 14 stycznia. Ponad 5 dni powinno wystarczyć. Jak będzie taka potrzeba to będziemy coś tam korygować, ale fajnie byłoby skończyć zabawę w weekend za 2 tygodnie, a mamy 4 rundy do przeprowadzenia.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Również osoby spoza zabawy mogą brać udział w głosowaniu, jeśli czują się na siłach. Jednak proszę w tym przypadku chociaż o krótką argumentację głosu z ich strony.

Powodzenia!

Mam pewne obawy czy opis ma sens bo mam wrażenie że mimo jasno sprecyzowanych zasad każdy kieruje się dodatkowymi kryteriami jak np. cała kariera i opisy częściej służą do tego żeby chwalić poza wszelkie granice swoich zawodników niż próbie rzetelnej oceny. Drugim problem jest że nawet próbując być obiektywnym nasze zdanie jest mocno subiektywne. Dla mnie oglądanie piłki zaczęło się od MS 90 (i dopiero przy okazji ostatniego draftu wróciłem do tych meczy, a wcześniej to dużo więcej było wspomnień z podwórka gdzie prawie wszyscy chcieli być Lotharem Matheusem) , potem rewelacyjne ME w 92 czy MS w 94 i 98 roku. Do tego dochodzi kibicowanie w LM OM w sezonie 92/93 (dopiero po skończonej karierze docenienie geniuszu Marco Van Bastena) czy MU i Bayernowi. Dla mnie oglądanie każdego meczu w LM skończyło się w finale 00/01 i potem to już oględnie pojedynczych meczy z każdej edycji. Czasem mniej czasem więcej. Dlatego opisując swoich zawodników nie upieram się że mam racje czy to są absoluty ale tak to czuje i pamiętam. W opisach nie mam zamiaru upiększać swoich zawodników ale pewnie tak zrobię nieświadomie. 

W wyborze zawodników myślę że tylko Thiago Silva wybrany był za szybko i zamiast niego mogłem brać np. Waltera Samuela wtedy dostępnego. I nie dlatego że Silva nie jest złym zawodnikiem ( uwielbiałem jego grę) ale dlatego że zagrał tylko 9 meczy i kontuzje spowodowały że przekrój całego sezonu w LM może być gorzej odebrany. Ale wtedy kiedy to było ważne był podstawowym wyborem aż do finału który jego drużyna wygrała.

Drugim wyborem co do którego mam mieszane odczucia jest T Henry (jako pierwszy pick) bo strzelił tylko 5 goli i miał 2 asysty ale z drugiej strony jego sezon był magiczny i został wybrany do najlepszej jedenastki Uefa za ten sezon i w rankingach znanych gazem był  1 i 3 piłkarzem w tamtym sezonie. 

Za to największym moim sukcesem jest wybranie 3 pomocników. Kevina de Bruyne, Effenberga i Kante. Praktycznie od początku celowałem w podobnych zawodników. Nie patrząc na miejsca kiedy byli wybierani to KDB był u mnie na liście drugi po Zidane* ( i to nie dlatego że uważam go za gorszego. Gorszą ma legendę), Effenberg był pierwszy a Kante był w pierwszej trójce gdzie może ma najmniejszy respekt ale najbardziej pasuje. W tej trójce był też np. Roy Keane. 

Na początek opisu gole i asysty moich zawodników oraz etap do jakiego ich zespoły doszły
T Henry 5 goli 2 asysty finał LM
M Salah 10 goli 5 asyst finał LM
KDB 2 gole i 7 asyst wygranie LM (w półfinałach miał 1 bramke i 2 asysty)
H Kane 11 goli  2 asysty odpadł w 1/4 LM
Effenberg 1 gol 2 asysty wygranie LM (1 gol w finale)
Kante 1 asysta wygranie w finale
Bastoni 3 asysty i porażka w finale
Silva i Irvin wygranie LM
K Walker finał ligi mistrzów.
E Mendy 91% skutecznych obrob,31 interwencji i wpuszczenie 0.3 bramki na mecz.

Długo zastanawiałem się jak oceniać graczy miedzy różnymi latami. Jak porównać najlepszego gracza LM w 00/01 w postaci Effenberga do innych pomocników (często pełniących różne role) i stwierdziłem że najuczciwsze będzie podział na tiery ze względu na prezentowana klase modyfikowaną  przez dopasowanie zespołu.

Ja gram dosyć klasyczne 4:3:3 

lineup(1).png.0f125781885b14878d8036840f27dc16.png

W ataku uważam że Salah i Henry to absolutny top na swoich pozycjach i praktycznie tylko paru graczy może się z nimi mierzyć. Kane nie cieszy się dużą miłością jednak 11 goli i 2 asysty pokazują jak dobrym jest egzekutorem (a patrząc na poprzedni sezon kiedy miał 8/4 że gra również dla zespołu) i co dla mnie ważne dobrze gra głową. Henry i Kane to wysocy zawodnicy (obaj po 188) dysponujący dynamika i dobrym strzałem. Salah jest niższy ale doskonała szybkość i technika czyni go niezwykle groźnym zawodnikiem.

Atak nie odbiega od najlepszych w tej zabawie ( a przynajmniej nie dużo) za to pomoc uważam że mam najmocniejszą i co dla mnie było super ważne idealnie uzupełniającą się. Najbardziej wysunięty KDB silny fizycznie z dobrą technika , strzałem i wizją gry. Jak większość moich zawodników znalazł się w najlepszej 11 sezonu i był 2 zawodnikiem tej edycji LM. Za raz zanim jeden z najlepszych zawodników niemieckich wszechczasów i zdecydowanie jeden z 2 najlepszych środkowych pomocników niemieckich w latach 90-2001 (Jednocześnie cham, brutal powodujący często konflikty z innymi zawodnikami co powoduje że za cała karierę bym go nie wybrał do składu) . W sezonie 00/01 uznany najlepszym piłkarzem LM, jednym z najlepszych zawodników w Europie w tym sezonie , kapitan Bayernu który doprowadził do zwycięstwa w LM. Effenberg grał jako klasyczna 8. Słynął z siły fizycznej (188 cm) , wybiegania , pressingu i nie uleganiu presji. Dobra technika , rozegranie i strzał powodują że mam go w gronie najlepszych graczy tej zabawy. Do tego zaraz za nim biega Kante. Idealne uzupełnienie asekurujące Effenberga gdy za bardzo zapędzi się w pressingu . Kante był jednym z najlepszych zawodników tamtej edycji lm co jak na zawodnika ze średnimi (żeby nie powiedzieć słabymi) umiejętnościami ofensywnymi wybrany był do 11 lm i był na 3 miejscu w rankingu najlepszych zawodników tej edycji.

Obronę wybierałem późno dlatego odbiega od dwóch pozostałych formacji choć bramkarz oceniając tylko ten jeden sezon jest na poziomie absolutnego topu i wyżej można ocenić innych bramkarzy tylko z powodów nie merytorycznych. Nie popełnił żadnych błędów i był najlepszym bramkarzem w swoim sezonie.

Silva ma zapewnić spokój w tyle i nie angażuję się za bardzo w ofensywę. Linia obrony zależy od przeciwnika ale nie jest szczególnie wysoka. Bastoni mimo młodego wieku był wybrany do 11 LM ale u mnie ma mniej obowiązków w ataku niż w swoim zespole ale wspomaga rozegranie i wyprowadzenie piłki tak żeby nie robił tego Kante. Z racji tego że nie byłem w 100% swojej obrony do dwójki środkowej dobrałem defensywnie grającego Irvina i jednego z najszybszych obrońców na boku w postaci Walkera. 

Podsumowując mam drużynę świetnie do siebie dopasowaną, bardzo mocną fizycznie (możliwe że jedna z najsilniejszych) z bardzo mocna psychika i dobrą technika ,gdzie poza Kane wszyscy zawodnicy grali w wybranych sezonach w finale a 6 z nich je wygrała. 

*bardzo wysoko(może wyżej w systemie pod nich) poza Zidane miałem też Inieste czy Modrica ale uznałem że nie pasują mi do wizji pomocy.

P.S nie wiem czy jutro dam rade napisać wiec wrzuciłem dziś. Jak coś niejasne bo pisałem dosyć szybko to bede edytował i poprawiał jak znajde czas.

aMNweH1.png

Mój skład z wybranych sezonów: 

• Ronaldinho, Barcelona - 05/06
  • Roy Keane, Manchester United - 98/99
  • Rio Ferdinand, Manchester United - 07/08
  • Nemanja Vidić, Manchester United - 07/08
  • Filippo Inzaghi, Milan - 02/03
  • Bastian Schweinsteiger, Bayern Monachium - 12/13
  • Angel Di Maria, Real Madryt - 13/14
  • Peter Schmeichel (GK), Manchester United - 98/99
  • Wayne Rooney, Manchester United - 07/08
  • Eric Abidal, Barcelona - 10/11
  • Paulo Ferreira, Porto - 03/04

11x Puchar Mistrzów

Fundamentem mojej obrony jest najlepszy duet zabawy, czyli sprawdzona w boju para Rio-Vidić, przed którą mam najlepszego ŚPD w osobie Keane. Dzięki posiadaniu Rooneya i Di Marii z przodu, wywieram ciągłą presję na przeciwniku już na jego połowie.

W ataku topowy egzekutor Inzaghi, który w wybranym sezonie strzelił 10 bramek i przegrał w klasyfikacji strzelców tylko z Van Nistelrooyem (12). Idealny do wykańczania sytuacji stwarzanych przez Ronaldinho (7 bramek i 5 asyst) oraz Di Marię (3 gole i 6 asyst), a także książkowy lis pola karnego, polujący na każdą okazję do dobitek. Rooney operuje dalej od bramki, skupiając się na strzałach z dystansu oraz dynamicznych wejściach w pole karne.

21 godzin temu, matek napisał(a):

11x Puchar Mistrzów

I to mnie się podoba

Matek  biorąc z ostatnimi pickami bocznych obrońców pewnie mógł pokusić się o bardziej medialnych ewentualnie bogatszych statystycznie graczy, ale wolał dotrzymać założenia: tylko mistrzostwo. Doceniam

Myślałem, że będzie tego więcej, ale jedyny bezpośredni pojedynek w wybranych latach to chyba tylko Ronaldinho vs Henry, ale za to w finale, w którym górą był mój lider :) Henry ogólnie moim zdaniem na lewym skrzydle słabo klika (z innej beczki, to moi środkowi obrońcy schowali Henrego do kieszeni dwa lata później w półfinale, właśnie w wybranym przeze mnie sezonie), to był środkowy napastnik i ta pomoc Gregoriusa jest jakaś wybrakowana przez napakowanie na siłę z przodu. U mnie Inzaghi i Rooney są zwyczajnie lepiej spasowani. Rooney jest w roli, którą doskonale zna z gry z Van Nistelrooyem, Inzaghi też robi swoje, bez naginania do taktyki.

Poza tym taki mały smaczek, bo mamy wybranych Keane, Schmeichela (u mnie) i Irwina (u Gregoriusa) z jednego zespołu w tym samym roku. I mimo mojej dużej sympatii do Irlandczyka, to on z przyzwyczajenia i strachu może grać pod moich liderów, a nie tych, których ma w FC Gregorius ;)

1 minutę temu, matek napisał(a):

bezpośredni pojedynek w wybranych latach to chyba tylko Ronaldinho vs Henry, ale za to w finale, w którym górą był mój lider

Tylkon wg mnie to nie ma znaczenia bo oni nie grali przeciw sobie bezpośrednio.  A drużyna Ronaldinho byla wtedy lepsza. Dodatkowo sprawdzałem jak pamiętam liczby Ronaldinho i kiedy zaczęło się poważne granie to już gole czy asysty skonczyly się. 

4 minuty temu, matek napisał(a):

pomoc Gregoriusa jest jakaś wybrakowana przez napakowanie na siłę z przodu

Zupełnie sie z tym nie zgadzam. Wlasnie moja pomoc to idealny balans. Ofensywny kreator KDB ( lepszy w tej roli dosyc zdecydowanie od Rooneya), najlepsza 8 w postaci Effenberga słynącego poza atakiem z pressingu ,obrony i zaangażowania.  I asekurujący wszystko Kante.

Btw z Rooneya to na poziomie ATF średni kreator. 

7 minut temu, matek napisał(a):

Henry ogólnie moim zdaniem na lewym skrzydle słabo klika

On nie gra jak klasyczny skrzydlowy . W 4:3:3 on gra w zasadzie na swojej pozycji.  Z wybranego sezonu widać to w pięknej bramce zdobytej po rajdzie z glebi pola.

Co do Schmeichela to choć to zdecydowanie moj ulubiony bramkarz to w wybranym sezonie zdarzalaly mu sie drobne błędy i porównując sezon do sezonu to Mendy był lepszy:)

Coś jest na rzeczy z zarzutem @matek dotyczącym pozycji Henry'ego. Wiadomo, że miał szybkość i lubił grać z głębi pola, ale w wybranym sezonie był wystawiany na szpicy i grał jako wolny elektron. I to jest rola, w której sprawdzał się zdecydowanie najlepiej. Gdy w Juventusie próbowano zrobić z niego skrzydłowego to wyszła katastrofa, a w Barcelonie niby grał na tej pozycji co u @Gregoriusa i było ok, ale czy było to coś więcej niż z Pedro?

Mimo wszystko u @Gregoriusa środek pola wydaje się naprawdę dominujący i świetnie dobrany, a do tego Salah u szczytu formy i nie ma ewidentnych luk w składzie. Obrona widać, że brana na koniec i dało się to zrobić lepiej, ale to wciąż solidny poziom, a za sobą mają bramkarza rzeczywiście ratującego co się da (w tej formule lepiej dobranego niż Schmeichel).

U @matek dużo mocarnych punktów, ale są też mocno nieprzekonujące wybory (zwłaszcza Abidal z wybranego sezonu) i kiepsko się to wszystko matchupuje z Salahem po drugiej stronie. Abidal i dwóch wysokich ŚO (choć wybitnych) to nie wydaje się optymalna odpowiedź na tego grajka.

Ostatecznie mój głos (bez względu na to czy ma być liczony czy nie ;)) idzie na @Gregoriusa, choć @matek przy innym losowaniu mógłby spokojnie przejść dalej.

Edytowane przez Kily

3 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Patrząc na składy to jedynym kreatorem u Matka jest Ronaldinho

c7fa0f75bd4dd388551c5b6b5d21542788bd6426.jpg?auto=webp&format=pjpg&width=3840&quality=60

A sam Di Maria w wybranym sezonie to hurtowy dostarczyciel asyst w lidze i LM. Nikt tak nie dokarmi Inzaghiego, jak on.

Nikt nie miał więcej asyst od niego w wybranym przeze mnie sezonie.

W dodatku był on MVP finału, ale to tak na deser.

Dwa fajne zespoły, chociaż kilka wyborów w obu przypadkach budzi mniejsze bądź większe wątpliwości. To zaczynając od defensywy, są tu dla mnie 2 kwestie, Mendy miał w wybranym sezonie strasznie mało pracy w bramce, ciężko ocenić jak to by wyglądało, gdyby defensywa Chelsea była wtedy mniej szczelna. I płynnie przechodząc do obrony, zarówno Bastoni jak i Silva grali w blokach z 3 stoperami, again, ciężko ocenić jak wpłynęłaby na ich dyspozycję zmiana formacji i modelu bronienia. Głównie chodzi mi tu o Bastoniego, bo Silve akurat wysoko cenię overall. Boki obrony po stronie Gregoriusa - Abidal grający na Salaha, cieżko. 

Środek, i ogólnie styl gry imo różny, u Gregoriusa z nastawieniem na większą kontrolę, u Matka dużo bardziej bezpośredni, z Rooneyem ustawionym za 9 (jego wybór średnio mi się podoba tbf, trochę przegapionych minut w fazie pucharowej, całość kanadyjki zrobiona na Dynamie Kijów i Romie). Co mam zarzut to Di Maria ustawiony na prawym skrzydle. W wybranym sezonie on grał w LM głównie w środku lub po lewej stronie, na prawej grał tylko minuty bez Bale'a na boisku. Kreacja zawodników ustawionych na skrzydłach R10 - Angel bardzo fajna, jedynie kłuje w oczy ten Di Maria out of position 

Jestem fanem połączenia KDB i Kante, dwóch zawodników których ciężko nie lubić, obaj elitarni w swoim fachu, i myślę, że środek pola idzie stosunkowo wyraźnie na korzyść Gregoriusa. 

Teraz atak, Harry Kane... jak ocenić tego gagatka :) niby kompletny piłkarz a jednak CZEGOŚ zawsze mu brakuje, jak choćby wtedy, gdy przestrzelił idealną sytuację z Interem (trafił bodajże w słupek - sytuacja sam na sam, strzelał z 12(?) metrów, Sommer nic tam nie mógł). Takie mam przemyślenie co do ataku, że tam jednak trochę Kane z Henrym mogliby sobie przeszkadzać. Jeden i drugi grał solo strikera, jeden i drugi lubił cofnąć się po piłkę, czy nie stworzy to trochę efektu, że nie będzie komu dołożyć nogi/głowy w pewnych sytuacjach? 

Podsumowując. Kane, stoperzy na pewno problematyczni do oceny, Mendy też tricky. Z drugiej strony Abidal, Rooney gubiący minuty + Rooney punktujący tylko na dwóch klubach, Di Maria out of position, to mi się nie podoba. Co mi się podoba to środek pomocy Gregoriusa, 4/5 obrony Matek 

Najbardziej, to śmierdzi mi jakimś 2-1 dla @matek gdzie Inzaghi wykorzystuje zagubienie stoperów przyzwyczajonych do innego grania + R10 wyczarowuje COŚ, a z drugiej strony Salah wykorzystujący mniejszą zwrotność Abidala i jakąś piłkę od KDB. Baaaardzo bliski mecz imo. To może pójść w dwie strony, póki co (może jeszcze zmienię w przypływie następnych argumentów/wymiany zdań)
awans: @matek

19 minut temu, airmax napisał(a):

Takie mam przemyślenie co do ataku, że tam jednak trochę Kane z Henrym mogliby sobie przeszkadzać. Jeden i drugi grał solo strikera, jeden i drugi lubił cofnąć się po piłkę, czy nie stworzy to trochę efektu, że nie będzie komu dołożyć nogi/głowy w pewnych sytuacjach?

Heatmap Kane

Screenshot_20260114_133712_Chrome.thumb.jpg.762f879969510cf052f7ef51f2ae3663.jpg

W tym sezonie Kane grał bardziej jako egzekutor. Z sezonu kiedy wybrałem Henry nie mam heatmap ale jak pamiętam on zawsze gral po lewej stronie i z glebi pola. To gdzie grał w nastepnch sezonach tez to pokazuje . Wiec oczywiście ze nie jest i nie byl skrzydlowym ale gral szerzej.  Dlatego nie sądzę zeby jego gra z Kane sie gryzła. 

Co do Mendy wiem ze może trudno go ocenić ale fakt jest taki ze nie popelnil zadnego bledu i zostal najlepszym bramkarzem tego sezonu.  Nie wiem czy uczciwe jest obniżanie oceny bo może w innych okolicznościach by sie nue sprawdził.  Dla mnie to wypaczenie oceniania po 1 sezonie gdzie z założenia mamy mała próbkę.  

Co do obrońców odpisze jeszcze później.  Ale i tak dziękuję za uczciwą ocene. Mogę sie nie zgadzać z jej elementami ale widać ze jest szczera i poparta jakąś analiza 

7 minut temu, Gregorius napisał(a):

Co do Mendy wiem ze może trudno go ocenić ale fakt jest taki ze nie popelnil zadnego bledu i zostal najlepszym bramkarzem tego sezonu.  Nie wiem czy uczciwe jest obniżanie oceny bo może w innych okolicznościach by sie nue sprawdził.  Dla mnie to wypaczenie oceniania po 1 sezonie gdzie z założenia mamy mała próbkę.  

Wiem co masz na myśli i ja nawet się zgadzam z tym, że Mendy może być przeze mnie traktowany nie fair, natomiast budując skład, defensywę oparłeś na Chelsea 20/21 (Mendy-Silva-Kante) i jednak odszedłeś od systemu w jakim oni grali, a grali w dość specyficznym, defensywnym ustawieniu. Teraz taka wizja mnie naszła (nie wiem na ile genialna na ile głupia :D) że gdybyś w miejsce Kane'a dorzucił środkowego obrońcę, to z miejsca zrobiłbyś Chelse'a 20/21 na sterydach, z trio Henry-KDB-Salah z przodu, z całą defensywą w ich naturalnym środowisku (również boost Bastoniego), mi osobiście podobałoby się to o wiele bardziej 

6 godzin temu, airmax napisał(a):

natomiast budując skład, defensywę oparłeś na Chelsea 20/21 (Mendy-Silva-Kante) i jednak odszedłeś od systemu w jakim oni grali, a grali w dość specyficznym, defensywnym ustawieniu

Jestem w stanie to zrozumieć ale czy myślałeś o tym ze skoro wybieramy zawodników z okresu 30 lat to właściwie gra na każdej pozycji tak sie zmienila ze obronca grający w 4 obrońców z lat 1992-2000 ( czy to na srodku czy boku) bardziej różni się od grającego obecnie w 4 z tyl niż ten grajacy w 3 na srodku od obroncy grajacego w 4.

Dlatego uznałem ze patrzenie na przypisane pozycje w taktyce gdzie grali bezposrednio nie zawsze ma sens i bardziej karze za wybranie zawodników z podobnych lat niz z tych dawnych. Zobacz sam na ile wybierani przez nas wszystkich gracze  grają na różnych pozycjach(innych rolach) mimo teoretycznie nominalnie tych samych pozycji co w swoich klubach. 

Dlatego ja bardziej patrzylem gdzie zawodnik gral i czy jego umiejętności pasują do pozycji w mojej taktyce. Środkowi obroncy zostali na srodku, boczni na boku i uważam ze mieści się to w ramach dopasowania graczy do  nowej taktyki.  Szczególnie ze zadbalem  o to zeby Bastoni skoro lubil wyjść do srodka mial obok siebie zawodnikow ich asekurujacych.