Skocz do zawartości

ATF LIGA MISTRZÓW

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Schmeichel legenda i pewnie bardzo lubiany przez większość bramkarz, ale patrząc na LM, stracił wtedy 16 bramek w 11 meczach, a w finale mega farfocla z wolnego w swój róg. Ciekawe, czy są gdzieś statystyki obronionych strzałów z tamtych lat.

Właśnie tak się zastanawiam, jak to będzie oceniane, bo np wiem, że Valdes ogólnie jest dużo gorszym bramkarzem od większości wybranych, ale patrząc na liczby puszczonych goli ten sezon miał dużo lepszy od Schmeichela, czy Curtois i dość często trudniej jest bramkarzowi gdy musi bronić 1 czy 2 strzały niż gdy jest w pod ostrzałem.

No i oczywiście nawet statystycznie strzał strzałowi nie równy, bo akurat obejrzałem kompilacje tutaj wrzuconą Buffona i tam kilka strzałów to i Tobiasz by obronił. ( Od razu dodam, że tam też były super obrony,) ale takie statystyki obronionych strzałów też nie będą w pełni miarodajne. Obecnie to już jest więcej możliwości weryfikacji.

No i jak oceniać takiego Tibo, który miał wybitny finał, ale w poprzednich rundach nie zawsze się popisywał i ogólnie numerki ma słabe. Bo w jednym meczu z City puścił więcej niż Valdes w 7 meczach fazy pucharowej.

6 minut temu, The Game 85 napisał(a):

Właśnie tak się zastanawiam, jak to będzie oceniane, bo np wiem, że Valdes ogólnie jest dużo gorszym bramkarzem od większości wybranych, ale patrząc na liczby puszczonych goli ten sezon miał dużo lepszy od Schmeichela, czy Curtois i dość często trudniej jest bramkarzowi gdy musi bronić 1 czy 2 strzały niż gdy jest w pod ostrzałem.

No i oczywiście nawet statystycznie strzał strzałowi nie równy, bo akurat obejrzałem kompilacje tutaj wrzuconą Buffona i tam kilka strzałów to i Tobiasz by obronił. ( Od razu dodam, że tam też były super obrony,) ale takie statystyki obronionych strzałów też nie będą w pełni miarodajne. Obecnie to już jest więcej możliwości weryfikacji.

No i jak oceniać takiego Tibo, który miał wybitny finał, ale w poprzednich rundach nie zawsze się popisywał i ogólnie numerki ma słabe. Bo w jednym meczu z City puścił więcej niż Valdes w 7 meczach fazy pucharowej.

Real miał tam wtedy mega sito w obronie, on sporo mega interwencji zanotował w tamtej edycji jednak, nie tylko w finale.

11 minut temu, The Game 85 napisał(a):

Courtois w tamtym sezonie pobił w całej Lidze Mistrzów rekord obronionych strzałów (odkąd są statsy) w jednym sezonie + zanotował GOAT-finał, a bez niego Real odpadłby jakoś w 1/8 z PSG. Tak że z tymi cyferkami bramkarzy to trzeba uważać. 

Edytowane przez BMeF

7 minut temu, The Game 85 napisał(a):

Nie wiem jak inni ale ja patrzę na sezon całościowo ofc lepszy konock off phase ma dużo większa siłę i znaczenie - tu chyba bez zaskoczenia że tylko 3? Zawodników mamy spoza półfinału + ofc wizja gry i plan taktyczny.

Np nie brałem takiego Schmichela żeby grał jako GK/sweeper przy wysokiej obronie...

21 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Schmeichel legenda i pewnie bardzo lubiany przez większość bramkarz, ale patrząc na LM, stracił wtedy 16 bramek w 11 meczach, a w finale mega farfocla z wolnego w swój róg. Ciekawe, czy są gdzieś statystyki obronionych strzałów z tamtych lat.

United grali wtedy bardzo ofensywnie, strzelili dwa razy tyle, co stracili. Mój zespół jest trochę inaczej zbudowany i przede wszystkim w środku obrony mam najlepszy duet całej zabawy, który w swoim sezonie stracił tylko 5 czy 6 bramek przez całą wygraną edycję.

Pomijam już aspekty takie jak leadership.

1 minutę temu, agresywnychomik napisał(a):

Np nie brałem takiego Schmichela żeby grał jako GK/sweeper przy wysokiej obronie...

Schmeichel akurat lubił odważnie wybiec

2 minuty temu, matek napisał(a):

United grali wtedy bardzo ofensywnie, strzelili dwa razy tyle, co stracili. Mój zespół jest trochę inaczej zbudowany i przede wszystkim w środku obrony mam najlepszy duet całej zabawy, który w swoim sezonie stracił tylko 5 czy 6 bramek przez całą wygraną edycję.

Pomijam już aspekty takie jak leadership.

No środek obrony masz bardzo, bardzo mocny.

Ale obejrzałem sobie przed chwilą trochę więcej poza finałem i Schmeichel ma jeszcze dwa farfocle na koncie (vs Brondby i vs Barcelona), a w półfinale z Juve Stam go uratował wybijając w ostatniej chwili piłkę z linii.

18 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Real miał tam wtedy mega sito w obronie, on sporo mega interwencji zanotował w tamtej edycji jednak, nie tylko w finale.

12 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

w półfinale z Juve Stam go uratował wybijając w ostatniej chwili piłkę z linii.

polecam tego Allegrowicza!

dla mnie generalnie Cech i Courtois (w tej chyba kolejności, niestety) to dwaj najlepsi bramkarze dostępni w tym drafcie łączący mocne nazwisko (czyli żadne jednosezonowe wynalazki) z faktycznie super formą na turnieju przy dodatkowym booście za wygraną (obaj super finały, ofc Courtois super+ :P )

11 minut temu, BMeF napisał(a):

Courtois w tamtym sezonie pobił w całej Lidze Mistrzów rekord obronionych strzałów (odkąd są statsy) w jednym sezonie + zanotował GOAT-finał, a bez niego Real odpadłby jakoś w 1/8 z PSG. Tak że z tymi cyferkami bramkarzy to trzeba uważać. 

59 obron robi wrażenie. Natomiast 14 puszczonych goli już niezbyt. I średnia też nie powala.

I dla porównania w pierwszym półfinale z City obronił 1 z 5 strzałów.

Więc potrafił być wybitny, ale też nie nieco zawieść.

29 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

xD

No kojarzy mi się, że nie bał się wychodzić i kasować akcji. Trochę pionier jak na tamte czasy.

Ciężko jakieś filmiki znaleźć, ale masz tu np.

Od 2:43 patrz, zachowanie bramkarza, 99 rok.

A patrz jak tu wyleciał =>

xd

Edytowane przez Braveheart22

3 minuty temu, Braveheart22 napisał(a):

No kojarzy mi się, że nie bał się wychodzić i kasować akcji. Trochę pionier jak na tamte czasy.

Ciężko jakieś filmiki znaleźć, ale masz tu np.

Od 2:43 patrz, zachowanie bramkarza, 99 rok.

A patrz jak tu poleciał =>

xd

Każdy wie że Schmeichel lubił wyjść, pewien Chorwat lubi to!

Wyjścia to nie jego forte, gra nogami też nie to co u mnie jest akurat potrzebne.

Peter to legenda, świetny na linii, leader, kto go nie lubił za dzieciaka ten za Legią xD

2 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Ty mi chcesz specjalnie zepsuć głowę czy tylko sobie żartujesz? 

Raczej bym się nie przejmował na Twoim miejscu opiniami Gregoriusa na temat Twoich obrońców. Ramos to IMO zdecydowany nr 1 na swojej pozycji w zabawie. Gamechanger z obrony to po prostu bardzo dobry pick nawet tak wysoko jak Ty go brałeś. A o Baresim Grzesiek pisze tak jakbyś wybrał go z 97 roku gdy go Vieri kasował w słynnym 6-1 na San Siro.

dzięki Kilas

wybieranie w ATF jest fajnie, ale najfaniejsze jest jak ktoś niegrający, ogartnięty przyjdzie i pochwali, a do tego czasu nie byłem tak superpewny zasadności tego picku, co innego posty, co innego głowa, tak to jest

ostatnio jak mi tak @marzec (pozdrawiam) zrobił podczas draftu BPL, to chodziłem dumny ze dwa dni

bo tu to Cię nikt nigdy nie pochwali, banda samojajkolizusów, a potem jeden post o Żółwiku i rurka nagle mięknie :V

cieszy tym bardziej, że ja zagranicznej piłki w stopniu znacznym nie śledzę od blisko 10 lat, a jak tak sobie patrze na te moje picki to jest tu jakość, choć miszczem jest tu po raz kolejny BMF, jebany, każdy jeden pick wygląda jak godzina analiz nad najlepszym dostępnym na danej pozycji, Kimmicha też brać chciałem, typek ma chyba najlepszą średnią na sofascore przy próbce +/- 10 sezonów, w dodatku świetnie fituje do Krossa

bardzo mnie się też podoba skład @24kobe8 praktycznie same totalne koty dobrze dopasowane do Lewizny, jedyny minus jest taki, że jeszcze nie ma tu obrony i może być to ciężko nadrobić

2 godziny temu, Kily napisał(a):

Raczej bym się nie przejmował na Twoim miejscu opiniami Gregoriusa na temat Twoich obrońców. Ramos to IMO zdecydowany nr 1 na swojej pozycji w zabawie. Gamechanger z obrony to po prostu bardzo dobry pick nawet tak wysoko jak Ty go brałeś. A o Baresim Grzesiek pisze tak jakbyś wybrał go z 97 roku gdy go Vieri kasował w słynnym 6-1 na San Siro.

ACM to była moja pierwsza klubowa miłość piłkarska ❤️ może LBS pomogę ale niech ma xD Baresi był świetny ale w naszej grze jest specyficzny tzn pod niego był ustawiony cały Sacchi Ball i ogólnie gra tego rekordowego Milanu. Sam nad nim myślałem ale on niesie zbyt duże problemy na tym etapie imho, ponieważ ciężko go wpasować do drużyny. Jako jeden z 2 stoperów, nie ma wtedy swojego "szefowania" na boisku, on nie był tylko obrońca on był systemem gry, a tak jako drugi obok Ramosa traci swoją boskość. No chyba że jednak ustawiani się drużynę pod Baresiego ale wtedy Ramos z wysokim wyborem może tracić sens.

Dla LBS Milan grał wysoko w lini jak na tamte czasy i to było WOW, łapał na spalone właśnie dzięki geniuszowi i antycypacji Baresiego, reszta obrony to było tło dla niego aczkolwiek o pewnych profilach.

I tu again moim zdaniem są na pewno, nowocześniejsze, łatwiejsze do wpasowania i przede wszystkim ciągle dostępne w drafcie wybory na pozycji CB. Dlatego ten spoiler to była dość mocna "podprogowa" sugestia imho...

U mnie mógłby pewnie grać zamiast Pique ale wolę Pique bo jest z z 20 cm wyższy, grał niedawno, lepiej operuje piłka, jest dużo bardziej fizyczny, idealnie fituje pod system i świetnie wpisuje się obok Terrego i Giggsa jako role model xD

Edytowane przez agresywnychomik

5 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

bardzo mnie się też podoba skład @24kobe8 praktycznie same totalne koty dobrze dopasowane do Lewizny, jedyny minus jest taki, że jeszcze nie ma tu obrony i może być to ciężko nadrobić

Dzieki za docenienie dotychczasowych wyborów.

Fakt, na razie tylko jeden obronca: Kolo Toure i nie jest to głośne nazwisko. Jednak w sezonie 05/06 był szefem najlepszej obrony w historii CL wiec moim zdaniem to jest topowy obrońca za cały sezon ale bez nazwiska.

The Gunners zachowali 10 czystych kont, nie tracac gola ponad 995 minut. W tym cala faza pucharowa 1/8, 1/4, 1/2 na czysto dopiero pod koniec finalu, grajac w 10tke ukuła ich Barca.

Dodatkowo kluczowy gol w półfinale z Villarealem na wagę awansu do Grande Finale.

Podsumowując tutaj jest bardzo solidna, historyczna podstawa mojej obrony w postaci Kolo Toure.

11 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

banda samojajkolizusów

masz rację przyjacielu!

17 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

nie rozumiem tego całego trophy culture na tak późnym etapie gry, Ronaldo w absolutnym prime niespełna rok po epickich MŚ z golem w półfinałach i hatrickiem z ManU chwilę wcześniej

jak uwielbiam takiego Drogbę, to nie mam pojęcia jakie tu są realne przewagi Iworyjczyka na poziomie ATF, a wybory dzieli chyba 6-7 rund 

xDDD

@BMeF super pick. Myślałem o nim już wcześniej i teraz bylby dla mnie w top 2-3 (w momencie kiedy wybieram obroncie , nie w calej zabawie) gdyby pasował mi do koncepcji obrony.

34 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

sama prawda, a ta niektórych boli

ja tu nie chwalę siebie tylko wskrzeszam legende, Ty nawet wybór Mbappe potrafisz zjebać

Zadna prawda. Twoje zdanie. Blizej mi do zdania Julka z Ronaldo. W LM w wybranych latach miał jeden genualny mecz i cała reszta była taka sobie.  Plus nawet w meczach kiedy grał zagral jedunie 70% minut.