Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, P_M napisał(a):

Nie wiem czy ma to sens, czy w pojedynczym stanie też mają taki rozjazd jak my pomiędzy Warszawą a Pcimiem Dolnym?

Zakladam ze miedzy stolica takiego Missisipi czy Arkansas ( nie mam pojecia co to za miasta) a wioska gdzies na obszarach nieodkrytych 😛 moze byc podobnie.

Edytowane przez agresywnychomik
ewentualnie mozna dopasowac przeciez jakis stan z rozstrzalem 3-4:1 przeciez tych stanow jest od zajebania.

43 minuty temu, P_M napisał(a):

Nie wiem czy ma to sens, czy w pojedynczym stanie też mają taki rozjazd jak my pomiędzy Warszawą a Pcimiem Dolnym?

Maja rozjazd, ale rozjazd pomiedzy pcimiem w ohio a NYC to juz next level. 

a Pajeet “pa jakie nierownosci!!!!!!! To jest pojebane!!!!!!”

52 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Nie wiem, nie znam sie za bardzo na tych waszych rozkminkach ale moze powinniscie porownac Polske z jakims stanem ktory ma PKB podobne do naszego kraju ? Nie wiem moze Washington (ten na zachodzie) Georgia, Ohio wlasnie, Pennsylwania, to chyba rozmiarowo nasze odpowiedniki. Albo calkiem po bandzie i jakies Mississippi (jedno xD) czy inne Arkansas per capita do Polski.

zapytalbym pajeeta ale nie mam zetonow i tu widze moze byc ciekawiej :P

Zaden stan nie jest tak biedny jak Polska.

jakis czas temu wrzucalem tutaj artykul z francji “jakim cudem najbiedniejszy stan w US jest bogatszy i bardziej produktuwny per capita nizeli Francja”. Ale pajeet pierdoli o mijance z US jak ledwo dojechalismy do leniwej Hiszpanii.

Edytowane przez memento1984

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

Maja rozjazd, ale rozjazd pomiedzy pcimiem w ohio a NYC to juz next level. 

a Pajeet “pa jakie nierownosci!!!!!!! To jest pojebane!!!!!!”

Zaden stan nie jest tak biedny jak Polska.

jakis czas temu wrzucalem tutaj artykul chyba lefigaro “jakim cudem najbiedniejszy stan w US jest bogatszy i bardziej produktuwny per capita nizeli Francja”. Ale pajeet pierdoli o mijance z US jak ledwo dojechalismy do leniwej Hiszpanii.

Ja sobie zdaje z tego sprawe, dlatego zaproponowalem Mississippi, Arkansas czy co tam jest teraz najbiedniejsze.

Hiszpanie juz chyba przebilismy, tutaj powinno sie zadac pytanie czy to juz jest nasz peak i co jak sie skoncza doplaty z UE.

Edytowane przez agresywnychomik

32 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Ja sobie zdaje z tego sprawe, dlatego zaproponowalem Mississippi, Arkansas czy co tam jest teraz najbiedniejsze.

Hiszpanie juz chyba przebilismy, tutaj powinno sie zadac pytanie czy to juz jest nasz peak i co jak sie skoncza doplaty z UE.

Koniec doplat i klif demograficzny z top EU ksenofobiczna klasa robotnicza.

28 minut temu, memento1984 napisał(a):

Pajeet lubi wklejac jakies randomowe twitty z dupy raz na trzy dni:

Europe is throttled by regulations, overtaxation, and leftist redistribution. One cannot multiply wealth by dividing it.

Wyjaśnij różnicę między leftist redistribution, a sprawiedliwą składką dla ubogich, bo tutaj mnie zgubiłeś.

Znaczy, nie wiem, może znowu się będziesz tłumaczył LLM :D 

25 minut temu, RappaR napisał(a):

Europe is throttled by regulations, overtaxation, and leftist redistribution. One cannot multiply wealth by dividing it.

Wyjaśnij różnicę między leftist redistribution, a sprawiedliwą składką dla ubogich, bo tutaj mnie zgubiłeś.

Znaczy, nie wiem, może znowu się będziesz tłumaczył LLM :D 

Ale ja nic Tobie nie bede tlumaczyl jakiegos cudzego tweeta.

Wrzuc zeton i zapytaj bota!

3 godziny temu, memento1984 napisał(a):

Dochodzimy do clue programu:

median single worker salary in Ohio $59k, miesieczny take home pay $3.8k

1m2 dla calego kraju $2250, dla Ohio ~$1500/m2.

GUS sierpien 2025

median singiel salary na UOPie (~80% pracujacych) ~7300pln, miesieczny take home pay ~4500pln

1m2 12k/m2 mieszkanie, 7k/m2 dom

wiecie juz dlaczego zyjecie na demograficznym smietniku, ale za LLM “leja jeszcze szampana na titaniku w luksusowej kajucie na b2b” 

ha ha ha ha

do zobaczenia w 2040!

*fluber nikt nie chce zyc w twojej okolicy za 3k/m2 bo tam bieda i nie ma medianowej placy.

Raczej nikt z nas nie dyskutuje z tym, że Amerykanin za medianę kupi więcej metrów kwadratowych niż Polak.

Tylko, że faktem jest, że medianowy Amerykanin w prime na niższy net worth niż medianowy 75-latek z Krakowa, Warszawy czy Wrocławia 

I pytanie brzmi o ile jeszcze taniej w USA musiałoby być, żeby medianowy Amerykanin dorobił się majatku w wysokości medianowego domu. Bo na coś te pieniądze przepalacie, że dla większości Amerykanów dorobienie się medianowego domu bez kredytu jest nieosiągalne.

I pewnie, że w mojej okolicy bieda, mieszkam w poniemieckim bunkrze w postsowieckim kraju tylko nie wiem jak 35 lat przed emeryturą ustawiłem w tych warunkach poprzeczkę nie do przeskoczenia dla większości Amerykanów, którzy rzekomo żyją w raju i jakoś sobie nie radzą.

Bo mimo całej mojej pychy to jednak raczej warunki w USA są tak c***owe, a nie ja tak wyjątkowy.

W dniu 14.03.2026 o 19:42, fluber napisał(a):

Average household net worth by age

Age of reference person Average net worth
Under 35 $183,500
35-44 $549,600
45-54 $975,800

Median household net worth by age

Age of reference person Median net worth
Under 35 $39,000
35-44 $135,600
45-54 $247,200

W życiu nie widziałem tak pojebanych nierówności społecznych 

Mediana majątku netto dla gospodarstw prowadzonych przez 40- i 50-latków w Polsce oscyluje w granicach 400 000 – 500 000 zł.

To jest dopiero szok jak niewielka jest tu różnica 

31 minut temu, fluber napisał(a):

tylko nie wiem jak 35 lat przed emeryturą ustawiłem w tych warunkach poprzeczkę nie do przeskoczenia dla większości Amerykanów, którzy rzekomo żyją w raju i jakoś sobie nie radzą.

Trafiles podobno top1% genow ale niestety Jestes nieplodny albo twoja zona, wiec nie masz dzieci (najwiekszy booster). z twojego RMUA wynika ze zarabiasz ~30k brutto miesiac i zona strzelam z 20k. Odziedziczyles jakis zniszczony bunkier ktory wiedziales jak wyremontowac (przecietny polak obecnie podobnie jak amerykanin tego nie potrafi). 
w tym momencie to jestes na ~autopilocie podobnie jak ludzie ktorzy sa w takiej samej sytuacji poza polska.

31 minut temu, fluber napisał(a):

na coś te pieniądze przepalacie

Amerykanie zyja a polacy ciulaja - juz chyba na tym etapie zycia powinna sie palic taka lampka?

ja nie zagladam ludziom do portfela na co wydaja, a ze maja 3/4razy wiecej do wydania to calkiem dobry problem.

W PL ten model ( dla twojego i mojego pololenia) wlasnie sie skonczyl i nastepnego dublowania wartosci nieruchomosci nie bedzie bo nie ma demografii. 

Edytowane przez memento1984

3 minuty temu, memento1984 napisał(a):

z twojego RMUA wynika ze zarabiasz ~30k brutto miesiac i zona strzelam z 20k.

Na RMUA masz też składki pracodawcy, także ciut przeszacowales.

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

Amerykanie zyja a polacy ciulaja - juz chyba na tym etapie zycia powinna sie palic taka lampka?

ja nie zagladam ludzia do portfela na co wydaja, a ze maja 3/4razy wiecej do wydania to calkiem dobry problem.

Amerykanie przewalają więcej kasy niż mają.

Rozumiem korzystanie z życia, ale żyjąc w tak bogatym kraju większość żeby nie dorobić się przeciętnego własnego dachu nad głową? No bez jaj 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Amerykanie przewalają więcej kasy niż mają.

Rozumiem korzystanie z życia, ale żyjąc w tak bogatym kraju większość żeby nie dorobić się przeciętnego własnego dachu nad głową? No bez jaj 

I to jest wlasnie ta roznica kulturowa - niby tak samo “biali” jak ty czy ja, czytaja informacje z tych samych sources, teraz to juz wszyscy uzywaja nawet tego samego jezyka a spending habits Polaka nadal sa biedackie a amerykanin zyje jakby nie bylo jutra.

nie pochwalam, nie potepiam, ja bylem wychowany bardziej jak Ty ale widze na codzien roznice w zachowaniach konsumenckich o ktorych ty mozesz sobie robic “duze oczy” w internetach po przeczytaniu jakis danych ekonomicznych. 
my sie odnajdziemy wszedzie, amerykanin w europie niekoniecznie.