Skocz do zawartości

Memphis Grizzlies 2025/26 - budowa od nowa czy przebudowa?

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

W podsumowaniu pierwszej polowy roku 2025 w wykonaniu Grizzlies:
- zaplacili Wizards pickiem #18 by sie pozbyc bledu ze Smartem i zwolnili trenera, a to wszystko by... odpasc 0-4 w 1 rundzie,
- sprzedali Bane'a za Cole Anthony, KCP i 5 pickow, a potem wymienili czesc pickow by wydraftowac z #11 Cedrica Cowarda,
- przedluzyli JJJa za prawie cwierc miliarda dolarow i Aldame za 52M$/3y plus podpisali Ty Jerome.

Czyli na ten moment zebrali mniej wiecej cos takiego...

C Aldama / Edey
PF JJJ / Clarke
SF Wells / Coward
SG Pope / Jerome
PG Morant / Pippen Jr.

Czyli udalo im sie oszczedzic troche kasy by zebrac gorsza druzyne niz w zeszlym sezonie? Yay?

Z jednej strony rozumiem, ze oddali Bane'a przy takiej ofercie Magic i payrollu bo mozna zalozyc, ze go prawie zastapia mlodymi.
Ale z drugiej strony to nie prosilo sie o wiekszy reset tzn sprzedanie rowniez Moranta i JJJa?
Czy ktos tu widzi potencjal na wiecej niz play-in przez pare lat i dopiero wtedy dojscie do wniosku, ze trzeba bylo wczesniej oddawac Moranta i JJJa?

• 1 miesiąc temu...

Co ten Morant odpierdziela? 40% z gry, 15% za 3 i znowu marudzenie na trenera?

Az mam ochote poszukac kiedy pierwszy raz napisalem na forum, ze powinni go sprzedac...

Godne uwagi, ze Grizzlies najwyrazniej doszli do tego samego wniosku:

Cytat

Ja Morant's future with the Memphis Grizzlies has been "must-monitor" for teams around the league going back to last June, according to Marc Stein of The Stein Line.

There were "rumbles" then that the Grizzlies would not offer Morant a contract extension when he became eligible for one, and that the team would no longer build around the point guard. Morant still has two years remaining on his contract after this season.

Tylko ze teraz mleko sie rozlalo i jego wartosc jest ujemna?

Powiedzieli "a" oddając Bane'a to teraz powinni powiedzieć "b" i poszukać Morantowi nowego domu. Wydaje się, że Ja jest zmęczony tym miejscem i otoczeniem, najpewniej ze wzajemnością.

Wybrali Cowarda, który na razie wygląda bardzo dobrze, mają Wellsa, JJJ jako podstawę, jakieś picki i spróbować od nowa coś dobrać. 

W obecnym kształcie już raczej projekt nie pójdzie w dobrą stronę. 

4 godziny temu, wiLQ napisał(a):

Tylko ze teraz mleko sie rozlalo i jego wartosc jest ujemna?

Czy ja wiem. Jest kilka ekip, które chcą grać o coś, a mają wyraźnie braki na tej pozycji. Zależy, czy dojdzie do jakiejś licytacji. Mimo wszystko, cały czas jest to Morant.

3 godziny temu, 24kobe8 napisał(a):

Powiedzieli "a" oddając Bane'a to teraz powinni powiedzieć "b" i poszukać Morantowi nowego domu. Wydaje się, że Ja jest zmęczony tym miejscem i otoczeniem, najpewniej ze wzajemnością.

Wybrali Cowarda, który na razie wygląda bardzo dobrze, mają Wellsa, JJJ jako podstawę, jakieś picki i spróbować od nowa coś dobrać. 

W obecnym kształcie już raczej projekt nie pójdzie w dobrą stronę. 

Daj spokój, tu za chwilę z zespołu, który kilka lat temu stawał się wzorem dla innych, bo przebudowa poszła wręcz ekspresowo, mogą zostać zgliszcza, ot Jaren i kilku rolesów.  Będzie od nowa szukanie franchise playera, który może się znajdzie, może nie, nie wiadomo ile taki stan potrwa. A nie jest powiedziane, że i Jaren tu zostanie w takiej sytuacji.

Sukcesów brak (raptem jedna wygrana seria playoffs w ostatnich sezonach), oczywiście kontuzje nie pomogły, ale management po początkowych sukcesach, też zaczął się mocno gubić. 

Nie tak to miało wyglądać w Memphis...

Pozytyw jest taki, że mają sporo picków (+ szansa na przeniesienie do konferencji wschodniej, jeśli dojdzie do ekspansji ligi xd)

Edytowane przez Braveheart22

Nie róbmy z Moranta najgorszego z najgorszych. Nie on pierwszy i nie ostatni w sposób ostentacyjny wyraża opinię, że z chęcią bym zmienił środowisko. Rok temu Jimmy Butler czy we wcześniejszych latach choćby Vince Carter w ostatnim okresie w Raptors również nie zachowywali się po sportowemu. 

Biorąc pod uwagę, że zespół jest systematycznie oslabiany (ale i odmładzamy) to powszechna jest praktyka niezadowolonych gwiazd. 

Czy sposób w jaki zachowuje się Morant jest w porządku ? Na niektóre pytania nie trzeba odpowiadać. Biorąc pod uwagę jakie odpaly miał Ją ostatnimi laty to to co teraz się dzieje to jakieś 5 skali Moranta.

PS, gdzie go widzicie ? Bo to że trzeba się rozstać wiedzą chyba już obydwie strony. 

emocjonalny wpis fana Grizz z TT, pokazuje perspektywę "od środka", no nie jest to standrowy case kolejnej obrażonej primadonny jednak

sporym plusem jest to, że te 40 kilka baniek z kawałkiem, to nie jest największy koszt za gwiazdę

sporym minusem są poza wiatrem w głowie liczne ostatnio uwazy, no i to, że w playoffach zalicza systematyczny zjazd, najlepszy, wręcz fenomenalny był w piewszych PO, potem już było tylko gorzej, ostatnie dwie kampanie poniżej krytyki, gdzie też się wtrącały kontuzje

osobiście nie widzę gromadki chętnych po jego usługi, na pewno nie z klubów top12, obstawiałbym coś bardziej w stylu Bulls, wymiana ze Spurs na Foxa byłaby nawet ciekawa, ale wątpię by Spurs chcieli to robić mając Harpera i Castle, nie zdziwię się jak skończy się na czymś w pokroju Pelicans za Dejounte z dopłatą

5 minut temu, the_secret napisał(a):

@antek imo skończy jako nowy franchise player Nets

niby możliwe, ale co daje Nets sam Morant, trejd tylko po to by wypruć się z assetów nie ma sensu, a w rosterze na BKN nic też ciekawego za bardzo nie ma

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Myślę że Brooklyn po raz n-ty nie popełnia tego samego błędu. Już mieli gwiazdorskie składy, które nic nie ubrały, a zostawiły tylko spalona ziemię (pierwszy raz z Deronem, JJ i weteranami z Celtics, a drugi raz z big three Irving, Harden, Durant).

Jeśli wschód to moze Bucks? Jakoś nie wierzę by młode zespoły po niego startowały typu Wizards czy Jazz. Zostają więc Pelikanowie bez swojego picku i z bilansem 0-6 i minus 18 net rating :)

9 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

osobiście nie widzę gromadki chętnych po jego usługi, na pewno nie z klubów top12, obstawiałbym coś bardziej w stylu Bulls, wymiana ze Spurs na Foxa byłaby nawet ciekawa, ale wątpię by Spurs chcieli to robić mając Harpera i Castle, nie zdziwię się jak skończy się na czymś w pokroju Pelicans za Dejounte z dopłatą

Wizards ma czym zapłacić 

W dniu 4.11.2025 o 18:04, Braveheart22 napisał(a):

Czy ja wiem. Jest kilka ekip, które chcą grać o coś, a mają wyraźnie braki na tej pozycji. Zależy, czy dojdzie do jakiejś licytacji. Mimo wszystko, cały czas jest to Morant.

W dniu 4.11.2025 o 21:03, antek napisał(a):

Nie róbmy z Moranta najgorszego z najgorszych. Nie on pierwszy i nie ostatni w sposób ostentacyjny wyraża opinię, że z chęcią bym zmienił środowisko. Rok temu Jimmy Butler czy we wcześniejszych latach choćby Vince Carter w ostatnim okresie w Raptors również nie zachowywali się po sportowemu. 

Biorąc pod uwagę, że zespół jest systematycznie oslabiany (ale i odmładzamy) to powszechna jest praktyka niezadowolonych gwiazd. 

Czy sposób w jaki zachowuje się Morant jest w porządku ? Na niektóre pytania nie trzeba odpowiadać. Biorąc pod uwagę jakie odpaly miał Ją ostatnimi laty to to co teraz się dzieje to jakieś 5 skali Moranta.

Glowna roznica jest taka, ze tam nie bylo watpliwosci odnosnie jakosci zawodnika.

Zas od kiedy Morant przestal agresywnie atakowac kosz to przestal byc gwiazda na boisku, teraz jest bardziej trudnym fitem niz motorem napedowym w gore.

W dniu 4.11.2025 o 21:58, LeweBiodroSmoka napisał(a):

sporym plusem jest to, że te 40 kilka baniek z kawałkiem, to nie jest największy koszt za gwiazdę

Obecny kontrakt jeszcze przejdzie, ale nastepny jest bardzo problematyczny!
Bo Morant bedzie chcial maxa, a wg mnie ni grzyba na niego nie zasluguje. W zadnej druzynie.

W dniu 4.11.2025 o 23:27, antek napisał(a):

Myślę że Brooklyn po raz n-ty nie popełnia tego samego błędu. Już mieli gwiazdorskie składy, które nic nie ubrały, a zostawiły tylko spalona ziemię (pierwszy raz z Deronem, JJ i weteranami z Celtics, a drugi raz z big three Irving, Harden, Durant).

Jeśli wschód to moze Bucks? Jakoś nie wierzę by młode zespoły po niego startowały typu Wizards czy Jazz. Zostają więc Pelikanowie bez swojego picku i z bilansem 0-6 i minus 18 net rating :)

Tez mi sie wydaje, ze dla Nets to byloby bez sensu i to wymaga desperacji, Pelikany ladnie pasuja narracyjnie, ale czy maja co oddac co by chcieli Grizzlies?
Poole, Bey i jakies picki by przeszlo jako udany reset?

Wydaje mi sie, ze to bylaby zbyt gorzka pigulka do przelkniecia, ze oddajesz gwiazde za wypelniacze.