Skocz do zawartości

ATF WORLD CUP - o 3 MIEJSCE [Gregorius-blackmagic]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@Gregorius

• Lothar Matthaus, Niemcy - 1990
  • Roberto Carlos, Brazylia - 2002
  • Sergio Ramos, Hiszpania - 2010
  • Christian Vieri, Włochy - 1998
  • Jose Luis Chilavert (GK), Paragwaj - 1998
  • Neymar, Brazylia - 2014
  • Sol Campbell, Anglia - 2002
  • Bruno Fernandes, Portugalia - 2022
  • Marcio Santos, Brazylia - 1994
  • Marcelo Brozović, Chorwacja - 2018
  • Michel, Hiszpania - 1990
W dniu 29.07.2025 o 23:32, Gregorius napisał(a):

Byłem zdziwiony że daleki pick  dał możliwości wybrania jakiegoś ofensywnego powerhouse'u jakim był Lothar Matthäus. Przez wielu jego występ uznawany jest za jeden z najlepszych występów na MS. Najlepszy piłkarz ms 1990 który poprowadził zespół do zwycięstwa.

Mój skład to :

Lothar Matthäus (Niemcy) – MŚ 1990
Kapitan reprezentacji RFN, poprowadził drużynę do mistrzostwa świata we Włoszech. Strzelił 4 gole, w tym dwa przeciwko Jugosławii. Uznawany za najlepszego zawodników turnieju, zwycięzca  Złotej Piłki.

Roberto Carlos (Brazylia) – MŚ 2002
Filar defensywy mistrzowskiej Brazylii. Słynął z ofensywnych rajdów i stałych fragmentów. Znalazł się w FIFA All-Star Team turnieju. Najlepszy lewy obrońca w historii dodatkowo w turnieju gdzie błyszczał również po stronie defensywnej.

Sergio Ramos (Hiszpania) – MŚ 2010
Kluczowy obrońca mistrzowskiej Hiszpanii, wyróżniał się wysoką skutecznością w defensywie i aktywnością ofensywną. Wybrany do FIFA All-Star Team 2010. W tym turnieju grał na prawej obronie gdzie zagrał na poziomie top3 prawych obronców na MS.

Christian Vieri (Włochy) – MŚ 1998
Jeden z najlepszych napastników turnieju – zdobył 5 goli w 4 meczach. Pomimo odpadnięcia Włoch w ćwierćfinale, był w gronie wyróżnionych snajperów MŚ.

José Luis Chilavert (Paragwaj) – MŚ 1998
Bramkarz-symbol Paragwaju. Imponował nie tylko interwencjami, ale i grą nogami. Uznany za najlepszego bramkarza turnieju. Tylko 2 wpuszczone gole (żaden z jego winny)  i obronił ponad 90% strzałów. W turnieju nie popełniał błędów. 

Neymar (Brazylia) – MŚ 2014
Lider gospodarzy, strzelił 4 gole. Jego kontuzja w ćwierćfinale osłabiła drużynę. Znalazł się w FIFA World Cup Dream Team 2014 oraz w All-Star Team.

Sol Campbell (Anglia) – MŚ 2002
Pewny punkt defensywy Anglików. Znany z niezawodności i walki. Znalazł się w FIFA All-Star Team MŚ 2002.

Bruno Fernandes (Portugalia) – MŚ 2022
Jeden z liderów ofensywy Portugalii. Zanotował 2 gole i 3 asysty, był kluczowy w fazie grupowej. Chwalony za kreatywność i wizję gry.

Márcio Santos (Brazylia) – MŚ 1994
Pewny obrońca mistrzowskiej Brazylii. Strzelił gola w ćwierćfinale z Holandią. Znalazł się w FIFA All-Star Team turnieju.

Marcelo Brozović (Chorwacja) – MŚ 2018
Niezmordowany pomocnik finalisty turnieju. Ustanowił rekord przebiegniętych kilometrów w meczu MŚ. Kluczowy w systemie gry Chorwacji.

Míchel (Hiszpania) – MŚ 1990
Najlepszy strzelec Hiszpanii na turnieju (4 gole), w tym hat-trick przeciwko Korei Południowej. Znalazł się w gronie kandydatów do Złotego Buta.

moja drużyna bedzie grała w systemie :

image.png.3356a047e728ced156bbad06a5968945.png

Bez grama przesady mogę powiedzieć że mam najlepsza parę bocznych obrońców ,a cała defensywa razem z Brozovicem i cieżko pracujcym Mattheusem w obronie jest pewniejsza... Dodatkowo GK bronił równo przez cały turniej i tylko dzięki jego formie Paragwaj tak daleko zaszedł. 

Wielka siła mojego zespołu jest ofensywa. Moi zawodnicy ofensywni zdobyli na ms 19 bramek i mieli 5 asyst. Lothar i Michel sami strzelili 8 bramek (głownie z dystansu) , a mam jeszcze Vieriego czy Neymara. Ogólnie moja druzyna jest bardzo zbalansowana i jednym problemem mógłby być powrót do obrony skrzydłowych...

@blackmagic

• Romario, Brazylia - 1994
  • Andres Iniesta, Hiszpania - 2010
  • David Villa, Hiszpania - 2010
  • Kevin De Bruyne, Belgia - 2018
  • Javier Zanetti, Argentyna - 1998
  • Ricardo Carvalho, Portugalia - 2006
  • Hong Myung-bo, Korea Południowa - 2002
  • Fabio Grosso, Włochy - 2006
  • Walter Zenga (GK), Włochy - 1990
  • Francesco Totti, Włochy - 2006
  • Jude Bellingham, Anglia - 2022
W dniu 29.07.2025 o 14:32, blackmagic napisał(a):

Formacja: 4-3-1-2 (z ofensywnym pomocnikiem i dwoma napastnikami

BRAMKARZ

Walter Zenga (Włochy, 1990)

• Postawa: Niesamowita seria czystych kont (rekord: 517 minut bez straty gola).
  • Atuty: Spokój, świetne ustawienie, refleks, lider defensywy.

OBRONA (4)

Prawy obrońca – Javier Zanetti (Argentyna, 1998)

• Niezmordowany, bardzo solidny w defensywie, aktywny ofensywnie.
  • Atuty: Kondycja, taktyczna dyscyplina, świetne decyzje w grze 1 na 1.
  • Rola: Wahadłowy-prawy obrońca, daje wsparcie w ataku bez kompromisu w obronie.

Środkowy obrońca – Ricardo Carvalho (Portugalia, 2006)

• Ściana nie do przejścia. Portugalczycy dotarli do półfinału głównie dzięki obronie.
  • Atuty: Antycypacja, gra głową, czyste odbiory.
  • Rola: Klasyczny lider defensywy – czyści zagrożenie, organizuje tyły.

Środkowy obrońca – Hong Myung-bo (Korea, 2002)

• Kapitan i serce południowokoreańskiej drużyny, która doszła do półfinału. Brazowa piłka za turniej
  • Atuty: Spokój, dojrzałość, bardzo dobre wyprowadzenie piłki.
  • Rola: partner dla Carvalho, wspomaga rozegranie i utrzymanie pozycji.

Lewy obrońca – Fabio Grosso (Włochy, 2006)

• Postawa: Bohater z cienia – gol z Niemcami, decydujący rzut karny w finale.
  • Atuty: Niespodziewana skuteczność ofensywna, dobra lewa noga, defensywna solidność.
  • Rola: Lewy obrońca z licencją na włączenia się do ataku

POMOC (3 + 1)

Środkowy pomocnik (box-to-box) – Jude Bellingham (Anglia, 2022)

• Postawa: Jeden z najlepszych Anglików – dojrzałość, energia, ciąg na bramkę.
  • Atuty: Dynamika, pressing, łączenie defensywy z atakiem.
  • Rola: Pracuje na całym boisku, wspiera zarówno obronę, jak i ofensywę. Idealny łącznik. Dodatkowo rajdy lewą stroną 

Środkowy pomocnik (kontroler) – Kevin De Bruyne (Belgia, 2018)

• Postawa: Fundament belgijskiej kreatywności – zwłaszcza w ćwierćfinale z Brazylią.
  • Atuty: Wizja, podania, uderzenia z dystansu, zarządzanie tempem. Nieustępliwy w obronie. Dostosowany do taktyki.
  • Rola: Rozgrywający głęboki – dyktuje rytm gry, posyła podania otwierające akcje.

Środkowy pomocnik (possession/control) – Andres Iniesta (Hiszpania, 2010)

• Postawa: Strzelec zwycięskiego gola w finale, mózg tiki-taki.
  • Atuty: Technika, spokój, drybling, pressing inteligentny.
  • Rola: Tworzy trójkąty w środku pola, współpracuje z Tottim i Zanettim .

OFENSYWNY POMOCNIK (10)

Francesco Totti (Włochy, 2006)

• Postawa: pomimo Powrótu po kontuzji i kluczowy kreator gry Włochów, asysta, świetne stałe fragmenty.
  • Atuty: Kreatywność, przegląd pola, strzał z dystansu, gra kombinacyjna.
  • Rola: Trequartista – łączy pomoc z napastnikami, szuka podań do Romário i Villi.

ATAK

David Villa (Hiszpania, 2010)

• Postawa: 5 goli – najważniejszy snajper mistrzowskiej Hiszpanii.
  • Atuty: Ruch bez piłki, wykończenie, gra 1 na 1.
  • Rola: Mobilny napastnik – schodzi do skrzydeł, szuka przestrzeni, współpracuje z Tottim.

Romário (Brazylia, 1994)

• Postawa: MVP turnieju – poprowadził Brazylię do tytułu.
  • Atuty: Instynkt strzelecki, drybling w polu karnym, chłodna głowa.
  • Rola: Główny finisher – operuje na 9-ce, czeka na piłki od Tottiego Iniesty i De Bruyne.

Opis ataku:

Utrzymanie się przy piłce (60–65%)

• Podstawa filozofii – dominacja w środku pola dzięki Inieście, De Bruyne i Bellinghamowi.
  • Krótkie podania, wymienność pozycji, spokój w rozegraniu.
  • De Bruyne cofa się głęboko po piłkę i uruchamia długimi diagonalami boczne sektory.

Dynamiczne przejście z obrony do ataku

• Po odbiorze piłki szybkie zagranie do:
    • Tottiego – jeśli ma miejsce między liniami
    • Iniesty/Bellinghama – by napędzili kontratak przez środek / skrzydła 
  • Villa schodzi na lewe skrzydło, Romário utrzymuje się centralnie – jeden z nich odciąga stoperów.

Podsumowanie

• Filozofia gry: inteligentna dominacja z piłką, szybkie przejścia, zabójcza wykończenie 
  • Zalety: doświadczenie turniejowe, kreatywność, pressing selektywny
  • Silne strony: środek pola, duet napastników, wszechstronni boczni obrońcy

2fb932c0-ad43-42ac-abc8-54ba9b040baa.jpeg

...

Oprócz wielkiego finału mamy też finał pocieszenia, w którym warto powalczyć o prestiżowy brązowy medal. Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Z racji tego, że opisy już są, skupcie się ewentualnie na uzupełnieniu pod matchup i dyskusji między sobą.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca naturalnie zamyka podium zabawy. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (zwycięzca: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: podejrzewam, że do soboty się wszystko zamknie.

Dla formalności przypomnę. Oceniamy danego zawodnika tylko na podstawie jego występów w wybranym turnieju. Nie oceniamy całokształtu jego występów na MŚ (jeśli taki zawodnik zagrał w więcej niż jednym turnieju), ani też całokształtu jego kariery. Jeszcze ważna zasada ATF. Nie dyskredytujemy zawodników ze względu na to, że kiedyś poziom piłki był słabszy, gra była wolniejsza itd.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Niech wygra lepszy!

Edytowane przez Braveheart22

Trochę wybór pomiędzy mama, a tata. Obydwa zespoły mają po kilku moich ulubieńców ( @Gregoriusbede pamiętał do końca życia tego Mattheusa i Vieriego ! :D), ale jednak stawiam na @blackmagic ze wzgledu na potezny atak oparty na Romario, Tottim wspartymi Iniesta oraz belgijskim Romkiem z rodziny zastępczej!

Krótkie podsumowanie.

w bramce: imho zenga bardziej asertywny i asekuracyjny przez co pewniejszy od chilaverta który lubił grać wysoko, wychodzić z bramki co przy moim bardzo technicznym zespole może źle się skończyć. 

obrona:

Bardzo dobra obrona Gregoriusa - szanse widzę w Santosie który jest mniej mobilny i będzie miał problem z moimi napastnikami. Plus jak Roberto Carlos będzie grał wysoko to jest tam miejsce do wykorzystania dla mojego ataku. 

pomoc:

Tu mam przewagę techniki i szybkości. Zawodnicy Gregoriusa są wolniejsi niż moi  

Atak:

Gregorius ma świetny atak w którym widzę tylko 2 mankamenty: Neymar nie gra w meczu o 3 miejsce bo jest kontuzjowany :) a Vieri w sumie poza fizycznością i gra głową miałby problem z moimi stoperami (nawet niedocenianym Koreańczykiem) 

W ataku mam więcej opcji ilościowo, technicznie i jakościowo moim zdaniem 

2 minuty temu, P_M napisał(a):

Kilka razy lepiej niż Greg:) 

Nope. 

image.png.7cfc8ce1d51fe8049f0bd33e1a08d154.png

Dalej nie chciało mi się sprawdzać. Cyferki nie mówią wszystkiego i nie mówię, że to definitywny argument, ale dla star poweru w ofensywie to pewnie jest już jakiś wyznacznik. 

5 minut temu, BMeF napisał(a):

Nope. 

Dalej nie chciało mi się sprawdzać. Cyferki nie mówią wszystkiego i nie mówię, że to definitywny argument, ale dla star poweru w ofensywie to pewnie jest już jakiś wyznacznik. 

W temacie wyszło naszym że greg miał jedną bramkę z gry ja 3 i śmiałem się wtedy, że mógłbym pisać że 3 razy więcej:)

No generalnie jest to słaba statystyka do podpierania czegokolwiek bo liczy się faktyczny matchup:)

4 minuty temu, P_M napisał(a):

No generalnie jest to słaba statystyka do podpierania czegokolwiek bo liczy się faktyczny matchup:)

Myślę, że liczy się przede wszystkim forma graczy na poszczególnych turniejach. Gregorius wypada tutaj słabo, bo jego cały ofensywny kwartet skończył turniej na 1/8 lub 1/4 MŚ (kontuzja - Jugosławia - Maroko - Francja). Co nie znaczy, że tutaj przegrywa, ale pod względem star poweru w przodzie @blackmagicma faktycznie dużą przewagę. Ty wziąłeś Ribbery'ego i Van Persiego, oni byli meh, no i Modric w pierwszej rundzie słabe value, miałeś dwóch anchorów ataku (Baggio, Romario) do wzięcia. 

4 minuty temu, BMeF napisał(a):

Myślę, że liczy się przede wszystkim forma graczy na poszczególnych turniejach. Gregorius wypada tutaj słabo, bo jego cały ofensywny kwartet skończył turniej na 1/8 lub 1/4 MŚ (kontuzja - Jugosławia - Maroko - Francja). Co nie znaczy, że tutaj przegrywa, ale pod względem star poweru w przodzie @blackmagicma faktycznie dużą przewagę. Ty wziąłeś Ribbery'ego i Van Persiego, oni byli meh, no i Modric w pierwszej rundzie słabe value, miałeś dwóch anchorów ataku (Baggio, Romario) do wzięcia. 

Romario oglądałem highlighty z tego turnieju i te bramki były tak słabe, że nie chciałem go brać, Baggio meh.

Edytowane przez P_M

Fajna wymiana argumentow dwóch userow, którzy udowadniają sobie nawzajem, że źle zagłosowali w ćwierćfinale :) P_M to wiedziałem z góry jak zagłosuje, ale od BMF, mimo niesmacznej afery z podmianą pickow z fluberem, spodziewałem się odrobinę więcej :)

Baggio meh - to chyba highlight tego ATF i opinia, z którą się nigdy w życiu nie spotkałem :)

25 minut temu, Pablo81 napisał(a):

P_M to wiedziałem z góry jak zagłosuje, ale od BMF, mimo niesmacznej afery z podmianą pickow z fluberem, spodziewałem się odrobinę więcej :)

Baggio meh - to chyba highlight tego ATF i opinia, z którą się nigdy w życiu nie spotkałem :)

Naprawdę skończ, bo znowu wrzucasz insynuacją, jakobym ocenił twój skład niesprawiedliwie na podstawie personaliów, co nigdy nie ma u mnie miejsca. Uzasadnilem swój głos i jest on imo spójny i logiczny, a wierz mi nie miałem powodów by głosować na sklad Grega xD. A co do Baggio to po prostu za młody jestem i jego czasy mnie ominęły, za dzieciaka byłem Rivaldo:) 

Edytowane przez P_M

W sumie (bez jakiegoś żalu do kogokolwiek) stwierdzam że nawet jak ograniczamy się do jednego turnieju to nie liczy się forma na turnieju, nie liczy się jak zawodnik gra tylko liczą się basic stats i winning bias zapominając o tym czy odpadniecie oznacza że zawodnik odpadł czy że warto popatrzyć na kontekst i może sędziowie/partnerzy byli za słabi.  A przepraszam liczy się cała kariera bo 

4 godziny temu, blackmagic napisał(a):

pewniejszy od chilaverta

mimo że jak patrzymy turniej który już był i w rzeczywistości nie sprokurował żadnej sytuacji. 

Dziwnym trafem Real wygrywał najwięcej mając dobrych DM, Barcelona mimo gwiazd przegrywała z Interem czy Chelsea i nie wiem czy w historii ostatnich 30 lat znajdzie się jeden zespół który bez balansu (a może nawet bardziej bez obrony) wygrał cokolwiek.  

Krótkie podsumowanie.

w bramce: imho zenga bardziej asertywny i asekuracyjny przez co pewniejszy od chilaverta który lubił grać wysoko, wychodzić z bramki co przy moim bardzo technicznym zespole może źle się skończyć. 

Turniej pokazał że jednak Chilavert ma przewagę jeżeli oceniamy turniej. Za całokształt karier to już będzie inny werdykt.

szanse widzę w Santosie który jest mniej mobilny i będzie miał problem z moimi napastnikami.

Zasadniczo z tymi napastnikami to każdy będzie miał problemy ale Santos w 11 turnieju nie odstawał ani siła ani szybkością od innych obrońców w swoich czasach i radził sobie dobrze z najlepszymi. 

Tu mam przewagę techniki i szybkości. Zawodnicy Gregoriusa są wolniejsi niż moi  

Serio nie wiem co odpisać i jak to zmierzyłeś. Neymar, Lothar , Bruno czy Michel to topka pod względem techniki. (Do czasów kiedy grali to powiedziałbym że Michel czy Lothar zyskuje za czasy kiedy grali jak porównamy ich do formy innych graczy z 1990 roku). Do tego moi sa silniejsi i co ważne dobrze bronią. U ciebie obrony z pomocy praktycznie nie istnieje.   Brak balansu powoduje że nie mam pojęcia jak chciałbyś bronić przeciwko mojemu zespołowi.  Masz 5(6) nie broniących zawodników z czego Iniesta przynajmniej biega i próbuje.  W naszym meczu padnie sporo bramek i myslę że to moi gracze strzela ich wiecej.

2 godziny temu, BMeF napisał(a):

Nope. 

A zastanawiałeś się jak porównać np turniej z 1990 roku gdzie finalista strzelił 5 bramek przez cały turniej z meczami z ostatnich 20 lat gdzie wyniki typu 3:3,4:1 sa dużo częstsze. Obecnie strzelenie bramki znaczy juz dużo mniej niż kiedys.