Skocz do zawartości

ATF WORLD CUP - 1/2 [BMeF-blackmagic]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@BMeF

• Christo Stoiczkow, Bułgaria - 1994
  • Toni Kroos, Niemcy - 2014
  • Franco Baresi, Włochy - 1990
  • Juan Roman Riquelme, Argentyna - 2006
  • Bastian Schweinsteiger, Niemcy - 2010
  • Didier Deschamps, Francja - 1998
  • Sergio Goycochea (GK), Argentyna - 1990
  • Guido Buchwald, Niemcy - 1990
  • Maicon, Brazylia - 2010
  • Edinson Cavani, Urugwaj - 2018
  • Stuart Pearce, Anglia - 1990
W dniu 28.07.2025 o 20:23, BMeF napisał(a):

Elo. Nie będę pisać, że mam najlepszy skład w grze – za to uważam, że mogę mieć jeden z najwszechstronniejszych rosterów, bo tak zawsze buduje te ATF-owe teamy bez względu na to czy trzeba wybrać Kazimierza Jagiellończyka, Jacka Danielsa, Wayne’a Gretzky’ego czy Toniego Kroosa. Nie chce mi się pisać o tym, że Guido Buchwald przykrył Maradonę, bla bla, więc raczej podsumowanie.

Taktyka:

image.png.fd8c5e2ddebdd2b59c659f063cab95b7.png

Basic założenia:

- wszechstronni gracze,

- mocne D,

- świetny technicznie zespół do kontrolowania gry i ataku pozycyjnego.

Obrona:

Dwóch świetnych z piłką przy nodze obrońców (Baresi – wiadomo, kompletny typ, Buchwald – jeden mecz zagrał jako pomocnik i zanotował dwie asysty z Holandią, jedna fejkowa, jedna piękna, on często grywał wyżej w karierze) – para Pearce-Maicon trochę za nazwisko, tj. ścisła czołówka na świecie w tamtym czasie, ale tamte MŚ to nie był highlight ich karier, ALE Pearce za tamten turniej na Sofascore miał taką średnią jak Maldini, Maicon miał podobną do Lahma – średni argument, ale lepszy taki niż żaden. Maicon strzelił bramkę z Koreą Północną, więc możliwe, że mamba mentality i któregoś z północnokoreańskich biedaków uśmiercił rękami Kima po powrocie do domu. Obaj byli mocni w D a zarazem grali wysoko, potrzebowałem tego przy lineupie bez skrzydłowych. Goycochea rekord obronionych karnych na jednym turnieju (potem chyba Livakovic wyrównał), w fazie pucharowej spoko atut, I guess. Goycochea, Buchwald, Baresi jedenastka turnieju, Maicon w jedenastce fanów z tego co mówi Wikipedia, coś tam chłopcy grali. 

Pomoc:

Tutaj jestem najbardziej zadowolony – klasyczna 6-tka (Didie Deszą), ‘cofnięta’ 8-ka (Kroos), turbo wszechstronna 8 (Schweinsteiger), 10-tka rozgrywający (Riquelme). Do tego ostatniego mam turbosłabość – w 2006 roku mógł przejść do historii piłki, najpierw z Arsenalem nie trafił karnego na dogrywkę w półfinale LM, potem zagrał zajebisty turniej, ale Argentyna przegrała po karnych z Niemcami – i skończył jako jeden z wielu, historyczny nikt, a równie dobrze mógł tutaj być finał LM z Villarreal i medal MŚ z Argentyną po kilkunastu latach. Tough. Chciałem mieć lineup do kontroli gry w oparciu o posiadanie i szkielet Baresi-Buchwald-Kroos-Schweini-Riquelme-techniczni napastnicy IMHO mi się udał, Deszą daje fajny balans. 

Atak:

Stoiczkow – wiadomo, top3 na świecie po świetnym turnieju w tamtym okresie razem z Romario i Baggio, wahałem się z Cavanim przez kontuzję z Portugalią, ale: 1) jeden z najwszechstronniejszych napastników swojego pokolenia, 2) miał zajebisty turniej do momentu kontuzji i wyjaśnił Cristiano w 1/8, który poszedł w 3 rundzie, 3) taki wszechstronny dzik pasował mi do taktyki, 4) zawsze mocno go lubiłem. Stoiczkow i Cavani rekompensują granie bez skrzydłowych razem z Pearcem i Maiconem, bo to nie są typowe 9-tki, kmwtw, nie ma co się rozpisywać, do takiej taktyki trzeba mieć zajebiście mobilnych napastników i niewątpliwie oni takimi są.

Overall:

Nie ma co wymyślać i klepać linijek: mocne D, skład pod kontrolę gry, dużo kreatywnych graczy, balans między obroną, a atakiem, dobrze dopasowani gracze do potencjalnych słabości taktycznych tego ustawienia, dobrze dopasowani też do siebie. Żadnych spektakularnych rzeczy może, ale nie ma do czego się przyjebać IMHO, żadnej luki czy questionable picku, reszta zależy od głosujących.

-------------------------------------------

@blackmagic

• Romario, Brazylia - 1994
  • Andres Iniesta, Hiszpania - 2010
  • David Villa, Hiszpania - 2010
  • Kevin De Bruyne, Belgia - 2018
  • Javier Zanetti, Argentyna - 1998
  • Ricardo Carvalho, Portugalia - 2006
  • Hong Myung-bo, Korea Południowa - 2002
  • Fabio Grosso, Włochy - 2006
  • Walter Zenga (GK), Włochy - 1990
  • Francesco Totti, Włochy - 2006
  • Jude Bellingham, Anglia - 2022
W dniu 29.07.2025 o 14:32, blackmagic napisał(a):

Formacja: 4-3-1-2 (z ofensywnym pomocnikiem i dwoma napastnikami

BRAMKARZ

Walter Zenga (Włochy, 1990)

• Postawa: Niesamowita seria czystych kont (rekord: 517 minut bez straty gola).
  • Atuty: Spokój, świetne ustawienie, refleks, lider defensywy.

OBRONA (4)

Prawy obrońca – Javier Zanetti (Argentyna, 1998)

• Niezmordowany, bardzo solidny w defensywie, aktywny ofensywnie.
  • Atuty: Kondycja, taktyczna dyscyplina, świetne decyzje w grze 1 na 1.
  • Rola: Wahadłowy-prawy obrońca, daje wsparcie w ataku bez kompromisu w obronie.

Środkowy obrońca – Ricardo Carvalho (Portugalia, 2006)

• Ściana nie do przejścia. Portugalczycy dotarli do półfinału głównie dzięki obronie.
  • Atuty: Antycypacja, gra głową, czyste odbiory.
  • Rola: Klasyczny lider defensywy – czyści zagrożenie, organizuje tyły.

Środkowy obrońca – Hong Myung-bo (Korea, 2002)

• Kapitan i serce południowokoreańskiej drużyny, która doszła do półfinału. Brazowa piłka za turniej
  • Atuty: Spokój, dojrzałość, bardzo dobre wyprowadzenie piłki.
  • Rola: partner dla Carvalho, wspomaga rozegranie i utrzymanie pozycji.

Lewy obrońca – Fabio Grosso (Włochy, 2006)

• Postawa: Bohater z cienia – gol z Niemcami, decydujący rzut karny w finale.
  • Atuty: Niespodziewana skuteczność ofensywna, dobra lewa noga, defensywna solidność.
  • Rola: Lewy obrońca z licencją na włączenia się do ataku

POMOC (3 + 1)

Środkowy pomocnik (box-to-box) – Jude Bellingham (Anglia, 2022)

• Postawa: Jeden z najlepszych Anglików – dojrzałość, energia, ciąg na bramkę.
  • Atuty: Dynamika, pressing, łączenie defensywy z atakiem.
  • Rola: Pracuje na całym boisku, wspiera zarówno obronę, jak i ofensywę. Idealny łącznik. Dodatkowo rajdy lewą stroną 

Środkowy pomocnik (kontroler) – Kevin De Bruyne (Belgia, 2018)

• Postawa: Fundament belgijskiej kreatywności – zwłaszcza w ćwierćfinale z Brazylią.
  • Atuty: Wizja, podania, uderzenia z dystansu, zarządzanie tempem. Nieustępliwy w obronie. Dostosowany do taktyki.
  • Rola: Rozgrywający głęboki – dyktuje rytm gry, posyła podania otwierające akcje.

Środkowy pomocnik (possession/control) – Andres Iniesta (Hiszpania, 2010)

• Postawa: Strzelec zwycięskiego gola w finale, mózg tiki-taki.
  • Atuty: Technika, spokój, drybling, pressing inteligentny.
  • Rola: Tworzy trójkąty w środku pola, współpracuje z Tottim i Zanettim .

OFENSYWNY POMOCNIK (10)

Francesco Totti (Włochy, 2006)

• Postawa: pomimo Powrótu po kontuzji i kluczowy kreator gry Włochów, asysta, świetne stałe fragmenty.
  • Atuty: Kreatywność, przegląd pola, strzał z dystansu, gra kombinacyjna.
  • Rola: Trequartista – łączy pomoc z napastnikami, szuka podań do Romário i Villi.

ATAK

David Villa (Hiszpania, 2010)

• Postawa: 5 goli – najważniejszy snajper mistrzowskiej Hiszpanii.
  • Atuty: Ruch bez piłki, wykończenie, gra 1 na 1.
  • Rola: Mobilny napastnik – schodzi do skrzydeł, szuka przestrzeni, współpracuje z Tottim.

Romário (Brazylia, 1994)

• Postawa: MVP turnieju – poprowadził Brazylię do tytułu.
  • Atuty: Instynkt strzelecki, drybling w polu karnym, chłodna głowa.
  • Rola: Główny finisher – operuje na 9-ce, czeka na piłki od Tottiego Iniesty i De Bruyne.

Opis ataku:

Utrzymanie się przy piłce (60–65%)

• Podstawa filozofii – dominacja w środku pola dzięki Inieście, De Bruyne i Bellinghamowi.
  • Krótkie podania, wymienność pozycji, spokój w rozegraniu.
  • De Bruyne cofa się głęboko po piłkę i uruchamia długimi diagonalami boczne sektory.

Dynamiczne przejście z obrony do ataku

• Po odbiorze piłki szybkie zagranie do:
    • Tottiego – jeśli ma miejsce między liniami
    • Iniesty/Bellinghama – by napędzili kontratak przez środek / skrzydła 
  • Villa schodzi na lewe skrzydło, Romário utrzymuje się centralnie – jeden z nich odciąga stoperów.

Podsumowanie

• Filozofia gry: inteligentna dominacja z piłką, szybkie przejścia, zabójcza wykończenie 
  • Zalety: doświadczenie turniejowe, kreatywność, pressing selektywny
  • Silne strony: środek pola, duet napastników, wszechstronni boczni obrońcy

2fb932c0-ad43-42ac-abc8-54ba9b040baa.jpeg

...

Zaczynamy pojedynki w strefie medalowej. Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Z racji tego, że opisy już są, skupcie się ewentualnie na uzupełnieniu pod matchup i dyskusji między sobą.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do wielkiego finału. Przegrany powalczy o 3 miejsce. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: załóżmy, że od wtorku można głosować, jeśli uda się w ten dzień zamknąć to super, ale znając życie, pewnie głosowanie się zakończy w środę rano. 

Dla formalności przypomnę. Oceniamy danego zawodnika tylko na podstawie jego występów w wybranym turnieju. Nie oceniamy całokształtu jego występów na MŚ (jeśli taki zawodnik zagrał w więcej niż jednym turnieju), ani też całokształtu jego kariery. Jeszcze ważna zasada ATF. Nie dyskredytujemy zawodników ze względu na to, że kiedyś poziom piłki był słabszy, gra była wolniejsza itd.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Miłej zabawy ;)

Edytowane przez Braveheart22

Tym razem krótko: @blackmagic zrobił całą serię dobrych wyborów (tzn. podebrał mi np. Tottiego czy Iniestę, no i Zenga IMHO top pick, to był przecież najlepszy bramkarz świata w tamtym okresie), więc był tutaj potencjał na top team, ale kombinacja braku balansu w pomocy i so-so obrona to vibe Realu po sprzedaży Makalele czy Argentyny za czasów Maradony czy Sampaoliego. 

- żaden z kwartetu De Bruyne-Iniesta-Bellingham-Totti to nie jest ani defensywny pomocnik ani cofnięty rozgrywający, 

- to wszystko ze środkiem obrony gdzie są Carvalho i Koreańczyk. 

Ja mam dalej wysoki potencjał czysto piłkarsko żeby przeciwstawić się w drugiej linii (Kroos-Schweinsteiger-Riquelme vs Iniesta-De Bruyne-Totti), w ofensywie też (Stoiczkow-Cavani vs Villa-Romario), ale defensywny core Goycochea-Baresi-Buchwald-Deschamps jest po prostu dużo lepszy aniżeli Zenga-Carvalho-Koreańczyk-nikt. Co najwyżej boków obrony można byłoby się czepiać, ale czy Zanetti zanotował lepsze MŚ od Maicona - nie sądzę, a Grosso to żaden wyraźny handicap vs Pearce'a na poziomie 1/2 MŚ, bądźmy poważni. 

Gdyby blackmagic nie wziął Tottiego, za to dorzucił jakiegoś Mauro Silvę, no i odpuścił oszustów z Korei i wziął nie wiem, chociaż takiego Costacurtę - to byłby pewnie team na finał. 

@julekstep - prawda, ale top picki miały tutaj duży handicap, tak że w sumie sprawiedliwie wyszło. ;]]] 

Jak gram w ataku

szeroko by rozciągać obronę BMF zmuszając baresiego i Buchwalda do gry w bocznych sektorach gdzie nie są dobrzy 

Środek pola

1. Bellingham gra box-to-box: czasem wspiera De Bruyne’a w ataku, czasem zabezpiecza tyły, zależnie od momentu meczu. Iniesta gra z piłka między liniami, atakuje półprzestrzenie między Deschampsem a obrońcami.

w ataku villa schodzi do środka, Romario dużo gry bez piłki za plecami Buchwalda. Totti atakuje ze środka lub oskrzydla. Totti i DeBruyne próbują też uderzeń z daleka. 
zmieniam często stronę ataku gubiąc wolnych obrońców BMF. 

Dużo tu się pisze o moim braku typowego DM ale z drugiej strony kogo w pomocy ma BMF kogo trzeba tak mocno wyłączać? Mi tam brakuje ludzi z opcją kreacji - których u mnie jest pełno i prędzej czy później strzelamy spokojnie 2 bramki. 

zawsze talent over fit - potem kończysz z Caruso w s5 ;)

38 minut temu, blackmagic napisał(a):

Jak gram w ataku

szeroko by rozciągać obronę BMF zmuszając baresiego i Buchwalda do gry w bocznych sektorach gdzie nie są dobrzy 

Środek pola

1. Bellingham gra box-to-box: czasem wspiera De Bruyne’a w ataku, czasem zabezpiecza tyły, zależnie od momentu meczu. Iniesta gra z piłka między liniami, atakuje półprzestrzenie między Deschampsem a obrońcami.

w ataku villa schodzi do środka, Romario dużo gry bez piłki za plecami Buchwalda. Totti atakuje ze środka lub oskrzydla. Totti i DeBruyne próbują też uderzeń z daleka. 
zmieniam często stronę ataku gubiąc wolnych obrońców BMF. 

Dużo tu się pisze o moim braku typowego DM ale z drugiej strony kogo w pomocy ma BMF kogo trzeba tak mocno wyłączać? Mi tam brakuje ludzi z opcją kreacji - których u mnie jest pełno i prędzej czy później strzelamy spokojnie 2 bramki. 

zawsze talent over fit - potem kończysz z Caruso w s5 ;)

Dobry występ zaliczyłeś, call it a day:l (dorzuciłem euro domprompta też)

Przejrzawszy powyższe finały od 1990 roku, nie znalazłem przypadku, w którym jedna z drużyn całkowicie nie wystawiła nominalnego defensywnego pomocnika (CDM bądź silnie defensywnie ukierunkowanego środkowego pomocnika). Nawet w formacjach z bardziej ofensywnym układem pomocy, zwykle ktoś w środku pełnił typowe zadania defensywnego pomocnika — czy to jako formalny CDM, czy jako środkowy pomocnik z defensywnym zakresem obowiązków.

Godzinę temu, agresywnychomik napisał(a):

Dobry występ zaliczyłeś, call it a day:l (dorzuciłem euro domprompta też)

Przejrzawszy powyższe finały od 1990 roku, nie znalazłem przypadku, w którym jedna z drużyn całkowicie nie wystawiła nominalnego defensywnego pomocnika (CDM bądź silnie defensywnie ukierunkowanego środkowego pomocnika). Nawet w formacjach z bardziej ofensywnym układem pomocy, zwykle ktoś w środku pełnił typowe zadania defensywnego pomocnika — czy to jako formalny CDM, czy jako środkowy pomocnik z defensywnym zakresem obowiązków.

Dobry prompt plus kilka iteracji i własny komentarz i jest gameplan :)

co do braku CDM - w 10 i 11 rundzie wziąłem tottiego i Bellinghama - odpowiednio duży i mały steal w takim momencie draftu (Totti imho to byłby najlepszy w ataku pomocnik u BMF)

jak zamiast którego z nich mam wziąć jakiegoś mauro silve (czyli odpowiednik Caruso) to dziękuję - inaczej patrzę na sport po prostu. Rozumiem gdyby byli do wyboru klasowi defensorzy potrafiący dać sporo w ataku ale my nie mówimy tu że był xavi do wzięcia a ja wziąłem tottiego tylko mówimy o kimś kto dałby więcej w obronie (znowu na kogo ten plaster?) kosztem bycia useless na tym poziomie w ataku (vide deschamps na tym poziomie. A tu mi jeszcze piszą że Mauro silva byłby lepszy (przecież on do przodu w ogóle nie grał. W ogóle)

2 godziny temu, blackmagic napisał(a):

Moi zawodnicy zanotowali 14 asyst na swoich turniejach, Twoi zanotowali 9. Twoi za to strzelali trochę więcej, ale w kanadyjce remis (12+14 vs 17+9).

Tercet Kroos-Schweinsteiger-Riquelme zanotował 10 asyst, Twój kwartet kwartet w pomocy zanotował 7.

Twój kwartet w pomocy zanotował 8.9 kluczowych podań per game, mój - 9.8 kluczowych podań (15.4 vs 14.1 overall). 

Mam trzech świetnych rozgrywających w składzie (Ty także), więc to bardzo nietrafiony zarzut. 

Twoja przewaga to co najwyżej fakt, że Twoi pomocnicy strzelili kilka bramek więcej, ale czy to jest warte fitu - to już do oceny dla głosujących. 

ps

15.4 vs 14.1 dla mnie ocw. 

30 minut temu, BMeF napisał(a):

Moi zawodnicy zanotowali 14 asyst na swoich turniejach, Twoi zanotowali 9. Twoi za to strzelali trochę więcej, ale w kanadyjce remis (12+14 vs 17+9).

Tercet Kroos-Schweinsteiger-Riquelme zanotował 10 asyst, Twój kwartet kwartet w pomocy zanotował 7.

Twój kwartet w pomocy zanotował 8.9 kluczowych podań per game, mój - 9.8 kluczowych podań (15.4 vs 14.1 overall). 

Mam trzech świetnych rozgrywających w składzie (Ty także), więc to bardzo nietrafiony zarzut. 

Twoja przewaga to co najwyżej fakt, że Twoi pomocnicy strzelili kilka bramek więcej, ale czy to jest warte fitu - to już do oceny dla głosujących. 

ps

15.4 vs 14.1 dla mnie ocw. 

Jasne tylko to są dane bez żadnego adj do tego co grali i z kim grali oraz kogo mieli obok. Poza tym obok tego tercetu masz didiera który de facto nie stwarza żadnego zagrożenia. Dodatkowo twoja obrona w ataku też ma niewielki power - dwóch stoperów meh w ataku i Stuarta Pearce którego musiałem googlować. Więc zdecydowanie akurat w tym matchupie brak typowego DM nie boli aż tak bardzo. Ale to oczywiście moja opinia każdy może mieć inną 

3 minuty temu, blackmagic napisał(a):

Jasne tylko to są dane bez żadnego adj do tego co grali i z kim grali oraz kogo mieli obok. Poza tym obok tego tercetu masz didiera który de facto nie stwarza żadnego zagrożenia. Dodatkowo twoja obrona w ataku też ma niewielki power - dwóch stoperów meh w ataku i Stuarta Pearce którego musiałem googlować. Więc zdecydowanie akurat w tym matchupie brak typowego DM nie boli aż tak bardzo. Ale to oczywiście moja opinia każdy może mieć inną 

Moi obrońcy: 1G+4A, Twoi obrońcy: 2G+0A

I jeszcze faza pucharowa:

Mój roster: 7G + 11 A, Twój roster: 9G + 5 A (możliwe, że coś źle sprawdziłem, bo robiłem to na szybko, ale jakoś tak)

To tylko cyferki, ale nijak tu nie wygląda żebym miał problem z kreatywnymi graczami, a do tego się odnosiłem. Mój roster można krytykować na innych płaszczyznach (so-so skrzydła overall + dziadersi), bo defensywny core i kreatywnych graczy mam tbh dosyć topowe, goalscoring dobry.

A co do Twojej pomocy (abstrahując od matchupu): czy jakąś dużą imprezę wygrała ekipa bez dobrego zabezpieczenia tyłu? 

39 minut temu, blackmagic napisał(a):

Buchwald i Pearce są calkiem nieźli w ataku. Maicon tez probuje (delikatnie mówiąc fanem nie jestem). Do tego @BMeF ma ruchliwą pomoc (edit: zabrakło słowa: poza )poza Riquelme. Ale za to on jest mega grajkiem i potrzebuje mega opieki. A jeszcze fajny dobry atak. Wiec tutaj DM akurat by sie przedal.

Edytowane przez Gregorius