Skocz do zawartości

ATF WORLD CUP - 1/2 [eMeS-Gregorius]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@eMeS

• Leo Messi, Argentyna - 2022
  • Cafu, Brazylia - 2002
  • Bixente Lizarazu, Francja - 1998
  • Eden Hazard, Belgia - 2018
  • Sergio Busquets, Hiszpania - 2010
  • Paul Pogba, Francja - 2018
  • Samuel Umtiti, Francja - 2018
  • Miroslav Klose, Niemcy - 2006
  • Josko Gvardiol, Chorwacja - 2022
  • Michel Preud'Homme (GK), Belgia - 1994
  • Dino Baggio, Włochy - 1994
W dniu 2.08.2025 o 23:37, eMeS napisał(a):

lineup.png.4eaa0818d338b2acbc86651d94c05e22.png

Pierwszy pick to nie była łatwa decyzja – można było iść w legendy środka pola, ściany w bramce albo najpotężniejszych stoperów turniejów. Ale... nikt nie ma tego, co miał Messi w 2022. Nikt. Żaden zawodnik w historii MŚ nie niósł tak ofensywy drużyny – samym prowadzeniem gry, decyzją, wizją. Messi był esencją lidera i geniusza, który ciągnął Argentynę z meczu na mecz, tworząc sytuacje z niczego. Strzelał, asystował, dryblował, ustawiał tempo. Perfekcja. To był najbardziej „pełny” mundialowy występ indywidualny, jaki widziałem. Dlatego zbudowałem drużynę pod niego.

Wybrałem 4-4-2 w wersji diamond, z Messim jako top of the diamond. Cała drużyna zbudowana jest tak, żeby stworzyć mu przestrzeń i wsparcie. Potrzebowałem skrzydeł, które nie tylko są pewne w defensywie, ale też potrafią napędzić grę – i tu weszli Cafu i Lizarazu, być może najlepszy duet bocznych obrońców w całym drafcie. Jeden daje brazylijską błyskotliwość i ciąg na bramkę, drugi balans i elegancję – obaj perfekcyjnie wpisują się w grę na całej długości boiska.

Po lewej stronie ustawiłem Hazarda z 2018 – nie jako klasycznego napastnika, ale raczej jako „fałszywego forwarda”, schodzącego głębiej i szerzej, by w lustrzanym odbiciu robić to samo co Messi. Hazard ciągnął Belgię na plecach – drybling, progresja, kreacja. Może nawet najlepszy ofensywny występ skrzydłowego na tym mundialu.

W środku pola – Busquets, Pogba i Dino Baggio. Celowo wybrałem zawodników, którzy nie potrzebują błyszczeć, żeby dominować w meczu. Busquets z 2010 to profesor. Nie traci piłek, jest zawsze tam, gdzie trzeba, ustawia tempo, łączy linie. Pogba z 2018 to potęga – fizyczność, dynamika, uderzenie z dystansu i inteligencja boiskowa. Potrafi zarówno odebrać piłkę, jak i zagrać killer passa. Dino Baggio na mundialu w USA był absolutnie kluczową częścią włoskiego systemu. Włosi grali bardzo głęboko, a Dino – jako głęboko ustawiony pomocnik – był pomostem między tym betonem a jakimkolwiek wyjściem z własnej połowy. Taki środek pola bardzo mi pasuje do zespołu.

Na stoperach postawiłem na duet, który łączy techniczną jakość, odwagę i wysoką linię – Umtiti (2018) i Gvardiol (2022). Obaj potrafią rozgrywać, grać wysoko i są pewni z piłką przy nodze. Umtiti dał Francji finał strzelając z Belgią, a jego historia to czysta piłkarska tragedia – poświęcił kolano dla mistrzostwa. Nieoceniony charakter. Gvardiol natomiast to przykład nowoczesnego defensora – świetny w wyprowadzaniu, silny, skoncentrowany. Jeden z najlepszych środkowych obrońców ostatniego mundialu.

W bramce – Michel Preud'homme (1994). Jedyny słuszny wybór, jeśli chce się mieć klasę, styl i spokój między słupkami. Belgijski gigant był MVP swojej drużyny, dostał Złotą Rękawicę (Yashin Award), robił cuda na linii i trzymał Belgię w grze. Bramkarz z epoki, kiedy liczyła się nie tylko fizyka, ale i aura. Klasa sama w sobie.

Na szpicy Miroslav Klose (2006) – co tu dużo mówić. Złoty But, 5 goli. Jeden z najlepszych turniejowych napastników ever. Przypomina mi Inzaghiego, tylko z turbo-doładowaniem – może nie gra najbardziej efektownie, ale zawsze tam jest. Wpycha, wślizguje się, zaskakuje. Taki typ, co wystarczy go obsłużyć i wturla piłkę do bramki nawet dupą. W mojej taktyce ma być finiszerem, który wykorzysta to, co Messi i Hazard wykreują. I jeszcze ściąga na siebie uwagę stoperów, robiąc przestrzeń dla reszty. Idealny.

Ta drużyna to kontrola, kreatywność i perfekcyjna równowaga. Nie potrzebuje grać na hurra – wystarczy jej piłka i przestrzeń. Messi rozgrywa, Hazard rozciąga, Klose kończy. Pogba, Baggio i Busquets trzymają środek i tempo. Cafu i Lizarazu robią wiatraki po bokach. Umtiti i Gvardiol kasują i budują. Preud’homme zamurowuje bramkę. W tym zespole każdy wie, co ma robić. Nie ma gwiazd, które błyszyczą samymi nazwiskami. Są role. Jest struktura. I jest Messi, który sprawia, że wszystko działa.

Nie chciało mi się już siedzieć z sofascore czy innymi stronami, ale spytałem chataGPT o statystyki zawodników z pola, więc może się coś nie zgadzać w 100 procentach, ale wrzucam poglądowo - starałem się brać zawodników, którzy brali na swoje barki losy drużyny i mieli sukcesy drużynowe:

image.thumb.png.a421ba197c1e81f78488123e8ccdd401.png

@Gregorius

• Lothar Matthaus, Niemcy - 1990
  • Roberto Carlos, Brazylia - 2002
  • Sergio Ramos, Hiszpania - 2010
  • Christian Vieri, Włochy - 1998
  • Jose Luis Chilavert (GK), Paragwaj - 1998
  • Neymar, Brazylia - 2014
  • Sol Campbell, Anglia - 2002
  • Bruno Fernandes, Portugalia - 2022
  • Marcio Santos, Brazylia - 1994
  • Marcelo Brozović, Chorwacja - 2018
  • Michel, Hiszpania - 1990
W dniu 29.07.2025 o 23:32, Gregorius napisał(a):

Byłem zdziwiony że daleki pick  dał możliwości wybrania jakiegoś ofensywnego powerhouse'u jakim był Lothar Matthäus. Przez wielu jego występ uznawany jest za jeden z najlepszych występów na MS. Najlepszy piłkarz ms 1990 który poprowadził zespół do zwycięstwa.

Mój skład to :

Lothar Matthäus (Niemcy) – MŚ 1990
Kapitan reprezentacji RFN, poprowadził drużynę do mistrzostwa świata we Włoszech. Strzelił 4 gole, w tym dwa przeciwko Jugosławii. Uznawany za najlepszego zawodników turnieju, zwycięzca  Złotej Piłki.

Roberto Carlos (Brazylia) – MŚ 2002
Filar defensywy mistrzowskiej Brazylii. Słynął z ofensywnych rajdów i stałych fragmentów. Znalazł się w FIFA All-Star Team turnieju. Najlepszy lewy obrońca w historii dodatkowo w turnieju gdzie błyszczał również po stronie defensywnej.

Sergio Ramos (Hiszpania) – MŚ 2010
Kluczowy obrońca mistrzowskiej Hiszpanii, wyróżniał się wysoką skutecznością w defensywie i aktywnością ofensywną. Wybrany do FIFA All-Star Team 2010. W tym turnieju grał na prawej obronie gdzie zagrał na poziomie top3 prawych obronców na MS.

Christian Vieri (Włochy) – MŚ 1998
Jeden z najlepszych napastników turnieju – zdobył 5 goli w 4 meczach. Pomimo odpadnięcia Włoch w ćwierćfinale, był w gronie wyróżnionych snajperów MŚ.

José Luis Chilavert (Paragwaj) – MŚ 1998
Bramkarz-symbol Paragwaju. Imponował nie tylko interwencjami, ale i grą nogami. Uznany za najlepszego bramkarza turnieju. Tylko 2 wpuszczone gole (żaden z jego winny)  i obronił ponad 90% strzałów. W turnieju nie popełniał błędów. 

Neymar (Brazylia) – MŚ 2014
Lider gospodarzy, strzelił 4 gole. Jego kontuzja w ćwierćfinale osłabiła drużynę. Znalazł się w FIFA World Cup Dream Team 2014 oraz w All-Star Team.

Sol Campbell (Anglia) – MŚ 2002
Pewny punkt defensywy Anglików. Znany z niezawodności i walki. Znalazł się w FIFA All-Star Team MŚ 2002.

Bruno Fernandes (Portugalia) – MŚ 2022
Jeden z liderów ofensywy Portugalii. Zanotował 2 gole i 3 asysty, był kluczowy w fazie grupowej. Chwalony za kreatywność i wizję gry.

Márcio Santos (Brazylia) – MŚ 1994
Pewny obrońca mistrzowskiej Brazylii. Strzelił gola w ćwierćfinale z Holandią. Znalazł się w FIFA All-Star Team turnieju.

Marcelo Brozović (Chorwacja) – MŚ 2018
Niezmordowany pomocnik finalisty turnieju. Ustanowił rekord przebiegniętych kilometrów w meczu MŚ. Kluczowy w systemie gry Chorwacji.

Míchel (Hiszpania) – MŚ 1990
Najlepszy strzelec Hiszpanii na turnieju (4 gole), w tym hat-trick przeciwko Korei Południowej. Znalazł się w gronie kandydatów do Złotego Buta.

moja drużyna bedzie grała w systemie :

image.png.3356a047e728ced156bbad06a5968945.png

Bez grama przesady mogę powiedzieć że mam najlepsza parę bocznych obrońców ,a cała defensywa razem z Brozovicem i cieżko pracujcym Mattheusem w obronie jest pewniejsza... Dodatkowo GK bronił równo przez cały turniej i tylko dzięki jego formie Paragwaj tak daleko zaszedł. 

Wielka siła mojego zespołu jest ofensywa. Moi zawodnicy ofensywni zdobyli na ms 19 bramek i mieli 5 asyst. Lothar i Michel sami strzelili 8 bramek (głownie z dystansu) , a mam jeszcze Vieriego czy Neymara. Ogólnie moja druzyna jest bardzo zbalansowana i jednym problemem mógłby być powrót do obrony skrzydłowych...

...

Zaczynamy pojedynki w strefie medalowej. Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Z racji tego, że opisy już są, skupcie się ewentualnie na uzupełnieniu pod matchup i dyskusji między sobą.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do wielkiego finału. Przegrany powalczy o 3 miejsce. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: załóżmy, że od wtorku można głosować, jeśli uda się w ten dzień zamknąć to super, ale znając życie, pewnie głosowanie się zakończy w środę rano. 

Dla formalności przypomnę. Oceniamy danego zawodnika tylko na podstawie jego występów w wybranym turnieju. Nie oceniamy całokształtu jego występów na MŚ (jeśli taki zawodnik zagrał w więcej niż jednym turnieju), ani też całokształtu jego kariery. Jeszcze ważna zasada ATF. Nie dyskredytujemy zawodników ze względu na to, że kiedyś poziom piłki był słabszy, gra była wolniejsza itd.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Miłej zabawy ;)

Edytowane przez Braveheart22

W sumie nie wiem czy mam po co pisac ;) ale napisze ale jednak nie dziś.  Natomiast do zastanowienia. Niby nie ma kto zatrzymać Messiego. Ile zdobyl ms? Nawet w Barcelonie ze składem mega lepiej dopasowanym i wspomagającym go w ofensywie czesto odpadał.  A sklad Emesa ma fajnych zawodników w pomocy kontrolujących tempo gry. Ale koniec końców zawsze potrzebujących innych którzy cos rozegrali. Pozs Messim czemy Hazardem chyba zaden zawodnik nie ma asysty. W golach mocno wspomaga Klose ( grajacy w innym systemie) i tyle.

4 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Ile zdobyl ms

No na jednym turnieju można jedno zdobyć :D

Ale ja bym mu dał dwa! :D

7 minut temu, Gregorius napisał(a):

Nawet w Barcelonie ze składem mega lepiej dopasowanym i wspomagającym go w ofensywie czesto odpadał.

To też chyba nie jest legit argument. I to chyba lepiej dla Ciebie, mając w składzie co by daleko nie szukać Neymara

Jeżeli chodzi o mój zespół to w tym meczu Sergi Ramos będzie troszkę mniej widoczny w ofensywie ponieważ na jego stronie gra Hazard. Reszta raczej bez zmian bo też w tym meczu raczej musze szukać swoich przewag a nie dostosowywać się do przeciwnej drużyny. 

Drużyna Emesa już z racji posiadania Messiego jest prosta żeby na niego zagłosować. Mam wrażenie że w ocenie rządzi magia nazwisk bez zastanowienia się czy faktycznie drużyna mogła by tak dobrze funkcjonować w takim składzie. 

W pomocy mamy mocne nazwiska ale dla mnie styl gry powoduje że nie sadze żeby pomoc eMeSa była efektywna i to pomimo absolutnie najlepszego gracza w całej zabawie Messiego. 

patrzyłem na dokonania graczy eMesa i uderzyło mnie że poza Klose, Hazardem i Messi cała reszta składu w swojej grze była niekonkretna.
Ładnie wygląda 7 bramek Messiego ale zapominamy że 4 z nich pochodzi z karnych. Hazard cały turniej był nierówny przeplatając genialne  mecze z tymi zupełnie bezbarwnymi i skończył z 3 bramkami i 2 asystami (tyle co u mnie Bruno). Klose super finisher ale polegający mocno na dośrodkowaniach ze skrzydeł czy podań na wole pole w pole karne czego w tej drużynie nie uswiadczy. Natomiast nie był znany z dryblingu czy gry kombinującej. Jego gra jest niekompatybilna z Messim. Już nie czepiam się że tutaj został 10 podczas gdy w Argentynie był w systemie 4:3:3 prawym napastnikiem. Ale w składzie miał Di Marie i Alvareza. Czyli 3 niskich, szybkich super grających kombinacyjnie napastników. W pomocy mamy Sergio który jest świetny w regulacji tempa i gry z głębi pola ale na tym turnieju grał tak głęboko przez cały turniej nie oddał nawet 1 strzału. Do tego nie cenie go za grę w defensywie. Tak samo jak i Pogbe . Dino Baggio jest jednym zawodnikiem w pomocy naprawdę dobrze broniącym . Messi w tym turnieju nawet już nie próbował bronić i bez piłki truchtał w miejscu. 

Dlatego uważam że ta drużyna jest przereklamowana. Messi nie będzie miał z kim grać w ataku. Może i drużyna będzie utrzymywać się przy piłce zdecydowanie częściej niż moja ale uważam że mało z tego będzie wynikać. Natomiast rzadsze momenty kiedy ja będę miał piłkę będą wyzwaniem dla drużyny eMesa. Szczególnie ze kolejny raz z racji taktyki moje skrzydła mogą siać spustoszenie. 

Ciężka para. Z jednej strony messi z drugiej strony mocny kolektyw vibe early 90 którego chyba nikt nie pamięta zbyt dobrze. W obu ekipach dużo ludzi od czarnej roboty i trochę brakuje imho ludzi do grania z przodu ale w tym błocie chyba @Gregoriusma dobrych graczy do zastopowania partnerów messiego. 

także minimalnie awans @Gregorius