Skocz do zawartości

ATF WORLD CUP - 1/4 [BMeF-ernie9005]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@BMeF

• Christo Stoiczkow, Bułgaria - 1994
  • Toni Kroos, Niemcy - 2014
  • Franco Baresi, Włochy - 1990
  • Juan Roman Riquelme, Argentyna - 2006
  • Bastian Schweinsteiger, Niemcy - 2010
  • Didier Deschamps, Francja - 1998
  • Sergio Goycochea (GK), Argentyna - 1990
  • Guido Buchwald, Niemcy - 1990
  • Maicon, Brazylia - 2010
  • Edinson Cavani, Urugwaj - 2018
  • Stuart Pearce, Anglia - 1990
W dniu 28.07.2025 o 20:23, BMeF napisał(a):

Elo. Nie będę pisać, że mam najlepszy skład w grze – za to uważam, że mogę mieć jeden z najwszechstronniejszych rosterów, bo tak zawsze buduje te ATF-owe teamy bez względu na to czy trzeba wybrać Kazimierza Jagiellończyka, Jacka Danielsa, Wayne’a Gretzky’ego czy Toniego Kroosa. Nie chce mi się pisać o tym, że Guido Buchwald przykrył Maradonę, bla bla, więc raczej podsumowanie.

Taktyka:

image.png.fd8c5e2ddebdd2b59c659f063cab95b7.png

Basic założenia:

- wszechstronni gracze,

- mocne D,

- świetny technicznie zespół do kontrolowania gry i ataku pozycyjnego.

Obrona:

Dwóch świetnych z piłką przy nodze obrońców (Baresi – wiadomo, kompletny typ, Buchwald – jeden mecz zagrał jako pomocnik i zanotował dwie asysty z Holandią, jedna fejkowa, jedna piękna, on często grywał wyżej w karierze) – para Pearce-Maicon trochę za nazwisko, tj. ścisła czołówka na świecie w tamtym czasie, ale tamte MŚ to nie był highlight ich karier, ALE Pearce za tamten turniej na Sofascore miał taką średnią jak Maldini, Maicon miał podobną do Lahma – średni argument, ale lepszy taki niż żaden. Maicon strzelił bramkę z Koreą Północną, więc możliwe, że mamba mentality i któregoś z północnokoreańskich biedaków uśmiercił rękami Kima po powrocie do domu. Obaj byli mocni w D a zarazem grali wysoko, potrzebowałem tego przy lineupie bez skrzydłowych. Goycochea rekord obronionych karnych na jednym turnieju (potem chyba Livakovic wyrównał), w fazie pucharowej spoko atut, I guess. Goycochea, Buchwald, Baresi jedenastka turnieju, Maicon w jedenastce fanów z tego co mówi Wikipedia, coś tam chłopcy grali. 

Pomoc:

Tutaj jestem najbardziej zadowolony – klasyczna 6-tka (Didie Deszą), ‘cofnięta’ 8-ka (Kroos), turbo wszechstronna 8 (Schweinsteiger), 10-tka rozgrywający (Riquelme). Do tego ostatniego mam turbosłabość – w 2006 roku mógł przejść do historii piłki, najpierw z Arsenalem nie trafił karnego na dogrywkę w półfinale LM, potem zagrał zajebisty turniej, ale Argentyna przegrała po karnych z Niemcami – i skończył jako jeden z wielu, historyczny nikt, a równie dobrze mógł tutaj być finał LM z Villarreal i medal MŚ z Argentyną po kilkunastu latach. Tough. Chciałem mieć lineup do kontroli gry w oparciu o posiadanie i szkielet Baresi-Buchwald-Kroos-Schweini-Riquelme-techniczni napastnicy IMHO mi się udał, Deszą daje fajny balans. 

Atak:

Stoiczkow – wiadomo, top3 na świecie po świetnym turnieju w tamtym okresie razem z Romario i Baggio, wahałem się z Cavanim przez kontuzję z Portugalią, ale: 1) jeden z najwszechstronniejszych napastników swojego pokolenia, 2) miał zajebisty turniej do momentu kontuzji i wyjaśnił Cristiano w 1/8, który poszedł w 3 rundzie, 3) taki wszechstronny dzik pasował mi do taktyki, 4) zawsze mocno go lubiłem. Stoiczkow i Cavani rekompensują granie bez skrzydłowych razem z Pearcem i Maiconem, bo to nie są typowe 9-tki, kmwtw, nie ma co się rozpisywać, do takiej taktyki trzeba mieć zajebiście mobilnych napastników i niewątpliwie oni takimi są.

Overall:

Nie ma co wymyślać i klepać linijek: mocne D, skład pod kontrolę gry, dużo kreatywnych graczy, balans między obroną, a atakiem, dobrze dopasowani gracze do potencjalnych słabości taktycznych tego ustawienia, dobrze dopasowani też do siebie. Żadnych spektakularnych rzeczy może, ale nie ma do czego się przyjebać IMHO, żadnej luki czy questionable picku, reszta zależy od głosujących.

-------------------------------------------

@ernie9005

• Diego Forlan, Urugwaj - 2010
  • Oliver Kahn (GK), Niemcy - 2002
  • Antoine Griezmann, Francja - 2018
  • Emmanuel Petit, Francja - 1998
  • Lucio, Brazylia - 2002
  • Harry Kane, Anglia - 2018
  • Claude Makelele, Francja - 2006
  • Zvonimir Boban, Chorwacja - 1998
  • Vincent Kompany, Belgia - 2018
  • Benjamin Pavard, Francja - 2018
  • Marcelo, Brazylia - 2018
W dniu 1.08.2025 o 13:38, ernie9005 napisał(a):

image.png.8de6cbe2003fc17bbc32d277cf09ea7c.png

Bramkarz:

• Oliver Kahn (Niemcy, 2002) – absolutna legenda, Złota Piłka Mundialu 2002, kapitan, lider, fenomenalny refleks i gra 1 na 1.

Obrona:

• Benjamin Pavard (Francja, 2018) – prawy obrońca, potrafi grać ofensywnie.

• Lucio (Brazylia, 2002) – środkowy obrońca, twardy, dynamiczny, przywódca defensywy.

• Vincent Kompany (Belgia, 2018) – środkowy obrońca, znakomity w powietrzu i w wyprowadzaniu piłki.

• Marcelo (Brazylia, 2018) – lewy obrońca, ofensywny, świetny technicznie, jak ma dobry dzień, to nawet trochę pobroni.

Pomocnicy:

• Claude Makelele (Francja, 2006) – defensywny pomocnik, mistrz odbioru i asekuracji, "czyściciel".

• Emmanuel Petit (Francja, 1998) – box-to-box, solidny technicznie i fizycznie.

• Zvonimir Boban (Chorwacja, 1998) – kreator gry, wizja, technika, lider drugiej linii.

Atakujący:

• Antoine Griezmann (Francja, 2018) – ofensywny pomocnik/napastnik, świetna praca w defensywie i rozegraniu.

• Diego Forlán (Urugwaj, 2010) – MVP turnieju, gole z dystansu, lider mentalny.

• Harry Kane (Anglia, 2018) – klasyczna "9", król strzelców Mundialu 2018, mocny fizycznie, umie się cofnąć po piłkę.

Formacja 4-2-3-1 – aktywnie zarówno w defensywie jak i ofensywie, zrównoważona, elastyczna, solidna w obronie i groźna w ataku.

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Z racji tego, że opisy już są, skupcie się ewentualnie na uzupełnieniu pod matchup i dyskusji między sobą.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do półfinału. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: ogólnie mam plan skończyć cały ATF do końca następnego tygodnia, więc wyjdzie średnio 4 dni na etap. Zatem najbliższe trzy dni dyskusja, w sobotę warto byłoby już zagłosować (ewentualnie jak będzie lekki poślizg to w niedzielę się skończy rundę, ale to już będziemy reagować na bieżąco) na zwycięzców fazy ćwierćfinałowej.

Dla formalności przypomnę. Oceniamy danego zawodnika tylko na podstawie jego występów w wybranym turnieju. Nie oceniamy całokształtu jego występów na MŚ (jeśli taki zawodnik zagrał w więcej niż jednym turnieju), ani też całokształtu jego kariery. Jeszcze ważna zasada ATF. Nie dyskredytujemy zawodników ze względu na to, że kiedyś poziom piłki był słabszy, gra była wolniejsza itd.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Miłej zabawy ;) 

Edytowane przez Braveheart22

• Szulim przypiął/eła ten temat

Nawet spoko ekipę ma Ernie, ale część nazwisk tam poleciała zdecydowanie za nazwisko/winning bias:

- Marcelo: gość zszedł w fazie grupowej po 10 minutach meczu z Serbią i opuścił 1/8 MŚ z Meksykiem, więc tylko formalnie załapał się na limit 4 meczów, bo tak naprawdę to było 3 mecze i 10 minut, 

- Kane: król strzelców MŚ, problem w tym, że 5 bramek z Panamą i Tunezją - w fazie pucharowej jedna bramka - z karnego - z Kolumbią, 

- Lucio: miał lepsze MŚ 2006, tam to chyba wleciał ten słynny występ bez ani jednego faulu na środku obrony albo rekord minut bez faulu, coś w tym stylu, tak że winning bias, 

- Makalele: nie kojarzę go z jakiejś topowej gry na MŚ 2006 - widzę na Sofascore nota 7.03, więc pewnie dlatego, Vieira był dużo lepszy,

- Kompany: nota 6.98 na Sofascore, a Belgia wcale nie miała topowej obrony, tam w 1/8 MŚ było wesołe granie z Japonią (come-back ze stanu 0-2), a potem w 1/4 uratował ich z Brazylią Courtois, on już wtedy przez kontuzje był washed i niewiele grał w City, dziwny pick,

- Pavard: zajebista bramka z Argentyną, ale ci francuscy obrońcy za tamten turniej to chyba przehajpy, 5 straconych bramek w fazie pucharowej, widzę, że na Sofascore nota 6.98, on nie jest nawet typowym bocznym obrońcą (a Ernie gra bez typowych skrzydłowych), chyba meh,

- Boban: jego też nie kojarzę z jakichś cudów na MŚ 1998 i na Sofascore so-so, ale tutaj nie wiem, lubiłem typa na tyle na ile go kojarzę.

Kahn, Forlan, Griezmann, Petit spoko picki. 

U mnie za nazwisko poleciał tylko Maicon, bo każdy wie jak to z tymi bokami obrony jest, a i tak miał dużo lepszy turniej od Marcelo, bo nie dość, że zagrał 5 meczów, a nie 3 mecze i 10 minut, to widzę, że na Sofascore był ex aequo drugi w swojej ekipie. Cavani w fazie pucharowej strzelił o 2 bramki więcej z gry od Kane'a łamiąc się w pierwszym jej meczu. xd

Taktyka, bla, bla, bla - uważam, że wziąłem graczy z lepszymi turniejami, a to, że komuś lepiej może kojarzyć się Lucio niż Buchwald czy Marcelo od Stuarta Pearce'a to już coś czego nie mogę kontrolować. 

ps

A, no i w 1/8 głosowałem na @antek (pomimo tego, że ten zagłosował na @DRK 😔, któremu przy okazji dziękuję za wyrównany pojedynek), więc nie jest tak, że sobie wymyślam teraz rzeczy, które u @ernie9005 mi się nie podobają.

Po pierwsze gratuluję pomysłodawcom tego ATF, bo wyszła z tego fajna zabawa. Sam byłem ciekaw, kogo uda mi się wybrać. Skupiłem się przede wszystkim na zawodnikach, których pamiętałem z mundiali, bez użycia statystyk i AI. Jestem w miarę zadowolony ze swoich wyborów. Choć być może nie najkorzystniej rozłożyłem akcenty wybierając dwóch napastników i bramkarza w trzech pierwszych turach, skazując się na mało eksluzywny mimo wszystko na tle rywali środek pola. Niemniej jednak, cieszę, że udało mi się przejść 1 rundę, w której przeciwnikiem był Antek i jego solidna ekipa. Rywalizacja z potentatem ATFowym BMeF to dla mnie truskawka na torcie.

Z większością uwag przytoczonych wyżej przez BMef oczywiście się zgadzam, przy czym chcę tutaj jeszcze raz podkreślić atuty mojego zespołu.

Elitarna ofensywa.

Trio Griezmann 18 - Forlan 10 - Kane 18 to mocarna ofensywa w warunkach tego ATF. 

Griezmann poprowadził Francję do finału mundialu 2018, w którym został wybrany graczem meczu.  Zawodnik niesamowicie pracowity, idealny łącznik między drugą linią a finisherem Kane'em. Zdobywał gole i asysty. Był bez wątpienia najlepszym zespołem mistrzowskiej drużyny. Występ Forlana na mundialu 2010 można ocenić jako spektakularny. IA wskazuje ten występ jako jeden z najlepszych indywidualnych występów w historii mundiali. Pokazał się jako gracz kompletny: lider drużyny, snajper, kreator, technik.  Nie bagatelizowałbym też gry Kane'a na mundialu w 2018 roku- typ lisa pola karnego, króla strzelców. Ale także umiejący się cofnąć, rozegrać piłkę. Kane w moim zespole pełni rolę finishera, na którego pracuje zespół.

Co najmniej bardzo solidna pomoc.

Wybierając pomocników kierowałem się koniecznością zapewnienia balansu pomiędzy obroną a atakiem. Do elitarnych napastników chciałem dobrać zawodników zapewniających stabilność w defensywie i kontrolę nad środkiem pola. Pierwszy wybór padł na Emmanuela Petita, typowego nieustępliwego i silnego fizycznie gracza box to box z mistrzowskiej drugiej linii Francji 1998, zaliczanego do jedenastki turnieju, następnie Makelele 2006 - gracza, którego wpływ na grę był bardziej jakościowy niż ilościowy — nie rzucał się w oczy liczbą goli czy asyst, ale w kontrolowaniu gry, filar Francji, która weszła do finału mundialu 2006. Zvonimir Boban to najbardziej kreatywny z moich graczy środka pola. Był kapitanem, sercem i mózgiem pomocy Chorwacji podczas ich fenomenalnego występu na MŚ 1998. Jego umiejętność pierwszego podania i otwierania obrony rywali były kluczowe dla sukcesów Chorwacji. Taki chorwacki Piotrek Zieliński.

Niezła Obrona.

Na tle innych formacji, w obronie mam najmniej atutów, co trafnie wypunktował rywal. Chciałbym pobronić tu przede wszystkim dwóch wyborów: Lucio i Pavarda. Co by nie mówić, to Lucio był liderem linii obrony mistrzowskiej Brazylii 2002. Jego obecność w obronie dała drużynie stabilność i pewność. Pavarda zapamiętałem jako objawienie na pozycji skrajnego - prawego - obrońcy na mundialu 2018, pewny w obronie i dający mocne wsparcie w ataku. Był naprawdę w świetnej formie na tym turnieju. Marcelo i Kompanego wybrałem może zbyt pochopnie, może też patrząc na całokształt ich karier i zasługi, ale to skromnie mówiąc dobrzy gracze, grający czołowe role świetnych ekipach, daliby mojej drużynie niezbędną solidność w tyłach. Co by nie mówić Kompany był liderem obrony 3 drużyny mundialu a Marcelo filarem zawsze silnej reprezentacji Brazylii. Potrzebuję solidnego wysokiego obrońcy i kreatywnego ofensywnego bocznego zawodnika do tej rywalizacji i ci zawodnicy to zapewniają.   

Topowy bramkarz.

Oli Kahn to chyba jeden z najlepszych bramkarzy w historii futbolu, prawdziwa żyjąca legenda tej dyscypliny. Facet znany z emocjonalnych i ekspresyjnych reakcji na boisku, co czyniło go ikoną i liderem. Gość z prawdziwą charyzmą i zdolnością do organizowania obrony i komunikacji z kolegami z drużyny. Wybroniłby mi tu w razie potrzeby niejedną piłkę.  Daje mi poczucie bezpieczeństwa w tyłach. Kapitan mojego zespołu.

Przewagi nad zespołem BMeF'a.

Tempo gry i elastyczność - moje zestawienie pozwala na dużo szybsze tempo gry, mogę grać szybkimi ataki przez Bobana - Griezmanna i Forlana i ew. do Kane'a, nękając obronę rywala. Drużyna rywala, mając w środku pola Kroosa i Riquelme i nie posiadając kreatywnych skrzydłowych jest zmuszona grać jednostajnym atakiem pozycyjnym, (z ofensywnym liderem Riquelme to raczej w chodzonego), dzięki czemu moja defensywa zawsze ma możliwość prawidłowego ustawienia szyków i pokrycia wszystkich zawodników ofensywnych rywali. Makelele może biegać blisko Riquelme nie dając mu rozwinąć skrzydeł. 

Jestem w stanie przejąć kontrolę na bokach boiska - Griezmann i Forlan w życiowej formie ze swoich mundiali, poza tym niedoceniani przez BmeF boczni obrońcy Marcelo i Pavard są w stanie zdominować boki, męczyć twardych, ale nie tak szybkich Pearca i Maicona, no i zmuszać do schodzenia na boki Kroosa i Schweiniego, dzięki czemu może stworzyć się przewaga liczebna w środku pola dla moich środkowych wybieganych pomocników.

Praca graczy ofensywy bez piłki jest po mojej stronie. W szczególności Stoiczkow czy Riquelme nie słynęli z pracy bez piłki , szukania wolnych przestrzeni na boisku. Podobnie z zaangażowaniem w grę defensywną - nękaniem rywali przy wyprowadzeniu piłki. Tutaj widzę znaczące przewagi moich graczy ofensywnych - Kane'a, Griezmanna, Forlana, Bobana.

Trudno szukać mankamentów w grze świetnego Kroosa, jednak wskazałbym tu na unikanie ostrej i agresywnej gry bark w bark na granicy faulu- myślę, że tacy zawodnicy jak Petit czy Makelele mogliby mu sprawić problem swoją nieustępliwością i agresją.

Jestem w stanie zmuszać do błędów środkowych obrońców BmeF- Baresi to niewysoki zawodnik i miałby nielada problemy przy stałych fragmentach gry z ruchliwymi napastnikami mojego zespołu. Z kolei Buchwald to zawodnik mało zwrotny, z przeciętną techniką użytkową, typowy przecinak, który po prostu nie dałby sobie rady w pojedynkach 1 na 1 z Griezmannem czy Kanem. Moi obrońcy są bardziej kreatywni, potrafią wyjść z piłką przy nodze pod obronę rywala, pokusić się o rozegranie piłki, długą czy krótką piłką, stworzyć przewagę liczebną w grze na mniejszej przestrzeni, w końcu strzelić bramkę. Obrońcy rywala to przedstawiciele starej szkoły - nie oferują nic pod bramką rywala.

Stałe fragmenty- Widzę swoją szansę przy stałych fragmentach gry, podczas których mogę wykorzystać przewagi wzrostu i atletyzmu swoich zawodników. Kane, Lucio, Kompany czy Petit. Goycochea bronił świetnie karne w 1990, ale na przedpolu nie grzeszył pewnością siebie, był przeciętny przy stałych fragmentach. Widzę tu też okazje do strzałów z dystansu dla Forlana, który był wybitnym egzekutorem strzelił kilka wspaniałych goli na mundialu 2010.

BMef wybrał naprawdę kapitalnych graczy, nie da się ukryć, że Stoiczkow - Kroos - Baresi to świetny core, ale mimo wszystko uważam, że uzupełnienia składu nie są elitarne i trudno tu o wskazanie jednoznacznego faworyta tego pojedynku.

Niech zadecydują głosujący.
:)

Edytowane przez ernie9005