Skocz do zawartości

ATF WORLD CUP - 1/4 [24kobe8-eMeS]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@24kobe8

• Kylian Mbappe, Francja - 2022
  • Paolo Maldini, Włochy - 1994
  • N'Golo Kante, Francja - 2018
  • Marcel Desailly, Francja - 1998
  • Mesut Ozil, Niemcy - 2010
  • Fabien Barthez (GK), Francja - 1998
  • Thiago Silva, Brazylia - 2014
  • Jorginho, Brazylia - 1994
  • Michael Laudrup, Dania - 1998
  • Hasan Sas, Turcja - 2002
  • Julian Alvarez, Argentyna - 2022
W dniu 28.07.2025 o 22:23, 24kobe8 napisał(a):

Witam serdecznie zgromadzonych przed ekranami użytkowników biorących udział w zabawie, tych komentujących-nie grających, jak i tych nie komentujących ale lajkujacych. No i oczywiście Oponenta @julekstep 😉

Jest to mój debiut w formule, wiec w sumie nie wiem jak to powinno wyglądać także polecę na free i liczę na wskazówki bardziej doświadczonych userow na priv.

Tutaj sklad który wybrałem, z ustawieniem wyjściowym:

lineup(4).png.42ae41e9a1ccd19428b3dc9091c59b88.png

Podsumowując i opisując krótko poszczególne formacje:

Bramka: Barthez '98 to tylko 2 wpuszczone gole w 7 meczach, 5 czystych kont, turniej życia, nic nie popsuł, bardzo mocny punkt Francuzów.

Obrona:

Maldini '94 u mnie jako LO bazowo, zabezpiecza lewa stronę bez większego podłączania się, na mś wybitny. Moze tez grac jako Śo bo tak kończył mś.

Desailly '98 podpora Francji, 2 stracone gole w 7 meczach, wybrany do 11 turnieju wg wielu źródeł, doskonały występ.

Thiago Silva '14 doskonały wystep do momentu kontuzji, niestety w półfinale nie grał, do tego momentu jeden z najlepszych piłkarzy Brazylii, kapitan.

Jorginho '94 ofensywny PO, bardzo dobry wystep w mś. W finale pechowa kontuzja w okolo 22 min, do tego czasu grał wszystko. 2 Asysty w turnieju.

Pomoc:

Kante '18 wybitny występ na mś, 11 turnieju, i mimo, ze w finale zszedł z powodu problemów zdrowotnych. Każdy pamięta memy o wszędobylskim Francuzie.

Laudrup Michael '98 - ofensywny pomocnik, wybrany do 11 mś, świetny w rozegraniu, legenda.

Ozil '10 - eksplozja talentu Mesuta, genialny z piłką, świetne uzupełnienie z ML, do tego spokojna głowa bo z tyłu ma Kante

Napastnicy

Mbappe '22 - dlaczego 22 a nie 18? Występ historyczny, wybitny i byc moze za naszego życia nieosiągalny dla nikogo. 8 bramek w turnieju to jedno, ale dostając 0-2 w finale mś do przerwy, wychodzi i strzela hattricka...w finale... mś...kumasz to? Dla mnie na rowni z Messim 22 i Grubym 02 top performance mś naszej zabawy.

Alvarez 22 - każdy Batman ma Robina, mial go tez Messi w '22: 4 gole, wszędobylski, hulający i z przodu i z tyłu, niedoceniony, świetny występ. Mogacy grac jako Śn, PS, Ls, wahadło i zapierdalak w obronie co docenia teraz Simeone w Atleti.

Hasan Sas 02' - doskonaly, uniwersalny skrzydłowy, lewa czy prawa strona, 2 gole, w tym przeciwko Mś w grupie. 

Taktyka Obrona:

Mbappe zostaje jako wysunięty N, Alvarez wspomaga na skrzydle Maldiniego. 

lineup(5).png.5b8af0a8289fbd7726f81b8836a3b966.png

Alternatywne taktyki:

W ataku pozycyjnym swobodnie czujemy sie grajac z tyłu na 3 obroncow, gdzie z prawej wlacza sie Jorginho. Maldini daje możliwość grania w 3 lub 4 i tu i tu jest dobrze. Przed nimi zawsze temat zabezpiecza Kante.

W takim układzie, Laudrup schodzi do boku i operuje w tej strefie z Mbappe.

lineup(7).png.ce93f4230dbb3a2dcb940d5ef181f90b.png

Uniwersalność, wymienność pozycji to słowa klucze w moim ofensywnym słowniku. Laudrup mogący grać jako LS, Śpo czy cofnięty napastnik. Sas, Alvarez, Mbappe bez znaczenia z której strony skrzydła. Jorginho obiecujący z prawej strony. Alvarez na wahadle.

Opcji jest multum. W zależności od tego co rywal zaprezentuje w obronie, jest sposób na każde ustawienie.

lineup(9).png.d27ab83454a2266f263554956a1d1f37.png

Poza atakiem pozycyjnym, na pewno nie boję się cierpieć bez piłki licząc na kontry. Na skrzydłach w obronie Sas i nie zmordowany Alvarez. Z tego mam granie jak np. genialny Ozil '10 mogący jednym podaniem wypuścić Mbappe na kontrę. Żelazna 3ka Maldini, Thiago i Desailly + solidny Jorginho jest bardzo wyważona. 

Na początek tyle ode mnie, nie mam na razie więcej czasu, liczę na fory jako rookie, pozdrawiam 

@eMeS

• Leo Messi, Argentyna - 2022
  • Cafu, Brazylia - 2002
  • Bixente Lizarazu, Francja - 1998
  • Eden Hazard, Belgia - 2018
  • Sergio Busquets, Hiszpania - 2010
  • Paul Pogba, Francja - 2018
  • Samuel Umtiti, Francja - 2018
  • Miroslav Klose, Niemcy - 2006
  • Josko Gvardiol, Chorwacja - 2022
  • Michel Preud'Homme (GK), Belgia - 1994
  • Dino Baggio, Włochy - 1994
W dniu 2.08.2025 o 23:37, eMeS napisał(a):

lineup.png.4eaa0818d338b2acbc86651d94c05e22.png

Pierwszy pick to nie była łatwa decyzja – można było iść w legendy środka pola, ściany w bramce albo najpotężniejszych stoperów turniejów. Ale... nikt nie ma tego, co miał Messi w 2022. Nikt. Żaden zawodnik w historii MŚ nie niósł tak ofensywy drużyny – samym prowadzeniem gry, decyzją, wizją. Messi był esencją lidera i geniusza, który ciągnął Argentynę z meczu na mecz, tworząc sytuacje z niczego. Strzelał, asystował, dryblował, ustawiał tempo. Perfekcja. To był najbardziej „pełny” mundialowy występ indywidualny, jaki widziałem. Dlatego zbudowałem drużynę pod niego.

Wybrałem 4-4-2 w wersji diamond, z Messim jako top of the diamond. Cała drużyna zbudowana jest tak, żeby stworzyć mu przestrzeń i wsparcie. Potrzebowałem skrzydeł, które nie tylko są pewne w defensywie, ale też potrafią napędzić grę – i tu weszli Cafu i Lizarazu, być może najlepszy duet bocznych obrońców w całym drafcie. Jeden daje brazylijską błyskotliwość i ciąg na bramkę, drugi balans i elegancję – obaj perfekcyjnie wpisują się w grę na całej długości boiska.

Po lewej stronie ustawiłem Hazarda z 2018 – nie jako klasycznego napastnika, ale raczej jako „fałszywego forwarda”, schodzącego głębiej i szerzej, by w lustrzanym odbiciu robić to samo co Messi. Hazard ciągnął Belgię na plecach – drybling, progresja, kreacja. Może nawet najlepszy ofensywny występ skrzydłowego na tym mundialu.

W środku pola – Busquets, Pogba i Dino Baggio. Celowo wybrałem zawodników, którzy nie potrzebują błyszczeć, żeby dominować w meczu. Busquets z 2010 to profesor. Nie traci piłek, jest zawsze tam, gdzie trzeba, ustawia tempo, łączy linie. Pogba z 2018 to potęga – fizyczność, dynamika, uderzenie z dystansu i inteligencja boiskowa. Potrafi zarówno odebrać piłkę, jak i zagrać killer passa. Dino Baggio na mundialu w USA był absolutnie kluczową częścią włoskiego systemu. Włosi grali bardzo głęboko, a Dino – jako głęboko ustawiony pomocnik – był pomostem między tym betonem a jakimkolwiek wyjściem z własnej połowy. Taki środek pola bardzo mi pasuje do zespołu.

Na stoperach postawiłem na duet, który łączy techniczną jakość, odwagę i wysoką linię – Umtiti (2018) i Gvardiol (2022). Obaj potrafią rozgrywać, grać wysoko i są pewni z piłką przy nodze. Umtiti dał Francji finał strzelając z Belgią, a jego historia to czysta piłkarska tragedia – poświęcił kolano dla mistrzostwa. Nieoceniony charakter. Gvardiol natomiast to przykład nowoczesnego defensora – świetny w wyprowadzaniu, silny, skoncentrowany. Jeden z najlepszych środkowych obrońców ostatniego mundialu.

W bramce – Michel Preud'homme (1994). Jedyny słuszny wybór, jeśli chce się mieć klasę, styl i spokój między słupkami. Belgijski gigant był MVP swojej drużyny, dostał Złotą Rękawicę (Yashin Award), robił cuda na linii i trzymał Belgię w grze. Bramkarz z epoki, kiedy liczyła się nie tylko fizyka, ale i aura. Klasa sama w sobie.

Na szpicy Miroslav Klose (2006) – co tu dużo mówić. Złoty But, 5 goli. Jeden z najlepszych turniejowych napastników ever. Przypomina mi Inzaghiego, tylko z turbo-doładowaniem – może nie gra najbardziej efektownie, ale zawsze tam jest. Wpycha, wślizguje się, zaskakuje. Taki typ, co wystarczy go obsłużyć i wturla piłkę do bramki nawet dupą. W mojej taktyce ma być finiszerem, który wykorzysta to, co Messi i Hazard wykreują. I jeszcze ściąga na siebie uwagę stoperów, robiąc przestrzeń dla reszty. Idealny.

Ta drużyna to kontrola, kreatywność i perfekcyjna równowaga. Nie potrzebuje grać na hurra – wystarczy jej piłka i przestrzeń. Messi rozgrywa, Hazard rozciąga, Klose kończy. Pogba, Baggio i Busquets trzymają środek i tempo. Cafu i Lizarazu robią wiatraki po bokach. Umtiti i Gvardiol kasują i budują. Preud’homme zamurowuje bramkę. W tym zespole każdy wie, co ma robić. Nie ma gwiazd, które błyszyczą samymi nazwiskami. Są role. Jest struktura. I jest Messi, który sprawia, że wszystko działa.

Nie chciało mi się już siedzieć z sofascore czy innymi stronami, ale spytałem chataGPT o statystyki zawodników z pola, więc może się coś nie zgadzać w 100 procentach, ale wrzucam poglądowo - starałem się brać zawodników, którzy brali na swoje barki losy drużyny i mieli sukcesy drużynowe:

image.thumb.png.a421ba197c1e81f78488123e8ccdd401.png

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Z racji tego, że opisy już są, skupcie się ewentualnie na uzupełnieniu pod matchup i dyskusji między sobą.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do półfinału. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: ogólnie mam plan skończyć cały ATF do końca następnego tygodnia, więc wyjdzie średnio 4 dni na etap. Zatem najbliższe trzy dni dyskusja, w sobotę warto byłoby już zagłosować (ewentualnie jak będzie lekki poślizg to w niedzielę się skończy rundę, ale to już będziemy reagować na bieżąco) na zwycięzców fazy ćwierćfinałowej.

Dla formalności przypomnę. Oceniamy danego zawodnika tylko na podstawie jego występów w wybranym turnieju. Nie oceniamy całokształtu jego występów na MŚ (jeśli taki zawodnik zagrał w więcej niż jednym turnieju), ani też całokształtu jego kariery. Jeszcze ważna zasada ATF. Nie dyskredytujemy zawodników ze względu na to, że kiedyś poziom piłki był słabszy, gra była wolniejsza itd.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Miłej zabawy ;) 

Edytowane przez Braveheart22

• Szulim przypiął/eła ten temat