Skocz do zawartości

ATF WORLD CUP - 1/4 [Gregorius-Pablo81]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@Gregorius

• Lothar Matthaus, Niemcy - 1990
  • Roberto Carlos, Brazylia - 2002
  • Sergio Ramos, Hiszpania - 2010
  • Christian Vieri, Włochy - 1998
  • Jose Luis Chilavert (GK), Paragwaj - 1998
  • Neymar, Brazylia - 2014
  • Sol Campbell, Anglia - 2002
  • Bruno Fernandes, Portugalia - 2022
  • Marcio Santos, Brazylia - 1994
  • Marcelo Brozović, Chorwacja - 2018
  • Michel, Hiszpania - 1990
W dniu 29.07.2025 o 23:32, Gregorius napisał(a):

Byłem zdziwiony że daleki pick  dał możliwości wybrania jakiegoś ofensywnego powerhouse'u jakim był Lothar Matthäus. Przez wielu jego występ uznawany jest za jeden z najlepszych występów na MS. Najlepszy piłkarz ms 1990 który poprowadził zespół do zwycięstwa.

Mój skład to :

Lothar Matthäus (Niemcy) – MŚ 1990
Kapitan reprezentacji RFN, poprowadził drużynę do mistrzostwa świata we Włoszech. Strzelił 4 gole, w tym dwa przeciwko Jugosławii. Uznawany za najlepszego zawodników turnieju, zwycięzca  Złotej Piłki.

Roberto Carlos (Brazylia) – MŚ 2002
Filar defensywy mistrzowskiej Brazylii. Słynął z ofensywnych rajdów i stałych fragmentów. Znalazł się w FIFA All-Star Team turnieju. Najlepszy lewy obrońca w historii dodatkowo w turnieju gdzie błyszczał również po stronie defensywnej.

Sergio Ramos (Hiszpania) – MŚ 2010
Kluczowy obrońca mistrzowskiej Hiszpanii, wyróżniał się wysoką skutecznością w defensywie i aktywnością ofensywną. Wybrany do FIFA All-Star Team 2010. W tym turnieju grał na prawej obronie gdzie zagrał na poziomie top3 prawych obronców na MS.

Christian Vieri (Włochy) – MŚ 1998
Jeden z najlepszych napastników turnieju – zdobył 5 goli w 4 meczach. Pomimo odpadnięcia Włoch w ćwierćfinale, był w gronie wyróżnionych snajperów MŚ.

José Luis Chilavert (Paragwaj) – MŚ 1998
Bramkarz-symbol Paragwaju. Imponował nie tylko interwencjami, ale i grą nogami. Uznany za najlepszego bramkarza turnieju. Tylko 2 wpuszczone gole (żaden z jego winny)  i obronił ponad 90% strzałów. W turnieju nie popełniał błędów. 

Neymar (Brazylia) – MŚ 2014
Lider gospodarzy, strzelił 4 gole. Jego kontuzja w ćwierćfinale osłabiła drużynę. Znalazł się w FIFA World Cup Dream Team 2014 oraz w All-Star Team.

Sol Campbell (Anglia) – MŚ 2002
Pewny punkt defensywy Anglików. Znany z niezawodności i walki. Znalazł się w FIFA All-Star Team MŚ 2002.

Bruno Fernandes (Portugalia) – MŚ 2022
Jeden z liderów ofensywy Portugalii. Zanotował 2 gole i 3 asysty, był kluczowy w fazie grupowej. Chwalony za kreatywność i wizję gry.

Márcio Santos (Brazylia) – MŚ 1994
Pewny obrońca mistrzowskiej Brazylii. Strzelił gola w ćwierćfinale z Holandią. Znalazł się w FIFA All-Star Team turnieju.

Marcelo Brozović (Chorwacja) – MŚ 2018
Niezmordowany pomocnik finalisty turnieju. Ustanowił rekord przebiegniętych kilometrów w meczu MŚ. Kluczowy w systemie gry Chorwacji.

Míchel (Hiszpania) – MŚ 1990
Najlepszy strzelec Hiszpanii na turnieju (4 gole), w tym hat-trick przeciwko Korei Południowej. Znalazł się w gronie kandydatów do Złotego Buta.

moja drużyna bedzie grała w systemie :

image.png.3356a047e728ced156bbad06a5968945.png

Bez grama przesady mogę powiedzieć że mam najlepsza parę bocznych obrońców ,a cała defensywa razem z Brozovicem i cieżko pracujcym Mattheusem w obronie jest pewniejsza... Dodatkowo GK bronił równo przez cały turniej i tylko dzięki jego formie Paragwaj tak daleko zaszedł. 

Wielka siła mojego zespołu jest ofensywa. Moi zawodnicy ofensywni zdobyli na ms 19 bramek i mieli 5 asyst. Lothar i Michel sami strzelili 8 bramek (głownie z dystansu) , a mam jeszcze Vieriego czy Neymara. Ogólnie moja druzyna jest bardzo zbalansowana i jednym problemem mógłby być powrót do obrony skrzydłowych... 

@Pablo81

• Roberto Baggio, Włochy - 1994
  • Thomas Muller, Niemcy - 2014
  • Ronaldinho, Brazylia - 2002
  • Javier Mascherano, Argentyna - 2014
  • Jurgen Klinsmann, Niemcy - 1994
  • Juan Sebastian Veron, Argentyna - 1998
  • Robert Jarni, Chorwacja - 1998
  • Diego Godin, Urugwaj - 2010
  • Dani Alves, Brazylia - 2014
  • Jurgen Kohler, Niemcy - 1990
  • Marcos (GK), Brazylia - 2002
W dniu 1.08.2025 o 18:46, Pablo81 napisał(a):

1. Baggio gra podwieszonego napastnika, często wchodzi w pole karne.

2. Mając w składzie świetnych ofensywnie obrońców wykorzystuję ich potencjał w ataku, kiedy oskrzydlają schodzących do środka Ronaldinho i Müllera. 

3. ...

4. ...

5. ...

lineup.png

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Z racji tego, że opisy już są, skupcie się ewentualnie na uzupełnieniu pod matchup i dyskusji między sobą.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do półfinału. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: ogólnie mam plan skończyć cały ATF do końca następnego tygodnia, więc wyjdzie średnio 4 dni na etap. Zatem najbliższe trzy dni dyskusja, w sobotę warto byłoby już zagłosować (ewentualnie jak będzie lekki poślizg to w niedzielę się skończy rundę, ale to już będziemy reagować na bieżąco) na zwycięzców fazy ćwierćfinałowej.

Dla formalności przypomnę. Oceniamy danego zawodnika tylko na podstawie jego występów w wybranym turnieju. Nie oceniamy całokształtu jego występów na MŚ (jeśli taki zawodnik zagrał w więcej niż jednym turnieju), ani też całokształtu jego kariery. Jeszcze ważna zasada ATF. Nie dyskredytujemy zawodników ze względu na to, że kiedyś poziom piłki był słabszy, gra była wolniejsza itd.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Miłej zabawy ;) 

Edytowane przez Braveheart22

Tak jak napisałem przed poprzednim meczem że mam najskuteczniejszy atak tak bardzo prawdopodobne że Pablo81 ma jeszcze skuteczniejszy. Udało mu się stworzyć ofensywnego potwora, ale na moje szczescie jego taktyka i przewagi w paru elementach premiują mój zespół. Nie chce się bardzo rozpisywać więc napisze dosyć krótko gdzie widzę swoje przewagi i jakie widzę słabości Pablo81.

Najpierw słabości indywidualne :
Ronaldinho grał słabo jak na swoje możliwości (kontuzje + słaba forma). Tylko dwa gole (z wolnego i karnego), czerwona karta. Mało strzałów i udanych dryblingów. Prawie nie wchodził w pole karne grając głownie na środku i nie wracał do obrony. Żadnego meczu nie rozegrał w całości. Często zmieniany miedzy 60-70 min. Z chinami zagrał tylko połowę. Tylko 5 meczy.

Javier Mascherano - w wybranym turnieju 0 zagrożenie ofensywne. 

Marcos - 4 wpuszczone bramki w 7 meczach. 83% skuteczności interwencji

Jarni - gorsza wersja R Carlosa , która dodatkowo tym turnieju nie grał specjalnie dobrze. ma bramke i 2 asysty ale mało bronił, dużo nie udanych dryblingów .

Dani Alves - niby ofensywny a efektów tego nie było widać . Niby bronił a jednak różnicy w obronie nie robił. Zresztą taka sama opinie miał trener zostawiając go w ostatnim meczu na ławce.
Podczas turnieju jego gra była bardzo krytykowana szczególnie za gre w obronie.

Porównanie naszych drużyn :

Boki obrony : Moja duza przewaga. Mam zawodników w swojej najlepszej formie turniejowej kontra zawodnik bez formy i słabszy (Jarni) niż odpowiednik.
Dodatkowo z jednej strony jego obrońcy maja miejsce do ataku przez skupienie na środku reszty drużyny Pablo81 z drugiej strony ich brak powrotu do obrony powoduje że 
jego środkowi obrońcy będą zmuszeni grać 2:1 lub 3:1 przy podłączeniu sie mojego obrońcy. Tak jeszcze przypominam że R Carlos zagrał chyba swój najlepszy turniej w obronie ,
a S Ramos miał występ na poziomie jednego z najlepszych występów na prawej obronie zarówno w ataku jak i obronie.

Środek obrony : Mimo pewnego braku siły w drużynie Pablo81 uważam że mam tylko minimalna przewagę. 

Defensywni pomocnicy/srodek pomocy
Mascherano, Veron vs Brozović, Matthäus . Przy takim ustawieniu moja oczywista przewaga ze względu na Mattheusa ale oddam to przy ofensywnych pomocnikach.
Najlepszy w obronie oczywiście Mascherano . Ale z tej czwórki najgorszy w obronie jest Veron. Ogólnie w defensywie minimalnie lepszy Pablo81 ale ze względu ze Javier był 0 zagrożeniem w ataku moja przewaga w ataku jest olbrzymia. 

Ofensywni pomocnicy i skrzydłowi:
Baggio,Muller,Ronaldinho vs Neymar,Michel,Fernandes. Oczywista przewaga Pablo81 w ataku (Ci zawodnicy praktycznie nie brali udział w obronie) która równoważy
moja przewagę ze środka pomocy w ataku ,a być może nawet minimalnie ja przewyższa. Na minus ich sposób gry powoduje zagęszczenie na środku co zdecydowanie
ułatwia obronę. 

Do tego cała moja pomoc jest groźniejsza w strzałach z dystansu (w formie turniejowej. Nie że ogólnie). Chyba (nie jestem w stanie na szybko potwierdzić) tylko jedna bramka Pablo81 padła z dystansu (z gry).

Atak :
Vieri kontra Klinsmann. Obaj bardzo skuteczni . Silniejszy Vieri ale tutaj dałbym remis.

Moje przewagi:
- Pablo81 ma mniej wszechstronnych graczy. Praktycznie tylko Veron łączy grę defensywna z wspieraniem ofensywy.
- przy moim ataku bardzo łatwo będzie tworzyć przewagę na skrzydłach. Przy ofensywnych wyjściach jego obrońców bardzo łatwo będzie robiła się luka której DM nie będą w stanie załatać.
- Przy rzutach rożnych i wolnych moja drużyna ma zdecydowana przewagę w sile i wzroście.

@Gregorius

Rozumiem walkę o awans, proszę nie pisać kłamstw :)

1. Ronaldinho "mało udanych dryblingów".

2.4 na mecz (9. gracz całego turnieju).

https://www.sofascore.com/tournament/football/world/world-championship/16#id:2636,tab:top_players

2. Dani Alves "krytykowany za grę, szczególnie w obronie".

Średnia na sofa 7.43 (28. gracz całego turnieju), a na ławce usiadł, bo Solarium to Scolari i lubi grać defensywnie, ale dobrze, bo Dani nie brał udziału w porażka 1:7 z Niemcami i 0:3 z Holandią. 

3. Mascherano "zerowe zagrożenie w ofensywie". Gość wykonywał 10.6 długich piłek w meczu (2. gracz całego turnieju)

https://www.sofascore.com/tournament/football/world/world-championship/16#id:7528,tab:top_players

4. Jarni "nie grał specjalnie dobrze".

Notował wg Sofa średnia 7.19.

O ile za średnie noty z sofy umierał nie będę, bo może to być subiektywne, o tyle same statystyki czysto piłkarskie są obiektywne i nie wypada pisać nieprawdy :)

• Szulim przypiął/eła ten temat
22 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Dani Alves "krytykowany za grę, szczególnie w obronie".

Średnia na sofa 7.43 (28. gracz całego turnieju), a na ławce usiadł, bo Solarium to Scolari i lubi grać defensywnie, ale dobrze, bo Dani nie brał udziału w porażka 1:7 z Niemcami i 0:3 z Holandią. 

https://www.reuters.com/article/sports/reuters-flops-of-the-world-cup-tournament-idUSKBN0FH0QU/

22 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Mascherano "zerowe zagrożenie w ofensywie". Gość wykonywał 10.6 długich piłek w meczu (2. gracz całego turnieju)

0 bramek( i strzalow) , 0 asyst. Praktycznie nie przekraczał linii srodkowej. To mam na mysli 0 zagrożenie.  

24 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Jarni "nie grał specjalnie dobrze".

Notował wg Sofa średnia 7.19

Nie napisałem ze gral słabo.  Nawet w porównaniu do R Carlosa. Ale nie bronil i mial z tym duży problem.  Mało skutecznych dryblingow. 

Ps oceny z Sofascore to nie wyrocznia.  

44 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Coach Luiz Felipe Scolari eventually lost patience and brought in Maicon to try and plug the gaping hole in the quarter-finals and semi-finals, but with no success.

To faktycznie Scolari rozwiązał problem :)

Z Alvesem Brazylia traciła 1, 1, 0 ,1 bramek (średnia 0.75g/m)

z Maiconem 1, 7, 3 (średnia 3.7 g/m).

@Gregorius

Neymar w 3/5 meczów grał jako nominalny ofensywny pomocnik, a w dwóch, gdzie grał nominalnie na lewym skrzydle i tak schodził do środka co dobitnie pokazują jego heat mapy. Więc Twoja linia pomocy też niekoniecznie gra szeroko.

Edytowane przez Pablo81

4 godziny temu, Gregorius napisał(a):

Javier Mascherano - w wybranym turnieju 0 zagrożenie ofensywne. 

Ale też bardzo prawdopodobne, że najlepszy DM w zabawie i true mvp tamtej Argentyny

3 godziny temu, Pablo81 napisał(a):

Alves to akurat słabiutki pick, więc ogólnie atak Gregoriusa trafny

Baggio,Muller,Ronaldinho vs Neymar,Michel,Fernandes. Oczywista przewaga Pablo81 w ataku (Ci zawodnicy praktycznie nie brali udział w obronie)

Muller nie broni? Bardzo pracowity grajek, który dużo biega i pomaga, kiedy trzeba.

3 godziny temu, Gregorius napisał(a):

Nie napisałem ze gral słabo.  Nawet w porównaniu do R Carlosa. Ale nie bronil i mial z tym duży problem.  Mało skutecznych dryblingow.

Czepianie się Jarniego o takie cos i ogólnie grę do przodu to w sumie ciężko skomentować :)

Mascherano, Veron vs Brozović, Matthäus

W sumie jak miałbym klasyfikować tę czwórkę to wiadomo, Matthaus top, ale dalej Mascherano, potem już dosyć sporo niżej Veron i na końcu dopiero Brozović.

Popatrzyłem na sofa score (i dalej temu nie ufam i nie uważam za dobry wyznacznik formy) i porównanie naszych drużyn wg sredniej ocen w formacji. 

Formacja(liczba zawodnikow)/Moja drużyna vs Twoja:

GK(1) 7.68 vs 7.22

def(4) 7.28 vs 7.32

pom(5) 7.88 vs 7.6

att(1) 7.44 vs 7.84 

Wychodzi na mój delikatny plus sumarycznie.

9 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Ale też bardzo prawdopodobne, że najlepszy DM w zabawie i true mvp tamtej Argentyny

Tak jak napisałem. Mega grajek po bronionej stronie. Od dm mimo wszystko oczekuję czegoś więcej.  Ale doceniam jego klasę. 

11 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Muller nie broni? Bardzo pracowity grajek, który dużo biega i pomaga, kiedy trzeba

Ogolnie prawda patrzac na kariere.  Inaczej go zapamiętałem z turnieju. Ale oczywiście broni więcej niz Ronaldinho czy Baggio. Inna sprawa ze ma po swojej stronie Neymara i Carlosa mając do pomocy Alvesa. Dalej moja olbrzymia przewaga.

14 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Czepianie się Jarniego o takie cos i ogólnie grę do przodu to w sumie ciężko skomentować

Ogolnie pamiętałem go jako bardzo dobrego w ataku i bardzo slabego w obronie. Jak patrzyłem na sofascore to rzuciła mi sie w oczy ilość nieudanych dryblingow. Ale upierać się nie będę .

16 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

W sumie jak miałbym klasyfikować tę czwórkę to wiadomo, Matthaus top, ale dalej Mascherano, potem już dosyć sporo niżej Veron i na końcu dopiero Brozović.

Myślę ze nie doceniasz Brozovica. Ale ogolnie zgoda. Tylko 1 wymiarowości Javiera w moim odczuciu dala mi przewage w rozegraniu/ataku w tych parach. 

Edytowane przez Gregorius

9 minut temu, Gregorius napisał(a):

Popatrzyłem na sofa score (i dalej temu nie ufam i nie uważam za dobry wyznacznik formy) i porównanie naszych drużyn wg sredniej ocen w formacji. 

Formacja(liczba zawodnikow)/Moja drużyna vs Twoja:

GK(1) 7.68 vs 7.22

def(4) 7.28 vs 7.32

pom(5) 7.88 vs 7.6

att(1) 7.44 vs 7.84 

Wychodzi na mój delikatny plus sumarycznie.

Już Julek poszedł tą drogą wybierając kasztanowy zespół wyłącznie na podstawie średnich z sofy, więc nie idźmy może tą drogą. Daje to może jakiś zarys, ale nie traktowałbym tego jako wyrocznię. 

1 minutę temu, Gregorius napisał(a):

Pewnie. To tylko w odpowiedzi twojego komentarza o Alvesie i Jarni. Jak pisalem już dwa razy w tym temacie. Nie ufam tym oceną tym bardziej ze to pewnie jakiś prosty algorytm na podstawie podstawowych statystyk.

Jarni był motorem napędowym rewelacyjnej Chorwacji. Wrzuciłem te statystyki jako podparcie tej tezy, ale z zastrzeżeniem, że nie jest to jakaś wyrocznia. Co do Alvesa, to śmieszy mnie ten artykuł z Reutersa, gdzie Brazylia z Alvesem traciła 0.75 gola na mecz a z Maiconem 3.7. Ciężko takie coś sensownie obronić. Nie twierdzę, że DA był rewelacyjny, a pisanie w tej serii głównie o nim nie jest pewnie z korzyścią dla mnie, bo to jednak jeden że słabszych graczy w mojej drużynie. 

Uważam, że sam Matthäus nie pociągnie twojej linii pomocy w fazie defensywnej. Neymar i Fernandes to praktycznie zero obrony, Michel - bardzo elegancki gracz, ale też nie tytan obrony.

32 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Jak patrzyłem na sofascore to rzuciła mi sie w oczy ilość nieudanych dryblingow.

Raczej nie na tym polega gra do przodu bocznego obrońcy/wahadłowego. 

Myślę ze nie doceniasz Brozovica

Modrić i Rakitić wyraźnie wyżej w tamtej reprezentacji. Brozović nawet nie każdy mecz zaczynał wtedy w podstawie, niemniej atuty jego są znane, więc to nie tak, że nie doceniam.

Tylko 1 wymiarowości Javiera w moim odczuciu dala mi przewage w rozegraniu/ataku w tych parach. 

Veron to bdb partner dla Mascherano. Dobry rozgrywający, potrafi z piłką pociągnąć do przodu, silny fizycznie i jakoś nie wydaje mi się, by odstawał w grze do tyłu. Mnie się ten środek podoba muszę przyznać.

Jakbym miał z tamtej Argentyny kogoś wyróżniać, to w pierwszej kolejności Ortega i Veron właśnie.

2 minuty temu, Braveheart22 napisał(a):

Raczej nie na tym polega gra do przodu bocznego obrońcy/wahadłowego. 

Co przez to rozumiesz? Bo ja mówię co rzuciło mi się w oczy oceniając statystykę ,a nie jak powinien/nie powinien grać na obronie. 

3 minuty temu, Braveheart22 napisał(a):

Modrić i Rakitić wyraźnie wyżej w tamtej reprezentacji.

Nikt z tym nie dyskutuje bo tez rola Brozovica była zupełnie inna w zespole. To on był od czasrnej roboty i pełnił role Javiera . Tyle że dalej miał przewage ofensywna nad nim (tracac w obronie)

5 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Veron to bdb partner dla Mascherano. Dobry rozgrywający, potrafi z piłką pociągnąć do przodu, silny fizycznie i jakoś nie wydaje mi się, by odstawał w grze do tyłu. Mnie się ten środek podoba muszę przyznać.

Mi tez się ten środek pomocy podoba. Zresztą jak przeczytasz to ja jego nie krytykuje. Raczej uważam że Lothar, Brozovic >> w ataku i jednocześnie < w obronie .

12 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Uważam, że sam Matthäus nie pociągnie twojej linii pomocy w fazie defensywnej.

Tylko że zapomniałeś o Brozovicu. I tym jakie zagęszczenie będzie na środku. Twoim ustawieniem moim zdaniem niwelujesz swoje atuty i jednocześnie przez boki mojej obrony wzmacniasz moje.

16 minut temu, Gregorius napisał(a):

Co przez to rozumiesz? Bo ja mówię co rzuciło mi się w oczy oceniając statystykę ,a nie jak powinien/nie powinien grać na obronie. 

No właśnie niepotrzebnie ruszałeś takie rzeczy w kontekście oceny Jarniego. Zawodnik grający na tej pozycji nie musi się wdawać w jakieś dryblingi (nawet często nie jest to wskazane, bo może brakować odpowiedniej asekuracji), być skutecznym dryblerem, by dać drużynie dużo w ofensywie, bo po prostu zrobi to w inny sposób.

Nikt z tym nie dyskutuje bo tez rola Brozovica była zupełnie inna w zespole. To on był od czasrnej roboty i pełnił role Javiera . Tyle że dalej miał przewage ofensywna nad nim (tracac w obronie)

W pierwszej kolejności to on jednak jest od rozegrania, od tyłu. Nie porównywałbym jego roli do Mascherano. Skład ogólnie i sam środek pola Chorwacji był zupełnie inaczej skonstruowany. Każdy z trójki Modrić-Rakitić-Brozović był zarówno od grania, jak i zapieprzania, więc raczej za nikogo nadmiernie czarnej roboty Brozović wykonywać nie musiał, w przeciwieństwie do Mascherano.

Druga sprawa, to też nie róbmy z Mascherano grajka, którego piłka parzyła, bo to gruba przesada :)

32 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

bo to jednak jeden że słabszych graczy w mojej drużynie

Pewnie zdecydowanie najsłabszy nawet

14 minut temu, Gregorius napisał(a):

Mi tez się ten środek pomocy podoba. Zresztą jak przeczytasz to ja jego nie krytykuje. Raczej uważam że Lothar, Brozovic >> w ataku i jednocześnie < w obronie .

Tylko że zapomniałeś o Brozovicu. I tym jakie zagęszczenie będzie na środku. Twoim ustawieniem moim zdaniem niwelujesz swoje atuty i jednocześnie przez boki mojej obrony wzmacniasz moje.

Fakt, że Ronaldinho schodzi do środka, to idealny fit pod ofensywnego obronę jakim jest Jarni, a Muller może grać wszędzie i jest obdarzonym jednym z wyższych piłkarskich IQ ever i dostosuje się praktycznie do każdego stylu. Dodatkowo Dinho i Thomas mogą się płynnie zmieniać stronami dezorganizując jeszcze obronę rywala.

2 minuty temu, Braveheart22 napisał(a):

No właśnie niepotrzebnie ruszałeś takie rzeczy w kontekście oceny Jarniego. Zawodnik grający na tej pozycji nie musi się wdawać w jakieś dryblingi (nawet często nie jest to wskazane, bo może brakować odpowiedniej asekuracji),

Tylko co zrobić jak zawodnik dryblował  i stwarzał tym zagrożenie.  Ty mowisz jak powinien grać.  Ja o tym jak gral. Oczywiście troche na podstawię starystyk. Upierac sie nie bede. Oboje awansowaliśmy i do tego myśle ze troche pecha w losowaniu miałem.  Drużyna Pablo81 jest bardzo dobra. Punktuje gdzis widzę swoje szanse.

4 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Tylko co zrobić jak zawodnik dryblował  i stwarzał tym zagrożenie.  Ty mowisz jak powinien grać.  Ja o tym jak gral. Oczywiście troche na podstawię starystyk. Upierac sie nie bede. 

To, by można było podnosić, jakby on jako obrońca wchodził w dryblingi na poziomie liczbowym, jak ofensywni gracze i notorycznie tracił piłki, a tam wychodzi średnio ~2 dryblingi na mecz (pewnie w momencie, gdy się włączył wysoko do akcji). Gdzie już ogólnie wygranych pojedynków w meczach ma ponad 50%.

8 minut temu, Gregorius napisał(a):

Oboje awansowaliśmy i do tego myśle ze troche pecha w losowaniu miałem.  Drużyna Pablo81 jest bardzo dobra. Punktuje gdzis widzę swoje szanse.

Pablo pewnie faworyt, ale tu raczej wygląda, że z przodu zdecydowanie lepszy, a tyły lepsze u Ciebie, więc raczej jest o co i warto jednak powalczyć.

Godzinę temu, Braveheart22 napisał(a):

o, by można było podnosić, jakby on jako obrońca wchodził w dryblingi na poziomie liczbowym, jak ofensywni gracze i notorycznie tracił piłki, a tam wychodzi średnio ~2 dryblingi na mecz (pewnie w momencie, gdy się włączył wysoko do akcji). Gdzie już ogólnie wygranych pojedynków w meczach ma ponad 50%.

Pewnie masz racje. Nie mam zamiaru o to się spierać. 

Godzinę temu, Braveheart22 napisał(a):

Pablo pewnie faworyt, ale tu raczej wygląda, że z przodu zdecydowanie lepszy, a tyły lepsze u Ciebie, więc raczej jest o co i warto jednak powalczyć.

No właśnie miałem nas za równorzędnych mimo jego ataku. Fakt może być trochę lepszy w ataku ale nie tak bardzo jak myślisz jeśli popatrzy się na faktyczna formę z turnieju. 

1 godzinę temu, Pablo81 napisał(a):

Fakt, że Ronaldinho schodzi do środka, to idealny fit pod ofensywnego obronę jakim jest Jarni, a Muller może grać wszędzie i jest obdarzonym jednym z wyższych piłkarskich IQ ever i dostosuje się praktycznie do każdego stylu. Dodatkowo Dinho i Thomas mogą się płynnie zmieniać stronami dezorganizując jeszcze obronę rywala.

O zmianie stron można by mówić gdyby  grali na skrzydle. Ale sam ich ustawiłeś we trójkę w środku. Aczkolwiek jest to zbieżne z tym jak faktycznie grali. Przy czym Ronaldinho ciezko żeby był przepisany do jakiejś pozycji czy żeby gra Brazylii na nim się opierało. On gwarantował indywidualny błysk i grał poza taktyka. Zresztą  o ile w ofensywie jest to jakiś fit do ofensywnego Jarniego to robisz sobie tym olbrzymia wyrwę w obronie której w twoim przypadku nie ma kto pokryć. Przewaga moich bocznych obrońców jest olbrzymia. Ty uważasz że Alves zagrał OK ja uważam że był potężna dziura. Moje zdanie potwierdza artykuł z tamtych czasów i opinia trenera który nawet po straceniu 7 bramek dalej uważał że Alves nie nadaje się do pierwszej 11. Jarni będzie grał na Ramosa który był bez błędny w tych MS. Również w obronie. Po drugiej stronie masz jeszcze gorzej bo Muller i Alves musza zatrzymać Neymara i Carlosa. 

"Muller może grać wszędzie i jest obdarzonym jednym z wyższych piłkarskich IQ ever i dostosuje się praktycznie do każdego stylu" - mówisz znowu o karierze a nie o turnieju. Od początku ATF mówiliśmy że oceniamy po tym jak grali na turnieju. Nie jak mogli grać. 

Reasumując uważam że twoja taktyka i dobór zawodników powoduje że moja ofensywa nie będzie słabsza (lub nie wiele) od twojej bo :

1) Różnice zrobią moi boczni obrońcy mający autostradę po obu stronach. 

2) Stałe fragmenty ze względu na różnice w sile fizycznej i wzroście będą moja przewaga. Przy strzałach bezpośrednio z wolnych oboje mamy najlepszych specjalistów.

3) Moich pomocników Michel'a i Lothara nie możesz odpuścić przed polem karnym ponieważ doskonale strzelali z za pola karnego. Co powoduje ze że ciężko będzie Ci asekurować boki obrony. 

4) Przez podobny typ zawodników (głownie strzelający z obrębu pola karnego) którzy trzymają się środka zabrałeś sam sobie przestrzeń do gry co w mojej opinii powoduje ze suma umiejętności pomocników będzie większa niż ich faktyczna siła. 

Kolejnym argumentem za mną jest  lepszy bramkarz który na turnieju dokonywał cudów i stracił tylko 2 bramki. 91% obronionych strzałów w średniej drużynie kontra 81%. 

P.S nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że Michel jest mocno niedoceniany mimo że był najlepszym zawodnikiem Hiszpani i wyróżniał się w tym turnieju. 

P.S 2. Szczerze tak myślę jak napisałem i uważam że miałbym na boisku większe szanse na wygranie ale to tylko zabawa i spoko jak ktoś uważa inaczej. Nie mam z tym problemu bo to zrozumiałe że mamy inne wizje piłki. I dobrze bo dzięki temu draft jest ciekawy. Ja od początku postawiłem na mocne boki obrony bo uważałem że na tych pozycjach było najmniej głębi. 

Pewnie masz racje. Nie mam zamiaru o to się spierać. 

No właśnie miałem nas za równorzędnych mimo jego ataku. Fakt może być trochę lepszy w ataku ale nie tak bardzo jak myślisz jeśli popatrzy się na faktyczna formę z turnieju. 

O zmianie stron można by mówić gdyby  grali na skrzydle. Ale sam ich ustawiłeś we trójkę w środku. Aczkolwiek jest to zbieżne z tym jak faktycznie grali. Przy czym Ronaldinho ciezko żeby był przepisany do jakiejś pozycji czy żeby gra Brazylii na nim się opierało. On gwarantował indywidualny błysk i grał poza taktyka. Zresztą  o ile w ofensywie jest to jakiś fit do ofensywnego Jarniego to robisz sobie tym olbrzymia wyrwę w obronie której w twoim przypadku nie ma kto pokryć. Przewaga moich bocznych obrońców jest olbrzymia. Ty uważasz że Alves zagrał OK ja uważam że był potężna dziura. Moje zdanie potwierdza artykuł z tamtych czasów i opinia trenera który nawet po straceniu 7 bramek dalej uważał że Alves nie nadaje się do pierwszej 11. Jarni będzie grał na Ramosa który był bez błędny w tych MS. Również w obronie. Po drugiej stronie masz jeszcze gorzej bo Muller i Alves musza zatrzymać Neymara i Carlosa. 

"Muller może grać wszędzie i jest obdarzonym jednym z wyższych piłkarskich IQ ever i dostosuje się praktycznie do każdego stylu" - mówisz znowu o karierze a nie o turnieju. Od początku ATF mówiliśmy że oceniamy po tym jak grali na turnieju. Nie jak mogli grać. 

Reasumując uważam że twoja taktyka i dobór zawodników powoduje że moja ofensywa nie będzie słabsza (lub nie wiele) od twojej bo :

1) Różnice zrobią moi boczni obrońcy mający autostradę po obu stronach. 

2) Stałe fragmenty ze względu na różnice w sile fizycznej i wzroście będą moja przewaga. Przy strzałach bezpośrednio z wolnych oboje mamy najlepszych specjalistów.

3) Moich pomocników Michel'a i Lothara nie możesz odpuścić przed polem karnym ponieważ doskonale strzelali z za pola karnego. Co powoduje ze że ciężko będzie Ci asekurować boki obrony. 

4) Przez podobny typ zawodników (głownie strzelający z obrębu pola karnego) którzy trzymają się środka zabrałeś sam sobie przestrzeń do gry co w mojej opinii powoduje ze suma umiejętności pomocników będzie większa niż ich faktyczna siła. 

Kolejnym argumentem za mną jest  lepszy bramkarz który na turnieju dokonywał cudów i stracił tylko 2 bramki. 91% obronionych strzałów w średniej drużynie kontra 81%. 

P.S nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że Michel jest mocno niedoceniany mimo że był najlepszym zawodnikiem Hiszpani i wyróżniał się w tym turnieju. 

P.S 2. Szczerze tak myślę jak napisałem i uważam że miałbym na boisku większe szanse na wygranie ale to tylko zabawa i spoko jak ktoś uważa inaczej. Nie mam z tym problemu bo to zrozumiałe że mamy inne wizje piłki. I dobrze bo dzięki temu draft jest ciekawy. Ja od początku postawiłem na mocne boki obrony bo uważałem że na tych pozycjach było najmniej głębi. 

Ad 1. Wyjaśnij mi proszę jak był potężna dziurą, jak z nim tracili ponad 4" mniej bramek na mecz niż z Maiconem. Jest to dość nielogiczne.

Autostrada to spora przesada i nadużycie. O Müllerze pracującym w def pisał już Brave, a linię obrony dużo lepiej będzie wspierał niż Mascherano, który w obronie jest ze dwa razy lepszy niż Brozovic.

Ad. 3. Mascherano skutecznie zarygluje przedpole. Nie można jednocześnie pisać, że gra wyłącznie na własnej połowie i jest bezużyteczny w ataku oraz że Michel i Matthäus będę mieli swobodę w strzałach z przed pola karnego.

Ad. 4. Pisanie, że Baggio, Müller czy szczególnie Ronaldinho raczej nie strzelają zza pola karnego to też nie jest do końca prawda.

Poza tym też są świetni razem z Klinsmannem w małą grę, więc size np. Campbella może przeszkadzać.

Roberto Baggio scored a total of 36 free-kick goals throughout his career. He is considered one of the top free-kick specialists in Serie A history

Ronaldinho scored a total of 66 free-kick goals throughout his career

Więc można wysnuć wniosek, że potrafią uderzyć z dystansu. Statystyk, co do goli zza pola karnego z gry niestety nie znalazłem.

Ad 1. Wyjaśnij mi proszę jak był potężna dziurą, jak z nim tracili ponad 4" mniej bramek na mecz niż z Maiconem. Jest to dość nielogiczne.

Co ma piernik do wiatraka? Może Maicon był jeszcze słabszy. Może przeciwnicy mocniejsi. albo statystyke zakłamuje mecz z Niemcami bez Silvy i Neymara gdzie cała gra również mentalnie się posypała. Fakt jest że ogladasz mecz i widzisz ile miejsca przy Danim w obronie mieli przeciwnicy. Ja to widzę i dziennikarze to widzieli.

O Müllerze pracującym w def pisał już Brave, a linię obrony dużo lepiej będzie wspierał niż Mascherano, który w obronie jest ze dwa razy lepszy niż Brozovic.

Zamierasz z Mullera robisz świetnego obrońcę czy przyznamy że on był niezły jak na skrzydłowego  i nic poza tym dalej był bardzo ofensywny i nie wspomagał obrony. Btw jak oceniłeś że Mascherano był lepszy akurat 2 razy? Dlaczego nie 1.5 albo 10 razy?

BTW : Muller Obrona

Przechwyty0.3
Wślizgi na mecz1.0
Wygrane posiadania (ostatnia tercja)0.4
Przedryblowania na mecz0.9
Wybicia0.1

Fernandes Obrona

Przechwyty0.5
Wślizgi na mecz1.0
Wygrane posiadania (ostatnia tercja)1.0
Przedryblowania na mecz0.8
Wybicia1.0

Ad. 3. Mascherano skutecznie zarygluje przedpole. Nie można jednocześnie pisać, że gra wyłącznie na własnej połowie i jest bezużyteczny w ataku oraz że Michel i Matthäus będę mieli swobodę w strzałach z przed pola karnego.

Javier może pokryć tylko jednego zawodnika. Do tego albo rygluje przedpole albo pomaga na boku. Wiec albo mogę wykorzystać Twoje boki obrony albo Javier nie rygluje przed pola. 

Co do swobody w strzałach z przed pola karnego napisałem dokładnie :

Moich pomocników Michel'a i Lothara nie możesz odpuścić przed polem karnym ponieważ doskonale strzelali z za pola karnego. Co powoduje  że ciężko będzie Ci asekurować boki obrony. 

wiec jednak nie wiem do jakiej tezy sie odnosisz. Ja stabilnie wskazuje że możesz sam wybrać swoja trucizne.

Ad. 4. Pisanie, że Baggio, Müller czy szczególnie Ronaldinho raczej nie strzelają zza pola karnego to też nie jest do końca prawda.

Poza tym też są świetni razem z Klinsmannem w małą grę, więc size np. Campbella może przeszkadzać.

Roberto Baggio scored a total of 36 free-kick goals throughout his career. He is considered one of the top free-kick specialists in Serie A history

Ronaldinho scored a total of 66 free-kick goals throughout his career

Więc można wysnuć wniosek, że potrafią uderzyć z dystansu. Statystyk, co do goli zza pola karnego z gry niestety nie znalazłem.

Po pierwsze rzuty wolne to coś innego niż bramki z gry z za pola karnego. Odnośnie wolnych napisałem :

Przy strzałach bezpośrednio z wolnych oboje mamy najlepszych specjalistów.

A do reszty na sofascore możesz zobaczyć bramki z pola karnego i z za niego.

Muller bramki spoza pola karnego 1/2 , Roberto Baggio 1/11 Klinsmann 1/5 Ronaldinho 1/4 (piękny rzut wolny z Anglia. Jego drugi gol to karny) 4/22