Skocz do zawartości

ATF WORLD CUP 1/8 [eMeS-Braveheart22]

Rekomendowane odpowiedzi

@eMeS

• Leo Messi, Argentyna - 2022
  • Cafu, Brazylia - 2002
  • Bixente Lizarazu, Francja - 1998
  • Eden Hazard, Belgia - 2018
  • Sergio Busquets, Hiszpania - 2010
  • Paul Pogba, Francja - 2018
  • Samuel Umtiti, Francja - 2018
  • Miroslav Klose, Niemcy - 2006
  • Josko Gvardiol, Chorwacja - 2022
  • Michel Preud'Homme (GK), Belgia - 1994
  • Dino Baggio, Włochy - 1994

@Braveheart22

• Rivaldo, Brazylia - 2002
  • Andreas Brehme, Niemcy - 1990
  • Phillip Lahm, Niemcy - 2014
  • Sofyan Amrabat, Maroko - 2022
  • Rustu Recber (GK), Turcja - 2002
  • Thierry Henry, Francja - 2006
  • Brian Laudrup, Dania - 1998
  • Ron Vlaar, Holandia - 2014
  • Jordan Leczkow, Bułgaria - 1994
  • Roberto Ayala, Argentyna - 2006
  • Kevin-Prince Boateng, Ghana - 2010

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Przypominam, że obowiązkowa jest jedynie grafika z taktyką, która najlepiej zobrazuje Wasze zespoły. Rozbudowane opisy nie są wymagane. Można oczywiście do grafiki dorzucić kilka słów od siebie, jakieś podstawowe informacje, które Waszym zdaniem warto przedstawić. Każdego wola ile napisze, nie będziemy karać za brak większego opisu. Najważniejsza grafika.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do 1/4. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: Myślę, że tydzień będzie ok, czyli do niedzieli na koniec tygodnia fajnie byłoby zamknąć ten etap (ale tu jeszcze można się dogadać w zależności jak to widzicie).

Jedna uwaga dla przypomnienia. Oceniamy danego zawodnika tylko na podstawie jego występów w wybranym turnieju. Nie oceniamy całokształtu jego występów na MŚ (jeśli taki zawodnik zagrał w więcej niż jednym turnieju), ani też całokształtu jego kariery. Jeszcze ważna zasada ATF. Nie dyskredytujemy zawodników ze względu na to, że kiedyś poziom piłki był słabszy, gra była wolniejsza itd.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Miłej zabawy ;) 

• Szulim przypiął/eła ten temat

received_1250474016804051.png.daa1c449e4161011aeea4a5126c4ac86.png

Ustawienie widoczne na grafice 1-4-3-2-1 (taka lekko zakrzywiona "choinka"). Idąc po kolei od zawodników:

Rustu - świetny turniej, Turcja jako underdog zrobiła medal. W najważniejszych meczach po 9-10 interwencji. Odwaga w bramce, wyjścia do dośrodkowań, sprawność, charyzma, wygląd wojownika jako dodatek. Bardzo gościa lubiłem.
Niemieckie boki obrony, czyli Lahm i Brehme, chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Najlepszy zestaw w zabawie. Gracze mocni po obu stronach boiska. Brehme aż 3 bramki w fazie pucharowej, w tym karny na wagę mistrzostwa w końcówce finału. Topowy leadership i charakter od obydwu panów.

Jako stoperzy Vlaar i Ayala. Holender może nie ma takiego "hot" nazwiska, ale zanotował kapitalny turniej jako szef holenderskiej defensywy (tylko jedna bramka stracona w fazie pucharowej), wybitny mecz przeciwko Argentynie w półfinale, gdzie kilkukrotnie zatrzymywał świetnymi wejściami Messiego. Bardzo silny i nie panikuje z piłką przy nodze. Ayala dodaje mega doświadczenie, kolejny lider. Świetne czytanie gry przede wszystkim, ustawianie się. Niezła technika. Mimo niewysokiego wzrostu jak na stopera, bardzo duże zagrożenie w pojedynkach powietrznych. Czołowy stoper mundialu 2006.

Jako defensywny pomocnik Sofyan Amrabat. Wydaje mi się, że najbardziej wyróżniająca się postać rewelacyjnej reprezentacji Maroka, która doszła do półfinału jako pierwszy zespół z afrykańskiego kontynentu w historii. Silny jak tur, wybiegany, świetny odbiór piłki. Maroko jak już pisałem na forum, do półfinału straciło tylko 1 bramkę (przypadkowy samobój), a to Amrabat był największym spoiwem tego zespołu po tej stronie. Kolejny gracz u mnie niby bez nazwiska, ale niech to nikogo nie zmyli.
Obok w środku, po prawej wyjściowo Leczkow, po lewej Boateng. Bułgar bardzo wybiegany, potrafi pociągnąć z piłką do przodu, ok technika, niezły drybling, lubi wejść w drugie tempo, w pole karne i oddać strzał nogą czy głową. Boateng siła fizyczna, technika, kreatywność w grze do przodu, gra kombinacyjna, strzał, na mundialu 2010, rewelacyjnym przecież dla Ghany (karny Gyana w 120min od awansu do półfinału), też sporo odbiorów, więc dodaje również ten aspekt.

Przed nimi Rivaldo oraz Brian Laudrup. Nazywam ich w tej taktyce takimi "wolnymi elektronami". Wiadomo, Duńczyk najczęściej operujący w grze z prawego skrzydła, w drugiej kolejności z lewego czy ze środka. Świetny technik, świetny drybler, dośrodkowanie, najlepszy grajek Duńczyków na mundialu we Francji (2 bramki + 3 asysty). Rivaldo największa ofensywna gwiazda zespołu. Charakterystyka doskonale znana. Lubi zejść głębiej po piłkę, rozegrać, pograć kombinacyjnie, kiedy trzeba wejść w pierwszą linię ataku jako środkowy napastnik. Strzał z dystansu. Po Ronaldo chyba najlepszy gracz tamtego mundialu. Ogólnie mam słabość do takich graczy - wysoki, mimo to bardzo dobrze skoordynowany ze świetną techniką - Rivaldo i Laudrup idealnie się pod to wpisują.

Wysunięty Henry. Zależało mi na graczu mobilnym, szybkim, który potrafi też zejść po piłkę, utrzymać ją, pograć kombinacyjnie. Ruchliwy, z zejściami na boki, a nie tylko stojący w okolicach pola karnego. Może 3 bramki w turnieju na pierwszy rzut oka nie robią dużego wrażenia, ale to był bardzo dobry turniej w wykonaniu Francuza. Francja bardzo słabo grała w grupie (Zidane się obudził w fazue pucharowej) i te bramki Henry'ego poniekąd ich ratowały. Dalej, decydujący gol w ćwierćfinale z Brazylią i bardzo dobry mecz. W półfinale z Portugalią wywalczył karnego, w dziecinny sposób ogrywając w polu karnym Carvalho (drybling, szybka nóżka, to jest to!), Francja wygrała 1-0, kolejny bardzo dobry mecz. W finale też raczej niezły. Wydaje mi się, że akurat Henry to też dobry fit pod Rivaldo, by choć w jakimś stopniu nawiązać do współpracy Rivaldo-Ronaldo.

Atak:

Na pewno nie będzie to zespół mocno dominujący posiadanie piłki w tej trójce środka pola. Co nie oznacza, że nie będzie potrafił poszanować piłki. Oczywiście, nie widzę problemu, by wychodzić piłką od tyłu (Lahm i Brehme to bardzo dobrzy z piłką zawodnicy, Vlaar holenderska szkoła i Ayala, może nie wybitni we wprowadzaniu piłki, ale spokojnie sobie radzą z nią przy nodze, więc lagi na pałę co drugą akcję tu nie będzie). Celem będzie dość szybkie przekazanie piłki wyżej, w rejony, gdzie operują Rivaldo czy Laudrup i tam zawiązanie kombinacyjnej gry w trójkątach, gdzie mogą wystąpić różne konfiguracje grajków. Kreatywności, smykałki do gry kombinacyjnej nie brakuje (Rivaldo, Henry, Laudrup, Boateng, trochę mniej, bo bardziej bezpośredni styl, ale też Leczkow + oczywiście Lahm, kiedy się włączy wyżej lub zejdzie bliżej środka). Bardzo ruchliwy zestaw graczy, wymienność na pozycjach. Łatwo sobie wyobrazić zejścia Henry'ego np. do lewej strony, które wywołają sporo zamieszania w szeregach obronnych rywala, wejścia Rivaldo w pierwszą linię ataku, szarże Laudrupa skrzydłami, ataki w drugie tempo Leczkowa, podejścia Boatenga, włączenia się do akcji skrzydłem Brehme i Lahma. 

Po odbiorze szybkie granie do przodu zamiast zbędnego uspokajania gry. Rivaldo czy Laudrup poruszający się w półprzestrzeniach mogą mieć sporo miejsca, a ruchliwy i szybki Henry jest w fazach przejściowych bardzo ciężki do upilnowania.

Kiedy Laudrup operuje bliżej lewej strony to równie dobrze Leczkow może zejść do prawej, co też zdarzało mu się robić i wtedy ten wyjsciowy system ewoluuje w 4-4-1-1/4-4-2. Myślę, że łatwo to sobie wyobrazić.

SFG to przede wszystkim Brehme, oprócz niego Laudrup. Do karnego obok Brehme jest jeszcze Rivaldo.

Obrona:

Zależało mi na tym, żeby trochę odciążyć Rivaldo i Laudrupa, stąd w środku pracowity tercet, z wyraźnym defensywnym pomocnikiem odpowiedzialnym głównie za grę defensywną. Amrabat zabezpiecza środkową strefę i pomaga w asekuracji boków, kiedy włączy się Brehme czy Lahm. To on scala ten zespół od strony defensywnej. Leczkow dużo biega i dobrze gra wślizgiem, więc mimo ofensywnych wejść powinien też zdążyć pomagać w defensywie, najczęściej bliżej tej prawej strony. Boateng, jak pisałem, silny fizycznie + dołożył na turnieju dobry odbiór, który na pewno się przyda. Brehme i Lahm, mimo że lubią grę do przodu to pamiętamy, że są przy tym bardzo odpowiedzialni w grze do tyłu (po prostu topka na tej pozycji). Ayala i Vlaar to silny defensywnie środek obrony, który dosyć dobrze się uzupełnia i na tym mi zależało (wirtuozeria niech będzie z przodu, a nie w środku obrony). 
W wybranych momentach nie boję się podejść pressingiem. Obrona powinna sobie poradzić, Rustu to też bramkarz odważny, który nie boi się wyjść z bramki w razie w, nie jest przyspawany do linii bramkowej. 

Ogólnie wydaje mi się, że jestem w stanie przy tym personelu, zarówno przyjąć przeciwnika trochę niżej, jak i zrobić pressing w odpowiednim momencie, bo nie mam typowych człapaków w składzie. Odbudowanie obrony po stracie też powinno wyglądać ok.

Podsumowanie:

- Bardzo mocne i odpowiedzialne boki obrony, najlepsze w zabawie

- Brak dziury w formacji defensywnej
Charyzmatyczne tyły z bramkarzem na czele 

- Amrabat, głównie rola defensywna, idealnie spajający obronę, zabezpieczający środek, asekurujący 

- energetyczny środek pola

- wystarczająca ilość mocy na skrzydłach (Laudrup, Brehme, Lahm + inni gracze lubujący się w zejściach w boczne sektory)

- kreatywność i wizja gry (przede wszystkim Rivaldo i Laudrup)

- Wszechstronny napastnik (nie tylko taki dostawiający nogę).

- Chyba nie najgorszy star power jako ten top pick

- Raczej wszyscy grają w optymalnej roli

...

Na razie tyle ode mnie. Odnośnie przeciwnika to myślę, że dopiero jak się coś pojawi od ich szefa. Pozdro;)

lineup.png.4eaa0818d338b2acbc86651d94c05e22.png

Pierwszy pick to nie była łatwa decyzja – można było iść w legendy środka pola, ściany w bramce albo najpotężniejszych stoperów turniejów. Ale... nikt nie ma tego, co miał Messi w 2022. Nikt. Żaden zawodnik w historii MŚ nie niósł tak ofensywy drużyny – samym prowadzeniem gry, decyzją, wizją. Messi był esencją lidera i geniusza, który ciągnął Argentynę z meczu na mecz, tworząc sytuacje z niczego. Strzelał, asystował, dryblował, ustawiał tempo. Perfekcja. To był najbardziej „pełny” mundialowy występ indywidualny, jaki widziałem. Dlatego zbudowałem drużynę pod niego.

Wybrałem 4-4-2 w wersji diamond, z Messim jako top of the diamond. Cała drużyna zbudowana jest tak, żeby stworzyć mu przestrzeń i wsparcie. Potrzebowałem skrzydeł, które nie tylko są pewne w defensywie, ale też potrafią napędzić grę – i tu weszli Cafu i Lizarazu, być może najlepszy duet bocznych obrońców w całym drafcie. Jeden daje brazylijską błyskotliwość i ciąg na bramkę, drugi balans i elegancję – obaj perfekcyjnie wpisują się w grę na całej długości boiska.

Po lewej stronie ustawiłem Hazarda z 2018 – nie jako klasycznego napastnika, ale raczej jako „fałszywego forwarda”, schodzącego głębiej i szerzej, by w lustrzanym odbiciu robić to samo co Messi. Hazard ciągnął Belgię na plecach – drybling, progresja, kreacja. Może nawet najlepszy ofensywny występ skrzydłowego na tym mundialu.

W środku pola – Busquets, Pogba i Dino Baggio. Celowo wybrałem zawodników, którzy nie potrzebują błyszczeć, żeby dominować w meczu. Busquets z 2010 to profesor. Nie traci piłek, jest zawsze tam, gdzie trzeba, ustawia tempo, łączy linie. Pogba z 2018 to potęga – fizyczność, dynamika, uderzenie z dystansu i inteligencja boiskowa. Potrafi zarówno odebrać piłkę, jak i zagrać killer passa. Dino Baggio na mundialu w USA był absolutnie kluczową częścią włoskiego systemu. Włosi grali bardzo głęboko, a Dino – jako głęboko ustawiony pomocnik – był pomostem między tym betonem a jakimkolwiek wyjściem z własnej połowy. Taki środek pola bardzo mi pasuje do zespołu.

Na stoperach postawiłem na duet, który łączy techniczną jakość, odwagę i wysoką linię – Umtiti (2018) i Gvardiol (2022). Obaj potrafią rozgrywać, grać wysoko i są pewni z piłką przy nodze. Umtiti dał Francji finał strzelając z Belgią, a jego historia to czysta piłkarska tragedia – poświęcił kolano dla mistrzostwa. Nieoceniony charakter. Gvardiol natomiast to przykład nowoczesnego defensora – świetny w wyprowadzaniu, silny, skoncentrowany. Jeden z najlepszych środkowych obrońców ostatniego mundialu.

W bramce – Michel Preud'homme (1994). Jedyny słuszny wybór, jeśli chce się mieć klasę, styl i spokój między słupkami. Belgijski gigant był MVP swojej drużyny, dostał Złotą Rękawicę (Yashin Award), robił cuda na linii i trzymał Belgię w grze. Bramkarz z epoki, kiedy liczyła się nie tylko fizyka, ale i aura. Klasa sama w sobie.

Na szpicy Miroslav Klose (2006) – co tu dużo mówić. Złoty But, 5 goli. Jeden z najlepszych turniejowych napastników ever. Przypomina mi Inzaghiego, tylko z turbo-doładowaniem – może nie gra najbardziej efektownie, ale zawsze tam jest. Wpycha, wślizguje się, zaskakuje. Taki typ, co wystarczy go obsłużyć i wturla piłkę do bramki nawet dupą. W mojej taktyce ma być finiszerem, który wykorzysta to, co Messi i Hazard wykreują. I jeszcze ściąga na siebie uwagę stoperów, robiąc przestrzeń dla reszty. Idealny.

Ta drużyna to kontrola, kreatywność i perfekcyjna równowaga. Nie potrzebuje grać na hurra – wystarczy jej piłka i przestrzeń. Messi rozgrywa, Hazard rozciąga, Klose kończy. Pogba, Baggio i Busquets trzymają środek i tempo. Cafu i Lizarazu robią wiatraki po bokach. Umtiti i Gvardiol kasują i budują. Preud’homme zamurowuje bramkę. W tym zespole każdy wie, co ma robić. Nie ma gwiazd, które błyszyczą samymi nazwiskami. Są role. Jest struktura. I jest Messi, który sprawia, że wszystko działa.

Nie chciało mi się już siedzieć z sofascore czy innymi stronami, ale spytałem chataGPT o statystyki zawodników z pola, więc może się coś nie zgadzać w 100 procentach, ale wrzucam poglądowo - starałem się brać zawodników, którzy brali na swoje barki losy drużyny i mieli sukcesy drużynowe:

image.thumb.png.a421ba197c1e81f78488123e8ccdd401.png

Spytałem od razu o wynik 3:1 dla mnie - pozamiatane. Pozdrawiam : )

eMeS ma dobry zespół, zbudowany w sumie trochę podobnie do mojego. Niemniej, widzę aspekt, który może być kluczowy w kontekście tej rywalizacji i przechyli w tym przypadku szalę zwycięstwa na moją stronę.

=> Zdecydowanie pewniejsza defensywa. W zespole eMeS'a nie widzę w tej dwójce stoperów kandydata na lidera defensywy. Gvardiol grał bdb mundial, pokazał sporo atutów, w tym w grze do przodu, ale nie ustrzegł się też błędów, w tym bardzo poważnego, który nie powinien się zdarzyć na tym poziomie.

Ok, ktoś powie, że przeciwnikiem był tu Messi, ale tu można było kilkukrotnie skasować tę akcję, a wyszedł po prostu juniorski błąd.

Umtiti też w sumie zagrał całkiem niezły mundial (ocenę w sumie chyba winduje ta bramka w półfinale z Belgią), ale u niego czasem lubią przegrzać się styki, że tak powiem, czasem też lubi też zgubić ustawienie. Na jego koncie chyba najgłupsze zagranie mundialu 2018.

Umówmy się, Francja też na tamtym mundialu nie miała super szczelnej defensywy, trochę bramek straciła.
Brakuje w tym duecie wydaje mi się charyzmy, pewnie też odpowiedzialności i chyba ciężko byłoby zaufać im na 100%. Ogólnie, z tym kasowaniem, o którym pisze eMeS, może być różnie.

Zestawiając to z moimi graczami. Vlaar świetny mundial, lider defensywy, która straciła tylko jedną bramkę w fazie pucharowej. Wybitny mecz z Argentyną w półfinale, gdzie kilkukrotnie skutecznie powstrzymywał Messiego. Ayali raczej też zbyt wiele zarzucić nie można. Lider argentyńskiej defensywy, bardzo mądry i doświadczony gracz. Wydaje mi się, że tu spora przewaga mojego zestawu.

Preud'Homme vs Rustu:
Belg to był bardzo dobry bramkarz, jednak imho trochę mu brakuje do czołówki bramkarskiej w tym formacie. Oczywiście, miał ten fantastyczny mecz z Holandią, na którym w sumie zbudowana została jego legenda, ale też jednak 3 bramki stracone w meczu 1/8, po którym Belgowie odpadli trochę zaniża ocenę mimo wszystko. Z drugiej strony Rustu zrobił medal mundialu, gdzie sam grał na bdb poziomie. Wydaje mi się, że również zdecydowanie moja przewaga.

To granie wysoko, o którym wspomina też eMes w kontekście atutów swoich stoperów, może być bardzo zgubne, kiedy na przeciwko masz do krycia zawodnika o takiej charakterystyce, jak Henry i myślę, że byłoby skarcone. Poza tym, Messi czy Hazard, choć genialni w ofensywie zawodnicy, to w obronie raczej człapią i odpoczywają, co przy wyjściu wysoko całego zespołu, też może być zgubne w defensywie, bo szybko stworzą się przewagi w drugiej linii.

Co do kwestii taktycznych to na pewno najbardziej trzeba skupić się na Messim i za to odpowiedzialny głównie Amrabat. Przy zejściach bliżej prawej jest Brehme. Z tyłu jeszcze Vlaar, który lubi agresywnie wyjść w pojedynek, kiedy trzeba i, który miał w 2014 kapitalny mecz właśnie przeciwko Messiemu. Hazard bardziej operujący z lewej, więc najbliżej Lahm, wspomagający Leczkow, a w asekuracji po tej stronie Ayala. Będzie trzeba zacieśniać środek. W momencie, gdy boczni obrońcy eMeS'a szykują się do dośrodkowań, jeden stoper musi kleić się do Klose. Myślę, że nieźle się tu matchupuje w tej defensywie, ot starałem się tak zbudować zespół, by nie było jakiś luk z tyłu, co przy ATF'owym talencie ofensywnym wielu zespołów jest na wagę złota.

Podsumowując, przy całym szacunku do zawodników eMeS'a, wybitnym Messim, świetnym Hazardzie, mocnych bokach obrony (choć moje jeszcze lepsze;)), myślę, że jednak mniej wątpliwości w moim zespole, w tyłach, a tercet ofensywny też jest mocny i sprawi mnóstwo problemów przeciwnikowi, dlatego jednak biorę ten mecz.

Pozdro ;)

11 godzin temu, Braveheart22 napisał(a):

Gvardiol grał bdb mundial, pokazał sporo atutów, w tym w grze do przodu, ale nie ustrzegł się też błędów, w tym bardzo poważnego, który nie powinien się zdarzyć na tym poziomie.

a Gvardiol nie licząc tego objazdu przez Messiego to nie był powszechnie uważany za najlepszego obrońce na tym mundialu 2022? 

3 godziny temu, airmax napisał(a):

a Gvardiol nie licząc tego objazdu przez Messiego to nie był powszechnie uważany za najlepszego obrońce na tym mundialu 2022? 

Bardzo możliwe, że był, zresztą napisałem, że bdb mundial w jego wykonaniu. Ale to nie oznacza, że na tle całego ATF'a, to jakiś wyróżniający poziom. Człowiek ma w głowie jednak tę sytuację z meczu przeciwko Argentynie, która absolutnie nie powinna się zdarzyć, a i z innych meczów Chorwacji (Brazylia) raczej obraz, gdzie to Livaković stawał na głowie, żeby utrzymać Chorwatów.

Btw, z mundialu 2022 poszedł tylko jeden stoper, właśnie Gvardiol. Najmniej ze wszystkich edycji, więc ludzi finalnie nie zachwycił poziom obrońców z tamtego turnieju.

Awans @eMeS

Zasłużona, choć chyba  za wysoka wygrana do zera eMeSa.

Statystycznie (o ile nic nie pomyliłem) było blisko:

eMeS vs Braveheart

Bramki + asysty: 21 +9 vs 17+6

Bramki+ asysty w fazie grupowej: 11+4 vs 12+3

Blok obronny jeszcze bliższy u obu wg statystyk

Obaj po 20 straconych bramek i 16  czystych kont eMeSa i 15 Bravehearta.

• Szulim odpiął/ęła ten temat