Skocz do zawartości

ATF WORLD CUP 1/8 [BMeF-DRK]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@BMeF

• Christo Stoiczkow, Bułgaria - 1994
  • Toni Kroos, Niemcy - 2014
  • Franco Baresi, Włochy - 1990
  • Juan Roman Riquelme, Argentyna - 2006
  • Bastian Schweinsteiger, Niemcy - 2010
  • Didier Deschamps, Francja - 1998
  • Sergio Goycochea (GK), Argentyna - 1990
  • Guido Buchwald, Niemcy - 1990
  • Maicon, Brazylia - 2010
  • Edinson Cavani, Urugwaj - 2018
  • Stuart Pearce, Anglia - 1990

@DRK

• Wesley Sneijder, Holandia - 2010
  • James Rodriguez, Kolumbia - 2014
  • Gianluigi Buffon (GK), Włochy - 2006
  • Mats Hummels, Niemcy - 2014
  • Raphael Varane, Francja - 2018
  • Luis Suarez, Urugwaj - 2010
  • Maniche, Portugalia - 2006
  • Cesar Sampaio, Brazylia - 1998
  • Landon Donovan, USA - 2010
  • Marcos Rojo, Argentyna - 2014
  • Philipp Degen, Szwajcaria - 2006

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Przypominam, że obowiązkowa jest jedynie grafika z taktyką, która najlepiej zobrazuje Wasze zespoły. Rozbudowane opisy nie są wymagane. Można oczywiście do grafiki dorzucić kilka słów od siebie, jakieś podstawowe informacje, które Waszym zdaniem warto przedstawić. Każdego wola ile napisze, nie będziemy karać za brak większego opisu. Najważniejsza grafika.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do 1/4. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: Myślę, że tydzień będzie ok, czyli do niedzieli na koniec tygodnia fajnie byłoby zamknąć ten etap (ale tu jeszcze można się dogadać w zależności jak to widzicie).

Jedna uwaga dla przypomnienia. Oceniamy danego zawodnika tylko na podstawie jego występów w wybranym turnieju. Nie oceniamy całokształtu jego występów na MŚ (jeśli taki zawodnik zagrał w więcej niż jednym turnieju), ani też całokształtu jego kariery. Jeszcze ważna zasada ATF. Nie dyskredytujemy zawodników ze względu na to, że kiedyś poziom piłki był słabszy, gra była wolniejsza itd.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Miłej zabawy ;) 

Elo. Nie będę pisać, że mam najlepszy skład w grze – za to uważam, że mogę mieć jeden z najwszechstronniejszych rosterów, bo tak zawsze buduje te ATF-owe teamy bez względu na to czy trzeba wybrać Kazimierza Jagiellończyka, Jacka Danielsa, Wayne’a Gretzky’ego czy Toniego Kroosa. Nie chce mi się pisać o tym, że Guido Buchwald przykrył Maradonę, bla bla, więc raczej podsumowanie.

Taktyka:

image.png.fd8c5e2ddebdd2b59c659f063cab95b7.png

Basic założenia:

- wszechstronni gracze,

- mocne D,

- świetny technicznie zespół do kontrolowania gry i ataku pozycyjnego.

Obrona:

Dwóch świetnych z piłką przy nodze obrońców (Baresi – wiadomo, kompletny typ, Buchwald – jeden mecz zagrał jako pomocnik i zanotował dwie asysty z Holandią, jedna fejkowa, jedna piękna, on często grywał wyżej w karierze) – para Pearce-Maicon trochę za nazwisko, tj. ścisła czołówka na świecie w tamtym czasie, ale tamte MŚ to nie był highlight ich karier, ALE Pearce za tamten turniej na Sofascore miał taką średnią jak Maldini, Maicon miał podobną do Lahma – średni argument, ale lepszy taki niż żaden. Maicon strzelił bramkę z Koreą Północną, więc możliwe, że mamba mentality i któregoś z północnokoreańskich biedaków uśmiercił rękami Kima po powrocie do domu. Obaj byli mocni w D a zarazem grali wysoko, potrzebowałem tego przy lineupie bez skrzydłowych. Goycochea rekord obronionych karnych na jednym turnieju (potem chyba Livakovic wyrównał), w fazie pucharowej spoko atut, I guess. Goycochea, Buchwald, Baresi jedenastka turnieju, Maicon w jedenastce fanów z tego co mówi Wikipedia, coś tam chłopcy grali. 

Pomoc:

Tutaj jestem najbardziej zadowolony – klasyczna 6-tka (Didie Deszą), ‘cofnięta’ 8-ka (Kroos), turbo wszechstronna 8 (Schweinsteiger), 10-tka rozgrywający (Riquelme). Do tego ostatniego mam turbosłabość – w 2006 roku mógł przejść do historii piłki, najpierw z Arsenalem nie trafił karnego na dogrywkę w półfinale LM, potem zagrał zajebisty turniej, ale Argentyna przegrała po karnych z Niemcami – i skończył jako jeden z wielu, historyczny nikt, a równie dobrze mógł tutaj być finał LM z Villarreal i medal MŚ z Argentyną po kilkunastu latach. Tough. Chciałem mieć lineup do kontroli gry w oparciu o posiadanie i szkielet Baresi-Buchwald-Kroos-Schweini-Riquelme-techniczni napastnicy IMHO mi się udał, Deszą daje fajny balans. 

Atak:

Stoiczkow – wiadomo, top3 na świecie po świetnym turnieju w tamtym okresie razem z Romario i Baggio, wahałem się z Cavanim przez kontuzję z Portugalią, ale: 1) jeden z najwszechstronniejszych napastników swojego pokolenia, 2) miał zajebisty turniej do momentu kontuzji i wyjaśnił Cristiano w 1/8, który poszedł w 3 rundzie, 3) taki wszechstronny dzik pasował mi do taktyki, 4) zawsze mocno go lubiłem. Stoiczkow i Cavani rekompensują granie bez skrzydłowych razem z Pearcem i Maiconem, bo to nie są typowe 9-tki, kmwtw, nie ma co się rozpisywać, do takiej taktyki trzeba mieć zajebiście mobilnych napastników i niewątpliwie oni takimi są.

Overall:

Nie ma co wymyślać i klepać linijek: mocne D, skład pod kontrolę gry, dużo kreatywnych graczy, balans między obroną, a atakiem, dobrze dopasowani gracze do potencjalnych słabości taktycznych tego ustawienia, dobrze dopasowani też do siebie. Żadnych spektakularnych rzeczy może, ale nie ma do czego się przyjebać IMHO, żadnej luki czy questionable picku, reszta zależy od głosujących.

-------------------------------------------

Co do rywala:

Dobra ekipa. Może jeszcze odniosę się po opisach, bo tak patrzę i tam jest wszechstronna 9-tka (Suarez), ~skrzydłowy (Donovan), dwie 10-tki (James, Sneijder), dwie 6/8 (Maniche, Sampaio) i dwóch bocznych obrońców, którzy w ofensywie to chyba tak średnio (Rojo miał kozacki turniej, ale chyba głównie w obronie, on często grał jako ŚO, więc jakimś tytanem ataku chyba nie był, Degena szczerze nie znam, widzę, że w całej karierze ma 28 asyst w 318 meczach, na MŚ 0 bramek i asyst, też typuję, że żadnym kozakiem w przodzie chyba nie był) - nie wiem jak to widzi @DRK. Jamesa czy Sneijdera można ustawić bliżej boku, typuję, że tak będzie, ale wiadomo, że to nie są skrzydłowi, a Philipp Degen czy Marcos Rojo dublujący pozycję skrzydłowego raczej nie wywołują we mnie poruszenia. Ale też nie będę negatywnie pisać o ziomeczku, bo poziom niewątpliwie wyrównany, niech wygra lepszy propagandysta

• Szulim przypiął/eła ten temat

Screenshot_2025-07-29-20-48-06-935_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.56c3b8ef3ba9daffc048a5a1ab8999f3.jpg

S jak Skuteczność.

Zarówno pod własną bramką, jak i przeciwnika. Tym kierowałem się draftując poszczególnych graczy

Bramka

Buffon - najbardziej zbliżony do perfekcji występ bramkarza na MŚ okraszony🏆. Przeciwnikom nie dane było pokonać wielkiego włoskiego cezara z akcji. Jedynie niepokorny Gal(za co spotkał go później gniew futbolowych bogów i kara opuszczenia murawy) w finale zbeszcześcił po strzale z rzutu karnego świątynię strzeżoną przez Gianluigiego. Do tej pięknej narracji muszę uczciwie dodać, że jeszcze jeden sztylet wbił (niczym Brutus) Buffonowi własny obrońca w meczu grupowym z USA (trzy czerwca wtedy 🫣)

Dobra, teraz już głównie liczby, bo miało być o skuteczności.

Buffon - 7 meczy, 690 minut, 5 czystych kont, pokonany z karnego i samobój obrońcy, 25 strzałów obronionych (11 w grupie, 14 w PO) 93% skuteczności. O ile się nie mylę najlepszy wynik w naszej grze 

Obrona

CB - Hummels+Varane to u mnie kolejni ludzie z 🏆, obaj cztery razy na zero z tyłu, obaj trafiali w fazie pucharowej 

LB - Rojo, grał w finale przeciwko Hummelsowi więc jeden z nich musiał siłą rzeczy zadowolić się srebrnym medalem, 3x na zero z tyłu, gola strzelić też potrafił.

RB - Degen, chciałem docenić występ Szwajcarów. Jedyna drużyna bez straty gola. Degen, jako jedyny że szwajcarskiej linii obrony rozegrał od deski do deski wszystkie mecze. Razem 390 minut czystego konta.

Podsumowując grę bramkarza i obrońców: 

15 straconych bramek w 30 występach = 0,5 gola na mecz

20x na zero z tyłu w 30 meczach= 67% skuteczności.

Do destrukcji dołożyłem jeszcze dwóch DM

Cesar Sampaio - wicemistrz z 98, 6 meczy, sporo bramek jak na DM (3), bez niego Brazylia potrafiła przegrać z Norwegią.

Maniche - 7 meczy, prócz w obronie może dać również coś w ataku, 2 gole na turnieju, najskuteczniejszy z Portugalczyków na tym turnieju (CR7 np miał wtedy jednego i to z karnego)

A jeśli już komuś udałoby się przebić przez ten mur to jest jeszcze on

W 121 minucie dwa razy wybije piłkę z linii i po sprawie :)

Prawdopodobnie najbardziej pożyteczna czerwona kartka w historii. No i nikogo nie połamał.

Tym sposobem płynnie przechodzimy do ludzi odpowiedzialnych za strzelanie bramek.

Suarez - CF , 6 gier, 3 gole , 2 asysty, 2 wybicia piłki w ostatniej sekundzie, wygrał Urugwajczykom ich mecz nr 3, nr 4 i nr 5 na tych mistrzostwach.

Rodriguez -   CAM + wymienność że Snejderem na lewej stronie pomocy, 5 gier, 6 goli, 2 asysty. Messi i Mbappe mieli ostatnio lepsze statusy ale w siedmiu meczach. Wprowadził Kolumbię do ćwierćfinału nie majac szałowego supportu (Ospinę i Cuadrado jedynie zapamietałem)

Sneijder -  LM+ wymienność pozycją z Jamesem. 7 meczy, 5 bramek + asysta. 4x gracz meczu.  Lepszy w fazie pucharowej, świetny występ w 1/8 i 1/4, ale również gol w półfinale. To, że nie został MVP turnieju to jedna z największych zagadek XXI wieku.

Donovan - RM, bezapelacyjną gwiazda jankesów, 4 spotkania, a 3x gracz meczu, 3 bramki

Sumując skuteczność tylko czterech graczy ofensywnych to 17 bramek w 22 meczach

Obrońcy i defensywni pomocnicy dorzucają kolejne 9

To tyle tak na szybko.

O zaletach (mój ulubiony bramkarz Sergio) i niezaletach u mojego konkurenta obiecuję odnieść się porą gdy normalni ludzie śpią. Ostatnimi dniami krucho u mnie z czasem. A jeszcze z  Waszymi opisami przepotężnymi próbuję być na bieżąco :)