Skocz do zawartości

ATF WORLD CUP 1/8 [P_M-Gregorius]

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Tak jeszcze to tu wrzucę :)

...

Btw, dla mnie jednak Matthaus > Modrić.

Btw Emre Belozoglu to chyba jeden z najlepszych graczy, który nie został wybrany, tak mi się przypomniało, kozacki miał turniej. 

58 minut temu, Gregorius napisał(a):

Uważam że mam przewagę po obu stronach boiska. W defensywie widać zresztą że obrońcy P_M nie cieszyli się poważaniem skoro tak późno poszli. 

P_M musi tego Martineza wybronić przede wszystkim. :)

33 minuty temu, BMeF napisał(a):

P_M musi tego Martineza wybronić przede wszystkim.

3 clean sheets tyle samo co Courtois, Argentyna nie miała jakiejś tytanowej obrony, nie pamiętam, żeby zawinił przy jakiejś bramce, ale nie śledzę szczegółowo piłki nożnej, więc musiałbym faktycznie przejrzeć wszystkie stracone gole Argentyny. Anyway powód dla którego Martineza wybrałem podałem, nie wygrywasz tytułu z słabym bramkarzem, a śmiem twierdzić, że również dzięki Martinezowi go wygrali, bo wtedy gdy miał stanąć na wysokości zadania to zrobił to jak nikt inny.

Godzinę temu, P_M napisał(a):

Argentyna nie miała jakiejś tytanowej obrony

przecież przeciwnicy Argentyny praktycznie nie oddawali celnych strzałów:
Arabia - 2 celne strzały
Meksyk 1 celny strzał
Polska 0
Australia - 2 strzały - z czego jeden to pechowy rykoszet nie do obrony
Holandia - 2 strzały 2 gole - główka Weghorsta nie do wyjęcia raczej(?) 
Chorwacja - 3 celne chyba żadnego groźnego. Pierwszy celny strzały to chyba był już przy 3-0
Francja - do 70 minuty nie istniała z przodu

Argentyna jako kolektyw była mega mocna w defensywie. Martinez % obronionych strzałów ma dramatycznie słaby bo tych strzałów praktycznie nie było. Natomiast w najważniejszych momentach stawał na gigantycznym poziomie. Sam na sam z Australią w 90+ minucie przy 2-1. Karne z Holandią, Kolo Muani + karne z Francją. Ciężki jest ten Martinez i do oceny i do obrony w kontekście ATFa 

Edytowane przez airmax

4 minuty temu, airmax napisał(a):

Argentyna jako kolektyw była mega mocna w defensywie. Martinez % obronionych strzałów ma dramatycznie słaby bo tych strzałów praktycznie nie było. Natomiast w najważniejszych momentach stawał na gigantycznym poziomie. Sam na sam z Australią w 90+ minucie przy 2-1. Karne z Holandią, Kolo Moani + karne z Francją. Ciężki jest ten Martinez i do oceny i do obrony w kontekście ATFa 

Tylko właśnie sam widzisz, że żadnej wtopy nie jesteś w stanie wyciągnąć, jak strzałów było mało to też ten% obron nie jest sensownym miernikiem dla Martineza, zwłaszcza, że wchodził na gigantyczny poziom jak sam określiłeś. Ja uważam, że te właśnie momenty określają bramkarza, a nie czy złapał 99/100 średniej jakości uderzeń.

Teraz, P_M napisał(a):

Tylko właśnie sam widzisz, że żadnej wtopy nie jesteś w stanie wyciągnąć, jak strzałów było mało to też ten% obron nie jest sensownym miernikiem dla Martineza, zwłaszcza, że wchodził na gigantyczny poziom jak sam określiłeś. Ja uważam, że te właśnie momenty określają bramkarza, a nie czy złapał 99/100 średniej jakości uderzeń.

ja nie podważałem Martineza, bo jego bardzo ciężko ocenić w kontekście ATFa. Sam broniłem w innym temacie jego wyboru na najlepszego GK Mundialu. Odniosłem się do Twojego argumentu, że Argentyna nie miała tytanowej/topowej (jak zwał tak zwał) obrony co jest moim zdaniem nieprawdą 

Z drugiej strony mam podejrzenie graniczące z pewnością, że jakby Martinez dostał większą ilość szans do obrony to tradycyjnie wpuściłby jakiegoś babola. 

Wciąż nie rozumiem jak nagrody najlepszego bramkarza nie dostał Bono lub ewentualnie Livakovic.

1 minutę temu, airmax napisał(a):

Bono&Livakovic zjechali z poziomem od półfinałów chyba? Czystym skillem Szczęsny był najlepszym GK na tamtym Mundialu. 

W jaki sposób Bono zjechał poziomem?

Moim zdaniem facet robił w bramce tak historyczne rzeczy, że powinien to wygrać w cuglach i pójść jak Keylor Navas. Może nawet wyżej, bo jego obrony zaprowadziło Maroko nawet dalej. Gość w fazie pucharowej zatrzymał Hiszpanię i Portugalię. Do tego popis w karnych.

I to też taki trochę absurd, bo nawet jeśli by Bono w półfinale zjechał poziomem, to Navas...

Nawet się tam nie znalazł :)

Co oczywiście nie umniejsza reprezentantowi Kostaryki, która piłkarsko miała jednak słabszą reprezentacje.

@airmax usunął post. Nie no morda, tak się nie robi :P

10 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

W jaki sposób Bono zjechał poziomem?

Moim zdaniem facet robił w bramce tak historyczne rzeczy, że powinien to wygrać w cuglach i pójść jak Keylor Navas.

Ja odnoszę się do półfinałów i meczu i 3 miejsce. Ten gol Theo imo mógł zachować się lepiej. Drugi gol Francji bez szans. Z Chorwacją o mały włos a strzeliłby samobója rodem z okręgówki. Wypluł pod nogi napastnika/obrony, przy golach raaaczej bez szans, tzn przy tym drugim na pewno, przy pierwszym może mógł być lepiej ustawiony? Ale nie czepiam się tej główki Gvardiola mimo że z 11 metrów była a Bono miał wszystko na widoku.

22 minuty temu, MarcusCamby napisał(a):

@airmax usunął post. Nie no morda, tak się nie robi :P

Yup, bo po krótkim zastanowieniu stwierdziłem że nie warte dyskusji, byłaby powtórka tego samego co było 3 lata temu pisane w kontekście wyboru najlepszego GK

Jakby ktos był ciekawy:

Ramos bedzie grał jako prawy obronca, i gra takim ustawieniem: jak w załączniku nr 1. Drugi załącznik to ustawienie P_M Oceń obie drużyny w pojedynku i dokonaj symulacji 10 spotkań, kto wygra, oczywiscie pamietajac ze bierzemy formę z wybranych turniejów.

🔍 Symulacja meczu P_M vs Gregorius (forma turniejowa, ustawienie 4-2-3-1)

📋 Ustawienia taktyczne:

P_M (4-2-3-1):

• GK: Emiliano Martínez (2022)

• RB: Giuseppe Bergomi (1990)

• CB: Fernando Hierro (2002), Carlos Gamarra (1998)

• LB: Giovanni van Bronckhorst (2010)

• DM: Patrick Vieira (2006), Xabi Alonso (2010)

• CAM: Luka Modrić (2018)

• LW: Franck Ribéry (2006)

• RW: Arjen Robben (2014)

• ST: Robin van Persie (2014)

Gregorius (4-3-3 z pivotem):

• GK: José Luis Chilavert (1998)

• RB: Sergio Ramos (2010)

• CB: Márcio Santos (1994), Sol Campbell (2002)

• LB: Roberto Carlos (2002)

• DM: Marcelo Brozović (2018)

• CM: Lothar Matthäus (1990), Míchel (1990)

• RW: Bruno Fernandes (2022)

• LW: Neymar (2014)

• ST: Christian Vieri (1998)

🎯 Kluczowe atuty P_M:

• Trójka ofensywna Ribéry-Modrić-Robben to ogromna dynamika, kreatywność i forma turniejowa.

• Modrić 2018 jako "10" – był sercem drużyny, MVP MŚ, perfekcyjny w budowaniu gry.

• Dwójka defensywnych pomocników Vieira-Alonso: żelazna dyscyplina, świetne czytanie gry, liderzy.

• Van Persie 2014 – skuteczny finisher, bramka z Hiszpanią symbolem klasy.

• Martínez 2022 – bohater serii karnych, świetny refleks.

• Bardzo zrównoważona linia obrony, Bergomi i Van Bronckhorst to doświadczeni, odpowiedzialni obrońcy z dobrym turniejem.

⚠️ Słabości Gregoriusa:

• Brak klasycznego rozgrywającego – Matthäus grał box-to-box, Michel skrzydłowy/ósemka, Bruno to ofensywny pomocnik, ale miał przeciętny turniej 2022.

• Bruno Fernandes 2022 – nie wzniósł Portugalii na wyższy poziom, momentami niewidoczny.

• Brozović to solidność, ale nie przejmuje kontroli nad tempem jak Alonso/Modrić.

• Obrona (Ramos–Campbell–Santos–Roberto Carlos) ma nazwiska, ale niekoniecznie zgranie – Roberto Carlos i Ramos często podchodzili wysoko, co tworzyło luki.

• Vieri był skuteczny, ale mało mobilny, może być łatwo izolowany przez Gamarra-Hierro.

🧠 Kluczowe przewagi taktyczne P_M:

1. Przeciążenia na bokach: Robben kontra Roberto Carlos (który często zostawia przestrzeń za plecami) to potencjalna ścieżka do dominacji.

2. Kontrola środka pola: Modrić + Alonso + Vieira to trio, które zdominuje pomoc – kreatywność i siła fizyczna.

3. Pressing i odbiory: Vieira i Alonso potrafią skutecznie rozbijać ataki i szybko przemieszczać piłkę do ofensywy.

4. Dojrzałość turniejowa i doświadczenie: niemal wszyscy zawodnicy P_M byli liderami swoich reprezentacji w kluczowych momentach (Modrić, Robben, Martinez, Gamarra, Alonso).

⚽ Symulacja 10 spotkań – wynik końcowy:

Mecz Zwycięzca Wynik Komentarz
1 P_M 2:1 Ribéry i Modrić przełamują pressing, Vieri odcięty
2 P_M 3:1 Kontry przez Robbena, Martinez broni karnego
3 Gregorius 1:0 Vieri głową po rzucie rożnym, Chilavert zatrzymuje PVP
4 P_M 2:0 Alonso z dystansu, kontrola w środku pola
5 Remis 2:2 Neymar błyszczy, ale Modrić ratuje punkt
6 P_M 1:0 Gamarra zatrzymuje Vieriego, Robben trafia z kąta
7 P_M 2:1 Ramos traci piłkę wysoko, Modrić asystuje Robbenowi
8 Gregorius 2:1 Michel i Neymar błyskotliwi, błąd Bergomiego
9 P_M 3:2 Ribéry MVP, Chilavert bez szans przy szybkiej wymianie podań
10 P_M 1:0 Taktyczna dominacja, Martinez broni strzał Bruno z dystansu

🏆 Podsumowanie:

• Bilans: P_M 7 zwycięstw, 2 Gregorius, 1 remis

• P_M wygrywa 10-meczową serię z dużą przewagą.
    Drużyna użytkownika prezentuje większą dojrzałość turniejową, zbilansowane linie, silniejsze skrzydła i środek pola, które neutralizują największe atuty Gregoriusa.

@P_M rozumiem że tonący brzytwy się chwyta ale taki poziom manipulacji to dawno nie widziałem. Nie wiem jaki był wcześniejszy kontekst konwersacji z chatGPT bo nie bardzo wierze że sam z siebie. Ale nawet zakładajac że na czysty czat wklepałeś swój promt to i tak widać manipulacje. Odpowiedz nigdy nie zawierała by tylko Kluczowych atutów P_M, Moich słabości i Twoich przewag. Zawsze w takim przypadku sa atuty ,słabości i przewagi taktyczne dwóch zawodników. W związku z tym podpierając się chatGPT sa tylko dwie możliwości : wyciąłeś z odpowiedzi to co Tobie nie pasowało albo odpowiednio wcześniej zbudowałeś kontekst. Tak czy inaczej manipulacja.

Inna sprawa że widać ze chat zupełnie nie sprawdza się do oceny formy z turnieju bo zaczyna bazować na opiniach o graczach ogólnych. Widzieliśmy to również w innych tematach gdzie mimo teoretycznego ograniczenia do turnieju chat opisywał na podstawie całych karier.

7 godzin temu, P_M napisał(a):

Brak klasycznego rozgrywającego – Matthäus grał box-to-box, Michel skrzydłowy/ósemka, Bruno to ofensywny pomocnik, ale miał przeciętny turniej 2022.

Lothar był w takim samym stopniu rozgrywajacym jak Modric. Michel grał jako srodkowy pomocnik w tym turnieju a Bruno był w tym turnieju skrzydkłowym (dajacym wiecej niż nie równy Ribbery)

Bruno Fernandes 2022 – nie wzniósł Portugalii na wyższy poziom, momentami niewidoczny.

Im dalej w turnieju to Robben był bardziej niewidoczny a Ribery mega nie równy. W sumie nie wiem co Bruno mogłby dać wiecej przy tak grajcej Portugalii.

Brozović to solidność, ale nie przejmuje kontroli nad tempem jak Alonso/Modrić.

Najlepszy defensywy z naszych zespołów. Od tempa to jest Michel/Lothar. 

Obrona (Ramos–Campbell–Santos–Roberto Carlos) ma nazwiska, ale niekoniecznie zgranie – Roberto Carlos i Ramos często podchodzili wysoko, co tworzyło luki.

Kolejny smieszny zarzut tym mocniejszy że nie dasz rady wskazać starconej bramki przez to że Carlos i Ramos byli za wysoko. Kolejny wpis nie na podstawie turnieju tylko ogólnej opinii.

Vieri był skuteczny, ale mało mobilny, może być łatwo izolowany przez Gamarra-Hierro.

Tak łatwo był izolowany że strzelił 5 bramek na 4 mecze. A są jeszcze inni. O bramki z mojej strony tak mocno nie przejmowałbym się przy twoim bramkarzu broniącym 50% strzałów. 

91% do 50%. To jest różnica naszych bramkarzy. 

1 minutę temu, Gregorius napisał(a):

@P_M rozumiem że tonący brzytwy się chwyta ale taki poziom manipulacji to dawno nie widziałem

lol, jaki tonący? :D

Wrzuciłem jako ciekawostkę, możesz wrzucic swoją symulację. Prompt, którzy wrzuciłem jest podany.

3 minuty temu, Gregorius napisał(a):

dpowiedz nigdy nie zawierała by tylko Kluczowych atutów P_M, Moich słabości i Twoich przewag. Zawsze w takim przypadku sa atuty ,słabości i przewagi taktyczne dwóch zawodników. W związku z tym podpierając się chatGPT sa tylko dwie możliwości : wyciąłeś z odpowiedzi to co Tobie nie pasowało albo odpowiednio wcześniej zbudowałeś kontekst. Tak czy inaczej manipulacja.

Mam Ci snipa wrzucić, ze nic nie wyciąłem? Twoje posty są obrzydliwe...

4 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Im dalej w turnieju to Robben był bardziej niewidoczny

tak jasne, jak na wczesniej załączonym filmiku, gdzie w ostatnim meczu wygenerował karnego i kazda bramkowa akcja zaczynala sie od niego? :D 

czysty chat z 0 kontekstem:

Świetnie – mamy dwa bardzo mocne składy oparte na formie turniejowej, co oznacza, że nie analizujemy tylko nazwisk, ale realny poziom piłkarzy w tych konkretnych mistrzostwach. Przeanalizujmy oba zespoły, a potem przeprowadzę symulację 10 meczów.

🔵 P_M – 4-2-3-1

Plusy:

• Solidny środek pola: Vieira (2006) i Alonso (2010) to świetne uzupełnienie – jeden niszczy, drugi buduje.

• Skrzydła klasy światowej: Robben (2014) był w genialnej formie, Ribéry (2006) również błyszczał.

• Modrić (2018) jako playmaker – Złota Piłka, ciągnął Chorwację do finału.

• Van Persie (2014): śmiertelnie skuteczny, zwłaszcza w kontrach.

Minusy:

• Obrona bez tempa: Hierro (2002) i Gamarra (1998) mogą mieć problemy z szybkimi skrzydłowymi.

• Prawa obrona (Bergomi 1990) solidna taktycznie, ale mało nowoczesna ofensywnie.

🔴 Gregorius – 4-3-3 z pivotem

Plusy:

• Lewa strona ogień: Neymar (2014) + Roberto Carlos (2002) to ogromne zagrożenie.

• Świetna fizyczność i organizacja: Matthäus (1990) i Brozović (2018) są bardzo inteligentni taktycznie.

• Ramos (2010) jako RB: doskonały balans defensywa/ofensywa.

• Vieri (1998): potężny napastnik w formie, idealny do dośrodkowań.

Minusy:

• Bruno Fernandes (2022): dobry turniej, ale nie dominujący – na tle Robbena może wypaść słabo.

• Obrona może mieć luki: zwłaszcza przy wyjściu ofensywnym Carlosa i Ramosa, zostawiają dużo miejsca.

🔍 Porównanie pozycji kluczowych:

Pozycja P_M Gregorius Przewaga
Bramkarz E. Martínez (2022) Chilavert (1998) Remis (różne atuty)
RB Bergomi (1990) Ramos (2010) Gregorius
CB Hierro, Gamarra Campbell, Márcio Santos Gregorius (lepsze tempo i siła)
LB van Bronckhorst (2010) Roberto Carlos (2002) Gregorius
DM Vieira, Alonso Brozović P_M (2 vs 1)
AM/CM Modrić (2018) Matthäus, Míchel Remis (Modrić lepszy indywidualnie, Matthäus lepszy defensywnie)
Skrzydła Robben, Ribéry Neymar, Fernandes Remis (Robben/Neymar top, Fernandes < Ribéry)
ST Van Persie (2014) Vieri (1998) Remis (różne style, równie skuteczni)

⚽ SYMULACJA: 10 SPOTKAŃ

Założenia:

• Używam logiki formy turniejowej + dopasowanie stylów.

• P_M lepszy w środku pola i przy kontrze.

• Gregorius bardziej ofensywny i dynamiczny skrzydłami.

Wyniki symulacji:

Mecz Wynik Zwycięzca
1 2-2 Remis
2 3-1 Gregorius
3 1-0 P_M
4 2-2 Remis
5 3-2 Gregorius
6 0-1 P_M
7 2-3 Gregorius
8 1-1 Remis
9 0-2 P_M
10 3-2 Gregorius

🔚 Podsumowanie

Drużyna Zwycięstwa Remisy Porażki
P_M 3 3 4
Gregorius 4 3 3

🔻 Wyrównany pojedynek, ale Gregorius wygrywa 4 z 10 meczów, co daje mu lekką przewagę – głównie dzięki lepszym bokom obrony i większej dynamice ofensywnej. P_M lepszy w organizacji środka pola i kontrach, ale czasem zbyt defensywny w podejściu.

Chcesz też symulację konkretnego meczu z komentarzem akcji (play-by-play)?

BTW zauwazyłeś plusy i minusy obu zespołów? To co ty wrzuciłeś było jednostronne

BTW zauwazyłeś plusy i minusy obu zespołów? To co ty wrzuciłeś było jednostronne

Cięzko nie odniesc do Ciebie bez epitetów...

proszę bardzo snip, jak nie wierzysz...
W moim wypadku chat tak wygenerował
image.thumb.png.e9b5130f0eeba0938077d1ba9903b53b.png

11 minut temu, Gregorius napisał(a):

Kolejny smieszny zarzut tym mocniejszy że nie dasz rady wskazać starconej bramki przez to że Carlos i Ramos byli za wysoko. Kolejny wpis nie na podstawie turnieju tylko ogólnej opinii.

Heh, ale wiesz, że argumentacja była o tworzeniu luk, a to nosi za sobą konsekwencję nie dla samego Carlosa i Ramosa, a dla Campbella i Marcio Santosa.  Brazylia grała systemem 5-3-2 i na środku miałeś  trójkę:

LUCIO
ROQUE JUNIOR
EDMILSON

Jak myślisz dlaczego? :D 

Z Kolei Ramosa asekurowali Piquet i Puyol i dwójka defensywnych pomocników Busquets Alonso u Ciebie tylko Brozovic.

No sorry, to nie ta półka.

17 minut temu, Gregorius napisał(a):

Im dalej w turnieju to Robben był bardziej niewidoczny a Ribery mega nie równy. W sumie nie wiem co Bruno mogłby dać wiecej przy tak grajcej Portugalii.

12 minut temu, Gregorius napisał(a):

Fernandes < Ribéry)

11 minut temu, Gregorius napisał(a):
  • Bruno Fernandes (2022): dobry turniej, ale nie dominujący – na tle Robbena może wypaść słabo.

Fajnie Fajnie :D 

11 minut temu, P_M napisał(a):

proszę bardzo snip, jak nie wierzysz...

Wazny jest tez caly kontekst. Jak mówię jeszcze sie nie spotkałem zeby w analizie byly plusy jednego zespolu i minusy drugiego.

12 minut temu, P_M napisał(a):

Fajnie Fajnie

Fajnie fajnie bo ja wrzuciłem to co chatgpt wygenerowal nie patrząc czy to na moją korzyść. I to na świeżym czacie zeby nie zaburzyć wynikow. Inna sprawa ze nawet w mojej odpowiedzi odnosi sie do wiedzy z poza turnieju. Dlatego chat zawodzi w ocenie.

Fajnie fajnie bo ja wrzuciłem to co chatgpt wygenerowal nie patrząc czy to na moją korzyść. I to na świeżym czacie zeby nie zaburzyć wynikow. Inna sprawa ze nawet w mojej odpowiedzi odnosi sie do wiedzy z poza turnieju. Dlatego chat zawodzi w ocenie.

Chociaż byś przeprosił za bezpodstawne oskarżenie, a nie dalej brnął w tę manipulację, bo to własnie robisz tą niesmaczną sugestią... 😕 
Wrzuciłem całość niczego nie wycinając.

8 minut temu, P_M napisał(a):

Chociaż byś przeprosił za bezpodstawne oskarżenie, a nie dalej brnął w tę manipulację, bo to własnie robisz tą niesmaczną sugestią... 😕 
Wrzuciłem całość niczego nie wycinając.

Ty dalej nie rozumiesz. Oskarżenie bylo podstawne. Bo reakcji mogę wnioskować ze nie manipulowales. Ale chatgpt normalnie tak samo traktuje obie strony porównania. Wiadomo ze to modele probabilistuczne i nie wiadomo jaka temperature maja ustawiona ale jeszcze sie nie spotkałem z tak jednostronymi odpowiedziami. Z ciekawości to byl nowy czysty czat czy cos w nim wcześniej sprawdzałeś dotycząca atf?

Ty dalej nie rozumiesz. Oskarżenie bylo podstawne. Bo reakcji mogę wnioskować ze nie manipulowales. Ale chatgpt normalnie tak samo traktuje obie strony porównania. Wiadomo ze to modele probabilistuczne i nie wiadomo jaka temperature maja ustawiona ale jeszcze sie nie spotkałem z tak jednostronymi odpowiedziami. Z ciekawości to byl nowy czysty czat czy cos w nim wcześniej sprawdzałeś dotycząca atf?

Ja bardzo dobrze rozumiem, to Ty brniesz.
A co do pytania to nie był czysty czat, leciałem po pełnych rundach i dawałem mu do oceny dotychczasowe składy :) 

44 minuty temu, Gregorius napisał(a):

wyciąłeś z odpowiedzi to co Tobie nie pasowało albo odpowiednio wcześniej zbudowałeś kontekst. Tak czy inaczej manipulacja.

To jest w tym co jako pierwsze napisalem. Zbudowany kontekst spowodował ocenianie w okreslony sposób.  Zdarza sie. Ja dlatego jak wrzucałem do chata uzylem swiezo i czystego czata z 0 kontekstem i wkleilem Twoj promt.