Skocz do zawartości

ATF WORLD CUP 1/8 [P_M-Gregorius]

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Kily napisał(a):

Fajnie Wam idzie we dwójkę z tymi wymianami zdań, ale chyba więcej strzałów niecelnych to nie to samo co bycie bardziej nieskutecznym. Z tej grafiki, którą wrzuciłeś, wynika że Vieri 0,36 swoich strzałów zamienił na gole, a van Persie 0,28.

No to już możesz sobie dwojako na to spojrzeć, oddanie niecelnego strzału na bramkę również pokazuje nieskuteczność, kończy twoje posiadanie piłki jeżeli piłka wychodzi poza boisko, a przy strzale na bramkę masz szansę na ponowienie akcji i dobitkę po obronie bramkarza. Anyway to są marginalne różnice jak widać, stąd zarzut o byciu nieskutecznym jest wzięty z kosmosu, skoro żaden z nich nie ma zmarnowanej okazji i oddawali obaj więcej celnych niż niecelnych strzałów.

12 minut temu, P_M napisał(a):

No to już możesz sobie dwojako na to spojrzeć, oddanie niecelnego strzału na bramkę również pokazuje nieskuteczność, kończy twoje posiadanie piłki jeżeli piłka wychodzi poza boisko, a przy strzale na bramkę masz szansę na ponowienie akcji i dobitkę po obronie bramkarza.

To akurat nie do końca prawda, bo nawet najlżejszy kartofel lecący prosto w ręce łapiącego bez trudu bramkarza jest „on target”, nie dając szans na żadne ponowienie akcji, a z kolei strzał w słupek, po którym faktycznie ktoś dobije już do sieci zostanie wrzucony do worka z napisem „off target”.

Ale w tym kontekście mogę powtórzyć: „anyway to są marginalne różnice”.

2 minuty temu, BMeF napisał(a):

Dobrze widzę, że przerzucacie się cyferkami - gdy gracze Gregoriusa strzelili (łącznie) jedną bramkę z gry w fazie pucharowej, a P_M wypada tutaj niewiele lepiej?

Wspomniałem o nabijaniu goli w fazie grupowej:) U mnie w pucharowej trafień 3 z gry (to 3x tyle jakbym chciał być manipulatorem xD) + w karnych jestem mocny:) w sam raz żeby przejść wszystkie fazy:)

+ Co by nie mówić tamta reprezentacja Holandii nie miała takiej pomocy jaką mam ja, więc zwłaszcza Robbenowi i Persiemu będzie o wiele łatwiej mając takich dostarczycieli podań jak Modric Vieira i Xabi Alonso:) Lubiący gambling w pozycjonowaniu się w obronie Carlos może się nadziać, bo pomimo swojej szybkości dogonić Robbena czy Riberyego nie da rady:)

1 godzinę temu, Gregorius napisał(a):

Do tego mam nadzieje że ktoś poza Toba pamieta jego występy i potwierdzi ze grał głownie jako napastnik.

Nie no napastnik, ale Holandia tam wtedy grała taką taktyką, że w zasadzie ta dwójka z przodu (Robben, van Persie) śmigała jak wolne elektrony. 

Inna sprawa, że van Persie miał kiepską fazę pucharową, on zagrał super w grupie, ale szybko zgasł.

1 minutę temu, P_M napisał(a):

Wspomniałem o nabijaniu goli w fazie grupowej:)

Generalnie cyferki z fazy grupowej tutaj to tak jakby w ATF-ie koszykarskim rzucać cyferki z regulara, ale z samymi cyferkami też nie ma co przesadzać, bo wiadomo, że to jest zupełnie inne granie, taki Robben nie za bardzo miał z kim grać na MŚ 2014. 

Godzinę temu, Braveheart22 napisał(a):

Nie no napastnik, ale Holandia tam wtedy grała taką taktyką, że w zasadzie ta dwójka z przodu (Robben, van Persie) śmigała jak wolne elektrony. 

No właśnie, to jest ta kwestia, że mój skład ma spory upside, względem tego co Ci gracze mieli na faktycznych turniejach.

Godzinę temu, BMeF napisał(a):

Generalnie cyferki z fazy grupowej tutaj to tak jakby w ATF-ie koszykarskim rzucać cyferki z regulara, ale z samymi cyferkami też nie ma co przesadzać, bo wiadomo, że to jest zupełnie inne granie, taki Robben nie za bardzo miał z kim grać na MŚ 2014. 

J.w:)

Edytowane przez P_M

1 godzinę temu, BMeF napisał(a):

bo wiadomo, że to jest zupełnie inne granie, taki Robben nie za bardzo miał z kim grać na MŚ 2014. 

Z tego samego roku P_M ma wybranego Persiego. Holandia w Ćwierćfinale i półfinale nie strzeliła gola. W meczu o 3 miejsce tez żaden z nich nie strzelił bramki z gry. A to właśnie zawodnicy P_M mieli stanowić o sile Holandii  i zespołu P_M. Mimo że moi zawodnicy tez nie strzelali w fazie pucharowej to akurat wtedy kiedy grali nawet przeciwko silnym zespołom grali dobrze. Wiem ze mam minus za to kiedy odpadali (z róznych przyczyn jak np Naymar) niemniej różnica w golach i klasie moich zawodników wydaje mi się zbyt duża żeby kara za wczesne zakonczenie turnieju mogło zmienić moja przewage. Właściwie jedynie na środku pomocy można dyskutować który z nas ma przewagę.

10 minut temu, Gregorius napisał(a):

Z tego samego roku P_M ma wybranego Persiego. Holandia w Ćwierćfinale i półfinale nie strzeliła gola. W meczu o 3 miejsce tez żaden z nich nie strzelił bramki z gry. A to właśnie zawodnicy P_M mieli stanowić o sile Holandii  i zespołu P_M

Pierwsza akcja, zobacz jak pięknie karnego wygenerowali.

Każda bramka zaczynała się od Robbena tak by the way, ale hey numerki!

Za to twoj Neymar pięknie się prezentuje na ławce:)

W ogóle nie zapominajmy też tego jak zlali Hiszpanie w tym turnieju, co prawda w fazie grupowej, ale przeciwnik najwyższej klasy.

Edytowane przez P_M

1 minutę temu, Gregorius napisał(a):

Z tego samego roku P_M ma wybranego Persiego. Holandia w Ćwierćfinale i półfinale nie strzeliła gola. W meczu o 3 miejsce tez żaden z nich nie strzelił bramki z gry. A to właśnie zawodnicy P_M mieli stanowić o sile Holandii  i zespołu P_M. Mimo że moi zawodnicy tez nie strzelali w fazie pucharowej to akurat wtedy kiedy grali nawet przeciwko silnym zespołom grali dobrze. Wiem ze mam minus za to kiedy odpadali (z róznych przyczyn jak np Naymar) niemniej różnica w golach i klasie moich zawodników wydaje mi się zbyt duża żeby kara za wczesne zakonczenie turnieju mogło zmienić moja przewage. Właściwie jedynie na środku pomocy można dyskutować który z nas ma przewagę.

Van Persie to faktycznie so-so pick, bo tamta Holandia zagrała genialny mecz z Hiszpanią na starcie turnieju, ale wraz z biegiem turnieju wychodziło szydło z worka, tj. Sneijder i Van Persie byli washed, a oni dłuższymi momentami grali taktyką pt. 'Robben weźże zrób coś' i byli blisko finału MŚ dzięki wybitnej obronie (tutaj picki Vlaara i De Vrija top). 

Ale czy Vieri był dużo lepszy to nie wiem, też wybór za fazę grupową, a my tutaj zaczynamy od fazy pucharowej. 

13 minut temu, BMeF napisał(a):

Ale czy Vieri był dużo lepszy to nie wiem, też wybór za fazę grupową, a my tutaj zaczynamy od fazy pucharowej. 

Przy czym:

- tylko Vieri strzelił w fazie pucharowej dla Włochów,

- Włosi wystawiali czterech środkowych obrońców i trzech defensywnych pomocników*, więc Vieri nie miał łatwo jako dziewiątka pod względem tworzonych sytuacji (a do skuteczności nie za bardzo jest jak się przyczepić),

- Włosi odpadli bardzo pechowo z późniejszymi mistrzami - łysy załadował w poprzeczkę w serii karnych.

- btw w tej serii karnych akurat Vieri bardzo pewnie strzelił swojego.

* w meczu z Francją to w ogóle wystawili pięciu obrońców z bokami mocno cofniętymi

Edytowane przez Kily

11 minut temu, Kily napisał(a):

Przy czym:

Vieri kozacki gracz, ścisły top w tamtym okresie, ale jak ktoś się skazuje na dawkę kozackiej fazy grupowej, bramki z Norwegią i pustego przelotu z Francją w fazie pucharowej - to nie wiem czy to jest dużo lepsze od kozackiej fazy grupowej, bramki z Brazylią i pustego przelotu z Kostaryką, Argentyną i Meksykiem. Pewnie lepsze jest, ale potem człowiek daje bonus Vieriemu za bycie overall lepszym grajkiem  w tamtym momencie i szybsze odpadnięcie, więc tak so-so.

Btw. Mandżukić miał 3 bramki i asystę w fazie pucharowej MŚ 2018, dziwi mnie, że nie poszedł. 

Edytowane przez BMeF

2 minuty temu, P_M napisał(a):

Modric wziął cały spotlight 

Jeden rabin powie tak, a drugi inaczej: ;)

W dniu 17.07.2025 o 23:37, MarcusCamby napisał(a):

jak dla mnie to Perisic był lepszym, bardziej wartościowym graczem od Modrica w kadrze Chorwatów podczas tamtego mundialu :)

Teraz, Kily napisał(a):

Jeden rabin powie tak, a drugi inaczej: ;)

pewnie, ja nie neguje tego że ktoś może widzieć to inaczej:) still ta złota piłka dla Modricia nie wzięła się znikąd, podobnie brak wyróżnień dla innych graczy z tego zespołu, a mówimy przecież o v-ce mistrzach, wiec argument, że inne drużyny doszły dalej przez co nie mogli zostać docenieni nie za bardzo ma tu miejsce. 

Więc o to mi bardziej chodziło, z tym zabraniem spotlightu, z resztą późniejsze kariery też trochę mówią, choć wiadomo, oceniamy turniej.

Godzinę temu, BMeF napisał(a):

Vieri kozacki gracz, ścisły top w tamtym okresie, ale jak ktoś się skazuje na dawkę kozackiej fazy grupowej, bramki z Norwegią i pustego przelotu z Francją w fazie pucharowej - to nie wiem czy to jest dużo lepsze od kozackiej fazy grupowej, bramki z Brazylią i pustego przelotu z Kostaryką, Argentyną i Meksykiem. Pewnie lepsze jest, ale potem człowiek daje bonus Vieriemu za bycie overall lepszym grajkiem  w tamtym momencie i szybsze odpadnięcie, więc tak so-so.

Tylko że w tych zestawieniu Vieri nawet nie musi być lepszy od Persiego żebym ja miał przewagę. Ja się zabezpieczyłem na ten wypadek biorąc Lothara i Michel'a. Obaj po 4 bramki i zdecydowanie Lothar prowadzacy RFN do mistrzostwa był pomocnikiem kompletnym. Bardzo ważnym również w obronie (z pozycji pomocnika) co bilansuje mój zespół. Wiem że z 8 bramek tylko 1 była w 1/8 a reszta w meczach grupowych. Tylko że Modric chyba tez w fazie pucharowej nie miał żadnej asysty czy gola (Robbena tez nie kojarze z goli przynajmniej ale nei mam jak teraz sprawdzić). Oczywiście wpływ na grę zarówno Modrica jak i Mattheusa był olbrzymi (dla mnie Lothara wiekszy)  tylko moi pomocnicy ciut bardziej pomagają w ataku.  A nawet w pisaniu o sile ataku nie wspomniałem o lepszych w ofensywie moich bocznych obroncach.

Uważam że mam przewagę po obu stronach boiska. W defensywie widać zresztą że obrońcy P_M nie cieszyli się poważaniem skoro tak późno poszli. 

55 minut temu, P_M napisał(a):

pewnie, ja nie neguje tego że ktoś może widzieć to inaczej:) still ta złota piłka dla Modricia nie wzięła się znikąd, podobnie brak wyróżnień dla innych graczy z tego zespołu

Nikt nie mówi chyba że Modric nie był świetnym graczem. nie wiem czy na pick 5 ale na 100% w top10.  Jedynie co bardziej cenie Mattheusa za większy konkret w ataku i wieksza twardość w obronie. Ale bezpośrednio ciezko porównać bo inaczej piłka wyglądała.

1 minutę temu, Braveheart22 napisał(a):

Tak jeszcze to tu wrzucę :)

...

Btw, dla mnie jednak Matthaus > Modrić.

Swoja droga jak zastanawiałem czy brać R Carlosa to właśnie ta akcję znajdowało mi jako jedyny blad Carlosa. Te MS mial kozackie również w obronie. Co w jego przypadku nie bylo norma i też sie o to obawiałem. 

14 minut temu, Gregorius napisał(a):

Uważam że mam przewagę po obu stronach boiska. W defensywie widać zresztą że obrońcy P_M nie cieszyli się poważaniem skoro tak późno poszli. 

To jest taka manipulacja, że nawet nie wiem gdzie zacząć. Myślę, że tutaj po prostu pozostaje się nam nie zgodzić z ocenami własnych składów. Totalnie nie kupuję, że twoja defensywa czy atak jest lepsza, więc pozostaje reszcie dać to ocenić. To że wybierałem z late pickami graczy z 11. Turnieju to nie moja wina, że stealowalem;)