Skocz do zawartości

EuroBasket 2025 & inne turnieje wakacyjne

Wyparlo

Kto wygra EuroBasket 2025?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto wygra EuroBasket 2025?

• Serbia
    • Niemczury
    • Francja
    • Grecja
    • Hiszpania
    • Słowenia
    • Łotwa
      0
    • Turcja
      0
    • Włochy
      0
    • Litwa
      0

Ankieta została zamknięta

• Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta została zamknięta 27.08.2025 o 06:34

Rekomendowane odpowiedzi

my systemowo gramy hedge i ogólnie różne wersje nacisku na ballhandlera, a że gramy 1 wysokim to przy tych lepszych teamach dostaniemy wpierdol na zbiórce i jeśli shooterzy majo dzień, jak dzisiaj Jebusele, to też będą mieli sporo open shots.....ja ogólnie myślę że to spoko taktyka, no ale trzeba patrzeć kto tam popuje za łuk i być przy nim szybciej po prostu

6 minut temu, rw30 napisał(a):

ja ogólnie myślę że to spoko taktyka,

.....a w sumie to może nie.nie każdy ballhandler to Luka Doncic, może nie ma co tak pałować tego hedga

26 minut temu, Tasma napisał(a):

Zakładając że Francja i Izrael wygrają ostatni mecze, to jak wygramy z Belgią, to mamy drugie miejsce w grupie?

Z kolei jeśli Izrael przegra że Słowenią to my możemy nawet wystawić drugi skład i przegrać z Belgią bo w tabelce drużyn z bilansem 3-2 z SLO i IZR jesteśmy do przodu. Wpierw liczą się bezpośrednie wygrane, dopiero później małe punkty.

No cóż, było blisko a tak naprawdę o porażce zadecydowało zmęczenie i oczywiście brak zbiórki po obu stronach parkietu. Niestety w pewnym stopniu te spudłowane FT mogły wynikać ze zmęczenia gdyż cały turniej gramy wąską kadrą.

O i to ciekawe, że Dziewa (na czarnej liście dyskusyjnej nie mogli odżałować, że nie przyszedł) czy Gielo, o które mocno zabiegały kluby z czołówki naszej ligi w tym turnieju grają ogony a mówiąc wprost są niegrywalni a Zapały, który jest uważany za perspektywicznego zawodnika w ogóle nie podnosi się z ławki a jego rówieśnicy z innych nacji biorących udział w tym turnieju są rotacyjnymi graczami. To pokazuje w jakim marazmie tkwi nasza liga, gdzie drugim najlepszym graczem na tym turnieju z niej z naszej ligi jest ... KAMIL ŁĄCZYŃSKI, który jest co by nie mówić po drugiej stronie koszykarskiej rzeki.

Przyzwoity mecz Sokołowskiego co by nie pisać biorąc pod uwagę jego rozbrat z poważną koszykówką. Z meczu na mecz coraz lepiej idzie mu na tym turnieju. 

Jeżeli chodzi o zbiórki to mogę jako uspierwiedliwenie napisać, że co to jest za EUROPEJSKA kadra gdzie sami murzyni biegają albo mulaci. Doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że to kwestia napływu emigrantów, ale jednak nie tak dawno Julek burzył się na temat Jordana a to raczej wyrównuje nierówności etniczne.

Co do kolejnego meczu to teraz już na serio napiszę, że tam biega dwóch graczy z naszej ligi. Tego van Vliet to Kalif Young )z tego co pamiętam) to zdominował pod koszem. Oczywiście My nie mamy mega zwrotnego podkoszowego i bardzo dobrego obrońcę jakim był Kalif, ale jednak nasi podkoszowi powinni sobie dać radę. Lecomte to niby finał, ale powiedzmy sobie otwarcie, że uniknął starcia z Brytyjczykiem z Eurocup (nie no dobra miało być bez żartów) więc serio to raczej nie jest to półka Loyda.

Jeżeli chodzi o to na kogo trafimy dalej to tak naprawdę wszystko jest możliwe, ale warto by było pokonać Belgów bo jednak z drugiego miejsca mamy większe szanse mamy zajmując drugie miejsce w grupie, gdzie możemy wpaść nawet na Gruzinów albo Bośnię czyli rywali do przejścia.

Godzinę temu, steve napisał(a):

lepiej nawet nie być pierwszym, bo na 90% pierwszy w naszej grupie zagra z Hiszpanią, drugi raczej z Gruzją

To pierwsze dla kogos (juz nie PL) nie bedzie złe bo wg mnie aż 90% ze to Hiszpanie to za duzo %. Poniewaz jak Grecja wygra to Hiszpania out i wtedy na 3/4 beda Gruzja i Bośnia. 

Jesli Hiszpania wygra no to trzeba policzyć warianty bo 3 druzyny (do tego z 4 możliwych) beda 3:2. 

Edytowane przez Stratosfear

1 godzinę temu, Heatfun napisał(a):

W ogóle przy wygranej Grecji z Hiszpanią i Bośni z Gruzją, to Hiszpanie...jadą do domu, a my trafiamy na Bośniaków. Jak Hiszpanie wygrają i wygra Gruzja trafiamy na Gruzję. Jak wygrają Hiszpania i Bośnia, trafiamy na Hiszpanów. Przy założeniu, że zajmiemy 2 miejsce. 

Sorry panowie zamieszałem. Zapomniałem, że Grecja przegrała z Bośniakami (policzyłem jakby mieli bilans 4-0 a nie 3-1) i przegrywając z Hiszpanią, też będzie miała taki sam bilans, a wtedy liczą się małe kosze. O tyle sytuacja jest dla Polski dobra, że o 14 pierwsze mecze grają BIH z Gruzją i Francja z Islandią. Francuzi by mogli nawet się chcieć podłożyć, ale grając pierwszy mecz go wygrają. Ogólnie Polacy mogą też na Greków trafić i tego się obawiam. Hiszpanie kombinować nie będą i muszą wygrać aby uniknąć Francuzów, ale Grecy mogą chcieć trafić na Polaków i się podłożyć. Zmęczeni, bez atutu swojej hali i kibiców to rywal, w którego mogą celować.

No właśnie patrząc jak Yabusele naszych gwałcił na desce, pomyślałem sobie co z nimi zrobi Nurek. 

Z drugiej strony Gruzja też ma sporo talentu pod koszem. Goga nie grał w ostatnim meczu (chyba to był odpoczynek a nie kontuzja), ale z Shengeila wyglądają mocarnie, a z tyłu jest jeszcze Mamu z Baldwinem. 

Z kolei Bośnia gra, tak jak gra Nurkic i z trojga złego chyba najlepiej na nich trafić. Ja wiem, że ograli w ostatnim meczu Grecje, ale IMO Grecja się podłożyła (Giannis nie grał) i jak mam iść w teorie spiskowe to Grecja będzie chciała wygrać z Hiszpanią, a jeśli zagra freak to zrobią to na luzie.

Jeszcze ze spraw pozakadrowych to dzisiaj gra Serbia z Turcją. Oglądałem wszystkie mecze obu obu zespołów i o ile Serbia mnie niczym nie zaskoczyła to Turcja jest mega mocna a Sengun to moim zdaniem MVP fazy grupowej. 

9 godzin temu, elwariato napisał(a):

Oni na boisku maja tak samo😋

Jestem ostatnim, który by bronił te laleczki/pizdeczki zwane kopaczami (bo nie piłkarzami), ale koszykówka jest ciężka do oglądania dla kogoś, kto nie zna zasad. A jak jeszcze trafi się zestaw aptekarski w stylu Kubusia Zamojskiego, to wtedy krwawią oczy prawdziwego kibica koszykówki, nie wspominając o laikach. Taka siatkówka jest dużo łatwiejsza w odbiorze, ale też widać, że wielu kibiców nie ogarnia dużo prostszych zasad. Pamiętam jakąś akcję w tegorocznej lidze narodów, gdzie Polacy wzięli challenge, żeby sprawdzić czy rywal nie przekroczył całą stopą linii środkowej. Był telebim, na nim widać, że pół stopy przekroczyło linię, a 90% hali się cieszyło, że jest punkt dla Polski, a oczywiście nie był bo musi całą stopą przekroczyć. To gdzie tu pisać o krokach, ruchomych zasłonach czy limitach fauli w kwarcie (to w sumie też zabija wiedzę Rudzińskiego bo ten uważa, że po faulu w ataku przy przekroczeniu limitu fauli, powinny być rzuty wolne).

11 godzin temu, Stratosfear napisał(a):

To pierwsze dla kogos (juz nie PL) nie bedzie złe bo wg mnie aż 90% ze to Hiszpanie to za duzo %. Poniewaz jak Grecja wygra to Hiszpania out i wtedy na 3/4 beda Gruzja i Bośnia. 

Jesli Hiszpania wygra no to trzeba policzyć warianty bo 3 druzyny (do tego z 4 możliwych) beda 3:2. 

ja założyłem, że Gruzja wygra z Bośnia (co wcale nie jest oczywiste) i wtedy nawet przegrana z Grecją daje Hiszpanii 4. miejsce (Hiszpania wygrała z Bośnia i ma dużo lepszy bilans pkt)

24 minuty temu, Heatfun napisał(a):

Jestem ostatnim, który by bronił te laleczki/pizdeczki zwane kopaczami (bo nie piłkarzami), ale koszykówka jest ciężka do oglądania dla kogoś, kto nie zna zasad. A jak jeszcze trafi się zestaw aptekarski w stylu Kubusia Zamojskiego, to wtedy krwawią oczy prawdziwego kibica koszykówki, nie wspominając o laikach. Taka siatkówka jest dużo łatwiejsza w odbiorze, ale też widać, że wielu kibiców nie ogarnia dużo prostszych zasad. Pamiętam jakąś akcję w tegorocznej lidze narodów, gdzie Polacy wzięli challenge, żeby sprawdzić czy rywal nie przekroczył całą stopą linii środkowej. Był telebim, na nim widać, że pół stopy przekroczyło linię, a 90% hali się cieszyło, że jest punkt dla Polski, a oczywiście nie był bo musi całą stopą przekroczyć. To gdzie tu pisać o krokach, ruchomych zasłonach czy limitach fauli w kwarcie (to w sumie też zabija wiedzę Rudzińskiego bo ten uważa, że po faulu w ataku przy przekroczeniu limitu fauli, powinny być rzuty wolne).

Trochę argumentu o łatwości oglądania ze wzgledu na zasady nie popieram. Generalnie wszystko jest trudne do oglądania jak sie czegoś nie wie. Np. ja nie mam pojecia o zasadach krykieta czy futbolu australijskiego i czy to deprecjonuje te sporty? Chyba nie skoro jest taka masa kibicow w krykiecie.

Polacy maja problem z koszem to strach pomyśleć co by było z baseballem czy futbolem amerykańskim, a przeciez oglądają to potezne masy kibiców w USA. Zasady sie zmieniaja czesto i nie jest latwo to śledzić, ale ludzi to przyciaga. Rugby też nie jest latwe w odbiorze, statyczna gra, ma fazy itd. ale jakos pół świata to ogarnia. Graja i ogladaja masowo a w Polsce jest to nisza bo tez trudne zasady? Chyba chodzi o cos wiecej niz zasady.

27 minut temu, Stratosfear napisał(a):

Trochę argumentu o łatwości oglądania ze wzgledu na zasady nie popieram. Generalnie wszystko jest trudne do oglądania jak sie czegoś nie wie. Np. ja nie mam pojecia o zasadach krykieta czy futbolu australijskiego i czy to deprecjonuje te sporty? Chyba nie skoro jest taka masa kibicow w krykiecie.

Polacy maja problem z koszem to strach pomyśleć co by było z baseballem czy futbolem amerykańskim, a przeciez oglądają to potezne masy kibiców w USA. Zasady sie zmieniaja czesto i nie jest latwo to śledzić, ale ludzi to przyciaga. Rugby też nie jest latwe w odbiorze, statyczna gra, ma fazy itd. ale jakos pół świata to ogarnia. Graja i ogladaja masowo a w Polsce jest to nisza bo tez trudne zasady? Chyba chodzi o cos wiecej niz zasady.

Polacy ogólnie nie oglądają sportu. Nawet siatkówka tak chwalona, gdy nie gra reprezentacja, to na meczach neutralnych drużyn potrafi przyjść 500 osób. Na lidze poza PO i hitami oraz miejscami, gdzie są bazy kibicowskie, też w wielu miejscach hale świecą pustkami. Koszykówka ligowa ma to samo. Wierz mi, że wielu ludzi przeraża myślenie w życiu. Dla nich opanowanie 3-4 podstawowych zasad, jest wysiłkiem poza ich możliwości, dlatego piłka nożna jest popularna bo jest prosta. Tam nie trzeba myśleć za bardzo, opanować zasady spalonego, rożnych, karnych, wolnych i to Ci wystarczy. Ta masa ludzi, którzy rozumieją krykiet pewnie w większości miała kogoś w rodzinie (najczęściej ojca, wujka), który zabrał ich w dzieciństwie na mecz i poszło. Wielu z Nas ma tak z koszykówką. Dorosłym ciężej jest się przestawić i opanować zasady bo też im się nie chce. Koszykówka jest dla Nas prosta (wielu kibiców to też amatorzy, którzy grają aktywnie na sali), ale dla niedzielnego kibica potrafi być trudna w odbiorze. Zwłaszcza takiego, który nawet na wfie nigdy nie zagrał w koszykówkę bo rodzice wypisali dziecko z wfu aby się biedne nie spociło.

14 godzin temu, P_M napisał(a):

Przeciwko Yabusele chyba nie, jednak w porównaniu z 120kg Francuzem Jeremiasz jest jak osesek.

Jako plaster by się sprawdził, nie mówię, że by go zatrzymał całkowicie, ale tych trzydziestu sześciu punktów na pewno by nie ciepnął, a to mogłoby wystarczyć do zwycięstwa.

Tak czy siak mecz był do wygrania, zabrakło niewiele, a Risacher wyglądał jak przyszły bust.

Rzadko oglądam reprę i jak w 1 czy 2 meczu dawałem jeszcze kredyt zaufania Balcerowskiemu, tak po meczu z francuzami zastanawiam się jak on trafił na euro i czy serio nie ma nikogo lepszego na tej pozycji?

Zbiórka i zastawianie się do niej nie istnieje u niego. Ręce z gliny. Nawet jak rzuca metr od kosza, to nie wierzysz, że wejdzie. Było kilka akcji, że był lekko faulowany max metr od kosza w nierzucajaca rękę i chyba żadnego 2+1 z tego nie było.

Najlepsze było jak po jakimś timeoucie zagrał fajnie tyłem do kosza i rolując został faulowany. Pomyślałem, że trener albo Ponitka zmotywowali go odpowiednio do agresywniejszej gry......to ten 2wolne przestrzelił.

Edit:

Nawet się Gortata nie slucha i nikomu nie wyjebał 😁

Edytowane przez Tomek

To ja już wolę potykającego się o własne nogi Olka niż Rudego.

9 godzin temu, Tasma napisał(a):

No właśnie patrząc jak Yabusele naszych gwałcił na desce, pomyślałem sobie co z nimi zrobi Nurek.

Dwa lata temu Balcerowski prawie zakończył karierę Nurkiciowi, fajnie by było gdyby sobie przypomniał tamten czas i zrobił to co wtedy mu się nie udało, ale przy jego obecnej formie będzie o to bardzo ciężko. Zakładając oczywiście iż trafimy na Bośniaków i Hercegowińczyków.

5 godzin temu, Thomas napisał(a):

Jako plaster by się sprawdził, nie mówię, że by go zatrzymał całkowicie, ale tych trzydziestu sześciu punktów na pewno by nie ciepnął, a to mogłoby wystarczyć do zwycięstwa.

Jakby Igor Jr. był to mogliby się zmieniać na kryciu Yabusele'a. Obu brakuje. Zapała też mógłby dostać trochę więcej minut.