Skocz do zawartości

EuroBasket 2025 & inne turnieje wakacyjne

Wyparlo

Kto wygra EuroBasket 2025?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto wygra EuroBasket 2025?

• Serbia
    • Niemczury
    • Francja
    • Grecja
    • Hiszpania
    • Słowenia
    • Łotwa
      0
    • Turcja
      0
    • Włochy
      0
    • Litwa
      0

Ankieta została zamknięta

• Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta została zamknięta 27.08.2025 o 06:34

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, Wyparlo napisał(a):

bo tam jest wg mnie najlepszy materiał genetyczny do kosza i czekając na GOAT'a, który przebije Jordana/LeBrona

Dinka maja wymaxowany length, ale wedlug mnie przewaga dynamiki i szybkosci genow z zachodniej afryki daje tu duzo wiecej niz kilka extra cm wingspanu. Takich outlierow jak LeBron, MJ, Wilt czy Shaq raczej nie maja szans wyprodukowac.

9 minut temu, Chytruz napisał(a):

Dinka maja wymaxowany length, ale wedlug mnie przewaga dynamiki i szybkosci genow z zachodniej afryki daje tu duzo wiecej niz kilka extra cm wingspanu. Takich outlierow jak LeBron, MJ, Wilt czy Shaq raczej nie maja szans wyprodukowac.

Już to pisałem kiedyś w jakimś temacie, ale oni nie mają tam boisk ani hal, więc dostaliby warunki, a przy biedocie jaką tam panuje byliby bardziej zmotywowani do treningów, niż dzieciaki z Hiszpanii czy Polski. A też w 2024 mieliśmy dwa spotkania Sudanu Południowego z USA i wg mnie przewaga atletyczna należała do Sudanu.

Potem jeszcze tylko jakoś to zrobić, że każdy dzieciak należy do tej utworzonej akademii i nie mogą go brać agenci-cwaniacy i akademia zarabiałaby po kilku latach sama na siebie z dzieciaków, które robiłby karierę, a 10% ich kontraktów szłoby na akademie, a tych z NBA można na 4%. W Polsce wyszkolisz dzieciaka i gówno z tego masz, bo całą kasę zgarnia agent-cwaniak, a klub z tego nic nie ma. To też jeszcze odnośnie wywiadu z Juciem o czym tam nie było.

15 godzin temu, blackmagic napisał(a):

O nic. Ja bym chciał żeby trafił ale to nie jest az tak dobry gracz żeby trafiał z taką skutecznością szczególnie że nie ma mu kto pozycji wykreować 

Nie no takiej skuteczności, to nawet Curry w primie by nie miał i nie powtórzył, ale powyżej 7 trójek w sumie w następnych meczach na 99,9% trafi. 

2 godziny temu, lorak napisał(a):

dlaczego? przecież kupienie kolesia, który nie ma nic wspólnego z PL, wypacza sens narodowej rywalizacji.

Niby tak ale wszyscy tak robią więc who cares

10 minut temu, Heatfun napisał(a):

Nie no takiej skuteczności, to nawet Curry w primie by nie miał i nie powtórzył, ale powyżej 7 trójek w sumie w następnych meczach na 99,9% trafi. 

Zależy ile tych meczy będzie też. No i zakładając że będzie trafiał jakie 45% średnio (czyli okolice najlepszego sezonu w karierze) to żeby trafil łącznie 14 trójek to musi oddać jeszcze 23 rzutu za 3 oddać. Trochę dużo na 4 mecze 

13 minut temu, blackmagic napisał(a):

Niby tak ale wszyscy tak robią więc who cares

Zależy ile tych meczy będzie też. No i zakładając że będzie trafiał jakie 45% średnio (czyli okolice najlepszego sezonu w karierze) to żeby trafil łącznie 14 trójek to musi oddać jeszcze 23 rzutu za 3 oddać. Trochę dużo na 4 mecze 

Zakładam, że 5 spotkań Polska jeszcze rozegra, więc to jest niespełna półtorej trójki na mecz. Ok 2 na mecz powinien trafiać. Skuteczność to inna sprawa. Zależy od pozycji i decyzji rzutowych oraz czy do niego będą trafiać wszystkie śmieci na 3 sekundy do końca akcji, będąc na 8 metrze (chociaż takie akcje lubi Pluta, więc cześć takich sytuacji będzie brał na siebie). To też ma znaczenie.

1 godzinę temu, Wyparlo napisał(a):

a przy biedocie jaką tam panuje byliby bardziej zmotywowani do treningów, niż dzieciaki z Hiszpanii czy Polski

Ja się odnosiłem do tego, że mają "najlepszy materiał", więc nie porównujemy do Polski i Hiszpanii, tylko do krajów zachodniej Afryki i USA (którzy mają pulę pewnie ok. 30 mln ludzi pochodzących z zachodniej Afryki). Luol Deng, Gabriel i Duop Reath, to są najwyżej tacy 7/10 atleci, nic specjalnego. 

Powiedziałbym, że jeśli model biznesowy twojej fabryki, to produkować masowo zawodników średniego szczebla, to będziesz miał gości od 6'10'' wzwyż, z kosmicznymi wingspanami i oczywiście coś trafisz. Ale mówiłeś, że chcesz produkować GOAT kandydatów - raczej musisz przenieść base of operations na zachód Afryki.

53 minuty temu, Chytruz napisał(a):

Ja się odnosiłem do tego, że mają "najlepszy materiał", więc nie porównujemy do Polski i Hiszpanii, tylko do krajów zachodniej Afryki i USA (którzy mają pulę pewnie ok. 30 mln ludzi pochodzących z zachodniej Afryki). Luol Deng, Gabriel i Duop Reath, to są najwyżej tacy 7/10 atleci, nic specjalnego. 

Powiedziałbym, że jeśli model biznesowy twojej fabryki, to produkować masowo zawodników średniego szczebla, to będziesz miał gości od 6'10'' wzwyż, z kosmicznymi wingspanami i oczywiście coś trafisz. Ale mówiłeś, że chcesz produkować GOAT kandydatów - raczej musisz przenieść base of operations na zachód Afryki.

Tylko skąd wziąłeś ten zachód Afryki? Ja mój pomysł biorę na podstawie oglądania spotkań AfroBasketu, gdzie Sudan Południowy jest najbardziej atletyczną drużyną spośród wszystkich. Pokazali to też potem na IO z USA, gdzie przewyższali ich atletyzmem. Dinkowie rządzą 😀 Oddać trzeba, że Kamerun mający 29 mln potrafi w wysokich - Siakam, Embiid, a teraz Missi z Pelicans. Tam można otwierać drugą fabrykę.

Wymieniłeś tych trzech zawodników i tutaj w ogóle dorzucę, że jak się zaczyna gra na AfroBaskecie to Wenyen Gabriel wymięka i staje się jednym z wielu i jego atuty atletyczne zanikają. Ja dorzuciłbym tutaj Bol Bola, Thona Makera (10 nr draftu w 2016) i Khamana Maluacha (10 draftu teraz). I na razie właśnie były świetne warunki, ale goście (odrzucając Maluacha) nie weszli na najwyższy poziom, ale też oni mają przejebane w życiu i zaczynają w ogóle trenowanie koszykówki w wieku 13-14 lat. Tutaj mając świetne warunki od najmniejszego po mojemu byłyby najwyższe szansę na trafienie jakiegoś GOAT'a spośród wszystkich krajów. Na koniec jeszcze, jak zaczynał przygodę z koszykówką Maluach:

In 2019, Maluach was encouraged to play basketball by a boda boda motorcyclist who had stopped down when he saw the tall Maluach walking along the road. He attended a local camp organised by Luol Deng and started playing basketball. He later joined the NBA Academy Africa in Senegal, where basketball is combined with education.

Czyli w 2019 roku jakiś motocyklista na ulicy go ogarnął jako 13-latka, żeby grał w koszykówkę i dzięki Luolowi Dengowi robiącemu kampy w Sudanie Południowym mają teraz top 10 draftu. I właśnie teraz kwestia, żeby Deng był jego agentem albo miał podstawionego gościa, żeby brać 4% z kontraktu i mieć kasę na dalsze kampy, a pewnie wszystko zgarnął jakiś cwaniak w garniturze z USA, który gówno zrobił w przypadku Maluacha, a Luol Deng dalej będzie musiał sypać własną kasą, żeby otwierać szansę innym.

Edytowane przez Wyparlo

16 minut temu, Wyparlo napisał(a):

Tylko skąd wziąłeś ten zachód Afryki?

No jak sobie robimy teoretyczną zabawę, z jakiego regionu świata najlepiej zbierać ludzi, żeby produkować najlepszych koszykarzy, to zwyczajnie drogą optycznego porównania wybieram zachód Afryki, bo stamtąd pochodzi prawie każdy amerykański turbo freak, sporo nieamerykańskich (Hakeem, Giannis, Embiid) czy też jamajscy sprinterzy. Zawodnicy z Sudanu Płd, których widziałem, nie prezentowali nic choćby zbliżonego w atletyzmie (poza wzrostowymi outlierami jak Bol jeden z drugim).

17 minut temu, Chytruz napisał(a):

No jak sobie robimy teoretyczną zabawę, z jakiego regionu świata najlepiej zbierać ludzi, żeby produkować najlepszych koszykarzy, to zwyczajnie drogą optycznego porównania wybieram zachód Afryki, bo stamtąd pochodzi prawie każdy amerykański turbo freak, sporo nieamerykańskich (Hakeem, Giannis, Embiid) czy też jamajscy sprinterzy. Zawodnicy z Sudanu Płd, których widziałem, nie prezentowali nic choćby zbliżonego w atletyzmie (poza wzrostowymi outlierami jak Bol jeden z drugim).

Tylko Sudan Południowy jest do ogarnięcia łatwo finansowo, bo tam jest 12 mln mieszkańców w tym 3 mln to Dinkowie. Nigeria sama ma 232,7 mln ludności 😁 I ta skala właśnie fajnie pokazuje, jak dobrzy genetycznie są Dinkowie i ludzie z Sudanu Południowego przy tak małej populacji potrafią lać te ogromne ludności typu Nigeria w koszykówkę.

Żeby naprowadzić temat bardziej na EuroBasket. Serbia dlatego przy tak małej ludności ma wyszkolonych ludzi, że tam potrafią z tych zawodników robić kasę czy mieć agencyjny klub KK Mega Basket do szkolenia talentów. Jakiś czas temu w PLK był ex-NBA zawodnik Tony Wroten i jego podpisał w Anwilu Włocławek agent z Serbii. Dlatego tam jest to dobrze zorganizowane i kluby potrafią generować pieniądze z talentów i się im to opłaca, a agenci serbscy są bardzo wpływowi i potrafią działać pozytywnie dla koszykówki w kraju oraz pozyskiwać na wyłączność dla siebie mocnych zawodników. U nas agenci mogą tylko pomarzyć, żeby podpisywać zawodników typu Wroten po innych klubach europejskich czy mieć ich na wyłączność. Jokic dla przykładu dalej jest pod serbskim agentem, który niedawno balował z LeBronem:

https://www.instagram.com/p/DMk4VTHorgc/?img_index=1

Misko.jpg

22 minuty temu, Wyparlo napisał(a):

I ta skala właśnie fajnie pokazuje, jak dobrzy genetycznie są Dinkowie i ludzie z Sudanu Południowego przy tak małej populacji potrafią lać te ogromne ludności typu Nigeria w koszykówkę

To raczej kwestia know-how i, nazwijmy to, "technologii" (wykorzystania potencjalu). Na tej samej zasadzie co virgin Polska vs Chad Litwa/Lotwa/Serbia/Chorwacja.

2 godziny temu, Heatfun napisał(a):

Doncic 2 straty na początku i faul przy 2+1 rywala, gdzie został minięty jak dziecko i pretensje do sędziów i kolegów. Jemu ktoś ze starej ekipy naprawdę by sprzedał: "przypadkowego" łokcia. Z takim kretynem naprawdę musi im się ciężko grać.

To zachowanie na końcu, gdzie poszedł technik dla Francuzów też średnie. Jako lider swoim zachowaniem i ciągłym gadaniem nie motywuje partnerów.

4 minuty temu, julekstep napisał(a):

ależ ten Balcerowski jest straszny

Z każdą akcją kluby NBA są nim poważniej zainteresowane 🤦🤦

Ale i tak jego nieporadność jest niczym w porównaniu do nieogaru komentatorów 🤦🤦🤦

Edytowane przez cwikson