Skocz do zawartości

Golden State Warriors 2025/26 - ostatki Curry

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

Po szturmie na tabele z Butlerem w skladzie i calkiem dobrych playoffach [szkoda kontuzji Currego vs Wolves, ale takie zycie 37 latkow] zapowiadala sie to ciekawa druzyna na dalsze budowanie wokol 3 gwiazd by jeszcze powalczyc w ostatnich 2 latach legend...

PG Curry / ???
SG Podziemski / Hield
SF Butler / Moody
PF Draymond / Kuminga????
C Horford??? / Post / TJD

A tymczasem mamy totalna cisze radiowa. Warriors sa doslownie jedyna druzyna w lidze, ktora zupelnie nikogo nie podpisala w lipcu [stan na dzisiaj].
Tak na pierwszy rzut oka wyglada na to, ze maja juz ugadanego Horforda zeby przejal minuty na centrze, ale sa zablokowani przez sytuacje z Kuminga.

A jest ona dosyc nietypowa bo...

W dniu 22.07.2025 o 19:53, Chytruz napisał(a):

Śmieszna sytuacja w sumie. Klub nie chce zawodnika, zawodnik nie chce do klubu i gdzieś by poszedł, ale chyba nie ma dokąd.

Dodalbym, ze nie ma dokad pojsc za kase, ktora by chcial. Ale moze najgorsze jest to, ze jak gdzies cos podpisze relatywnie tanio to Warriors na pewno zmac***a, wiec nie osiagnie tego co chce czyli odejscia. Ciezko o bardziej patowa sytuacje, wiec pozwole sobie przeniesc dyskusje o Kumindze tutaj...

W dniu 22.07.2025 o 19:53, Chytruz napisał(a):

Ale to wiadomo coś, że to Warriors wybrzydzają? Bo równie dobrze może wybrzydzać Kuminga, bo są tylko c***owe oferty. Albo ich w ogóle nie ma.

Mozliwe. Ale ze gracz chcialby dostac jak najwiekszy kontrakt w wybranej druzynie wydaje mi sie zupelnie naturalne.

W zwiazku z tym postrzegam pozycje Warriors jako glowny powod impasu. Bo oni nie chca Kumingi u siebie, nie chca mu placic, ale tez koniecznie chca dostac w zamian cos za jego odejscie. Jak dla mnie to jest paradoks, ze druzyna uwaza gracza za leszcza i chce sie go pozbyc od paru lat, ale nie korzystaja z pierwszej lepszej okazji by to zrobic [chocby ostatnie trade deadline] tylko czekaja na gwiazdke z nieba w postaci sign and trade. Bo to ma duzo gorsze zasady by sie dogadac na jakas zwykla wymiane.

Wrecz sie zastanawiam czy cala sytuacja z Kuminga to nie jest jakis wewnetrzny konflikt w Warriors?
Tzn gdyby to zalezalo od wlasciciela to by juz dawno mial kontrakt albo startowal, ale gdyby to zalezalo od front office i trenera to juz by go tam dawno nie bylo?

W dniu 22.07.2025 o 18:21, rw30 napisał(a):

co ogólnie zdaje się lekko głupoto ze storny menagos GSW bo wiadomo, że jego cena nie jest zbyt wysoka (bo i tak nim handlujo + spadający kontrakt - o ile dostanie qualifying offer, bo chyba też nie musi go dostać, no nie? nie wiem dokładnie jak to działa), więc na ich miejscu handlowałbym nim raczej tanio teraz niż bardzo tanio / super tanio bliżej trade deadline    ...bądź odejdzie za darmo po sezonie

[...]

P.S. ok Kuminga dostał już QO od GSW

Wygodny moment na jego sprzedanie to juz byl np przy trade deadline.
Teraz sa spore komplikacje w zwiazku z QO i zasadami sign and trade.

W dniu 22.07.2025 o 18:40, BMeF napisał(a):

To, że Kuminga jest w stanie robić 20ppg wiadomo od zeszłego sezonu gdzie chyba przez pół regulara dostał touches na nabijanie boxscore'u - to, że niewiele z tego wynika to inna sprawa, bo typo nie ma passingu, shootingu, nie jest impaktowym obrońcą i chyba jest headcasem, a w 2025 roku samo nabijanie 20ppg okazuje się niewiele warte. 

Ktoś tam da mu pewnie szansę jeszcze i został mu z rok-może dwa żeby nauczyć się jakiegoś sensownego skilla, albo będzie musiał wlecieć kompletny rolesowy rebranding, bo tu pewnie jest materiał na dobrego gracza jeszcze, ale jeszcze dwa lata temu można było krytykować Warriors, że słabo go rozwijają, tak po czterech latach rzuca 30% za 3 i 67% z FT, trochę siara. 

Zeby byc fair w 3 sezonie wygladalo to duzo lepiej i moze przede wszystkim ciezko sie pozbyc wrazenia, ze Kuminga w Warriors bedzie wygladal duzo gorzej niz w druzynie z innymi systemem i priorytetami.

W dniu 23.07.2025 o 09:25, Zimny napisał(a):

Oglądałem chyba wszystkie mecze Kumingi w profesjonalnej karierze i imo jego sufit to Andrew Wiggins 2022 (nie tak źle) ale podłoga to wypad z ligi. Serio

Właśnie młodego Wigginsa mi Kuminga  przypomina. Czarna dziura w ataku, słaby kreator, świetny atleta, bardzo niepewny rzut (u AW było więcej midrange, wiadomo), rozczarowująca obrona, niskie bball IQ.

Chcialbym zwrocic uwage, ze Wiggins podpisal praktycznie maxa po rookie kontrakcie, a potem dostal jeszcze 110M$/4y [przy nizszym capie].
Nikt nie sugeruje, ze Kuminga powinien dostac maxa, ale nawet to porownanie by sugerowalo, ze 25M$ rocznie nie jest jakims szalenstwem.

22 godziny temu, RonnieArtestics napisał(a):

jak dla mnie z Kumingą sprawa jest prosta, jedyne do czego się nadaje to bycie takim 6th manem, scorerem, który wpierdzieli samodzielnie z ławeczki 15-20pkt jak bedzie trzeba. Jesli ktoś madry zda sobie z tego sprawę i ustawi go i team pod to, to może to być fajny i plusowy rezerwowy. Jesli ktoś ma ambicje zrobić z niego pierwsz druga czy nawet trzecia opcje to cóż, tank commanderem bedzie niezłym ale nie sadze by się to udało w winning teamie. 

Czyz to go nie czyni idealnym dla Nets?

W sumie troche sie dziwnie, ze nie chca sprobowac z jakims krotkim wysokim kontraktem z opcjami druzyny pod koniec...

Edytowane przez wiLQ

@wiLQ

Dzięki za założenie tematu. Jestem wkurzony na Dunleavy'ego za brak ruchów i nie mogłem znaleźć w sobie chęci żeby to zrobić.

Oprócz Horforda, ponoć dogadany jest też Melton, i niby jest już zdrowy, ale jest po ACLu więc szału nie będzie.

Apropos Twojej rotacji, to na PFie więcej minut od Kumingi dostanie pewnie Santos.

O dżejkeju chyba wszystko zostało napisane. Nic nowego nie dodam. Ja bym go nie przedłużał, a na pewno nie za 25 za sezon. Z dużym prawdopodobieństwem nie dostanie propozycji z innego klubu i zostanie na tych 8 bańkach z QO. A za rok jak to Zimny zauważył, może wylądować poza ligą.  

Sezon, jeśli nie będzie jakiego spektakularnego transferu, wygląda na legitny 1st round exit.

3 godziny temu, wiLQ napisał(a):

Mozliwe. Ale ze gracz chcialby dostac jak najwiekszy kontrakt w wybranej druzynie wydaje mi sie zupelnie naturalne.

W zwiazku z tym postrzegam pozycje Warriors jako glowny powod impasu

Mam na mysli, ze moze byc taka sytuacja, ze jedyne oferty z zewnatrz, to takie, ktorych on nie chce podpisac (dajmy na to 60/4) i miotaja sie z agentem szukajac jakichs rozwiazan.

4 godziny temu, wiLQ napisał(a):

Czyz to go nie czyni idealnym dla Nets?

W sumie troche sie dziwnie, ze nie chca sprobowac z jakims krotkim wysokim kontraktem z opcjami druzyny pod koniec...

Też się zastanawiam jak ci nets skąpia kasy nawet na tego Tomasa nie mając kompletnie nikogo do grania na ten sezon. Mogliby podpisac obu i byłby fun. Może nets podobnie jak LAL i LAC licza na lato 27 :). Ale mogliby spokojnie podpisac obu na takie kontrakty 75/3 z opcją drużyny w trzecim roku. Thomas i Kuminga na pewno im nie przeszkodza w tankowaniu a na kogos pieniązki i tak trzeba wydac. 

12 minut temu, marceli73 napisał(a):

Też się zastanawiam jak ci nets skąpia kasy nawet na tego Tomasa nie mając kompletnie nikogo do grania na ten sezon

PRzecież oni chcą tankować. Po jakego grzyba im Kuminga za duże pieniądze? 

Nota bene oni mają 19 wolnej gotówki więc w drugą stronę musiałoby pójśc ok 10. Tam chyba tylko Terance Mann

Ale pal licho tego Kumingę. GSW nie potrzebuje go ale oni obecnie mają chyba tylko 10 zawodnikach na kontraktach. Plus ten Kuminga który pewnie będzie u nich na ten rok.. Oni nadal musza uzupełnić skład. Poszli po tego Butlera i właściwie teraz co?

Mają mega drogi skład i nadal nie mają centra. Kreatora z ławki, Inni popdpisują graczy za minimum a tu kompletnia cisza

Bida Panie, bida

Znowu będą biegać jakieś wynalazki z G-league. A latka Kury lecą. 

Wszyscy skupiają się na Kumindze, a ja jestem ciekaw jak się będą dalej rozwijać Podziemski i Post. (Niestety) wychodzi na to, że to oni są tymi młodymi zdolnymi, a nie JK i Moody. 

7 godzin temu, ely3 napisał(a):

Ale pal licho tego Kumingę. GSW nie potrzebuje go

odważna teza biorąc pod uwagę kto tam jest w rosterze i ogólnie ilu ludzi tam umie grać w poważną koszykówkę

nie wiązanie z kimś dalekiej przyszlości to jedno, ale twierdzenie że 'tu i teraz' nie ma znaczenia, gdy ma się dwóch senior superStarów to bzdura

9 godzin temu, ely3 napisał(a):

Mają mega drogi skład i nadal nie mają centra.

Suns czekają z Richardsem od ręki... który powinien im pasować w miejsce Looneya. Al to super vet, ale ktoś musi grac minuty w RS, jak on będzie musiał, to trup będzie na PO (o ile wejdą).

Kreatora z ławki

Jeszcze raz do tego wrócę, ale w ich sytuacji Podziemski powinien grać PG/6th z ławki. Nie dlatego, że nie ma papierów na S5 (wręcz przeciwnie i bardzo lubię naszego dalszego rodaka), tylko dlatego, że potrzebują tam kreatora. W S5 Curry, Butler i Green wystarczą do kreowania gry aż nadto.

8 godzin temu, Zimny napisał(a):

oni są tymi młodymi zdolnymi, a nie JK i Moody

Pisałem już w czasie PO o tym i moim zdaniem Moody ma papiery na granie 3&D w S5. Zobaczcie jego staty per 36 (pogrubione jako startera) w ost. 2 latach:

uU8CqXf.png

Owszem, nie jest Klayem rzutowo, ale bez przesady - blisko 40% za 3 (głównie spotup), dobry w transition niezła zbiórka, niezły w cutach, mało strat, bdb lockdown/perimeter defender i ma to BBIQ. Do tego nikt nie zauważa tutaj jego poprawy gry ofensywnej...

Pozwolę sobie powiedzieć, że to najbardziej niedoceniany 3&D w lidze, gdzie wszyscy spuszczają sie nad Dortem. Pope czy Danny Green by sie nie powstydzili jego gry w prime, a on dopiero co skończył 23 lata... 

On jest trochę w złym miejscu i czasie, o ile nie zacznie grać obok Curry i Butlera w S5 - na co bardzo liczę.

GSW mają tez do podpisania 2way Willa Richardsa, który wydaje sie być kolejnym młodym rolsem na przyszłość:

11 godzin temu, Tasma napisał(a):

Sezon, jeśli nie będzie jakiego spektakularnego transferu, wygląda na legitny 1st round exit.

10 godzin temu, Vice-rezerwa-rezerwy2 napisał(a):

jedyne o co powalczą GSW to play iny w tym sezonie

Skad taki pesymizm? Tym co grali z Butlerem spokojnie moga sie wmieszac w serie #4 vs #5 i ja wygrac.
Wiadomo, ze to wymaga jako takiego zdrowia gwiazd, ale przy takim zalozeniu sie buduje wszystkie sklady.

9 godzin temu, Chytruz napisał(a):

Mam na mysli, ze moze byc taka sytuacja, ze jedyne oferty z zewnatrz, to takie, ktorych on nie chce podpisac (dajmy na to 60/4) i miotaja sie z agentem szukajac jakichs rozwiazan.

Po 1, gdyby byla taka sytuacja jak piszesz to ze strony Kumingi racjonalne byloby niepodpisywanie takiej oferty bo Warriors ja na pewno by zmatchowali.
Przy ofertach rzedu MLE powinien brac QO i probowac z offseason 2026.

Po 2, z dedykacja dla Ciebie cytat z tego linku https://www.espn.com/nba/story/_/id/45816235/jonathan-kuminga-no-rush-accept-warriors-contract-offers

Cytat

The Warriors don't want to add what they view as bad salary, would like a promising young player and have been steadfast in their request for a first-round pick in any Kuminga sign-and-trade talks, league sources said.

IMO to potwierdza o czym pisalem, ze Warriors maja absurdalne zalozenia w tej sytuacji.
Jaki mialoby byc sens dla kogokolwiek by dawac Kumindzie kontrat 20+ baniek rocznie ORAZ do tego dorzucac prospekta i pick z 1 rundy dla Warriors? Absurd. 
Niech Warriors biora standardowe Trade Exception plus bieda pick z drugiej rundy i sie przestaja wyglupiac.

Mega wtopili ze swoimi ostatnimi wyborami z Top10 draftu i czas sie z tym pogodzic.

9 godzin temu, marceli73 napisał(a):

Też się zastanawiam jak ci nets skąpia kasy nawet na tego Tomasa nie mając kompletnie nikogo do grania na ten sezon. Mogliby podpisac obu i byłby fun. Może nets podobnie jak LAL i LAC licza na lato 27 :). Ale mogliby spokojnie podpisac obu na takie kontrakty 75/3 z opcją drużyny w trzecim roku. Thomas i Kuminga na pewno im nie przeszkodza w tankowaniu a na kogos pieniązki i tak trzeba wydac. 

Jedyny wniosek jaki z tego mozna wyciagnac to Nets nie widza w nim asseta/potencjalu i tyle.
Oceniajac po wypowiedzach na forum to moze nawet jest wiekszosciowa opinia?

PRzecież oni chcą tankować. Po jakego grzyba im Kuminga za duże pieniądze? 

Nota bene oni mają 19 wolnej gotówki więc w drugą stronę musiałoby pójśc ok 10. Tam chyba tylko Terance Mann

Startowe 19 baniek by nie wystarczylo do sciagniecia Kumingi bez udzialu Warriors?

A tylu rookich PG im zapewnia pewny tanking, wiec Kuminga by w tym raczej nie przeszkadzal.

Ogolnie sprawa sie pewnie sprowadza do prostej rzeczy, ze GMowie ktorzy mogliby go sciagnac to uwazaja go za leszcza, a grupa uwaza Kuminge za godnego sciagniecia za ~20 baniek rocznie nie ma na to kasy. Dlatego sie to pewnie skonczy QO i podejsciem za rok.

7 godzin temu, dannygd napisał(a):

Pisałem już w czasie PO o tym i moim zdaniem Moody ma papiery na granie 3&D w S5. Zobaczcie jego staty per 36 (pogrubione jako startera) w ost. 2 latach:

Nie uważam go za jakiegoś leszcza, to może być dobry starter. Imo ten rok może zdecydować czy z tej mąki będzie 3&D zawodnik. Ale nie będzie to nigdy Jalen Brown czy OG.

Osobiście mam wrażenie, że w każdym ważnym meczu czy ważnym momencie Moody nie daje rady

Z tym momentem próby masz rację. Ale to młody gracz i akurat on o ile nie pokazał jeszcze niczego na prawdę mocnego to i tych znaków zapytania ma mniej niż koledzy po fachu 

Z grupy tych z czerwonymi flagami ma ich w ręku na pochodzie pierwszomajowym najmniej. 

8 godzin temu, wiLQ napisał(a):

Po 1, gdyby byla taka sytuacja jak piszesz to ze strony Kumingi racjonalne byloby niepodpisywanie takiej oferty bo Warriors ja na pewno by zmatchowali.

Dlaczego to piszesz jakby to bylo cos w opozycji do mnie, kiedy to dokladnie o czym mowie lmao. 

Dla bezposredio Kumingi albo nie ma ofert w ogole, albo sa takie, jakich on nie chce.

W przypadku SnT twoj artykul wymienia Suns i Kings. Nawet gdyby Warriors chcieli minimalny zwrot (weteran-solidniak na sensownym kontrakcie), to te teamy nie maja nawet tego do zaoferowania.

8 godzin temu, wiLQ napisał(a):

Przy ofertach rzedu MLE powinien brac QO i probowac z offseason 2026.

Ale pewnie (na pewno) nie chce brac QO i liczy, ze wyrzezbia cos innego i traktuja QO jako ostatecznosc. A jak nie wyrzezbia, to QO zawsze moze wziac pozniej.

14 minut temu, Chytruz napisał(a):

Dlaczego to piszesz jakby to bylo cos w opozycji do mnie, kiedy to dokladnie o czym mowie lmao.

Bo Ty spekulujesz, ze to wina wybrzydzania Kumingi, a ja ze to przez postawe Warriors.

21 minut temu, Chytruz napisał(a):

Nawet gdyby Warriors chcieli minimalny zwrot (weteran-solidniak na sensownym kontrakcie), to te teamy nie maja nawet tego do zaoferowania.

Przeciez standardowo byloby tak, ze Kuminga podpisuje kontrakt np 80M$/4y z druzyna bez cap space [np Suns] a ta oddaje Warriors TPE i bieda picki drugorundowe.
W tym przypadku jest inaczej bo Warriors maja bol tylka o swoj zmarnowany loteryjny pick i oczekuja ze ktos im czesciowo zwroci te straty assetami.

Sprobuj sobie przypomniec przypadek sign and trade niegwiazdy, w ktorej szedl weteran solidniak...

22 minuty temu, Chytruz napisał(a):

Ale pewnie (na pewno) nie chce brac QO i liczy, ze wyrzezbia cos innego i traktuja QO jako ostatecznosc. A jak nie wyrzezbia, to QO zawsze moze wziac pozniej.

Yup, deadline jest 1 pazdziernika, wiec troche to potrwa... ciekawe czy sie odbije rykoszetem w Warriors, ze im znikna z rynku uzupelnienia skladu.

Prawda jest taka ,że gdyby Kuminga gdzieś dostał te 30 baniek to już bysmy dawno o tym słyszeli. A tak to tylko plotki chyba rozsiewane przez agenta . Ile to już klubów miało być zainteresowane Kumingą a realni

1 minutę temu, wiLQ napisał(a):

Przeciez standardowo byloby tak, ze Kuminga podpisuje kontrakt np 80M$/4y z druzyna bez cap space [np Suns] a ta oddaje Warriors TPE i bieda picki drugorundowe.

Chyba raczej tak to nie działa jak obie ekipy sa blisko 1 apronu. Żeby tak poszło to musiałby sie jeszcze pojawić 3 gracz np Nets do którego suns by coś wysłało a ci by generowali TPE . Ale tak na czysto to jest raczej niemożliwe

5 minut temu, wiLQ napisał(a):

Yup, deadline jest 1 pazdziernika, wiec troche to potrwa... ciekawe czy sie odbije rykoszetem w Warriors, ze im znikna z rynku uzupelnienia skladu.

Przecież Golden jest już dogadane ze wszystkimi dlatego nikt z rynku nie zgarnia Paytona ani Horforda bo ci nieoficjalnie sa już w Warriors ale nie mogą ich podpisać teraz bo lądują powyżej 1 Apronu a wtedy to już w ogóle słabo kontroluja oddanie Kumingi

12 godzin temu, wiLQ napisał(a):

Bo Ty spekulujesz, ze to wina wybrzydzania Kumingi, a ja ze to przez postawe Warriors.

Nie mówię nic o wybrzydzaniu, po prostu Kuminga nie ma innego wyjścia i musi czekać aż coś się zmaterializuje. Warriors oczywiście mogliby go spuścić za darmo i tym samym możesz przypisać im na siłę "winę" za impas, ale dlaczego mieliby to robić, to nie mam pojęcia.

Edytowane przez Chytruz

22 godziny temu, ely3 napisał(a):

Przecież Golden jest już dogadane ze wszystkimi dlatego nikt z rynku nie zgarnia Paytona ani Horforda bo ci nieoficjalnie sa już w Warriors ale nie mogą ich podpisać teraz bo lądują powyżej 1 Apronu a wtedy to już w ogóle słabo kontroluja oddanie Kumingi

Gdzieś tutaj już czytałem...

W dniu 24.07.2025 o 12:28, Tasma napisał(a):

@wiLQ

Oprócz Horforda, ponoć dogadany jest też Melton, i niby jest już zdrowy, ale jest po ACLu więc szału nie będzie..

Skończyło się jak się skończyło. Nikt nie lubi az tyle czekać. Aby w obu pozostałych wypadkach nie było podobnie.

W dniu 26.07.2025 o 08:21, Mich@lik napisał(a):

Gdzieś tutaj już czytałem...

Skończyło się jak się skończyło. Nikt nie lubi az tyle czekać. Aby w obu pozostałych wypadkach nie było podobnie.

Przecież oni wszyscy nadal są bez klubu

W dniu 26.07.2025 o 08:21, Mich@lik napisał(a):

Ale co chcesz przekazać? Bo jak wspomniał @Jendras żaden ze wspomnianych graczy nigdzie nie podpisał a zwłaszcza w przypadku Horforda było spore zainteresowanie. Więc jak widać czekają

Sytuacja Kumingi jest o tyle nieciekawa ,że jak Golden zrezygnuje z opcji to on obecnie na rynku dostanie max nTMLE i tu się zaczynają schody bo coś takiego mają tankerzy

Nets - Jazz -Hornets -Wizards i wątpie by w ogóle chcieli Kumingę. Do tego masz zespły jak Nuggets, Heat  Suns i Kings które dając pełne MLE lądują od razu w podatku ( z czego najmniej Kings) . Wątpie by takie Miami czy nawet Phoenix chciało płacić podatek skoro właśnie jedni i drudzy robili ostatnio oszcżędności by nie płacić.

Golden tak czy siak czekać do końca września nie może bo jednak w końcu Horford może stracić cierpliwość