Skocz do zawartości

Chicago Bulls 2025/2026

Thomas

Rekomendowane odpowiedzi

Wychodzi na to, że Josh rozegra najbliższy sezon za te 11 baniek, bo jeśli do tej pory się nie dogadali to w najbliższym czasie raczej się nie dogadają.

Może to dobra strategia, bo patrząc na to jak wiele zespołów ma zapchane salary na sezon 26/27 ( 22 zespoły powyżej 150 milionów ) to dla wielu graczy po prostu zabraknie pieniędzy na rynku żeby spełnić ich oczekiwania, a tym samym będą musieli zgodzić się na niższe kontrakty.

Z drugiej strony ryzykują utratę Giddey'a za free, ale myślę, że ostatecznie pozostanie w bykach, a najbliższy sezon będzie służył temu, żeby upewnić się, że wart jest tych 30 milionów. 

2 godziny temu, Thomas napisał(a):

Z drugiej strony ryzykują utratę Giddey'a za free, ale myślę, że ostatecznie pozostanie w bykach, a najbliższy sezon będzie służył temu, żeby upewnić się, że wart jest tych 30 milionów.

Jeśli Giddey zagra sezon jak kończył poprzedni to raczej o 30 bańkach będzie można tylko pomarzyć, bo zapewne będzie chciał więcej. 

Na przyszły sezon kontrakty mają Williams, Noa, Matas, Okoro, Smith i Tre, więc Litwin może zrobić duży reset i budować wokół grajków, których wybierał. 

Jeśli byłbym Joshem, to miałbym już kosmicznie wyjebane na organizację pt. Chicago Bulls, bo robią sobie jaja. Chcą zapłacić mniej niż dali petowi w.

k****, ludzie, miejsce i czas... Masz peta, którego nikt nie chce, to wtedy robisz groźno mine i straszysz wyrównaniem.

Chyba złożę CV do tej chorej organizacji i jak napiszę, że nie jestem debilem, a to powinno starczyć.

Dziewczyny w Żabce powinny zarabiać lepiej niż pet w, a debil AK z ME chcą proponować mniej Joshowi i na tym wygrać.

To.  Jest...k****...nudne...!

5 godzin temu, Benon napisał(a):

Jeśli byłbym Joshem, to miałbym już kosmicznie wyjebane na organizację pt. Chicago Bulls, bo robią sobie jaja. Chcą zapłacić mniej niż dali petowi w.

k****, ludzie, miejsce i czas... Masz peta, którego nikt nie chce, to wtedy robisz groźno mine i straszysz wyrównaniem.

Chyba złożę CV do tej chorej organizacji i jak napiszę, że nie jestem debilem, a to powinno starczyć.

Dziewczyny w Żabce powinny zarabiać lepiej niż pet w, a debil AK z ME chcą proponować mniej Joshowi i na tym wygrać.

To.  Jest...k****...nudne...!

Wystarczy dać piłkę Williamsowi i niech robi co chce a zobaczysz jaki jest zajebisty 

chyba jakoś tak to szło prawda?

@Benonjestem tego samego zdania.

Mam pytanie czego oczekiwali od Giddeya ? Przeciez on i tam grał lepiej niż zakładali praktycznie wszyscy.

Po ASW miał statsy (i wpływ na druzyne) z top20 ligi. Ja na miejscu Kangura grałbym swoje a za rok nawet nie odebrał telefonu od Bulls.

Wymienili ultimate rolę Playera (Caruso) za młodego kreatora, który zagrał swój najlepszy sezon i nie podpisali z nim kontraktu. Takie rzeczy tylko w Erze, tzn w Bulls.

6 minut temu, antek napisał(a):

młodego kreatora, który zagrał swój najlepszy sezon i nie podpisali z nim kontraktu. Takie rzeczy tylko w Erze, tzn w Bulls.

No ile można wałkować, żaden młody gracz nie dostaje w Bykach siana, które by sobie życzył, czy był to Butler, Lauri, Lavine czy jak teraz Giddey. Więc poważnie nie wiem o co tu bicie piany, skoro taka jest strategia zespołu.

Jakoś cicho o tym...

21 godzin temu, Thomas napisał(a):

Wychodzi na to, że Josh rozegra najbliższy sezon za te 11 baniek, bo jeśli do tej pory się nie dogadali to w najbliższym czasie raczej się nie dogadają.

Godzinę temu, antek napisał(a):

Mam pytanie czego oczekiwali od Giddeya ? Przeciez on i tam grał lepiej niż zakładali praktycznie wszyscy.

Po ASW miał statsy (i wpływ na druzyne) z top20 ligi. Ja na miejscu Kangura grałbym swoje a za rok nawet nie odebrał telefonu od Bulls.

Wymienili ultimate rolę Playera (Caruso) za młodego kreatora, który zagrał swój najlepszy sezon i nie podpisali z nim kontraktu. Takie rzeczy tylko w Erze, tzn w Bulls.

Godzinę temu, tankathon napisał(a):

No ile można wałkować, żaden młody gracz nie dostaje w Bykach siana, które by sobie życzył, czy był to Butler, Lauri, Lavine czy jak teraz Giddey. Więc poważnie nie wiem o co tu bicie piany, skoro taka jest strategia zespołu.

Zdecydowanie przedwczesnie piszecie te slowa. Faktyczna decyzja co dalej zapadnie gdzies przed 1 pazdziernika bo wtedy Giddey ma deadline na wybranie QO.
Do tego czasu to tylko czekanie az druga strona zmieknie z oczekiwaniami...

Po oddaniu totalnego padalca, jakim był Zach LaVine, PDF pokazał, że umie nabijać puste statystyki i po przerwie na ASG, miał prawie tripe-double notowane w kajecie. Co z tego, skoro Bulls doczłapali się ledwo do play-in i dostali w trąbę od Heat? Mało tego, oni przedłużyli wielkiego coacha Donovana, który w pięć lat wygrał jeden mecz w PO. 

Te nowe CBA ładnie daje po dupie klasie draftu 2021. On, Kuminga, Thomas myśleli, że będą królami świata przed ostatnim rokiem i szybko dostaną lukratywne przedłużenia, ale co by o tych Silveroswkich apronach nie pisać, to właśnie takie jednowymiarowe postaci nagle nie mogą liczyć na wielkie kokosy, bo właściciele dygają o każdego dolara.  Moim zdaniem to dobrze, ale albo się to jakoś unormuje, tzn Camy Thomasy tej ligi poznają swoje miejsce w szeregu, albo będzie lockout, do którego dojść nie może, bo nowa pierdyliardowa umowa telewizyjna wchodzi w grę. 

Będzie zabawnie...

Z jednej strony cieszy, że tacy gracze jak Cam Thomas nie dostają kontraktów po 30 mln, z drugiej Josh Giddey to może być zła decyzja, bo... SC w ciągu 5 lat ma wzrosnąć do 200 mln, łatwo policzyć, że przy dobrej konstrukcji kontraktu (np. stała czy malejąca kwota) to wynagrodzenie będzie stanowić ok. 15% SC czyli ok. 23 mln na dzisiejsze. Z kolei takie pieniądze +/- dostają rezerwowi jak: Reid, Monk, Hunter czy rolsi jak Brooks, Jabari czy Caruso. Giddey nie wejdzie na wyższy poziom obrony niż przeciętny, ale przypomina, ze takie gwiazdy jak Jokic, Booker czy Towns też nigdy wyżej pewnego poziomu nie poszli w D. Pomijam tu kontrakty wg mnie historycznie z czapy, niezrozumiałe, supermax itp., bo nie chodzi tu o złe przykłady graczy, którzy dostają za dużo kasy. 

Wracając do Giddeya, to on od ASG nie robił "pustych" statystyk, bo on miał najwyższe +/- i net w całej ekipie. Zerknijcie sobie na kluczowych graczy CHI:
CHIUGhs.png

a teraz na tle ligi i powiedzmy graczy zbliżonych rolą/wiekiem/pozycją zależnie od sytuacji:

Plc8G9o.png

Realnie znacząco lepszymi obrońcami są Tatum, Wagner i Barnes (+kiedyś LeBron), reszta albo jest troche lepsza albo nawet i gorsza. Z wszystkich tych graczy, jak dostawali ext to chyba tylko tegoroczny Banchero (a i tu nie jednoznacznie) budził wątpliwości, choć wielu z nich miało na tym etapie gorsze staty niż Giddey czy Banchero. 

Teraz clue tematu: co tak naprawdę ryzykują Bulls podpisując z nim (czyli first pass, świetni podającym PG, z bdb zbiórką, coraz lepszym rzutem i kiepską obroną) kontrakt na 30 mln? Maja cap space, kończą się kontrakty za rok Vucevica, Huertera, White'a, Collinsa, Dosunmu i Cartera, ale jeśli zechcą, to zapewne każdego z nich będa w stanie podpisac na warunkach porównywalnych lub lepszych niż obecnie (Vucek 35 lat blisko emerytury, Collins nie dostanie nic więcej, podobnie White czy Huerter, pozostała 2 patrząc na kontrakty Ty Jerome czy Tre Jonesa, raczej tez nie zaszaleją). 

Jak będą chcieli podpisać za rok gwiazdę, to będą mieć CS, jak rolsów innych - też, czy w kwocie poniżej 30 mln dostaną lepszego rozgrywającego? Bez szans, bo lepszy to chyba tylko Fox, który będzie dużo droższy i dogadany z SAS. Za to mogą stracić go jak inna ekipa da mu nawet krótki kontrakt i ten nie będzie chciał już wracać do CHI...  Nie wchodzą w TAX, Apron itd., sytuacja kontraktowa bezstresowa - nie wisi tu żaden kaleka za 50 mln rocznie. Więc w czym problem?

Szczerze - z tej potencjalnej oszczędności 10 mln rocznie, mogą zostać za rok bez top rozgrywającego, a raczej nie maja składu na tankowanie na poziomie Nets czy Hornets... no ale Donovan jest już doświadczony w trenowaniu rozpadających się ekip ;)

Dobry post @dannygd

22 godziny temu, dannygd napisał(a):

Wracając do Giddeya, to on od ASG nie robił "pustych" statystyk, bo on miał najwyższe +/- i net w całej ekipie. Zerknijcie sobie na kluczowych graczy CHI:
CHIUGhs.png

a teraz na tle ligi i powiedzmy graczy zbliżonych rolą/wiekiem/pozycją zależnie od sytuacji:

[...]

Teraz clue tematu: co tak naprawdę ryzykują Bulls podpisując z nim (czyli first pass, świetni podającym PG, z bdb zbiórką, coraz lepszym rzutem i kiepską obroną) kontrakt na 30 mln?

Ryzyko polega na tym, ze powyzsze jest flukowata mala probka tuz przed podpisywaniem kontraktu, a Giddey jest tak naprawde przecietniakiem z kiepskim rzutem.

I dla jasnosci IMO to fajny temat do dyskusji co z nim bedzie dalej, ale pisanie, ze to ruch bez ryzyka wydaje mi sie kontrowersyjne.
Bo podpisujac te 30+ baniek rocznie wlasciwie mianuja go swoim PG na najblizsze lata i musza budowac wokol niego [czyli raczej White'a trzeba odpuscic].

6 minut temu, tankathon napisał(a):

A co ma White do tego, skoro Coby wszedł w buty Zacha? 

Uwzgledniajac jaka byla era Zacha i ze doplacali za pozbycie sie go to raczej nie powinni chciec jego nastepcy ;-]

Wlasnie w tym rzecz, ze White tez bedzie za rok oczekiwal sutego kontraktu i IMO przy okazji negocjacji z Giddeyem dokonuje sie rowniez wybor ktorego z nich zatrzymac.

3 godziny temu, wiLQ napisał(a):

przy okazji negocjacji z Giddeyem dokonuje sie rowniez wybor ktorego z nich zatrzymac.

Według mnie tu nie będzie wyboru między jednym a drugim, bo zwyczajnie odgrywają inne role, i o ile Josh za plecami ma Jonesa, tak w przypadku pozycji SG Bulls nie mają alternatywy dla Whitea. Jeśli odpuszcza Cobiego za +30 baniek, bo pewnie tyle będzie chciał, to będzie niezła lipa, bo jak wiadomo nikogo sensownego z FA nie podpiszą. Ciekawy jestem jak to widzi Litwin, bo szykuje się kolejna patowa sytuacja jak z Zachiem. 

Szkoda, że Litwin nie zrobił przesunięcia w drafcie po Tre Johnsona.

W dniu 27.07.2025 o 21:02, Benon napisał(a):

Chcą zapłacić mniej niż dali petowi w

W sensie proponują mu 17 mln za sezon? Takiego newsa nie widziałem.