Skocz do zawartości

AI, AGI, SI - bańka czy nowy rozdzial w historii ludzkosci czy nasz ostatni?

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, wiLQ napisał(a):

Czy moglbys podac przyklad takiego zadania, ktore wczesniej zajeloby Ci 8h, a teraz ponizej jednej?

Projekt z surowymi danymi (5000 stron w pdfie tabel z danymi + kilkadziesiat figur (!) ). Systematyczne zebranie danych, uporzadkowanie w logiczne “zbiory”, pierwsza wersja narracji w kilkuset stronnicowym raporcie.

wczesniej zewnetrzny podmiot, kontrakty, negocjacje, NDA, 3miesiace+ (czesto +lead time), ~$200-$500/h, totalny koszt w setkach tysiecy $

Wszystko zrobione internalnie, pelna “imersja” druzyny z zaznajomieniem z danymi na niespotykanym poziomie, ~4tyg?

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Tak, przygotowanie raportu badawczego z surowych danych pomiarowych. 

Swoja droga, teraz juz majac doswiadczenie, dane beda wjezdzac prosto z sas’a a nie z durnych tabel od innego vendora. Minimum jedna osoba mniej na druzynie i z tydzien krocej na podobny projekt w przyszlosci

23 godziny temu, fluber napisał(a):

i o ja pierdolę jak Polska nie jest gotowa na zwolnienia grupowe w wielkich miastach

Z mojej perspektywy wszystko idzie na teraz z obcinania zewnetrznych podmiotow i internalizacje procesow i inwestycje w ludzi zeby robic wewnetrznie. Wczesniej duze podmioty zewnetrzne ktore zatrudnialy glownie w eur wschodniej i indie z okrasa “lolalnego” managementu w garniturach.

15 minut temu, memento1984 napisał(a):

Projekt z surowymi danymi (5000 stron w pdfie tabel z danymi + kilkadziesiat figur (!) ). Systematyczne zebranie danych, uporzadkowanie w logiczne “zbiory”, pierwsza wersja narracji w kilkuset stronnicowym raporcie.

wczesniej zewnetrzny podmiot, kontrakty, negocjacje, NDA, 3miesiace+ (czesto +lead time), ~$200-$500/h, totalny koszt w setkach tysiecy $

Wszystko zrobione internalnie, pelna “imersja” druzyny z zaznajomieniem z danymi na niespotykanym poziomie, ~4tyg?

Czekaj, ze co? To by wymagalo miesiecy pracy i setek tysiecy dolarow? To chyba wszystko przepisujac recznie?

Przeciez to brzmi jakby Wam brakowalo 1 ogarnietego pracownika, ktory umie importowac dane do arkusza...

34 minuty temu, wiLQ napisał(a):

Tzn jaki kod w pythonie do tego zajmowal 8h?

Pewnie napisanie kodu od zera do zanalizowania golych danych

1 minutę temu, wiLQ napisał(a):

Czekaj, ze co? To by wymagalo miesiecy pracy i setek tysiecy dolarow? To chyba wszystko przepisujac recznie?

Przeciez to brzmi jakby Wam brakowalo 1 ogarnietego pracownika, ktory umie importowac dane do arkusza...

Dane sa w arkuszach, trzeba je “opisac”

5 godzin temu, memento1984 napisał(a):

Z mojej perspektywy wszystko idzie na teraz z obcinania zewnetrznych podmiotow i internalizacje procesow i inwestycje w ludzi zeby robic wewnetrznie. Wczesniej duze podmioty zewnetrzne ktore zatrudnialy glownie w eur wschodniej i indie z okrasa “lolalnego” managementu w garniturach.

Zgadzam sie. Duże organizacje mogą (nie muszą) jeszcze parę lat przytrzymać wyższe zatrudnienie żeby ocenić kto naprawdę będzie potrzebny ale w perspektywie 3-4 lat, ustabilizowania się AI i ich powszechnego użycia (tzn coś więcej niż do zredagowania e-maila) widzę mocne cięcia tzn outsourcing tylko w pewnych wypadkach i ofc nie zastępowanie osób odchodzących na emeryturę.

P.s. Moja firma kupiła 2000 licencji na co pilota i zaczynają treningi kto chce od Kwietnia.

W dniu 10.02.2026 o 15:50, memento1984 napisał(a):

Pewnie napisanie kodu od zera do zanalizowania golych danych

W dniu 10.02.2026 o 15:51, fluber napisał(a):

Kod w pythonie to akurat do generowania różnych rodzajów wykresów do graficznej reprezentacji danych. 

I nie bylo na to gotowca w internecie tzn kwadrans googlowania?
Bo to brzmi jak bardzo popularne narzedzie, ktorego szukalo 1000 innych osob, a nie spersonalizowany specjalistyczny problem.

2 godziny temu, fluber napisał(a):

@wiLQ polecam przeczytać 

Przeczytalem i milo, ze o mnie myslisz w takich chwilach ;-]

Pierwsze cynicznie wrazenie jest takie, ze schtick jest caly czas ten sam tzn "pracownik firmy AI zapowiada ze juz wkrotce nadejdzie prawdziwa rewolucja, ale chcialby juz dzis co miesiac 20$ i by regularnie korzystac z narzedzi ktore sprzedaje". I tak od 3 lat.

Ale dobra uwaga bylo by czasem probowac tych nowych narzedzi, a nie opierac sie tylko na opinii wyrobionej sprzed lat.
Czy macie dostep do GPT-5.3 lub Opus 4.6 i potwierdzacie ten skok w jakosci robienia dobrych gotowych apek?
W sumie mam pare pomyslow do wyprobowania...

Natomiast wg mnie totalnie spartolil jedna analogie:

Cytat

Part of the problem is that most people are using the free version of AI tools. The free version is over a year behind what paying users have access to. Judging AI based on free-tier ChatGPT is like evaluating the state of smartphones by using a flip phone.

Po 1, ludzie do dzisiaj z zadowoleniem uzywaja tych telefonow bo takie wlasnie im pasuja.

Po 2, uzytkownicy wczesnych telefonow od razu dostrzegali na czym polega potencjal/lepszosc telefonow nastepnych generacji.
Ba! Wystarczylo sie nimi pobawic w sklepie/u kolegi i juz chciales go miec. Zas w przypadku AI zupelnie nie dziala ten mechanizm.

A to zdecydowanie nie jest problem uzytkownika, ze slaba darmowa wersja nie zacheca do podobno lepszej platnej! Jesli juz to pokazuje, ze przyjeli zly model biznesowy tzn dostep do wersji full wypas powinien miec kazdy jak najszybciej, a podstawowe ograniczenie to ile razy moze skorzystac. Przykladowo darmowe konto to np 5-10 uzyc w miesiacu [ktore daja dobry efekt, wiec zachecaja do wykupienia subskrypcji!], a wszystko powyzej platne i im wyzszy tier tym wiecej uzyc w miesiacu [az do 10000+ czy cos].

Cytat

Want to learn a new skill? The best tutor in the world is now available to anyone for $20 a month... one that's infinitely patient, available 24/7, and can explain anything at whatever level you need. Knowledge is essentially free now.

20$ co miesiac nie nazwalbym darmowym... zwlaszcza, ze dostep byl darmowe od jakis 20 lat! Czyli juz dawno sie przekonalismy doswiadczalnie, ze wspolczesnie glownym problemem w nauce nie jest dostep do informacji tylko czas potrzebny do nauki i checi do przejscia przez ten dosc bolesny proces.

Edytowane przez wiLQ

Godzinę temu, wiLQ napisał(a):

Czy macie dostep do GPT-5.3 lub Opus 4.6 i potwierdzacie ten skok w jakosci robienia dobrych gotowych apek?

Jestem programistą z wieloletnim doświadczeniem. 
Od stycznia używam Opus 4.5 z Claude Max 5x za 100$ na miesiąc.

Ten AI jest lepsze ode mnie, szybciej analizuje kod, taska do zrobienia i pisze lepszy kod ode mnie.
Robie taski które by mi zajeły 2 dni w 10 minut i są one lepiej napisane. Oczywiście wszystko dalej sprawdzam, ale to jest bardziej praca jako tester, czasem każe mu zmienić algorytm, żeby zrobił jak ja chce ale czasmi jego pomysły mnie zadziwiają i są lepsze. Skok wydajności jest niesamowity. Ja się bardziej koncentruje na high-levelowych zagadnieniach, mam więcej czasu na myślenie niż klepanie kodu.

Myślę, że praca nadal będzie, powstanie nowa inżynieria związana z AI. Żyjemy niewątpliwie w przełomowych czasach.

18 minut temu, mcreativo napisał(a):

Ten AI jest lepsze ode mnie, szybciej analizuje kod, taska do zrobienia i pisze lepszy kod ode mnie.
Robie taski które by mi zajeły 2 dni w 10 minut i są one lepiej napisane. Oczywiście wszystko dalej sprawdzam, ale to jest bardziej praca jako tester, czasem każe mu zmienić algorytm, żeby zrobił jak ja chce ale czasmi jego pomysły mnie zadziwiają i są lepsze. Skok wydajności jest niesamowity. Ja się bardziej koncentruje na high-levelowych zagadnieniach, mam więcej czasu na myślenie niż klepanie kodu.

Myślę, że praca nadal będzie, powstanie nowa inżynieria związana z AI. Żyjemy niewątpliwie w przełomowych czasach.

3 godziny temu, fluber napisał(a):

@wiLQ polecam przeczytać 

It's over. Nie zdążyłem uzbierać wystarczającego kapitału i raczej już nie zdążę widząc ten progres, a jako typowy white-collar, który niewiele potrafi i nie będzie mi się łatwo przebranżowić to... ciężko widzę przyszłość.

3 godziny temu, wiLQ napisał(a):

Po 1, ludzie do dzisiaj z zadowoleniem uzywaja tych telefonow bo takie wlasnie im pasuja.

Po 2, uzytkownicy wczesnych telefonow od razu dostrzegali na czym polega potencjal/lepszosc telefonow nastepnych generacji.
Ba! Wystarczylo sie nimi pobawic w sklepie/u kolegi i juz chciales go miec. Zas w przypadku AI zupelnie nie dziala ten mechanizm.

A to zdecydowanie nie jest problem uzytkownika, ze slaba darmowa wersja nie zacheca do podobno lepszej platnej! Jesli juz to pokazuje, ze przyjeli zly model biznesowy tzn dostep do wersji full wypas powinien miec kazdy jak najszybciej, a podstawowe ograniczenie to ile razy moze skorzystac. Przykladowo darmowe konto to np 5-10 uzyc w miesiacu [ktore daja dobry efekt, wiec zachecaja do wykupienia subskrypcji!], a wszystko powyzej platne i im wyzszy tier tym wiecej uzyc w miesiacu [az do 10000+ czy cos].

Cytat

Ja czasem sobie przelaczam pomiedzy free/corporate platnym. 
dla takiego janusza albo szczegolnie na szybko to pewnie nje widac roznicy.

wogole nie widze opcji zeby 99.9% randomow ktora dostala free opcje potrzebowala/chciala tej platnej.

to tak jakby google zrobilo platna opcje dla kazdego kto chce zrobic searcha.

ai bedzie utrzymane tak jak google teraz czyli przez korpo zapotrzebowanie. 
google szukarka jest tansza per search wiec musza ogarnac ten tiering kosztowy ale tu mowimy o milionach subskrypcji za wiecej jak $100. Excel teraz miesiecznie to $30-$40 lol

BREAKING: Defense Secretary Pete Hegseth is “close” to cutting business ties with Anthropic and designating the AI company a “supply chain risk” — meaning anyone who wants to do business with the U.S. military has to cut ties with the company, a senior Pentagon official told Axios.

https://x.com/LeadingReport/status/2023430765438972271

Grubo

Sundar Pichai – CEO – Alphabet Inc.

Satya Nadella – CEO – Microsoft

Shantanu Narayen – CEO – Adobe Inc.

Arvind Krishna – CEO – IBM

Nikesh Arora – CEO – Palo Alto Networks

Neal Mohan – CEO – YouTube

Jayshree Ullal – CEO – Arista Networks

Sabih Khan – COO – Apple Inc.

Sanjay Mehrotra – CEO – Micron Technology

Revathi Advaithi – CEO – Flex Ltd.

Parag Agrawal – Former CEO – Twitter

Leena Nair – CEO – Chanel

George Kurian – CEO – NetApp

Nikesh Arora – Former President – SoftBank Group

Raghu Raghuram – CEO – VMware

W dniu 13.02.2026 o 10:58, mcreativo napisał(a):

Tak dla formalnosci, czy jestes dobrym programista? Bo "wieloletnie doswiadczenie" to moze byc "czasem sie pobawilem kodem i wyciagnalem z tego troche freelance zlecen", a moze byc senior w firmie programistycznej, ktory zakonczyl pierdyliard zaawansowanych rzeczy/projektow. 

Poza tym z tego opisu wynika, ze zrobisz wiecej w tym samym czasie i byc moze zmieni sie Twoja rola, ale to nie zapowiada Twojego zwolnienia.
Czy nie bedzie przypadkiem tak, ze wzrosnie tempo konczenia taskow, ale po prostu przybedzie taskow do zrobienia?

Czyli glownym ograniczeniem pozostanie kreatywnosc w jakim kierunku zmierzac oraz ile czasu/pieniedzy przeznaczyc by dotrzec do celu? 

W dniu 13.02.2026 o 11:18, P_M napisał(a):

It's over. Nie zdążyłem uzbierać wystarczającego kapitału i raczej już nie zdążę widząc ten progres, a jako typowy white-collar, który niewiele potrafi i nie będzie mi się łatwo przebranżowić to... ciężko widzę przyszłość.

Bez przesady...

W dniu 13.02.2026 o 13:19, memento1984 napisał(a):

Ja czasem sobie przelaczam pomiedzy free/corporate platnym. 
dla takiego janusza albo szczegolnie na szybko to pewnie nje widac roznicy.

wogole nie widze opcji zeby 99.9% randomow ktora dostala free opcje potrzebowala/chciala tej platnej.

Wlasnie w tym rzecz.

Nikt nie kwestionuje, ze urodzilo sie nowe narzedzie godne uwagi.
Ale robi ogromna roznice czy bedzie z niego korzystalo 2 miliardy ludzi do codziennych czynnosci czy 200 milionow programistow/grafikow do przyspieszczenia swojej pracy. 

22 godziny temu, fluber napisał(a):

Może nie do końca temat ai, bo roboty są zaprogramowane, ale...

w połączeniu z rozwojem ai to elektrycy, hydraulicy i budowlańcy też się nie uchowaja 

Prosze Cie... przeciez od filmiku do zagrozenia dla branzy budowlanej jest przepasc.

Bo co innego zaprogramowane sekwencje ruchow na scenie, a co innego wymiana/diagnoza roznych rur/kabli w niestandardowych miejscach i w zupelnie roznych ukladach.

Ba! Wrecz w ogole nie widze zwiazku miedzy tymi tematami. Przeciez dobre roboty magazynowe opierajace sie na takim sekwencjonowaniu juz dawno sa w akcji.

6 minut temu, wiLQ napisał(a):

Tak dla formalnosci, czy jestes dobrym programista? Bo "wieloletnie doswiadczenie" to moze byc "czasem sie pobawilem kodem i wyciagnalem z tego troche freelance zlecen", a moze byc senior w firmie programistycznej, ktory zakonczyl pierdyliard zaawansowanych rzeczy/projektow. 

Poza tym z tego opisu wynika, ze zrobisz wiecej w tym samym czasie i byc moze zmieni sie Twoja rola, ale to nie zapowiada Twojego zwolnienia.
Czy nie bedzie przypadkiem tak, ze wzrosnie tempo konczenia taskow, ale po prostu przybedzie taskow do zrobienia?

Czyli glownym ograniczeniem pozostanie kreatywnosc w jakim kierunku zmierzac oraz ile czasu/pieniedzy przeznaczyc by dotrzec do celu? 

Bez przesady...

Wlasnie w tym rzecz.

Nikt nie kwestionuje, ze urodzilo sie nowe narzedzie godne uwagi.
Ale robi ogromna roznice czy bedzie z niego korzystalo 2 miliardy ludzi do codziennych czynnosci czy 200 milionow programistow/grafikow do przyspieszczenia swojej pracy. 

Prosze Cie... przeciez od filmiku do zagrozenia dla branzy budowlanej jest przepasc.

Bo co innego zaprogramowane sekwencje ruchow na scenie, a co innego wymiana/diagnoza roznych rur/kabli w niestandardowych miejscach i w zupelnie roznych ukladach.

Ba! Wrecz w ogole nie widze zwiazku miedzy tymi tematami. Przeciez dobre roboty magazynowe opierajace sie na takim sekwencjonowaniu juz dawno sa w akcji.

Ciekawe, w którym momencie się zorientujesz, co się wydarzyło.

40 minut temu, fluber napisał(a):

Ciekawe, w którym momencie się zorientujesz, co się wydarzyło.

19 minut temu, julekstep napisał(a):

zakładam że wtedy jak się wydarzy 🙃

Wlasnie wtedy... Ale to swoja droga jest dobre pytanie, w ktorym momencie wg Was bedzie wiadomo iz rewolucja AI nastapila?

Jak rozumiem wg @fluber to juz czas przeszly? 

@P_M sie potrafil zalamac na podstawie tweeta... chociaz oryginalny autor tekstu pracuje w branzy AI i juz nie raz wiescil takie wizje.

Wg mnie poki co mamy ladne anegdotki, ale w wiekszej skali widac tylko kosmiczne koszty, a nie zmiany w produktywnosci czy dochodach.
Zmiany w zatrudnieniu duzo bardziej mi przypominaja typowe przedrecesyjne i zwolnienie nadwyzek pocovidowych niz ze AI wykosilo wszelakich juniorow.