P_M Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Teraz, Pablo81 napisał(a): To praktycznie zamrażanie pieniędzy, nie inwestycja. Kiedyś były bardziej rentowne? To zależy od rynku, w Stanach na pewno tak, bo oni mieli teraz peak inflację na poziomie 9,1%, więc na ich rynku to mega aberracja. Obligacje to właściwie pożyczka, której udzielasz komuś, z tymże wybierasz dla siebie odpowiednio wiarygodny podmiot, więc no można się bawić w taką semantykę czy to jeszcze inwestycja czy nie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2 minuty temu, P_M napisał(a): Jak stopy procentowe spadną i przez jakis czas pobeda na bardzo niskich poziomach przegrzewając gospodarkę i rynek akcyjny. W tym momencie jesteśmy daleko do grzania bo stopy jeszcze wszędzie stosunkowo wysokie. Także imho niepotrzebne mrożenie kapitału w tym momencie, ale wiadomo to wszystko kwestia apetytu na ryzyko. Jakbym miał 1,5/2mln to raczej bym miał wywalone i 50/50 obligi+ etfy i nara. 26 procent w 2023, 25 procent w 2024, w tym roku dalsze wzrosty na sp500. WIG za ostatni rok jest plus 35 procent (jak ktoś ma ppk to niech sobie zobaczy co się odpierdala). Jak to nie jest przegrzanie rynku akcyjnego to nie wiem.co nim jest 29 minut temu, P_M napisał(a): To zależy jakich, ale może tak być. W Polsce masz parę rodzajów obligacji które dają np 2% + inflacja, więc do pobicia. A z 800+ nawet 2,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 10 minut temu, fluber napisał(a): 26 procent w 2023, 25 procent w 2024, w tym roku dalsze wzrosty na sp500. WIG za ostatni rok jest plus 35 procent (jak ktoś ma ppk to niech sobie zobaczy co się odpierdala). Jak to nie jest przegrzanie rynku akcyjnego to nie wiem.co nim jest Większość tych wzrostów to big techy, całościowo rynkowi daleko do przegrzania, a polski indeks jak popatrzysz na skumulowana inflację to nie wiem czy odrobił stratę z peaku w 2021, pomimo tego, że jest ath. U mnie na ppk żadnego szału nie widzę niestety. 12 minut temu, fluber napisał(a): 800+ nawet 2,5 No tak, sam o tym Ci tutaj pisałem, bo pytałeś, ale to nie instrument dla wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 4 minuty temu, P_M napisał(a): U mnie na ppk żadnego szału nie widzę niestety. Niektóre ppk mają za ostatnie 3 lata zyski rzędu 70 procent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 47 minut temu, fluber napisał(a): Niektóre ppk mają za ostatnie 3 lata zyski rzędu 70 procent. Jak liczone? Jako bazę liczysz tylko sume swoich wpłat czy sumę wpłat twoich pracodawcy i Państwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) W dniu 6.08.2025 o 23:03, P_M napisał(a): Jak liczone? Jako bazę liczysz tylko sume swoich wpłat czy sumę wpłat twoich pracodawcy i Państwa? Nie sądzę, to jest raczej stopa zwrotu z funduszy Licząc wszystko wychodzi tak statystyczny uczestnik PPK, który oszczędza od grudnia 2019 roku, zyskał od 135% do 181% względem swoich wpłat Edytowane 23 godziny temu przez fluber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) 12 minut temu, fluber napisał(a): statystyczny uczestnik PPK, który oszczędza od grudnia 2019 roku, zyskał od 135% do 181% względem swoich wpłat No względem swoich wpłat to tak bo pracodawca dopłaca często drugie tyle, a przynajmniej 75% tego co uczestnik, więc wykręcanie stopy zwrotu w ppk to easy shit. Edytowane 6 Sierpnia przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 3 minuty temu, P_M napisał(a): No względem swoich wpłat to tak bo pracodawca dopłaca często drugie tyle:) No dlatego też 70 procent to raczej zwrot z czystej inwestycji a łączny zysk to raczej bliżej 150 procent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) 3 godziny temu, fluber napisał(a): No dlatego też 70 procent to raczej zwrot z czystej inwestycji a łączny zysk to raczej bliżej 150 procent No raczej nie:) ja mam u siebie w ppk licząc całościowo wszystkie wpłaty do wartości obecnego salda jakieś 44% zysku przez c.a 4 lata. Jakbym liczył tylko wartość swoich wpłat to grubo ponad 100% jak wrócę do domu to zerknę dokładnie. Edit: @fluber - sprawdziłem i z samych wpłat moich jako pracownika wychodzi 164% stopa zwrotu. Także 10-11% rocznie to żadne przegrzanie Edytowane 6 Sierpnia przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiLQ Opublikowano 7 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 21 godzin temu, Gregorius napisał(a): Co ciekawe bylo parę artykułów o tym ze dla zaawansowanych programistów przy trudniejszych problemach wydajność spadła przy korzystaniu z AI . Z tego co czytalem najwiekszym problemem sa halucynacje w nazewnictwie procedur. Tzn jak ktos sobie nazwie funkcje "zrob mi petelke mala", a najpopularniejsze w sieci sa nazwy "zrob mi mala petelke" to AI napisze to drugie paskudzac dzialanie Twojego kodu... 20 godzin temu, fluber napisał(a): Ja szczerze nie wiem jaki oni mają model biznesowy, ale wiem że gdyby nie było darmowego chata GPT czy Gemini to bym i 3 stówki miesięcznie mógł spokojnie płacić za dostęp do tego rodzaju ai i pewnie nie tylko ja. Zakładam, że aktualnie trwa wyścig po udziały w rynku i w którymś momencie koszty zaczną iść do góry. W tym momencie jest tylko jeden model biznesowy - zassynie kasy inwestorskiej. Zdajesz sobie sprawe, ze OpenAI musialo pozyskac 8 miliardow dolarow w sierpniu po tym jak dostali 10 miliardow dolarow w czerwcu? To oznacza, ze tempo przepalania gotowki maja iscie hardcorowe i zeby im sie oplacaly te narzedzia musialyby kosztowac co najmniej 10x tyle. Za 3 tysiace miesiecznie wciaz korzystasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 1 minutę temu, wiLQ napisał(a): 21 godzin temu, Gregorius napisał(a): Co ciekawe bylo parę artykułów o tym ze dla zaawansowanych programistów przy trudniejszych problemach wydajność spadła przy korzystaniu z AI . Z tego co czytalem najwiekszym problemem sa halucynacje w nazewnictwie procedur. Uwierz mi ze nie tylko. Łatwy, prosty kod działa super. Ale trudniejsze zadania ( albo nietypowe) powodują ze próbuje przepisać inny kod niz ma zmieniać, uzywa nieistniejących zmiennych, zapętla sie. Itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiLQ Opublikowano 7 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia Teraz, Gregorius napisał(a): Uwierz mi ze nie tylko. Łatwy, prosty kod działa super. Ale trudniejsze zadania ( albo nietypowe) powodują ze próbuje przepisać inny kod niz ma zmieniać, uzywa nieistniejących zmiennych, zapętla sie. Itd Co jest zabawne/tragiczne bo do latwego prostego kodu nie jest potrzebne AI ;-] Chyba, ze inwestycja rzedu wyslania ludzi na ksiezyc[!] miala ulatwic studentom zaliczenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia Łatwo może zastąpić junior devlopera. Co już sie zreszta dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 3 godziny temu, wiLQ napisał(a): Z tego co czytalem najwiekszym problemem sa halucynacje w nazewnictwie procedur. Tzn jak ktos sobie nazwie funkcje "zrob mi petelke mala", a najpopularniejsze w sieci sa nazwy "zrob mi mala petelke" to AI napisze to drugie paskudzac dzialanie Twojego kodu... W tym momencie jest tylko jeden model biznesowy - zassynie kasy inwestorskiej. Zdajesz sobie sprawe, ze OpenAI musialo pozyskac 8 miliardow dolarow w sierpniu po tym jak dostali 10 miliardow dolarow w czerwcu? To oznacza, ze tempo przepalania gotowki maja iscie hardcorowe i zeby im sie oplacaly te narzedzia musialyby kosztowac co najmniej 10x tyle. Za 3 tysiace miesiecznie wciaz korzystasz? Poki co wydaja chyba okolo 2x co revenue (2025 ~$13bln), wiec nie jest to twoje 10x tyle. z cyklu anegdota z dupy, gosciu co prowadzi mala firme ksiegowa dla komercyjnych real estate w moim regionie zastapil jakis malezyjczykow ($30-40k/rok? Ksiegowych) na back endzie agentem ai. Co jest najciekawsze nie ma chyba self awareness, ze nastepnie bedzie konsolidacja takich firm jak jego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 38 minut temu, memento1984 napisał(a): z cyklu anegdota z dupy, gosciu co prowadzi mala firme ksiegowa dla komercyjnych real estate w moim regionie zastapil jakis malezyjczykow ($30-40k/rok? Ksiegowych) na back endzie agentem ai. Co jest najciekawsze nie ma chyba self awareness, ze nastepnie bedzie konsolidacja takich firm jak jego. A co takiego może zrobić? Mówisz jakby miał inne opcje, niż przebranżowić się na hydraulika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 3 godziny temu, RappaR napisał(a): A co takiego może zrobić? Mówisz jakby miał inne opcje, niż przebranżowić się na hydraulika. przerzucic obecna dzialalnosc na ustawianie takich botow/ai agentow, zwiekszyc zasiegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) Obiecują, że GPT-5 to poziom PHD w każdej dziedzinie O_o Edit: czemu mam poczucie, że osoby, które są w tej prezentacji mówią i zachowują się jakby były AI? Edytowane 7 Sierpnia przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytruz Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 8 godzin temu, wiLQ napisał(a): Co jest zabawne/tragiczne bo do latwego prostego kodu nie jest potrzebne AI ;-] Czesto jest, zwlaszcza jak sie czegos uzywa od czasu do czasu, a nie zna na pamiec. Moglbym sie 2h pierdolic z jakims skryptem, a z AI mi to zajmie 5 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytruz Opublikowano Piątek o 14:40 Udostępnij Opublikowano Piątek o 14:40 @wiLQ czytam, że niektórzy niezadowoleni, że OpenAI zabrał GPT 4o, bo byli z nim zaprzyjaźnieni. Ty się martwisz o brak zastosowan biznesowych, a tu w społeczeństwie będzie największy impact. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiLQ Opublikowano Piątek o 17:02 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 17:02 23 godziny temu, Chytruz napisał(a): Czesto jest, zwlaszcza jak sie czegos uzywa od czasu do czasu, a nie zna na pamiec. Moglbym sie 2h pierdolic z jakims skryptem, a z AI mi to zajmie 5 minut. 2 godziny temu, Chytruz napisał(a): @wiLQ czytam, że niektórzy niezadowoleni, że OpenAI zabrał GPT 4o, bo byli z nim zaprzyjaźnieni. Ty się martwisz o brak zastosowan biznesowych, a tu w społeczeństwie będzie największy impact. Taaaa, na pewno beda budowac te hangary kart graficznych by studenci poczuli sie lepiej. A podobno w wakacje "nagle" istotnie spadlo uzycie wszelakich tokenow, ciekawe dlaczego... 23 godziny temu, P_M napisał(a): Obiecują, że GPT-5 to poziom PHD w każdej dziedzinie O_o I cyk, podwyzki od 1 wrzesnia? ;-> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi