Skocz do zawartości

AI, AGI, SI - bańka czy nowy rozdzial w historii ludzkosci czy nasz ostatni?

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, memento1984 napisał(a):

polski trudna jezyk - co to oznacza spadek ruchu "z google"? w sensie wyswietlenia z przekierowania na ich strone (wydatek), czy wyswietlania google ads (zysk)?

śmierć google'a myślę, że przez flubera ogłoszona przedwcześnie:
https://searchengineland.com/google-search-bigger-chatgpt-search-453142 
https://www.linkedin.com/pulse/new-research-google-receives-373x-more-searches-than-chat-josh-cobb-53spc/ 
1741849740985?e=1755129600&v=beta&t=MGZxu-zUJU2ljRGKgWq3LxPrWejka27xxZiFDAP_VNQ1741849740985?e=1755129600&v=beta&t=MGZxu-zUJU2ljRGKgWq3LxPrWejka27xxZiFDAP_VNQ1741849740985?e=1755129600&v=beta&t=MGZxu-zUJU2ljRGKgWq3LxPrWejka27xxZiFDAP_VNQ
Article content

1741849740985.png

Edytowane przez P_M

31 minut temu, P_M napisał(a):

napewno dobry wektor zeby zbic market share google i to moze eksplodowac, typu z 0.25% do 1%, 5%.

tylko chatgpt'esque to narazie jest uzywany do skomplikowanych zapytan (relatywnie) a google do takich "szybkich strzalow". 

ze swojego doswiadczenia google jest niesamowicie efektywny i ~$1-$3/click mozesz zebrac gigantyczna baze danych potencjalnych klientow w bardzo krotkim czasie (bez porownania do TV/radio ktore bylo puszczone w podobnie dlugich ale nie overlapujacych okresach).

*swoja droga spojrzenie na caly przemysl TV/radio i ile ma layers jest nieprawdopodonym doswiadczeniem, i zupelnie inaczej sie pozniej patrzy na te wszystkie lokalne kanaly, "free tv" itp.

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

polski trudna jezyk - co to oznacza spadek ruchu "z google"? w sensie wyswietlenia z przekierowania na ich strone (wydatek), czy wyswietlania google ads (zysk)?

Ludzie nie klikają w linki z wyszukiwarki, żeby coś przeczytać. Czytają AI podsumowanie na górze i tyle.

51 minut temu, P_M napisał(a):

śmierć google'a myślę, że przez flubera ogłoszona przedwcześnie:

Śmierć googla jako wyszukiwarki już jest faktem. Teraz google służy do przeczytania podsumowania AI. 1 strona google stała się nową 2 stroną.

15 godzin temu, fluber napisał(a):

"Firma inwestujaca w produkt twierdzi, ze bedzie on rewolucyjny".

Caly czas podkreslam, ze swiat AI jest swietny w prezentowaniu pieknych wizji mozliwosci w przyszlosci, ale poki co slabo im idzie ich realizowanie.
A stosunek zyskow do kosztow to nawet nie jest w tej samej lidze.

Natomiast te prognozy zwiekszonej produktywnosci sa wyssane z palca! Bo zakladaja, ze pomimo duzych ciec w zatrudnieniu utrzyma sie poziom wzrostowy efektow.
Nie utrzyma sie bo przy pierwszym wiekszym bledzie ze strony finansowego AI, ktorego nie wylapie czlowiek, bedzie pierdolniecie o ziemie calego sektora.

15 godzin temu, fluber napisał(a):

@memento1984 tu kolejna grupa która poleci 

14 godzin temu, fluber napisał(a):

Ludzie nie klikają w linki z wyszukiwarki, żeby coś przeczytać. Czytają AI podsumowanie na górze i tyle.

Śmierć googla jako wyszukiwarki już jest faktem. Teraz google służy do przeczytania podsumowania AI.

Ze co?!?! Wg mnie jest dokladnie odwrotnie!  Podczepili AI pod zwykla wyszukiwarke, wiec nabijaja sobie sztucznie statystyki uzywania AI bo miliardy zwyklych wyszukiwan nie potrzebuja AI wcale bo wyszukiwarka robi swoja robote od paru dekad.

4 minuty temu, wiLQ napisał(a):

Ze co?!?! Wg mnie jest dokladnie odwrotnie!  Podczepili AI pod zwykla wyszukiwarke, wiec nabijaja sobie sztucznie statystyki uzywania AI bo miliardy zwyklych wyszukiwan nie potrzebuja AI wcale bo wyszukiwarka robi swoja robote od paru dekad.

Dosłownie w moim wpisie jest wklejony wykres pokazujacy jak spadła liczba przekierowan z Google. Jest Twoim zdaniem odwrotnie bo?

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Dosłownie w moim wpisie jest wklejony wykres pokazujacy jak spadła liczba przekierowan z Google. Jest Twoim zdaniem odwrotnie bo?

Wrzuciles punkt widzenia paru wydawcow mediow na krzyz i jak kiedys ze wzrostem znaczenia facebooka maja nagle spadki z jednego zrodla, ale to nie mierzy calosci internetu. 
@P_M wrzucil wykres porownawczy skali miedzy tymi narzedziami...

18 minut temu, wiLQ napisał(a):

Wrzuciles punkt widzenia paru wydawcow mediow na krzyz i jak kiedys ze wzrostem znaczenia facebooka maja nagle spadki z jednego zrodla, ale to nie mierzy calosci internetu. 
@P_M wrzucil wykres porownawczy skali miedzy tymi narzedziami...

@P_M wrzuca co innego niż to do czego się odnoszę. Ja się nie odnoszę do liczby zapytań tylko do liczby przekierowan. Google ai wrzuca teraz na górze odpowiedź wygenerowaną przez ai przez co pewna część ludzi nie klika już dalej po stronach, tylko zadowala się wygenerowaną przez ai odpowiedzia. Dlatego ten przekierowywany ruch spada (to jest fakt, nie hipoteza)- wg the atletic może spaść nawet do zera.

39 minut temu, fluber napisał(a):

@P_M wrzuca co innego niż to do czego się odnoszę. Ja się nie odnoszę do liczby zapytań tylko do liczby przekierowan. Google ai wrzuca teraz na górze odpowiedź wygenerowaną przez ai przez co pewna część ludzi nie klika już dalej po stronach, tylko zadowala się wygenerowaną przez ai odpowiedzia. Dlatego ten przekierowywany ruch spada (to jest fakt, nie hipoteza)- wg the atletic może spaść nawet do zera.

Rozumiem co masz na mysli, ale wg mnie to nie jest argument, ze jakas branza upadnie [co sugerowales] tylko ze mamy kolejny przyklad kradziezy AI na masowa skale.

Bo jaki ma sens model, ze tekst ze strony gazety jest "streszczany" przez AI w googlach bez zadnej platnosci w kierunku autora?

Teraz, wiLQ napisał(a):

Rozumiem co masz na mysli, ale wg mnie to nie jest argument, ze jakas branza upadnie [co sugerowales] tylko ze mamy kolejny przyklad kradziezy AI na masowa skale.

Bo jaki ma sens model, ze tekst ze strony gazety jest "streszczany" przez AI w googlach bez zadnej platnosci w kierunku autora?

100 procent racji. Pytanie czy szybciej uregulują te kwestię, czy szybciej te strony po prostu padną 

18 minut temu, fluber napisał(a):

100 procent racji. Pytanie czy szybciej uregulują te kwestię, czy szybciej te strony po prostu padną 

To zalezy jaka czesc ich dochodow pochodzi z organicznego wyszukiwania.
Podejrzewam, ze niewielka skoro przeszli glownie na model subskrypcji.

A na regulacje to bym nie liczyl bo lobby tech brosow jest silne i bogate, wiec beda to odkladac i rozwadniac w nieskonczonosc.

Wg mnie prawdziwa walka o przyszlosc AI to sie bedzie toczyc w sądach...
https://sustainabletechpartner.com/topics/ai/generative-ai-lawsuit-timeline/
https://www.wired.com/story/ai-copyright-case-tracker/

Bo niekorzystne wyroki odnosnie korzystania do szkolenia z tresci z lamaniem praw autorskich [np w New York Times vs OpenAI] mocno spowolni cala ta impreze.

Byc moze nawet ja calkiem wykolei? Bo AI oparte tylko na publicznie dozwolonych danych bedzie zbyt ograniczone.
A raczej nie wyplaca sie wszystkim za prawo do szkolenia modeli.

Godzinę temu, wiLQ napisał(a):

To zalezy jaka czesc ich dochodow pochodzi z organicznego wyszukiwania.
Podejrzewam, ze niewielka skoro przeszli glownie na model subskrypcji.

A na regulacje to bym nie liczyl bo lobby tech brosow jest silne i bogate, wiec beda to odkladac i rozwadniac w nieskonczonosc.

Wg mnie prawdziwa walka o przyszlosc AI to sie bedzie toczyc w sądach...
https://sustainabletechpartner.com/topics/ai/generative-ai-lawsuit-timeline/
https://www.wired.com/story/ai-copyright-case-tracker/

Bo niekorzystne wyroki odnosnie korzystania do szkolenia z tresci z lamaniem praw autorskich [np w New York Times vs OpenAI] mocno spowolni cala ta impreze.

Byc moze nawet ja calkiem wykolei? Bo AI oparte tylko na publicznie dozwolonych danych bedzie zbyt ograniczone.
A raczej nie wyplaca sie wszystkim za prawo do szkolenia modeli.

Łatwiej uzyskać przebaczenie niż pozwolenie. 

A jak już będą mieli siłę - cóż, wtedy takim ciężej stawiać żądania

W dniu 11.06.2025 o 12:02, RappaR napisał(a):

Łatwiej uzyskać przebaczenie niż pozwolenie.

To prawda, co sie sztuczniaki nauczyly do tej pory na tych tresciach bez praw autorskich to juz ich i tej pasty sie nie da schowac do tubki.

Ale mimo wszystko gdyby pojawil sie zakaz uzywania tresci bez zgody to by mocno nadszarpnelo ich strzepy modelu biznesowego.

23 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Akurat to jedna z dziedzin, gdzie AI najszybciej powinno wypierać ludzi

Dlaczego?

Ogolnie wg mnie teksty z kategorii "duze korpo zwolnilo ludzi bo uwazaja, ze ich prace przejmie AI" to juz nie jest zaden news tylko taka teraz moda.
Duuuzo ciekawsze beda teksty z kategorii co bylo dalej... obcieli na pensjach, ale klienci sie odwrocli, wiec na tym wiecej stracili niz oszczedzili?
Czy moze jednak sie okazalo, ze dlugoterminowo to byl dobry ruch i robi swoja robote na akceptowalnym poziomie?

5 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Dlaczego? FF jest gigantyczne w USA i Analiza AI średnio do mnie przemawia, zakładam że takich ja ją jest dużo więcej.

Nie znam się, nie interesuję się FF, ale według mojej logiki i pojmowania, analiza ogromnych zbiorów publicznie dostępnych danych liczbowych to coś, w czym AI najłatwiej uzyskać przewagę nad człowiekiem

21 minut temu, RappaR napisał(a):

Nie znam się, nie interesuję się FF, ale według mojej logiki i pojmowania, analiza ogromnych zbiorów publicznie dostępnych danych liczbowych to coś, w czym AI najłatwiej uzyskać przewagę nad człowiekiem

Wczoraj się nudziłem a że drafty się zbliżają to wrzuciłem promota na Chatgpt z draftem z 7 miejsca , standard 10 druzyn, po 15 minutach gdzie mnie przepraszał ale ciągle wrzucal świetne analizy aktualne rok temu poddałem się ;)