Skocz do zawartości

Ekonomiczne rozkminy - problemy pierwszego swiata

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.09.2025 o 10:24, fluber napisał(a):

Nie byłem w Kolumbii, Czarnogórze, Malezji ani Wietnamie ale Japonia i Grecja not even close. 

Właśnie jestem w Czarnogorze i kraj zachwyca... jak możesz pracować zdalnie. Bo kraj naprawdę jeden z lepszych do życia tylko malo pracy.

Grecja przy założeniu że tam nie pracujesz to też super miejsce do życia.  Znajomi spędzają tam po parę miesięcy w roku i są zachwyceni. Świetna kuchnia, mili ludzie. Ciepło i rewelacyjna woda.

3 godziny temu, fluber napisał(a):

10 lat temu mieliśmy 16,1 miliona pracujących. Dziś mamy 17,2 miliona. A od 20 lat na rynek pracy wchodzą ludzie z coraz nizszego współczynnika dzietności.

Spoleczenstwo nie jest mentalnie gotowe na nastepne 2/3 mln zeby utrzymac ten conajmniej pozytywny trend w gospodarce. Nastepna dekada to bedzie coraz wieksza dziura ktora trzeba bedzie latac kimoolwiek kto by chcial do PL przyjechac.

3 godziny temu, fluber napisał(a):

Polska jest powyżej średniej OECD w PISA, nasi uczniowie mają lepsze wyniki niż Amerykanie. Średni potencjał intelektualny jest wyzszy.

Tak jak Ci napisalem, w praktyce nie ma znaczenia czy jestes na takiej olimpiadzie 1/2 czy w ~20stce. To jest kosmetyka i fetyszyzacja “medali” gdzie bycie w elitarnym gronie (20stka czy nawet 30stka) jest wystarczajaca. W zyciu natomiast najlepiej sprawdzaja sie jack-of-all-trades, czyli wystarczy byc dobrym w dwie rzeczy, taki top10percent a nie 1/100k w jednej?

Rosjanie tez maja mase jajogowych co wygrywaja jakies tam konkursy/olimpiady. 

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

Spoleczenstwo nie jest mentalnie gotowe na nastepne 2/3 mln zeby utrzymac ten conajmniej pozytywny trend w gospodarce. Nastepna dekada to bedzie coraz wieksza dziura ktora trzeba bedzie latac kimoolwiek kto by chcial do PL przyjechac.

Tak jak Ci napisalem, w praktyce nie ma znaczenia czy jestes na takiej olimpiadzie 1/2 czy w ~20stce. To jest kosmetyka i fetyszyzacja “medali” gdzie bycie w elitarnym gronie (20stka czy nawet 30stka) jest wystarczajaca. W zyciu natomiast najlepiej sprawdzaja sie jack-of-all-trades, czyli wystarczy byc dobrym w dwie rzeczy, taki top10percent a nie 1/100k w jednej?

Rosjanie tez maja mase jajogowych co wygrywaja jakies tam konkursy/olimpiady. 

My jeszcze mamy potężna rezerwę na wieku emerytalnym, który w ciągu dekady musi pójść do góry.

I chyba nikt nie zaprzeczył że Rosjanie mają potencjał?

A z olimpiadami to się nie do konca zgadzam, ja byłem swego czasu trzecim najmłodszym finalista wojewodzkim. Ten który był najmłodszym pracuje w Google. Między nami jest kosmiczna przepaść intelektualna. USA ściąga Elite, bo wiedzą że elita robi różnicę 

Godzinę temu, fluber napisał(a):

My jeszcze mamy potężna rezerwę na wieku emerytalnym, który w ciągu dekady musi pójść do góry.

I chyba nikt nie zaprzeczył że Rosjanie mają potencjał?

A z olimpiadami to się nie do konca zgadzam, ja byłem swego czasu trzecim najmłodszym finalista wojewodzkim. Ten który był najmłodszym pracuje w Google. Między nami jest kosmiczna przepaść intelektualna. USA ściąga Elite, bo wiedzą że elita robi różnicę 

zeby uscislic - ja mowie o miedzynarodowych olimpiadach gdzie juz jezdza najlepsi krajowi. zreszta tez nie wiem co ma oznaczac "kosmiczna przepasc intelektualna" w wieku 13-16lat? 

13 godzin temu, RappaR napisał(a):

Na ile? Kocham ją.

Nie wiem jak tutaj w zimie i nie bede zgadywał. Ale poza zimą w miescie na wybrzeżu nie widzę żadnych przeciwskazań zeby tu nie mieszkać caly czas. Bałbym się sluzby zdrowia ale jak rozmawiałem to dostęp do np tomografii publicznie trwał 3 dni. Pewnym minusem jest ze praca to tylko usługi i turystyka.  Udział przemysłu w pkb to 12% a rolnictwa 5%. Błyskawicznie na wybrzezu powstają hotele i domu na wynajem.  Szybko kraj może zacząć tracić swoja tożsamość  

11 godzin temu, fluber napisał(a):

A z olimpiadami to się nie do konca zgadzam, ja byłem swego czasu trzecim najmłodszym finalista wojewodzkim. Ten który był najmłodszym pracuje w Google. Między nami jest kosmiczna przepaść intelektualna.

WSZYSCY SIĘ DOMYŚLAMY NA CZYJĄ KORZYŚĆ! 🙃

10 minut temu, Gregorius napisał(a):

Nie wiem jak tutaj w zimie i nie bede zgadywał. Ale poza zimą w miescie na wybrzeżu nie widzę żadnych przeciwskazań zeby tu nie mieszkać caly czas. Bałbym się sluzby zdrowia ale jak rozmawiałem to dostęp do np tomografii publicznie trwał 3 dni. Pewnym minusem jest ze praca to tylko usługi i turystyka.  Udział przemysłu w pkb to 12% a rolnictwa 5%. Błyskawicznie na wybrzezu powstają hotele i domu na wynajem.  Szybko kraj może zacząć tracić swoja tożsamość  

Właśnie kusi mnie kupić jakieś mieszkania w Czarnogórze, ale bez know how i czasu zdaję sobie sprawę, że to mrzonki 

34 minuty temu, RappaR napisał(a):

Tivat drogie, bo pod ruskich. Budva dużo taniej

Z tego co słyszałem to właśnie w Budwie jest najwięcej ruskich.  Nie będę sie upieral. 

W Budvie w 2023 r. spośród ok. 27 445 mieszkańców, 3 738 osób zadeklarowało przynależność etniczną do Rosjan, co stanowi ok. 13,6% mieszkańców gminy Budva. 

W Tivat – populacja ok. 10-11 tys., w ostatnim spisie Rosjanie stanowią 5,41% mieszkańców.

15 minut temu, Gregorius napisał(a):

Z tego co słyszałem to właśnie w Budwie jest najwięcej ruskich.  Nie będę sie upieral. 

W Budvie w 2023 r. spośród ok. 27 445 mieszkańców, 3 738 osób zadeklarowało przynależność etniczną do Rosjan, co stanowi ok. 13,6% mieszkańców gminy Budva. 

W Tivat – populacja ok. 10-11 tys., w ostatnim spisie Rosjanie stanowią 5,41% mieszkańców.

Mi chodziło turystykę, Tivat to lotnisko pod Rosjan. 

10 minut temu, RappaR napisał(a):

Mi chodziło turystykę, Tivat to lotnisko pod Rosjan. 

W tivat, herceg nowi słychać na ulicach głównie Polski i Francuski.  Ruski też ale zdecydowanie rzadziej. Myślę że się pomyliłeś i teraz trochę brniesz.  Nie mniej biorę pod uwagę ze to co widze i słyszę to po prostu mała probka 

Zagadka. Gdzie lądują turyści udający się do Budwy i dlaczego w Tivat.

Sprawdziłem ceny w Budwie i się nie różnią. 

5 minut temu, Gregorius napisał(a):

W tivat, herceg nowi słychać na ulicach głównie Polski i Francuski.  Ruski też ale zdecydowanie rzadziej. Myślę że się pomyliłeś i teraz trochę brniesz.  Nie mniej biorę pod uwagę ze to co widze i słyszę to po prostu mała probka 

Zagadka. Gdzie lądują turyści udający się do Budwy i dlaczego w Tivat.

W Tivat przyznam szczerze nie byłem i słyszałem, że to główne miejsce pobytu Rosjan. W Budvie byłem 2 razy i było bardzo międzynarodowo, sporo Niemców, Polaków. Bar z kolei najbardziej serbski i lokalny, prawie nikogo spoza Bałkan

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

damn, czyli nie mozna sprzedac mieszkania w Sonsnowcu czy Zabrzu i zamieszkac w gdzies w dawnej Dupcoslawii? swiat zapierdala!

https://monteestate.com/pl/properties/nowoczesny-apartament-z-widokiem-na-morze-becici/?_gl=1*sz55tv*_up*MQ..*_ga*OTA4NzI5MzIxLjE3NTg2NDAwOTA.*_ga_H59NKMF1WY*czE3NTg2NDAwODkkbzEkZzAkdDE3NTg2NDAwODkkajYwJGwwJGgw

Szłoby 

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

50m2 to nie mieszkanie tylko dziupla. Widok na jakis bok randomowej gory. 3000€+/m2 to naprawde kosmos. Wychodzisz na ulice i tak jakbys przeniosl sie w czasie w demoludy.

Glupszy ruch niz chyba time-share na florydzie.

7 minut temu, memento1984 napisał(a):

50m2 to nie mieszkanie tylko dziupla. Widok na jakis bok randomowej gory. 3000€+/m2 to naprawde kosmos. Wychodzisz na ulice i tak jakbys przeniosl sie w czasie w demoludy.

Glupszy ruch niz chyba time-share na florydzie.

to mieszkanie ma metraż dosłownie taki sam jak średni metraż nowo budowanych mieszkań w PL

a widok wygląda super -> w Sosnowcu czy Zabrzu raczej lepszego nie trafisz

Edytowane przez julekstep

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

to mieszkanie ma metraż dosłownie taki sam jak średni metraż nowo budowanych mieszkań w PL

a widok wygląda super -> w Sosnowcu czy Zabrzu raczej lepszego nie trafisz

tylko w korkach na plycie lotniska bedziesz stal, zeby rano doleciec tanimi w jakis cywilizowany swiat, gdzie mozna popracowac za wiecej niz 1.0-1.5k euro/miesiac.

z drugiej strony jak ktos sobie sprytnie liczy jako ~35-40letni singiel co bedzie zyl z pasywnego 10k netto PLN/miesiac gdzies na obrzerzach cywilizowanego swiata?

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

tylko w korkach na plycie lotniska bedziesz stal, zeby rano doleciec tanimi w jakis cywilizowany swiat, gdzie mozna popracowac za wiecej niz 1.0-1.5k euro/miesiac.

z drugiej strony jak ktos sobie sprytnie liczy jako ~35-40letni singiel co bedzie zyl z pasywnego 10k netto PLN/miesiac gdzies na obrzerzach cywilizowanego swiata?

no ale to już było pisane chyba jako warunek -> praca zdalna :)