Skocz do zawartości

DONCIC W LAKERS

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Davis z najlepszym środkowym ligi ma bilans 1-8 w PO i 1-14 ogółem w ostatnich latach, może Nico nie ma league passa od czasów bąbla ale to już nie mój problem

Albo ma league passa i zauważył, że 3 wysokich (KAT, Gobert, Reid) na Jokica wystarczy :) 

18 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

a Twoje podejście jest rodem z Yale niby?

Dla mnie jeśli Luka ma jedynie problemy niezwiązane z przewlekłymi urazami grożącymi na resztę kariery, to oddanie go za takie value i w takim trybie jest zaoraniem dobrze prosperującego biznesu, to jest granie w rosyjską ruletkę z 5 kulami, więc tak ja bym vrał worek assetów, a jeśli chciał Davisa to zabieram też Reavsa i wszystko to co mają wartościowego, jeśli mają za mało to szukam gdzieś indziej

Ja się zgadzam, że value jakie dostał za Doncica jest słabe, głównie ze względu na dłuższą perspektywę (mówimy tu rzecz jasna o sytuacji, gdzie największym problemem Doncica jest słabe prowadzenie się a nie jakiś alkoholizm czy kontuzja kończąca poważne granie za rok). 

natomiast skoro już zdecydował się handlować Doncicem to szczerze mówiąc ciężko znaleźć mi lepszego zawodnika na tu i teraz niż Davis, w profilu który sobie jakimś sposobem wymyślił 

Chce zobaczyc to nowe dallas z aspiracjami na mistrzaw tym roku. Najpierw niech sie do PO oczywiscie załapią potem 4 serie bez HCA gdzie w dallas kibice dallas i tak mogą nie byc wsparciem. Ciekawe jak ze zdrowiem Irvinga i Davisa bo jak jednego zabraknie to może zaraz byc mokro na stołku tego menagera od siedmiu boleści Dallas. 

1 minutę temu, BMeF napisał(a):

W realu: wszystko poza - Jokic, Wembanyama, SGA, Giannis + możliwe, że Tatum jeśli Celtics są sentymentalni + wiele organizacji z assetami mogłoby bać się ucieczki Doncicia po 1,5 sezonu (Magic, Cavs, Rockets) bez 'pełnego' supermaxa.

Teraz właśnie się zorientowałem, że full supermax, który został wprowadzony po to, żeby organizacje z zadupia miały argumenty do zatrzymania franchise playerów, w zderzeniu z nowym CBA z milionem apronów i innych obostrzeń, dla wielu będzie pętlą na szyi i spowoduje, że te organizacje będą bardziej skore do oddawania swoich gwiazd, ale z drugiej strony, cena, zwłaszcza za tych borderline all-starów typu Fox będzie relatywnie niska, bo trejdując po kogoś takiego na drugim kontrakcie, nie masz prawie żadnych finansowych argumentów, żeby kogoś takiego zatrzymać na dłużej.

Negocjują miesiącami te CBA, a okazuje się, że najprostszych mechanizmów nie potrafią przewidzieć XD

5 minut temu, BMeF napisał(a):

W beGM/fantasy: wszystko poza - Jokic i Wembanyama, może SGA

W realu: wszystko poza - Jokic, Wembanyama, SGA, Giannis + możliwe, że Tatum jeśli Celtics są sentymentalni + wiele organizacji z assetami mogłoby bać się ucieczki Doncicia po 1,5 sezonu (Magic, Cavs, Rockets) bez 'pełnego' supermaxa.

Ale w tej całej dyskusji nie chodzi które drużyny oddałby wszystko za Luke tylko które miały do zaaoferowania gracza z top10 w fajnym wieku. Ktoś pisał wyżej BAM + Butler ale nie jestem pewien czy było by bardziej opłacalne z racji konieczności przyjęcia 70m 

19 minut temu, Denis Bad Boy Załęcki napisał(a):

Ale w tym pytaniu nie chodzi chyba o to, co kto by sobie pomyślał, jakie byłyby następstwa takiego czynu, kto by później przedłuż itp., bo tak to sobie można dyskutować...

I o to wlasnie chodzilo w pytaniu ;-> O uwzglednienie rowniez kontekstu czyli pensji, wieku, druzyn itp.

19 minut temu, Denis Bad Boy Załęcki napisał(a):

Jest Doncic do wzięcia w próżni, to nie robię tego tylko mając Jokica i zastanawiam się przy SGA, reszta albo za słabo albo za stara albo jedno i drugie.

Wymiana nie odbywalaby sie w prozni tylko miedzy jakimis faktycznymi druzynami gdzie juz sa inni zawodnicy.

1 minutę temu, karpik napisał(a):

Teraz właśnie się zorientowałem, że full supermax, który został wprowadzony po to, żeby organizacje z zadupia miały argumenty do zatrzymania franchise playerów, w zderzeniu z nowym CBA z milionem apronów i innych obostrzeń, dla wielu będzie pętlą na szyi i spowoduje, że te organizacje będą bardziej skore do oddawania swoich gwiazd, ale z drugiej strony, cena, zwłaszcza za tych borderline all-starów typu Fox będzie relatywnie niska, bo trejdując po kogoś takiego na drugim kontrakcie, nie masz prawie żadnych finansowych argumentów, żeby kogoś takiego zatrzymać na dłużej.

Negocjują miesiącami te CBA, a okazuje się, że najprostszych mechanizmów nie potrafią przewidzieć XD

Bo caly problem polega na tym, ze negocjuje ze soba wiele grup na raz. Ten kwiatek wynikal z konfliktu biedniejszych wlascicieli z bogatszymi.

4 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Ale w tej całej dyskusji nie chodzi które drużyny oddałby wszystko za Luke tylko które miały do zaaoferowania gracza z top10 w fajnym wieku. Ktoś pisał wyżej BAM + Butler ale nie jestem pewien czy było by bardziej opłacalne z racji konieczności przyjęcia 70m 

wiLQ pytał o to kto oddałby najlepszego zawodnika za Doncicia - IMHO (@airmaxma rację btw) ten rynek na Doncicia mógłby okazać się niewielki, i rynek interesujących graczy dla Dallas był niewielki.

Co - żeby była jasność - jest argumentem za tym, żeby po prostu nie oddawać Doncicia (dah), ale jak już rozważamy ten scenariusz, to 1,5 roku kontraktu i brak pełnego supermaxa byłoby IMHO turbo zniechęcające dla nie-bigmarketowych organizacji biorąc pod uwagę cenę. Wbrew całej narracji o tym jakie frytki oddali Lakers, to oni dalej oddali top10 gracza, 1st roundera i utalentowanego startera za gracza z 1,5-roczną umową, któremu nie mogą dać tego monstrualnego super maxa: po prostu nikt nie bierze pod uwagę scenariusza, że Doncic odejdzie jako FA z LA. 

6 minut temu, BMeF napisał(a):

wiLQ pytał o to kto oddałby najlepszego zawodnika za Doncicia - IMHO (@airmaxma rację btw) ten rynek na Doncicia mógłby okazać się niewielki, i rynek interesujących graczy dla Dallas był niewielki.

Tez mi sie tak wydaje... i najlepszym graczem bylby AD. Mase byloby ofert z gora pickow, ale takiej nie chcieli Mavs, ich wybor...

7 minut temu, BMeF napisał(a):

Co - żeby była jasność - jest argumentem za tym, żeby po prostu nie oddawać Doncicia (dah), ale jak już rozważamy ten scenariusz, to 1,5 roku kontraktu i brak pełnego supermaxa byłoby IMHO turbo zniechęcające dla nie-bigmarketowych organizacji biorąc pod uwagę cenę. Wbrew całej narracji o tym jakie frytki oddali Lakers, to oni dalej oddali top10 gracza, 1st roundera i utalentowanego startera za gracza z 1,5-roczną umową, któremu nie mogą dać tego monstrualnego super maxa: po prostu nikt nie bierze pod uwagę scenariusza, że Doncic odejdzie jako FA z LA. 

Yup. A pogrubiona czesc jest chyba najbardziej szokujaca, to rzadki przypadek blockbustera gdzie odpowiedz "nic nie robic" ze strony Mavs wydaje sie byc duzo lepsza niz to co faktycznie zostalo zrobione. Przeciez z Luka juz byli contenderem, ot wystarczylo poczekac az wroci. Ale zwyczajnie byli tak sprytni, ze przechytrzyli samych siebie.

2 minuty temu, wiLQ napisał(a):

Yup. A pogrubiona czesc jest chyba najbardziej szokujaca, to rzadki przypadek blockbustera gdzie odpowiedz "nic nie robic" ze strony Mavs wydaje sie byc duzo lepsza niz to co faktycznie zostalo zrobione. Przeciez z Luka juz byli contenderem, ot wystarczylo poczekac az wroci. Ale zwyczajnie byli tak sprytni, ze przechytrzyli samych siebie.

I właśnie dlatego do tej pory nie wydarzyła się w historii NBA podobna wymiana XD

Nie bez powodu zazwyczaj organizacje trzymają 25-letnich graczy, którzy zrobili 5 razy z rzędu all-NBA 1st.

4 minuty temu, karpik napisał(a):

I właśnie dlatego do tej pory nie wydarzyła się w historii NBA podobna wymiana XD

Nie bez powodu zazwyczaj organizacje trzymają 25-letnich graczy, którzy zrobili 5 razy z rzędu all-NBA 1st.

IMO to efekt tej wielkiej tajemnicy ktora tu byla zachowana. Tak malo osob mialo stycznosc z faktycznym propsem [i pewnie glownie od strony finansowej, a nie sportowej], ze nikt tu nie skoczyl przed GMa rozdzierajac szaty z krzykiem "NIEEEE!".

Jeszcze jedno przemyslenie mnie naszlo...

"[Goldsberry] The Luka Dončić deal originally included multiple first-round picks, Dalton Knecht, and more, but was chiseled down after Rob Pelinka was able to convince Nico Harrison that taking on Luka Dončić was a big risk due to his weight and injury history."

Ludzie maja ostra beke z tego jak Pelinka zrobil Nico bez mydla, ale wiecie co ja tu widze? Zdrade.
Oni sie znali od 20 lat, razem wspolpracowali przy masie kontraktow i w tym konkretnym przypadku Pelinka wykorzystal tony zaufania ktore mial do niego Nico na korzysc Lakers pomimo iz tym samym wlasciwie zwalnia swojego kolege Harrisona z roboty. Nie zdziwilbym sie gdyby to byl koniec tej znajomosci...

35 minut temu, airmax napisał(a):

Albo ma league passa i zauważył, że 3 wysokich (KAT, Gobert, Reid) na Jokica wystarczy

przydałby się też taki Edwards z 30ppg na 70TS w pierwszej części serii i 0-2 po dwóch meczach w Denver, mocno to spłycasz pod tezę, Nuggets przegrali tą serię, bo tylko jeden gracz był na poziomie sprzed roku, no, może odrobinę gorszy, a i tak było +20 w G7 dla Denver

38 minut temu, airmax napisał(a):

natomiast skoro już zdecydował się handlować Doncicem to szczerze mówiąc ciężko znaleźć mi lepszego zawodnika na tu i teraz niż Davis, w profilu który sobie jakimś sposobem wymyślił

mógł sobie też wymyślić Victora z Sochanem w pakiecie i powiedzieć Spurs, że taki ma plan :)

clue jest takie, że ta wymiana wyglądała by kijowo z perspektywy Mavs nawet przy legit paczce, a co dopiero teraz, jak za rok w Mavs nie będzie już nikogo z obecnychgwiazd, bo coś się posypie, przecież Irving z Davisem to dwie topowe marudy, to też będziesz szukał logiki w tym planie?

25 minut temu, BMeF napisał(a):

po prostu nikt nie bierze pod uwagę scenariusza, że Doncic odejdzie jako FA z LA. 

zakładając, że Lebron zagra już tylko słabsze PO jak w 23', a do tego będzie wkurzał Luke na tyle, że nie będzie czuł się tam dobrze, do tego nie dostanie odpowiednich wzmocnień, to czy ten scenariusz jest aż tak nierealny? zwłaszcza jeśli on sam rzeczywiście nie chciał tej wymiany, a w perspektywie będzie miał na przykład grę z ziomkiem z Serbii? 

Godzinę temu, wiLQ napisał(a):

Tu sie zupelnie nie zgadzam, wlasni zdobyli mistrzostwo w tym skladzie!

oni mogli zdobyć ten tytuł prawdopodobnie grając z Tatumem w co drugim meczu, to była top3 najłatwiejszych kampanii ever, mistrz to mistrz, ale nie róbmy z tego flagowego argumentu

Godzinę temu, wiLQ napisał(a):

Tatum jest pewniejszy i ma dluzszy kontrakt.

jedynie w czym Tatum jest względnie pewny, to zdrowie, które i tak go dwa lata temu zawiodło w decydującym momencie, to tak samo jak Davis gracz tier niżej, wymieniam go na miejscu Stevensa bez mrugnięcia, ale to ja sobie mogę mówić, to tylko moja opinia

13 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

zakładając, że Lebron zagra już tylko słabsze PO jak w 23', a do tego będzie wkurzał Luke na tyle, że nie będzie czuł się tam dobrze, do tego nie dostanie odpowiednich wzmocnień, to czy ten scenariusz jest aż tak nierealny? zwłaszcza jeśli on sam rzeczywiście nie chciał tej wymiany, a w perspektywie będzie miał na przykład grę z ziomkiem z Serbii? 

Ale ten trade to koniec rzadów Brona w Lakers. Nikt go nie bedzie wyrzucał ale jak Bronkowi nie bedzie pasowało to go zapytają jak cie mamy uszczesliwic? czy chciałbys teraz do Cleveland, Miami czy GS i czy chcesz tam trafic ze swoim synkiem czy nie?

7 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

LeBron ma kontrakt max do 2026, Lakers od 55 lat za nic pozyskują historycznych graczy, więc mając czyste salary i Doncicia wiadomo, że zbudują top contendera. 

Lakers dwa lata po podpisaniu Denga i Mozgowa - dostali LeBrona za free, 3,5 roku po wymianie po Westbrooka - dostali Doncicia, jak ktoś ma potrzebę kreślenia scenariuszy, że nagle im nie pójdzie, to oczywiście można, ale oni mogą zrobić wszystko nie tak, a i tak na koniec dostaną alltimerskiego gracza. 

Więc Doncic-Jokic w Los Angeles, tak, bardzo prawdopodobne. 

21 minut temu, karpik napisał(a):

Ale zdarzały się historie, że gracze podobnego kalibru co Doncic odchodzili za darmo i zostawały kluby z niczym. 

Albo co ostatnio częściej. Braki kasę i po pół roku rzucali trade request. A wtedy TR z masywnym kontraktem powodował bardzo kiepską pozycje negocjacyjną. 

Tak z dyskusji czytam, że jeszcze nikt nie zaproponował Mavs lepszego dealu niż ten od Lakers.

Swoją potwierdziły się plotki, że pierwszym wyborem byli jednak Bucks jako kontrahenci? Bo pada tu tyle razy pomysł z Giannisem, dość myślę absurdalny z perspektywy Kozłów i chyba został ten projekt odrzucony w rzeczywistości przez samego GMa. 

1 minutę temu, MarcusCamby napisał(a):

Ale zdarzały się historie, że gracze podobnego kalibru co Doncic odchodzili za darmo i zostawały kluby z niczym. 

Znaczy kto? LeBron?

A ile było takich przypadków, że gracze zostawali? XD

Poza tym Luka niedawno kupił dom w Dallas za 15 mln. Nie mam tylu pieniędzy co on, ale wydaje mi się, że tak nie zachowują się ludzie, którzy mają zamiar gdzieś odejść.

6 minut temu, karpik napisał(a):

Poza tym Luka niedawno kupił dom w Dallas za 15 mln. Nie mam tylu pieniędzy co on, ale wydaje mi się, że tak nie zachowują się ludzie, którzy mają zamiar gdzieś odejść.

https://www.realtor.com/news/celebrity-real-estate/luka-doncic-dallas-house-mavericks-trade-lakers/

1 minutę temu, MarcusCamby napisał(a):

Albo co ostatnio częściej. Braki kasę i po pół roku rzucali trade request. A wtedy TR z masywnym kontraktem powodował bardzo kiepską pozycje negocjacyjną. 

1. Gwiazdy mając super maxa do dyspozycji nie będą odchodzić za free. 

2. Zdecydowana większość tych trade requestów gwiazd w ostatnich latach kończyła się min. solidną pozycją dla 'macierzystych' zespołów po wymianach, bo obecne ceny na rynku są często absurdalne. Pelicans za rok AD i jego cyrki dostali #1 w drafcie, Ingrama, Harta, Balla, Huntera z draftu i fajne picki, z którym wzięli m.in. Dysona, Rockets po trade request Hardena potankowali trzy lata, dostali super picki Nets, Thunder na trade requestach George'a i Westbrooka mogą zbudować dynastię, Nets zamienili trade request 34-letniego Duranta na ile, 10 albo 12 first rounderów.

Ciężko kupić narrację, że Mavs mając super maxa do dyspozycji musieli oddawać Doncicia tu i teraz. 

15 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

przydałby się też taki Edwards z 30ppg na 70TS w pierwszej części serii i 0-2 po dwóch meczach w Denver, mocno to spłycasz pod tezę,

Obaj spłycamy skoro pisząc o bilansie 1-8 AD vs Jok nie wspominasz, że w Lakers nie było pół wysokiego na poziomie rotacji PO teamu poza Davisem, aż w game4 Ham wysłał do boju Tristana Thompsona lol 

24 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

mógł sobie też wymyślić Victora z Sochanem w pakiecie i powiedzieć Spurs, że taki ma plan :)

noo i jakby się dogadali to byśmy teraz pisali, jak można Wambanjame oddać i co z tym Francuzem jest nie tak 

14 minut temu, karpik napisał(a):

Znaczy kto? LeBron?

A ile było takich przypadków, że gracze zostawali? XD

LeBron, Shaq, Durant czy Kawhi, który przecież też kupił dom w Toronto. Z mniejszych nazwisk mamy też chociażby Gordona Haywarda, który wtedy był na topie i był najgorętszym nazwiskiem FA gdy opuszczał Utah Jazz dla Boston Celtics. 

Wiadomo, że przeważa polityka wymuszania dealów. Czy pozycja Mavs byłaby dużo lepsza, gdyby latem Doncic powiedział, że chce odejść i wskazał do wyboru trzy organizacje? Scenariusz przecież znamy dobrze. 

21 minut temu, BMeF napisał(a):

2. Zdecydowana większość tych trade requestów gwiazd w ostatnich latach kończyła się min. solidną pozycją dla 'macierzystych' zespołów po wymianach, bo obecne ceny na rynku są często absurdalne. Pelicans za rok AD i jego cyrki dostali #1 w drafcie, Ingrama, Harta, Balla, Huntera z draftu i fajne picki, z którym wzięli m.in. Dysona, Rockets po trade request Hardena potankowali trzy lata, dostali super picki Nets, Thunder na trade requestach George'a i Westbrooka mogą zbudować dynastię, Nets zamienili trade request 34-letniego Duranta na ile, 10 albo 12 first rounderów.

Ciężko kupić narrację, że Mavs mając super maxa do dyspozycji musieli oddawać Doncicia tu i teraz. 

Ale większość tych przypadków to sytuacja, że oddajemy gracza i idziemy w przebudowę. Wtedy można sobie tankować i czekać na assety za 5 lat. Mavs chcą grać teraz. Ta organizacja jak jej tak kibicuje/kibicowałem te prawie 30 lat to nigdy nie budowała się przez draft i tam zawsze picki latały dość lekką ręką. Sam @karpik też powinien coś na ten temat wiedzieć :) Oczywiście nadchodziły chude lata i sama obecność w PO była sukcesem, ale taka już polityka.

I oczywiście łatwiej grać o mistrzostwo i mieć dalsze aspiracje na przyszłe lata posiadając takiego superstara jak Doncic, ale widać uznano, że chcą grać o wynik, a przy tym jakoś się zabezpieczyć. Umówmy się, że za Davisa też w razie czego mogą wyciągnąć sporo picków i pójść w przebudowę, jeśli plan okaże się totalnym fiaskiem.