Skocz do zawartości

DONCIC W LAKERS

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

emocje już trochę opadły, ale z samego rana (o 10) byłem w szoku, którego nigdy NBA mi nie dostarczyła i jest to imo definitywnie największy trade pod względem szoku, kalibru organizacji i graczy uwzględnionych w wymianie.

No k**** mac, masz Lukę Doncica, gościa, który w maju w playoffach byl najlepszym graczem na świecie i wiózł na swoich plecach Mavs do finału i rzucał cold game winnery over DPOY, masz gościa który moim zdaniem jak nikt inny w lidze ma clutch gen stawiania się w najważniejszych momentach i skillem koszykarskim przejmowania meczów w sposób legendarny, masz gościa który ma swoje Luka Magic, które pozwala mu robić rzeczy niezwykle na boisku swoim talentem i czuciem gry i być najlepszym graczem na świecie w formie..

i domyślam się, ze o te formę chodzi i choć brak jeszcze w tym momencie bardziej insiderskiego info o co faktycznie poszło, to jednak mimo młodego wieku Luka robi już 10 sezon w zawodowej koszykówce i ja nie jestem zdania, ze wchodzi on w swój prime, tylko te kontuzje i podejście do formy fizycznej sugerują raczej powolnego z tego prime’u schodzenie (a przynajmniej taka jest w tym momencie trajektoria, mam nadzieje ze Lebron i środowisko Lakers go naprawi) i prędzej case Rubio niż zylowanie sie do 40 roku w lidze jak Dirk.

Tak czy siak, nie gonisz takiego gościa ze swojej drużyny z takiego powodu, tylko siedzisz nad nim i wprowadzasz do jego domu kucharza i trenera personalnego i stoisz nad nim 247, żeby gość się wziął za siebie, tym bardziej gdy pare miesięcy temu byliście razem jako organizacja w finałach NBA, a ten sezon jest najlepszym składem, który Luka ma wokół siebie przez 6 czy 7 lat.

Mocny gambling, gdybym byl fanem Dallas to chodziłbym wściekły i robił riot pod hala Mavs. Na szczęście cała ta sytuacja bardziej motywuje mnie do odkładania kasy na bilet i lot do LA celem zobaczenia swoich dwóch ulubionych graczy w jednym zespole ;)) Co za wymiana, co za konteksty, co za plot twist, co za wielowątkowa skomplikowana sytuacja, która nam usmażyli dzisiaj rano, ależ ta liga tego potrzebowała 

NBA 🔥🔥🔥

50 minut temu, airmax napisał(a):

Te 350/5 to chyba tylko w Mavs mógł podpisać 

po trejdzie Doncic stracił ten kontrakt z tego co mi mignęło na tt 

Tak prawda. Supermax jest  w teamie w którył był draftowany zawodnik lub ktorym grał od poczatku po drafcie. Ale nawet 300 baniek nie pomoże w kolejnych ruchach Lakers. 

2 godziny temu, iglo13 napisał(a):

A plotek w temacie jest strasznie dużo. Teraz piszą że Luka wiedział o wymianie wcześniej. Widziałem na X nawet teorię że to ruch pod przeniesienie Mavs do Las Vegas. Lepiej odpocząć na parę dni od tej wymiany. 

Jakby Mavs przenieśli się do Las Vegas to by Lebron zażądał wymiany za Kyrie :D

Chłop 2 razy w karierze ma roster który nie jest na poziomie g league i raz robi finały konferencji ,a za drugim razem robi finały ligi oraz co roku jest w ALL-NBA teamie jedynym wytłumaczenie tego ruchu jest to ,że Luka po 2k26 roku chce odejść z ligi i sobie grać w Europie bez tej całej szopki medialnej

2 minuty temu, kndz_ napisał(a):

Chłop 2 razy w karierze ma roster który nie jest na poziomie g league i raz robi finały konferencji ,a za drugim razem robi finały ligi oraz co roku jest w ALL-NBA teamie jedynym wytłumaczenie tego ruchu jest to ,że Luka po 2k26 roku chce odejść z ligi i sobie grać w Europie bez tej całej szopki medialnej

Nie kupuję tego 

Luka kocha flesze, splendor, kocha uwagę mediów 

Czuję się w tym środowisku naprawdę dobrze a i wypada super 

Patrząc z punktu widzenia DAL to bez tego trejdu nie maja szansy ani na mistrzostwo ani na przebudowe. Przypominam że po tym sezonie Luka musiałby dostać 350/7 co do zera ograniczyło by elastyczność DAL ,a co gorsza swoich pickow już dawno się pozbyli. Ten trejd w takiej postaci daje im dwa lata na walkę o mistrzostwo i pełna przebudowę co ułatwi pick i Christie.  Dalej nie są faworytami ale jestem ciekawy jaki zespół mógłby dać więcej? W sumie jestem ciekawy waszych propozycji. W zasadzie jedynie co mogło by się bardziej DAL opłacać to full tank i wystawienie całego zespołu za picki i prospekty (nie gwiazdy) tylko dalej przy obecnym salary cap trudno jest obudować gracza bez pickow. 

Co do pytania @agresywnychomik czy gdyby Doncic grał w LAL to wymieniłbym go za 29FRP(od DAL) ,AD + Grimes'a to moja odpowiedz jest tak. Ponieważ prospekt + 2 picki mogły by dać np. Kesslera i realna szanse na mistrza w tym sezonie. A jednak dla mnie( i stad może wynikać różnica w ocenie) najważniejsze jest mistrzostwo i dopiero pozniej dalsze perspektywy. 

19 minut temu, josephnba napisał(a):

Nie kupuję tego 

Luka kocha flesze, splendor, kocha uwagę mediów 

Czuję się w tym środowisku naprawdę dobrze a i wypada super 

Luka uwielbia rywalizacje na boisku ale już nie raz pokazywał jak jest sfrustrowany amerykańskimi mediami.

38 minut temu, marceli73 napisał(a):

Tak prawda. Supermax jest  w teamie w którył był draftowany zawodnik lub ktorym grał od poczatku po drafcie. Ale nawet 300 baniek nie pomoże w kolejnych ruchach Lakers. 

nie no, bez żartów. Jeśli Doncic będzie zdrowy to będzie wart tych 300/5 bez problemu. Na wpół zdrowy Doncic z tak sobie zbudowanym pod niego Mavs zrobił WCF + finały NBA.

Jeśli Doncic będzie zdrowy to jest jakiś chory deal. Inna rozmowa będzie jeśli jakieś niespodzianki będą. Chociaż znowu, cena jest tak niska, że nawet jak ten Doncic będzie nawet nie na wpół zdrowy, a będzie gorzej, to jego będzie można dalej pchnąć za lepszą cenę niż się za niego zapłaciło - 32 letni all star o wątpliwym zdrowiu + 1st rounder.

Na pierwszy rzut oka, ten deal z perspektywy Lakers jest tak dobry, że jedyne o czym myślę, to gdzie jest haczyk lol

Tak wracając do Dallas. To sa jednak czuby. Nawet jak go nie chcieli za supermaxa to i tak po tym co pokazał należało to podpisać i ewentualne potem chciec tego co Ainge wyciagnal za Goberta :). Tak taka paczka jak za Goberta byłaby dobryym dealem za Doncica. Aż smiesznie to pisać po tym co odpierdolili w Dallas. Ale mistrzostwa sie wygrywa obrona jak to mowił GM " nagroda nieudacznika lub dywersanta roku wg mnie" (((tutaj edit nagroda ATE - all time ever))))  i tak sie sklada ze to obrona zaprowadziła Dalas do finałów w tamtym roku i to nawet z Donciciem a zabrakło strzelb. 

To co zrobili w Dallas zemsci sie na nich bardzo szybko. Za 3 lata to bedzie lotery team. Bo zakładam że dopuki Davis sie nei rozleci i Irving nie ucieknie ze dwa lata pograja na dobrym poziomie.

Edytowane przez marceli73

2 minuty temu, airmax napisał(a):

Na pierwszy rzut oka, ten deal z perspektywy Lakers jest tak dobry, że jedyne o czym myślę, to gdzie jest haczyk lol

wiadomo, na miejscu Lakers podpisujesz i się nie zastanawiasz :) potencjalnie masz franchise playera na 10 lat i rozwiązujesz problem końca kariery Lebrona

4 godziny temu, RappaR napisał(a):

O co chodzi?

Ja jak nie mogłem chodzić to schudłem w miesiąc 15kg. 

Opinia, której nie powstydziłby się przeciętny polski Janusz oglądający w swoich kubotach Lewandowskiego i krzyczący do telewizora, że on by to lepiej zagrał...

7 minut temu, joe dumars napisał(a):

fani lolkers juz maja sraczke. bylo do przewidzenia, ze wlaczy sie widzenie tunelowe. juz czekam na naglowki typu: 'autortrada do kosza lakers', ' james i doncic rzucili 100 punktow, lakers przegrali mecz'. bedzie wesolo...

Nie no, to co jest, nie daje szans na legit contendera, bo fit najlepszy nie jest. Ważniejsze z perspektywy LAL jest to, że zabezpieczają franchise playera, bo Davis nim nie jest, a LeBrona trzeba kims zastąpić.

40 minut temu, Gregorius napisał(a):

Patrząc z punktu widzenia DAL to bez tego trejdu nie maja szansy ani na mistrzostwo ani na przebudowe. Przypominam że po tym sezonie Luka musiałby dostać 350/7 co do zera ograniczyło by elastyczność DAL ,a co gorsza swoich pickow już dawno się pozbyli. Ten trejd w takiej postaci daje im dwa lata na walkę o mistrzostwo i pełna przebudowę co ułatwi pick i Christie.  Dalej nie są faworytami ale jestem ciekawy jaki zespół mógłby dać więcej? W sumie jestem ciekawy waszych propozycji. W zasadzie jedynie co mogło by się bardziej DAL opłacać to full tank i wystawienie całego zespołu za picki i prospekty (nie gwiazdy) tylko dalej przy obecnym salary cap trudno jest obudować gracza bez pickow. 

Co do pytania @agresywnychomik czy gdyby Doncic grał w LAL to wymieniłbym go za 29FRP(od DAL) ,AD + Grimes'a to moja odpowiedz jest tak. Ponieważ prospekt + 2 picki mogły by dać np. Kesslera i realna szanse na mistrza w tym sezonie. A jednak dla mnie( i stad może wynikać różnica w ocenie) najważniejsze jest mistrzostwo i dopiero pozniej dalsze perspektywy. 

ciekawe spojrzenie

a chocby Miami? pewnie zgodziliby sie wystrzelac z pickow, moze nawet Jimmy i Adebayo?

Można gdybać 

Ale takich graczy się nie wymienia 

Swoją drogą mało który zespół będzie chciał za chwilę płacić te chore kontrakty "swoim graczom", bo jednym podpisem robią sobie praktycznie zerową elastyczność na kilka lat l, a co za tym idzie niezadowoloną gwiazdę i tak w koło 

2 godziny temu, the_secret napisał(a):

daj spokój, kibice Spurs wiedzą lepiej

Miałem na myśli 5 letnie extension i max 35% gdzie dla gracza z kontuzjami ważne są te 5 a nie 4 lata które dać mu może konkurencja. Jeżeli chodzi o supermaxa to oczywiście traci ale skalkulował że odbije w reklamach tą różnicę. Ogólnie nie jest to fair bo daje przewagi z racji „geografii” a nie starania klubu o zbudowanie zespołu. 

2 godziny temu, the_secret napisał(a):

daj spokój, kibice Spurs wiedzą 

My bad że nieprecyzyjny byłem. 

Edytowane przez ignazz

3 godziny temu, iglo13 napisał(a):

Staram się znaleźć jakieś plusy bo co innego mi zostało. Ucieczka do przodu, granie all in. Jak za dwa lata się okaże że Luke pochłonie Los Angeles, kontuzje będą normalnością a zbijanie wagi w marcu pod PO będzie zaczynać od 140 kilo to się może okazać że Harrison zrobił trade życia. Ja Harrisona mam za bardzo dobrego GMa. Mavs MUSZĄ wiedzieć coś więcej. Może od długiego czasu naciskali na Luke pod względem prowadzenia się? Może medycznie coś jest nie tak długoterminowo?Może sztab medyczny/psychologiczny uznał że Luki się nie da zmienić i ocenili że to ostatni dzwonek na wymiane?

https://www.dallasnews.com/sports/mavericks/2025/02/01/dallas-mavericks-luka-doncic-trade-lakers-anthony-davis-max-christie/?s=09

Cytat

“We really feel like we got ahead of what was going to be a tumultuous summer, him being eligible for the supermax and also a year away from him being able to opt out of any contract,” Harrison said. “And so we really felt like we got out in front of that. We know teams, they’ve had it out there, teams have been loading up to try to sign him once that comes available.”

Tak jak pisalem, nie chcieli mu dac super maxa i z ich punktu widzenia sa sprytni, ze zrobili ruch teraz.
W offseason bylby tylko rok do opt-outu, a teraz sa jeszcze 2 playoffy. To IMO wyjasnia timing wymiany.
Do wakacji by wyplynela ta informacja i zaczelaby sie sraczka ktore druzyny by go chcialy jako rentala.

Cytat

"Harrison made the decision, supported by new Mavericks majority owner Patrick Dumont, to pursue Davis and pretty much no one else. The Mavericks did not make Dončić available to interested teams for the richest possible haul of draft picks. Sources say that the Mavericks are convinced that this move brings back a top-10 player in the league as well as a 2029 first-round pick from the Lakers.

via Marc Stein @ "
A to wyjasnia skad AD. Nie chcieli paczki pickow, wiec wiekszosc druzyn z automatu odpada. W ramach cwiczenia to dosc trudno sklecic lepsza paczke przy zalozeniu, ze bez rozmieniania na drobne i druga druzyna by na to poszla [np Celtics by mogli zlozyc lepszego propsa, ale po co im to?].

3 godziny temu, iglo13 napisał(a):

Jedyne do czego mogę się przyczepić to cena. AD, średni guard i 1st pick. Za mało tych pickow. Oddanie Klebera uznaje za plus. Bo to bardzo minusowy gracz w tym sezonie. Już nie broni, a w ataku fatalny od dawna.

Spojrz na to tak, mialo byc win-now, jakiego lepszego gracza mozna bylo wyciagnac?

2 godziny temu, Pan A. napisał(a):

W ogóle to napisałbym, że w ten specyficzny bądź co bądź sposób, Mavs skompletowali naprawdę konkretną ekipę, overall to są IMO lepsi niż w 2024, ale chyba nie będę ryzykował linczu, że strony rozemocjonowanych userow, którzy piszą tu o gwałtach a samego Davisa kreauja na jakiegoś pierwszego lepszego 'peta'...

Bo szok nie wynika z tego, ze Luka jest znaaaaaaaaaacznie lepszy od AD. W tym sezonie NIE byl. Ale jeden ma 25 lat, a drugi 32, wiec jakby oczywiste co bedzie za pare lat.

1 godzinę temu, lorak napisał(a):

musiał nieźle szefostwu mavs podpaść, że go tak na 50 milionów wyruchali.

Jak np wielokrotne ignorowanie prosb by ogarnal diete/wage?
Poza tym te straty sa pozorne, w LA na samych kontraktach reklamowych wiecej wyciagnie. A 35% capu podpisze po 10 sezononie jak kazda inna gwiazda.

Godzinę temu, Gregorius napisał(a):

Patrząc z punktu widzenia DAL to bez tego trejdu nie maja szansy ani na mistrzostwo ani na przebudowe. Przypominam że po tym sezonie Luka musiałby dostać 350/7 co do zera ograniczyło by elastyczność DAL ,a co gorsza swoich pickow już dawno się pozbyli. Ten trejd w takiej postaci daje im dwa lata na walkę o mistrzostwo

Ale dlaczego z Luka nie mieli szans na walke a z AD juz tak? Zwlaszcza, ze nie dalej jak roku temu osiagneli finaly ligi!