Skocz do zawartości

Czy forum umiera smiercia naturalna? Czy mozna cos z tym zrobic?

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

Ładny festiwal obłudy tu odwalacie. 

Płacze i lamenty, że forum umiera, ale większość, która się tu wypowiada to, zamiast napisać coś nowego/złożyć temat dla drużyny, która go nie posiada w tym sezonie i rozkręcić/sprowokować dyskusje, to siedzi w piwnicy tego forum, rzuca się gównem w tematach o polityce czy tam wojnie, robi później przystanek w beGM, a kiedy w końcu wychodzi na światło dzienne do "NBA", to załamuje ręce, że tu jest tak mało treści, bo kiedyś to było więcej i fajniej. Nie opłaca/nie chce się pisać o NBA, co? Ale gorzkie żale można wylać, że nie ma nowych ludzi do dyskusji na poziomie, kiedy samemu nie chce się tego robić? 

Ojej czemu te nowe, głupie pokolenie, nie chce siedzieć na zapyziałym forum bez moderacji, oglądać od 7 lat baner o wietrzeniu magazynów przez bossa tego pierdolnika i dyskutować ze starymi użytkownikami o niszowym sporcie w tym kraju? Czemu wybierają papkę grup Facebookowych, albo filmy Keepthebeata czy wpisy innego woodena na Twitterze? 

Bo może jeżeli w końcu - jakimś dziwnym trafem - zawędruje tu ktoś nowy i kumaty i zobaczy dyskusję w np. temacie Knicks, gdzie odbywał się pojedynek wieczoru "LBS vs urażeni ultrasi spod kapliczki MSG", to może śmiało uznać, że to toksyczne środowisko i to jeszcze zanim wejdzie do działu "inne"? Dlatego woli przyswoić informację od twórców żebrolajków ze znaczkiem jakości na danej platformie, dać serduszko pod info o tym, że Sochan zrobił dziś kupę i nie przefarbował włosów, niż kopać się tu ze starą gwardią. 

Padł pomysł reklamy tego forum. Do tego trzeba by wykorzystać rzeczy, które w teorii odciągają ludzi od tego miejsca, czyli social media. Tylko na to już jest za późno. Świry na Twitterze mogą teraz kupić pakiet premium i robić wpisy, jak na prawdziwym blogu: tytuły, boldowanie, nagłówki - you name it. Robią to pod własnym nazwiskiem tworząc "markę" swojej osoby. Po co mają ukrywać się tutaj, pod nickiem i avatarem i pisać dla garstki osób, skoro można kręcić lody z bukmacherami za treści kopiowane z ESPN czy Atheltica? Strony o NBA na Facebooku? Wystarczy TYTUŁ WPISAĆ CAPSLOCKIEM i dać w treści tłumaczenie z połowy recapu ESPN + kradzione zdjęcie z Twittera i już jest 2k lajków, od ludzi, którzy nie potrzebują więcej wiedzy o NBA, niż to, że 68 letni LeBron JESZCZE MOŻE!

Wojna jest już przegrana, więc proszę włączyć poniższy film i sczeznąć z godnością. 

3 godziny temu, PorzinGOD napisał(a):

Bo może jeżeli w końcu - jakimś dziwnym trafem - zawędruje tu ktoś nowy i kumaty i zobaczy dyskusję w np. temacie Knicks, gdzie odbywał się pojedynek wieczoru "LBS vs urażeni ultrasi spod kapliczki MSG", to może śmiało uznać, że to toksyczne środowisko i to jeszcze zanim wejdzie do działu "inne"? 

Nie wiem kogo masz na uwadze pisząc "ultrasi spod kapliczki MSG ".Ale sedno tamtej dyskusji dotyczyło krucjaty LBS przeciwko Townsowi. Zgaduję że jej powodem było wysłanie przez KATa w ostatnich PO Jokica na ryby, czy raczej na konie. W tym przypadku to urażony LBS wypisywał całkowicie wzięte z dupy argumenty jakim to leszczem i szkodnikiem jest Towns,a na dodatek połamańcem , który więcej siedzi na L4 niż gra. Chyba sam się zorientował jakie bzdety wypisywał, bo szybko podkulił ogon i zniknął z tematu o Knicks. Pewnie mu teraz głupio i woli siedzieć cicho.

Ale co się dziwić, że to forum umiera, jak w dziale inne są takie dyskusje jak dzisiejsza w polskiej polityce. 

Ja w życiu nie zareklamuje tego forum nikomu, bo ktoś przyjdzie i zobaczy posty porównujące gwałt do namawiania do pójścia do klubu go-go.

Do tego pełno wycieczek osobistych i krucjat o tym samym w wielu tematach. Plus wmawianie nie wiadomo skąd wziętych poglądów czy zachowań.

W moim przypadku akurat kontuzje w Pelicans zmarnowały mi sezon i właściwie to już nie oglądam ich meczów. A innych drużyn nigdy nie oglądałem.

W sumie wychodzimy obronna ręka ale brak dopływu świeżej duszy boli. Wszystkie te poboczne tematy od politycznego do begm poprzez świetne ATF pomagają scementować tych 60 nickow i oby to trwało jakiś czas jeszcze. 
W tematach politycznych mimo ze są wycieczki osobiste doceniam poziom dyskusji bo może to brzmi dziwnie ale z ciekawością patrzę na różne czasem kompletnie inne argumenty. Można się nie zgadzać z wnioskami końcowymi, czyimś poglądami czy tezami ale z drugiej strony zawsze gdzieś tam mam myśl ze ten lub tamten argument, zestawienie, link może być trafiony a ja się mylę. IO to chodzi w dyskusji. Jesteśmy w takim wieku ze trudno się przyznać do błędu przed samym sobą a co tu dopiero przed oponentem. 

co by nie pisać wielokrotnie wrzucane tu były dobre materiały godne pochylenia. 

Co do samej NBA to mniej pisania wynika z dwóch rzeczy. Nasze życie się w wielu przypadkach zmieniło na rodzinne i już nie ma tyle czasu co kiedyś a co ważne wszechobecny LP sprawił ze ktoś zamiast coś napisać woli czas zagospodarować na obejrzenie meczu extra. Nawet w skrótowej formie. 

jesteśmy innymi ludźmi. Mamy inny dostęp do wszystkiego. NetF Spoty Yt zżera czas którego mamy mniej. Kiedyś człowiek do kina szedł od czasu do czasu. Dziś może codziennie robić maraton filmowy. 

inne akcenty 

Jezeli miałabyc jakaś zrzuta na reklamę to chętnie. 

Nic nie cementuje jak spędzony czas razem dlatego zlot jest fajnym pomysłem.

co do świeżego narybku - raczej mało młodych ludzi potrafi sklecić coś dłuższego i sensownego stąd wola gownoburze na x czy fb.

raczej będziemy tu siedzieć we własnym sosie aż ostatni zgasi światło 

3 minuty temu, ptak napisał(a):

byłem na zlocie Celtics w sobotę. ludzi nawet sporo, atmosfera swietna. ale też doszliśmy do takich wniosków, że o ile ludzie oglądają NBA to na jakieś fora żal im czasu.

dokładnie, nie ma celu aby udzielać się na forum

kiedyś były dyskusje i kopalnia wiedzy z powodu braków informacji, często osoby tutaj wprost wchodziły z tłumaczeniem, z jakąś nową statsą, a teraz za pomocą tel jestem w stanie na apce odpalić sobie wywiad/komentarz eksperta, wszystkie statsy są ogólnodostępne

natłok informacji zabił forum, w dodatku jesteśmy jeszcze pokoleniem gadu-gadu i pisania a teraz wydaje mnie się że młodsi już nawet się nagrywają czy wysyłają filmiki więc pewnie ich się nie chce pisać wypracowań

pierwszą oznaką śmierci na forum były te wszystkie advanced stats gdzie każda dyskusja kończyła się na wrzuceniem cyferki i po temacie

jak ktos sprowadza sport do statystyk, to, istotnie, nie ma sie co udzielac (abstrahujac juz od tego, ze dysputy nad statsami traca glupota). ale contentu jest mnostwo, tym samym, nie mozliwosci, by randomowy fan jakiejs druzyny wszystko 'wysledzil'. wystarczy chciec sie dzielic. materialy z szatni, wywiady, community (to tez b. ciekawa czesc nba), 'nowinki' z sal treningowych etc. a juz argument o braku narybku jest zwyczajnie nieprawdziwy. no, chyba, ze subforum pistons jest tutaj wyjatkowa aberracja, innymi slowy, moze 'nam' przybylo, ale, per saldo, mamy do czynienia z przyrostem ujemnym...

Edytowane przez joe dumars

nie pamiętam dokładnie kiedy league pass stał się standardem, ale raczej jest to relatywnie od niedawna, wcześniej dostęp do spotkań był ograniczony, nie było meczów w skondensowanej formie, to też ludzie czuli większą potrzebę dzielenia się spostrzeżeniami, każdy kibic określonej drużyny czuł się w pewnym obowiązku coś tam regularnie o niej napisać

natomiast pitolenie, że wszystko przez adv stats, jest niedorzeczne, w 2010 lorak z bastkiem też przerzucali się cyferkami, co z tego, że był one bardziej uproszczone? bez obrazy ale, jeden user co udziela się głównie w temacie jednej drużyny z drugim, który na temat obecnej ligi zwykle pisze 1-3 zdania na krzyż mają ból, że ktoś zamiast udawać, że jest w stanie obejrzeć po kilkadziesiąt spotkań każdej drużyny w sezonie, szuka odpowiedzi w cyfrach, to jest taki problem? a potem jak się spotka kogoś twarzą w twarz, to wychodzi, że pojęcie o graczach macie blade, bo nikt nie jest w stanie tego przerobić, poza jakimiś totalnymi "świrami" pokroju Januarego, a i on jest świadomy, że eye-test jest na tyle wadliwy, że trzeba to jakoś zawsze wyrównoważyć

dajcie dobry przykład i zacznijcie więcej pisać, a nie szukacie wymówek z dupy

We wspolpracy z Nico Harrisonem wspomne... "prosze bardzo" ;-]

2 godziny temu, josephnba napisał(a):

Właśnie chciałem napisać że jeden trade i mamy 8k wiusów topicku!

Strony sie mnoza jak na drozdzach. A niektorzy napisali posta po dlugiej przerwie!

3 godziny temu, Qbajag napisał(a):

Dallas i Lakers usłyszeli o kłopotach E-NBA i postanowili pomóc :) 

Już nie tylko zawodnicy czytają to forum ale i GM-y. Ciekawe kiedy wparcie tu Adam Silver by się wreszcie dowiedzieć jak uatrakcyjnić ligę!

W dniu 23.01.2025 o 06:03, LeweBiodroSmoka napisał(a):

te śmieszne cyfry, to i tak są największe cyfry od lat, aby odświeżyć ruch na forum wystarczyłoby 10-15 nowych userów, najbardziej popularne podcasty ogląda po kilka tysięcy ludzi, więc ci ludzie są tylko, że sama formuła for dyskusyjnych się wyczerpała

tak, ale te "najwieksze cyfry od lat" (jesli to prawda) to zwykli "konsumenci" wpierdalajacy byle-content, a nie zeby oni cos  napisali od siebie, dla 3-4 osob na krzyz, na tym czy innym forum. ludzie sa za leniwi zeby sie spotykac/interaktowac w realu, nastepny stopien, to im sie nie chce nawet interaktowac elektronicznie, im styknie jakis highlight-reel, lol content i zasmianie sie we wlasnym 1-osobowym gronie.

W dniu 25.01.2025 o 15:13, ignazz napisał(a):

Druga mocna zmiana jest korzystanie z dosyć sporych zasobów podcastów historycznych i podróżniczych. Tu jest jednak niezły wybór. Brak postępu w innych dziedzinach, zaś Pokazuje to że etap zwijania intelektualnego powoli się rozpoczął. Jest to smutne co prawdziwe. Odciąłem się od TV/ gazet/ polityki/ dalej nie bawię się w Insta FB czy TT lub X. Podreperowałem czytanie książek choć myślałem że E booki pomogą mi oszczędzać czas. Tu fajerwerków nie ma. 

🫡

Edytowane przez memento1984

2 godziny temu, tankathon napisał(a):

Nie ma co się dziwić, że forum umiera skoro modami byli/są użytkownicy jak ely czy inne matki, którzy mieli/mają takie a nie inne praktyki.

świetna diagnoza, tym bardziej, że po odejściu elygo nastał najc***owszy okres w tym dziale

problem chyba póki co sam się rozwiązał i to bez ani jednego dodatkowego usera, dziękujemy Mavs

21 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

świetna diagnoza, tym bardziej, że po odejściu elygo nastał najc***owszy okres w tym dziale

problem chyba póki co sam się rozwiązał i to bez ani jednego dodatkowego usera, dziękujemy Mavs

Nie wiem czy świetna, ale wiem że ely, matki i itp. bawili się w cenzurę, przymykali oko na chamstwo "swoich" itd...jeden....