Skocz do zawartości

ATF PREMIER LEAGUE - 1/2 [Gregorius-matek]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@Gregorius

• Cristiano Ronaldo
  • Jaap Stam
  • Ruben Dias
  • Luka Modrić
  • Branislav Ivanović
  • Phillipe Coutinho 
  • Thibaut Courtois (GK) 
  • Javier Mascherano
  • Aaron Ramsey
  • Ian Wright
  • Stuart Pearce
W dniu 30.12.2024 o 15:54, Gregorius napisał(a):

Skład :

lineup.png

Formacja 4-3-3:

Bramkarz:

• Thibaut Courtois (Chelsea, 2014–2018)
    Dwukrotny mistrz Anglii z Chelsea (2014/15, 2016/17) oraz zdobywca Złotych Rękawic w sezonie 2016/17 za największą liczbę czystych kont.

Obrońcy:

• Stuart Pearce (Nottingham Forest, West Ham, Newcastle)
    Ikona angielskiej piłki, której styl gry był symbolem twardej obrony w latach 90. Kapitan i filar defensywy.
  • Jaap Stam (Manchester United, 1998–2001)
    Trzykrotny mistrz Anglii (1998/99, 1999/00, 2000/01) i członek drużyny, która zdobyła potrójną koronę w 1999 roku. Wybrany do drużyny sezonu PFA w 1998/99. Tytuł najlepszego obrońcy Ligi Mistrzów UEFA: 1999, 2000
  • Ruben Dias (Manchester City, 2020–obecnie)
    Mistrz Anglii (2020/21, 2021/22), wybrany Piłkarzem Sezonu Premier League w 2020/21 za wpływ na grę defensywną City.
  • Branislav Ivanović (Chelsea, 2008–2017)
    Dwukrotny mistrz Anglii i zdobywca Ligi Mistrzów w 2012 roku. Regularnie obecny w drużynie sezonu Premier League.

Pomocnicy:

• Luka Modrić (Tottenham, 2008–2012)
    Kluczowa postać Tottenhamu, wybrany do Drużyny Sezonu PFA 2010/11, jego kreatywność była sercem ofensywy "Kogutów".
  • Javier Mascherano (West Ham, Liverpool, 2006–2010)
    Specjalista od defensywnych zadań, odznaczający się walecznością i skutecznością w odbiorze piłki w środku pola.
  • Aaron Ramsey (Arsenal, 2008–2019)
    Dwukrotny zdobywca Pucharu Anglii (2014, 2017) i MVP finału FA Cup 2014. Jego wszechstronność dawała Arsenalowi dużą elastyczność.

Napastnicy:

• Phillipe Coutinho (Liverpool, 2013–2018)
    Wybrany Piłkarzem Roku Liverpoolu w 2014/15 i 2015/16. Jego drybling i strzały z dystansu były koszmarem dla rywali.
  • Ian Wright (Arsenal, 1991–1998)
    Najlepszy strzelec w historii Arsenalu do czasu Thierry’ego Henry’ego. Zdobywca Złotego Buta Premier League w sezonie 1991/92.
  • Cristiano Ronaldo (Manchester United, 2003–2009, 2021–2022)
    Trzykrotny mistrz Anglii (2006/07, 2007/08, 2008/09), Piłkarz Roku Premier League w 2007 i 2008 oraz Złota Piłka 2008.

Udało mi się stworzyć drużynę z żelazną obroną (być może jedna z najlepszych tutaj)  i zabójczym atakiem.  Połączenie doświadczenia i twardości Pearce'a, Stamowej siły, przywództwa Diasa i wszechstronności Ivanovicia wszystko wsparte przez Mascherano tworzy mur praktycznie nie do przebicia. W ataku Ronaldo na skrzydle, Wright w środku i Coutinho na lewym skrzydle są w stanie rozmontować każdą obronę dzięki technice i skuteczności. Do tego każdy z nich jest wszechstronny i spokojnie mogą wymieniać się pozycjami.

W zasadzie z szacunkiem dla Antka i dla jego piłkarzy myślę że mam przewagę w każdym ważnym aspekcie i jedynie Lampard może być plusem jego zespołu.

P.S :  gpt4

W dniu 12.01.2025 o 12:16, Gregorius napisał(a):

Myślę że osoby głosujące przeciwko mnie nie wzięły pod uwagę paru kwestii :

1)

- Moja obrona to nie tylko Stam czy Dias ale również jeden z najlepszych defensywnych pomocników w historii PL Javier Mascherano (za grę w defensywie) do tego dochodzi para swietnie broniących obrońców bocznych którzy z racji z klasycznego ustawienia będą mogli robić pożytek z umiejętności ofensywnych.  Branko Ivanovic to jeden z najlepszych prawych obrońców grających w PL . Silny i wysoki. 2 krotnie najlepszy piłkarz Serbii. 

Drugim obrońca jest trochę zapomniany Stuart Pearce który zdominował pozycje lewego obrońcy w reprezentacji Anglii. Nieustępliwy, twardy i szybki ,a jednocześnie pomimo przezwiska 'PSYCHO' w PL dostał jedynie 2 czerwone kartki na końcowych etapach swojej kariery. Nie zamierzam opowiadać bajek o nim jako nowoczesnym obrońcy ale w czasach kiedy grał zdecydowanie jeden z 2-3 najlepszych zawodników na tej pozycji w Anglii.

2) 

Zdecydowanie niedoceniany jest Ian Wright który jest legenda Arsenalu. Drugi najlepszy strzelec tego klubu , wielokrotny (33 występy i 9 bramek) reprezentant Anglii ( bije w występach np. MLT z zespołu LBS) . Średnia jego goli z występów w Aresenalu w zadanym okresie to 0.57 bramki na mecz . 

spójrzcie sami jak grał

https://www.youtube.com/watch?v=7UslmEai4ts&t=42s

3) Tak jak i pozostali niedoceniony został Coutinho . Jak grał w Liverpool można zobaczyć np. 

Dla mnie jest to jednej z jego najlepszych okresów w karierze . ponad 150 wystepów i ponad 50 bramek. Dużo z nich strzelił z za pola karnego co może mieć znaczenie w przypadku gdy LBS gra na 3 obrońców i na obu skrzydłach moi skrzydłowi będą mieli autostrady do bramek. 

4)Nie wiem czy jest w tym ATF drużyna mająca większych specjalistów od stałych fragmentów gry gdzie moi gracze perfekcyjnie potrafić strzelić bezpośrednio ale też Stam, Dias, Branko, CR ,Ramsey świetnie grają głowa.

@matek

• Roy Keane
  • Rio Ferdinand
  • Ruud van Nistelrooy 
  • Michael Carrick
  • Leighton Baines
  • Christian Eriksen
  • Nani
  • Hugo Lloris (GK) 
  • Steve Bruce
  • Marcus Rashford
  • Seamus Coleman
W dniu 29.12.2024 o 02:22, matek napisał(a):

Iio71AU.png

Jak widać na obrazku, gram 4-2-3-1

Skład oparty na mocnej defensywie i szybkim wyprowadzaniu piłki, w ataku rasowy topowy egzekutor w osobie Ruuda, którego w każdej chwili może zastąpić schodzący ze skrzydła Rashford.

Bramka: Lloris do uruchamiania szybkich ataków. Świetny refleks i wyjścia.

Obrona: Boki obrony (Baines-Coleman), które znamy z gry w jednej drużynie, to pomoże wyobrazić sobie ich grę. Obaj zaangażowani w ofensywę i wspieranie skrzydłowych. Świetne dośrodkowania, gdy będą potrzebne, szczególnie od Bainesa, który ma w Premier League uzbierane ponad 50 asyst, top 3 w historii wśród obrońców. Ruud będzie regularnie dokarmiany. W bonusie jest bardzo mocny z rzutów wolnych. Skrzydłowi airmaxa nie są szybcy, więc moi boczni obrońcy mogą być mocniej angażowani we wspieranie skrzydłowych, szczególnie Naniego w pojedynkach z Colem. W środku duet fizyczny Bruce i finezyjny Ferdinand. Rio przez lata grał u boku Vidicia, który był właśnie zawodnikiem w typie Bruce'a. Moim zdaniem idealne dopasowanie, przy którym Suarez będzie zdominowany fizycznie. Nie dadzą się sprowokować. Ferdinand może budować akcje od samej bramki. Bruce to moja podstawa przy bronieniu stałych fragmentów.

Pomoc: Tył zabezpiecza Keane z Carrickiem. Keane to serce mojego zespołu, motywator, który nadaje mu charakter. Odbiory, kontrola środka i wsparcie obrony. Carrick reguluję grę i rozdziela piłkę - krótko w grze z Keane i Eriksenem, dodatkowo uruchamia skrzydła, szczególnie przy kontratakach. Obaj dominują nad Silvą i nie zostawiają wiele miejsca. Przed nimi gra Eriksen, który odpowiada za rozdzielanie piłki na skrzydła i uruchamianie van Nistelrooya. Dodatkowo pewny i groźny strzał z dystansu oraz ze stałych fragmentów. Na skrzydłach Nani i Rashford wspierani przez bocznych obrońców. Obaj szybcy z groźnym strzałem z dystansu i jako mocna opcja z zejściem do środka. Szybki atak idzie głównie przez Rashforda i Bainesa, Nani zagrożenie w pojedynkach 1 na 1.

Atak: Wybitny egzekutor w osobie v. Nistelrooya. Król strzelców, prawie 100 bram w lidze. Gra w polu karnym, czeka na piłki i okazje po strzałach kolegów.

Stałe fragmenty: rożne to robota Bainesa i Eriksena, top w tych fachu. Najczęściej z piłką dochodzącą do bramki. Ci sami wykonawcy wolnych. Eriksen bliższe i techniczne uderzenia oraz dośrodkowania, Baines dalsze rzuty wolne, które w niektórych sytuacjach może wykonywać też Rashford (z lewej strony). Przy dośrodkowaniach szukam Bruce'a, Ferdinanda i RvN.

Karne: Ruud van Nistelrooy, pewniak. Gdyby doszło do karnych wykonawcami będą też Eriksen, Baines, Rashford i Nani.

Liderzy i doświadczenie: zebrałem wielu liderów drużyn klubowych i narodowych. Z cała moja obrona to stali lub tymczasowi (Rio) kapitanowie w klubach i w kadrze (Coleman). Dodatkowo Lloris był kapitanem mistrzowskiej Francji z 2018 roku. W pomocy liderem jest oczywiście Keane, ale role kapitanów pełnili również Carrick, Rashford (klub) i Eriksen (kadra). Zespół napakowany doświadczonymi liderami w lidze i rozgrywkach międzynarodowych. 27 mistrzostw Premier League, dostarczone przede wszystkim przez liderów mojego składu, którzy dodatkowo odpowiadają za większość z 20 nominacji do jedenastek sezonu.

Kapitanem mojego zespołu jest Keane, kapitan całej zabawy i prawdziwy lider sprawdzony w prowadzeniu drużyny do sukcesów.

...

Startujemy z półfinałami. Przypominając, temat służy do wrzucania opisów, wymiany zdań, przerzucania się argumentami, analiz itp. oraz do głosowania. 

Format doskonale znany, klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do wielkiego finału, natomiast przegrany zmierzy się w pojedynku o 3 miejsce. Głosujemy poprzez wskazanie jednej z osób (awans: nick usera). Nie ma remisów!

Czas trwania rundy: do czwartku 16.01 (nie przeciągamy!)

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Miłej zabawy ;)

Edytowane przez Braveheart22

• matek przypiął/eła ten temat

Moja przewaga to gra szybkimi skrzydłami przeciwko bocznym obrońcom Gregoriusa oraz wykorzystanie środkowych pomocników do rozrzucania piłki na boki i zagęszczanie środka pola, z naciskiem na duszenie Modricia przez Keane'a. Ogólnie uważam, że mój środek pola jest idealną odpowiedzią na większość zespołów zbudowanych w tej zabawie, w tym na Gregoriusa. Jego pozostali środkowi pomocnicy nie są dużym zagrożeniem z przodu. Carrick stopuje przede wszystkim próby strzałów z dystansu przez Ramseya. Eriksen wywierający presję na Mascherano dodatkowo odcina Modricia od piłki.

W ataku ponownie trafiam na mocnych środkowych obrońców, jak w pojedynku z airmaxem. Moi zawodnicy już mają doświadczenie z gry z takim przeciwnikiem w tym turnieju i gram RvN tak samo, jak w pierwszej rundzie. Baines i tak będzie skupiony przede wszystkim na obronie CR, w czym wspierał go będzie Ferdinand, dając szybką parę do ograniczania atutów Ronaldo. Bruce odpowiada za fizyczne krycie Wrighta.

Cześciowo zgadzam się z Matkiem odnośnie neutralizacji środka.
Ale nie jest to dla niego dobra wiadomość bo środek u Matka jest najsilniejsza formacja gdzie miał przewagę talentu nade mną. Ale mimo tego taktyka powoduje że nasze środki pola się po prostu zneutralizują.

Za to ciężko mówić o przewadze szybkich skrzydeł u niego skoro Nani i Marcus Rashford konkurować beda z CR i Couthinio. CR 103 bramki i 37 asyst, Coutinho 38 bramek i 26 asyst kontra Nani 26 bramek i 43 asysty i Rashford 75 bramek i 39 asyst. Minimalnie wiecej asyst ale różnica na niekorzyść w golach. 

Dodatkowo akurat boki obrony mam soldniejsze i zdecydowanie w defensywie lepsze od Matka (zarówno jako osiagniecia w PL jak i peak) co powinno jeszcze zwiększyć moja przewage na skrzydłach. Dodatkowo Nani ma krótki peak gdzie został najlepszym asystentem w PL. Krotszy nawet niż u CR który dał co najmiej 3 maga mocne sezony.

Srodek obrony jest trudniejszy w ocenie mimo że najlepszym zawodnikiem jest Rio. Bruca średnio cenie i jego jedyna przewaga nad moimi jest długi staż w PL. U mnie staż w PL zawodników jest niski (choć akurat Stam ma mega osiągniecia i nie powinno to być problemem) i choć ich peak przebija Rio + Bruce to rozumiem że ktoś może ich cenić wyżej od moich wyborów.

Bramkarze żeby nie wchodzić w spory spokojnie można ocenić po równo. 

Reasumując bardzo wyrównany mecz gdzie środki się zneutralizują i o mojej wygranej powinny zdecydować lepsze skrzydła i przewaga w stałych fragmentach gry.

8 godzin temu, matek napisał(a):

W ataku ponownie trafiam na mocnych środkowych obrońców, jak w pojedynku z airmaxem. Moi zawodnicy już mają doświadczenie z gry z takim przeciwnikiem w tym turnieju i gram RvN tak samo, jak w pierwszej rundzie

po pierwszych 45 minutach pierwszego meczu szpraju chłodzącego Ruudowi by zabrakło :P 

awans @matek

W środku pola spora przewaga w zespole matka. Defensywy mniej więcej po równo. Skrzydła za to zdecydowanie lepsze u Gregoriusa. Ale mam jedno "ale", co do każdej drużyny. 

*Gregorius - czy siła skrzydeł zostanie tu odpowiednio spożytkowana, mając na uwadze, że w środku pola ten zespół może być wyraźnie zdominowany. 

*matek - chyba w założeniach na mecz nie wszystko zagrało moim zdaniem. Coleman i Baines powinni grać mocno do przodu, bo to ich największy atut, a z ich zachowawczą grą może braknąć mocy w tym zespole. Tracisz trochę szansę na tworzenie mega przewag w bocznych strefach, bo nie czarujmy się, CR7 czy Coutinho niekoniecznie będą tu harować w defensywie. A masz też odpowiedni personel jako DM, by w razie w, dziury na boku połatać. Baines odpowiedzialny głównie za bronienie to trochę marnowanie potencjału. 

I teraz mam dylemat, bo trochę wyżej miałem jednak zespół matka, ale taktycznie pod mecz coś tu w moim odczuciu nie do końca zagrało. 

Awans: jeszcze chwilę pomyślę (możecie mnie jeszcze atakować, kto powinien wygrać i dlaczego xd) 

...

@Pablo81 @julekstep pamiętajcie o głosowaniu! 

@Sylvinho. i ja nie głosujemy ostatecznie, z duchem fair-play. 

Edytowane przez Braveheart22

46 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

że w środku pola ten zespół może być wyraźnie zdominowany. 

No właśnie mam bardzo głębokie przekonanie że środek nie zostanie zdominowany( mimo przewagi Matka) a środki pola się zneutralizują. Matek ma dwóch defensywnych i jednego ofensywnego. Ja odwrotnie choć Modric i  Aaron Ramsey również bardzo mocno pracują w środku pola.  A to spowoduje że zadecyduja skrzydła. Gdzie moja para obrońców jest lepsza od tych Matka. Tzn. minimalnie słabsi w ataku ale Ivanović solidny w ataku ale zdecydowanie lepsi po bronionej stronie co powinno dać mi duża przewagę na skrzydłach. 

No i nie zapominajmy że mam przewagę fizyczna co powinno mocno pomóc w stałych fragmentach gry.

Edytowane przez Gregorius