Skocz do zawartości

ATF PREMIER LEAGUE 1/4 [Gregorius-LeweBiodroSmoka]

Rekomendowane odpowiedzi

Najtrudniejsza do wytypowania dla mnie para. Z jednej strony odpadłem z Gregoriusem, więc powinno mi zależeć by doszedł jak najdalej (lepiej w CV będzie wyglądać,  że może i i odpadłem w pierwszej rundzie, ale za to z mistrzem:) , z drugiej strony LBS zbudował fajny, nostalgiczny dla wielu skład, przypominający młodzieńcze czasy zajarania się piłka (no i na mnie głosował w pierwszej rundzie,  więc do konca powinien miec moj glos :)).

Plusy Gregoriusa

- świetne trio środkowych pomocników 

- najlepszy gracz na boisku (CR7)

- twarda, klasyczna obrona z czwórka podparta bardzo dobrym bramkarzem.

Plusy LBS

- niesztampowe w naszej grze ustawienie, które może dać sporo atutów

- kilku magików z przodu z Cantona na czele

- Drogba jako specjalista od ważnych meczów i gracz, przez którego Stambuł i Dias muszą być w 110 procentach skoncentrowani

- fajne uzupełnienia topowych ofensywnych graczy w postaci nie co zapomnianych Kewella i przede wszystkim Duffa (na początku ery Abramowicza jeden z kluczowych graczy Chelsea).

Minimalnie wygrywa @LeweBiodroSmoka kupując mnie dziada Old scholowymi wyborami.

Imho, LBS kolejny raz trochę pechowo trafia matchup, w którym akurat najgroźniejszy zawodnik rywala operuje w strefach, gdzie są największe luki. Nie mam pojęcia jak ma tu być pilnowany CR7 (Ince chyba musiałby przejść na pełen etat jako LO, a to się mija z celem), bo z Leboeufa zrobiłby wiatr, a często mógłby Francuz po prostu nawet nie zdążyć. 

U Gregoriusa nie wszystko mi się podoba. Środek pola nie jest jakiś bardzo silny. Dochodzą też gracze, którzy w skali alltime jednak trochę tracą na ocenie. LBS w ataku ma czym postraszyć, tu trzeba przyznać. Kewell z lewej też fajny. Para DM-AM Ince+Tissier spoko. Mniej mi się w tym składzie podoba Leboeuf i Sissoko. No i przede wszystkim to ustawienie, bardzo trudne do realizacji po bronionej przy takim zestawie graczy. 

Aha, Given > Courtois w premier league, tak a propos tej dyskusji w czasie draftu o bramkarzach. Tu przystealował LBS trzeba przyznać. 

Całościowo może i większa siła w zespole LBS'a, co czyniłoby go lepszym, ale wydaje mi się, że akurat w takim matchupie, minimalną różnicę zrobi Cristiano. On będzie xfactorem tego meczu. 

To już taki etap, że właśnie szczegóły, małe błędy mogą decydować. 

Awans: @Gregorius

Edytowane przez Braveheart22

Ok, wypada coś napisać, choć wiele głosów już zostało oddanych, co dość mnie zdziwiło, że mam aż takie poparcie, patrząc na to jak bliski wynik był w 1/8 w pojedynku z Chomikiem (pozdrawiam i dzięki za rywalizację).

Jeśli miałbym szukać podstawowych mankamentów w drużynie @Gregorius to doczepiłbym się do faktu, że wybierając jako drugi nie zdołał dokoptować do Ronaldo kolejnej ultragwiazdy, oczywiście nie wypada nie doceniać takiego Modriacia, ale jednak grał dość krótko i to na pewno nie była najlepsza wersja Mordricia w historii, w zasadzie dopiero w Realu ugruntował swoją pozycję jako absolutnie topowego pomocnika na świecie. Stam i Dias wybierani z drugim i trzecim pickiem, to moim zdaniem zmarnowanie szansy na stworzenie elitarnego napadu, gdzie bardzo ciężko byłoby się jemu przeciwstawić, ale to oczywiście tylko moje spojrzenie, ja poszedłem zupełnie inną drogą w duet Cantony z Drogbą i nie mam wątpliwości czy ten duet stoperów jest na tyle mocarny aby stracić na niego tak wysokie wybory. W rezultacie poza Modriciem i Ronadlo mamy tutaj Coutinho z Wrightem co, umówmy się nie jest na warunki ATF jakimś wielkim upgrajdem, można było z tego wyciągnąć więcej. Cały skład rywala jako całość na pewno jest dość mocny, ale na tle innych drużyn jednak nie wyróżnia się jakąś specjalną siłą rażenia, uważam, że mam tu zdecydowaną przewagę z przodu, tym bardziej, że ustawiając drużynę na trójkę z tyłu świadomie chciałem zwiększyć siłe mojego napadu, gdzie nawet środkowi pomocnicy, mający z gruntu raczej defensywne zadania, równocześnie potrafią się świetnie sprawdzać w grze do przodu. Mogą zrozumieć, że ktoś może kręcić nosem na to ustawienie, ale raczej nikt nie może zaprzeczyć, że przeciwko mojej drużynie bardzo ciężko będzie zachować czyste konto, imo jest to raczej niemożliwe, jak już to po prostu wchodzimy na totalną napierdalankę i gramy na to kto komu więcej strzeli.

Nie rozumiem trochę zarzutów @Braveheart22 co do Franka i Sissoko, to są late picki, które nie miały być w gruncie rzeczy żadnymi bangerami, są to po prostu uzupełnienia do już posiadanych fundamentów (Ince+MLT / Marcel+Kolo) cała ta piątka z tyłu może się świetnie asekurować i o to głównie chodziło.

Podsumowując tak jak pisałem na początku, siła mojej ekipy jest wybitny zestaw z przodu, gdzie mam praktycznie same uznane gwiazdy lub wybitnych rolsów jak Sissoko czy Duff, jedyny mój mankament to słabsza asekuracja skrzydeł, ale też życzę powodzenia aby przeżyć całe spotkanie w otoczeniu tak silnej, szybkiej i atletycznej defensywie. Jakbym miał obstawiać, to widział bym tu wynik w okolicach 4-2 dla mnie, niemniej tak jak wspominałem powyżej kolega @Gregorius mógł i nawet powinien stworzyć coś mocniejszego w otoczeniu CR7, to, że tak się nie stało na pewno ułatwia mi tu zadanie.

pozdrawiam

LBS

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

@LeweBiodroSmoka

Dla mnie Sissoko to słaby pick po prostu. On był całkiem dobry w Newcastle, ale to już wtedy było Newcastle raczej z dolnych rejonów tabeli (Yohann Cabaye był chyba jeszcze lepszy, a nie widziałem, żeby ktoś się zająknął na jego temat). Natomiast w Totkach bez szału kompletnie (łagodnie mówiąc). W zasadzie jeden udany sezon i to bardziej zaznaczony runem w LM niż samą grą w PL. Gość zawsze był lepszy w reprezentacji + wypromował się mocno, głównie dzięki Euro 2016. Taki Mousa Dembele, patrząc już nawet na same Totki, zdecydowanie lepszy grajek w podobnym okresie. 

Leboeuf to chyba kolejny, który dostaje trochę boosta do oceny za reprezentację (np. pamiętny finał mundialu 98). Moim zdaniem, można było trochę lepiej pokombinować z wyborem, szczególnie mając z tyłu głowy wybraną taktykę, w której jednak przed tą trójką stoperów bardzo trudne zadanie. 

I przechodząc do sedna. Uważam, że w takim ATF'ie trzeba celować w zespół, który będzie na tyle dobrze zbilansowany, że będzie potrafił dostosować się pod różnych przeciwników. Jeśli pojawia się jakiś wyraźny mankament to trzeba mieć szczęście do matchupów. Ty akurat drugi raz trafiasz na zespół, który ten mankament mocno uwypukla moim zdaniem. Widzę mocne problemy na boku, które mogą być decydujące. CR7 grający na Leboeufa (często osamotnionego czy spóźnionego, bo po prostu pewnych luk taktycznych nie da się zawsze załatać) to jest mocny mismatch, pisząc żargonem koszykarskim, który może zaważyć. 

Założenie, że jak mam siłę rażenia większą od przeciwnika to go rozstrzelam, może być zgubne. 

Tym bardziej, iż jestem sobie w stanie wyobrazić, że zespół Gregoriusa potrafiłby trochę pocierpieć na boisku, przyjąć ten napór (mocny fizycznie tył + bardzo wybiegany środek pola, zbudowany z "6"+2x"8", które mają wartość w grze defensywnej), a to po odbiorze może fajnie zaowocować, bezpośrednio atakując wolne strefy na skrzydle. 

Edytowane przez Braveheart22

Trudny matchup, jak już pisałem w pierwszym pojedynku LBS'a duo Cantona Drogba mi się nie klei. Widzę tu takie 2+2=3,5 czyli brak pełnego wykorzystania potencjału, bo obaj sobie coś z gry zabiorą. Może się oczywiście mylę, ale żadnej innej racjonalizacji mój mózg nie jest w stanie wymyślić, żeby zagłosować.

Z tego powodu Gregorius awansuje dalej.

Po pierwszych głosach trochę przestałem pisać bo widziałem że  i tak z wyobrażeniami niektórych ciężko dyskutować a właściwie nie dyskutują ale kluczem co moim zdaniem dało by wygranie jest to co napisał Braveheart22

Cytat

Tym bardziej, iż jestem sobie w stanie wyobrazić, że zespół Gregoriusa potrafiłby trochę pocierpieć na boisku, przyjąć ten napór (mocny fizycznie tył + bardzo wybiegany środek pola, zbudowany z "6"+2x"8", które mają wartość w grze defensywnej), a to po odbiorze może fajnie zaowocować, bezpośrednio atakując wolne strefy na skrzydle. 

Myślę że osoby głosujące przeciwko mnie nie wzięły pod uwagę paru kwestii :

1)

- Moja obrona to nie tylko Stam czy Dias ale również jeden z najlepszych defensywnych pomocników w historii PL Javier Mascherano (za grę w defensywie) do tego dochodzi para swietnie broniących obrońców bocznych którzy z racji z klasycznego ustawienia będą mogli robić pożytek z umiejętności ofensywnych.  Branko Ivanovic to jeden z najlepszych prawych obrońców grających w PL . Silny i wysoki. 2 krotnie najlepszy piłkarz Serbii. 

Drugim obrońca jest trochę zapomniany Stuart Pearce który zdominował pozycje lewego obrońcy w reprezentacji Anglii. Nieustępliwy, twardy i szybki ,a jednocześnie pomimo przezwiska 'PSYCHO' w PL dostał jedynie 2 czerwone kartki na końcowych etapach swojej kariery. Nie zamierzam opowiadać bajek o nim jako nowoczesnym obrońcy ale w czasach kiedy grał zdecydowanie jeden z 2-3 najlepszych zawodników na tej pozycji w Anglii.

2) 

Zdecydowanie niedoceniany jest Ian Wright który jest legenda Arsenalu. Drugi najlepszy strzelec tego klubu , wielokrotny (33 występy i 9 bramek) reprezentant Anglii ( bije w występach np. MLT z zespołu LBS) . Średnia jego goli z występów w Aresenalu w zadanym okresie to 0.57 bramki na mecz . 

spójrzcie sami jak grał

https://www.youtube.com/watch?v=7UslmEai4ts&t=42s

3) Tak jak i pozostali niedoceniony został Coutinho . Jak grał w Liverpool można zobaczyć np. 

Dla mnie jest to jednej z jego najlepszych okresów w karierze . ponad 150 wystepów i ponad 50 bramek. Dużo z nich strzelił z za pola karnego co może mieć znaczenie w przypadku gdy LBS gra na 3 obrońców i na obu skrzydłach moi skrzydłowi będą mieli autostrady do bramek. 

4) Przy takich skrzydłach spodziewam się że w meczu było by dużo fauli w okolicach pola karnego. Nie wiem czy jest w tym ATF drużyna mająca większych specjalistów od stałych fragmentów gry gdzie moi gracze perfekcyjnie potrafić strzelić bezpośrednio ale też Stam, Dias, Branko, CR ,Ramsey świetnie grają głowa.

21 godzin temu, Braveheart22 napisał(a):

Bardzo wyrównany pojedynek się trafił. Na moje oko jest remis i brakuje jednego głosu. 

@kuba2419!!! Przejrzyj sobie jeszcze raz zespoły i na spokojnie zdecyduj. Ważny werdykt. 

Kurcze ciężko wybrać któregokolwiek, nawet po przeczytaniu. Ale idę z Ronaldo. awans ---> @Gregorius

Godzinę temu, Braveheart22 napisał(a):

Tym samym, różnicą jednego głosu w półfinale melduje się @Gregorius.

Gratulacje! 

@LeweBiodroSmoka dzięki wielkie za draft, za dyskusję, za opis, jak zawsze na poziomie. 

dzięki choć pewnie mogłoby być lepiej, trochę zbyt optymistycznie podszedłem do opisu czy w ogóle opisów, chyba nie wszyscy podzielali ganialność moich wyborów, zwłaszcza ten Sissoko potwierdza, to jak dawno przestałem śledzić PL, dopóki trzymałem się czasów zamierzchłych to wyglądało to znacznie lepiej

niemniej dzięki za grę a zwłaszcza za pomysł na nią, to już drugi świetny ATF wymyślony przez Cb, czekam na kolejne

powodzenia @Gregorius w półfinałach!