Skocz do zawartości

ATF PREMIER LEAGUE - 1/8 [LeweBiodroSmoka-agresywnychomik]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

wróciłem późno z Sylwka na chatę, jak Wam to nie przeszkadza, to jutro do 14 pojawi się opis, z tego co pisał Brave, to chyba właśnie taki był chyba deadline na tą rundę

Jutro do końca dnia głosowanie, więc jeszcze czasu trochę jest. Jakbyś miał jednak problem z wyrobieniem się z tym opisem to wrzuć chociaż najpierw grafikę z taktyką, żeby wszyscy w miarę szybko mieli podstawowy pogląd na Twój zespół. 

Ciekawa para, jednak dla mnie minimalnie LBS

Nie przekonuje mnie Yorke w ataku, jak i cała gromadka z MU.

LBS poszedł bardziej romantycznie, ale te dalekie picki jak Given czy Duff to świetne wybory. Trzech silnych jak skala stoperów pozwala dorzucić jednego ofensywnego zawodnika więcej i to może zaważyć. Plus Drogba specjalista od kluczowych bramek.

Edytowane przez antek

1. Taktyka

dEnP6090op.png

2. Założenia ogólne

Generalnie wybierając w tym ATFie kładłem nacisk na to aby możliwie jak najbardziej zmaksymalizować posiadany talent, graczy na pograniczy gwiazdy jest sporo, ale ciężko jest wśród nich wybrać tych naprawdę wartościowych, którzy będą się wyróżniać na tle ogółu. Najbardziej oczywiście jestem zadowolony z mojej przedniej formacji, absolutna większość tego zestawu, to absolutne gwiazdy w swoim prime, zwłaszcza Kewell i MLT wyróżniali się bardzo mocno na tle dość ubogiej w nazwiska uwczesnej PL. Na ich tle pozornie może odstawać Duff, ale też nie należy zapominać jak istotnym był graczem w Chelsea, jak niejednokrotnie potrafił niemal w pojedynkę decydować o wynikach spotkań, jeden z bardziej niedocenianych nazwisk w naszej zabawie.

Środek pomocy, to połączenie zwierzęcej siły, wybiegania, mobilności, ale też niezwykłej uniwersalności, zarówno Ince jak i Sissoko, mogą z powodzeniem wspierać formacje ataku, ale też z powodzeniem asekurować trójkę stoperów. Chciałem przede wszystkim zwrócić tu uwagę na Francuza, który może nie osiągnął w lidze za dużo, bo wiadomo gdzie grał, ale sam peak ma bardzo mocny, już sama liczba występów w pierwszej reprezentacji (71) mówi jak bardzo był w swoim prime doceniany. Sam Ince to w mojej opinii jeden z najlepszych pomocników w tej zabawie, gość był wprost nieprawdopodobny jeśli chodzi o ogólny skillset, praktycznie nie było elementu w piłkarskim rzemiośle, którego nie miałby dobrym lub bardzo dobrym poziomie. Jako jeden z nielicznych Anglików świetnie wkomponował się w zagraniczną ligę, jego okres w Serie A może nie był zbyt długi, ale absolutnie udowodnił w Interze swoją wartość.

Kompletując obronę najbardziej zależało mi na sile fizycznej, ale też szybkości, nie bez znaczenia jest też fakt, że wszyscy moi trzej stoperzy mają łącznie 284 występy w bardzo mocnych reprezentacjach, Frank oczywiście na ich tle nieco ostaje, ale też był bardzo istotnym elementem trójkolorowych. Natomiast Kolo to praktycznie legenda WKS na poziomie Drogby, nie będę ukrywał, że wybierając go patrzyłem właśnie na te koneksje między nimi, następny chyba mocno niedoceniany gracz, a przez około dekadę był absolutnym topem na swojej pozycji. Podobnie jak koledzy z Wybrzeża tak samo Marcel i Frank znają się bardzo dobrze, dlatego też nie miałem tu wątpliwości kogo dobrać do tej dwójki, łysy posiada trochę inną charakterystykę, ale właśnie o to chodzi by się formacja skillsetowo uzupełniała

Bramkarz to już moja taka sentymentalna truskawka na torcie, na tle najlepszych Given pewnie nie wyróżnia się niczym specjalnym, ale wśród tych z dalszego szeregu wyróżnia się niezwykłą solidnościa i monstrualnym wręcz doświadczeniem, mając taką obronę i pomoc przed sobą powinno być mu o wiele łatwiej niż w czasie kariery. Niesamowicie sprawny jak na swoje warunki fizyczne, przypomina mnie tutaj w tym względzie Borubara, świetny refleks i gra na przedpolu.

3. Słów kilka o rywalu

Już zostawiając z boku fakt, że los mnie od razu wmieszał w rywalizacje ze starym Ultrasem, to nie widzę tutaj zbyt dużo argumentów do tego aby Chomik mógł chociażby spróbować powalczyć w tej rywalizacji. Poza Gerrardem i Hazardem nie ma w tej drużynie większego starpoweru, nie jestem zbyt dużym fanem zrównywania Sona do tych najlepszych, to bardzo dobry gracz, ale w żaden sposób wybitny, który przez większość kariery był tylko dostawką do innej megagwiazdy. W środku pomocy najmniej podoba mi się Jorghinho, tutaj powinno się pójść bardziej w zabezpieczenie tyłów aby dać pełną swobodę Gerrardowi. Obrona jest solidna, ale też bez żadnej większej gwiazdy, cieżko tak traktować Pallistera jeśli mamy go zrównywać chociażby z Desiallym - tak jak pisałem wcześniej, bardzo wiele nazwisk na papierze wygląda lepiej niż ostatecznie zostali zapamiętani przez historię, Pallister mógłby być liderem drużyny złożonych z takiej grupy graczy. Na tle mojego ataku, gdzie praktycznie każdy jeden zawodnik potrafi zrobić zrobić różnicę czy to strzałem z dystansu czy indywidualną akcją, a do tego posiadam kilku szalenie kreatywnych graczy, to taka obrona jak ta Chomika nie będzie dla mnie zapewne większym zagrożeniem. Pomijam już jakieś tam aspekty typu, że Son gra poza pozycją, to akurat nie ma najmniejszego znaczenia, ta drużyna jest po prostu zbyt przeciętna i duety Drogba-Contona jak Desailly-Toure wygrywają tą rundę w przedbiegach.

Niemniej nie wiem jak zadecydują głosujący, życzę rywalowi wszystkiego dobrego i przede wszystkim więcej dystansu w Nowym Roku ;)

Mógłbym jeszcze sporo pewnie napisać o swojej ekipie, ale może będzie jeszcze okazja, co chciałem przekazać, to w większości przekazałem, może będzie jeszcze okazja się rozwinąć w temacie

pozdrawiam wszystkich 

LBS

Oba składy mi nie leżą, granie trójką w obronie u LBS to meh meh meh opcja, ale skład chomika chyba nie będzie w stanie tego wykorzystać.

Sparowanie Drogby i Cantony nie czuję też do końca synergii, obaj grali z innego typu partnerami, nie wiem jak dobrze to zadziała, ale na obronę chomika wystarczy.

Także awans LBS, ale nie dlatego, że jego skład jest jakiś super. 

5 godzin temu, Braveheart22 napisał(a):

Dlaczego Kolo jako libero w środku, a Desailly skrajny? 🤨. Przecież tu powinno być na odwrót i byłoby ideolo

Myślałem o tym tuż po wrzuceniu grafiki, ale uznałem, że to nie będzie aż tak rzutować, choć pewnie masz rację, że lepiej by to wyglądało

5 godzin temu, Braveheart22 napisał(a):

Jaki jest pomysł na bronienie boków? Skrzydła grają jak wahadła czy jak? 

boki asekurują śpd oraz skrajni obrońcy, zresztą w tym konkretnym meczapie nie ma aż tak wybitnie ofensywnie obrońców bym musiał się jakoś specjalnie obawiać

7 godzin temu, P_M napisał(a):

Sparowanie Drogby i Cantony nie czuję też do końca synergii, obaj grali z innego typu partnerami

w sensie powinienem sparować Cantone z jakimś ziutkiem takiego kalibru jaki miał w United? Drogba to prototyp nowoczesnego napastnika potrafiący grać w każdej roli i warunkach, kompletnie nie rozumiem tego zarzutu

8 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Myślałem o tym tuż po wrzuceniu grafiki, ale uznałem, że to nie będzie aż tak rzutować, choć pewnie masz rację, że lepiej by to wyglądało

Kolo ma spore doświadczenie w grze na boku obrony, więc zdecydowanie lepiej, by tam siadł, szczególnie, że jak piszesz niżej, skrajni obrońcy będą też odpowiedzialni mocniej za boki w tym systemie. Za to Marcel jako naturalny lider, skała, ustawiony centralnie powinien kierować defensywą. 

11 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

boki asekurują śpd oraz skrajni obrońcy, zresztą w tym konkretnym meczapie nie ma aż tak wybitnie ofensywnie obrońców bym musiał się jakoś specjalnie obawiać

Trzeba pamiętać jednak, że śpd to muszą w pierwszej kolejności skupić się na Gerrardzie i pytanie czy Hazard nie dostanie za dużo przestrzeni, zbyt często po prostu. A z wahadłami to stąd moje pytanie, bo Duffa jestem w stanie sobie wyobrazić w takiej roli, ma skillset skrojony pod takie granie i myślałem wcześniej, że coś w ten deseń kombinujesz. Natomiast Kewell to, by było jednak marnowanie potencjału. 

Ciężki werdykt będzie, muszę jeszcze chwilę pomyśleć.

Simulation: agresywnychomik vs LeweBiodroSmoka

Match Result

agresywnychomik 4 - 1 LeweBiodroSmoka

Goals

• 12' – Son Heung-min (agresywnychomik) (Assist: Steven Gerrard)
    Gerrard threaded a perfect pass between defenders. Son took one touch to control and fired a powerful shot past Given at the near post.
  • 29' – Dwight Yorke (agresywnychomik) (Assist: Eden Hazard)
    Hazard’s trickery on the left opened space for a low cross, which Yorke guided into the bottom corner with a composed finish.
  • 42' – Eric Cantona (LeweBiodroSmoka) (Assist: Matt Le Tissier)
    Le Tissier’s pinpoint lob found Cantona, who chested down and volleyed into the top corner.
  • 63' – Steven Gerrard (agresywnychomik) (Unassisted)
    A 30-yard rocket flew past Given after Gerrard intercepted a loose ball from Ince.
  • 76' – Eden Hazard (agresywnychomik) (Assist: Son Heung-min)
    Son’s clever backheel set up Hazard, who rounded Toure and calmly finished inside the far post.

Player Ratings

agresywnychomik

Player Rating Key Contributions
Nigel Martyn 7.4 Safe handling, controlled his area well.
Denis Irwin 7.8 Calm defensive work and forward runs.
Gary Pallister 7.7 Dominant in aerial duels.
Antonio Rudiger 8.1 Strong marking of Drogba, composed under pressure.
Dan Petrescu 7.6 Solid defensively, supported Son effectively.
Jorginho 7.9 Controlled the tempo with sharp passing.
Nemanja Matic 8.0 Effective positioning and interceptions.
Steven Gerrard 9.4 Stunning goal, assist, and powerful influence.
Eden Hazard 9.1 Creative, scored, and assisted brilliantly.
Son Heung-min 9.0 Lively, with a goal and assist.
Dwight Yorke 8.7 Smart runs and a clinical goal.

LeweBiodroSmoka

Player Rating Key Contributions
Shay Given 6.4 Beaten by precise shots, made a few good saves.
Frank Leboeuf 5.9 Struggled against Hazard's skill.
Kolo Toure 6.1 Caught out of position several times.
Marcel Desailly 6.5 Organized well but couldn't contain Gerrard.
Paul Ince 6.0 Lost possession leading to a goal.
Moussa Sissoko 5.8 Minimal impact in midfield battles.
Matt Le Tissier 7.0 Beautiful assist, moments of flair.
Harry Kewell 6.1 Little influence on the game.
Damien Duff 6.0 Struggled to beat his man.
Eric Cantona 7.3 Scored a brilliant goal, showed flashes of class.
Didier Drogba 6.5 Isolated, lacked service.

Match Stats

Statistic agresywnychomik LeweBiodroSmoka
Shots (on target) 18 (12) 8 (3)
Possession (%) 61 39
Corners 7 2
Fouls Committed 5 9
Saves (Goalkeeper) 2 8

A commanding performance by agresywnychomik, with Gerrard, Hazard, and Son shining in attack, while LeweBiodroSmoka struggled to contain their movement and creativity.

awans @agresywnychomik

Edytowane przez julekstep