Skocz do zawartości

ATF PREMIER LEAGUE - 1/8 [antek-Gregorius]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@antek

• Frank Lampard
  • Denis Bergkamp
  • Robert Pires
  • Kyle Walker
  • William Gallas
  • Dimitar Berbatov
  • Jens Lehmann (GK) 
  • Ian Harte
  • Toby Alderweireld
  • Alex Song
  • Willian

@Gregorius

• Cristiano Ronaldo
  • Jaap Stam
  • Ruben Dias
  • Luka Modrić
  • Branislav Ivanović
  • Phillipe Coutinho 
  • Thibaut Courtois (GK) 
  • Javier Mascherano
  • Aaron Ramsey
  • Ian Wright
  • Stuart Pearce

...

Temat służy do wrzucania opisów, dyskusji, przerzucania się argumentami i na koniec do głosowania. Przypominam, że rozbudowane opisy nie są wymagane. Każdego wola ile napisze. Obowiązkowo proszę wrzucić grafikę z taktyką, która najlepiej zobrazuje Wasze zespoły. Ewentualnie jakieś podstawowe informacje, które Waszym zdaniem warto przedstawić, ale najważniejsza grafika.

Jeśli chodzi o format to jest to klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do 1/4. Głosujemy poprzez wskazanie jednego z nich (awans: nick usera pogrubioną czcionką).

Czas trwania tej rundy: Myślę, że tydzień, czyli do następnej niedzieli będzie optymalny, biorąc pod uwagę, że w międzyczasie mamy Sylwester, ale tu dajcie jeszcze znać jak to widzicie.

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Również osoby spoza zabawy mogą brać udział w głosowaniu, jeśli czują się na siłach. Jednak proszę w tym przypadku chociaż o krótką argumentację głosu z ich strony.

Miłej zabawy ;)

• matek przypiął/eła ten temat

Skład :

lineup.png

Formacja 4-3-3:

Bramkarz:

• Thibaut Courtois (Chelsea, 2014–2018)
    Dwukrotny mistrz Anglii z Chelsea (2014/15, 2016/17) oraz zdobywca Złotych Rękawic w sezonie 2016/17 za największą liczbę czystych kont.

Obrońcy:

• Stuart Pearce (Nottingham Forest, West Ham, Newcastle)
    Ikona angielskiej piłki, której styl gry był symbolem twardej obrony w latach 90. Kapitan i filar defensywy.
  • Jaap Stam (Manchester United, 1998–2001)
    Trzykrotny mistrz Anglii (1998/99, 1999/00, 2000/01) i członek drużyny, która zdobyła potrójną koronę w 1999 roku. Wybrany do drużyny sezonu PFA w 1998/99. Tytuł najlepszego obrońcy Ligi Mistrzów UEFA: 1999, 2000
  • Ruben Dias (Manchester City, 2020–obecnie)
    Mistrz Anglii (2020/21, 2021/22), wybrany Piłkarzem Sezonu Premier League w 2020/21 za wpływ na grę defensywną City.
  • Branislav Ivanović (Chelsea, 2008–2017)
    Dwukrotny mistrz Anglii i zdobywca Ligi Mistrzów w 2012 roku. Regularnie obecny w drużynie sezonu Premier League.

Pomocnicy:

• Luka Modrić (Tottenham, 2008–2012)
    Kluczowa postać Tottenhamu, wybrany do Drużyny Sezonu PFA 2010/11, jego kreatywność była sercem ofensywy "Kogutów".
  • Javier Mascherano (West Ham, Liverpool, 2006–2010)
    Specjalista od defensywnych zadań, odznaczający się walecznością i skutecznością w odbiorze piłki w środku pola.
  • Aaron Ramsey (Arsenal, 2008–2019)
    Dwukrotny zdobywca Pucharu Anglii (2014, 2017) i MVP finału FA Cup 2014. Jego wszechstronność dawała Arsenalowi dużą elastyczność.

Napastnicy:

• Phillipe Coutinho (Liverpool, 2013–2018)
    Wybrany Piłkarzem Roku Liverpoolu w 2014/15 i 2015/16. Jego drybling i strzały z dystansu były koszmarem dla rywali.
  • Ian Wright (Arsenal, 1991–1998)
    Najlepszy strzelec w historii Arsenalu do czasu Thierry’ego Henry’ego. Zdobywca Złotego Buta Premier League w sezonie 1991/92.
  • Cristiano Ronaldo (Manchester United, 2003–2009, 2021–2022)
    Trzykrotny mistrz Anglii (2006/07, 2007/08, 2008/09), Piłkarz Roku Premier League w 2007 i 2008 oraz Złota Piłka 2008.

Udało mi się stworzyć drużynę z żelazną obroną (być może jedna z najlepszych tutaj)  i zabójczym atakiem.  Połączenie doświadczenia i twardości Pearce'a, Stamowej siły, przywództwa Diasa i wszechstronności Ivanovicia wszystko wsparte przez Mascherano tworzy mur praktycznie nie do przebicia. W ataku Ronaldo na skrzydle, Wright w środku i Coutinho na lewym skrzydle są w stanie rozmontować każdą obronę dzięki technice i skuteczności. Do tego każdy z nich jest wszechstronny i spokojnie mogą wymieniać się pozycjami.

W zasadzie z szacunkiem dla Antka i dla jego piłkarzy myślę że mam przewagę w każdym ważnym aspekcie i jedynie Lampard może być plusem jego zespołu.

P.S :  gpt4

Cytat

1. Ofensywa

Drużyna Gregorius:

• Cristiano Ronaldo: Dynamiczny, skuteczny i potężny w pojedynkach 1 na 1. Jego wszechstronność na prawym skrzydle stanowi ogromne zagrożenie dla defensywy Antek.
  • Ian Wright: Klasyczny napastnik, niezrównany w polu karnym. Jego szybkość i wykończenie sprawiają, że trudniej go upilnować niż Berbatova.
  • Phillipe Coutinho: Kreatywność i zdolność do gry między liniami są trudne do przewidzenia.

Drużyna Antek:

• Dimitar Berbatov: Technicznie znakomity, ale brak dynamiki utrudnia grę przeciwko silnym defensorom Gregoriusa.
  • Robert Pires: Świetny technik i wykończeniowiec na lewym skrzydle, ale nie ma fizycznej przewagi nad Ivanoviciem.
  • Willian: Dobry drybler, ale brakuje mu skuteczności w decydujących momentach.

Przewaga: Drużyna Gregorius, dzięki dynamice Ronaldo i Coutinho oraz skuteczności Wrighta.

2. Pomoc

Drużyna Gregorius:

• Luka Modrić: Maestro środka pola, jego wizja gry i podania są bezkonkurencyjne w tym starciu.
  • Javier Mascherano: Znakomity w odbiorze i destrukcji, skutecznie ograniczy wpływ Lamparda.
  • Aaron Ramsey: Wszechstronny i dynamiczny, może wspierać zarówno atak, jak i obronę.

Drużyna Antek:

• Frank Lampard: Fenomenalny strzelec z drugiej linii, ale jego wpływ na kontrolę gry może być ograniczony przez Mascherano.
  • Alex Song: Dobry defensywny pomocnik, ale nie ma takiej efektywności w odbiorze jak Mascherano.

Przewaga: Drużyna Gregorius, dzięki lepszej kontroli środka pola i równowadze między ofensywą a defensywą.

3. Defensywa

Drużyna Gregorius:

• Jaap Stam i Ruben Dias: Fizycznie dominujący i znakomici w pojedynkach powietrznych, co może zneutralizować Berbatova.
  • Stuart Pearce: Twardy i agresywny w grze, skutecznie ograniczy Piresa.
  • Branislav Ivanović: Doświadczony, wszechstronny i skuteczny w zatrzymywaniu skrzydłowych.

Drużyna Antek:

• William Gallas i Toby Alderweireld: Solidni, ale mogą mieć problemy z dynamiką Ronaldo i Coutinho.
  • Ian Harte: Specjalista od stałych fragmentów, ale brakuje mu szybkości, by poradzić sobie z Ronaldo.
  • Kyle Walker: Bardzo szybki, ale może mieć problemy w starciach z kreatywnym Coutinho.

Przewaga: Drużyna Gregorius, dzięki bardziej dominującej i fizycznej obronie.

4. Bramkarz

Drużyna Gregorius:

• Thibaut Courtois: Bardziej niezawodny i skuteczny na linii niż Lehmann, zwłaszcza w kluczowych momentach.

Drużyna Antek:

• Jens Lehmann: Solidny, ale skłonny do popełniania błędów pod presją.

Przewaga: Drużyna Gregorius.

5. Taktyka i styl gry

Drużyna Gregorius:

• Gra szeroko dzięki Ronaldo i Coutinho, co otwiera przestrzenie w środku pola dla Modricia i Wrighta.
  • Wysoka skuteczność defensywy pozwala na szybkie przejścia z obrony do ataku.

Drużyna Antek:

• Skupia się bardziej na kombinacyjnej grze w środku pola, ale brakuje jej szerokości w ataku i fizycznej dominacji w defensywie.

Przewaga: Drużyna Gregorius, dzięki bardziej wszechstronnemu stylowi gry.

4 minuty temu, airmax napisał(a):

@Gregorius

jak brzmiało pytanie do GPT? bo te powtarzające się "ale" u zawodników przeciwnej drużyny mocno razi w oczy :P  

przeanalizuj i wskaż przewagi. Dla zabawy odwrócę pytanie.

Cytat

Analiza przewag drużyny Antek przeciwko drużynie Gregorius (4-3-3):

Chociaż drużyna Gregorius wydaje się mieć wyraźną przewagę w kluczowych obszarach, drużyna Antek ma swoje atuty, które mogą stanowić zagrożenie w konkretnych aspektach gry. Oto analiza przewag zespołu Antek w kontekście starcia z drużyną Gregorius:

1. Środkowy napastnik: Dimitar Berbatov vs. Ian Wright

• Dimitar Berbatov: Techniczny geniusz, potrafi utrzymać piłkę pod presją, co daje czas pomocnikom, takim jak Lampard i Pires, na włączenie się do akcji ofensywnych. Jego kreatywność w polu karnym i zdolność do gry kombinacyjnej mogą być trudne do zatrzymania przez bardziej fizyczną defensywę Gregoriusa.
  • Ian Wright: Bardziej bezpośredni i dynamiczny, ale Berbatov oferuje większą elastyczność w grze zespołowej.

Przewaga: Drużyna Antek, w kontekście gry kombinacyjnej i technicznej.

2. Kreatywność na skrzydłach: Pires i Willian vs. Ronaldo i Coutinho

• Robert Pires: Znakomity technik, który potrafi wejść w środek i stworzyć przewagę liczebną w ofensywie. Jego współpraca z Lampardem i Berbatovem może prowadzić do sytuacji podbramkowych.
  • Willian: Dobry w grze kombinacyjnej, szybki i świetny w pojedynkach 1 na 1. Może zaskoczyć Pearce’a swoją zwinnością i dryblingiem.

Przewaga: Drużyna Antek, w bardziej wszechstronnej i kombinacyjnej grze skrzydłowych, szczególnie Piresa.

3. Stałe fragmenty gry: Ian Harte i Gallas

• Ian Harte: Specjalista od rzutów wolnych i dośrodkowań. Jego precyzja może być kluczowa przy rzutach wolnych, co jest obszarem, gdzie drużyna Gregorius nie wyróżnia się w defensywie.
  • William Gallas: Groźny w powietrzu przy rzutach rożnych, co może być problemem nawet dla tak dominujących obrońców jak Stam i Dias.

Przewaga: Drużyna Antek, w sytuacjach stałych fragmentów gry.

4. Szybkość w obronie: Kyle Walker vs. Ronaldo/Coutinho

• Kyle Walker: Jeden z najszybszych obrońców, co może zniwelować dynamikę Coutinho lub Ronaldo na skrzydłach. Jego fizyczność i tempo pozwalają mu rywalizować w bezpośrednich pojedynkach.

Przewaga: Drużyna Antek, jeśli Walker będzie miał wsparcie w podwajaniu krycia.

5. Strzały z dystansu: Lampard i Pires

• Frank Lampard: Jeden z najlepszych strzelców z dystansu w historii Premier League. W sytuacjach, gdy Mascherano nie zamknie przestrzeni, może oddać groźny strzał zza pola karnego.
  • Robert Pires: Również groźny z dystansu, choć bardziej nastawiony na kombinacyjną grę.

Przewaga: Drużyna Antek, dzięki zdolnościom Lamparda w strzałach z dystansu.

6. Doświadczenie bramkarza: Jens Lehmann vs. Courtois

• Jens Lehmann: Choć mniej stabilny od Courtois, ma doświadczenie w kluczowych meczach, takich jak finał Ligi Mistrzów. Może stanowić czynnik psychologiczny w zaciętych spotkaniach.

Przewaga: Minimalna przewaga drużyny Antek, w kontekście doświadczenia Lehmann w wielkich meczach.

Edytowane przez Gregorius

1 minutę temu, blackmagic napisał(a):

Ten chat w kwestii analiz czegokolwiek to na razie poraża nieporadnością. I piszę nie na podstawie tego atf tylko codziennego użytku. Za to do funkcji streść, policz etc świetna sprawa

tak. dlatego to jako ciekawostka. ogólnie długa droga przed chatem do naprawdę sensownych analiz aczkolwiek bywa fajnym materiałem startowym

Bramkarz: Jens Lehmann

Do Premiership trafił stosunkowo późno, ale te kilka sezonów w Arsenalu to jego asbolutny prime. Między innymi dzięki niemu Arsenal nie przegrał zadnego meczu w pamiętnym sezonie 03/04 (rozegrał wszystkie mecze od deski do deski) czy doszedł do finału Ligi Mistrzów. W tej edycji Ligi Mistrzów Lehmann jak stał w bramce to Arsenal nie stracił ani jednej bramki! Finał był jaki był (wole to napisac niż żeby mu to było wypominane), ale nie stracenie bramki w dwumeczach z Realem, Juventusen i Villarealem to prawdziwy wyczyn. Jeśli dodamy do tego fakt, ze za czasów gry w Arsenalu Lehmann wygryzł ze składu reprezentacji samego Olliviera Kahna! Zdobył z Niemcami dwa medale na kolejnych imprezach (brąz mistrzostw swiata w 2006 roku oraz wicemistrzostwo Europy dwa lata póżniej). Lekko zapomniany bramkarz, ale biorąc pod uwagę tylko czas gry w Arsenalu zdecydowany top bramkarzy świata.

Obrona: Kyle Walker, Toby Alderweireld, William Gallas, Ian Harte

Co by nie mówić, mimo stosunkowo dalekich wyborów obrońców, zbudowałem bardzo solidna obrionę, która bardzo dobrze się uzupełnia i co dla mnie równie ważne, wszyscy graja bardzo dobrze w piłkę(moja taktyka to im dłużej ja mam piłke, tym krócej ma ją przeciwnik). Szybkość Walkera oraz Belga to absolutna topka wśród obrońców. Alderweireld to niezywkle klasowy i elegacnki obronća z bardzo dobrym długiem podaniem, co będzie ważne by zmianie tempa gry. Przez lata podpora szalenie mocnej reprezentacji Belgii. Gallas szefuje obronie. Dodajmy ze Gallas w tym okresie był podstawowym obronca w reprezencji, gdzie konkurencja jest ogromna. Kolejnym plusem Francuza, jest to ze umie się znaleźć pod bramka rywali przy stałych fragmentach gry, które lewą noga często będzie Ian Harte. Nie co zapomniany zawodnik, jeszcze bardziej zapomnianego Leeds United z przełomu wieków, które choćby bilo się o zwycięstwo w Lidze Mistrzów (odpadli z najlepsza wersja Valenci, która zrobiła b2b final Ligi Mistrzów!). Po drugiej stronie obrony, co tu dużo gadac, absolutny top na swojej . Według mnie najlepszy zawodnik na tej pozycji w grze. Jest obronca kompletnym. Niezwykle silny, do tego piekielnie szybki, co w połączeniu daje gościa, którego praktycznie nie można przejść dryblingiem. W Manchesterze City pod skrzydłami Guardioli wypracował bardzo dobra umiejętność gry kombinacyjnej. Dobra technika, zmysł do małej gry to kolejne jego atuty. Oczywiście po dołączeniu do Obywateli seryjny mistrz Anglii.

Ofensywa: Willian, Alex Song, Frank Lampard, Robert Pires, Dennis Bergkamp, Dimitar Berbatov

W sumie umyślnie nie dzieliłem „przodu” na pomoc i atak, bo mam niezwykle uniwersalnych, wszędobylskich graczy. Dwójka napastników to nie typowi snajperzy, lecz raczej gracze często wracający do srodka pola/skrzydła by rozgrywać. Natomiast w drugą stronę mam swietnych pomocnikow uwielbiających grę do bramki (przede wszystkim Lampard i Pires, lecz i Willian i Song tez nie mają z tym problemu).

Ogólnie to miałem się bardziej rozpisywać i pisać laurki o swoich zawodnikach, ale jak po drafcie zobaczyłem, że oceniac będzie czt gpt czy inne ai, to stwierdziłem ze to nie ma sensu. Nie będę pisać, ze mam najlepszego zawodnika ligi w sezonie 2003/2004 (Pires), ze Lehmann wygryzł ze składu reprezentacji Olli Kahna, który w sumie w pojedynkę doprowadził bardzo przeciętną reprezentację Niemiec do vicemistrzstwa swiata w 2002 roku, ze Dennis Bergkamp to była ikona końca lat 90tych i był Ronaldinho Gaucho, przed pojawieniem się Ronaldinho Gaucho.

Najwazniejsze, ze nie mam liderów, którzy potrafią połamać nogi przeciwnikom ewentualnie wjechać korkami w twarz. Obronę mam słabą, a w piłke techniczną to wszyscy potrafią grac, najwazniejsza jest walka, krew, pot, lidership. Pistoooons basketball.

A już tak bez lamentu na innych, to po prostu w ataku będę grał prostą piłkę. Im dłużej piłkę będę miał ja tym krócej będą ja mieli przeciwnicy (gotujący się bez piłki madafakerzy/liderzy szatni  przeciwiników). Połacznie Arnsenalu Wengera z barcelońska tikitaka, a mowiać po swojsku krakowska piłka, ty do mnie ja do Ciebie. Jeśli chodzi o kontry to Berbatov z Nielatajacym Holendrem będą mieli za zadanie przetrzymać piłkę, poczekać na podłączających się graczy z linii pomocy (przede wszystkim Lampard i Pires).

Tylko tyle i az tyle, więcej grzechow nie pamiętam.

W linku taktyka (nie było mnie juz stać na Jacka Gmocha, wiec bez strzałek).

Nie zapraszam do dyskusji :)

https://www.buildlineup.com/shared/676da3b63261d74f67745c0e

Awans: Antek

Gregorious ma dobrych zawodników ale w grze o nazwie all time (Bez ograniczenia do topowych sezonów) to według mnie wybór Ronaldo za szybko z no2, Dias któremu u nas liczą się 2 sezony w 3 rundzie w kolejny miss.

Wybór zawodników którzy mają staż w końcówce fajnie ale tu picki powinny wyglądać inaczej tacy 2-3 sezonowych powinni iść na końcu.

Wybieram Antka bo ma prawdziwych PL all time Lampard I Bergkamp według mnie w tej zabawie są poziom wyżej od Ronaldo i 2-3 od każdego innego zawodnika którego posiada Gregorious.

Edytowane przez agresywnychomik

awans Gregorius
Lepiej zrównoważony skład, są mocne postacie w każdej formacji, u antka brakuje kogoś w obronie, kto trzymał by to wszystko za mordę, mimo że atak wygląda na papierze mocniej, to mam wrażenie, że obrona Gregoriusa to wytrzyma, a o antkowej tego samego powiedzieć nie mogę.

17 godzin temu, agresywnychomik napisał(a):

to według mnie wybór Ronaldo za szybko z no2

Tak tylko 236 meczy ,103 gole i w tym czasie 48 asyst do tego

- Król strzelców PL i LM w 2008 roku

- Król asyst Premier League: 2006/2007 (16 asyst)

- Złota Piłka 2008

- Drużyna Roku UEFA: 2004, 2007, 2008, 2009

- Jedenastka Roku Premier League: 2006, 2007, 2008, 2009, 2022 .

nie wiem czy się nadaje na ATF.

Ikona ligi : T henry

254 występy.

8 minut temu, Gregorius napisał(a):

- Złota Piłka 2008

254 występy.

Czemu przy Henrym nie podałeś też goli/asyst tak jak przy CR?

no i trochę zawyżyłeś też asysty CR (48 to wynik z kariery w CL, w PL miał 39) :) 

Edytowane przez julekstep

7 minut temu, Gregorius napisał(a):

- Złota Piłka 2008

254 występy.

Nikt nie mówi że się nie nadaje na ATF tylko uważam że z 2 moim zdaniem za wysoko.

Widzisz różnicę?

8 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Nikt nie mówi że się nie nadaje na ATF tylko uważam że z 2 moim zdaniem za wysoko.

Widzisz różnicę?

widzę. kto miał większe (i więcej) nagrody w czasie gry w PL z zawodników ofensywnych. O ile do Diasa nie zgadzam się ale w pełni rozumiem Twój punkt widzenia (dlatego nie odpisywałem) tak przy CR nie jestem w stanie.

10 minut temu, julekstep napisał(a):

Czemu przy Henrym nie podałeś też goli/asyst tak jak przy CR?

bo nie chodziło mi kto jest lepszy tylko że CR to nie był sezonowiec.5 wyborów do najlepszej jedenastki PL to sporo + złota piłka.  Po zastanowieniu po wyborach stwierdziłem że to że cały prime Henry grał w PL może postawić go ponad CR i nie miałem racji czepiając się Blackmagic.  Goli miał sporo więcej/ Bez sprawdzania ponad 170.