Skocz do zawartości

Oszczędności forumowiczów

RappaR

Oszczędności forumowiczów  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy całość Twoich życiowych oszczędności wynosi więcej niż łączna suma Twoich ostatnich 8 pensji

• Tak
      18
    • Nie
      10

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Kolejny przykład, że mamy tu bańkę. Człowiek jak patrzy na staty z gusu myśli, że fajnie zarabia, a potem czyta o kupowaniu obrazów i rozdzielaniu po 400k do każdego banku i zmienia zdanie:/

Jak powiedział w jednym z shortów na YT wielki myśliciel i filozof John Cena: "Comparison is a thief of joy"

Także nie ma co łapać negatywnej energii z tego powodu:)

2 godziny temu, fluber napisał(a):

Kolejny przykład, że mamy tu bańkę. Człowiek jak patrzy na staty z gusu myśli, że fajnie zarabia, a potem czyta o kupowaniu obrazów i rozdzielaniu po 400k do każdego banku i zmienia zdanie:/

ja sie zastanawiam jak duzy dom trzeba miec i jaki samochod, zeby naprawa dachu czy silnik nie zmiescila sie na $50k limicie karty kredytowej.

Wy to macie luksus w PL ;/

Edytowane przez memento1984

8 godzin temu, P_M napisał(a):

Inwestuję, sporo mam w akcjach, trochę w krypto, część w ppk i część w luźnej gotówce na koncie średnio oprocentowanym:) Po prostu lubie mieć te 30-40k łatwo dostępnej gotówki na koncie. A te 5-7% ING daje na kontach bonusowych, więc nie jest źle. Inna sprawa, że kończę spłacać hipotekę, więc od przyszłego roku będę debt-free :)

O - to może jakiś kącik inwestycyjny na forum założymy :) 

ja ogólnie chętnie się dowiem w co można wrzucić taką kwotę innego niż obligacje i nieruchomości ;)

7 godzin temu, fluber napisał(a):

Jak dach mi grad uszkodzi, albo w samochodzie coś pierdolnie to limit w karcie nie wystarczy, wolę mieć spokojna głowę 

No ale od tego są ubezpieczenia / gwarancje. Ogólnie nie krytykuje trzymania gotówki w takiej ilości na koncie. Bardziej myślałem że mówimy o kimś kto zarabia 20 k miesięcznie i ma na koncie 160 tys bo to chyba rzadka sytuacja.

7 godzin temu, karl napisał(a):

Toż to napisałem. Zakładam, że w dwóch ww. scenariuszach z ubezpieczenia nie można skorzystać i nie są to małej/średniej wielkości wydatki, więc trzeba się ratować poduszką.

Ja np. auta mam tylko do końca okresu gwarancji i wymieniam na nowe i tego typu sytuacje od lat mi się nie wydarzyły. Lepiej jeździć nową q3 niż 5-letnia q5 z mojego doświadczenia 

4 godziny temu, memento1984 napisał(a):

ja sie zastanawiam jak duzy dom trzeba miec i jaki samochod, zeby naprawa dachu czy silnik nie zmiescila sie na $50k limicie karty kredytowej.

Nie wiem kto ma w PL limit na karcie 200 k PLN - promil społeczeństwa?

6 godzin temu, memento1984 napisał(a):

Ja chyba nie zadbałem o odpowiedni limit w karcie kredytowej patrząc po Waszych przykładach 

1 godzinę temu, blackmagic napisał(a):

ogólnie chętnie się dowiem w co można wrzucić taką kwotę innego niż obligacje i nieruchomości ;)

Wrzucaj w akcje globalnych firm, ja zacząłem dwa lata temu systematycznie kupować co miesiąc i jestem w dwa lata poki co 35,7% do przodu. Na longterm raczej nigdy nie stracisz. A jeszcze możesz se wybierać firmy co płacą spoko dywidendy. 

2 godziny temu, blackmagic napisał(a):

No ale od tego są ubezpieczenia / gwarancje. Ogólnie nie krytykuje trzymania gotówki w takiej ilości na koncie. Bardziej myślałem że mówimy o kimś kto zarabia 20 k miesięcznie i ma na koncie 160 tys bo to chyba rzadka sytuacja.

Serio to takie dziwne zarabiać 20k i oszczędzać z tego 10k miesięcznie? 

2 godziny temu, blackmagic napisał(a):

może jakiś kącik inwestycyjny na forum założymy :) 

ja ogólnie chętnie się dowiem w co można wrzucić taką kwotę innego niż obligacje i nieruchomości ;)

Mamy takowy nazywa się inwestowanie 2022, niedawno go próbowałem odświeżać.

Godzinę temu, RonnieArtestics napisał(a):

Wrzucaj w akcje globalnych firm, ja zacząłem dwa lata temu systematycznie kupować co miesiąc i jestem w dwa lata poki co 35,7% do przodu. Na longterm raczej nigdy nie stracisz. A jeszcze możesz se wybierać firmy co płacą spoko dywidendy. 

Gratulacje - spoko wynik. Który etf? :)

32 minuty temu, P_M napisał(a):

Mamy takowy nazywa się inwestowanie 2022, niedawno go próbowałem odświeżać.

Gratulacje - spoko wynik. Który etf? :)

Zdziwisz się ale żaden

Mam jedynie sp500 ale to z 5% wartości tego portfela. Reszta to pojedyncze.
staram się po prostu kupować zawsze coś co jest w dołku i jakos to idzie. Głównie to ta Nvidia robi wynik bo kupiłem dwa lata temu 

Ale to nie jest jakieś duże Volume na pewno nie dla ciebie. W zeszłym roku wpłacałem regularnie po 500€ miesięcznie a w tym roku nawet nie 2k w rok się udało, dziecko mi się urodziło i miałem tez kupno auta w tym roku. 

Edytowane przez RonnieArtestics

8 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

Zdziwisz się ale żaden

Mam jedynie sp500 ale to z 5% wartości tego portfela. Reszta to pojedyncze.
staram się po prostu kupować zawsze coś co jest w dołku i jakos to idzie. 

Ale to nie jest jakieś duże Volume na pewno nie dla ciebie. W zeszłym roku wpłacałem regularnie po 500€ miesięcznie a w tym roku nawet nie 2k w rok się udało, dziecko mi się urodziło i miałem tez kupno auta w tym roku. 

Ja też lubię single stocks:) tym bardziej gratulacje, moje wyniki po 3 latach gorsze, bo brałem na początku zbyt ryzykowne pozycje z new connect, które będąc zdołowane potrafiły zdołować jeszcze bardziej.

Btw. Każda kwota inwestycji jest dobra. Ogólnie bardzo mnie cieszy jak ludziom w naszym kraju lepiej się wiedzie i korzystamy z rynku kapitałowego. Sam wiem jak jest czasami trudno odłożyć, sam utrzymuję rodzinę (żona i dziecko) Także jeszcze raz graty :)

Edytowane przez P_M

6 minut temu, P_M napisał(a):

Ja też lubię single stocks:) tym bardziej gratulacje, moje wyniki po 3 latach gorsze, bo brałem na początku zbyt ryzykowne pozycje z new connect, które będąc zdołowane potrafiły zdołować jeszcze bardziej.

Btw. Każda kwota inwestycji jest dobra. Ogólnie bardzo mnie cieszy jak ludziom w naszym kraju lepiej się wiedzie i korzystamy z rynku kapitałowego. Sam wiem jak jest czasami trudno ułożyć, sam utrzymuję rodzinę (żona i dziecko) Także jeszcze raz graty :)

A masz wynik lepszy niż jakbyś dał w obligacje ? 
bo ja startując miałem mały kapitał i dlatego stwierdziłem ze obligacje nie maja najmniejszego sensu dla mnie. 

1 godzinę temu, RonnieArtestics napisał(a):

Znowu się człowiek może załamać:) Ja w tym roku może 7% zrobiłem, czyli jakieś 2% ponad inflację.

Teraz, fluber napisał(a):

Znowu się człowiek może załamać:) Ja w tym roku może 7% zrobiłem, czyli jakieś 2% ponad inflację.

ja po prostu Trafiłem z nvidia, czy innym super micro computers.  ;) na nvidia mam 190% do przodu w tej chwili. 
fart poczatkujacego. 

Taki amazon np tez zrobił baardzo systematyczne, powolne ale +100% w dwa lata. 

Na 27 pozycji mam tylko 3 na dużym minusie, (nike, albemarle oraz polestar) wiec jest niezle. 

1 minutę temu, RonnieArtestics napisał(a):

A masz wynik lepszy niż jakbyś dał w obligacje ? 
bo ja startując miałem mały kapitał i dlatego stwierdziłem ze obligacje nie maja najmniejszego sensu dla mnie. 

To zależy, bo przez moment obligacje potrafiły dawać po prawie 20% :)

ale ja też startowałem z małego kapitału + cały czas nadplacalem kredyt i na wszystko patrzę long -term 10-15 lat. Ja jakoś w 2021 zacząłem od kwot typu 1000 zl za pakiet akcji. To nie sprint tylko maraton, żeby zbudować kapitał z którego można żyć:)