Skocz do zawartości

Upadek Amerykańskiego Sportu

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, matek napisał(a):

Dobra, w miarę zwięźle, kto to jest Mahomes?

Haha, ja już wcześniej wiedziałem ale gdyby nie forum enba tez bym nie wiedział, a tu porównanie do lebrona względem rozpoznawalności na świecie (poza USA) ? 🤔

Edytowane przez RonnieArtestics

Dla Mahomesa szacuneczek akurat, bo on ma chyba early GOAT-karierę (no, ma w każdym razie zajebiste resume jak na swój wiek) i to dobry 'wyjątek' z tym brakiem 'młodych' wielkich gwiazd w USA.

Ocw kosz jeszcze trafia do tieru sportów, w które pykasz na WF-ie, a nawet jak się nie interesujesz to i tak znasz te parę największych postaci. Największą gwiazdą NFL medialnie jest pewnie chłopak Taylor Swift, tu liczba nastolatek na świecie wiedzących kim on jest daje srogi impakt i on z takim Donciciem mógłby się być może równać (+ wiadomo, zajebisty gracz). ;] 

A co do tego co pisał jeszcze RappaR, pewnie kiedyś tam Amerykanie zbudują sobie dobrą bazę piłkarską, bo chyba tam wykładniczo wzrasta zainteresowanie soccerem, Messi, MŚ, jak się dorobią jakiegoś wymiatacza to wiadomo, typ zarobi tryliony.

Tutaj największy fail US-sportu, że w największym sporcie są dalej średni. 

Edytowane przez BMF

9 godzin temu, BMF napisał(a):

A co do tego co pisał jeszcze RappaR, pewnie kiedyś tam Amerykanie zbudują sobie dobrą bazę piłkarską, bo chyba tam wykładniczo wzrasta zainteresowanie soccerem, Messi, MŚ, jak się dorobią jakiegoś wymiatacza to wiadomo, typ zarobi tryliony.

MŚ było w 1994?

Bekcham był 18 lat temu?

Przyznam szczerze, że przy ich populacji Latynosów większej niż na półwyspie iberyjskim aż dziwne, że dalej się nie dorobili topowej repry, ale teza o wykładniczym wzroście zainteresowania się w ogóle nie broni, bo próby są od lat i nijak. 

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Przyznam szczerze, że przy ich populacji Latynosów większej niż na półwyspie iberyjskim aż dziwne, że dalej się nie dorobili topowej repry

Latynosi to tam tania siła robocza (mało przebicia jak chodzi o to jak wydawana jest kasa tłustych sponsorów) a soccer to sport drugiej kategorii. I dla nich to absolutnie nie jest ....

10 godzin temu, BMF napisał(a):

największy fail US-sportu

Dla większości narodów zachodu jest, ale nie dla nich, wiec nie oczekiwałbym poprawy, a o tym że:

10 godzin temu, BMF napisał(a):

tam wykładniczo wzrasta zainteresowanie soccerem

...to ja słyszę od momentu, jak przyznano im organizację mundialu 94

7 minut temu, rw30 napisał(a):

Latynosi to tam tania siła robocza (mało przebicia jak chodzi o to jak wydawana jest kasa tłustych sponsorów) a soccer to sport drugiej kategorii. I dla nich to absolutnie nie jest ....

Wciąż ~PKB Latynosów w USA to coś koło okolice Wielkiej Brytanii/Indii.

Druga kwestia - jedno wydawanie i sponsorzy(a MLS jest 7 najbogatszą ligą świata, efekt skali), a drugie że brak piłkarzy. Kadra USA powinna być mocarna, a to poziom Polszy

14 minut temu, rw30 napisał(a):

...to ja słyszę od momentu, jak przyznano im organizację mundialu 94

A z tym się zgadzam i pisałem o tym - eksplozja popularności piłki nożnej w USA miała być odkąd żyję i nic się praktycznie nie zmienia, piłka nożna upadnie wcześniej niż to się chyba stanie. 

może nie upadnie, może będzie sobie kaparzyła tak jak od wielu lat kaparzy

13 minut temu, RappaR napisał(a):

Wciąż ~PKB Latynosów w USA to coś koło okolice Wielkiej Brytanii/Indii.

tylko ze ich biznesu w US to, I mean no disrespect, strzelam: drobna budowlanka / warsztaty samochodowe / drobne usługi.

3 minuty temu, rw30 napisał(a):

tylko ze ich biznesu w US to, I mean no disrespect, strzelam: drobna budowlanka / warsztaty samochodowe / drobne usługi.

Nie to miałem, ale to ile mają pieniędzy na wydanie na ciuchy, karnety, bilety i produkty reklamowane przez sponsorów plus jest komu oglądać telewizję.

Ogółem fenomen soccera i USA był już analizowany przez lata za pewnie setki milionów dolarów i wniosku się nie dorobiliśmy. 

51 minut temu, RappaR napisał(a):

Ogółem fenomen soccera i USA był już analizowany przez lata za pewnie setki milionów dolarów i wniosku się nie dorobiliśmy. 

Amerykanie po prostu uznali, że to sport kobiecy 🙊

Przy okazji największa kobieca gwiazda piłki nożnej ostatnich lat Alex Morgan w tym roku zakończyła karierę.

7 minut temu, jack napisał(a):

Amerykanie po prostu uznali, że to sport kobiecy 🙊

Przy okazji największa kobieca gwiazda piłki nożnej ostatnich lat Alex Morgan w tym roku zakończyła karierę.

No właśnie tak traktują soccer, jak sport dla dziewczynek. Alex fajna dupa @Koelner powinien potwierdzić. Podobno oczekuje drugiego dziecka, dlatego powiesiła buty 👠 na kołku .Co ciekawe jej mąż Servando też jest zawodowym piłkarzem, tylko zawsze zarabiał średnio sześć razy mniej od Alex 

12 godzin temu, BMF napisał(a):

Tutaj największy fail US-sportu, że w największym sporcie są dalej średni. 

Dla nich to żaden fail. Soccer dla nich to sport 4-5 kategorii i dzieci czy młodzież bardziej garną się do bycia kolejnym Bradym czy Lebronem. Także szkolne czy uczelniane rozgrywki footballu czy koszykówki mają wielką tradycje i myślę, że dopiero jeśli komuś nie uda się w tych sportach próbuje innych. Tak jak w innych krajach piłka nożna jest pierwszym wyborem dla wielkich talentów tak w USA ci najlepsi wybierają inne sporty.

22 minuty temu, The Game 85 napisał(a):

Dla nich to żaden fail. Soccer dla nich to sport 4-5 kategorii i dzieci czy młodzież bardziej garną się do bycia kolejnym Bradym czy Lebronem. Także szkolne czy uczelniane rozgrywki footballu czy koszykówki mają wielką tradycje i myślę, że dopiero jeśli komuś nie uda się w tych sportach próbuje innych. Tak jak w innych krajach piłka nożna jest pierwszym wyborem dla wielkich talentów tak w USA ci najlepsi wybierają inne sporty.

Amerykanie z krwi i kości nie traktują piłki poważnie. Największe gwiazdy drużyny USA jak Pulisic, Musah, Balogun czy Cardoso pochodzą z krajów gdzie piłka jest 1-2 wyborem. 

1 godzinę temu, mayor napisał(a):

No właśnie tak traktują soccer, jak sport dla dziewczynek. Alex fajna dupa @Koelner powinien potwierdzić. Podobno oczekuje drugiego dziecka, dlatego powiesiła buty 👠 na kołku .Co ciekawe jej mąż Servando też jest zawodowym piłkarzem, tylko zawsze zarabiał średnio sześć razy mniej od Alex 

🍆

2 godziny temu, mayor napisał(a):

Totalnie mi umknęła. 

W dniu 23.09.2024 o 09:55, LeweBiodroSmoka napisał(a):

no Wemby już teraz może być spokojnie notowany w granicach top10, a kto poza nim? póki taki Francuz nie zadebiutuje w lidze, to można tylko gdybać

a Wemby oprocz wygranej na puli genetycznej to co teraz wygral? Przecietnemu Jimmiemu (temu co kupuje merch, bilety i NBAtv) "blizej" do 6-8 Lebrona niz do Wembyego-suchara 7-4 z Francji.

5 godzin temu, RappaR napisał(a):

Druga kwestia - jedno wydawanie i sponsorzy(a MLS jest 7 najbogatszą ligą świata, efekt skali), a drugie że brak piłkarzy. Kadra USA powinna być mocarna, a to poziom Polszy

jak na bycie "polskim tenisem stolowym" to i tak niezle. strzelam ze na jakis MS to oni nas by dzisiaj ograli 5 z 10 meczy, 2 remisy i 3 nasze wygrane. w pilke nikt powazny w high school - taki typowy talent atletyczny - nie gra. ogolnie jak sie nie lapiesz do BBalu, Footballu czy Baseballu (kazdy z tych sportow grany na poziomie 6-8 middle school i 9-12 high school - jeden trymestr) - to robisz jakas lekka, plywanie, waterpolo, tenis czy zapasy. wiadomo, czasami sie trafia, ze np gosciu w HS ktory jest top w BBall np nie ryzykuje i nie gra w football to robi jakas lekka albo dyma indywidualnie z trenerem silka/ogolna a gra jedynie poza szkola.

11 minut temu, memento1984 napisał(a):

a Wemby oprocz wygranej na puli genetycznej to co teraz wygral?

nie wiem dlaczego z tej wypowiedzi wyciągnąłeś wniosek, że młody Jimmy ma się teraz do Francuzów ślinić

a co osiągnął? w jednym sezonie miał większy wpływ na grę drużyny niż 90% graczy w historii tej ligi, dodatkowo udało mu się nawet wpłynąć na końcową drabinkę i układ sił w PO, po tym jak praktycznie w pojedynkę pokonał Nuggets w ostatnim meczu regulara

myślę, że to całkiem sporo, a że młodzi jankesi wolą Paula Georga, to akurat nieistotne

Teraz, LeweBiodroSmoka napisał(a):

nie wiem dlaczego z tej wypowiedzi wyciągnąłeś wniosek, że młody Jimmy ma się teraz do Francuzów ślinić

a co osiągnął? w jednym sezonie miał większy wpływ na grę drużyny niż 90% graczy w historii tej ligi, dodatkowo udało mu się nawet wpłynąć na końcową drabinkę i układ sił w PO, po tym jak praktycznie w pojedynkę pokonał Nuggets w ostatnim meczu regulara

myślę, że to całkiem sporo, a że młodzi jankesi wolą Paula Georga, to akurat nieistotne

strasznie nahajpowany - tu akurat rozumiem, bo liga obstawia, ze Francja to wrota do nastepnego strumienia dochodowego z calej Europy. podobnie jak Doncic, pierdolowaty, dopiero w tym sezonie psim swedem z plaskoziemcem u boku.

"udalo mu sie wplynac na koncowa drabinke i uklad sil w PO" haha : )

Teraz, memento1984 napisał(a):

strasznie nahajpowany - tu akurat rozumiem, bo liga obstawia, ze Francja to wrota do nastepnego strumienia dochodowego z calej Europy. podobnie jak Doncic, pierdolowaty, dopiero w tym sezonie psim swedem z plaskoziemcem u boku.

"udalo mu sie wplynac na koncowa drabinke i uklad sil w PO" haha : )

a, to od razu trzeba było pisać, że jesteś ignorantem

ten pierdołowaty Doncic, to pierwszy biały król strzelców ligi od kilkudziesięciu lat, notujący 31ppg w playofach, idealnie wybrałeś sobie przykład żeby wzmocnić przekaz

dzięki przegranej ze Spurs, Nuggets stracili pierwszy seed, przez co trafili na swój najgorszy meczap (tak, chodzi o Lakers;)), nie wiem co w tym kontrowersyjnego, sam Wemby mówił po tym meczu, że ta wygrana była dla niego bardzo ważna i mega motywująca