Skocz do zawartości

BeGM - hard capy

Alonzo

Rekomendowane odpowiedzi

To jest jeszcze wersja robocza - poglądowa. Można w tym temacie zadawać pytania/ dyskutować o hard capach.

W wyniku nowego CBA jest kilka zmian, które narzucają hard capy na 1st lub 2nd tax apron. Warto mieć na bieżąco sytuację z hard capami, gdyż w żadnym momencie nie można ich przekroczyć, a trzeba liczyć zawsze 14 slotów (nawet jak podczas FA nie mamy podpisanych jeszcze tylu graczy). Jako, że jest to nowy rygor w NBA, to dajemy sobie w BeGM czas do końca IV tury FA (a więc okienko na Wymiany po III i po IV turze) na wszelkie korekty z tym związane, gdyż część GMów ma już dogadane różne wymiany, które są rozbite na poszczególne okienka FA.

Temat zakładam teraz, gdyż termin na Oferty w III turze FA jest dziś do północy, a wykorzystanie Wyjątków ( takich jak - MLE, BAE, TPE tez narzuca hard cap)

Hard capy na sezon 2024/25 wynikające z naszego rozliczenia finansowego:

Detroit Pistons - 169 975 743$

Miami Heat - 160 688 324$

Washington Wizards - 169 781 787$

Minnesota Wolves - 166 335 497$

Golden St. Warriors - 167 634 588$

Sacramento Kings - 153 372 825$

The first tax apron for the 2024/25 league year ($178,132,000) will be the hard cap for any team that acquires a player via sign-and-trade, signs a player using more than the taxpayer portion of the mid-level exception, signs or acquires a player using a bi-annual exception, uses any portion of its mid-level exception to add a player via trade or waiver claim, acquires more than 100% of the outgoing salary in a trade, or uses a trade exception generated prior to the start of the 2024 offseason.

The second tax apron ($188,931,000) represents the hard cap for a team that uses any portion of the mid-level exception, aggregates two or more player salaries in a trade, sends out cash in a trade, or uses a signed-and-traded player to take back salary.

Od 1 lipca w wyniku s&t oraz przejęcia większej kwoty niż się oddało, hard capy na 1st apron - 178 132 000$ mają:

Chicago Bulls

Cleveland Cavs

Indiana Pacers

Charlotte Hornets

Houston Rockets

New Orleans Pelicans

Portland Blazers

LA Lakers

Jeak kogoś pominałem lub coś źle wpisałem, to dajcie znać - poprawimy.

21 minut temu, Reikai napisał(a):

Czy majac HC 160.8 u Heat, moge robic tak zeby zmiescic sie na T1 w 13 grajkach, a 14 grajka podpisac po T1?

Czy musze I tak miec te minimum 0y exp w kontrakcie z tylu glowy martwe, pomimo tego life hacka z 13 grajkami w T1?

To jest dobre pytanie.

Wydaje mi się, że przy naszym hard capie z arkusza wynikającego z 3-latki możesz - po prostu nie możesz w żadnym momencie przekroczyć tego hard capu, bo narzucił go Tobie Właściciel.

Natomiast przy 1st i 2nd apron liczy się do 14 graczy - tu zdaję się na moich rl Heat, którzy mają około 1,2mln$ do 2nd apron i nie mogą podpisać nikogo na nawet częściowo gwarantowany kontrakt. - tzn. nie mogą, bo nie chcą - wejście nawet na chwile w 2nd apron oznacza po prostu że restrykcje w ich przypadku obowiązywałyby jak wśród drużyn z 2nd apron - nawet jak by z niego zeszli później podczas sezonu.

Edytowane przez Alonzo

Bardzo możliwe że moje Utah też jest pod harcap na 1st apron - przejąłem Lavine w dealu i jeśli dobrze kojarzę, deal wchodził 1lipca

Ale nie wiem jak to jest, jeśli deal był dogrywany przed - w RL NBA zespoły też kombinowały z tymi terminami, więc to jest do sprawdzenia dodatkowo 

• 3 tygodnie później...

Na sezon 2024/2025 bez hard capów pozostają:

Boston Celtics

Brooklyn Nets

Philly 76ers

Milwaukee Bucks

Orlando Magic

Dallas Mavs

San Antonio Spurs

Hard capy w skrócie - kilka drużyn ma te wynikające z naszego systemu finansowego, Denver i Toronto na 2nd apron  188,9mln (po użyciu TaxMLE), pozostałe teamy na 1st apron 178,132mln$ @bogans2 czy Ty korzystałeś z fullMLE, czy z TaxMLE - bo z umów nie wynika to jednoznacznie? 

Edytowane przez Alonzo

7 minut temu, Alonzo napisał(a):

Boston Celtics

Brooklyn Nets

Milwaukee Bucks

Orlando Magic

Dallas Mavs

San Antonio Spurs

Hard capy w skrócie - kilka drużyn ma te wynikające z naszego systemu finansowego, Denver i Toronto na 2nd apron  188,9mln (po użyciu TaxMLE), pozostałe teamy na 1st apron 178,132mln$ @bogans2 czy Ty korzystałeś z fullMLE, czy z TaxMLE - bo z umów nie wynika to jednoznacznie? 

Z fullMLE korzystałem i muszę się zmieścić pod 178mln ze wszystkimi kontraktami. Narazie jestem poniżej.

TaxMLE nie mam bo w momencie składania ofert w 3 turze nie byłem pomiędzy pierwszym a drugim apronem. Miałem 160mln

Edytowane przez bogans2

27 minut temu, Alonzo napisał(a):

Boston Celtics

Brooklyn Nets

Milwaukee Bucks

Orlando Magic

Dallas Mavs

San Antonio Spurs

A ja czemu mam hardcap? Nie użyłem jeszcze MLE. 

5 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

A ja czemu mam hardcap? Nie użyłem jeszcze MLE. 

W dniu 16.08.2024 o 09:53, Alonzo napisał(a):

Od 1 lipca w wyniku s&t oraz przejęcia większej kwoty niż się oddało, hard capy na 1st apron - 178 132 000$

Może miałeś jakiś deal w którym przyjąłem więcej niż oddałeś?

@RonnieArtestics na pierwszy duży oka deal Harta wrzuca Ciebie w HC

A czy mógłbym zamienić że podpisałem Prince z BAE? To miałbym ładna część MLE jeszcze do spożytkowania na kogoś. 

Z korzyścią dla zawodników by było😄

Dla Prince bez różnicy z czego ma zapłacone a BAE mam

@Alonzo

Edytowane przez bogans2

Godzinę temu, bogans2 napisał(a):

A czy mógłbym zamienić że podpisałem Prince z BAE? To miałbym ładna część MLE jeszcze do spożytkowania na kogoś. 

Z korzyścią dla zawodników by było😄

Dla Prince bez różnicy z czego ma zapłacone a BAE mam

@Alonzo

@bogans2