Skocz do zawarto艣ci

EURO 2024

Braveheart22

Pi艂karskie EURO - historia i tera藕niejszo艣膰  

52 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Reprezentacja (poza ukochan膮 Polsk膮, kt贸rej kibicujemy zawsze ca艂ym sercem:)), kt贸rej zazwyczaj kibicujesz przy okazji rozgrywania Mistrzostw Europy to:

2. 2. S艂ysz膮c has艂o "czarny ko艅" tegorocznego turnieju, w pierwszej kolejno艣ci my艣l臋, 偶e mo偶e by膰 to:

3. 3. Najbardziej wyj膮tkowy/pami臋tny moment w historii mecz贸w fina艂owych ME to:

• Rzut karny Panenki 1976r.
    • Wolej van Bastena 1988r.
    • Z艂oty gol Trezeguet 2000r.
    • Inna sytuacja
  4. 4. Kt贸r膮 edycj臋 turnieju wspominam najlepiej/darz臋 najwi臋kszym sentymentem?

• Euro 2020/21
      0
    • Euro 2016
    • Euro 2012
    • Euro 2008
    • Euro 2004
    • Euro 2000
    • Euro 1996
    • Jedna z wcze艣niejszych edycji
  5. 5. Kt贸ra reprezentacja sprawi艂a wi臋ksz膮 sensacj臋, zdobywaj膮c mistrzostwo Europy?

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Braveheart22 napisa艂(a):

Spodziewam si臋, 偶e spor膮 popularno艣ci膮 mo偶e si臋 te偶 cieszy膰 euro 2000, kt贸re sta艂o na bardzo dobrym poziomie pi艂karskim. Osobi艣cie wy偶ej mam 2004, bo w 2000 nie 艣ledzi艂em jeszcze z takim zaanga偶owaniem. Ale do dzisiaj boli pora偶ka Holendr贸w w p贸艂finale...

Mnie bardziej boli pora偶ka W艂och贸w z 呕abojadami i to jeszcze w dodatku w takich okoliczno艣ciach. W艂osi byli wtedy tacy pi臋kni i romantyczni. Og贸lnie brakuje strasznie mocnej Italii na pi艂karskich turniejach. A patrz膮c na ich kadr臋 to mam wra偶enie, 偶e Polacy stoj膮 w podobnym tierze.

Swoj膮 drog膮 mo偶esz 偶a艂owa膰 nie 艣ledzenia Euro 2000 na 偶ywo i wspominania Euro 2004. Chyba bardziej sentyment, bo opr贸cz Grek贸w i mocnych Czech贸w i jak rozumiem Tw贸j pierwszy du偶y turniej, bardzo przeci臋tny pi艂karsko turniej. Ja najlepiej wspominam z tamtego turnieju oryginaln膮 Roteiro, kt贸r膮 kopa艂em przez lata.

Najwi臋kszy sentyment mam do Turcji 2008. Co oni grali i jakie emocje dostarczali. To by艂by pi臋kniejszy mistrz Europy ni偶 Dania i Grecja razem wzi臋ta, bo niespodzianka + styl. Jako艣 tak wskaza艂em teraz te偶 jako czarnego konia Turcj臋, bo oni na du偶ych turniejach potrafi膮 zaskoczy膰 i chocia偶 generacja pi艂karzy si臋 zmienia to zawsze maj膮 ogromny repertuar w ofensywnie.聽

Og贸lnie super post @Braveheart22:)

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

1 minut臋 temu, MarcusCamby napisa艂(a):

Swoj膮 drog膮 mo偶esz 偶a艂owa膰 nie 艣ledzenia Euro 2000 na 偶ywo i wspominania Euro 2004. Chyba bardziej sentyment, bo opr贸cz Grek贸w i mocnych Czech贸w i jak rozumiem Tw贸j pierwszy du偶y turniej, bardzo przeci臋tny pi艂karsko turniej.

Wed艂ug mnie Euro 2004 by艂o lepsze od wszystkich nast臋pnych ME.

Mecze Anglia-Portugalia oraz Czechy-Holandia to pi艂karskie klasyki i pewnie top 5 najlepszych mecz贸w w historii Euro. Kilka innych (np. Portugalia-Holandia czy Anglia-Francja) te偶 by艂o ok. Odbi贸r tego turnieju psuje troch臋 wygrana Grek贸w - jedynego underdoga, kt贸remu nikt nie kibicowa艂. ;]

Najgorsze Euro to zdecydowanie to z 2016 roku. Mo偶e i mi艂o si臋 wspomina wyst臋py Polski oraz Islandii, ale poza tym? Niewiele dramaturgii, bezbarwne wyst臋py gwiazd, pa藕dzierzowy mistrz.聽

Odno艣nik do komentarza

49 minut temu, Braveheart22 napisa艂(a):

@ptak聽sorki za ma艂e zamieszanie z ankiet膮, ale co艣 strona nawali艂a. Zaznaczy艂e艣 "inna sytuacja" przeskoczy艂o teraz automatycznie na "wolej van Bastena 1988r.". Je艣li mia艂e艣 na my艣li inn膮 sytuacj臋 to napisz.聽

No oczywi艣cie, 偶e ten wolej馃榿

Odno艣nik do komentarza

Pi臋kny post @Braveheart22 aczkolwiek nie wiem jak wy, ale ja nie czuje jako艣 tego sza艂u na Euro, odk膮d powi臋kszyli turniej do 24 dru偶yn sta艂 si臋 on dla mnie taki hmm mia艂ki? Euro 2016 dla nas by艂o szcz臋艣liwe, ale jednocze艣nie sam turniej by艂 偶aden z Portugali膮, kt贸ra psi sw臋dem wysz艂a z grupy a ca艂膮 faz臋 pucharow膮 przypcha艂a w dogrywkach i nie b臋dzie chyba zaskoczeniem ani niczym niepopularnym je艣li powiem, 偶e by艂 to najgorszy zwyci臋zca Euro w historii. Euro 2020(1) poza przykrym zdarzeniem z Erkisenem i bezsensownym skakaniem z kraju do kraju jako艣 mi si臋 nie zapisa艂o w pami臋ci.

Najmilej wspominam chyba Euro 2000 i tak te偶 zag艂osowa艂em aczkolwiek 2004, 2008 i 2012 r贸wnie偶 g艂臋boko w serduszku.

Pami臋tam t臋 opraw臋 Eurosportu z animowanym DJ-em, reklam臋 Hyundaia z kawa艂kiem "Ready To Go" zespo艂u Republica. Pi艂karsko to ostatni zryw Rumun贸w generacji Hagiego, blama偶 Niemc贸w (cho膰 mniejszy ni偶 4 lata p贸藕niej), 艣wietne p贸艂fina艂y no i z艂ote bramki. Bo偶e jak ja bym chcia艂 偶eby one wr贸ci艂y albo chocia偶 niech chocia偶 srebrne gole przywr贸c膮, bo na dogrywki patrze膰 czasami nie mog臋.

W sumie te Euro, 2004 oraz 2008 to s膮 turnieje w kt贸rych strasznie 偶a艂uj臋, 偶e UEFA nie rozgrywa spotka艅 o br膮z.

34 minuty temu, MarcusCamby napisa艂(a):

W艂osi byli wtedy tacy pi臋kni i romantyczni. :)

Pi臋kny i romantyczny to by艂 Francesco Toldo (bardzo niedoceniany bramkarz), reszta tak sobie.

Odno艣nik do komentarza

3 minuty temu, Pepis21 napisa艂(a):

Pi臋kny i romantyczny to by艂 Francesco Toldo (bardzo niedoceniany bramkarz), reszta tak sobie.

Ca艂a tamta Italia by艂a niedoceniana. Profesor Fabio Cannavaro z Parmy, kt贸ry mam wra偶enie dopiero zas艂u偶ony hype zyska艂 w 2006, a ju偶 w 2000 by艂 znakomity. Wspania艂y Totti na pierwszej pi艂karskiej imprezie. Og贸lnie wielu zapomnianych pi艂karzy z tamtego okresu gra艂o na tym turnieju znakomicie. To by艂 spory underdog przeciw Holandii, kt贸r膮 w karnych pokonali i Francji, gdzie zabrak艂o niewiele do triumfu.

Odno艣nik do komentarza

3 minuty temu, vero1897 napisa艂(a):

Dobrze, 偶e chocia偶 Trezeguet si臋 zrehabilitowa艂 za t膮 strzelona z艂ot膮 bramk臋 W艂ochom nie trafiaj膮c karnego w serii '11' w finale M艢 w Berlinie 2006r.

Trezege i wiecznie Trezege. Nawet w tej ankiecie sobie stoi ko艂o Puskasa i Van Bastena, a pasuje tam mniej wi臋cej tak:

Armyclown.png.9ec9ad888fc2dc407317a0ccecaa8bdd.png

Wszyscy zapominaj膮 ju偶 w jakich okoliczno艣ciach wyr贸wna艂 Pan Wiltord.聽

Nad Trezguet to ju偶 by bardziej pasowa艂 taki Olivier Bierhoff.

Odno艣nik do komentarza

eee tam W艂ochy, wtedy to Holandii by艂o 偶al, ktora w grupie z Francj膮 czyli przysz艂ym mistrzem wygra艂a. M贸j pierwszy prawdziwy turniej, bo m艣 1998 pamietam tylko fina艂 i to jak przez mg艂臋. Pamietam jak dzis po艂fina艂 W艂ochy Holandia, s艂upek Bergkampa i dwa niewykorzystane karne Holendr贸w. A potem konkurs karnych, ktory oczywiscie wygrali W艂osi, Italia to by艂 taki troche meh finalista jak dla mnie, co doszedl do fina艂u, bo mial najlepszego bramkarza i tward膮 obron臋. Holendrzy szli jak burza po mistrzostwo, grali widowiskowo, strzelali pe艂no goli, az do p贸艂fina艂u. Caly mecz dusili W艂ochow, ale gola nie strzelili.聽

No i ta bramka Figo z Angli膮 (ten gol fajnie pokazuje zmiany jakie zaszly w futbolu, nacisk na przeciwnika, pressing, tutaj na takim poziomie Figo sobie podchodzi nieatakowany z pilka jakies 30 metrow, no ale sam strzal idealny):

https://www.youtube.com/watch?v=A8pwGsoBPBI

W ogole to by艂 chyba najlepszy mecz Euro, mimo, ze byl w fazie grupowej, polecam obejrze膰 skr贸t. Anglia 2:3 Portugalia, gdzie Angole prowadzili 2:0, a strzelanie dla Portugalii rozpocza艂 wlasnie Figo. Tamta Portugalia tez by艂a pi臋kna Rui Costa, Nuno Gomez, Luis Figo, pokemon Xavier w obronie i Vitor Baia na bramce. Te偶 艂adnie szli, ale przegrali w polfinale po dogrywce z Francja.

Francja najwiekszy farciarz turnieju, polfinal i final wygrany w dogrywce, gdzie byl golden goal i nie dalo sie juz nawet odrobic. A w finale to juz w ogole sam fakt, ze byla dogrywka to by艂a fura szczescia, bo Francuzi strzelili w ostatniej akcji, dodatkowo blad popelnil niezawodny do tej pory Toldo. I w dogrywce ikoniczny gol Trezeguet.

No i to byl turniej, kazdy mecz by艂 praktycznie o wszystko i chcialo sie ogladac, 16 najlepszych druzyn z Europy, poziom druzyn i rywalizacji wy偶szy ni偶 na M艢. Teraz to polowy meczow sie nie chce ogladac odkad sa 24 druzyny. Ca艂ymi dniami si臋 gra艂o w pi艂k臋 i wraca艂o tylko ogladac mecze, by艂 taki entuzjazm i frajda z ogladania, zajebisty turniej, same dobre wspomnienia. Szkoda, ze teraz czlowiek ma wyjebane i nie czuje juz tak tego. Mo偶e te偶 w艂a艣nie to, 偶e jest taki nacisk na taktyk臋 albo, 偶e s艂absze druzyny si臋 muruj膮 zamiast atakowac przez to ten futbol teraz jest dla mnie duzo nudniejszy po prostu, mimo, 偶e poziom gry zdecydowanie wzr贸s艂, no inny sport to jest jakby.

a no i jebany var zabral druga czesc frajdy z ogladania.

Edytowane przez steve
Odno艣nik do komentarza

Euro 2000 to te偶 weso艂a Jugos艂awia, w kt贸rej meczach bramki, mo偶na powiedzie膰, spada艂y z nieba.聽

3-3 ze S艂oweni膮, gdzie w kilka minut odrobili z 0-3, graj膮c w 10. 3-4 z Hiszpani膮 czy potem w 膰wier膰finale 1-6 oklep od Holendr贸w.聽

Po turnieju Savo Milosevi膰 za bardzo du偶膮 sum臋 trafi艂 do Parmy.聽

No i Rumunia wyrzucaj膮ca Anglik贸w z turnieju to te偶 historia mistrzostw.聽

Btw, czy Gaizka Mendieta to nie by艂 pierwszy zawodnik, kt贸ry przy wykonywaniu rzut贸w karnych, do ko艅ca patrzy艂 na bramkarza bez skierowania wzroku na pi艂k臋?聽

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.