Skocz do zawartości

Lakers 24/25

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, BMeF napisał(a):

Hayes to jest ~dobry back-up na 20 minut (w formie od ~stycznia), ale Warriors mieli w tych dobrych sezonach chyba zawsze do dyspozycji proven legit smallballowy lineup - przejście przez Zachód z Vanderbiltem/Hachimurą grającymi większość minut jako 'centrzy' to by była jednak wyższa szkoła robienia smallbalu. Do tej pory bronili dobrze, tak że zobaczymy.

Warriors podczas ostatniego mistrzowskiego runu w top 5 minut mieli tylko jednego zawodnika powyżej dwóch metrów (Wiggins), Lakers mają jednego poniżej (Doncica różnie podają) i ich smallball tak naprawdę wcale nie jest small, po prostu grają więcej niż inni bez nominalnego centra, mając za to napakowaną rotację dużych wingów. Póki co dają radę zarówno w obronie, jak i na deskach, a ci ofensywni środkowi zazwyczaj zaliczają przeciw nim słabe mecze.

Lineup Doncic-Reaves-James-DFS-Rui rozegrał najwięcej minut od transferu (108), notując netrtg na poziomie prawie 19 i do tej pory nikomu nie udało się obnażyć jego słabości. Najbliżej byli chyba Warriors ze switchami, a Lakers i tak im wdupili ortg na poziomie 128, pomimo że Luka rozegrał być może najsłabszy mecz w sezonie.

W ogóle Lakers dopiero zaczynają łapać rytm w ataku, w ostatnich 10 meczach mają najlepszą ofensywę w lidze, a przecież terminarz prosty nie był.

Hayes z kolei jest dla mnie największym zaskoczeniem tego sezonu, 9-6-1 jako starter, TS% powyżej 70 i przede wszystkim naprawdę dobra obrona. To jest obecnie legit zawodnik rotacji, pytanie tylko czy w playoff rywale nie zeżrą go fizycznością.

Edytowane przez Jendras

2 minuty temu, Jendras napisał(a):

Warriors podczas ostatniego mistrzowskiego runu w top 5 minut mieli tylko jednego zawodnika powyżej dwóch metrów (Wiggins), Lakers mają jednego poniżej (Doncica różnie podają) i ich smallball tak naprawdę wcale nie jest small, po prostu grają więcej niż inni bez nominalnego centra, mając za to napakowaną rotację dużych wingów. Póki co dają radę zarówno w obronie, jak i na deskach, a ci ofensywni środkowi zazwyczaj zaliczają przeciw nim słabe mecze.

Warriors w top8 minut w 2022 mieli Looneya, Draymonda, Wigginsa, Portera, więc dziwi mnie, że oni zostali podani za punkt odniesienia, oni czasami mieli undersized obwód i tyle. 

Lakers przez większość minut nie mają na parkiecie ani jednego gracza, który dobrze broni obręczy. Może to przejdzie, może nie, odnosiłem się do porównania do Warriors, gdzie Draymond jest ~dobry w obronie we ~wszystkim. Jeśli to przejdzie to nie wiem czy był porównywalny case w przeszłości, tak na oko nie bardzo. 

(chyba, że Hayes zacznie grać więcej niż ~20 minut na mecz)

5 minut temu, BMeF napisał(a):

Warriors w top8 minut w 2022 mieli Looneya, Draymonda, Wigginsa, Portera, więc dziwi mnie, że oni zostali podani za punkt odniesienia, oni czasami mieli undersized obwód i tyle. 

No nie "czasami", bo ich drugi lineup w playoff to Curry-Poole-Thompson-Wiggins-Green. No i fajnie, że mieli czterech gości w przedziale 6'7-6'9, Lakers mają takich 5-6.

Cytat

Lakers przez większość minut nie mają na parkiecie ani jednego gracza, który dobrze broni obręczy. Może to przejdzie, może nie, odnosiłem się do porównania do Warriors, gdzie Draymond jest ~dobry w obronie we ~wszystkim. Jeśli to przejdzie to nie wiem czy był porównywalny case w przeszłości, tak na oko nie bardzo.

Obrona obręczy w smallballu schodzi na drugi plan, najważniejsze jest switchability, a przy tym wszystkim należy też wziąć pod uwagę, że Lakers generalnie są lepsi na desce i przede wszystkim mają więcej talentu w ataku, więc nie wiem, czemu skupiłeś się akurat na tym jednym elemencie. 

1 minutę temu, Jendras napisał(a):

Obrona obręczy w smallballu schodzi na drugi plan, najważniejsze jest switchability, a przy tym wszystkim należy też wziąć pod uwagę, że Lakers generalnie są lepsi na desce i przede wszystkim mają więcej talentu w ataku, więc nie wiem, czemu skupiłeś się akurat na tym jednym elemencie. 

P_M porównał Lakers do Warriors pod względem obsady C, więc sobie pozwoliłem zauważyć, że poza Looneyem (i Paczulią czy innym Bogutem z przeszłości) oni zawsze mieli certyfikowanego smallball centra (Draymond), i to co robią Lakers idzie o krok dalej (Hachimura i Vanderbilt jako ~centrzy, brak dobrej obrony obręczy bez Hayesa). Ty mnie chyba teraz przekonujesz, że to wypali, gdy napisałem w poście, który cytowałeś, że:

22 godziny temu, BMeF napisał(a):

Do tej pory bronili dobrze, tak że zobaczymy. 

9 minut temu, 24kobe8 napisał(a):

Na ten moment na rotowire w Houston wszyscy active, ciekawe...

majo mieć tydzień przerwy potem, młoda drużyna, czemu nie nabrać pewności przez PO?

....albo się jej pozbyć

zwłaszcza, że (w PO 1st RD) wyjdą na drużynę z P-I, może i zmęczono, ale na pewno w rytmie meczowym

Godzinę temu, rw30 napisał(a):

majo mieć tydzień przerwy potem, młoda drużyna, czemu nie nabrać pewności przez PO?

....albo się jej pozbyć

zwłaszcza, że (w PO 1st RD) wyjdą na drużynę z P-I, może i zmęczono, ale na pewno w rytmie meczowym

Zwłaszcza że trener udoka mówił coś o  znalezieniu złotego środka pomiędzy odpowiednią dozą odpoczynku przerwy a zwyczajnym zardzewieniem, czyli wypadnięciem z odpowiedniego rytmu meczowego. Tym bardziej że Houston to generalnie młoda drużyna

6 minut temu, z8k napisał(a):

Minny a potem Hou lub Gsw. WCF do zrobienia, IMO dobrze ze uniknelismy GSW w 1st round.

Szkoda ze Memphis jest aż tak słabe, bo Jimmy skończył mecz ledwo człapiąc po tym jak go Leonard skasował 

dobrze, że bez GSW w 1st. Strasznie irytujący, moving screens all day every day + Shrek na innych zasadach u sędziów niż reszta 

3 minuty temu, airmax napisał(a):

Szkoda ze Memphis jest aż tak słabe, bo Jimmy skończył mecz ledwo człapiąc po tym jak go Leonard skasował 

dobrze, że bez GSW w 1st. Strasznie irytujący, moving screens all day every day + Shrek na innych zasadach u sędziów niż reszta 

shrek to draymond? ja zawsze myślałem że on miał ksywe donkey

Chyba fajnie, Wolves niby mają size, ale Gobert to takie średnie punishment smallballu, a Randle to znany playoff performer; niby top D, ale te 4-out na pickach/5-out lineupy to chyba niezmiennie killer na Goberta; niby jest Edwards, ale McDaniels, DiVincenzo, Conley, NAW - no raczej ciężko im będzie atakować w obronie Doncicia. Ten Edwards za to dobry test na ile z tym perimeter D i so-so rim protection Lakers mogą zrobić run w playoffach, ale raczej to za mało żeby ograć LAL. Czy ja czegoś nie widzę?

Przypominam, że mieliśmy tylko kilkanaście % szans na Minny w pierwszej rundzie. Udało się i nie ma co żałować. Oczywiście przeciwnik godny i trzeba dać z Siebie wszystko, bo potencjalna porażka również wchodzi w grę.

Pamiętajcie jednak, że oba pozostałe scenariusze - GSW i Nuggets wyglądały jeszcze mniej optymistycznie a poza tym to co ktoś wyżej wspominał - trafilibyśmy do tej "trudniejszej" części tabelki. Lakers w potencjalnej drugiej rundzie trafią na Rockets/Warriors/Grizzlies co jak na Top 4 na silnym zachodzie nie brzmi aż tak źle. ;) 

W mojej opinii najważniejsze, że ktoś z pary Thunder/Nuggets w razie sukcesu (a takim nazwałbym awans do trzeciej rundy) mógłby trafić nam się dopiero w Finale Konfy.

22 godziny temu, BMeF napisał(a):

P_M porównał Lakers do Warriors pod względem obsady C, więc sobie pozwoliłem zauważyć, że poza Looneyem (i Paczulią czy innym Bogutem z przeszłości) oni zawsze mieli certyfikowanego smallball centra (Draymond), i to co robią Lakers idzie o krok dalej (Hachimura i Vanderbilt jako ~centrzy, brak dobrej obrony obręczy bez Hayesa). Ty mnie chyba teraz przekonujesz, że to wypali, gdy napisałem w poście, który cytowałeś, że:

Pisałeś, że Warriors zawsze mieli "proven legit smallballowy lineup". Ja uważam, że obecni Lakers dysponują lepszym zestawem do takiej gry niż GSW w '22, mimo że tamci mieli Draymonda. W kwestiach defensywnych zaś przed Hachimurą wymieniałbym DFS, a pewnie i LeBrona. Czy to wypali - nie wiem, na razie działa.

41 minut temu, Jendras napisał(a):

Pisałeś, że Warriors zawsze mieli "proven legit smallballowy lineup".

No mieli (w D), tam głównym dylematem był talent w ataku, a nie to czy Draymond ogarnie jako smallball C w obronie (bo to był 2022 rok, chyba wiadomo było, że ogarnie). Tytuł wygrali, bo kilku rolesów zrobiło życiówkę w PO w ataku. 

Lakers mają wybitny talent w ataku i ku zaskoczeniu chyba wszystkich bronili bardzo dobrze bez centra przez miesiąc, potem bronili kiepsko (kontuzje, terminarz), a potem znowu zamknęli Thunder i Rockets jak trzeba było się spiąć. Co, nie ukrywam, powoduje, że mam duży hype przed playoffami (dobra obrona = Lakers mogą przegrać jedynie z Celtics, Cavs i Thunder IMHO), ale daleko tu do pewniaka. I tak, LeBron z mniejszym usage w tej swojej ulubionej roli safety w D może wypalić. 

Edytowane przez BMeF