Skocz do zawartości

rozkminy psychologiczne aka na kozetce u terapeuty ep#1 - bycie singlem

rw30

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, blackmagic napisał(a):

Ogólnie spoko że podważacie l naukowe podejście psychologii a po drugiej stronie jako lepsze rozwiązanie jest stawiany koleś w sukience czytający książkę o superbohaterze którego historia się zmianiala na przestrzeni czasu a Ci co ja czytają w przeszłości palili ludzi współpracowali z hitlerem i wypłacają na całym świecie odkszkodowania za pedofilię. Serio abstrahując już od samej psychologii sposób myślenia jest fascynujący 

@julekstep zapomniał o Krzyżakach, bingo nie zrobił. 

7 minut temu, julekstep napisał(a):

xDDD

Ale piekne internetowe bingo

Najlepsze w tym wszystkim jest to ze ja nawet polubiłem jak chyba fluber pisał że większość psychologów się nie nadaje, że szkoda zamiast pomagać, ale serio czepianie się podstaw metodologii psychologii i stawianie jako lepszej opcji kk (a w sumie to każdej religii) to jest grubszy mindfuck

Fajnie jest pisać tylko o tych fajnych momentach w historii kościoła. Za wiele ich nie ma ale zawsze można się na nich skupić. 

12 minut temu, blackmagic napisał(a):

Fajnie jest pisać tylko o tych fajnych momentach w historii kościoła. Za wiele ich nie ma ale zawsze można się na nich skupić. 

Janek to Ty?

14 minut temu, blackmagic napisał(a):

ale serio czepianie się podstaw metodologii psychologii i stawianie jako lepszej opcji kk (a w sumie to każdej religii) to jest grubszy mindfuck 

Yup

Jesli dwie rzeczy polegaja na wierze to zdecydowanie bardziej ufam tej ktora mowi ze jest wiara xD

22 minuty temu, julekstep napisał(a):

Janek to Ty?

Yup

Jesli dwie rzeczy polegaja na wierze to zdecydowanie bardziej ufam tej ktora mowi ze jest wiara xD

Ja nie wierze ogolnie - mam spostrzeżenia swoje na różne tematy, sa książki na różne tematy, są badania na różne tematy i na ich podstawie można ocenić czy coś jest faktem czy mitem. To że coś przyznaje że jest wiara (teraz bo kiedyś perspektywa kk była trochę inna, ale o tym niedobra rozmawiać) nie powoduje że wartość tego rośnie. 

49 minut temu, blackmagic napisał(a):

Ja nie wierze ogolnie - mam spostrzeżenia swoje na różne tematy, sa książki na różne tematy, są badania na różne tematy i na ich podstawie można ocenić czy coś jest faktem czy mitem. To że coś przyznaje że jest wiara (teraz bo kiedyś perspektywa kk była trochę inna, ale o tym niedobra rozmawiać) nie powoduje że wartość tego rośnie. 

Jak dla mnie generalnie jeśli ktoś wspomina o Hitlerze przy KK, to lol. Coś jak turboslowianizm 

49 minut temu, blackmagic napisał(a):

To że coś przyznaje że jest wiara (teraz bo kiedyś perspektywa kk była trochę inna, ale o tym niedobra rozmawiać) nie powoduje że wartość tego rośnie. 

jeśli ostatecznym celem danej 'usługi' jest poprawa 'samopoczucia' to jak najbardziej wartość tej usługi wzrasta jeśli jest zbudowana na prawdzie -> inaczej kończy się hajem na Xanaxie i tym podobnych

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Jak dla mnie generalnie jeśli ktoś wspomina o Hitlerze przy KK, to lol. Coś jak turboslowianizm 

No ja myślę że Reichskonkordat namawianie na głosowanie na nsdap a potem pomoc w ucieczce zbrodniarzom do Argentyny to jednak ciężko nazwać inaczej niż współpraca 

7 minut temu, julekstep napisał(a):

jeśli ostatecznym celem danej 'usługi' jest poprawa 'samopoczucia' to jak najbardziej wartość tej usługi wzrasta jeśli jest zbudowana na prawdzie -> inaczej kończy się hajem na Xanaxie i tym podobnych

Wiesz co do zasady nie chodzi o podawanie leków w psychologii.

i nie wiem jak nauki kościoła są bardziej zbudowane na prawdzie niż jakakolwiek nauka (nawet humanistyczna których jak wiemy nei cenisz). Ale chętnie się dowiem

4 minuty temu, blackmagic napisał(a):

No ja myślę że Reichskonkordat namawianie na głosowanie na nsdap a potem pomoc w ucieczce zbrodniarzom do Argentyny to jednak ciężko nazwać inaczej niż współpraca 

i nie wiem jak nauki kościoła są bardziej zbudowane na prawdzie niż jakakolwiek nauka (nawet humanistyczna których jak wiemy nei cenisz). Ale chętnie się dowiem

Są zbudowane na prwdzie, tylko @julekstep nie chodzi do kościoła, bo jest niewierzący :)

Ja sam jestem wierzący i w żadnym wypadku nie wyśmiewam instytucji KK, tylko argumentację J.

5 minut temu, blackmagic napisał(a):

No nie - co do zasady chodzi o wyciaganie kasy z naiwniakow, jak to w kuglarstwie

Z tym ze ci kuglarze sa wyjatkowo szkodliwi

6 minut temu, blackmagic napisał(a):

W sensie teraz udajesz ze nie wiesz ze slowa maja rozne znaczenia czy o co ci chodzi? xD

Serio zestawiles 'nauke kosciola' z 'nauka' jaka udaje psychologia? damn

4 godziny temu, julekstep napisał(a):

No nie - co do zasady chodzi o wyciaganie kasy z naiwniakow, jak to w kuglarstwie

Z tym ze ci kuglarze sa wyjatkowo szkodliwi

W sensie teraz udajesz ze nie wiesz ze slowa maja rozne znaczenia czy o co ci chodzi? xD

Serio zestawiles 'nauke kosciola' z 'nauka' jaka udaje psychologia? damn

Hm czyli darmowe porady psychologiczne spoko, złe jak ktoś chce pieniądze brać? I gdzie w tym wszystkim kuglarstwo? Bo to bardziej kaznodzieje co uzdrawiali dotykiem ale to znowu kościół albo inny Kaszpirowski. 

co do drugiej części - pisałeś że kościół daje to samo więc rozumiem że zapewnia te same usługi co psychologia. Więc skoro piszesz że wartość tej usługi wzrasta jak jest oparta o prawdę to zapytałem w jaki sposób to co mówi kościół czytaj biblia jest oparte na prawdzie. 

29 minut temu, blackmagic napisał(a):

Więc skoro piszesz że wartość tej usługi wzrasta jak jest oparta o prawdę to zapytałem w jaki sposób to co mówi kościół czytaj biblia jest oparte na prawdzie. 

Jedni i drudzy opowiadaja bajki

Jedni nazywaja to prawdami wiary drudzy probuja to sprzedac jako prawdy naukowe

Ile razy jeszcze mam to samo napisac? 

31 minut temu, blackmagic napisał(a):

Hm czyli darmowe porady psychologiczne spoko

Dilerzy tez czasem rozdaja narkotyki za darmo

20 minut temu, julekstep napisał(a):

Jedni i drudzy opowiadaja bajki

Jedni nazywaja to prawdami wiary drudzy probuja to sprzedac jako prawdy naukowe

Ile razy jeszcze mam to samo napisac? 

Dilerzy tez czasem rozdaja narkotyki za darmo

Jedni opowiadają bajki i zbierają na to hajs, drudzy (ogólnie nauki behawioralne) próbą odpowiedzieć na wiele trudnych pytań dotyczących ogólnej kwestii czemu ludzie zachowują się tak a nie inaczej. To że wyniki są czasem niejednoznaczne to efekt tego jak skomplikowane są niektóre problemy ( bo to nie tylko kwestia psychologii ale i kultury geografii neurobiologii etc). Brak jednego rozwiązania i to że wynik w różnych grupach może być inny nie znaczy ze zależności nie istnieją - czasem po prostu nie umiemy zidentyfikować wszystkich determinantów. 
inna rzecz że często pod płaszczykiem psychologii jest przepychanych wiele innych gowien bo tak jak już pisałem dobór ludzi do zawodu jest słaby bo moim zdaniem większość ma mnóstwo zaburzeń lub nie potrafi się dostosować do wymagań tego zawodu ale to już nie wina samej psychologii. 

Teraz, blackmagic napisał(a):

Jedni opowiadają bajki i zbierają na to hajs, drudzy (ogólnie nauki behawioralne) próbą odpowiedzieć na wiele trudnych pytań dotyczących ogólnej kwestii czemu ludzie zachowują się tak a nie inaczej.

Jedni obsługują setki działań charytatywnych aby pomóc ludziom.w najtrudniejszej sytuacji (zapobiegając ich samobójstwom), drudzy kasują 300 złotych za godzinę.

10 minut temu, fluber napisał(a):

Jedni obsługują setki działań charytatywnych aby pomóc ludziom.w najtrudniejszej sytuacji (zapobiegając ich samobójstwom), drudzy kasują 300 złotych za godzinę.

No cześć tak. Druga część targa hajs i handluje działkami. Nie kojarzę żeby jakakolwiek styczność (kolęda, sakrament) nie kończyła się opłatą na rzecz kościoła (najczęściej więcej niż godziną psychoterapeuty). Historie o tym jak ksiądz sadzał dzieci w bocznej nawie bo rodzice nie zapłacili było sporo. 

btw. Nie znam żadnego psychologa która bierze 300 zł za godzinę. A znam wielu co pomaga za darmo w różnego rodzaju stowarzyszeniach.  Nawet odpaliłem znanego lekarza teraz - wybrałem Wrocław - dałem dostępny w ciągu 3 dni - znalazło mi 10 terapeutów żaden nie kasuje 300 zł za godzinę. Stawki 150-250 to standard. Czy to dużo (mówię o dobrych terapeutach absolwentach psychologii i szkol psychoterapii) dla człowieka który ma za soba kilkanaście lat nauki i co najmniej kilka lat praktyki? 

10 minut temu, fluber napisał(a):

aby pomóc ludziom.w najtrudniejszej sytuacji (zapobiegając ich samobójstwom), drudzy kasują 300 złotych za godzinę.

Btw. Co najmniej to samo robią psycholodzy na liniach telefonicznych, w oik i innych miejscach i to są głodowe stawki. 

Edytowane przez blackmagic

6 godzin temu, blackmagic napisał(a):

Konkordat był w 1933, wiesz kiedy Hitler dopiero doszedł do władzy. Nie namawiany do głosowani na NSDAP, jak sprawdzisz na mapkę - KK to tam gdzie najmniejsze poparcie. A pomoc w uciecze to była samowola jednej osoby, a nie działanie organizacji.

Generalnie Hitler był wrogi Kościołowi i go masywnie i aktywnie prześladował.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Catholic_Church_and_Nazi_Germany

37 minut temu, RappaR napisał(a):

Konkordat był w 1933, wiesz kiedy Hitler dopiero doszedł do władzy. Nie namawiany do głosowani na NSDAP, jak sprawdzisz na mapkę - KK to tam gdzie najmniejsze poparcie. A pomoc w uciecze to była samowola jednej osoby, a nie działanie organizacji.

Generalnie Hitler był wrogi Kościołowi i go masywnie i aktywnie prześladował.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Catholic_Church_and_Nazi_Germany

Jasne że tak. Kościół bał się hitlera dlatego podpisali konkordat, żeby móc bez przeszkód przetrwać i tym samym pomogli hitlerowi dojść do władzy. Poza tym jak już doszedł do władzy też go zbytnio nie potępiali.
Więc ogólnie rzecz biorąc odbiór tej relacji jest negatywny. Sam strach w przypadku takich instytucji nie może być usprawiedliwieniem. 
Gdy rozum zawodzi bądź odważny 

17 minut temu, blackmagic napisał(a):

Jasne że tak. Kościół bał się hitlera dlatego podpisali konkordat, żeby móc bez przeszkód przetrwać i tym samym pomogli hitlerowi dojść do władzy. Poza tym jak już doszedł do władzy też go zbytnio nie potępiali.
Więc ogólnie rzecz biorąc odbiór tej relacji jest negatywny. Sam strach w przypadku takich instytucji nie może być usprawiedliwieniem. 
Gdy rozum zawodzi bądź odważny 

Wiem, podobnie Żydzi są winni Holocaustu, wszak nie powstrzymali Hitlera przed dojściem do władzy.

A teraz oskarżają o zbrodnie niewinnych Niemców czy Polaków