Skocz do zawartości

Zmiany zasad w NBA - omowienie propozycji i wlasne pomysly

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, ely3 napisał(a):

Odświeżę temat ,bo NBA chce dokonać zmian by zlikwidować tankowanie i wczoraj dziennikarze Jazz podali info ,że liga rozpatruje wariant płacenie zespolłom za każdą wygraną .

Miałoby to pójśc z umów telewizyjnych. Nowe umowy zmieniły układ na tyle ,że takie Jazz rok temu z praw telwizyjnych otrzymało 90 M a za rok ma otrzymać 230 M

I propozycja jest taka by ustawić 120 M jak podłoge a potem płacić zespołom po 6 M za wygraną. Im mniej wygrywasz tym mniej otrzymasz z telewizji co ma o tyle sens ,że tankerzy przyciągają mniejsza widownie

Realnie by wychodziło ,że najepsi by zarabiali ok 300 mln a ci najgorsi ok 140-150 . Oczywiście nie wiadomo czy takie zmiany musza być akceptowane przez właścicieli klubów a jak znam zycie to pewnie większość nie poprze takiego rozwiązania ( zwaszcza te biedniejsze kluby jak Pacers czy Bucks)

tylko ciekawe czy te zalozmy 30x6 czyli zalozmy jakies 180 mln

jest lepsze niz zlapanie topowego prospecta w drafcie?

Spurs raczej by oddali 180 mln zeby dalej miec wembego

• 3 miesiące temu...

Tak mnie wzięło oglądając retro rzeczy, skoro tyle się mówi żeby skrócić sezon, bo za dużo się gra to może powinno się przywrócić pierwszą rundę play-offów do trzech zwycięstw czyli maks pięć meczów zamiast siedmiu? Zawsze to kilka meczów mniej, szczególnie, że po są na wyższej intensywności.

3 godziny temu, Pepis21 napisał(a):

Tak mnie wzięło oglądając retro rzeczy, skoro tyle się mówi żeby skrócić sezon, bo za dużo się gra to może powinno się przywrócić pierwszą rundę play-offów do trzech zwycięstw czyli maks pięć meczów zamiast siedmiu? Zawsze to kilka meczów mniej, szczególnie, że po są na wyższej intensywności.

Ja za tym tęsknię. Ale wiadomo czesto przy 3:0 prowadzący odpuszcza ten 1 mecz na wyjeździe i mamy dodatkowy mecz a to kasa, tv, reklamy ...

3 godziny temu, Pepis21 napisał(a):

temat o którym już pisałem, bez sensu jest to bestOf7 w prwszj rundzie, większość kończy się miernymi 4-0 4-1 (jak ktoś ma serie PO w CSV to niech to pythonem pyknie szybko)

a czekaj, mamy AI:

according to chatGPT:

NBA 1st Round series length distribution (2003–2025)

Total series: 176

Result    Games    Count    Exact %
4–0    4 games    40    22.73%
4–1    5 games    47    26.70%
4–2    6 games    49    27.84%
4–3    7 games    40    22.73%

nie zmieniam zdania i ciągle jestem za przywróceniem best of 5, choć moje argumenty nie do końca są prawdziwe : )

23 godziny temu, Mich@lik napisał(a):

Ja za tym tęsknię. Ale wiadomo czesto przy 3:0 prowadzący odpuszcza ten 1 mecz na wyjeździe i mamy dodatkowy mecz a to kasa, tv, reklamy ...

Odpuszcza bo chce zrobić gentleman sweep. Nie ma co gnębić nierzadko swoich koleżków :)

Ogólnie to best of 7 w 1 rundzie jest nie do zmiany. Po pierwsze obniża to poziom playoffs poniewaz trzeba wygrac 16, a nie tylko 15 meczy. Po drugie dla niższego seedu jest wieksza szansa na przynajmniej 2 mecze w serii, nawet jak bedzie to sweep. W best of 5 przy sweepie caly sezon szarpaniny, od października do kwietnia i później moze się zdarzyć ze nizszy seed zagra tylko 1 playoff game u siebie 

Kontuzje i ligowa równowaga powodują, że w ostatnich sezonach te pierwsze rundy były raczej bardzo spoko, więc dziwi mnie pojazd akurat w tym momencie. Za ostatnie 3 lata 8/24 seedów bez HCA awansowało dalej, 42% serii trwało co najmniej 6 meczów, chyba nieźle.

Teraz poziom jest tbh bardzo taki sobie, ale Pistons, Knicks i Boston zdążyli już przegrać mecz, Wembanyama się chwilowo połamał, Lakers niby mają 2-0, ale tam comeback Rockets bardzo możliwy, a Nuggets-Wolves na razie na noże. Z serii których nie chce mi się śledzić to chyba tylko OKC-Suns i Cavs-Raptors.